Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις στα αστικά μέσα μεταφοράς
  • [02] Εορταστικό γεύμα σε εκατοντάδες άστεγους
  • [03] Ανέλαβε τα ηνία ο Γ. Μπουτάρης
  • [04] Αυξήσεις στα διόδια
  • [05] Κ. Παπούλιας: Ζητούμενο η κοινωνική συνοχή
  • [06] Ρωσία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε αεροσκάφος
  • [07] Αυστραλία: Πρωτοχρονιά με πλημμύρες
  • [08] Αιματηρή έκρηξη στη Νιγηρία
  • [09] Διεύρυνση της Ευρωζώνης με την είσοδο της Εσθονίας
  • [10] Έκθεση για την έντυπη αντίσταση την περίοδο της Δικτατορίας
  • [11] «Φράκτης» στα χερσαία σύνορα

    [01] Κινητοποιήσεις στα αστικά μέσα μεταφοράς

    Σαββατο, 01 01 2011 18:35

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν την πρώτη μέρα του νέου χρόνοι οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ΗΣΑΠ. Χειρόφρενο τράβηξαν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00, ενώ ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Αυξήσεις από σήμερα στο κόμιστρο των ταξί.

    Κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί και για τις επόμενες ημέρες:

    Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τα αστικά μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν από τις 9:00 έως τις 21:00, εκτός από το τραμ που θα λειτουργήσει 8:00-22:00. Ο προαστιακός θα λειτουργήσει κανονικά όλη την ημέρα.

    Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι σε μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, προαστιακό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

    Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, προγραμματίζεται νέα 24ωρη απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ, προαστιακό. Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00.

    Την ίδια ώρα, ενσωματώνεται από σήμερα 1η Ιανουαρίου στο κόμιστρο των ταξί και η αύξηση του ΦΠΑ.

    Η πτώση της σημαίας θα στοιχίζει 1,19 ευρώ (από 1,16 ευρώ), η χιλιομετρική αποζημίωση για τη μονή ταρίφα 0,68 ευρώ, για τη διπλή 1,19 ευρώ και για το αεροδρόμιο 3,84 ευρώ, ενώ η ελάχιστη διαδρομή θα στοιχίζει 3,16 ευρώ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 54892

    [02] Εορταστικό γεύμα σε εκατοντάδες άστεγους

    Σαββατο, 01 01 2011 17:56

    Εορταστικό γεύμα σε εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας προσέφεραν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο σίτισης αστέγων ο Δήμος Αθηναίων και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πολύτιμες υπηρεσίες σε αυτό το έργο ανθρωπιάς προσφέρουν εδώ και χρόνια εθελόντριες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54890

    [03] Ανέλαβε τα ηνία ο Γ. Μπουτάρης

    Σαββατο, 01 01 2011 16:05

    Τα ηνία του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέλαβε επισήμως το Σάββατο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παρέδωσε στο διάδοχό του τα κλειδιά του παλιού και νέου δημαρχείου και ευχήθηκε στον κ. Μπουτάρη να συνεχίσει τον αγώνα για το καλό της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης, που είναι από σήμερα ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1869 που ιδρύθηκε η δημαρχία της πόλης, τόνισε ότι η νίκη στις εκλογές ήρθε με τη στήριξη πολλών πολιτικών δυνάμεων αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς δεν ανήκουμε σε κόμματα, ανήκουμε στην πόλη».

    "Να σταματήσουν τα 'χάδια' που χαλάρωσαν την κοινωνική συνείδηση των πολιτών"

    Με την παράδοση του Διασήμου, του πολύτιμου περιδέραιου που φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επίσημες εκδηλώσεις, έγινε ανήμερα Πρωτοχρονιά η συμβολική «παράδοση» του δήμου από τον απερχόμενο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

    Η επίσημη τελετή έγινε στο δημαρχείο, μετά την καθιερωμένη δοξολογία για το νέο έτος, παρουσία του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, δημοτικών συμβούλων και πολιτών.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος παρέδωσε στο διάδοχό του τα κλειδιά του παλιού δημαρχείου (Καραβάν Σαράι) αλλά και τα κλειδιά του νέου δημαρχείου και του γραφείου του, με την ευχή ο κ. Μπουτάρης, να συνεχίσει τον αγώνα για το καλό της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς που τον εμπιστεύτηκαν για 11 ολόκληρα χρόνια αλλά και τους συνεργάτες του, που τον στήριξαν στην ολοκλήρωση του έργου του, καθώς και τους 4.500 εργαζόμενους του δήμου.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε ότι κατά τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας του δεν θα γίνουν έργα αλλά θα υιοθετηθούν ρυθμίσεις με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Μπουτάρης υπήρξε αυστηρός με τους Θεσσαλονικείς, τονίζοντας ότι "πρέπει να συμμαζευτούμε και τα χάδια που χαλάρωσαν την κοινωνική συνείδηση των πολιτών πρέπει να σταματήσουν", ενώ αναφέρθηκε στο χθεσινό μποτιλιάρισμα της πόλης που προκλήθηκε, όταν ομάδα φιλάθλων του Ηρακλή απέκλεισε την οδό Πολυτεχνείου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη 22 οπαδών.

    Ο νέος δήμαρχος δώρισε στον κ. Παπαγεωργόπουλο μια συλλογή με θέμα «Οίνος και Ποίηση» και στον Μητροπολίτη Άνθιμο μία εικόνα της Αμπέλου, ενώ δέχθηκε από τον Παναγιότατο μία εικόνα του Χριστού, με την ευχή να φωτίζει η σταδιοδρομία του Γιάννη Μπουτάρη την πόλη.

    Αύριο θα γίνουν οι δημαιρεσίες, κατά τις οποίες θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54885

    [04] Αυξήσεις στα διόδια

    Σαββατο, 01 01 2011 13:59

    Σε αυξήσεις των τιμών στα διόδια Αφιδνών, Θηβών, Τραγάνας και Αγίας Τριάδας, προχωρούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 2 Ιανουαρίου οι κατασκευάστριες εταιρίες παραχώρησης, «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός».

    Οι νέες τιμές:

    Στα διόδια Αφιδνών, δίκυκλα 1.40, ΙΧ 2.05, μεσαία φορτηγά 5.20, μεγάλα φορτηγά 7.25.

    Διόδια Θηβών, δίκυκλα 1.70, ΙΧ 2.50, μεσαία φορτηγά 6.25, μεγάλα φορτηγά 8.80.

    Διόδια Τραγάνας:,δίκυκλα 1.65, ΙΧ 2.40, μεσαία φορτηγά 6.10, μεγάλα φορτηγά 8.50.

    Διόδια Αγίας Τριάδας, δίκυκλα 1.10, ΙΧ 1.55, μεσαία φορτηγά 3.95 , μεγάλα φορτηγά 5.55.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54884

    [05] Κ. Παπούλιας: Ζητούμενο η κοινωνική συνοχή

    Σαββατο, 01 01 2011 13:27

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, εψάλη την Πρωτοχρονιά, η επίσημη πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπούλιας δέχτηκε ευχές για το νέο έτος από τον πολιτικό κόσμο και εκπροσώπους στρατιωτικής, της θρησκευτικής και της πνευματικής ηγεσίας της χώρας.

    "Ενίσχυση των ασθενέστερων"

    Μετά την ολοκλήρωση των ευχών από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις ασθενέστερες ομάδες, με αφορμή επισημάνσεις δημοσιογράφων, για την αίσθηση που προκάλεσε η σχετική αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    Ο κ. Παπούλιας σχολίασε ότι είπε αυτά που αισθανόταν και αυτά που πρέπει να γίνουν, θεωρώντας ότι το ζητούμενο είναι η κοινωνική συνοχή, που βγαίνει από την πάταξη των αδικημάτων του Ελληνικού λαού.

    Διευκρίνισε πως δεν μπορεί κάποιος να φοροδιαφεύγει και μετά να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του κράτους. Παράλληλα θεώρησε ότι το 2011 θα έχει τις δυσκολίες του, αλλά το 2012 θα πέσουμε και όπως λένε οι Γερμανοί θα γλιστρήσουμε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των κοινωνικών αναταραχών, δήλωσε πως τα κοινωνικά στρώματα έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπούλιας: «Πρέπει να βαδίσουμε αυτό το δρόμο. Και βλέπετε γι' αυτό και έχουν μια επιμονή που είναι ό,τι θαυμάζω. Αλλά από την άλλη μεριά επειδή έχω περάσει κι εγώ δύσκολες περιόδους στη ζωή μου, ο ελληνικός λαός τις αντιμετώπισε αυτές τις περιόδους με μεγάλο θάρρος και με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Και νομίζω ότι αυτό γίνεται και σήμερα, παρόλο που οι κρατούντες πρέπει οπωσδήποτε να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός. Και όταν λέω να διευκολύνουν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν οικονομικά, τουλάχιστον, τα χαμηλότερα εισοδήματα».

    Στο θέμα της οικονομίας εστιάστηκαν οι κουβέντες που αντάλλαξε ο κ. Παπούλιας με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

    Να συναντηθούν σύντομα, πιθανόν μετά τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Παρίσι και στο Ερζερούμ της Τουρκίας, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γ. Παπανδρέου.

    Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που διέρχεται αυτή την περίοδο η χώρα και ο ελληνικός λαός. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προέχει η εμπέδωση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέματα για τα οποία η κυβέρνηση εργάζεται, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

    Επίσης, μίλησαν για την Ήπειρο και ο κ. Γ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι χρειάζεται στήριξη για την ανάπτυξη, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευχήθηκαν η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε στον κ. Παπούλια : «Το παρήγορο είναι ότι τρεις δικές σας κουβέντες κ. Πρόεδρε έχουν μεγαλύτερη απήχηση, απ' ότι τρεις ώρες δικών μας ομιλιών». Το Συνασπισμό εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης.

    Επίσης ευχές αντάλλαξαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χ. Σαρτζετάκης, υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και οι επικεφαλής των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε: «Η ανατολή κάθε καινούργιας χρονιάς πρέπει να συνοδεύεται από αισιοδοξία και ελπίδα. Είναι τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια πολύ ανηφορική χρονιά με δύναμη και κουράγιο. Χρέος δικό μας και της παράταξής μας είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι μπορούμε, προκειμένου να δώσουμε για το κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα στην ελπίδα και στην αισιοδοξία πραγματικό νόημα».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μηνύματα Προέδρων και αρχηγών

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54883

    [06] Ρωσία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε αεροσκάφος

    Σαββατο, 01 01 2011 16:57

    Τρεις άνθρωποι -μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί- έχασαν τη ζωή τους και 46 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αεροσκάφος στη βόρεια Ρωσία. Το Τουπόλεφ με 116 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα πήρε φωτιά όταν τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο του Σοργκούτ (Ουράλια) λίγο πριν απογειωθεί, ανακοινώθηκε από την επιτροπής έρευνας της ρωσικής εισαγγελίας.

    Αρχικά, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πως το δυστύχημα συνέβη όταν το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

    "Τα συνεργεία διάσωσης δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και σημειώθηκε έκρηξη. Οι επιβάτες και το πλήρωμα είχαν εγκαταλείψει το αεροσκάφος πριν από την έκρηξη", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: SKY News: Passenger Jet Explodes At Russian Airport

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 54889

    [07] Αυστραλία: Πρωτοχρονιά με πλημμύρες

    Σαββατο, 01 01 2011 11:53

    Δύσκολη Πρωτοχρονιά περνούν χιλιάδες Αυστραλοί, ιδιαίτερα στην πολιτεία Κουίνσλαντ, στην οποία η μισή της έκταση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω των χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων 50 χρόνων.

    Σε κέντρα διαμονής αστέγων έκαναν «ρεβεγιόν» χιλιάδες πολίτες, ενώ περίπου 200.000 είναι ο αριθμός όσων υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν. Οι αρχές προειδοποιούν ότι η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα σημεία μπορεί να φτάσει και στα δέκα μέτρα, ενώ οι ζημιές που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς (κτήρια, δρόμοι, αεροδρόμιο, καλλιέργειες, κλπ), είναι ανυπολόγιστες, με την πρωθυπουργό της πολιτείας, Άννα Μπιγκ να κάνει λόγο για ζημιές που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια οι δαπάνες αντιμετώπισής τους.

    Ο Δήμαρχος της πόλης, Μπραντ Κάρτερ, δήλωσε ότι: «πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση, η πόλη δεν έχει γνωρίσει χειρότερες πλημμύρες από το 1918. Το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες μπορεί να παραμείνουν εκτός λειτουργίας για τρεις εβδομάδες».

    Τουλάχιστον 22 πόλεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τα ποτάμια έχουν υπερχειλίσει και η έκταση που καλύφτηκε αντιστοιχεί αθροιστικά με την έκταση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στον αντίποδα, οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν μεγάλες δασικές φωτιές στις πολιτείες Βικτόρια και Νότια Αυστραλία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54879

    [08] Αιματηρή έκρηξη στη Νιγηρία

    Σαββατο, 01 01 2011 16:28

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δώδεκα τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αγορά γεμάτη κόσμο στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούζα αργά το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε η αστυνομία. Ωστόσο, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται σε 11. Η έκρηξη έγινε στην αγορά Μάμι, στην περιοχή του στρατώνα Σάνι Αμπάτσα, μια πολυσύχναστη περιοχή. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, επέρριψε την ευθύνη για τις εκρήξεις της Παρασκευής στην οργάνωση Μπόκο Χάραμ και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βρουν τους υπευθύνους.

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

    Η αιτία της έκρηξης παραμένει ακόμη άγνωστη.

    Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βία ανάμεσα σε νεαρούς χριστιανούς και μουσουλμάνους που ξέσπασε μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 24ης Δεκεμβρίου στην κεντρική πόλη Τζος.

    Η Μπόκο Χάραμ, μια ριζοσπαστική φατρία που επιθυμεί την επιβολή του ισλαμικού νόμου σε ολόκληρη τη Νιγηρία, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Τζος και η αστυνομία δήλωσε πως η οργάνωση είναι πίσω από μια σειρά πυροβολισμών και εκρήξεων στη βόρεια Νιγηρία την περασμένη εβδομάδα.

    Η Νιγηρία συγκλονίστηκε από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην Αμπούζα τον Οκτώβριο, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε μια αντάρτικη οργάνωση στο πετρελαιοπαραγωγό Δέλτα του Νίγηρα, όπου έχει σημειωθεί αναβίωση της βίας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Nigerian capital Abuja hit by barracks bomb

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54887

    [09] Διεύρυνση της Ευρωζώνης με την είσοδο της Εσθονίας

    Σαββατο, 01 01 2011 16:10

    Το 17ο μέλος της Ευρωζώνης είναι από σήμερα Πρωτοχρονιά η Εσθονία. Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη οικονομία μετά τη Μάλτα και για να ενταχτεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ χρειάστηκε να ληφθούν τα χρόνια που πέρασαν αυστηρά οικονομικά μέτρα.

    Το μικρό κράτος της Βαλτικής άρχισε να αλλάζει από το νόμισμά του, την κορόνα, στο ευρώ τα μεσάνυχτα, έπειτα από επίσημους εορτασμούς στην πρωτεύουσα Ταλίν, οι οποίοι περιελάμβαναν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και τους πρωθυπουργούς των γειτονικών χωρών, Λετονία και Λιθουανία.

    Η αλλαγή από την κορόνα στο ευρώ σημαδεύει το μεσουράνημα της επιτυχούς μετάβασης μιας χώρας πρώην μέλους της Σοβιετικής Ένωσης, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Estonia becomes 17th member of the euro zone

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54886

    [10] Έκθεση για την έντυπη αντίσταση την περίοδο της Δικτατορίας

    Σαββατο, 01 01 2011 16:35

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011, στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κων/νου 20) την έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση». Η έκθεση, που παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη στις αίθουσες του Μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, συγκεντρώνει περισσότερα από 120 έντυπα που εκδόθηκαν στην περίοδο της Δικτατορίας και διακινήθηκαν σε συνθήκες παρανομίας ή στα όρια της νομιμότητας, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Πρώτη φορά συγκεντρώνεται τόσο μεγάλος αριθμός έντυπων τεκμηρίων αντιδικτατορικής δράσης, σε μια προσπάθεια να καταγραφεί συστηματικά το υλικό αυτό και να αποτυπωθεί αντιπροσωπευτικά η μεγάλη γεωγραφική διασπορά και το ευρύ πολιτικό του φάσμα.

    Παράλληλα, με την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση στην Αθήνα, θα κυκλοφορήσει ομότιτλος τόμος στον οποίο το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ συγκέντρωσε το πληροφοριακό και εικαστικό υλικό της έκθεσης, μαζί με τα πρακτικά της ημερίδας που οργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο με το ίδιο θέμα.

    Τα εκθέματα, έντυπα και αντικείμενα προέρχονται από τα ακόλουθα αρχεία φορέων και ιδιωτών: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), Χρίστος Ζαφείρης, Μανώλης Κανδυλάκης, Βασίλειος Νικόλτσιος, Κώστας Πύρζας.

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 10 π.μ.-2 μ.μ.

    Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6- 8 μ.μ.

    Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54888

    [11] «Φράκτης» στα χερσαία σύνορα

    Σαββατο, 01 01 2011 19:31

    Με αναβαθμισμένο σχέδιο προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση από στεριά και θάλασσα, με τη βοήθεια της FRONTEX. Για τη δημιουργία φράκτη στα χερσαία σύνορά μας, παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Το πρωί του Σαββάτου, στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που δέχτηκε τις ευχές του υπουργού για το νέο έτος.

    Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της, προσθέτοντας ότι στη χώρα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ασύλου.

    "Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή", τονίζει ο υπουργός.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54893


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 January 2011 - 18:03:06 UTC