Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Παπουτσής: «Στόχος να παραμείνουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες»
  • [02] Αλλαγές στη στρατολογική νομοθεσία
  • [03] Στο Υπουργικό το ν/σ για τις συγκοινωνίες - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [04] Κοινό υπουργικό συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ
  • [05] Στο ΧΥΤΑ Λιοσίων η λάσπη της Ψυττάλειας, αποφάσισε το ΣτΕ
  • [06] Με απουσίες στη Ξάνθη
  • [07] Το Μπρίσμπεϊν απειλούν οι φονικές πλημμύρες
  • [08] Δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής τους ψωμιού και στην Καβάλα
  • [09] Ερώτηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού
  • [10] Πολλές διαρρήξεις τις τελευταίες 48 ώρες στο Ν. Κοζάνης
  • [11] Αστυνομικό δελτίο
  • [12] Αλλαγή σκυτάλης στην Αγροτ. Δνση
  • [13] Κι άλλες κλοπές στην Ανατολική Εορδαία
  • [14] Εθελοντική αιμοδοσία από τη «γέφυρα ζωής»

    [01] Χρ. Παπουτσής: «Στόχος να παραμείνουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες»

    Τεταρτη, 12 01 2011 08:48

    Στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν το δικαίωμα του ασύλου και παραμονής, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς παροχής ασύλου. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φύγουν όλοι οι υπόλοιποι είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση. Ο κ. Παπουτσής υπεραμύνθηκε της απόφασης να κατασκευαστεί φράχτης στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο, καθώς όπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών περνάει από τη ζώνη αυτή. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και κατά το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης"

    Αναφορικά με την κατασκευή φράχτη, ο Χρήστος Παπουτσής σημείωσε ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο μέτρο -κι άρα αναποτελεσματικό- παρά εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά 250 εκ. ευρώ μέχρι το 2013.

    Εξήγησε πως η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών περνάει από τη ζώνη αυτή κι έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας φράχτης διευκρινίζοντας πως δεν είναι τοίχος, και ουδεμία σχέση έχει αυτό το εμπόδιο «με τις ιστορικές ακροβασίες, τις ερμηνευτικές αυθαιρεσίες, με την σημειολογική δαιμονοποίηση που επιχειρούν ορισμένοι».

    «Είναι τεχνητής φύσεως μέσο που θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα μέσα εντοπισμού και μπορεί να περιορίσει την παράνομη είσοδο. Δεν στρέφεται κατά των μεταναστών και θα διευκολύνει την συνεργασία με την Τουρκία αλλά και στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων» επανέλαβε ο κ. Παπουτσής.

    «Η λαθρομετανάστευση είναι μεγάλο θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης και εθνικής ασφάλειας. Και το θέμα φύλαξης των συνόρων είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας» είπε και κατηγόρησε ως υποκριτές εκείνους που από τη μία καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της κι από την άλλη γιατί τώρα υλοποιεί την συνταγματική υποχρέωσή της.

    Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη επισήμανε πως δεν μπορούμε πια να κλείνουμε τα μάτια μας σε ένα πρόβλημα που πληγώνει πολλαπλώς την Ελλάδα, «η χώρα δεν αντέχει άλλο, η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της» και πρόσθεσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουμε τώρα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Γι αυτό - όπως ανέφερε - έθεσε το θέμα αυτό ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και άφησε στους πολίτες να κρίνουν «τι είναι προοδευτικό και τι αντιδραστικό».

    Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής έστειλε σαφές μήνυμα προς την ΕΕ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να θεωρεί ότι εξαντλεί τις υποχρεώσεις της με την οικονομική συνδρομή για την προσωρινή υποδοχή των λαθρομεταναστών και συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γι' αυτό, δεν ζητεί μόνο την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνο 2, αλλά την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, εξοπλισμένης με τους αναγκαίους πόρους και τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, με την εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, να εκφράζει επιφυλάξεις σε άρθρα του και ενστάσεις σχετικά με το ότι «δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα με βάση τις δεσμεύσεις της απέναντι στις διεθνείς συνθήκες».

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί - όπως είπε - «διαμορφώνεται ένας κατασταλτικός κλοιός γύρω από τους πρόσφυγες» κι ακόμη ζήτησε την ακύρωση του «απάνθρωπου» σχεδίου ύψωσης του φράχτη στον Έβρο.

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, είπε πως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό λαθρομεταναστών 20% στο σύνολο του πληθυσμού της, αλλά και το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου γιατί δεν υπηρετεί τις βασικές αρχές της σωστής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά είπε «ναι» στον φράχτη «έστω κι αργά». Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι όμηρος της Ευρώπης πρότεινε να σφραγιστούν ταξιδιωτικά έγγραφα να βγουν οι πρώτοι 50.000 στην Ανκόνα «για να δούμε πως θα τρέχουν τότε Βρυξέλλες και Στρασβούργο».

    Ο Β. Μουλόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κοινή γνώμη καλλιεργώντας τα ένστικτα της καχυποψίας του φόβου και του εξωτερικού κινδύνου και υποστήριξε ότι ζεσταίνει «το αυγό του φιδιού» για λογαριασμό της άρχουσας τάξης της Ευρώπης.

    Το νομοσχέδιο

    Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

    Με το νομοσχέδιο ιδρύεται νέα αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου στην οποία υπάγονται τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου που λειτουργούν ιδίως στα ανατολικά σύνορα της χώρας και γενικά όπου παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Επιπλέον ιδρύεται Αρχή Προσφυγών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Σε αυτές τις υπηρεσίες δεν υπάρχει συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο χειρισμός των θεμάτων ασύλου ανατίθεται πλέον σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα έχει ουσιαστική γνώση του δικαίου των προσφύγων και διαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες προέλευσης των αιτούντων. Κυρίως όμως το προσωπικό αυτό θα έχει την αρμοδιότητα αυτή ως κύριο και αποκλειστικό καθήκον.

    Η απόφαση σε πρώτο βαθμό επί των αιτημάτων ασύλου θα παραχωρηθεί στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, ώστε να επιτευχθεί αποκέντρωση αρμοδιότητας, κάτι που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

    Με τις ρυθμίσεις αυτές δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής εξέτασης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και τις κοινοτικές Οδηγίες. Στο μέτρο αυτό, το σύστημα ευνοεί εκείνους που πράγματι δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία.

    Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνας, είπε πως το ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής το οποίο προτείνει η κυβέρνηση θα έπρεπε να στηριχθεί ως εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση ενός μείζονος εθνικού προβλήματος καθώς «δεν έχουμε την πολυτέλεια να γίνει πεδίο στείρας αντιπαράθεσης».

    Η Άννα Νταλάρα, υφυπουργός Εργασίας είπε πως δεν στηρίζει «τείχη», αλλά ο φράχτης είναι μέτρο πίεσης το οποίο μαζί με τα άλλα μέτρα θα συμβάλλει στο να καταστήσει η χώρα ικανή να ανταποκριθεί στο μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56299

    [02] Αλλαγές στη στρατολογική νομοθεσία

    Τεταρτη, 12 01 2011 08:31

    Πρόστιμο 6.000 ευρώ στους ανυπότακτους και 1.000 στους εφέδρους που δεν ανταποκρίνονται σε πρόσκληση μετεκπαίδευσης, μείωση κατά δύο μήνες της εναλλακτικής θητείας και δυνατότητα εξαγοράς υπό προϋποθέσεις της θητείας από αντιρρησίες συνείδησης άνω των 35 ετών, προβλέπουν οι αλλαγές της στρατολογικής νομοθεσίας που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αναλυτικά οι ρυθμίσεις

    Με αποφάσεις που υπέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τρίτη καθορίζονται ζητήματα εφαρμογής της στρατολογικής νομοθεσίας, που αφορούν ανυπότακτους, λιποτάκτες, αντιρρησίες συνείδησης, ομογενείς, στρατεύσιμους άνω των 35 ετών, νοσηλευόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα και εγγεγραμμένους για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

    Αναλυτικότερα:

    Καθορίζεται η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας σε 15 μήνες (από 17 που ισχύει σήμερα για τον Στρατό Ξηράς και 23 για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό) για τους πλήρους θητείας, σε 12 μήνες (από 15) για τους μειωμένης θητείας και σε 9 μήνες (από 11) για τους 6μηνης μειωμένης θητείας. Για τους 3μηνης μειωμένης θητείας, η εναλλακτική υπηρεσία παραμένει στους 5 μήνες, όπως και πριν.

    Καθορίζεται στους 3 μήνες το ακριβές χρονικό διάστημα υπηρεσίας που πρέπει να εκπληρώσουν οι αντιρρησίες συνείδησης οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους πριν εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσίας. Επίσης, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εξαγορά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 79 του Ν. 3883/2010.

    Τροποποιείται η «Φ. 420/79/81978/Σ. 300/21-12-2005-Απόφ.ΥΕΘΑ», και επανακαθορίζονται οι διαδικασίες που προβλέπονταν για την υπαγωγή των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία, ώστε να εναρμονιστούν με τις τροποποιήσεις του άρθρου 78 του Ν. 3883/2010.

    Καθορίζεται σε 6.000 ευρώ το ποσό του χρηματικού προστίμου που επιβάλλεται στους ανυπότακτους (1.000 ευρώ για τους έφεδρους) και σε ό,τι αφορά τους λιποτάκτες το πρόστιμο καθορίζεται σε 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων, βάσει της νομοθετικής εξουσιοδότησης των άρθρων 51 και 52 του Ν. 3421/2005.

    Καθορίζεται σε 810 ευρώ ανά μήνα το ποσό εξαγοράς του υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας. Επίσης, καθορίζεται η διαδικασία εξαγοράς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του άρθρου 79 του Ν. 3883/2010.

    Τροποποιείται η «Φ. 420/6/80222/Σ. 31/10-02-2006/Κοινή Απόφαση Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας», αναφορικά με τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης του χρηματικού προστίμου, που επιβάλλεται σε εφέδρους λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεών τους, σε εκτέλεση του Άρθρου 49 του Ν. 3421/2005.

    Τροποποιείται η «Φ. 429.1/10/150128/Σ. 21/10-01-2006/Απόφαση ΥΦΕΘΑ», σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 3883/2010 και τυποποιούνται νέες διαδικασίες, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, οι οποίες είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή της στρατολογικής νομοθεσίας για άτομα ειδικών κατηγοριών (ομογενείς και στρατεύσιμοι άνω των 35 ετών).

    Τροποποιείται η «Φ. 429.1/5/150045/Σ. 11/04-01-2006/Απόφαση ΥΦΕΘΑ», καθορίζονται τα σχετικά με την απαλλαγή των Μοναχών του Αγίου Όρους, που προβλέπεται στο Άρθρο 77 του Ν. 3883/2010 και επίσης αντιμετωπίζονται προβλήματα και δυσχέρειες που είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή των άρθρων 15 και 18 του Ν. 3421/2005 για την αναβολή κατάταξης νοσηλευομένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα και όσων είναι εγγεγραμμένοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56298

    [03] Στο Υπουργικό το ν/σ για τις συγκοινωνίες - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Τεταρτη, 12 01 2011 08:07

    Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών τίθεται σήμερα επί τάπητος με τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς του λεκανοπεδίου. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα 11:00-15:30 τα λεωφορεία και 11:00-15:00 τα τρόλεϊ. Οι συρμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ θα κινηθούν από τις 8:00 έως τις 21:00. Κανονικά λειτουργεί το τραμ και ο προαστιακός. Ο προγραμματισμός κυβέρνησης και κόμματος μέχρι το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διαθεσμικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη.

    Έκκληση απηύθυνε ο υπουργός Μεταφορών στους απεργούς να συναισθανθούν ότι δεν πρέπει να στρέφονται κατά των αδυνάτων της κοινωνίας που χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίε.

    "Η επίταξη είναι μια λύση που θα μπορούσε να είναι εύκολη, εμείς δεν τη συζητάμε" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το μέτρο.

    Επίσης, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην έγκαιρη χορήγηση των συντάξεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με την αίτηση για συνταξιοδότηση θα χορηγείται στον ασφαλισμένο προσωρινή σύνταξη που θα ανέρχεται στο 90% της κανονικής.

    Παράλληλα, θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο για την επικύρωση κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.

    Πηγές: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στον τομέα των συγκοινωνιών

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56297

    [04] Κοινό υπουργικό συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ

    Τεταρτη, 12 01 2011 07:57

    Η δημιουργία κοινού υπουργικού συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφωνήθηκε μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου. Η προετοιμασία του ανατέθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρη Δρούτσα και Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

    Υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών

    Στο υπουργικό αυτό συμβούλιο, που θα βρίσκεται υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών, θα συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο πλευρές και σκοπός θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε συγκεκριμένους τομείς.

    Η πρώτη σύνοδος αυτού του νέου διακρατικού οργάνου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του επομένου διμήνου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56296

    [05] Στο ΧΥΤΑ Λιοσίων η λάσπη της Ψυττάλειας, αποφάσισε το ΣτΕ

    Τεταρτη, 12 01 2011 00:01

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 4344/2010 απόφασή του, αποφάσισε όπως ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων των Άνω Λιοσίων να εξακολουθήσει να δέχεται μόνιμα τη λάσπη από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, με δύο αποφάσεις αναστολών του (2 Μαρτίου και 31 Μαΐου 2005), είχε υποχρεώσει τη χωματερή Άνω Λιοσίων να δέχεται τα απόβλητα (λυματολάσπη) από την Ψυττάλεια μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε σήμερα, ύστερα από έξι χρόνια.

    Ειδικότερα, το 2004, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η ΕΥΔΑΠ και ζητούσε να ακυρωθεί η από 8.11.2004 απόφασή της εκτελεστικής επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΑ) με την οποία απαγορεύθηκε η διάθεση στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων της ιλύος (λάσπης) από την Ψυττάλεια.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας αρχικά απέρριψαν ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ΕΥΔΑΠ ότι αναρμοδίως εκδόθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΣΔΚΑ η απόφαση για την απαγόρευση απόρριψης των αποβλήτων της Ψυττάλειας στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων και ότι η εν λόγω απόφαση είναι αναιτιολόγητη.

    Στη συνέχεια το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε υπόψη του τις εκθέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ από τις οποίες προκύπτει ότι η παραγόμενη λάσπη υπόκειται σε επεξεργασία αφυδατώσεως και χωνεύσεως και μάλιστα σε επίπεδα επιστημονικώς ανεκτά.

    Στην απόφαση του ΣΤΕ επισημαίνεται ότι από όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο από την ΕΥΔΑΠ, αλλά και με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων μπορεί να δέχεται ημερησίως 300 τόνους λάσπης, κλονίζεται η αιτιολογία της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΚΑ για το ανέφικτο της διαχείρισης της ιλύος στο χώρο του ΧΥΤΑ. Και για το λόγο αυτό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΑ.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56291

    [06] Με απουσίες στη Ξάνθη

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:56

    Στα εκτός έδρας παιχνίδια με Ξάνθη και Παναθηναϊκό πρόκειται να εκτίσει την ποινή των δυο αγωνιστικών, ο Μανώλης Ρουμπάκης όπως αποφάσισε χθες η τεχνική ηγεσία του Εργοτέλη. Έτσι στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη την Κυριακή ο Εργοτέλης θα στερηθεί τη βοήθεια δύο ποδοσφαιριστών, των Ρουμπάκη και Ολίσε.

    Κατά πάσα πιθανότητα αντικαταστάτης του Ρουμπάκη στο δεξί άκρο της άμυνας θα είναι ο Γιαλούσης που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού. Στη θέση του Ολίσε θα αγωνιστεί μάλλον το νέο απόκτημα της ομάδας, Ηλίας Κυριακίδης.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56326

    [07] Το Μπρίσμπεϊν απειλούν οι φονικές πλημμύρες

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:28

    Σε 12 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από τις φοβερές πλημμύρες στη ΒΑ Αυστραλία, ενώ 90 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Συνολικά, οι πλημμύρες που πλήττουν την Αυστραλία από τα μέσα Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει το θάνατο 23 ανθρώπων. Τα ορμητικά νερά ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους του Μπρίσμπεϊν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετακινούμενοι προς υψηλότερα εδάφη, καθώς στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχει πλημμυρίσει το 10% σπιτιών κι επιχειρήσεων και πολλές κοινότητες στα περίχωρα είναι ήδη μέσα στα νερά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 20.000 σπίτια κινδυνεύουν άμεσα.

    Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών

    "Με τόσο επικίνδυνες πλημμύρες που προχωρούν ταχύτατα, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα αριθμό νεκρών πολύ πιο μεγάλο. Βλέπουμε τεράστιους όγκους νερού να καταστρέφουν σπίτια και αυτοκίνητα σε δευτερόλεπτα" ανακοίνωσε η -ντυμένη στα μαύρα- πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ.

    Το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε για λόγους ασφαλείας στα κτήρια του Μπρισμπέιν, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεται στη δίνη των χειρότερων πλημμυρών που βίωσε ποτέ, ενώ χιλιάδες κάτοικοι την εγκατέλειψαν μετακινούμενοι σε υψηλότερα εδάφη.

    Το "χερσαίο τσουνάμι" όπως χαρακτηρίζεται αποτελεί μια κινούμενη καταστροφή εδώ και ένα μήνα, καθώς τα 2/3 της πολιτείας, μια έκταση μεγαλύτερη από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί, έχουν καλυφθεί από νερό.

    Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια των ΗΠΑ) και η απωλεσθείσα παραγωγή στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους του Μπρισμπέιν

    BBC: Australia floods: Fears worsen for Brisbane

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56300

    [08] Δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής τους ψωμιού και στην Καβάλα

    Τεταρτη, 12 01 2011 07:20

    Δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα αύξησης της τιμής του ψωμιού πανελλαδικά αλλά και τοπικά, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

    Ωστόσο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αρτοποιών Νομού Καβάλας, Θωμάς Χατζούλης τόνισε ότι ακόμη και αν πάρει αύξηση η τιμή του ψωμιού αυτό θα το αποφασίσει μεμονωμένα ο κάθε αρτοποιός. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την τιμή του ψωμιού εδώ και αρκετό καιρό μετά την αύξηση των αλεύρων, πλην όμως αυτό δεν θα αποφασιστεί κεντρικά καθώς κάθε πρατηριούχος αποφασίζει για τα κοστολόγια των δικών του προϊόντων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζούλη δεν αναμένεται να σημειωθούν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού στην Καβάλα αλλά ακόμα και αυτό να συμβεί δεν θα είναι γενικές.

    Σύνταξη: Σάκης Ασβεστάς

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56295

    [09] Ερώτηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

    Τεταρτη, 12 01 2011 06:36

    Οι ενέργειες, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού Δράμας, θα συζητηθούν την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Μαργαρίτη Τζίμα. Ο κ. Τζίμας θα αναλύσει στη Βουλή το ζήτημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο περίπου 4.000 επισκέπτες. Όπως υποστηρίζει στην ερώτησή του, «απαιτείται μικρό κονδύλιο το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των μηχανημάτων» και ζητά να μάθει από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης αν σκέπτεται η Κυβέρνηση να επιχορηγήσει την Αναπτυξιακή Εταιρία Φαλακρού για να προχωρήσει στην άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων;

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56292

    [10] Πολλές διαρρήξεις τις τελευταίες 48 ώρες στο Ν. Κοζάνης

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:59

    Εννέα διαρρήξεις σε σπίτια πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 48ώρες σε Σιάτιστα και Πτολεμαίδα.

    Συγκεκριμένα έξι διαρρήξεις και μια απόπειρα κλοπής σημειώθηκαν στην πόλη της Πτολεμαίδας και τρείς διαρρήξεις σε οικείες στη Σιάτιστα. Προανάκριση διεξάγουν οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης.

    ΕΡΑ Κοζάνης : Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56328

    [11] Αστυνομικό δελτίο

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:56

    Ερευνες διεξάγει το Α.Τ. Γαστούνης για το περιστατικό της κλοπής από το κέντρο της πόλης φορτηγού αυτοκινήτου και της πυρπόλησής του στην είσοδο του Βαρθολομιού αργά το βράδυ της Δευτέρας.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56325

    [12] Αλλαγή σκυτάλης στην Αγροτ. Δνση

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:54

    Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χθες στο Διοικητήριο η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης από τον απερχόμενο μετά από 38 χρόνια στον αγροτικό τομέα Δντή Δημ. Χριστοδουλόπουλο στη νέα Διευθύντρια Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56323

    [13] Κι άλλες κλοπές στην Ανατολική Εορδαία

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:55

    Νέα κρούσματα διαρρήξεων σημειώθηκαν χθες βράδυ σε περιοχές της Ανατολικής Εορδαίας εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων παρά το γεγονός ότι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και περιπολικών είναι συνεχής.

    Οι διαρρήκτες χτύπησαν στις 7 το απόγευμα σε κατοικίες στο Μεσόβουνο και στο Ανατολικό αφαιρώντας κοσμήματα και χρήματα ενώ επιχειρώντας είσοδο σε δεύτερη κατοικία έγιναν αντιληπτοί από μέλος της οικογένειας και απομακρύνθηκαν. Οι φορείς και οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ζητούν να ενισχυθούν τα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56324

    [14] Εθελοντική αιμοδοσία από τη «γέφυρα ζωής»

    Τεταρτη, 12 01 2011 09:54

    Την πρώτη αιμοδοσία για το 2011 διοργανώνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης «γέφυρα ζωής», σε συνεργασία με το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.

    Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Πλακοπίτη 11 στην Κοζάνη.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56322


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 January 2011 - 12:08:43 UTC