Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ
  • [02] Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Κυριακή και Δευτέρα
  • [03] Μπιρμπίλη: Δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων
  • [04] Σε νέο τάφο ενταφιάστηκαν μαζί οι σοροί των Τσαουσέσκου
  • [05] Εξώδικο των φαρμακοποιών στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων
  • [06] Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου blog
  • [07] Αγνοούμενος 74χρονος ψαράς στη Γέρα Λέσβου- Συνεχίζονται οι ερευνες.

    [01] Ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ

    Πεμπτη, 09 12 2010 21:21

    Πλαφόν και στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, «ψαλίδι» 10% στις αμοιβές άνω των 1800 ευρώ και νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις με την θεσμοθέτηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, που θα ισχύει μόνο κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίζεται στην ολομέλεια την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι οι διατάξεις πρέπει να ισχύουν από την 1η του νέου χρόνου. Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να μην εφαρμοστούν παντού οι επιχειρησιακές συμβάσεις έδωσε το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπογράφονται κατόπιν συμφωνίας με τα σωματεία. Εν τω μεταξύ, δραματικά μειωμένες θα είναι και οι αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις.

    Θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζομένους, αλλά οι θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση που θα υπογράψει "ειδική επιχειρησιακή σύμβαση" θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οικείου σωματείου με τον εργοδότη.

    Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το νομοσχέδιο -που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας- προβλέπεται:

    Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους, ακόμη και σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις εταιρείες που υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

    Οι ειδικές επιχειρησιακές θα προσδιορίζουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνει στην επιχείρηση.

    Η γνωστοποίηση της πρόθεσης σύναψης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα είναι υποχρεωτική.

    Τυχόν μη τήρηση των όρων συνεπάγεται επαναφορά των αμοιβών στο κλαδικό επίπεδο.

    Η διάρκεια των ειδικών συμβάσεων θα είναι ετήσια και θα ανανεώνεται μόνο με συμφωνία των μερών. Οι αποδοχές θα διαμορφώνονται ανάλογα με την διάθεση και τα σχέδια- επιχειρήματα των δυο μερών.

    Τέλος, ο πρωθυπoυργός κλείνοντας τη συνεδρίαση, με βάση και τις τοποθετήσεις των υπουργών, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη αυτών των αναγκαίων μέτρων ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μη γίνουν απολύσεις. Επισήμανε ακόμη τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κυβέρνηση, ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και παράλληλα διαμορφώνεται ένα ευρύτερο δίκτυο ασφαλείας για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

    ΔΕΚΟ

    Ριζικές αλλαγές επιφέρει στη μισθολογική πολιτική των ΔΕΚΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο από το 2011 ορίζεται:

    Πλαφόν 4.000 ευρώ μηνιαίως

    Μείωση 10% στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ

    Όριο 10% σε δαπάνες για υπερωρίες, εκτός έδρας επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας.

    Παράλληλα, μειώνονται

    10% οι αποδοχές των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος «περιποίησης πελατείας»,ενώ οι 700 επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν στο ΙΚΑ.

    Στο φορολογικό σκέλος από τις αρχές του χρόνου

    Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% με μετάταξη φαρμάκων και ξενοδοχείων στο 6,5%, αναβολή για 2 χρόνια του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, ενώ μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.

    Δηλώσεις Λ. Κατσέλη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

    «Με τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις και ενδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ό, τι θέλει, αλλά το πώς θα προσδιοριστούν, μεταξύ άλλων, οι μισθοί, η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση, αυτό «είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Σημείωσε δε ότι αυτό το καινούριο στοιχείο «ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις».

    Η υπουργός απέρριψε τη θέση ότι η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση είναι «εργοδοτικό δικαίωμα» και υποστήριξε ότι συνιστά «απόρροια της συμφωνίας των δύο μερών» και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει και ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

    Επεσήμανε ακόμη ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει συμφωνία αλλά και πως τα δύο μέρη πρέπει από κοινού να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ αιτιολογημένη έκθεση.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών και δεν υπογραφεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, θα ισχύει η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, η οποία, όπως επεσήμανε, δεν καταργείται, κάτι που όπως τόνισε, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός για εκείνες τις επιχειρήσεις όπου έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.

    Επιπλέον, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα «αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση» και συμπλήρωσε ότι είναι η στιγμή που όλοι οι εταίροι πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότητα , τη μαχητικότητα που πρέπει, και να κάτσουν γύρω από το τραπέζι, να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν.

    Αναφορικά με το εάν υπάρχουν όρια για τις απολύσεις στο πλαίσιο των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, η υπουργός τόνισε ότι «όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού» και πως είναι στο χέρι των εργαζομένων και των εργοδοτών να συνάψουν μια συμφωνία.

    Σημείωσε επιπλέον ότι το επιτρεπτό όριο απολύσεων βεβαίως υπάρχει και ισχύει και πρόσθεσε ότι δεν ακυρώνεται το 5%.

    Η κ. Κατσέλη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα. «Έχουν σχεδόν κλείσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε η υπουργός και τόνισε πως εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό μνημόνιο προβλεπόταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν πάντοτε έναντι των κλαδικών, χωρίς περιορισμούς, καθώς επίσης και η κατάργηση της συρροής και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

    Ωστόσο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις επετεύχθη η διατήρηση τόσο της συρροής όσο και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, εκτός από την περίπτωση όπου υπάρχει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.

    ΟΣΕ: Σημαντικά μειωμένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζομένων

    Δραματικά μειωμένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Όπως προκύπτει από το κείμενο της πρότασης όσοι θα προσέλθουν στο εξής να εργαστούν στον ΟΣΕ θα είναι χωρίς ειδικά, επιδόματα και δευτερεύουσες απολαβές και με βάση τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

    Για όσους ήδη εργάζονται στον ΟΣΕ, καταργούνται οι ειδικότητες, όπως μηχανοδηγοί, σταθμάρχες, διοικητικοί, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με τους Κανονισμούς Προσωπικού και αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για όλες τις ΔΕΚΟ.

    Σε ότι αφορά το μισθολόγιο, αυτό θα στηρίζεται στις 4 μισθολογικές βαθμίδες με βάση την εκπαίδευση (ΥΕ: απολυτήριο Γυμνασίου, ΜΕ: Απολυτήριο Λυκείου, ΠΕ 4: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης και ΠΕ5: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ πενταετούς φοίτησης. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν 4 βαθμίδες και 20 κλιμάκια για την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.

    Οι μισθοί για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη διαμορφώνονται για την κατηγορία ΥΕ: από 740 έως 1.295 ευρώ, για την ΜΕ: από 814 έως 1.628 ευρώ, για την ΠΕ4:από 962 έως 2.109 ευρώ και για την ΠΕ5:από 1036 έως 2220 ευρώ.

    Όσον αφορά στα επιδόματα, προβλέπονται επίδομα γάμου ίσο με το 10% του βασικού μισθού, επίδομα τέκνων από 5% για δύο παιδιά και συν 7% για τρία παιδιά και άνω και επίδομα μεταπτυχιακού 10% και διδακτορικού 20%.

    Τέλος, το επίδομα θέσης διοίκησης καταρτίζεται ως εξής:

    Προϊστάμενος Διεύθυνσης έως 35%

    Προϊστάμενος Υπηρεσίας έως 30%

    Προϊστάμενος Τμήματος έως 20%

    Προϊστάμενος Τομέα έως 15%

    Προϊστάμενος Ομάδας έως 10%

    Δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλου για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

    «Η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Γι' αυτό και είναι αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα, που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο.

    Άλλωστε, ακόμη και η "τρόικα" αναγνωρίζει ότι "τα σπασμένα" της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνουν οι συντάξεις και οι μισθοί του Ελληνικού λαού. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από τη μείωση της φορολογίας και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Άρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει το υφιστάμενο πρόβλημα, ανεβάζοντας τη φορολογία στα ύψη και πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία".

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Το παιχνίδι του καλού και του κακού το ξέρουμε. Περαιτέρω μειώσεις μισθών σημαίνουν περαιτέρω περιορισμό της αγοραστικής δύναμης, όπερ συνιστά περαιτέρω βύθιση της αγοράς και ως εκ τούτου μείωση του ΑΕΠ. Εντελώς λανθασμένη προσέγγιση...»

    ΣΥΡΙΖΑ (Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ

    "Η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία, αυξάνει τα τιμολόγια τους επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις και εξαερώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Με κοινοβουλευτικά πραξικοπηματικές διαδικασίες προωθεί την έγκριση από τη Βουλή αυτών των μέτρων. Επίσης, με τις σημερινές αποφάσεις της για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώνει χωρίς όρια προς τα κάτω τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι αυτούς δεν θα τους πειράξει. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί την ανεργία σε δυσθεώρητα και πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα..."

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Δήλωση. Γιάννη Οικονόμου)

    «Ο κομματισμός οδήγησε στην τερατογένεση των σημερινών σπάταλων και αναποτελεσματικών ΔΕΚΟ, με τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων όσοι υιοθέτησαν τη λογική του συντεχνιακού συνδικαλισμού. Τώρα η κυβέρνηση προωθεί αποσπασματικές κινήσεις αδιάκριτης ισοπέδωσης των μισθών και τεχνητής ομοιομορφίας προς τα κάτω, που θα καταλήξουν σε μια άλλου είδους τερατογένεση.

    Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, έτσι ώστε, μέσα από ένα πρόγραμμα ριζικών αποκρατικοποιήσεων, να λειτουργήσουν επιτέλους οι στρατηγικοί τομείς που καλύπτουν οι ΔΕΚΟ, με ισχυρή μεν κρατική εποπτεία, αλλά με πραγματικά ιδιωτικο- οικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.»

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Κρίσιμα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Είδηση: 51613

    [02] Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Κυριακή και Δευτέρα

    Πεμπτη, 09 12 2010 22:38

    Μετ΄ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, στο οργανωτικό πεδίο των αστικών συγκοινωνιών και στα εργασιακά. Τα Σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα για την προσεχή Κυριακή, ημέρα κατά την οποία ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών, αποφάσισε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, 13 του μηνός, με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51614

    [03] Μπιρμπίλη: Δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων

    Πεμπτη, 09 12 2010 19:42

    Φορέας για την έρευνα υδρογονανθράκων ο οποίος θα αναλάβει να προσδιορίσει τις περιοχές που θα δοθούν προς παραχώρηση για έρευνα, να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς και να αξιολογήσει τις προσφορές δημιουργείται στη χώρα μας όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τη δημιουργία του φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε." (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το Δημόσιο.

    Ο φορέας θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    Παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων στο Δημόσιο σχετικών με τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες.

    Διαχείριση των στοιχείων και δεδομένων που αποκτήθηκαν στο παρελθόν ή θα αποκτώνται στο μέλλον κατά τη διάρκεια εργασιών.

    Εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ των προτεινόμενων περιοχών προς παραχώρηση, καθώς και του τύπου της σύμβασης.

    Προετοιμασία και διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών, καθώς και αξιολόγηση των προσφορών για την παροχή δικαιωμάτων επί των ανωτέρω περιοχών.

    Αξιολόγηση των αιτήσεων άδειας αναζήτησης.

    Σύνταξη, διαπραγμάτευση και εισήγηση προς υπογραφή των σχεδίων των σχετικών συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

    Εκπόνηση οικονομοτεχνικών αποτιμήσεων και ανάλυση επιχειρηματικών κινδύνων και κατάρτιση οικονομοτεχνικών μελετών ανάπτυξης κοιτασμάτων.

    Συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, ιδιαιτέρως σε θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

    Άμεση συνεργασία με υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και με σχετικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλους οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Μετά από κοινή πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo και της υπουργού ΠΕΚΑ υιοθετήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανάγκη επέκτασης της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα των υπεράκτιων γεωτρήσεων που θα εφαρμόζει υψηλά πρότυπα ασφαλείας σε όλη την ΕΕ με σκοπό να επιτρέπονται μόνο ασφαλείς και αειφόρες επιχειρησιακές λειτουργίες. Η ενίσχυση της συνεργασίας των παράκτιων κρατών της Μεσογείου θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51608

    [04] Σε νέο τάφο ενταφιάστηκαν μαζί οι σοροί των Τσαουσέσκου

    Πεμπτη, 09 12 2010 19:43

    Οι σοροί του πρώην δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του Έλενα, οι οποίοι εκτελέστηκαν τον Δεκέμβριο του 1989, ενταφιάστηκαν σε έναν άλλο τάφο στο νεκροταφείο Γκεντσέα στο Βουκουρέστι, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά τους, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

    Η ταφή έγινε χθες Τετάρτη το βράδυ, ανέφερε αξιωματούχος.

    Οι δύο σοροί, που είχαν ταφεί χωριστά, τώρα βρίσκονται στον ίδιο τάφο, ο οποίος είναι επικαλυμμένος με κόκκινο γρανίτη, ενώ δεν υπάρχει σταυρός, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κανάλι "Realitatea TV."

    Η επιτύμβια στήλη γράφει: "Νικολάε Τσαουσέσκου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, 1918-1989, Έλενα Τσαουσέσκου, 1919-1989".

    Οι σοροί των Τσαουσέσκου είχαν εκταφεί τον Ιούλιο για τεστ DNA τα οποία είχαν απαιτήσει οι συγγενείς τους.

    AΠΕ

    Είδηση: 51610

    [05] Εξώδικο των φαρμακοποιών στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

    Πεμπτη, 09 12 2010 23:14

    Υγεια

    Εξώδικο για τα άδεια ράφια των φαρμακείων τους προς τον ΕΟΦ έστειλαν οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών και ζητούν από τον οργανισμό να παρέμβει ώστε να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο διαφορετικά, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα στηρίξουν κάθε νομική ενέργεια μέλους τους που στρέφεται κατά ενεργειών ή παραλείψεων οποιουδήποτε υπευθύνου για την κατάσταση αυτή.

    Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι περισσότερα από 400 φάρμακα εμφανίζουν έλλειψη τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων είναι γνωστά καρδιολογικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά και άλλα.

    Από την πλευρά του ο ΕΟΦ προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα ελέγχους σε φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και φαρμακαποθήκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι πραγματικές αλλά και ποιοι έχουν την ευθύνη για τις ελλείψεις αυτές.

    Στον ΕΟΦ επισημαίνουν ότι αν διαπιστωθεί ότι υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες, θα τους επιβληθούν υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Εάν ευθύνονται οι φαρμακαποθήκες επειδή επανεξάγουν φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ προσανατολίζεται ακόμα και να απαγορεύσει την εξαγωγή των φαρμάκων αυτών.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επιμένουν ότι οι ελλείψεις είναι τεχνητές και εκτιμούν ότι για αυτές ευθύνεται η μείωση των τιμών στα φάρμακα.

    Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι φαρμακοποιοί "φωτογραφίζουν" ως υπεύθυνες για τις ελλείψεις τις φαρμακευτικές εταιρίες όσον αφορά την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με φάρμακα και λένε ότι ελλείψεις εμφανίστηκαν κυρίως τον Μάιο όταν έπεσαν και οι τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι γνωστά φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η νόσος πάρκινσον, η επιληψία, οι ψυχώσεις αλλά και φάρμακα που δίνονται σε ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

    Είδηση: 51615

    [06] Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου blog

    Πεμπτη, 09 12 2010 19:52

    Στο ...στόχαστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μπλόγκ, το οποίο ανεβάζει ρατσιστικές απόψεις κατά των Εβραίων, καθώς και υβριστικά σχόλια κατά της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον ιστότοπο| «marianaonice.blogspot.com», που σύμφωνα με καταγγελία - αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά δικηγόρου Αθηνών ανήκει σε γυναίκα εφέτη Αθηνών. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ι.Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή να διερευνήσει εάν το μπλόγκ ταυτοποιείται με την δικαστική λειτουργό. Σε καταφατική περίπτωση θα διαταχθεί ποινική και πειθαρχική έρευνα.

    Ποινική προκαταρκτική έρευνα διεξάγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής προκειμένου να ερευνηθεί η σχέση εφέτου Αθηνών με τον ιστότοπο(blog) marianaonice.blogspot.com" στον οποίο εκφράζει η δικαστική λειτουργός ρατσιστικές απόψεις κατά των Εβραίων και αρνητικές θέσεις κατά της Δικαιοσύνης.

    Η εν λόγω δικαστική λειτουργός, η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα είχε αναρτήσει στο blog και φωτογραφία της, το Δεκέμβριο του 2007, συμμετείχε στη δίκη του Κ. Πλεύρη στο Πρωτοδικείο για το βιβλίο του "Εβραίοι, όλη η αλήθεια" και είχε μειοψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Πλεύρη.

    Επίσης, στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσφατα έχει καταθέσει αναφορά σε βάρος της εφέτου, με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία. Ειδικότερα, στην αναφορά της η δικηγόρος επισημαίνει ότι η εφέτης από το blog της "δημοσιεύει συκοφαντικότατα κείμενα εναντίον εμού και του πατέρα μου κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος δεν είναι καν διάδικος στην υπόθεση αυτή και αναφέρεται στην εξέλιξη της αντιδικίας, καταφερόμενη κατά δικαστών και εισαγγελέων που χειρίσθηκαν την υπόθεση, αναφέροντας λεπτομέρειες του Πειθαρχικού της στον Άρειο Πάγο, βρίζοντας, συκοφαντώντας και λοιδορώντας ενώπιον του αναγνωστικού κοινού εμένα, τον πατέρα μου, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους κ.λπ. και επαναλαμβάνοντας τόσο τις συκοφαντίες για τις οποίες παραπέμπεται όσο και τις συκοφαντίες για τις οποίες το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε δόλο".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51609

    [07] Αγνοούμενος 74χρονος ψαράς στη Γέρα Λέσβου- Συνεχίζονται οι ερευνες.

    Πεμπτη, 09 12 2010 20:41

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 74χρονου αγνοούμενου αλιέα στην περιοχή του κόλπου Γέρας στη Λέσβο. Στην επιχείρηση εντοπισμού συμετέχουν δύο Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος,αλιευτικά σκάφη στα οποία επιβαίνουν στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Περάματος Γέρας, ένα περιπολικό όχημα και μία μοτοσικλέτα του Λιμενικού Σώματος, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λέσβου και άνδρες από το Σύνδεσμο Έφεδρων Καταδρομέων Νομού Λέσβου. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έρευνες πραγματοποίησε και ελικόπτερο SUPER PUMA.

    Συναγερμός σήμανε όταν στις 14:00 σήμερα, ο Λιμενικός Σταθμός Περάματος Γέρας, ενημερώθηκε από ιδιώτη αλιέα ότι στη θαλάσσια περιοχή Ντιπίου, εντός του κόλπου Γέρας εντόπισε ακυβέρνητη την μηχανοκίνητη λέμβο «ΑΡΓΩ» Λ.Περάματος Γέρας 411, χωρίς επιβαίνοντα. Από την οικεία Λιμενική Αρχή διαπιστώθηκε ότι η λέμβος ανήκει σε 74χρονο, ο οποίος είχε αποπλεύσει μόνος του, πρωινές ώρες σήμερα, για αλιεία στην περιοχή ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ, εντός του κόλπου Γέρας και φέρει κανονική σωματική διάπλαση ύψους περίπου 1,80μ., βάρους περίπου 65-70 κιλά, μαύρα μαλλιά και φορούσε γυαλιά.

    Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 51612


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 December 2010 - 21:53:47 UTC