Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aιματηρή Πρωτοχρονιά στην Αίγυπτο
  • [02] Boλιβία: Ο πρόεδρος Μοράλες «άκουσε» τους διαδηλωτές
  • [03] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο
  • [04] Πρωτοχρονιά ελπίδας σε όλο τον κόσμο

    [01] Aιματηρή Πρωτοχρονιά στην Αίγυπτο

    Σαββατο, 01 01 2011 10:07

    Mε τραγικό τρόπο μπήκε η Αίγυπτος στο 2011, αφού παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί για να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά, σχεδόν αμέσως με την αλλαγή του χρόνου. Το περιστατικό συνέβη μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της βόρειας Αιγύπτου και πυροδότησε νέες εντάσεις, σε μια προϋπάρχουσα αντίθεση, καθώς μετά την έκρηξη εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους και έγιναν επεισόδια με μουσουλμάνους. Παρενέβη η αστυνομία με χρήση δακρυγόνων.

    Τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί και 24 οι τραυματίες. Για «σκηνή από τη Βαγδάτη» έκαναν λόγο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ το εφιαλτικό τοπίο συμπλήρωναν νοσοκόμοι και γιατροί, που περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη. Οι Κόπτες στην Αίγυπτο είναι το 10% του πληθυσμού των 79 εκατομμυρίων της χώρας και διαμαρτύρονται για περιορισμούς σε βάρος τους, κυρίως στο θέμα της ανέγερσης ναών.

    Πριν δύο μήνες είχαν σημειωθεί επεισόδια σε διαδήλωση Κοπτών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε ότι από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές και σε κοντινό τέμενος με αποτέλεσμα οκτώ μουσουλμάνοι να είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54875

    [02] Boλιβία: Ο πρόεδρος Μοράλες «άκουσε» τους διαδηλωτές

    Σαββατο, 01 01 2011 10:32

    Υπαναχώρησε μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που αρχικά είχε ανακοινώσει αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των επιπτώσεων που αυτές θα δημιουργούσαν σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Προηγήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με την επωνυμία «γκασολινάσο», όπου συμμετείχαν σημαντικά τμήματα της εκλογικής βάσης του κ. Μοράλες, όπως και οργανωμένες δυνάμεις συνδικάτων.

    Όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Βολιβιανός πρόεδρος: «Υποσχέθηκα να κυβερνώ όπως ορίζουν οι εντολές που δίνει ο λαός. Άκουσα τους συντρόφους μου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα ακυρώνονται. . . δεν υπάρχει λόγος οι τιμές των εισιτηρίων να ανέβουν, ούτε οι τιμές των τροφίμων, ούτε να υπάρξει κερδοσκοπία. Όλα επιστρέφουν στο σημείο που ήταν πριν».

    Ο κ. Μοράλες ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση του διατάγματος με την οποία δίνονταν αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη.

    Το επίμαχο διάταγμα για τα καύσιμα, προέβλεπε κατάργηση της επιχορήγησης των καυσίμων, (στοιχίζουν στο κράτος περίπου 380 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το χρόνο, το 2% του ΑΕΠ) που οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους έως και κατά 83% και στόχευε στη μείωση των εισαγωγών καυσίμων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54876

    [03] Αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο

    Σαββατο, 01 01 2011 10:58

    Σε αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα, φαίνεται να προσανατολίζεται η Βόρεια Κορέα, όπως προκύπτει από τα πρωτοχρονιάτικα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες διανύουν περίοδο έντασης, με βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα, βύθιση κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες νοτιοκορεατικού πολεμικού, για το οποίο η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι το τορπίλισε, στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, Ν. Κορέας - ΗΠΑ σε αμφισβητούμενη περιοχή και απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

    Όπως σημειώνουν στα κύρια άρθρα τους οι βορειοκορεατικές εφημερίδες:

    «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότιο πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατό», «Το έτος αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε μια πιο αποφασιστική εκστρατεία για να βελτιώσουμε τις δια-κορεατικές σχέσεις», «ενεργητικές προσπάθειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο θέτοντας τα κοινά συμφέροντα του έθνους πάνω απ΄ όλα».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54877

    [04] Πρωτοχρονιά ελπίδας σε όλο τον κόσμο

    Σαββατο, 01 01 2011 11:28

    Με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, αν και μικρότερης κλίμακας από άλλες χρονιές, λόγω της οικονομικής κρίσης, εορτάστηκε το πέρασμα στη νέα χρονιά, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου. Στην Αθήνα, πολλοί πολίτες γιόρτασαν στην πλατεία Συντάγματος με πυροτεχνήματα και τη φιλαρμονική του Δήμου. Κοινή συνισταμένη όλων, οι προσδοκίες για ευημερία, ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον.

    Σε όλο τον κόσμο

    Νέα Υόρκη: Πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ

    Λονδίνο: Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα από χιλιάδες πυροτεχνημάτων στις όχθες του Τάμεση.

    Ίδιο σκηνικό και στη Γερμανία, στην Πύλη του Βραδεμβουργου, με πυροτεχνήματα και ένα μεγάλο πάρτι στο Βερολίνο.

    Εδιμβούργο: Με γιορτή στο κάστρο, στην οποία συμμετείχαν 80.000 άτομα, εορτάστηκε η αλλαγή του χρόνου στη Σκωτία.

    Στη Γαλλία ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί τόνισε στο μήνυμά του: «Κοιτάξτε τι έγινε στην Ευρώπη. Οι χώρες που ήθελαν να ζήσουν πάνω από τις δυνατότητές τους χωρίς να σκέφτονται για το αύριο, επλήγησαν σημαντικά από τις κυρώσεις».

    Την Κόκκινη Πλατεία, γέμισαν στη Μόσχα χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες, υποδεχόμενοι το 2011.

    Συνηθισμένοι στις γιορτές στη Βραζιλία, στο Ρίο, αλλά και με τον πρόσθετο λόγο ότι η πόλη θα φιλοξενήσει το 2014 το Μουντιάλ και το 2016 τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ιδιαίτερους λόγους για να αντιμετωπίσει αυτήν την Πρωτοχρονιά σαν κάτι το ξεχωριστό, είχε και η Εσθονία, που από σήμερα αποτελεί το 17ο μέλος της Ευρωζώνης, αν και αρκετοί πολίτες της χώρας εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για τις οικονομικές εξελίξεις.

    Όπως δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Άνρτους Άνσιπ: «Είναι μια πραγματικά σημαντική μέρα για την Εσθονία, να μπει στην ευρωζώνη. Είμαι ευτυχισμένος».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54878


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 January 2011 - 9:59:07 UTC