Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πειραιάς: Έφτασαν 3 πλοία με ευπαθή προϊόντα
  • [02] Επίθεση Τσίπρα σε Κουβέλη και Δημοκρατική Αριστερά
  • [03] Εισαγγελική ετοιμότητα στις φυλακές ζήτησε ο υπ. Δικαιοσύνης
  • [04] Επείγουσες διαβουλεύσεις ζητά το Πεκίνο
  • [05] Συνέντευξη Ν. Μπακογιάννη στην «Real News»
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας
  • [07] Πλειοψηφία Ιρλανδών υπέρ της στάσης πληρωμών
  • [08] Αρνείται η Ουάσινγκτον κάθε διαπραγμάτευση με την Wikileaks
  • [09] Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε σε «μεγάλη κινητοποίηση» 11 και 12 Δεκεμβρίου
  • [10] Συνέντευξη του Π. Τόμσεν, στην εφημερίδα Real News
  • [11] Βραζιλία: Επιχείρηση κατά των εμπόρων ναρκωτικών
  • [12] «Επιστρέφει» στο Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου

    [01] Πειραιάς: Έφτασαν 3 πλοία με ευπαθή προϊόντα

    Κυριακη, 28 11 2010 11:37

    Έως τα ξημερώματα της Τρίτης συνεχίζουν την απεργία τους οι ναυτικοί. Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τρία πλοία που απέπλευσαν από την Κρήτη, με υπουργική εντολή, φορτωμένα με ευπαθή προιόντα, παρά τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», δήλωσε ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

    Τα πλοία που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, ήταν «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωϊκών» και «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».

    Το μεσημέρι της Κυριακής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attika Group, Μιχάλης Σακέλλης συναντήθηκε με συνδικαλιστές ναυτικούς και μετέφερε τις απόψεις της εταιρίας. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Attica Group, χορήγησε ήδη και στα πληρώματα των ακτοπλοϊκών της πλοίων την ίδια αύξηση που συμφωνήθηκε με τη Συλλογική Σύμβασης Εργασίας για τα πληρώματα της Αδριατικής, ύψους 2%, την οποία η εταιρία θεωρεί δίκαιη και εύλογη.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία διέψευσε πληροφορίες ότι εδόθησαν προσωπικά από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά, διαβεβαιώσεις σε πρόσωπα του χώρου διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον η απεργία της ΠΝΟ που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου διαρκούσε περισσότερες από τρεις μέρες, θα επιτρέπονταν η δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά προϊόντων.

    Επίσης, η ΠΝΟ διεμήνυσε ότι η απόφαση για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο ισχύει στο ακέραιο, με αφορμή σχετικό έγγραφο που της απεστάλη από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, το οποίο αναφέρει ότι «η απεργία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα», ωστόσο κάνει λόγο για «διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για τα αδιέξοδα που παρατηρούνται στην ακτοπλοΐα καθώς δεν ανέπτυξε, όπως όφειλε, τον αναγκαίο διάλογο και δεν μπορεί να ακολουθεί, ακόμη και τώρα, πολιτική Ποντίου Πιλάτου». «Την καλούμε να βρει άμεσα λύση ανάμεσα στην Π.Ν.Ο. και τους φορείς της ακτοπλοΐας» τονίζει στη δήλωσή του.

    Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων της .

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Προβλήματα στην αγορά από την απεργία της ΠΝΟ

    Είδηση: 49513

    [02] Επίθεση Τσίπρα σε Κουβέλη και Δημοκρατική Αριστερά

    Κυριακη, 28 11 2010 18:53

    Επίθεση στον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, καλώντας τους να απαντήσουν στην πρόσκληση για ένα ευρύτατο μπλοκ απέναντι στο μνημόνιο, εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού ο Αλεξης Τσίπρας. Από τα πυρά του Προέδρου του Συνασπισμού δεν ξέφυγε ούτε ο Αλέκος Αλαβάνος, τον οποίο κατηγόρησε για παιχνίδια. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι αυτό το μπλοκ δυνάμεων μπορεί να συγκροτηθεί από τους διαφωνούντες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς , το ΚΚΕ, τους Οικολόγους και την Δημοκρατική Αριστερά. Οφείλουν όλοι, είπε ο κ. Τσίπρας, να τοποθετηθούν σε ποιά όχθη του ποταμού βρίσκονται.

    Την συγκρότηση ενός μπλοκ δυνάμεων που θα αντιπαρατεθεί με το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν το Μνημόνιο πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο το μνημόνιο. Από το βήμα της Kεντρικής Eπιτροπής, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάλεσε τη Δημοκρατική Αριστερά να απαντήσει στην πρόσκληση για ένα ευρύτατο μπλοκ απέναντι στο μνημόνιο, ενώ ο Φώτης Κουβέλης κατηγόρησε το Συνασπισμό ότι ασκεί αντιπολίτευση χωρίς θέσεις και προτάσεις.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον κ. Κουβέλη και την Δημοκρατική Αριστερά , με αφορμή την εκατέρωθεν κριτική , ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος λίγο με το Μνημόνιο. Ή θα είναι υπέρ ή κατά πρόσθεσε και ζήτησε από τον κ. Κουβέλη, αν είναι κατά, ας απαντήσει θετικά στην πρόσκλησή του. Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι θα είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στην οικονομία , αλλά και στην κοινωνία , ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές του πολιτικού σκηνικού με την εμφάνιση των νέων κομμάτων , όπως της κ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι ενισχύεται το μπλοκ των δυνάμεων που στηρίζουν το Μνημόνιο.

    Εξελίξεις φαίνεται ότι θα σημειωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΚΠΕ εμφανίστηκαν δύο θέσεις. Μία που εκφράστηκε από τον κ. Λαφαζάνη του Αριστερού Ρεύματος , σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει μία νέα αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ ,ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουν προς τις επόμενες εκλογές και η δεύτερη άποψη πολλών μελών του οργάνου , σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δοθεί οριστικό τέλος σε μια συμμαχία που πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ενωτικά ούτε πολιτικά.

    Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΚΠΕ σήμερα δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρέπει «τα παιχνίδια να τελειώνουν» και ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τις κουμπάρες», αναφερόμενος στην απόφαση του Μετώπου του κ. Αλαβάνου ότι όσοι είναι μέλη και του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου θα συνεχίσουν τη δράση τους και στα δύο σχήματα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα είμαστε όλοι μαζί αν μπορούμε να είμαστε μαζί, σημειώνοντας ότι θα είμαστε «ή με την ενότητα ή με την ιδεολογική καθαρότητα», γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η πολιτική απόφαση αναμένεται να εγκριθεί αργά απόψε και θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49528

    [03] Εισαγγελική ετοιμότητα στις φυλακές ζήτησε ο υπ. Δικαιοσύνης

    Κυριακη, 28 11 2010 17:33

    Έμφραγμα στα δικαστήρια προκαλούν οι επτακόσιες χιλιάδες μηνύσεις που ήδη εκκρεμούν στις εισαγγελίες της χώρας και υπολογίζεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο. Αυξημένη ετοιμότητα από τους εισαγγελείς των φυλακών της χώρας ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σχέδιο κινητοποίησης κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο κ. Καστανίδης, προανήγγειλε την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων τα επόμενα χρόνια .

    Επτακόσιες χιλιάδες μηνύσεις εκκρεμούν στις εισαγγελίες της χώρας, και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αγγίξει το ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη Δικαιοσύνη τον μεγάλο ασθενή κυρίως, κατά το μέρος που αφορά στην απονομή της.

    Ομιλία Καστανίδη στην 26η ετήσια τακτική γενική συνέλευξητης Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

    Στη μεγάλη ευθύνη που έχουν επωμιστεί εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης μιλώντας στην 26η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

    «Οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται αυτή την περίοδο να αναλάβουν και να επωμιστούν υποθέσεις σοβαρότατες, και δεν αναφέρομαι σε αυτές που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά σε εκείνες που αφορούν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες και έχουν κοινωνικό και ηθικό ενδιαφέρον. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως πάντοτε έτσι και τώρα θα επιτελέσουν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και ανεξαρτησία».

    Αναφερόμενος στην συζήτηση περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ο Υπουργός τόνισε ότι «στα θέματα της εσωτερικής ανεξαρτησίας κανένας δεν μπορεί να σχηματίσει κανόνες ή να κάνει δημόσια συζήτηση. Ανήκει στη βαθειά πίστη του εκάστοτε δικαστικού λειτουργού αν θα είναι όντως ανεξάρτητος ή όχι» είπε και συμπλήρωσε:

    «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το νόμο 3841 που αφορά στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Και εξακολουθώ να ισχυρίζομαι με πείσμα ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η μοναδική από συστάσεως του ελληνικού κράτους που παραιτήθηκε οικειοθελώς από το αποκλειστικό προνόμιο της να επιλέγει στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που οπωσδήποτε θέλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργού για τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης . Τα υπόλοιπα τα ακούω σαν μια ευχάριστη ή άλλοτε δυσάρεστη συζήτηση στο δημόσιο βίο της χώρας που δεν συνοδεύεται όμως από έργα».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης μίλησε και για την «υιοθέτηση μιας ριζοσπαστικής θέσης για το πώς πρέπει να επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης, από το σύνολο των χωρών μελών που ανήκουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης» κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη.

    «Τέτοιες θέσεις δεν υπήρχαν στο παρελθόν σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας . Και αισθάνομαι ευτυχής γιατί η χώρα μας, παρά τη στενότητα της συνταγματικής διατύπωσης, έκανε βήματα προλαμβάνοντας και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Φαίνεται ότι εμείς παρακολουθούμε στενότερα τις διεθνής τάσεις απ αυτούς που μιλούν στο όνομα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά παρόλα αυτά αρνούνται τέτοιου είδους ριζοσπαστικές και δημοκρατικές ρυθμίσεις».

    Μιλώντας για το νόμο 3849 ο οποίος, όπως είπε ο Υπουργός , προβλέπει δρακόντειες διατάξεις για το πολιτικό σύστημα ,τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν και αφορούσαν στη διαφθορά των ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι είχε ανακοινωθεί 1 χρόνο νωρίτερα ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Υπενθύμισε πως νόμοι οι οποίοι προβλέπουν ευνοϊκή μεταχείριση για εκείνους που θα αποκαλύψουν και θα τεκμηριώσουν πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις εσωτερικές έννομες τάξεις των περισσοτέρων προηγμένων χωρών της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στο διάλογο που προηγείται της δημιουργίας ενός νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαωμάτων, ο Υπουργός τόνισε ότι «όλα τα νομοσχέδια τελούν υπό την αυστηρή παρατήρηση πολλών θεσμικών φορέων, μεταξύ αυτών και όλων των Ενώσεων. Είναι προφανές ότι επειδή εμείς εννοούμε ότι ο διάλογος είναι ουσιαστικός δεν είναι αξιοπερίεργο να αλλάζουν διατάξεις από την αρχική μορφή του νομοσχεδίου μέχρι την κατάθεση του στην Βουλή».

    Επίσης, μίλησε και για την ιδέα διαμόρφωσης νέου κλάδου εισαγομένων, αυτού των εισαγγελέων, στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

    «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα τομή όπως και το γεγονός ότι σε συνθήκες απίστευτης δημοσιονομικής πίεσης η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των εισαγομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστών και του χρόνου. Ήδη στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης αυξάνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων άρα και των εισαγομένων διοικητικών δικαστών».

    Τέλος ο υπουργός ζήτησε «τις επόμενες ώρες και μέρες οι εισαγγελείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις φυλακές να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 49524

    [04] Επείγουσες διαβουλεύσεις ζητά το Πεκίνο

    Κυριακη, 28 11 2010 11:57

    Επείγουσες συνομιλίες πρότεινε το Πεκίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου των χωρών, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Έξι για το βορειοκορεατικό πύρηνικό πρόγραμμα (δυο Κορέες, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία και Κίνα). «Ύστερα από ώριμη σκέψη η Κίνα προτείνει να διεξαχθούν επείγουσες διαβουλεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στις διαπραγματεύσεις των Εξι, στις αρχές Δεκεμβρίου στο Πεκίνο, για να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που σήμερα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο Γου Νταγουέι, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες αυτές.

    «Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι εταίροι των διαπραγματεύσεων των Εξι, ανησυχεί βαθειά για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο», τόνισε ο Γου και υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή δε σημαίνει ότι επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες αυτές που άρχισαν το 2003 την πόρτα στις οποίες έκλεισε η Πιονγκγιάνγκ τον Απρίλιο του 2009.

    Στη Σεούλ, η νοτιοκορεατική προεδρία αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν είναι ο κατάλληλος καιρός να συζητηθεί το θέμα της επανάληψης των εξαμερών πυρηνικών συνομιλιών, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49514

    [05] Συνέντευξη Ν. Μπακογιάννη στην «Real News»

    Κυριακη, 28 11 2010 16:55

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη επιστρέφει την κριτική που δέχεται περί αποστασίας από τη ΝΔ, και δηλώνει ανήσυχη για την κυβερνητική πολιτική. «Η ΝΔ έχει «αποστατήσει» από τον φιλελεύθερο εαυτό της», δηλώνει στη συνέντευξη η κ. Μπακογιάννη η οποία περιγράφοντας τις διαφορές της από τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, επενδύει σε δημαγωγικές εξαγγελίες, ακολουθεί δρόμο απομονωτισμού σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποκτά όλο και πιο έντονα αντιευρωπαϊκά, αντιφιλελεύθερα, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά στο λόγο της.

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ξεφύγει από τον παλιό του εαυτό, να σπάσει τα δεσμά του με τον κρατισμό και να κάνει τις αναγκαίες τομές».

    Για την κυβερνητική πολιτική

    H κ. Μπακογιάννη εκφράζει την ανησυχία της για την κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση και τη συνέπεια που απαιτείται για την εφαρμογή της πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος, αναφέρει χαρακτηριστικά. Δεν έχει πολυτέλεια να μετρά πολιτικό κόστος και όμως το κάνει. Φοβάται να συγκρουσθεί με το κομματικό σύστημα των ΔΕΚΟ, τα καρτέλ της αγοράς φαρμάκων, τις συνδικαλιστικές συντεχνίες, και ακολουθεί τον εύκολο δρόμο μια ανέξοδης φορομπηχτικής πολιτικής και του περιορισμού των εισοδημάτων.

    Για ενδεχόμενη συνεργασία με ΝΔ

    Η κ. Μπακογιάννη απαντά πως αν προέκυπτε μετά από εκλογές τέτοια ανάγκη: «Η όποια κυβερνητική συνεργασία πρέπει να στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία. Σ' αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο η εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι κεντρική επιλογή». «Απ' αυτή», προσθέτει, «δεν αποκλείεται κανείς που θέλει να καθίσει στο τραπέζι και να συμβάλει στην γρήγορη έξοδο του τόπου από την κρίση».

    Σε ερώτηση για το τι θα κάνει ''αν απαιτηθούν κυβερνητικές συνεργασίες ή αν ο Γ. Παπανδρέου ζητήσει συνεργασία και συναίνεση πριν από τις εκλογές'' η κ. Μπακογιάννη δηλώνει:

    «Η λαϊκή εντολή που έχω είναι να είμαι βουλευτής της αντιπολίτευσης. Θα παραμείνω στην αντιπολίτευση» και προσθέτει ότι «αυτή την ώρα απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Όχι μοίρασμα αξιωμάτων ή Υπουργείων, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συνεννοηθούν για τα μεγάλα».

    Τέλος σε ερώτηση αν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διαδραματίσει ρόλο στην κεντροδεξιά απαντά λέγοντας ότι στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μην λες ποτέ».

    Είδηση: 49523

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας

    Κυριακη, 28 11 2010 18:31

    Στα 85 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας, το «λαϊκό παλικάρι» του ελληνικού ποιοτικού σινεμά. Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των Αθηνών -χτυπημένος χρόνια από Αλτσχαϊμερ- έχοντας στο πλευρό του την σύντροφο της ζωής του, χορεύτρια, Χρυσούλα Ζώκα και τον γιο του Πάνο. Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 ,στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας, στην Φωκίδα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.

    Έκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία "Χειροκροτήματα" του Γ. Τζαβέλα και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ενσάρκωσε τον ρόλο του Μίλτου στην "Στέλλα" του Μ. Κακογιάννη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο έργο "Νυφιάτικο Τραγούδι".

    Έπαιξε επίσης σε μερικές από τις ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφους όπως η "Μαγική Πόλη" του Ν. Κούνδουρου και τα "Κόκκινα Φανάρια" του Β.Γεωργιάδη, καθώς και στο "Ποτέ την Κυριακή" του Ζιλ Ντασέν. Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά στη μικρή οθόνη του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ν. Καζαντζάκη. Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες "Με την Λάμψη στα Μάτια" και "Πυρετός στην Άσφαλτο".

    Έμεινε ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο η τελευταία σκηνή από την ταινία "Στέλλα" με την Μελίνα Μερκούρη όταν εκφωνούσε την περίφημη ατάκα: "Φύγε, Στέλλα, κρατάω μαχαίρι", ενώ συμμετείχε και στο Ποτέ την Κυριακή. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή Τρίτη, στις 11.00 π.μ από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49527

    [07] Πλειοψηφία Ιρλανδών υπέρ της στάσης πληρωμών

    Κυριακη, 28 11 2010 13:30

    Η πλειοψηφία των Ιρλανδών ελπίζει να μην αποπληρώσει το Δουβλίνο τα αστρονομικά του χρέη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιρλανδική εφημερίδα Sunday Indipendent. To 57% των 500 ανθρώπων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι το Δουβλίνο θα έπρεπε να κάνει στάση πληρωμών, έναντι του 43% που πιστεύει το αντίθετο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quantum Research. Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Δουβλίνο στην οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πήραν μέρος από 50.000 ως 150.000 άτομα.

    Βάσει της δημοσκόπησης, τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων αντιτίθενται στα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία έρχονται ύστερα από τρεις προϋπολογισμούς λιτότητας.

    Όσον αφορά ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας, το 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη μείωση κατά 12% περίπου του βασικού μισθού, το 60% είναι κατά της μείωσης των οικογενειακών επιδομάτων και το 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήμιο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49520

    [08] Αρνείται η Ουάσινγκτον κάθε διαπραγμάτευση με την Wikileaks

    Κυριακη, 28 11 2010 12:08

    Αρνείται η Ουάσινγκτον κάθε διαπραγμάτευση με την Wikileaks για τη δημοσίευση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων, τονίζοντας ότι η κατοχή από τον ιστότοπο αυτόν των απορρήτων αμερικανικών εγγράφων συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. «Δεν θα διαπραγματευτούμε για τη δημοσιοποίηση των απορρήτων αμερικανικών εγγράφων, τα οποία παράνομα στην κατοχή σας», τονίζει ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρολντ Κοχ σε επιστολή του προς τον ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ και στο δικηγόρο του, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

    «Οπως γνωρίζετε, εάν οποιοδήποτε από τα έγγραφα αυτά που δημοσιοποιείτε, διέρρευσε από αμερικανούς αξιωματούχους, ή από οποιονδήποτε μεσάζοντα χωρίς την κατάλληλη άδεια, αυτό έγινε παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία και χωρίς να υπολογιστούν οι σοβαρές συνέπειες της κίνησης αυτής. Η παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας συνεχίζεται για όσο διάστημα η Wikileaks έχει στην κατοχή της το υλικό αυτό», τονίζει στην επιστολή του ο Κοχ.

    Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζούλιαν Ασάντζ έστειλε επιστολή στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή στην οποία προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους των ΗΠΑ ότι δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους.

    Στην επιστολή του, ο ιδρυτής της Wikileaks ζητεί πληροφορίες για τους ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας των ενεργειών του ιστότοπου.

    «Παρά τη βούλησή σας να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς, κάνατε το αντίθετο και θέσατε σε κίνδυνο τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων», απαντά ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Τέλος, ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρολντ Κοχ υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αναρίθμητων αθώων ανθρώπων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπλόγκερς και στρατιωτών και ότι αποτελεί κίνδυνο για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ευαίσθητα έγγραφα δημοσιοποιεί ξανά η Wikileaks

    Είδηση: 49515

    [09] Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε σε «μεγάλη κινητοποίηση» 11 και 12 Δεκεμβρίου

    Κυριακη, 28 11 2010 18:22

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έκκληση το Σάββατο στους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη κινητοποίηση υποστήριξης του έργου του στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, πριν από την ψηφοφορία που θα διενεργηθεί στις 14 του ίδιου μήνα στο Κοινοβούλιο, η οποία θεωρείται καθοριστική για την τύχη της κυβέρνησής του.

    Ο "Καβαλιέρε" ζήτησε "κινητοποίηση και δράση πραγματικά αποτελεσματική" για τη διοργάνωση το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου μιας μαζικής διαδήλωσης και συλλογής υπογραφών για τη στήριξη της δράσης της κυβέρνησης" (κεντροδεξιάς), όπως αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα (αριστερά) κάλεσε επίσης σε μια εθνική διαδήλωση, στη Ρώμη, στις 11 Δεκεμβρίου.

    Χωρίς να αναφέρει το όνομα του πρώην εταίρου του και νυν αντιπάλου του, του Τζανφράνκο Φίνι, ο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε αυτούς που είναι η αιτία μιας "πολιτικής κρίσης παράλογης και ανεύθυνης" η οποία "παραλύει τη δημόσια ζωή".

    Ο Φίνι, ύστερα από διαφωνία με τον Μπερλουσκόνι, εγκατέλειψε στα τέλη Ιουνίου το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας (PDL), το οποίο είχαν συνιδρύσει, ενώ πριν από 15 ημέρες αποχώρησαν από την κυβέρνηση τέσσερα μέλη της, τα οποία πρόσκεινται στον Φίνι, επιτείνοντας την κρίση με τον Μπερλουσκόνι.

    Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αντιμετωπίσει στις 14 Δεκεμβρίου δύο παράλληλες ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο: αυτή μιας πρότασης εμπιστοσύνης στη γερουσία και μιας πρότασης μομφής στη βουλή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49526

    [10] Συνέντευξη του Π. Τόμσεν, στην εφημερίδα Real News

    Κυριακη, 28 11 2010 18:00

    «Η επόμενη χρονιά είναι η πιο κρίσιμη και επώδυνη, καθώς πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές» δήλωσε ο Π. Τόμσεν, επικεφαλής της τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News. «Μη διατηρήσιμη» είναι σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν η κατάσταση που χαρακτηρίζει τον δημόσιο τομέα.Ο Τόμσεν υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα για ριζικές δομικές μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα δε, τόνισε ότι «πρέπει να κοπεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και βελτίωση στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού». Όπως επεσήμανε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του Μνημονίου από 6 σε 11 χρόνια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέσα στο 2011 να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

    Για τα σενάρια σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους

    Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι «δεν αποτελεί λύση», καθώς όπως είπε, «το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το υψηλό της χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «τα οφέλη που θα προκύψουν από τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους, θα είναι, σε μακροχρόνια βάση, πολύ λιγότερα από τα κόστη και τις αρνητικές συνέπειες».

    Αναφέρθηκε επίσης, στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την αναταραχή στην ευρωζώνη και την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους».

    Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ο κ. Τόμσεν απάντησε: «Εξαρτάται από την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που προανέφερα».

    Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε επίσης, ότι «οι άμεσες απολύσεις δεν αποτελούν λύση» και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, βάσει των προβλεπόμενων αποχωρήσεων, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του προσωπικού, μέσω της μετακίνησης 10.000 ατόμων».

    Μιλώντας για την ανάπτυξη, είπε ότι «θα έρθει με την εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό με την μείωση του ελλείμματος».

    Σε ερώτηση για το εάν θα επένδυε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα εάν ήταν επικεφαλής μιας πολυεθνικής εταιρείας, ο κ. Τόμσεν απάντησε καταφατικά, γιατί όπως είπε «έχω εμπιστοσύνη στην χώρα», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο σωστός χρόνος επένδυσης είναι όταν οι άλλοι δεν θέλουν να επενδύσουν» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα το έκανα τώρα».

    «Στο τέλος του 2011, εφόσον γίνουν αυτά που απαιτούνται, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης» είπε ο επικεφαλής της τρόικας, συμπληρώνοντας όμως ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49525

    [11] Βραζιλία: Επιχείρηση κατά των εμπόρων ναρκωτικών

    Κυριακη, 28 11 2010 13:06

    Τον έλεγχο του προπύργιου των εμπόρων ναρκωτικών έχει πάρει η αστυνομία, οι οποίοι έχουν καταφύγει σε φαβέλες στο βόρειο Ρίο, μετά από επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες. "Έχουμε ανακτήσει το έδαφος στις φαβέλες του Κομπλέξο ντο Αλεμάο", δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας Μάριο Σέρτζιο Ντουάρτε. Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από 15 φαβέλες του Κομπλέξο ντο Αλεμάο, όπου έχουν καταφύγει περίπου 600 έμποροι ναρκωτικών, ενώ στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί.

    Περίπου 600 αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, μέλη του επίλεκτου σώματος της αστυνομίας και της στρατιωτικής αστυνομίας, υποστηριζόμενοι από τανκς και ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για να εισβάλουν στις φτωχογειτονιές στα βόρεια του Ρίο.

    Το Σάββατο, οι αρχές είχαν δώσει στους εμπόρους ναρκωτικών τελεσίγραφο λίγων ωρών για να παραδοθούν.

    Πηγές: BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Brazil's Rio tense as police close in on slum gang, Brazil: Forces move into Rio drug trafficker stronghold

    Είδηση: 49519

    [12] «Επιστρέφει» στο Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου

    Κυριακη, 28 11 2010 12:28

    Τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του παλιού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου θα παραλάβει τη Δευτέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τη διεύθυνση κτηματολογίου του νησιού της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει τον κύκλο της μια ιστορία που ξεκίνησε το 1897 με την κατασκευή του κτιρίου, τη μετατροπή του σε ορφανοτροφείο, το κλείσιμο του τελευταίου από τις τουρκικές αρχές το 1964 και την αμφισβήτηση, αρχικά, και αφαίρεση στη συνέχεια, του τίτλου ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου, την περίοδο 1999-2005. Στις αρχές του μήνα, το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου έλαβε την απόφαση περί επιστροφής του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Για να γίνει αυτό όμως χρειάστηκε να καταδικαστεί η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αφαίρεση του τίτλου, με μία απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου 2010.

    Η έκβαση της μακρόχρονης αυτής πορείας συνιστά δικαίωση της προσφυγής του Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

    Το θεόρατο ξύλινο κτίριο στην κορυφή «του Χριστού» στην Πρίγκηπο είχε κατασκευαστεί με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο-καζίνο.

    Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1897, αλλά δεν λειτούργησε ως ξενοδοχείο επειδή οι Οθωμανικές αρχές δεν επέτρεψαν τη λειτουργία καζίνου. Έτσι η γαλλική εταιρία που το είχε κατασκευάσει αποφάσισε να το πουλήσει. Αυτό συνέβη το 1902. Το "Πρίγκηπος Παλλάς" αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη και παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να χρησιμοποιηθεί ως ορφανοτροφείο.

    Το Ορφανοτροφείο άρχισε να λειτουργεί το 1903. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιτάθηκε από τις τουρκικές αρχές και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική σχολή. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε και πάλι ως ορφανοτροφείο.

    Το 1964 όμως, το έτος κατά το οποίο ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης υπέστη σωρεία δεινών, έφερε και το τέλος για το Ορφανοτροφείο. Οι αρχές το έκλεισαν με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Μαζί με το Ορφανοτροφείο, έκλεισαν και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο. Κατά το ίδιο έτος, έγινε η περίφημη απέλαση περίπου 12.000 ελλήνων της Πόλης που είχαν ελληνική ιθαγένεια με βάση την Ελληνοτουρκική συμφωνία εγκατάστασης του 1930. Πλήγμα δέχθηκε κατά το ίδιο έτος η ελληνική εκπαίδευση στην Πόλη, αλλά ειδικά στην Ίμβρο και την Τένεδο, αφού οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την ελληνική μειονοτική εκπαίδευση στα νησιά αυτά.

    Από το 1964 μέχρι και τη δεκαετία του 90, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Τη διετία 1990-1991 ο Τούρκος επιχειρηματίας Μπεσίμ Τιμπούκ, πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΝΕΤ που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε ενδιαφέρον για μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο-καζίνο. Στόχος του ήταν να επισκευάσει το κτίριο και να το εκμεταλλευτεί για πενήντα χρόνια. Οι τουρκικές αρχές όμως δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Μετά από μερικά χρόνια άρχισε και η διαδικασία για αμφισβήτηση του τίτλου του Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν "κατειλημμένο" το κτίριο του Ορφανοτροφείου. Στη συνέχεια η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στη δικαιοσύνη, εναντίον του Πατριαρχείου. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας.

    Το 2005 το Πρωτοδικείο Πριγκήπου αποφάσισε ότι το κτίριο δεν ανήκει στο Πατριαρχείο. Ακολούθησε το ίδιο έτος η προσφυγή του Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Έμελλε όμως το θέμα που είχαν προβάλει οι τουρκικές αρχές για να κλείσουν το Ορφανοτροφείο, να είναι ένα από τα σημαντικά σημεία που άνοιξαν το δρόμο για την επιστροφή του κτιρίου στο Πατριαρχείο. Στις 6 Οκτωβρίου 2003 σημειώθηκε καταστροφική πυρκαγιά σε ένα από τα Πριγκηπόνησα, στην Αντιγόνη. Αμέσως μετά την πυρκαγιά αυτή, το Πατριαρχείο απευθύνθηκε στο Δήμο Πριγκηπονήσων αναφέροντας ότι μπορεί να κινδυνεύσει και το Ορφανοτροφείο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά στην Πρίκηπο. Το Φεβρουάριο του 2004 ο Δήμος απάντησε στο Πατριαρχείο δεχόμενος το αίτημα, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο να δημιουργήσει σύστημα πυρασφάλειας στο κτίριο του Ορφανοτροφείου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλαβε υπόψη του τη σχετική αλληλογραφία, πράγμα που αναφέρεται στην αρχική απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στις 8 Ιουλίου 2008.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Ιουνίου 2010 εξέδωσε την τελική του απόφαση. Η Τουρκία καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Αποφασίστηκε να επιστραφεί ο τίτλος στο Πατριαρχείο και για καταβολή 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη στο Πατριαρχείο. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι ο τίτλος πρέπει να επιστραφεί εντός τριών μηνών.

    Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η αποκατάσταση. Με εισήγηση των δικηγόρων του Πατριαρχείου, ζητήθηκε από το Πρωτοδικείο της Πριγκήπου να γίνει αναψηλάφηση της απόφασης που είχε ληφθεί το 2005. Η αναψηλάφηση έγινε και το Πρωτοδικείο στις 3 Νοεμβρίου διόρθωσε ουσιαστικά την προηγούμενη απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δηλώσει ότι το κτίριο θα επισκευαστεί και θα λειτουργήσει ως διεθνές οικολογικό κέντρο. Πράγμα για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του αρμόδιου επιτρόπου.

    Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη νομολογία του που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διατάσσει την ηττημένη διάδικο Τουρκία να επιστρέψει αυτούσιο το επίδικο ακίνητο στο προσφεύγον Πατριαρχείο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49516


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 November 2010 - 17:55:39 UTC