Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εύσημα Ρεν για την οικονομία - Θετικός στην επιμήκυνση
  • [02] Τι προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος
  • [03] Βαθαίνει η ύφεση αυξάνεται η ανεργία
  • [04] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι της «ομάδας των έξι»
  • [05] Ραγδαία επιδείνωση του καιρού
  • [06] Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
  • [07] Νέες μαχητικές διαδηλώσεις στη Βρετανία
  • [08] Κυβερνοπόλεμος με πεδίο μάχης το Wikileaks
  • [09] Παπαρήγα: «Ο πόλεμος πρέπει να λήξει με νικητή τον λαό»
  • [10] Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση
  • [11] Ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλούσιος σε άνθρακα εξωπλανήτης
  • [12] Η φυσική άσκηση στις μαθήτριες βελτιώνει τις επιδόσεις
  • [13] ΕΚΤ: «Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι πηγή ανησυχίας»
  • [14] 19η χρόνια για την πολιτιστική έκδοση «Επίλογος»
  • [15] ΕΡΤ: Οι βασικοί στόχοι της νέας διοίκησης
  • [16] Σύσκεψη για το ΙΚΑ Κέρκυρας
  • [17] Φορέας διαχείρισης: Ερώτηση Δένδια - Σύσκεψη υπό τον κ. Μικάλεφ
  • [18] Υπεξαίρεση 217.000 στα ΕΛΤΑ Κεραμωτής
  • [19] Ίδιος ο αριθμός,διαφορετικά τα υπό κατάληψη σχολεία
  • [20] Νομαρχία Λάρισας: Καταστροφική η τυχόν απαγόρευση της εμπορίας χύμα τσίπουρου από τους αμβυκούχους
  • [21] Ξανά απ' την αρχή το κτηματολόγιο¨
  • [22] Ανύψωση του οδοστρώματος τελικά η λύση για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου
  • [23] Με ρυθμό χελώνας οι χρηματοδοτήσεις για τις ζημιές στην Ικαρία.
  • [24] Συνάντηση Σταυρινάδη,Βαρδίκου με Μαγκριώτη
  • [25] Γεύμα ηρωίνης
  • [26] Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά ποντίκια από δύο πατέρες
  • [27] Διαβάστηκε DNA εμβρύου από το αίμα της εγκύου μητέρας
  • [28] Ο Διονύσης Σαββόπουλος διαβάζει παραμύθια στο Μέγαρο Μουσικής
  • [29] Όλι Ρεν: Συντονισμένη δράση για την κρίση στην Ευρωζώνη

    [01] Εύσημα Ρεν για την οικονομία - Θετικός στην επιμήκυνση

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:51

    Δείτε τα video

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «ανάψει το πράσινο φως» για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν , που βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός από την πεποίθηση ότι η πρόταση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ από την ευρωζώνη θα γίνει αποδεκτή, ο κ. Ρεν κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα επιτύχει την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου και δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο. Στην ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων στη Βουλή ο κύριος Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα στην προσπάθειά της έχει την συμπαράσταση της Ευρώπης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο.Ρεν: «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και ανακτά την αξιοπιστία της»

    Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν που εμφανίστηκε θετικός και στο ενδεχόμενο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρεν είπε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα τεθεί και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα μέλη της ευρωζώνης.

    Ο κ Ρεν κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι δεν θα πρόκειται για νέα δανειακή σύμβαση και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι, ενώ εξετάζεται το κατά πόσο η επιμήκυνση θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να γίνει με μία τροποποίηση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης.

    Επίσης ο κ Ρεν όσον αφορά τον προϋπολογισμό δήλωσε ότι δεν θεωρεί σκόπιμη τη λήψη νέων μέτρων εφόσον το 2011 επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπει το μνημόνιο.

    Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα επιτύχει την πλήρη υλοποίηση του μνημονίου και δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα στη δεύτερη γενιά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει τονίζοντας ότι τα μέτρα που για τις ΔΕΚΟ τα εργασιακά και τη φορολογία βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα σας ακολουθεί τη σωστή πορεία είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα βρει την ευημερία κ την κοινωνική πρόοδο, δεν είστε μόνοι, η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας η Ευρώπη σας στηρίζει δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Ρεν.

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο Επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το 2011 και από το β εξάμηνο του 2012 η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη συμπαρατάσσεται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όσα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι στόχος για το 2011 είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.

    «Δώσαμε και δίνουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, πείσαμε και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης με την Ευρώπη να αντιδρά θετικά, ενώ απ' αρχής είχαμε τονίσει ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά αφορούσε και την Ευρώπη και την Ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «τιτάνια προσπάθεια του ελληνικού λαού με αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος, πέραν των όσων είχαν προβλεφθεί, αλλά και για δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών».

    Αναφέροντας ως απόδειξη της αναγνώρισης της πορείας στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα την «προοπτική επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Ευρώ», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έδειξε κουράγιο και αποφασιστικότητα, και επισήμανε ότι η χώρα αξιοποιεί τη χρονική "ασπίδα" που προσφέρει ο μηχανισμός στήριξης προκειμένου να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και την εμπέδωση της ευνομίας και της δικαιοσύνης.

    Επίσης, όπως ανέφεραν αμφότεροι, συζητήθηκαν και τα θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά και τα οποία θα εξεταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Επίτροπος αναγνώρισε τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει και την πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή και τόνισε: «Είμαστε ακόμα στην αρχή του δρόμου, σημείωσε ο υπουργός, έχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας, αλλά και τη βούληση να προχωρήσουμε στο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.»

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στη Βουλή - Αντιδράσεις

    Την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος προς τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την οικονομία, Όλι Ρεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε στον συνομιλητή του, πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση, αλλά με ευρύτερο ορίζοντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    ΟΠπρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε «πολύ βιαστική και μη θετική» την αντίθεση της ¶νγκελα Μέρκελ στην έκδοση ευρωομολόγου και τόνισε πως πρέπει να διαμορφωθεί κλίμα αισιοδοξίας και ασφάλειας, σε αντίθεση με αυτό που έχει επικρατήσει ήδη στον ελληνικό λαό, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

    Από πλευράς του, ο κ. Ρεν συμφώνησε με την ανάγκη αναστροφής του κλίματος και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα, «μετά το αρνητικό σοκ, θα περάσει σε θετική κατεύθυνση».

    Οι όροι της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων από την τρόικα απασχόλησε τη συνάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου με τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Οι ερωτήσεις των βουλευτών της επιτροπής οικονομικών επικεντρώθηκαν γύρω από την επιμήκυνση του χρέους και το επιτόκιο δανεισμού αλλά και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Κομισιόν για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας χαμένης γενιάς λόγω των περιοριστικών πολιτικών και της ανεργίας που δημιουργούν οι πολιτικές αυτές και τόνισε με έντονο τρόπο προς τον κ. Ρεν πως και η Κομισιόν γνώριζε αλλά σιωπούσε για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

    Είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο απαντάς με πόλεμο, σχολίασε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι η επιμήκυνση θα φέρει νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Η γραμματέας του ΚΚΕ κατέστησε σαφές ότι η χρεοκοπία θα γίνει ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει και πώς θα ονομασθεί, ή με ποιά εργαλεία θα συντελεσθεί. «Το Μνημόνιο -είπε- δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του χρέους, ούτε η μείωση των εξόδων και η αύξηση των εσόδων θα αντιμετωπίσει το ελλειμμα. Το μόνο, που θα εκπληρώσει το Μνημόνιο είναι η σχεδιασμένη απαξίωση της αξίας της εργατικής δύναμης, είναι η μεγάλη ευκαιρία που λέει ο κ. Παπανδρέου να ληφθούν άγρια μέτρα που δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσουν σε κανονικές συνθήκες».

    «Από την τοποθέτηση του Επιτρόπου κ. Ρεν στη Βουλή φαίνεται ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να επιμένει στο ανατιμημένο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρόπος θεραπείας των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και των οικονομιών των υπολοίπων περιφερειακών χωρών της Ε.Ε», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Την αντίθεση των πολιτών στις πολιτικές του μνημονίου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Έρχεστε σε μία χώρα όπου οι πολίτες της δεν αποδέχονται τις πολιτικές που έχετε θεσπίσει για τη χώρα αυτή. Το συναίσθημα που επικρατεί είναι απελπισία. Την τελευταία φορά μας είπατε καλό κουράγιο, τώρα μας λέτε καλή συνέχεια, το κουράγια έχει εξαντληθεί».

    «Δεν μπορεί Στρος Καν και Όλι Ρεν να κλείνουν την ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις και όλα τα μέτρα που υπαγορεύουν στην ελληνική κυβέρνηση να προκαλούν ευθέως στασιμότητα, ύφεση, ανεργία, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων και συνεχή μείωση συντάξεων και μισθών», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Γεύμα εργασίας με Προβόπουλο

    Ο κ. Ρεν παρακάθισε και σε γεύμα εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Ο επίτροπος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που όπως είπε έλαβε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο γεύμα συμμετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, το μέλος της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

    Π. Τόμσεν: «Δεν μπορεί να συνεχισθεί η μείωση μισθών και συντάξεων»

    Την άποψη ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η μείωση των μισθών και συντάξεων για να μειωθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε συνέδριο του Economist

    «Είχε μεγάλο θάρρος η Κυβέρνηση και περιόρισε πολύ το μισθολογικό κόστος. Δεν μπορούμε, όμως, να συνεχίσουμε επ' αόριστον να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις», είπε ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να μάθει να φορολογείται και να μειωθούν οι σπατάλες στις δημόσιες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες καταβάλλουν μισθούς πολύ άνω από το μέσο μισθό».

    Ο κ. Τόμσεν έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται να επέλθει στα τέλη του 2011, τις επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε στην κριτική, που γίνεται, επειδή υπήρξε ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου χρειάστηκε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς μεταβολή συναλλαγματικής ισοτιμίας, παρατηρήθηκε σημαντική ύφεση.

    Η όποια απογοήτευση παρατηρήθηκε, αποδόθηκε από τον κ. Τόμσεν, στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ευρύτερη πολιτική υποστήριξη του προγράμματος σταθεροποίησης και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπήρχαν μαγικές λύσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Όλι Ρεν: Συντονισμένη δράση για την κρίση στην Ευρωζώνη

    Είδηση: 51579

    [02] Τι προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος

    Πεμπτη, 09 12 2010 19:04

    Φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και ενισχύσεις κεφαλαίου αποτελούν πλέον τους βασικούς άξονες για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής, με βάση το νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί αμέσως. Η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.

    Στα πιο δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν ξεκάθαρες προοπτικές κερδοφορίας και μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, εστιάζει ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Κύριο μέσο ενίσχυσης αποτελούν:

    Φοροαπαλλαγές στα κέρδη προ φόρων

    μέχρι 100% του ανωτάτου ύψους ενίσχυσης, επί 6 χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις, επί 8 χρόνια για νέες επιχειρήσεις

    Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου

    Επιδοτήσεις σε leasing

    Xαμηλότοκα δάνεια σε επενδυτές μέσω ΕΤΕΑΝ

    Παρουσιάζοντας το νόμο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα νόμο-τομή, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν ακόμη μηχανισμό ευκαιριακών επιδοτήσεων, όπως αυτούς που είδαμε να εφαρμόζονται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ενσωματώνει τις αρχές, τις αξίες, το ήθος και το σχέδιο, με το οποίο οφείλουμε να πορευτούμε από εδώ και πέρα προκειμένου να απαντήσουμε στην κρίση, και να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα».

    Η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες και οι επιχειρήσεις σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50%του συνολικού κόστους ενός επενδυτικού σχεδίου.

    Κάθε Δεκέμβριο το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις συνολικές ενισχύσεις για το επόμενο έτος και την κατανομή τους .Οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Τα επενδυτικά σχέδια κατηγοριοποιούνται και κατατάσσονται σε 2 διαφορετικά καθεστώτα.

    Στο γενικό καθεστώς εντάσσονται:

    Επενδύσεις με τεκμηριωμένη προοπτική κερδοφορίας

    Καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες επενδύσεις

    Επενδύσεις που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή

    Στο Ειδικό Καθεστώς εντάσσονται οι επενδύσεις:

    Νεανική Επιχειρηματικότητα

    Μεγάλα επενδυτικά σχέδια

    Επενδύσεις σε εκσυγχρονισμό

    Επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης

    Αιτήσεις ένταξης στον Επενδυτικό Νόμο θα μπορούν να υποβάλλονται δυο φορές το χρόνο τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο

    Ακόμη, προβλέπεται η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών αξιολόγησης, βαθμολόγησης και παρακολούθησης της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων καθώς και η λειτουργία γνωμοδοτικών επιτροπών που θα ελέγχουν την κρίση των αξιολογητών. Συνεπώς το έργο των επιτροπών δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες, καθώς τα μετρήσιμα κριτήρια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Επιπλέον, προβλέπεται έλεγχος τόσο των αξιολογητών, όσο και των μελών των γνωμοδοτικών επιτροπών από ειδικούς ελεγκτές, πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία και δικαίωμα ένστασης του επενδυτή, στην περίπτωση που θεωρεί πως η αξιολόγηση του σχεδίου του δεν είναι αντικειμενική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51606

    [03] Βαθαίνει η ύφεση αυξάνεται η ανεργία

    Πεμπτη, 09 12 2010 16:23

    Κατά 4,6% μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, οι κατοικίες και οι εισαγωγές, ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν οι εξαγωγές. Η ύφεση στο εννεάμηνο του έτους φτάνει το 3,8%, αλλά στο σύνολο του έτους, όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, θα κυμανθεί κοντά στο 4,2%. Στο 12,6% ανέβηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο, από 12,2% που ήταν φέτος τον Αύγουστο. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στους νέους και τις γυναίκες.

    Στο 4,6% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

    Μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και 1,3% σε σχέση με το δεύτερο του 2010 παρουσίασε το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ΑΕΠ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20,0% οι κατοικίες κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4%, και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

    Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,5% με στη δημόσια κατανάλωση να μειώνεται κατά 4,7% και την ιδιωτική κατά 5,8%.

    Μείωση κατά 42,2% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

    Στο 12,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το μήνα Σεπτέμβριο

    Στο 12,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το μήνα Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 9,1% το Σεπτέμβριο 2009 και 12,2% τον Αύγουστο 2010. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Σεπτέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.366.495 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 627.715 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.319.930 άτομα.

    Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 211.349 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (μείωση 4,6%) και κατά 32.395 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (μείωση 0,7%). Επίσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 170.912 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009 (αύξηση 37,4%) και κατά 14.607 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 2,4%).

    Αντιδράσεις

    «Η πολιτική της κυβέρνησης μας έχει οδηγήσει σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, που σκοτώνει την οικονομία, καθώς τινάζει την ανεργία στα ύψη, πολλαπλασιάζει τα λουκέτα, στεγνώνει την αγορά και οδηγεί την κοινωνία μας σε αδιέξοδο», σχολίασε η ΝΔ.

    «Οι αμείλικτοι αριθμοί της πραγματικότητας δεν συνηγορούν σε αισιοδοξία για το άμεσο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες πέρα από τα κλισέ των επικυρίαρχων. Λύσεις υπάρχουν. Όπως δυστυχώς υπάρχουν και φοβίες στην Κυβέρνηση», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51587

    [04] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι της «ομάδας των έξι»

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:27

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση της τρομοκρατίας, μετά τις απολογίες τους στην 31η τακτική ανακρίτρια. Οι τέσσερις απολογήθηκαν για τις κατηγορίες της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών. Από την Τρίτη, έπειτα από τυπικές απολογίες που έδωσαν, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι οι άλλοι δύο της ομάδας των έξι. Ωστόσο, άλλο ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε νοικιάσει ο ήδη προφυλακισμένος Κωνσταντίνος Σακκάς, εντόπισαν οι αστυνομικοί της αντι-τρομοκρατικής. Κατασχέθηκαν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή και προσωπικά αντικείμενα του νεαρού. Εν τω μεταξύ με 33 διαφορετικά πρόσωπα εμφανίζονταν οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, από τις πλαστές ταυτότητες που χρησιμοποιούσαν και δημοσιοποίησε η αστυνομία.

    Στα όπλα που εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, βρέθηκε γενετικό υλικό και άλλων ατόμων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στην ανακρίτρια τέσσερις από τους έξι συλληφθέντες

    Είδηση: 51581

    [05] Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:51

    Σημαντική μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Πέμπτης. Μέσα σε 24 ώρες η καλοκαιρία θα μετατραπεί σε χιονιά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει ως και 12 βαθμούς. Έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί βόρειοι άνεμοι που θα αγγίζουν τα 9 μποφώρ, και χιόνια στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στην Αττική θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, και από το μεσημέρι καταιγίδες.

    Το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες θα φθάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή πτώση.

    Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα γύρω ορεινά χιόνι και γρήγορη βελτίωση.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει τις πρωινές ώρες 8 βαθμούς κελσίου με σταδιακή πτώση.

    Γενική πρόγνωση καιρού από το Σάββατο 11-12-2010 έως και την Τρίτη 14-12-2010

    Σάββατο 11/12/2010

    Στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις και στα ορεινά λίγα χιόνια.

    Στην υπόλοιπη χωρά νεφώσεις με χιονόνερο. Χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στις περιοχές Λήμνου, σποράδων, Εύβοιας, Κυκλάδων, Κρήτης και Δωδεκανήσων θα είναι έντονα, αλλά από τη νύχτα θα ασθενήσουν.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια και τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές.

    Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

    Κυριακή 12/12/2010

    Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά το πρωί στα πελάγη 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

    Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός που τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

    Δευτέρα 13/12/2010

    Νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Καταιγίδες στα δυτικά και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα πιθανόν να είναι ισχυρές.

    Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός νωρίς το πρωί στα βόρεια.

    Τρίτη 14/12/2010

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Σποραδικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο και το νότιο Αιγαίο.

    Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στην αρχή της ημέρας 7 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    ΠΗΓΗ: ΕΜΥ

    Είδηση: 51578

    [06] Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:58

    Σε αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο, οι 720 συμβασιούχοι αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στα καθηκοντά τους, κάνοντας χρήση των ρεπό τους. Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη προειδοποιούν και οι 2.200 μόνιμοι υπαλληλοι, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων.

    Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την καθαριότητα στο δήμο, πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 51586

    [07] Νέες μαχητικές διαδηλώσεις στη Βρετανία

    Πεμπτη, 09 12 2010 17:21

    Με νέες μαχητικές διαδηλώσεις απάντησαν την Πέμπτη οι Βρετανοί φοιτητές στα σχέδια της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τις τιμές των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ, ωστόσο, κάποια μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού- αναμένεται να το καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία.

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών που διαδηλώνουν κατά της αύξησης των διδάκτρων των πανεπιστημίων, την ώρα που ξεκινούσε στο βρετανικό κοινοβούλιο η συζήτηση για το θέμα.

    Κοντά στο κοινοβούλιο οι φοιτητές προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν χτυπώντας τους διαδηλωτές με γκλομπ.

    Διαδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας. Εξάλλου οι αστυνομικές αρχές προειδοποίησαν κατά της επανάληψης βίαιων επεισοδίων όπως αυτά που σημειώθηκαν στις προηγούμενες διαδηλώσεις, ενώ οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ένα ειρηνικό κίνημα.

    Σύμφωνα με το εθνικό συνδικάτο των φοιτητών περίπου 20.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ από το κοινοβούλιο, όμως κάποια μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που παίρνουν μέρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, αναμένεται να το καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πρόκειται να ταχθούν κατά του νομοσχεδίου.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι αυτοί που έχουν βρεθεί κυρίως στο στόχαστρο των φοιτητών γιατί προεκλογικά είχαν δεσμευθεί ότι ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων, ενώ δήλωναν ότι θα τα μείωναν σταδιακά τα επόμενα έξι χρόνια.

    Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για να μπορέσει να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ οι επικριτές του σχεδίου ότι θα αποτρέπει τους λιγότερο εύπορους μαθητές από το να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο.

    Τις τελευταίες εβδομάδες φοιτητές αλλά και μαθητές έχουν προχωρήσει σε σειρά διαδηλώσεων, κατά τις οποίες υπήρξαν εκατοντάδες συλλήψεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51594

    [08] Κυβερνοπόλεμος με πεδίο μάχης το Wikileaks

    Πεμπτη, 09 12 2010 12:21

    Ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά κύματα, εξαπολύουν χάκερς απ' όλο τον κόσμο, αντιδρώντας σ' ένα post που ανέβηκε στο twitter: «Ο πρώτος διαδικτυακός πόλεμος ξεκίνησε με πεδίο μάχης το WikiLeaks. Εσείς είστε οι στρατιώτες». Μια προτροπή και εκατοντάδες χιλιάδες χάκερς κινητοποιήθηκαν στοχοποιώντας ιστοσελίδες εταιρειών και φυσικών προσώπων, που θεωρούν, ότι συμμετέχουν στην επιχείρηση φίμωσης του WikiLeaks, ή συνέβαλαν στη σύλληψη του ιδρυτή της Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ, παραμένει προφυλακισμένος στη Βρετανία, περιμένοντας να μάθει, αν θα θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα. Η επιχείρηση των χάκερς έχει κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αντίποινα» και το μεγαλύτερο «θύμα» της μέχρι στιγμής, είναι η ιστοσελίδα της Mastercard, που μπλόκαρε τις δωρεές προς τον ιστότοπο του Wikileaks. Η ιστοσελίδα της παρέμεινε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες. Στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκαν ακόμη η ιστοσελίδα της σουηδικής Εισαγγελίας, που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ και το e-mail του δικηγόρου των δύο γυναικών που τον κατηγορούν για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

    Οι διαδικτυακοί ακτιβιστές στράφηκαν επίσης εναντίον της ελβετικής τράπεζας Postfinance, που «πάγωσε» τους λογαριασμούς του Ασάνζ, καθώς και της υπηρεσίας πληρωμών PayPal, που επίσης μπλόκαρε τις δωρεές προς τη WikiLeaks. Αλλά και εκτός διαδικτύου, η ισλανδική εταιρεία DataCell υπέβαλε μήνυση κατά της Visa, που επίσης διέκοψε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με το WikiLeaks.

    «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσουμε ποιοί είναι οι επιτιθέμενοι», δήλωσε ο Λάρι Κλίντον, διευθυντής της Συμμαχίας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

    «Μας πίεσαν να διακόψουμε τις σχέσεις μας με τη WikiLeaks και οι υπολογιστές μας δέχτηκαν επανειλημμένες επιθέσεις», τόνισε ο διευθυντής της DataCell, Ολαφουρ Σιγκούρβινσον.

    Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί στη Σουηδία ο ζήλος με τον οποίον διώκεται ο Τζούλιαν Ασάνζ, κατηγορούμενος για βιασμό, σε μία χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελμένων βιασμών στην Ευρώπη, το 90% των οποίων ωστόσο δεν φτάνουν ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων.

    Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις υπέρ των WikiLeaks σχεδιάζονται στην Αυστραλία, όπου η Κυβέρνηση μίλησε για εγκληματική δραστηριότητα της WikiLeaks, μετά τη διαρροή νέων τηλεγραφημάτων, σύμφωνα με τα οποία ένας Υπουργός της αυστραλιανής Κυβέρνησης ενεργούσε ως "κατάσκοπος" των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το πρόσωπο που έχει διχάσει την ανθρωπότητα, δεν θα μπορούσε να λείπει από την παραδοσιακή φάτνη της Νάπολης ενόψει των Χριστουγέννων. Το αγαλματάκι του Ασάνζ με το laptop του αγκαλιά είναι ήδη από τα πιο αγαπημένα των περαστικών.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: WikiLeaks: Αρνήθηκε την εγγύηση στον Ασάνζ ο Βρετανός δικαστής

    Σχετική είδηση: The Guardian: Julian Assange rape allegations: treatment of women 'unfair and absurd'

    Σχετική είδηση: The Guardian: WikiLeaks supporters disrupt Visa and MasterCard sites in 'Operation Payback'

    Είδηση: 51526

    [09] Παπαρήγα: «Ο πόλεμος πρέπει να λήξει με νικητή τον λαό»

    Πεμπτη, 09 12 2010 17:18

    «Αν προσπεράσεις, είτε ηθελημένα, είτε από άγνοια, την αιτία, τότε δεν βρίσκεις το φάρμακο, ή δίνεις επικίνδυνο για τον λαό φάρμακο, για να μιμηθώ τη διάθεση του Στρος Καν να εμφανίσει το ΔΝΤ ως γιατρό», τόνισε η γγ γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε σε πόλεμο εναντίον των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρέπει να προετοιμασθούμε, ώστε ο πόλεμος να λήξει με νικητή τον λαό. Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη και η αξιωματική αντιπολίτευση εμπαίζει τον λαό με το άλλο μείγμα πολιτικής, που επικαλείται», είπε η κ. Παπαρήγα.

    «¶γρια μέτρα που δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσουν σε κανονικές συνθήκες»

    Σαφές κατέστησε η γραμματέας του ΚΚΕ ότι η χρεοκοπία θα γίνει ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει και πώς θα ονομασθεί, ή με ποιά εργαλεία θα συντελεσθεί.

    «Το Μνημόνιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του χρέους, ούτε η μείωση των εξόδων και η αύξηση των εσόδων θα αντιμετωπίσει το ελλειμμα. Το μόνο, που θα εκπληρώσει το Μνημόνιο είναι η σχεδιασμένη απαξίωση της αξίας της εργατικής δύναμης, είναι η μεγάλη ευκαιρία που λέει ο κ. Παπανδρέου να ληφθούν άγρια μέτρα που δεν θα ήταν εύκολο να προχωρήσουν σε κανονικές συνθήκες», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Ακόμη, η γ.γ του ΚΚΕ υποστήριξε δε ότι «η κυβέρνηση σκόπιμα εμφανίσθηκε με δύο πρόσωπα ισχυριζόμενη προεκλογικά ότι υπάρχουν χρήματα, ενώ ήξερε έστω και με μικρή απόκλιση τα πάντα. ¶λλαξε το βιολί μετά τις εκλογές για να παραπλανήσει ότι της απέκρυψαν τα στοιχεία για να δικαιολογήσει, ως έκτακτα, τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε, ότι τα πήρε όχι γιατί ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιως».

    Μιλώντας για τις διαφορές του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι «μας χωρίζει μία βασική διαφορά ανεξάρτητα αν ψήφισαν, ή όχι, το μνημόνιο, ότι ψάχνουν λύσεις, που δεν θίγουν την αιτία της κρίσης, γυροφέρνουν στο πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος, αποσυνδέουν τη λύση από το πρόβλημα της ιδιοκτησίας και της εξουσίας».

    Ιδιαίτερη κριτική άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ για «συμβιβασμό και ηττοπάθεια αναγόρευσαν εδώ και χρόνια την ΕΕ, ως νομοτέλεια, αλλά τώρα κάτω από την πίεση της πραγματικότητας αλλάζουν τάχα θέση και προτείνουν επανίδρυση της ΕΕ».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ πρότεινε ως μόνη απάντηση τη συγκρότηση ενός «Κοινωνικού Λαϊκού Μετώπου» με δύο στόχους:

    την «απόκρουση και υπόσκαψη των βάρβαρων μέτρων, που εκπονούν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της»

    την απελευθέρωση της λαϊκής αυτενέργειας και πρωτοβουλίας, που θα μετατρέψει το Μέτωπο σε παλλαϊκό ρεύμα αλλαγής και ανατροπής συσχετισμού των δυνάμεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51592

    [10] Χριστουγεννιάτικο παζάρι από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση

    Πεμπτη, 09 12 2010 18:05

    Χριστουγεννιάτικο παζάρι διοργανώνει το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, στην Πλατεία Συντάγματος και στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μετρό», την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, από τις έντεκα το πρωί έως και τις οκτώ το βράδυ. Στο παζάρι μπορεί κανείς να βρει χειροποίητα δώρα, στολίδια και γλυκά, φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος, αλλά μπορεί και να (απ)ασχοληθεί με το να φτιάξει τα δικά του στολίδια, στα εργαστήρια που θα λειτουργούν. Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος.

    Το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990, στην πλατεία Αμερικής. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης.

    Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

    Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες, και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ψυχική απεξάρτηση, ατομική και ομαδική συμβουλευτική, εκπαιδευτική συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός, επαγγελματική κατάρτιση, επαγγελματική συμβουλευτική, αθλητικές και δημιουργικές ομάδες, οικογενειακή συμβουλευτική.

    Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν, για οποιαδήποτε πληροφορία, στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου: 210 86 26 761. Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν, για οποιαδήποτε πληροφορία, στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης: 210 86 12 604.

    Περισσότερες πληροφορίες, για το σύνολο των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, μπορεί κανείς να βρει στον κεντρικό ιστότοπο του Κέντρου, http://www.kethea.gr.

    Είδηση: 51602

    [11] Ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλούσιος σε άνθρακα εξωπλανήτης

    Πεμπτη, 09 12 2010 17:32

    Μια ομάδα αμερικανών και βρετανών αστρονόμων ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις άνθρακα. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πλέον την πιθανότητα να υπάρχουν πολλοί βραχώδεις εξωπλανήτες πλούσιοι σε καθαρό άνθρακα, η επιφάνεια των οποίων αποτελείται από διαμάντια ή γραφίτη.

    Οι επιστήμονες, υπό τον δρα Νίκου Μαντουσουντάν του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με «ολόκληρες εκτάσεις γης και βουνά φτιαγμένα από διαμάντια». Η νέα ανακάλυψη, που χαρακτηρίστηκε σημαντικό αστρονομικό επίτευγμα, εγείρει επίσης νέα ερωτήματα για το σχηματισμό των πλανητών.

    Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν, με τη βοήθεια του διαστημικού υπέρυθρου τηλεσκοπίου «Σπίτσερ» της NASA, την εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας από ένα πλανήτη σε απόσταση 1.200 ετών φωτός από τη Γη και στη συνέχεια κατάφεραν να αναλύσουν την χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς του, η οποία προέκυψε να έχει άφθονο άνθρακα.

    Πολλοί πλανήτες στο γαλαξία μας μπορεί να έχουν ανάλογες υψηλές ποσότητες άνθρακα. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 500 εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα-ήλιους. Μόνο πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα όργανα και τις μεθόδους για την μέτρηση της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιράς μερικών από αυτούς.

    Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης, με την ονομασία Wasp 12b, είναι ο πρώτος που εντοπίστηκε να διαθέτει περισσότερο άνθρακα σε σχέση με οξυγόνο. Είναι ένας αέριος γίγαντας τύπου Δία και αποτελείται κυρίως από υδρογόνο. Όμως, ο πυρήνας του μπορεί να περιέχει κάποια μορφή διαμαντιών, γραφίτη και άλλα είδη άνθρακα, πιθανώς σε υγρή μορφή.

    Σύμφωνα με τον Μαντουσουντάν, οι θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί εξωγήινοι κόσμοι στο γαλαξία μας, στους οποίους «ίσως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι οι βράχοι από διαμάντια και γραφίτη. Αυτό σημαίνει ότι στα βουνά τους ένα μεγάλο τμήμα της μάζας τους, αντί για άλλα πετρώματα, θα αποτελείται από διαμάντια, ενώ μπορεί να υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις διαμαντιών στο υπέδαφος, πολύ περισσότερες από ό,τι στη Γη». Αυτοί οι πλανήτες, όμως, είναι πιθανό ότι δεν έχουν νερό.

    Οι αστρονόμοι δε μπορούν να απαντήσουν, προς το παρόν, στο ερώτημα πόσο συχνοί μπορεί να είναι αυτοί οι «διαμαντένιοι» κόσμοι, αλλά δεν αποκλείουν ότι μπορεί να μην είναι καθόλου σπάνιοι. Το ερώτημα που ανακύπτει επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι με ποιο τρόπο σχηματίζονται τέτοιοι κόσμοι από άνθρακα και διαμάντια.

    Πάντως, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πλέον ότι αν σε ένα εξωπλανήτη δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο, τότε τα κοινά πετρώματα σε αυτόν είναι δυνατό να αποτελούνται από καθαρό άνθρακα σε μορφή διαμαντιών. «Υπάρχουν πολλοί παράξενοι άλλοι κόσμοι εκεί έξω, πέρα ακόμα και από τη φαντασία των επιστημόνων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαντουσουντάν.

    Ο άνθρακας αποτελεί δομικό λίθο για την ανάπτυξη της ζωής στο δικό μας πλανήτη, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή σε κόσμους όπου υπάρχει υπεραφθονία άνθρακα. Πάντως, η πρόσφατη ανακοίνωση της NASA για ένα «εξωγήινο» βακτήριο σε μια λίμνη της Καλιφόρνιας, που τρέφεται με αρσενικό, το οποίο μάλιστα το έχει ενσωματώσει στο γενετικό υλικό του, δείχνει ότι η ζωή έχει απρόσμενη φαντασία και προσαρμοστικότητα στα πιο εχθρικά και «εξωτικά» περιβάλλοντα. ¶ρα, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την ύπαρξη ζωής ακόμα και σε ένα διαμαντένιο κόσμο.

    Πάντως ο συγκεκριμένος Wasp 12b, που είναι κατά 80% μεγαλύτερος από το Δία, είναι μάλλον υπερβολικά καυτός για την ζωή, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του (έχει «έτος» μόλις 26 ωρών) και η θερμοκρασία του κατά τη διάρκεια της μέρας αγγίζει τους 2.600 βαθμούς Κελσίου, κάνοντάς τον δεύτερο πιο θερμό εξωπλανήτη που έχει ποτέ βρεθεί.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51595

    [12] Η φυσική άσκηση στις μαθήτριες βελτιώνει τις επιδόσεις

    Πεμπτη, 09 12 2010 16:59

    Υγεια

    Η σχολική επίδοση ενός μαθητή φαίνεται τελικά ότι εξαρτάται από απρόσμενους παράγοντες. Μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι τα κορίτσια, αλλά όχι τα αγόρια, που πάνε στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους και δεν τους μεταφέρει το σχολικό ή το αυτοκίνητο των γονιών τους, τα πάνε καλύτερα στα τεστ, τόσο τα γλωσσικά όσο και των μαθηματικών. Μάλιστα, όσο πιο μακριά είναι το σχολείο από το σπίτι, άρα, όση περισσότερη ώρα περπατούν ή ποδηλατούν, τόσο πιο ψηλές είναι οι επιδόσεις τους.

    Οι επιστήμονες του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών και του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, υπό τον Ντέιβιντ Μαρτίνεθ-Γκόμεθ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό παιδιατρικής "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο και πόσο ρόλο παίζει η πρωινή σωματική άσκηση μέχρι να φτάσει μια μαθήτρια στο σχολείο της.

    Η νέα μελέτη, πάντως, ενισχύει την αντίληψη ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν κάποιου είδους φυσική άσκηση επί τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα, κάτι όμως που πολύ λίγοι μαθητές σε όλο τον κόσμο μπορούν να κάνουν, εξαιτίας του φόρτου των μαθημάτων τους.

    Ο εφηβικός εγκέφαλος βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών δομικών και λειτουργικών αλλαγών και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η σωματική άσκηση έχει θετική επίπτωση στο νοητικό επίπεδο του νέου, αιματώνοντας καλύτερα τον εγκέφαλο και βελτιώνοντας την ικανότητα συγκέντρωσης, την μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες. Φέτος, μια άλλη μεγάλη ισπανική έρευνα σε εφήβους είχε διαπιστώσει ότι όσοι ασκούνται περισσότερο εκτός σχολείου, τα καταφέρνουν καλύτερα στα νοητικά τεστ.

    Η νέα μελέτη, που αφορούσε 1.700 εφήβους κατοίκους πόλεων (από τους οποίους το 65% περίπου πήγαινε στο σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο), διαπίστωσε τη σχέση ανάμεσα στον τρόπο μετάβασης στο σχολείο και τις νοητικές επιδόσεις, ιδίως για τα κορίτσια, ενώ δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί τα αγόρια δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου από το περπάτημα ή το ποδήλατο. Μια ανάλογη σουηδική μελέτη έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

    Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι, ούτως ή άλλως, τα αγόρια ασκούνται γενικά περισσότερο από τα κορίτσια, συνεπώς δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω από το περπάτημα ή το ποδήλατο μέχρι το σχολείο. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί ο εγκέφαλος των κοριτσιών να αντιδρά διαφορετικά από των αγοριών στην έξτρα σωματική άσκηση του πρωινού. Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο ότι το πρωινό περπάτημα δίνει χρόνο στα κορίτσια (αλλά γιατί όχι και στα αγόρια;) να σκεφτούν και να προετοιμαστούν νοητικά για την μέρα που ακολουθεί στο σχολείο.

    Βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι εξαρτάται μέσα από τι είδους περιβάλλον πρέπει να περάσουν οι νέοι. Μια θορυβώδης, ρυπογόνα ή επικίνδυνη γειτονιά δε μπορεί να έχει την ίδια ευεργετική επίδραση με μια ήσυχη, πράσινη και ασφαλή περιοχή.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 51593

    [13] ΕΚΤ: «Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι πηγή ανησυχίας»

    Πεμπτη, 09 12 2010 18:27

    Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας στην Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στην αγορά εργασίας, που περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των μισθών, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο δελτίο της για το Δεκέμβριο, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας είναι πηγή ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικές πολιτικές για να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση στη διαρθρωτική ανεργία", αναφέρει το δελτίο. Η ΕΚΤ ζητά αλλαγή στις εργασιακές πρακτικές για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

    "Πολιτικές που προάγουν τη συγκράτηση των μισθών και μειώνουν τις μισθολογικές ακαμψίες, μαζί με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την προσέγγιση στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων, θα μειώσουν τη διαρθρωτική ανεργία", αναφέρει το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.

    Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι τιμές των κατοικιών, που μειώθηκαν πέρυσι στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο 3%, ενισχύθηκαν φέτος κατά 0,3% και 1,8% στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 51604

    [14] 19η χρόνια για την πολιτιστική έκδοση «Επίλογος»

    Πεμπτη, 09 12 2010 17:02

    Η ετήσια πολιτιστική έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» ένα χρόνο πριν από τα εικοστά γενέθλιά της (1η έκδοση το 1992) κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και φέτος από την 1η Δεκέμβρη, μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητά του και στις σελίδες της. Καταγράφει, εδώ και 19 χρόνια, τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας όλο το χρόνο σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού: θέατρο, χορός, κινηματογράφος, μουσική, εικαστικά, κόμικ, δημοσιογραφία, γράμματα-τέχνες, φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, πολιτιστική πολιτική, MEDIA, κ.α.

    Περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, μεγάλα αφιερώματα με κύριο αυτό στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο (με ένα κομμάτι του ίδιου για τη ζωή του, ένα βιογραφικό, και την εργογραφία του), ο οποίος είναι και ο τιμώμενος της φετινής εκδήλωσης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στη σύνταξη του «ΕΠΙΛΟΓΟΥ 2010» συμμετέχει ο πυρήνας των μόνιμων συντελεστών του, αλλά και έκτακτοι συνεργάτες, κορυφαίες προσωπικότητες του πνευματικού χώρου του τόπου μας.

    Αναλυτικά ο «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2010» περιλαμβάνει:

    βΆΑπολογισμό και κριτική παρουσίαση της θεατρικής χρονιάς 2009-2010 από τον Γρηγόρη Ιωαννίδη.

    βΆΜια αναφορά στο κουκλοθέατρο, "μια τέχνη για παιδιά και μεγάλους" της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.

    βΆ"Ο σύγχρονος χορός στην Αθήνα" από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

    βΆΣινεμά 2009-2010, "Το Χόλυγουντ στη χώρα των θαυμάτων" από τον Χρήστο Μήτση.

    βΆ"Η ομίχλη της Fog" από τον Αχιλλέα Ντελλή.

    βΆ"Ο ελληνικός κινηματογράφος σε νέες περιπέτειες" του Γιάννη Ζουμπουλάκη.

    βΆΜία ανασκόπηση στην "Έντεχνη μουσική 2009-2010" κάνει ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης.

    βΆΟ Γιώργος Τσάμπρας γράφει "για το τραγούδι που γίνεται εικόνα" και για την ελληνική δισκογραφία 2009-2010.

    βΆΣτα Εικαστικά- «Επίλογος 2010», συνοψίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

    βΆCOMICS: "Γιατί ταυτιζόμαστε τόσο;" της Λήδας Τσενέ.

    βΆΣτη φωτογραφία "Ο φακός αποκαλύπτει" από τον Γιάννη Ασδραχά.

    βΆ"Η λογοτεχνική γραφή" από τον Γιώργο Ξενάριο, και "Ποίηση 2009-2010"από τον Γιάννη Δούκα.

    βΆΓια "Ένα ακόμη φεστιβαλικό καλοκαίρι" γράφει η Μαρία Παναγιωτοπούλου.

    βΆΣτην Πολιτιστική πολιτική "΄Ενα χρόνο μετά ο πολιτισμός αναμένει στο ακουστικό του" από τη Δήμητρα Μυρίλλα. και η Μαίρη Αδαμοπούλου βλέπει "Το νέο μουσείο της Ακρόπολης. Ένα χρόνο μετά".

    βΆΓια τα Media γράφει ο Χρήστος Ιερείδης ενώ ο Κώστας Μποτόπουλος μας δίνει την "άλλη διάσταση της κρίσης" και ο Δημήτρης Κανελλόπουλος μιλάει για "το ραδιόφωνο στην εποχή της Play list".

    βΆΕπίσης σε ένα ειδικό αφιέρωμα στην ΗΜΕΡΙΔΑ : «Γέλιο» 11-05-2010 γράφουν για το γέλιο στην τέχνη ο Μιχάλης Ρέππας, ο Γιώργος Γαλάντης, και ο Θόδωρος Δ. Παπαγγέλης που δίνει "Το χιούμορ αλά ιταλικά".

    βΆΗ Εύα Γεωργουσοπούλου μας μιλά για "τέσσερις κωμικούς-τέσσερις επετείους", Χριστόφορος Νέζερ-Βασίλης Αυλωνίτης-Γεωργία Βασιλειάδου-Βασίλης Λογοθετίδης. Το πλούσιο θεατρικό τους ρεπερτόριο & οι αξέχαστοι ρόλοι από τέσσερις μεγάλους ηθοποιούς που έχουν «φύγει» από πολλά χρόνια..

    βΆΟ Αλέξανδρος Χαρκιολάκης υπογράφει τα αφιερώματα στις επετείους των:

    Δημήτρη Μητρόπουλου, για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του.

    Φρεντερίκ Σοπέν -200 χρόνια από την γέννηση του.

    Ρόμπερτ Σούμαν -200 χρόνια από τη γέννηση του.

    βΆΟ Κώστας Γεωργουσόπουλος γράφει για τις επετείους δύο θεσμών, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. βΆΟ Γιάννης Ν. Μπασκόζος γράφει για το Έτος Τσίρκα:40 χρόνια από το θάνατο του, αλλά και για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία. Η ετήσια πολιτιστική έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2010» κλείνει με το πλήρες χρονολόγιο των θεατρικών παραστάσεων 2009-2010 σε επιμέλεια του Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη.

    AΠΕ

    Είδηση: 51591

    [15] ΕΡΤ: Οι βασικοί στόχοι της νέας διοίκησης

    Πεμπτη, 09 12 2010 16:34

    Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ανάδειξη των πολιτιστικών και συλλογικών δράσεων καθώς και του δημόσιου διαλόγου είναι οι βασικοί στόχοι της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, όσον αφορά τη λειτουργία των τηλεοπτικών της καναλιών.

    «Ανοίγουμε τις διαδικασίες για να ξαναβρεί η δημόσια τηλεόραση τη χαμένη της αξιοπρέπεια», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στους χώρους του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Λάμπης Ταγματάρχης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε ειδικά στον τομέα της οικονομίας αποτελεί τεράστια ευθύνη η διαχείριση του δημοσίου χρήματος», τόνισε ο κ. Ταγματάρχης, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση να αναρτώνται πλέον στο διαδίκτυο για δημόσια ενημέρωση όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΡΤ, 24 ώρες μετά τη λήψη τους, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία κόστους των εκπομπών της.

    «Η δημόσια τηλεόραση μετατράπηκε τελευταία σε πεδίο βολής στο οποίο ασκούνται πολλοί -ξένοι και ντόπιοι φαντάροι», είπε ο κ. Ταγματάρχης παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού τραγουδιού («Πιρόγα» του ¶λκη Αλκαίου), αλλά συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως... «όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστεί τώρα ένας... Ταγματάρχης».

    «Η μάχη της ΕΡΤ δεν είναι να κερδίσει την ακροαματικότητα, σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά να αποδείξει το πόσο ανοιχτή είναι στην κοινωνία και το πόσο ικανοποιεί τον ορισμό του συντάγματος περί υποχρέωσής της για ενημέρωση και ψυχαγωγία του κόσμου», συμπλήρωσε.

    Όσον αφορά τα αμιγώς κινηματογραφικά θέματα, ο κ. Ταγματάρχης (αν και στην εισαγωγική του ομιλία είχε πει πως «όταν βρίσκεσαι σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου υποχρεούσαι να μιλάς -αποκλειστικά - για κινηματογράφο») απόφυγε να αναφερθεί διεξοδικά επικαλούμενος το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, που βρίσκεται υπό ψήφιση στη βουλή, γεγονός που θα καθιστούσε «άκομψη και αδόκιμη» την όποια αναφορά του.

    Στο πλαίσιο της "υποχρέωσης" της ΕΡΤ για την καταβολή του 1,5% για την χρηματοδότηση ταινιών, αυτό «μεταφράστηκε» φέτος σε ποσό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση 11 συνολικά ταινιών, από τις οποίες μάλιστα δυο συμμετέχουν και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φετινού - 51ου φεστιβάλ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. συνοδευόταν από τη γενική διευθύντρια τηλεόρασης κ. Λένα Χοϊδά. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης της ΕΡΤ3 κ. Τάσος Σπηλιόπουλος και Θάλεια Ιωαννίδου αλλά και σύσσωμη η νεοδιορισθείσα διοίκηση.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 51588

    [16] Σύσκεψη για το ΙΚΑ Κέρκυρας

    Πεμπτη, 09 12 2010 18:24

    Σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα του ΙΚΑ της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού συλλόγου, των ιατρών του Ιδρύματος, του εργατικού κέντρου αλλά και των πολιτικών φορέων του νησιού.

    Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του προσωρινού Διοικητή Σπύρου Σκιαδόπουλου. Αποφασίστηκε, αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, να μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να προωθήσει στο υπουργείο απασχόλησης, ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η κάλυψη συγκεκριμένων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, αύξηση του χρόνου των ιατρικών ραντεβού, μετατροπή των υγειονομικών υποδομών του ΙΚΑ σε Κ.Υ. Αστικού Τύπου και μεταστέγασή του στο παλιό Νοσοκομείο.

    Ο εκπρόσωπος των Ιατρών του ΙΚΑ στη Πανελλήνια Ομοσπονδία, Δημήτρης Ηλίας, τόνισε ότι οι ουρές θα εξαλειφθούν μόνο με την ανάπτυξη δικτύου οικογενειακών γιατρών ενώ απείλησε με συνεχείς στάσεις εργασίας αν δεν διευθετηθεί η σημερινή κατάσταση.

    Είδηση: 51601

    [17] Φορέας διαχείρισης: Ερώτηση Δένδια - Σύσκεψη υπό τον κ. Μικάλεφ

    Πεμπτη, 09 12 2010 18:18

    Κινητικότητα παρατηρείται σχετικά με το θέμα της ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς πόλης της Κέρκυρας, τοσο απο την πλευρά του Δήμου όσο και με την ερώτηση του βουλευτή Νίκου Δένδια.

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα: Ένας χρόνος στασιμότητας για το φορέα διαχείρισης της παλιάς πόλης, στα πλαίσια της ένταξης στην UNESCO, κατέθεσε ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας. Στην ερώτηση επισημαίνει την «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία, η οποία θέτει σε κίνδυνο το εγχείρημα παραμονής της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στο πάνθεο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσης της συμφωνίας με την UNESCO».

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΟΥΝΕΣΚΟ

    Ο Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη συναρμόδιων τοπικών φορέων, προκειμένου να καταγραφεί η θέση της τοπικής κοινωνίας για το φορέα διαχείρισης της πόλης. O κ. Μικάλεφ, τόνισε ότι δημιουργεί τουλάχιστον προβληματισμό το γεγονός ότι το ΥΠ.ΠΟ όχι μόνο δεν υπογράφει τη λειτουργία του Φορέα αλλά εξαιρεί την Κέρκυρα από τα μνημεία της UNESCO στη χώρα μας τα οποία θα λάβουν κρατικές χρηματοδοτήσεις.

    Είδηση: 51600

    [18] Υπεξαίρεση 217.000 στα ΕΛΤΑ Κεραμωτής

    Πεμπτη, 09 12 2010 17:15

    Αναζητείται από την αστυνομία ο 55χρονος προϊστάμενος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στην Κεραμωτή, ο οποίος υπεξαίρεσε ποσό 217.000 ευρώ από το ταμείο της υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί ο οικονομικός ελεγκτής των ΕΛΤΑ νομού Καβάλας, παρουσία του προϊσταμένου, διενήργησε οικονομικό έλεγχο για να διαπιστώσει ότι έλειπε το συγκεκριμένο ποσό. Αμέσως μετά την καταμέτρηση ο 55χρονος αναχώρησε από το ταχυδρομείο προς άγνωστη κατεύθυνση, δηλώνοντας ότι πήρε ο ίδιος τα χρήματα και θα μεταβεί στην Ιταλία για εγχείρηση.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Είδηση: 51590

    [19] Ίδιος ο αριθμός,διαφορετικά τα υπό κατάληψη σχολεία

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:56

    Ίδιος παρέμεινε ο αριθμός, αλλά διαφορετικά είναι τα σχολεία που τελούν σήμερα υπό κατάληψη στο Βόλο. Συγκεκριμένα, σε κατάληψη βρίσκονται τα Γυμνάσια 7ο και 9ο Βόλου, το Εσπερινό Γυμνάσιο, τα Λύκεια 1ο και 6ο Βόλου, ενώ σε αποχή προχώρησαν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Βόλου.

    Είδηση: 51585

    [20] Νομαρχία Λάρισας: Καταστροφική η τυχόν απαγόρευση της εμπορίας χύμα τσίπουρου από τους αμβυκούχους

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:46

    Σελίδα 1 από 2

    Στην πιθανότητα απαγόρευσης της εμπορίας του χύμα τσίπουρου από τους αμβυκούχους, αν οι δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή κ. Δ. Κουσελά γίνουν νόμος του Κράτους, αντέδρασε σήμερα με δηλώσεις του ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός.

    Είδηση: 51584

    [21] Ξανά απ' την αρχή το κτηματολόγιο¨

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:41

    Δέσμευση ότι θα αναλάβει τη διόρθωση λαθών στο κτηματολόγιο για όλη την Ελλάδα χωρίς την επιβάρυνση των ιδιοκτητών ανέλαβε χθες από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματολόγιο Α.Ε. καθηγητής Απόστολος Αρβανίτης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ο κ. Αρβανίτης δεσμεύτηκε ότι θα ξανασυντάξει το κτηματολόγιο με τη δημιουργία νέου τοπογραφικού υποβάθρου ενώ θα αντλήσει από τον κρατικό κουρβανά γύρω στα 7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη διόρθωση των λαθών σε όλη την Ελλάδα.

    Η διαδικασία της επανασύνταξης του κτηματολογίου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011 για τη Λέσβο για να ολοκληρωθεί σε 1,5 με 2 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Απόλυτα ικανοποιημένος με τις εξελίξεις δήλωσε στο σταθμό μας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου, τονίζοντας, ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του.

    Σύνταξη Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 51577

    [22] Ανύψωση του οδοστρώματος τελικά η λύση για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:38

    Η ανύψωση του οδοστρώματος του ρεύματος κυκλοφορίας στην πλευρά των καταστημάτων κατά 10 εκατοστά, από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τα δικαστήρια αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στη Νομαρχία Σάμου για την προσωρινή αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου στην προκυμαία της πόλης. «Η λύση στην οποία καταλήξαμε αποτελεί επί μέρους εφαρμογή της μελέτης που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» δήλωσε στο σταθμό μας ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας. Η παρέμβαση θα κοστίσει 80.000 ευρώ που θα εξασφαλίσει η Νομαρχία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες από την έναρξη των εργασιών.

    Σύνταξη Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 51576

    [23] Με ρυθμό χελώνας οι χρηματοδοτήσεις για τις ζημιές στην Ικαρία.

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:34

    Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία του Οκτωβρίου στην Ικαρία, τονίζουν με δηλώσεις στο σταθμό μας ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας και ο Έπαρχος Ικαρίας Νίκος Ρουζίνος. Ο κ. Ρουζίνος δήλωσε πως δεν έχουν φθάσει ακόμα οι 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που αφορούν τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

    Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, σημειώνοντας πως το αίτημα για τις παρεμβάσεις αυτές αγγίζουν τις 300.000 και ακόμα δεν έχουν φτάσει οι πρώτες 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και το ποσό των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εντωμεταξύ, άμεση κρίνεται η επέμβαση στο αλιευτικό καταφύγιο του Καρκιναγρίου μιας και φερτές ύλες στην είσοδό του το έχουν καταστήσει επικίνδυνο για τα σκάφη, ενώ στην πλατεία του χωριού παραμένουν μπάζα από τις πλημμύρες και λύματα από σπασμένους αγωγούς. Έγγραφη διαμαρτυρία προς τα συναρμόδια υπουργεία για την καθυστέρηση των διαδικασιών αποκατάστασης αποφασίστηκε χθες στο τελευταίο επαρχιακό συμβούλιο της Ικαρίας.

    Σύνταξη Ηλίας Μαραβάς

    Είδηση: 51575

    [24] Συνάντηση Σταυρινάδη,Βαρδίκου με Μαγκριώτη

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:30

    Τη δέσμευση για δημοπράτηση του λιμανιού του Ευδήλου στις αρχές το 2011 και επικαιροποίηση της μελέτης του δρόμου Στελί - Φραντάτο απέσπασαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ικαρίας Χρήστος Σταυρινάδης και ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος.

    Σύνταξη Ηλίας Μαραβάς

    Είδηση: 51574

    [25] Γεύμα ηρωίνης

    Πεμπτη, 09 12 2010 14:28

    Με 71 γραμμάρια ηρωίνης στο στομάχι του επέστρεψε από την 5ήμερη άδειά του 25χρονος Πολωνός κρατούμενος στη Χίο. Ο 25χρονος συνελήφθη από άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Χίου και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου όπου και του αποσπάστηκαν 7 σακουλάκια με καθαρή ηρωίνη τα οποία είχε καταπιεί. Στο πρόβλημα των ναρκωτικών εντός του καταστήματος κράτησης Χίου αναφέρθηκε ο Αστυνομικός διευθυντής Χίου Κυριάκος Αφεντούλης λέγοντας ότι είναι η πολλοστή φορά που αποτρέπεται προσπάθεια εισόδου ουσιών. Ο 25χρονος θα οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα.

    Σύνταξη Ηλίας Μαραβάς

    Είδηση: 51573

    [26] Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά ποντίκια από δύο πατέρες

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:30

    Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των βλαστικών κυττάρων, να δημιουργήσουν ποντίκια από δύο πατέρες, ένα επίτευγμα που καθίσταται για πρώτη φορά εφικτό σε κάποιο είδος θηλαστικού. Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση, να βελτιώσει την καλλιέργεια νέων φυτών και την αναπαραγωγή νέων ζώων, καθώς επίσης να βελτιώσει την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στους ανθρώπους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κάποια στιγμή η τεχνική να αξιοποιηθεί από ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό.

    Οι ερευνητές, υπό τον Ρίτσαρντ Μπέρινγκερ του Κέντρου Καρκίνου ¶ντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Biology of Reproduction» της Εταιρίας για την Μελέτη της Αναπαραγωγής, μπόρεσαν να «χειραγωγήσουν» κατάλληλα τα κύτταρα του εμβρύου ενός αρσενικού πειραματόζωου (με χρωμόσωμα ΧΥ), ώστε να παράγουν μια νέα γραμμή πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι ενήλικα κύτταρα, τα οποία έχουν υποστεί γενετικό αναπρογραμματισμό, ώστε να εισέλθουν σε φάση ανάλογη με τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα.

    Στη συνέχεια, μερικά (περίπου το 1%) από αυτά τα πολυδύναμα κύτταρα που αναπτύχθηκαν αυθόρμητα από αυτή τη νέα κυτταρική γραμμή, έχασαν το χρωμόσωμα Υ, μετατρεπόμενα σε κύτταρα ΧΟ. Αυτά τα κύτταρα ΧΟ τοποθετήθηκαν σε βλαστοκύστες από θηλυκό ποντίκι-δωρητή. Σε επόμενο στάδιο, οι βλαστοκύστες μεταφυτεύτηκαν σε υποκατάστατες μητέρες που γέννησαν θηλυκά ποντικάκια «χίμαιρες» με χρωμοσώματα Χο/ΧΧ, που περιλάμβαναν ένα χρωμόσωμα Χ από το αρχικό αρσενικό ποντίκι. Αυτές οι θηλυκές «χίμαιρες» μεγάλωσαν και αργότερα ζευγάρωσαν με άλλα κανονικά αρσενικά ποντίκια. Τα παιδιά τους, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά, είχαν γενετικό υλικό από δύο πατέρες.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με μια παραλλαγή της παραπάνω τεχνικής, «είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθούν βιώσιμα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια από δύο μητέρες». Θα ήταν επίσης δυνατό ένα αρσενικό να παράγει τόσο σπέρμα, όσο και ωάρια, ώστε να αυτό-γονιμοποιηθεί, χωρίς την ανάγκη σεξ, κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο, κατά τους επιστήμονες, στις περιπτώσεις όπου δεν έχουν απομείνει θηλυκά κάποιου είδους. Προηγούμενες έρευνες είχαν πετύχει να δημιουργήσουν ποντίκια χωρίς καθόλου πατέρα, καθώς και ποντίκια από δύο μητέρες.

    Στο μέλλον, ίσως καταστεί εφικτή η δημιουργία ανθρωπίνων ωοκυττάρων στο εργαστήριο από αρσενικά πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Πάντως, ο Μπέρινγκερ διευκρίνισε ότι ανάλογα πειράματα με ανθρώπους θα αργήσουν πολύ ακόμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «χειραγώγηση» ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων χρειάζεται ακόμα πολλές βελτιώσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 51582

    [27] Διαβάστηκε DNA εμβρύου από το αίμα της εγκύου μητέρας

    Πεμπτη, 09 12 2010 15:09

    Υγεια

    Για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να «χαρτογραφηθεί» το πλήρες γονιδίωμα ενός εμβρύου με τη λήψη δείγματος αίματος από την έγκυο μητέρα του, ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για νέες μεθόδους προγεννητικής διάγνωσης γενετικού τύπου. Μέχρι σήμερα, οι πιο ακριβείς τεχνικές ελέγχου ενός εμβρύου για πιθανές ανωμαλίες μετά τη γέννησή του, περιέχουν ένα ποσοστό κινδύνου για το ίδιο το αγέννητο παιδί, επειδή οι γιατροί πρέπει να πάρουν δείγμα εμβρυικού ιστού από τη μήτρα, κυρίως μέσω αμνιοκέντησης.

    Ειδικά για τις μεγαλύτερης ηλικίας εγκύους, που θέλουν να ξέρουν τις πιθανότητες χρωμοσωμικών ανωμαλιών για το παιδί τους, όπως το σύνδρομο Ντάουν, τέτοιες εξετάσεις αποτελούν συχνά δίλημμα, καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής (μια πιθανότητα πάντως πολύ μικρή, γύρω στο 0,06%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις).

    Οι ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υπό τον παθολόγο Ντένις Λο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science Translational Medicine», αναφέρουν ότι η νέα μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος απαλλάσσει τις υποψήφιες μητέρες από τέτοια άγχη, αφού όλο το γενετικό υλικό του εμβρύου μπορεί πλέον να «διαβαστεί» μέσα στο αίμα της εγκύου.

    Το εμβρυικό DNA αποτελεί περίπου το 10% του πλάσματος αίματος μιας εγκύου γυναίκας. Όμως, επειδή τα μόρια του DNA στο πλάσμα υπάρχουν σε διάσπαρτη μορφή, η συνένωση όσων ανήκουν στο μωρό και η διάκριση του μητρικού από το εμβρυικό DNA μέσα στο αίμα της εγκύου είχε ως τώρα αποδειχτεί τεχνικά πολύ δύσκολη.

    Η ομάδα του Ντένις Λο είχε ανακαλύψει το 1997 το DNA του εμβρύου που «επιπλέει» στο μητρικό αίμα και έκτοτε διάφορα επιστημονικά εργαστήρια ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική του για να κάνουν έλεγχο φύλου του εμβρύου (ανιχνεύοντας γενετικές αλληλουχίες από το αρσενικό χρωμόσωμα Υ) και να διαγνώσουν πιθανές γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αλλά αυτοί οι διαγνωστικοί έλεγχοι ήταν μέχρι σήμερα περιορισμένου βεληνεκούς και περιορίζονταν σε μια μόνο ασθένεια ή σε ένα γενετικό χαρακτηριστικό τη φορά.

    Η νέα ανακάλυψη, όμως, μπορεί να απομονώνει πλέον τις εμβρυικές γενετικές «υπογραφές» στο μητρικό DNA και μετά να τις συγκρίνει με γενετικούς «χάρτες» του πατέρα και της μητέρας. Με αυτό τον τρόπο, οι κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα γενετικό «χάρτη» για όλο το γονιδίωμα του εμβρύου, το οποίο στη συνέχεια μπορούν να αναλύσουν για να βρουν τυχόν μεταλλάξεις και ανωμαλίες.

    Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για την ευρεία αξιοποίηση της νέας μεθόδου, με κυριότερο το πολύ υψηλό κόστος, περίπου 200.000 δολάρια για κάθε ανάλυση, το οποίο πάντως αναμένεται να πέσει σημαντικά σε λίγα χρόνια, καθώς βελτιώνεται συνεχώς η τεχνολογία ανάγνωσης του DNA. Από την άλλη, τα αποτελέσματα της νέας διαγνωστικής μεθόδου είναι ακόμα πολύπλοκα και δύσκολο να ερμηνευθούν σωστά, πράγμα που καθιστά προς το παρόν αδύνατη την ευρεία κλινική εφαρμογή της.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 51580

    [28] Ο Διονύσης Σαββόπουλος διαβάζει παραμύθια στο Μέγαρο Μουσικής

    Πεμπτη, 09 12 2010 13:42

    Ο Διονύσης Σαββόπουλος διαβάζει παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Σε ένα Θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων με παραμυθάδες και τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους. Για παιδιά που εδώ παύουν να είναι θεατές και μπαίνουν στην ιστορία και τη ζωγραφιά να την κάνουν καινούρια. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Οκτώ απογευματινές παραστάσεις (Παρασκευή 3, Σάββατο 4, Κυριακή 5, Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ.) και δύο πρωινές (Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11.30 πμ.), στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

    Κείμενο, Μουσική και Τραγούδια: Διονύσης Σαββόπουλος

    Ζωγραφική: Φωτεινή Στεφανίδη

    Σκηνικά & Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

    Σκηνοθεία- Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

    Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

    Αφήγηση: Διονύσης Σαββόπουλος

    Πιάνο- πλήκτρα- κρουστά: Σταύρος Λάντσιας

    Ηλεκτρικό βαθύχορδο- κρουστά: Γιώτης κιουρτσόγλου

    Χορευτές, τραγουδιστές & αφηγητές: Ευριπίδης Ζεμενίδης, Μπέλα Κασίμη, Ρηνιώ Κυριαζή, Φένια Παπαδόδημα, Nardi Azizai, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Αλέξης Κυριακούλης, Μάγδα Κούκου, Andrea Rama, Ράνια Φόβου, Εύη Χατζάκη, Ρωξάνη- Ελένη Γαρεφαλάκη & Κίμων Χαΐτογλου

    Θίασος σκιών: ¶θως Δανέλλης

    Τιμές εισιτηρίων: 14,00 - 25,00 - 35,00 - 50,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)

    Φοιτητικά-Παιδικά: Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης

    Είδηση: 51567

    [29] Όλι Ρεν: Συντονισμένη δράση για την κρίση στην Ευρωζώνη

    Πεμπτη, 09 12 2010 12:23

    «Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο Όλι Ρεν ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα για σειρά επαφών με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης.

    « Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες»

    Την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Όλι Ρεν.

    «Η τωρινή κατάσταση, δεν είναι μια κρίση του Ευρώ, και η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα επανέλθει σύντομα στην Ανάπτυξη.

    Όπως πρόσθεσε, η πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μοναδική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πρέπει το επόμενο διάστημα να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας, στις ΔΕΚΟ, τα κλειστά επαγγέλματα και την φοροδιαφυγή.

    Χαρακτήρισε θετική την απόφαση του Eurogroup να προωθήσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και έστειλε εκ νέου σαφές μήνυμα στη Γερμανία λέγοντας πως στην Ευρώπη πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του κοινού στόχου και οι χώρες με πλεονάσματα στο ισοζύγιο συναλλαγών να τονώσουν την εσωτερική τους ζήτηση ώστε να ισορροπήσει η ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, διευκρίνισε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα τεθεί και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ.

    «Στην αρχή του 2011 θα είναι έτοιμη η πρόταση που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές τις ημέρες» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

    Για το Ευρωομόλογο είπε ότι από τον περασμένο Μάιο ο ίδιος είχε θέσει το θέμα αλλά η πρόταση του τότε απορρίφθηκε.

    Συνεχίζω, πρόσθεσε, να θεωρώ πολύ καλή ιδέα το ευρωομόλογο και τόνισε ότι οι υπηρεσίες του μελετούν μία συστημική λύση στο πρόβλημα της συστημικής κρίσης και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει κάθε προϊόν κ ιδέα.

    Χαριτολογώντας ανέφερε, ότι αν τον περασμένο Μάιο περνούσε το 90% του χρόνου του για την Ελλάδα, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αφιερώνει μόνο το 50% και το άλλο 50% αφιερώνει στην Ιρλανδία και το 100% στην σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.

    Από την πλευρά του ο κ Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες έκανε κάτι πρωτόγνωρο μειώνοντας κατά 6 μονάδες το έλλειμμα ενώ τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών στη φορολογία την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Μονόδρομος η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής

    Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μονόδρομο, αλλά και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη, για την Ελλάδα την εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, οι χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα θα πρέπει να ασκήσουν πιο χαλαρή πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικα "όταν πατάμε όλοι μαζί το φρένο, είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε και πάλι υπέρ ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθώς και στην έκδοση ευρωομολόγου. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ τηρώντας όλα τα κριτήρια και χωρίς να έχει παραποιήσει τα στοιχεία.

    Είδηση: 51518


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 December 2010 - 18:04:48 UTC