Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 6,7% δανείστηκε η Πορτογαλία
  • [02] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει αποκάλυψη»
  • [03] Ελληνική παρέμβαση στη Χάγη για τις κατοχικές αποζημιώσεις
  • [04] Αιματηρές συγκρούσεις στην Τυνησία
  • [05] Η αναλυτικότερη εικόνα του νυχτερινού ουρανού, από καταβολής αστρονομίας
  • [06] Aκριβέστερη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς με την ελαστογραφία
  • [07] Στις 6 Απριλίου στη Λαμία θα δικαστεί ο Απόστολος Γκλέτσος
  • [08] Πανέτοιμοι οι Αντιδήμαρχοι
  • [09] Ανησυχία εργαζομένων στην Καθαριότητα
  • [10] Σύσκεψη για επίλυση θεμάτων καθημερινότητας
  • [11] Ελλείψεις φαρμάκων στα νησιά μας.
  • [12] Οι άγονες στο τραπέζι.
  • [13] Δήμος Λέσβου: θα συνεχίσουμε το συσσίτιο .
  • [14] «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης»
  • [15] «Φωτογραφικός Χειμώνας 2010-11»
  • [16] Νέο ΔΣ στην Αστρονομική
  • [17] Κάλεσμα της ΕΛΜΕ
  • [18] Σύσκεψη για αξιοποίηση του αεροδρομίου Ελληνικού
  • [19] Συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Δ .Δρούτσα

    [01] Στο 6,7% δανείστηκε η Πορτογαλία

    Τεταρτη, 12 01 2011 16:32

    Με επιτυχία στέφθηκε η σημερινή δημοπράτηση των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων, καθώς η χώρα κατάφερε να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές ποσό ύψους 1,249 δισ. ευρώ, εν μέσω αυξημένης ζήτησης, που οδήγησε σε μικρή μείωση του επιτοκίου στο επίπεδο του 6,716% από 6,806% της δημοπρασίας του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τη σημερινή δημοπρασία διευκόλυναν οι αγορές ομολόγων κρατών της "ευρω-περιφέρειας", που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα στη δευτερογενή αγορά. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή «εξόρμηση» της Ισπανίας και της Ιταλίας, στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών τους. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδό τους, στις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Κομισιόν εγκαινίασε το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» σηματοδοτώντας, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο «την έναρξη ενός νέου κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ».

    Την Πέμπτη η σειρά της Ισπανίας και της Ιταλίας

    Στις δημοπρασίες ισπανικών και ιταλικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη είναι στραμμένο το ενδιαφέρον. Στόχος των δύο κρατών να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος των δανειακών αναγκών τους που υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 δις. ευρώ για το 2011. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 5,58% για την Ισπανία και στο 4,92% για τη Ιταλία.

    Ενίσχυση των πιέσεων εκδηλώνεται και στο Βέλγιο, την τρίτη κατά σειρά χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, όπου το spread του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,26% και το spread στις 136 μονάδες βάσης. Η Κυβέρνηση της χώρας επί πολλούς μήνες είναι υπηρεσιακή, λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας. Χθες, ο Βασιλιάς του Βελγίου ζήτησε από τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Βελγίου να καταρτίσει έναν αυστηρότερο προϋπολογισμό για το 2011 σε σχέση με το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ, με στόχο να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών για το χρέος της χώρας.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ζητούν από την Ισπανία να καταθέσει αξιόπιστα πειστήρια για την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα της.

    Ο Κύπριος καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του βραβείου νόμπελ οικονομικών, είπε σήμερα ότι στην περίπτωση που καταρρεύσει δημοσιονομικά η Ισπανία, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ.

    Η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει το συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την έκκληση και του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν να υπάρξει ισχυρότερο «δίχτυ ασφαλείας» για το ευρώ.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Μέρκελ είπε ότι θεωρεί ότι τα κεφάλαια που του έχουν διατεθεί είναι επαρκή προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Οδηγίες για την οικονομική πολιτική του 2011 έδωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και καθόρισε τις προτεραιότητες της ΕΕ για το 2012 με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, συνιστώντας στα κράτη μέλη δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο συνταξιοδοτικό τομέα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις των Βρυξελλών, τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

    Ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν σημείωσε ότι, έως τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών για το 2012, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις ή προειδοποιήσεις προς κάθε χώρα-μέλος, ενώ τον Ιούλιο το Συμβούλιο Υπουργών θα κάνει τις τελικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56438

    [02] Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει αποκάλυψη»

    Τεταρτη, 12 01 2011 12:04

    "Δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη, όλα είναι δημόσια, τα έχουμε πει στη Βουλή και υπάρχει παρέμβαση του Εισαγγελέα". Αυτό είναι το σχόλιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τη δημοσίευση από τη γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks συνομιλίας του στις αρχές του 2010 με τον τότε πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να είχε κάνει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και να είχε πει για την τρομοκρατία ότι είναι γνωστά ονόματα μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, που όμως δεν μπορούν να συλληφθούν επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56406

    [03] Ελληνική παρέμβαση στη Χάγη για τις κατοχικές αποζημιώσεις

    Τεταρτη, 12 01 2011 14:45

    Το δικαίωμα παρέμβασης στη Χάγη θα ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τις σχετικές αποφάσεις, οπότε προσέφυγαν στη Χάγη μαζί με την Ιταλία.

    Η Ιταλία, έχει στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

    Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον Πρωθυπουργό και η οποία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ενόψει του γεγονότος ότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.

    Πηγή ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56430

    [04] Αιματηρές συγκρούσεις στην Τυνησία

    Τεταρτη, 12 01 2011 11:08

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τυνησία τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των αστυνομικών δυνάμεων με διαδηλωτές, που εναντιώνονται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στην πρωτεύουσα της χώρας Τύνιδα, την Τρίτη, λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκε τράπεζα, ενώ σήμερα έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 50 νεκρούς. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Τυνησίας να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας "ειρηνικής λύσης" στα κοινωνικά προβλήματα που συγκλονίζουν τη χώρα.

    Την Τρίτη, κάτοικοι ενός προαστίου της Τύνιδας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και πυρπόλησαν κτήρια, όπως ανέφεραν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες.

    Είναι η πρώτη φορά από την αρχή των ταραχών στη χώρα που η βία φτάνει στην πρωτεύουσα της Τυνησίας.

    Οι μάρτυρες είπαν ότι οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην εργατική συνοικία Εταντάμεν. Το πλήθος λεηλάτησε καταστήματα και έβαλε φωτιά σε μια τράπεζα, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας τα γκλομπ τους.

    Την ίδια ώρα, στόχος απόπειρας εμπρησμού έγινε τη νύχτα της Τρίτης η πρεσβεία της Τυνησίας στη Βέρνη. Η φωτιά δεν επεκτάθηκε και οι ζημιές είναι μικρές.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Tunisia protests: Fresh clashes in Tunis

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56390

    [05] Η αναλυτικότερη εικόνα του νυχτερινού ουρανού, από καταβολής αστρονομίας

    Τεταρτη, 12 01 2011 16:42

    Οι αστρονόμοι έδωσαν στη δημοσιότητα την μεγαλύτερη και με περισσότερες λεπτομέρειες εικόνα του νυχτερινού ουρανού και του σύμπαντος, όπως φαίνεται από τον πλανήτη μας, η οποία έχει ποτέ δημιουργηθεί. Αποτελείται από τη σύνθεση επτά περίπου εκατομμυρίων επιμέρους εικόνων, η κάθε μια από τις οποίες έχει ανάλυση 125 εκατ. εικονοστοιχείων, που απεικονίζουν κάθε ουράνιο αντικείμενο. Θα χρειάζονταν ενωμένες μισό εκατομμύριο τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας για να δει κανείς σε πλήρη ανάλυση αυτή την εικόνα, η οποία συνολικά έχει περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο «πίξελ».

    Η εντυπωσιακή ψηφιακή εικόνα-χάρτης θα αποτελέσει το νέο διεθνές «σημείο αναφοράς» για τον ουρανό και έρχεται να αντικαταστήσει, μετά από περίπου μισό αιώνα, μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του ΄50 από το τηλεσκόπιο «Πάλομαρ» (Palomar Sky Survey). Η νέα εικόνα περιέχει περίπου δεκαπλάσια σε αριθμό ουράνια αντικείμενα (άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα, κβάζαρ, αστεροειδείς κ.α.), σε σχέση με την εικόνα του Πάλομαρ.

    Η εικόνα, από το Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III), που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης, κατέστη εφικτή χάρη στο πλαίσιο του προγράμματος ουράνιας παρατήρησης, που «χτενίζει», εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια, ενδελεχώς τον ουρανό, για να δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή «χάρτη» του. Η εικόνα και τα δεδομένα που τη συνοδεύουν είναι δωρεάν προσβάσιμα, όχι μόνο από επαγγελματίες αστρονόμους, αλλά και από κάθε ερασιτέχνη και ενδιαφερόμενο πολίτη.

    Περίπου 250 εκατ. άστρα και άλλοι τόσοι γαλαξίες έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί μέσω του προγράμματος αστρονομικής «χαρτογράφησης» Sloan Digital Sky Survey και η νέα εικόνα-χάρτης, που απεικονίζει αυτά τα 500 εκατ. ουράνια αντικείμενα, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά αυτό τον αριθμό, καθώς τα νέα δεδομένα αναμένεται να δώσουν πολλή δουλειά στους απανταχού αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Τα στοιχεία του Sloan Survey είναι αυτά που χρησιμοποιεί και η online υπηρεσία Google Sky, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να «περιδιαβαίνουν» στον ουρανό, όπως στους δρόμους της γειτονιάς τους.

    Το βαρύ «πυροβολικό», που ως τώρα βρισκόταν πίσω από τα επιτεύγματα του Sloan Digital Sky Survey, ήταν μια κάμερα 125 εκατ. «πίξελ» (κάθε ένα από τα οποία περιέχει δεδομένα σε πέντε διαφορετικά χρώματα του ορατού φωτός), με την μεγαλύτερη ανάλυση στον κόσμο. Η κάμερα, που πλέον θα «βγει στη σύνταξη» και θα εκτίθεται στο επιστημονικό Μουσείο Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, ήταν προσαρτημένη σε ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου δυόμισι μέτρων στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Τη δουλειά της αναλαμβάνουν πλέον να συνεχίσουν πιο σύγχρονα τηλεσκόπια, με όργανα φασματομετρίας, τα οποία ανακαλύπτουν νέα ουράνια αντικείμενα αναλύοντας το φάσμα του φωτός, που ένα σώμα στον ουρανό εκπέμπει.

    Μεταξύ άλλων, στόχος των αστρονόμων, μέσα από την μελέτη των νέων λεπτομερέστερων εικόνων, είναι να καταλάβουν γιατί το σύμπαν επεκτείνεται με αυξανόμενο ρυθμό, κάτι που έχει αποδοθεί στη μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια» και αποτελεί το μεγαλύτερο αίνιγμα σήμερα στην κοσμολογία. Επίσης η αναζήτηση εξωπλανητών και η ανίχνευση της σκοτεινής ύλης αναμένεται να βοηθηθούν από το νέο ψηφιακό «χάρτη» του ουρανού.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, SDSS-III

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56441

    [06] Aκριβέστερη διάγνωση καρκίνου του θυρεοειδούς με την ελαστογραφία

    Τεταρτη, 12 01 2011 15:35

    Υγεια

    Ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς σε ποσοστό που φτάνει το 99% υπόσχεται η ελαστογραφία, μια νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία βασίζεται σε χρήση υπερήχων και, προς το παρόν, εφαρμόζεται μόνο στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» της Θεσσαλονίκης. Μέχρι πρόσφατα η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γινόταν με κατευθυνόμενη βιοψία δια λεπτής βελόνης με τη χρήση υπερήχων, η οποία ήταν ακριβής σε ποσοστό 90-95%.

    H εφαρμογή αυτής της μεθόδου παρουσιάζει κάποια δυσκολία όταν οι όζοι του θυρεοειδούς, στους οποίους γίνεται η βιοψία, είναι μικρότεροι από 1 cm, διότι στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να τους παρακεντήσει ένας γιατρός που δεν έχει μεγάλη εμπειρία. Στην περίπτωση αυτή, η εφαρμογή της ελαστογραφίας υπόσχεται πολλά, καθώς οι πρώτες εφαρμογές της, στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πίζας από όπου ξεκίνησε η μέθοδος , έδωσαν αισιόδοξα αποτελέσματα.

    Τα παραπάνω επισήμανε ο άμισθος καθηγητής ενδοκρινολογίας και διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του ΙΚΑ «Παναγία», Γεράσιμος Κρασσάς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα, που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο στις 14-15 Ιανουαρίου, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

    «Η ελαστογραφία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και είναι ακόμη σε φάση έρευνας. Φαίνεται ότι η χρησιμότητά της θα είναι μεγάλη στη διαφοροδιάγνωση των όζων του θυρεοειδούς, που είναι καρκινωματώδεις και στους οποίους δεν έχει διαγνωστεί ο καρκίνος με τη βιοψία δια βελόνης» ανέφερε ο κ Κρασσάς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία καρκίνου ακόμη και αν η βιοψία δια βελόνης έχει δείξει αρνητικά αποτελέσματα.

    Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι θυρεοειδίτιδες και, σήμερα, ένας στους 10 Έλληνες έχει κάποια μορφή θυρεοειδίτιδας και, από αυτούς, 4 στους 10 έχουν όζους του θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, στη διάχυση ραδιενέργειας μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και στην προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας ιωδίου στον ανθρώπινο οργανισμό σε ιωδιοπενικές περιοχές. Σύμφωνα με τον Κρασσά, το 10-18% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκίνοι. Η πιθανότητα καρκίνου είναι μικρότερη όταν υπάρχουν πολλοί και μικροί όζοι στο θυρεοειδή και μεγαλύτερη όταν οι όζοι είναι λίγοι και μεγάλοι.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56433

    [07] Στις 6 Απριλίου στη Λαμία θα δικαστεί ο Απόστολος Γκλέτσος

    Τεταρτη, 12 01 2011 14:46

    Σε τακτική δικάσιμο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας στις 6 Απριλίου θα δικαστεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι προσήχθη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών της Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη, που του απήγγειλε κατηγορίες για το ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη «ξήλωσε» τις πλαϊνές μπάρες στην εθνική οδό, κοντά στα διόδια της Πελασγίας. Αμέσως μετά ο δήμαρχος Στυλίδας αφέθηκε ελεύθερος.

    Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Λαμίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον Απόστολο Γκλέτσο. Στο δήμο της Στυλίδας, όπου είναι δήμαρχος, παρέμειναν κλειστές όλες οι υπηρεσίες και τα καταστήματα, ενώ κάτοικοι της περιοχής έφθασαν με λεωφορεία στη Λαμία.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λαμίας, Ν. Θεολογίτη, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης του Α. Γκλέτσου περί ειδικής δωσιδικίας. Ετσι, η δίκη θα εξελιχθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας και όχι στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπως ζητούσε η υπεράσπιση του δημάρχου Στυλίδας.

    «Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας μέχρι τότε που όλοι οι κάτοικοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση μέσα στο δήμο τους», υπογράμμισε ο Απόστολος Γκλέτσος βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα. Λίγο αργότερα, μιλώντας στους συμπατριώτες του και σε αυτούς που τους συμπαραστέκονταν έχοντας αποκλείσει τη συγκοινωνία στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας, τους κάλεσε «να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να βρουν το δίκιο τους».

    Ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στη συγκεκριμένη προσπάθειά του και κάλεσε και άλλους κατοίκους να βρεθούν στο σημείο όπου έχουν ανοιχθεί οι πλαϊνές μπάρες στην εθνική οδό, κοντά στα διόδια της Πελασγίας, και όπου κάποιοι κάτοικοι παραμένουν από χθες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56428

    [08] Πανέτοιμοι οι Αντιδήμαρχοι

    Τεταρτη, 12 01 2011 18:27

    Αποφασισμένοι να εργαστούν και να πετύχουν παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την αρχή η μετάβαση στον Καλλικράτη, δήλωσαν στην ΕΡΑ Πύργου οι περισσότεροι εκ των Αντιδημάρχων Πύργου και Ήλιδας που ανέλαβαν πλέον επίσημα και ουσιαστικά τα καθήκοντά τους.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56443

    [09] Ανησυχία εργαζομένων στην Καθαριότητα

    Τεταρτη, 12 01 2011 15:45

    Να χάσουν τη σειρά πρόσληψής τους στην υπηρεσία Καθαριότητας που ήδη εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κινδυνεύουν πλέον των 40 εργαζομένων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, αλλά αν και εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες το 2010, ακόμη δεν έχουν ορκιστεί. Ανήσυχοι επισκέφθηκαν σήμερα τον γενικό διευθυντή του Δήμου Βόλου κ. Παλαμιώτη και του έθεσαν το θέμα, καθώς μεθαύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει με επείγον έγγραφό του, από τις 3 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εσωτερικών, για να κοινοποιήσουν οι δήμοι τα αιτήματά τους για την έγκριση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για διαφόρων τύπων συμβάσεις. Ο κ. Παλαμιώτης μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου τόνισε ότι επικοινώνησε με το υπουργείο και τον ενημέρωσαν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά τους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, θα εκδοθεί άλλη, όμως εκείνος ήδη έχει συγκεντρώσει όλες τις ανάγκες για προσλήψεις από όλους τους συνενούμενους ΟΤΑ με το Δήμο Βόλου και θα τα αποστείλει ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών αύριο.

    Όπως ανέφεραν εργαζόμενοι, η καθυστέρηση έκδοσης των τελικών πινάκων από το ΑΣΕΠ για δυόμισι ολόκληρα χρόνια τους προβληματίζει, αν και προηγήθηκαν και εθνικές και δημοτικές εκλογές. «Το 2010 είχαν παγώσει επίσης και οι προσλήψεις. Όμως το 2011 ξεπάγωσαν και το υπουργείο Εσωτερικών τώρα ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά για τις ανάγκες των δήμων. Αυτό μας είπαν που επικοινωνήσαμε σήμερα».

    Ο κ. Παλαμιώτης πάντως επισήμανε ότι ο κίνδυνος να μην προσληφθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν αφορά στην καθυστέρηση αποστολής των σχετικών πινάκων από το Δήμο Βόλου, καθώς η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά τους δήμους, αλλά στο γεγονός ότι τίθενται διάφοροι περιορισμοί στις προσλήψεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Πράγματι στην προαναφερόμενη εγκύκλιο αναφέρεται ότι «για τα αιτήματα των ΟΤΑ α' και β' βαθμού θα εκδοθεί εγκύκλιος από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ, Υπ. Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα των ΟΤΑ θα κοινοποιηθούν στην υπηρεσία μας για τον έλεγχο του περιορισμού του 1/5».

    Ο κ. Παλαμιώτης πάντως έχει συγκεντρώσει όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου για προσλήψεις και θα τις αποστείλει αύριο ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Γενική Διεύθυνση Κατάστασης Προσωπικού, Διεύθυνση Προσλήψεων προσωπικού, όπως δεσμεύτηκε και στους εργαζόμενους.

    Ερωτηθείς γιατί δεν ορκίστηκαν έγκαιρα οι 41 εργαζόμενοι όταν εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ, ανέφερε ότι απαιτούνταν μία διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών, κι ώσπου να ολοκληρωθεί, δόθηκε η εντολή για πάγωμα των προσλήψεων!

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56432

    [10] Σύσκεψη για επίλυση θεμάτων καθημερινότητας

    Τεταρτη, 12 01 2011 15:32

    Ηλεκτροφωτισμός, αγροτική οδοποιία αλλά και συντήρηση παλαιών και νέων κτιρίων, απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, την οποία συγκάλεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Ξηρακιάς, παρουσία των γεωγραφικών αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγριάς κι Αρτέμιδος Ν. Στόικος, έγινε συζήτηση για τις συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια και στο οδικό δίκτυο, που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι έθεσαν στη συνέχεια γενικότερα θέματα συντήρησης κτιρίων μεγάλης κλίμακας, όπως παλιά κτίρια, που απαιτούν αναπαλαιώσεις και ανακατασκευές.

    «Για όλα αυτά τα κτίρια πρέπει να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης μελετών και κατασκευών για να επιβιώσουν καθώς είναι έρμαια του χρόνου», τόνισε ο κ. Στόικος.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα αγροτικής οδοποιΐας, διότι υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων στους συνενούμενους Δήμους και ο Δήμος Βόλου, δεν έχει την αναγκαία τεχνική υποδομή σε μηχανήματα και προσωπικό, να μπορέσει να ανταποκριθεί στη συντήρηση των αγροτικών δικτύων. Μέχρι τώρα οι Δήμοι αντιμετώπιζαν την κατάσταση αναθέτοντας εργολαβίες σε ιδιώτες ή με τη στήριξη της Νομαρχίας, που δεν υφίσταται πια.

    Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι έθεσαν και το θέμα της συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού, που αναμένεται ότι θα «ταλαιπωρήσει» τη νέα Δημοτική Αρχή. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αγριάς - Αρτέμιδας, οι συνενούμενοι Δήμοι δεν είχαν ηλεκτρολόγους - εγκαταστάτες και μηχανολογικό εξοπλισμό με καλαθοφόρα οχήματα. Τώρα πρέπει το προσωπικό που υπάρχει στο Δήμο Βόλου να καλύψει τους συνενούμενους Δήμους, αν και το προσωπικό αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ανάγλυφο της κάθε περιοχής, ενώ είναι πολύ δύσκολο να εντοπίζονται οι βλάβες και να γίνονται αντικαταστάσεις στους φθαρμένους λαμπτήρες.

    Για το θέμα αυτό πρόκειται να γίνει νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, για να βρεθούν λύσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Ο αντιδήμαρχος τόνισε, ότι με απαιτείται να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να μπορεί ο κάθε δήμος να προχωρά σε μικροαναθέσεις για ένα διάστημα, έως ότου οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ν' αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία για να ανταποκριθούν στο έργο αυτό.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56431

    [11] Ελλείψεις φαρμάκων στα νησιά μας.

    Τεταρτη, 12 01 2011 14:26

    Σημ

    αντικές ελλείψεις παρουσιάζονται σε αρκετά φάρμακα τους τελευταίους μήνες στα Φαρμακεία της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, κ. Απόστολο Βαλτά, να καταγγέλλει για αυτή την κατάσταση τους εξαγωγείς και τους χονδρέμπορους φαρμάκων. «Η κατάσταση αυτή», όπως τόνισε μιλώντας στο δίκτυο μας, οφείλεται στη μεγάλη μείωση των τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, αφενός μεν τις παράλληλες εξαγωγές από χονδρεμπόρους και εξαγωγείς, αφετέρου δε την ανεπαρκή εκ μέρους των εταιρειών τροφοδοσία με φάρμακα των ελληνικών φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών. Για παράδειγμα όταν ένα φάρμακο μας είπε ο κ. Βαλτάς είναι φθηνότερο στη χώρα μας κατά 30 - 40% έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης, γύρω από το φάρμακο παίζονται διάφορα παιχνίδια κερδοσκοπίας. Δηλαδή πρόσθεσε, ο κ. Βαλτάς, συμφέρει στους εισαγωγείς και τους χονδρεμπόρους να το εισάγουν έστω και για μέρα στη χώρα μας και στη συνέχεια να το εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης. Ζητάμε τόνισε μιλώντας στο δίκτυο μας ο κ. Βαλτάς από το αρμόδιο Υπουργείο να απαγορευθούν οι εξαγωγές στα ελλειπτικά φάρμακα ενώ κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν ζητώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας του φαρμάκου.

    Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56425

    [12] Οι άγονες στο τραπέζι.

    Τεταρτη, 12 01 2011 14:12

    Το θεσμικό πλαίσιο για τις άγονες γραμμές, η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τη νησιωτική πολιτική και ο θαλάσσιος τουρισμός, απασχόλησαν την επιτροπή για θέματα ακτοπλοΐας του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία της υφυπουργού Ελπίδας Τσουρή Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει και την επόμενη εβδομάδα ενώ εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών που παραβρέθηκαν για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, υποστήριξαν ότι τα κονδύλια που διατίθενται για τις άγονες γραμμές είναι λίγα ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των καυσίμων και τη μείωση της επιβατικής κίνησης. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ).

    Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56424

    [13] Δήμος Λέσβου: θα συνεχίσουμε το συσσίτιο .

    Τεταρτη, 12 01 2011 13:50

    Την βούληση να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάθεσης συσσιτίου στους 40 δικαιούχους που προμηθεύονταν καθημερινά μέχρι το τέλος του χρόνου το φαγητό τους από το χώρο του ΚΑΠΗ του τέως Δήμου Μυτιλήνης εξέφρασε χθες σε συνέντευξη τύπου η δημοτική σύμβουλος κ. Αναστασία Αντωνέλλη. Η σύμβαση με τον επιχειρηματία που είχε αναλάβει το έργο της σίτισης έληξε στο τέλος του χρόνου ενώ ο Δήμος του οφείλει το ποσό των 100.000 ευρώ για ανεξόφλητα τιμολόγια παρελθόντων ετών από το 2005 έως και το τέλος του 2010. «Έχουμε αποφασίσει, είπε η κ. Αντωνέλλη, μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Πατέστο να έρθουμε εκ νέου σε επαφή με τον επιχειρηματία και να του ζητήσουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα σίτισης, έως ότου συσταθεί και επίσημα το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τον διαγωνισμό». Επίσης η κ. Αντωνέλλη αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Παύλο Παπαδόπουλο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης για την παροχή προσωρινής στέγης στους άστεγους στη πόλη της Μυτιλήνης. «Μια από τις προτεραιότητες μας ως Δημοτική Αρχή θα είναι, πρόσθεσε η κ. Αντωνέλλη, να εξευρεθούν τα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα ξενώνα φιλοξενίας απόρων».

    Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56423

    [14] «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης»

    Τεταρτη, 12 01 2011 12:29

    Η έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης» φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Πρόκειται για μια περιοδική έκθεση που ταξιδεύει σε μουσειακούς χώρους στην Ελλάδα, ενώ ξεκίνησε από οκτώ πόλεις της Ευρώπης και έφτασε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα είναι επισκέψιμη καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ.

    Σύνταξη : Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56414

    [15] «Φωτογραφικός Χειμώνας 2010-11»

    Τεταρτη, 12 01 2011 12:15

    Συνεχίζονται οι δράσεις του «Φωτογραφικού Χειμώνα» με την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Αθηνάς Γαρδάνη, μέλους της Φωτογραφικής Ομάδας «Ροές», με θέμα: «Ιστορίες του Τραπεζιού». Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στο καφέ «Κανέλα»,στον πεζόδρομο της Φλώρινας. Ο «Φωτογραφικός Χειμώνας 2010-11», διοργανώνεται από τη φωτογραφική ομάδα «Ροές» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Πέτρου Χρηστίδη.

    Σύνταξη : Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56408

    [16] Νέο ΔΣ στην Αστρονομική

    Τεταρτη, 12 01 2011 11:43

    Συγκροτήθηκε σε σώμα τον νέο ΔΣ της Αστρονομικής εταιρείας Κέρκυρας. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Κώστας Λιντοβόης, αντιπρόεδρος ο Σπύρος Χονδρογιάννης, γραμ. η Αμαλία Πουλημένου, ταμίας η Μαίρη Ασωνίτη και μέλος ο Σπύρος Γεωργαράς.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56400

    [17] Κάλεσμα της ΕΛΜΕ

    Τεταρτη, 12 01 2011 11:20

    Κάλεσμα προς τους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων, με προτεραιότητα τα σχολεία που ενδέχεται να συγχωνευθούν, να οργανώσουν απογευματινές ανοιχτές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, απευθύνει η ΕΛΜΕ της Κέρκυρας.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ αύριο Πέμπτη για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Γενικά Λύκεια και πορεία διαμαρτυρίας. Επίσης η ΕΛΜΕ ζητά από τους μαζικούς φορείς του νησιού να πάρουν θέση και να γίνει άμεση συζήτηση στο νέο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για το πρόβλημα που δημιουργεί η κατάργηση σχολείων και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα τα σχολεία (μεταφορές, λειτουργικά κλπ).

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56396

    [18] Σύσκεψη για αξιοποίηση του αεροδρομίου Ελληνικού

    Τεταρτη, 12 01 2011 19:27

    To θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εξετάστηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    Επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης των πρώην αεροδρομίου, κυρίως στις χρήσεις γης και το πράσινο. Ακολούθως θα ιδρυθεί Ανώνυμη Εταιρία, στην οποία θα περάσουν οι εκτάσεις του αεροδρομίου και θα συνεχιστεί η διαδικασία αξιοποίησης. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Κατάρ, το οποίο έχει υπογράψει με την Ελλάδα, μνημόνιο για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κατάρ θα επισκεφτεί τον επόμενο μήνα ο υπουργός Επικρατείας, ενώ την Τρίτη επέστρεψε από την αραβική χώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56444

    [19] Συνάντηση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Δ .Δρούτσα

    Τεταρτη, 12 01 2011 19:33

    Η «εμβάθυνση» της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση», όπως αποφασίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των Πρωθυπουτών Γιώργου Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν.

    Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη - για τους δύο λαούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

    Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, την ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Χάιφας, ο κ.Δρούτσας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας περιφερειακής μονάδας άμεσης ανάπτυξης που θα παρεμβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών.

    Προβάλλοντας επίσης την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι για να ενισχυθεί ο (πανταχού παρών) ρόλος της Ελλάδας, με απόφασή του ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Αντ.Νικολαϊδης.

    Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι η έκτη φορά που συναντάται με τον έλληνα ομόλογό του, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκρισή της τον περασμένο μήνα και τη συνδρομή της στην πυρκαγιά της Χάιφας.

    Στη συνέχεια ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε προσεκτικά πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

    Αναφερόμενος εξάλλου θετικά στη συμβολή της Ελλάδας «στην ειρήνη και την οικοδόμηση καλών γειτονικών σχέσεων στην περιοχή», ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση πως «θα είναι ευτυχής, αν μπορέσει η Ελλάδα να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτνιάζουσες χώρες».

    Σε ό,τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως θα συναντηθεί για πρώτη φορά σε τρείς μήνες, ενώ ο κ.Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πιθανόν να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας (όπου το Ισραήλ παίζει έναν πρωτοποριακό ρόλο).

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετική με τη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η οποία διακρίνεται από τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου Σέφερντ και τα σχέδια εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ.Δρούτσας απάντησε πως «οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας».

    Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Αθήνα «με κάθε ευκαιρία εκφράζει την επιθυμία της για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό» και επίσης την «ανησυχία» της για το «τέλμα της ειρηνευτικής διαδικασίας».

    Για να υπάρξει ώθηση στον διάλογο, όμως, είπε ο κ.Δρούτσας, «πρέπει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν είναι κάν προς το συμφέρον του Ισραήλ». Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι «επειδή η Ελλάδα έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική αρχών, που αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας στην περιοχή, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου αλλά και του Ισραήλ. Λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα» τόνισε καταληκτικά.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56445


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 January 2011 - 17:59:29 UTC