Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κλειδώνει» το μνημόνιο με την Ιρλανδία
  • [02] Σκάνδαλο ομολόγων: Μέχρι την Τρίτη οι προτάσεις των κομμάτων
  • [03] Φονική κακοκαιρία

    [01] «Κλειδώνει» το μνημόνιο με την Ιρλανδία

    Κυριακη, 28 11 2010 19:23

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν την Κυριακή το μεγάλο σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία και με διάρκεια αποπληρωμής έντεκα χρόνια. Η συνεδρίαση με τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της Ένωσης άρχισε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup κατά την οποία επικυρώθηκε το σχέδιο στήριξης. Οι υπουργοί του Eurogroup κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τους τρόπους λειτουργίας του μελλοντικού μόνιμου Ταμείου διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013, που αφορά κυρίως τη συμμετοχή "κατά περίπτωση" ιδιωτικών τραπεζών στο ταμείο αυτό. Μετά και την απόφαση για την Ιρλανδία, επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο οι προτάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σχέδιο στήριξης στην Ιρλανδία με επιτόκιο 5,8%

    Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ιρλανδία, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν.

    "Αν το σχέδιο στήριξης εφαρμοστεί στο σύνολό του, το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα είναι της τάξης του 5,8% ετησίως. Το επιτόκιο αυτό θα μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη στιγμή όπου τα όρια δανεισμού θα χρησιμοποιούνται και με τους όρους της αγοράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    "Η συμβολή του κράτους σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ανέλθει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα προέλθει από το εθνικό μας αποθεματικό ταμείο για τις συντάξεις και από άλλα ρευστά διαθέσιμα της χώρας", πρόσθεσε.

    Το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει με 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια προς το Δουβλίνο.

    Ο πρωθυπουργός Κόουεν απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η χώρα μου μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, όπως ζητεί μερίδα του ιρλανδικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση, λέγοντας ότι η "χώρα δεν είναι ανεύθυνη".

    "Η χώρα αυτή έχει μια υποχρέωση και είναι σε θέση να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Μια στάση πληρωμών θα επέφερε σοβαρές συνέπειες και πέρα από τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη χώρα", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης

    Άνοιξε και επίσημα η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης (ύψους 110 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα κείμενα μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup και του Εcofin για την έγκριση της διάσωσης της Ιρλανδίας.

    Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα όπως ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου να "εναρμονιστεί" με εκείνον της Ιρλανδίας που φθάνει τα 10-11 χρόνια . Για την ελληνική περίπτωση το μνημόνιο προβλέπει συνολικά 5 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος.

    Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει το νόμισμα της, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου ECOFIN, Βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς. θα πρέπει να δοθεί μια «συστημική απάντηση στην κρίση» όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία και να εξεταστούν οι ευρύτερες προεκτάσεις της σημερινής κρίσης τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη και μάλιστα πιέζουν ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό.

    "Η Ευρώπη διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για ν' αντιμετωπίσει κι άλλες κρίσεις, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία", δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την ελπίδα για μια «ομόφωνη» συμφωνία των υπουργών Οικονομικών, για τη στήριξη της Ιρλανδίας.

    Εν τω μεταξύ, στο Δουβλίνο, περίπου 50.000 διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας αλλά και για τον χειρισμό της κρίσης από την Ιρλανδική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη και μάλιστα πιέζουν ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό.

    Συμφωνία στην ευρωζώνη για ένα Ταμείο στήριξης με τη συμμετοχή των τραπεζών (διπλωματική πηγή).

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν την Κυριακή σε μια συμφωνία που αφορά τη συμμετοχή "κατά περίπτωση" ιδιωτικών τραπεζών σε ένα μελλοντικό μόνιμο Ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

    Κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής σε μια "συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Σε περίπτωση κρίσης φερεγγυότητας ενός κράτους, και μόνο σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω κράτος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές την αναδιάρθρωση του χρέους του κατά περίπτωση", διευκρίνισε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

    Η αρχή μιας συνεισφοράς "κατά περίπτωση" του ιδιωτικού τομέα είναι αντίθετη με αυτό που ήθελαν αρχικά οι Γερμανοί, οι οποίοι ζητούσαν μια αυτόματη εμπλοκή, σύμφωνα με διπλωμάτη.

    Η συμφωνία αυτή μεταξύ των 16 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί αργότερα, στους ευρωπαίους ομολόγους τους, οι χώρες των οποίων δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

    Σχετική είδηση: Συνεδριάζει το Eurogroup για τη διάσωση της Ιρλανδίας

    Είδηση: 49529

    [02] Σκάνδαλο ομολόγων: Μέχρι την Τρίτη οι προτάσεις των κομμάτων

    Κυριακη, 28 11 2010 20:10

    Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων παραδίδει το απόγευμα της Δευτέρας, ή την Τρίτη το πρωί το αργότερο, το πόρισμά της με το οποίο αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να παραπέμπει σε προκαταρκτική εξέταση τους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη. Υπέρ της παραπομπής των δύο πρώην υπουργών για ποινικές ευθύνες φαίνεται ότι κινείται και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνουν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν τη θέση τους κατά την αυριανή, τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης μιλάει μεν για ποινικές ευθύνες, κάνει λόγο όμως για ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων.

    Υπό τον φόβο, ωστόσο, να επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών που σημειώθηκε κατά την ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπου τουλάχιστον 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής δύο πρώην υπουργών, ο πρόεδρος της εξεταστικής Χρ. Πρωτόπαπας προγραμματίζει διαδικασία ιδιαίτερης ενημέρωσης όλων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά την οποία θα μοιραστεί και επεξηγηματικό κείμενο, πέραν του πορίσματος.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49530

    [03] Φονική κακοκαιρία

    Κυριακη, 28 11 2010 20:25

    Τα πρώτα θύματα μετρά η Ευρώπη, μετά την πρόωρη βαρυχειμωνιά που δοκιμάζει αρκετές χώρες. Η πυκνή χιονόπτωση και η ομίχλη προκάλεσαν πολλά τροχαία δυστυχήματα. Στην Ιταλία συνολικά πέντε σκιέρ έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδες.

    Ο θάνατος με την μορφή χιονοστιβάδας, περίμενε τους Ιταλούς σκιέρ που θέλησαν να κατέβουν τα χιονισμένα βουνά της χώρας τους. Τέσσερις από τους σκιέρ είχαν ανέβει στο πέρασμα Μορτιρόλο, στις βορειοδυτικές ιταλικές Άλπεις, όταν το φρέσκο χιόνι άρχισε να κατρακυλά και να τους πλακώνει. Η βοήθεια που έφθασε άμεσα κοντά τους, δεν φάνηκε αρκετή. Τρεις από τους σκιέρ ανασύρθηκαν νεκροί και ο τέταρτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η χιονοστιβάδα είχε μεγάλο εύρος, ήταν περίπου 200 με 250 μέτρα με κύριο άνοιγμα στα 50 με 70 εκατοστά. Ήταν μεγάλη.

    Χιονοστιβάδα αντιμετώπισαν, άλλοι δύο σκιέρ που ανέβηκαν στο βουνό Κούσνα, στα Απένινα. Αν και η ομάδα διάσωσης τους εντόπισε άμεσα, εξέπνευσαν λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

    Στην Αυστρία, ένα λεωφορείο που μετέφερε 38 Γερμανούς σκιέρ, βγήκε από τον δρόμο του και προσέκρουσε εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου και της πυκνής χιονόπτωσης.

    Πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, αλλά όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου άλλοι λίγο, άλλοι πολύ τραυματίστηκαν. Είναι μέλη ενός ομίλου σκι από την Βαυαρία που ήρθαν για να κάνουν σκι το Σαββατοκύριακο.

    Η ομίχλη και η χαμηλή ορατότητα ήταν η αιτία για την καραμπόλα που σημειώθηκε στη Σλοβενία. Περισσότερα από 50 οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, τρεις να βρίσκονται στην εντατική και άλλοι 14 να νοσηλεύονται με μικρότερα τραύματα.

    Είδηση: 49532


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 November 2010 - 21:54:13 UTC