Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν
  • [02] Προς κλαδική σύμβαση στο εμπόριο
  • [03] Ντομάτα, σόγια και πίτσα αποτρέπουν τον καρκίνο του προστάτη
  • [04] Tροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο
  • [05] Σουδάν: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στην περιοχή Αμπιέι
  • [06] Φιλιππίνες: 42 νεκροί, 5 αγνοούμενοι, 400.000 εκτοπισμένοι από πλημμύρες

    [01] Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν

    Πεμπτη, 13 01 2011 22:29

    Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Recep Tayyip Erdogan. Ο κ. Παπανδρέου, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη φιλοξενία και το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ερζουρούμ.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56737

    [02] Προς κλαδική σύμβαση στο εμπόριο

    Πεμπτη, 13 01 2011 20:53

    Στην κοινή εκτίμηση ότι απαιτείται η σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο εμπόριο, κατέληξαν όλες οι πλευρές που πήραν μέρος στη σχετική σύσκεψη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

    Ακολούθως εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι: «επαναβεβαιώνεται και παραμένει η παλαιότερη συμφωνία που αφορά τη διασφάλιση της Κυριακής Αργίας στο εμπόριο και διατηρείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έναρξης και λήξης της λειτουργίας των καταστημάτων».

    Τέλος συμφωνήθηκε να υποβληθεί κοινή πρόταση προς την πολιτεία, με στόχο τη νομοθετική ρύθμιση των κανόνων της λειτουργίας της αγοράς, ώστε αυτή να λειτουργεί ομαλά χωρίς παραβιάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα συσταθεί κοινός φορέας μελέτης και τεκμηρίωσης των κλαδικών ζητημάτων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56724

    [03] Ντομάτα, σόγια και πίτσα αποτρέπουν τον καρκίνο του προστάτη

    Πεμπτη, 13 01 2011 20:53

    Υγεια

    Η κατανάλωση ντομάτας, σόγιας και πίτσας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών.

    «Η λυκοπίνη που υπάρχει στη ντομάτα, το κέτσαπ και στη σάλτσα ντομάτας αλλά και τα ισοφλαβονοειδή που υπάρχουν στη σόγια δρουν ανασταλτικά στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Ανασταλτικά δρα και η πίτσα αλλά η κατανάλωση της λόγω των λιπαρών που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας» επισήμανε ο ουρολόγος διευθυντής του ουροδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου ΙΚΑ "Παναγία", Ιωάννης Χατζηγιάννης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή επιστημονική πολυθεματική διημερίδα που διοργανώνει το εν λόγω νοσοκομείο 14-15 Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Καλαμαριάς.

    «Οι διαιτητικές διαφορές μεταξύ ομάδων στα διάφορα έθνη προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τις διαφορές στη συχνότητα και θνησιμότητα του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε λίπη αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο, όπως το α-λινολεικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα κόκκινα κρέατα. Πολλοί μελετητές τονίζουν ότι τα αυξημένα ποσά του λίπους στη δίαιτα μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη παραγωγή ορμονών κυρίως τεστοστερόνης, η οποία ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, ενώ αντίθετα η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής του» τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου, η οικογενής όμως προδιάθεση μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες ή σε γονιδιακούς παράγοντες, όπως παρατηρείται στους μαύρους της Αφρικής, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά της νόσου.

    Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί πάθηση των ηλικιωμένων ατόμων, αφού η μέση ηλικία εμφάνισής του στις περισσότερες χώρες είναι περίπου τα 70 έτη. Σε ποσοστό 58% νεκροτομικού υλικού από άνδρες ηλικίας 80 ετών, παρατηρείται λανθάνων καρκίνος του προστάτη. Ο κίνδυνος ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα 50 ετών με αρχόμενη νόσο είναι περίπου 40%. Λιγότεροι από το 10% αυτών των ανδρών θα αναπτύξουν κλινικά εμφανή καρκίνο και μόνο το 3% θα πεθάνουν από την νόσο.

    «Στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη βασικότατο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή σταδιοποίηση και η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης», τόνισε ο κύριος Χατζηγιάννης.

    AΠE

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56735

    [04] Tροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

    Πεμπτη, 13 01 2011 20:30

    Αλλαγές σκοπεύει να πραγματοποιήσει το υπουργείο Υγείας στον αντικαπνιστικό νόμο, με στόχο την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του. Συγκεκριμένα θα επιτραπεί το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών που σερβίρουν αλκοόλ, τα οποία όμως θα πληρώνουν κάθε μήνα έναν ειδικό φόρο.

    Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Απορρίπτουμε εκ των προτέρων τυχόν ρυθμίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος κατ' όνομα, αλλά θα θέσουν ανεφάρμοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων μας ως χώρων καπνιζόντων, με σκοπό να καταλήξουμε και στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο. Οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων ανθρώπων».

    Στην ίδια ανακοίνωση η ομοσπονδία επισημαίνει ότι: «Ο αγώνας που δώσαμε όλο τον προηγούμενο καιρό δεν ήταν συντεχνιακή υπόθεση κάποιων επιχειρηματιών όπως κάποιοι (βλέπε γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας) προσπάθησαν να την εμφανίσουν αλλά απαίτηση της πλειοψηφίας του λαού, που μας υποστήριξε ανεπιφύλακτα. Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κινήματος άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εφαρμογή ενός νόμου κρίνεται από την αποδοχή που έχει από τον λαό. Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ένας δίκαιος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος νόμος είναι η δημόσια διαβούλευση, ο συνυπολογισμός όλων των οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών παραμέτρων και ο σεβασμός σε όλες τις απόψεις».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 56722

    [05] Σουδάν: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στην περιοχή Αμπιέι

    Πεμπτη, 13 01 2011 20:26

    Τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τρεις ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές στην επαρχία Αμπιέι του Σουδάν, δήλωσε αξιωματούχος του Νότιου Σουδάν σήμερα Πέμπτη, ενώ συνεχίζεται η ψηφοφορία για το ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που εισήλθε στην πέμπτη του ημέρα.

    Συγκρούσεις ξέσπασαν από την Παρασκευή ανάμεσα στην αραβική φυλή νομάδων Μισερίγια του βορρά, μέλη της οποίας κινούνται μέσω της Αμπιέι κάθε χρόνο, και τη φυλή Νγκοκ Ντίνκα του νότου, σε μια περιοχή της μεθορίου όπου εξορύσσεται πετρέλαιο.

    «Από την πλευρά των Μισερίγια [οι νεκροί] ήταν περίπου 50», δήλωσε ο Φίλιπ Άγκερ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA). «Από την πλευρά των αστυνομιών και της νεολαίας του Αμπιέι, ήταν πάνω από 26 νεκροί και 33 τραυματίες».

    Στο Αμπιέι αναμενόταν να διεξαχθεί χωριστό δημοψήφισμα την Κυριακή για να αποφασιστεί εάν θα προσαρτηθεί στο Βόρειο ή στο Νότιο Σουδάν, αλλά αναβλήθηκε όταν επικράτησε διχογνωμία μεταξύ των ηγεσιών των φυλών για το εάν οι Μισερίγια έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα που θα προκαλέσει την επανέναρξη της σύρραξης ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο Σουδάν. Το 2008 συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες από το βορρά και το νότο στο Αμπιέι είχαν στοιχίσει δεκάδες ζωές και είχαν επιφέρει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

    AΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 56723

    [06] Φιλιππίνες: 42 νεκροί, 5 αγνοούμενοι, 400.000 εκτοπισμένοι από πλημμύρες

    Πεμπτη, 13 01 2011 19:55

    Οι συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες έχουν στοιχίσει την ζωή 42 ανθρώπων και έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες των καλαμποκιών και αναπτυξιακά έργα αξίας ύψους άνω του 1 δις πέσος (23 εκατ. δολάρια), ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί μετά από δύο εβδομάδες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων έχουν αναγκάσει σχεδόν 400.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, δήλωσε ο Μπενίτο Ράμος, επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας για τις καταστροφές.

    Σε βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρες, οι καλλιέργειες ριζιού και καλαμποκιού έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

    "Οι στρατιώτες μας χρησιμοποιούν ελικόπτερα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια" πρόσθεσε ο κ. Ράμος, απευθύνοντας έκκληση για τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ζεστά ρούχα.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι περισσότεροι από τους νεκρούς είτε πνίγηκαν είτε θάφτηκαν από την λάσπη.

    Πέντε άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους τρεις ψαράδες.

    ΑΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 56719


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2011 - 21:55:37 UTC