Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Siemens: Διαβουλεύσεις και αντιδράσεις με φόντο το πόρισμα
  • [02] Επίθεση κατά της Γαλλίδας ΥΠΕΞ στη Γάζα
  • [03] Επεισόδια στην Αλβανία - Πολιτική ένταση
  • [04] Η γνώση αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό όταν γράφουμε με το χέρι
  • [05] Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα του άνδρα
  • [06] Πάνω από 7 εκατ. ευρώ η ζημιά στα νοσοκομεία
  • [07] Ακτή Ελεφαντοστού: Ανασφαλής ο επαναπατρισμός προσφύγων
  • [08] Φως στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος
  • [09] Εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων
  • [10] Γ. Παπανδρέου: «Θα διαψεύσουμε τους επικριτές μας»
  • [11] Ελεγχόμενη έκρηξη σε δέμα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
  • [12] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου
  • [13] Άνοιξαν κάποια φαρμακεία στη Φλώρινα
  • [14] Άνοιξαν κάποια φαρμακεία στη Φλώρινα
  • [15] Τι συμβαίνει τελικά στο Πέζι;
  • [16] Αίτημα για σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Ικαρία.
  • [17] Θεατρική παράσταση για παιδιά σε Καβάλα και Χρυσούπολη
  • [18] Ήπειρος Τόπος να Ζεις : «Διάλογος για νόμιμη λύση στο θέμα του ΚΤΕΛ»
  • [19] Στα Γιάννινα σήμερα για τριήμερη επίσκεψη η Ν. Μπακογιάννη
  • [20] Καταγγελία της ΕΑΣΚ κατά της Ένωσης Αγρινίου
  • [21] Προς νέα απεργία στη British Airways
  • [22] Το βάρος στο νέο πρότυπο Ανάπτυξης
  • [23] Σε καλό κλίμα ο διάλογος για τα ΜΜΜ- Αντιπαράθεση στη Βουλή για εισιτήρια-διόδια
  • [24] Γ.Πεταλωτής: «Υπεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Siemens»
  • [25] Γ.Πεταλωτής: «Υπεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Siemens»
  • [26] Συμβασιούχοι: Κινητοποίηση στο Μαρούσι
  • [27] Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν τα κινητά μόνο 2 ώρες την ημέρα για το φόβο των «κατασκόπων»
  • [28] Ιορδανία: Διαδηλώσεις για την ακρίβεια
  • [29] Δημόσια διαβούλευση για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην επαρχία

    [01] Siemens: Διαβουλεύσεις και αντιδράσεις με φόντο το πόρισμα

    Παρασκευη, 21 01 2011 12:17

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο την επικείμενη κατάθεση του πορίσματος για τα μαύρα ταμεία της «Siemens». Ο κατάλογος των προσώπων που κατονομάζουν στις εκθέσεις τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι μακρύς και παραμένει πεδίο διαφωνίας και διεργασιών μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στη διαδικασία, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Πάντως, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από Προανακριτική Επιτροπή, τυχόν ευθυνών πρώην Υπουργών. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Χρήστου Βερελή, του Γιάννη Παπαθανασίου, του Γιάννου Παπαντωνίου, του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Νίκου Χριστοδουλάκη, του Μιχάλη Λιάπη και του Προκόπη Παυλόπουλου.

    Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν περαιτέρω έρευνα για πέντε πρώην Υπουργούς κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και για έξι πρώην Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία εντοπίζει ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν μόνο σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας το μεσημέρι, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, δήλωσε: «Η κυβέρνηση με την υπεύθυνη στάση της, οδηγεί κάθε υπόθεση που χρήζει διερεύνησης στη Βουλή, ακόμη και για πολιτικές ευθύνες και ανεξάρτητα από την κομματική θέση των εμπλεκομένων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Παράλληλα εξαντλήσαμε κάθε νομική δυνατότητα, αυστηροποιώντας συγχρόνως το νομικό πλαίσιο. Γι' αυτό και δεν θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό αυτών των διαδικασιών από κανένα. Το σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά, αποδείχθηκε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην επιτροπή, αποφάσισαν ελεύθερα, ανεπηρέαστοι, χωρίς καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο με τη συνείδησή τους και βάσει του υλικού που προέκυψε. Κι αυτό εμείς το αποδείξαμε. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων».

    Περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσους υπέγραψαν και εκτέλεσαν συμβάσεις με τη Siemens, ζητάει το ΚΚΕ, για πέντε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων μιλάει ο ΛΑΟΣ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας με στόχο τη συγκάλυψη και επιφυλάσσεται να αναφερθεί σε ονόματα στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Μεταφορών, σχετικά με τις αυξήσεις στα εισιτήρια και τα διόδια.

    Αφορμή δόθηκε όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε προς τον Υπουργό πως θα του στείλει να μελετήσει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω. Δεν πληρώνω» και ο Δημήτρης Ρέππας απάντησε ζητώντας να μην μετατρέψουμε την πολιτική ζωή σε θέατρο.

    Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι εκείνα παίζουν θέατρο, με τις «ευθύνες τους στο πιο διαχρονικό σκάνδαλο που συμβολίζει τη διαπλοκή της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Siemens.» Παράλληλα, υποστήριξε ότι για την κατάσταση στις συγκοινωνίες, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά οι διοικήσεις και οι προμήθειες όπου κυρίαρχο ρόλο είχε η Siemens.

    «Η απαξίωση της πολιτικής και του συστήματος δεν προκύπτει από τα λάθη μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των αντιπολιτεύσεων» απάντησε ο κ. Ρέππας υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που από τον Φεβρουάριο του 2008 ζητούσε την διερεύνηση της υπόθεσης και έλεγε «ας ματώσουμε και εμείς».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, από τη Ζάκυνθο έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα της Siemens: «Η εικόνα του πολιτικού συστήματος αυτές τις μέρες είναι δραματική. Η παραγραφή του σκανδάλου του Βατοπεδίου και τα αδιέξοδα στην επιτροπή για τη Siemens επιβεβαιώνουν την παρακμή του κομματικού συστήματος και κατεστημένου. Είναι λάθος και προσβάλει τον ελληνικό λαό η λογική της συγκάλυψης που επικρατεί στα δυο κόμματα εξουσίας προς όφελος των στενών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι πολίτες οδηγούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από την πολιτική και τραυματίζεται η ίδια η αξία της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από την αναγκαία αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την σχετική συνταγματική διάταξη, οφείλει η κυβέρνηση να ασκήσει αγωγές και να διεκδικήσει την αποζημίωση από κάθε υπεύθυνο για τη ζημία που υπέστη το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν εμποδίζεται από κανέναν νόμο».

    Αντιδράσεις από Κώστα Σημίτη, Χρήστο Βερελή, Γιάννη Παπαθανασίου και άλλων πολιτικών προσώπων

    Έντονα αντέδρασε ο πρώην Πρωθυπουργός στα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για το πρόσωπο του.

    Η χώρα, σημειώνει ο κ. Σημίτης, στη δήλωσή του, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στην τοποθέτησή της για την υπόθεση Siemens ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου και την επέκρινε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία.

    Σκληρή απάντηση στη γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σχετικά με το πόρισμα εξέδωσε η ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα», καθώς δεν κάνει «καμία αναφορά ούτε στο 1 εκατ. μάρκα του κ. Τσουκάτου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην παραίτηση Καστανίδη για σοβαρά θέματα διαφάνειας, ούτε στην αντικατάσταση του κ. Καστανίδη από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο οποίος και αυτός έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens».

    Επίσης, κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα που «πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ. Παπανδρέου», ενώ χαρακτηρίζει την επιστολή Σημίτη ως «απολογία», χωρίς όμως να απαντά στα ζητήματα που έχουν τεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή.

    Εξαιρετικά αιχμηρός στη δική του κριτική ήταν ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής. «Η Εξεταστική ξεκίνησε για «Μπεν Χουρ» και κατέληξε σε «Αμποτ και Καστελο» σημειώνει ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε να μείνουν ανέλεγκτοι», δήλωσε. Όσο για την συμπερίληψή του στον κατάλογο των ονομάτων, σημειώνει ότι έγινε λόγω της τότε ιδιότητας του αν και τότε δεν είχαν υπογραφεί συμβάσεις και ότι «συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων».

    Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, από την πλευρά του, αποδίδει την απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, στην εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, ενώ σημειώνει πως δεν συμμετείχε σε όσα του αποδίδονται, ούτε χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου, το όνομα το οποίου στο πόρισμα, σχετίζεται με τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Άμυνας αντιστοίχως, την επίμαχη περίοδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου σχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημοσίου βίου, για ότι και όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους».

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, η απόφαση της Εξεταστικής για την Siemens, να τον εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύει επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας.

    «Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο «κάδρο» του πορίσματος, όπως ανακοινώθηκε, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο», σημειώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Κεραυνό εν αιθρία, χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή, ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικά, όταν δει το τελικό πόρισμα.

    Προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, δηλώνοντας ότι ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με τη μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών. Ο κ. Λιάπης υποστηρίζει ότι και για τον ΟΣΕ και για τον ΟΤΕ δεν έχει βάλει καμία υπογραφή, ενώ ως υπουργός Πολιτισμού κατήγγειλε σύμβαση με τη Siemens.

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει ότι όταν όλοι μαζί ξεκίνησαν την Εξεταστική για τη Siemens είχαν στόχο να βρουν μίζες και κλέφτες. Ωστόσο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες και επιδίδεται σε συκοφαντία των πολιτικών αντιπάλων του.

    Δήλωση Βαλυράκη για το πόρισμα

    Την απορία του για την απαξίωση από τα μέσα ενημέρωσης πριν καν δημοσιοποιηθεί του πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemenς, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης.

    Όπως σημειώνει, η Επιτροπή εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής «μαύρου» χρήματος από τη Siemens από το οποίο και ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

    Προσθέτει ότι η Επιτροπή όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στη υπόθεση, αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο, κίνηση που ομόφωνα στηρίχθηκε ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, συμπληρώνει, ότι οι βουλευτές υπακούοντας στη συνείδησή τους εξέφρασαν ο καθένας την προσωπική του θέση για τα προς έλεγχο πρόσωπα και ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Επομένως η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου δεν τερματίζεται με την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής τουναντίον συνεχίζεται και κλιμακώνεται, σημειώνει ο κ. Βαλυράκης.

    Η Εξεταστική Επιτροπή, καταλήγει ο πρόεδρός της, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα παραγραφής, πόσο μάλλον όταν αυτή σχετίζεται με οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και ροή άνομου χρήματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57878

    [02] Επίθεση κατά της Γαλλίδας ΥΠΕΞ στη Γάζα

    Παρασκευη, 21 01 2011 17:03

    Επίθεση με αυγά και πέτρες δέχτηκε την Παρασκευή η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους εξαγριωμένοι και προσπάθησαν να σταματήσουν το τζιπ που μετέφερε την Γαλλίδα διπλωμάτη. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν ήταν η υπουργός αλλά ο πατέρας του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ που κατηγόρησε τη Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και προκάλεσε εκ νέου οργή σε Παλαιστίνιους της Γάζας. Αρχικά, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Μισέλ Αλιό Μαρί τραυματίστηκε στο κεφάλι, αλλά στη συνέχεια το διέψευσαν.

    Έντονη αποδοκιμασία

    Από δεκάδες διαδηλωτές αποδοκιμάστηκε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, φτάνοντας στο νοσοκομείο αλ-Κουντς της Γάζας.

    Οι ίδιοι διαδηλωτές λίγο πριν είχαν πετάξει παπούτσια στην αυτοκινητοπομπή της Γαλλίδας υπουργού μόλις πέρασε στη Λωρίδα της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για τις δηλώσεις που από λάθος αποδόθηκαν στην Αλιό-Μαρί σχετικά με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην πραγματικότητα από τον πατέρα του Σαλίτ παρουσία της υπουργού. Συγκεκριμένα, ο Νοάμ Σαλίτ υποστήριξε πως "η κράτηση ενός ομήρου χωρίς να του επιτρέπεται να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού είναι έγκλημα πολέμου".

    Οι διαδηλωτές έφτασαν με λεωφορείο στο νοσοκομείο, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν στο εσωτερικό.

    Η Γαλλίδα υπουργός παρέμεινε ψύχραιμη και χαμογελαστή και στην άφιξη, όσο και στην αναχώρησή της από το νοσοκομείο, του οποίου η μονάδα επειγόντων περιστατικών τέθηκε σε λειτουργία με την οικονομική βοήθεια της Γαλλίας.

    Στη διάρκεια της παραμονής της στη Γάζα, η Αλιό-Μαρί θα επισκεφτεί το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο και θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: French foreign minister gets hostile reception in Gaza

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57899

    [03] Επεισόδια στην Αλβανία - Πολιτική ένταση

    Παρασκευη, 21 01 2011 16:35

    Πολιτική αναταραχή δημιουργήθηκε στην Αλβανία, μετά από τη διάλυση προγραμματισμένης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης κατά της αλβανικής κυβέρνησης. Στόχος, των προσκείμενων στο σοσιαλιστικό κόμμα και τους συμμάχους του, διαδηλωτών, ήταν η προσέγγιση του πρωθυπουργικού μεγάρου, γεγονός που δεν κατέστη εφικτό, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας.

    Οι διαδηλωτές που είχαν σαν αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού κόμματος, διαλύθηκαν μετά από χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, από 3.500 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σημειώθηκαν υλικές ζημιές, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί και από τα δύο στρατόπεδα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί 20 πολίτες και 18 αστυνομικοί. Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε ένταση μεταξύ των δύο πολιτικών στρατοπέδων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την τελευταία να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά.

    Νεκροί από τα επεισόδια

    Όπως έγινε γνωστό, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια, από πυροβολισμούς της αστυνομίας, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενα γιατρό τού στρατιωτικού νοσοκομείου.

    Με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, απεύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη.

    Αντίστοιχη έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο Δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57896

    [04] Η γνώση αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό όταν γράφουμε με το χέρι

    Παρασκευη, 21 01 2011 18:48

    Οι μαθητές και οι ενήλικοι που γράφουν με το χέρι τους, αντί να πληκτρολογούν σε ένα υπολογιστή, μαθαίνουν καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους διαβάζουν από ένα βιβλίο, αντί από μια οθόνη, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να αναδείξει τη σημασία των παραδοσιακών μεθόδων μάθησης, που τείνουν να εκλείψουν στη σύγχρονη κοινωνία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων.

    Εξάλλου, μια δεύτερη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι μαθητές που, μετά το διάβασμα, καλούνται να δώσουν τεστ απομνημόνευσης σε σχέση με αυτά που διάβασαν, θυμούνται περισσότερα πράγματα και έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όσους διαβάζουν ξανά και ξανά το ίδιο μάθημα ή με όσους φτιάχνουν αναλυτικά διαγράμματα για να θυμούνται τι διάβασαν πριν.

    Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια Αν Μάνγκεν του πανεπιστημίου Στάβανγκερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Advances in Haptics", έκαναν πειράματα με δύο ομάδες εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν να γράφουν σε μια γλώσσα με άγνωστο αλφάβητο, που περιλάμβανε 20 γράμματα. Η μια ομάδα έπρεπε να μάθει να γράφει με το χέρι, διαβάζοντας από βιβλίο, και η άλλη με πληκτρολόγιο υπολογιστή, διαβάζοντας από οθόνη.

    Μετά από ενάμιση μήνα, τα σχετικά τεστ έδειξαν ότι όσοι είχαν μάθει με τον παλιό καλό τρόπο να διαβάζουν και να γράφουν, δηλαδή με το βιβλίο και το χέρι τους, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με όσους έμαθαν στον υπολογιστή. Μεταξύ άλλων, ο συγκριτικός έλεγχος του εγκεφάλου έδειξε ότι η πρώτη ομάδα (η «παραδοσιακή») εμφάνιζε ενεργοποίηση της περιοχής του Μπροκά, ενώ η δεύτερη (η «μοντέρνα») ελάχιστη ή καθόλου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται πως το γράψιμο με στυλό και η ανάγνωση από βιβλίο εντυπώνουν καλύτερα τη γνώση στο νου των ανθρώπων σε σχέση με το γράψιμο με πληκτρολόγιο και την ανάγνωση από οθόνη. Όπως επισημαίνουν, η παραδοσιακή γραφή και ανάγνωση ενεργοποιούν περισσότερο τις αισθήσεις μας και προσφέρουν εντονότερα σήματα ανάδρασης από τους μύες και τα άκρα των δακτύλων μας (σε σχέση με την επαφή των χεριών με το πληκτρολόγιο), με συνέπεια η παλιά καλή μέθοδος να ενισχύει πιο αποτελεσματικά τον εγκεφαλικό μηχανισμό μάθησης. Παράλληλα, επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος και νοητική προσπάθεια για να γράψει κανείς με το χέρι, αυτό βοηθά στην εντύπωση της μνήμης.

    Η δεύτερη έρευνα, υπό τον δρα Τζέφρι Κάρπικε του πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας στην τάξη, που περιλαμβάνουν την απομνημόνευση χρονολογιών και κλίσεων ανωμάλων ρημάτων, είναι καλύτερες στο να αποτυπώνουν τις γνώσεις στο νου των μαθητών, σε σχέση με άλλες πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους που αποφεύγουν την απομνημόνευση.

    Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι όσοι μαθητές καλούνται να απαριθμήσουν, να απαγγείλουν, κλπ., τα μαθήματά τους λίγο μετά την ανάγνωσή τους, τα θυμούνται μετά καλύτερα (βραχυπρόθεσμη μνήμη), σε σχέση με όσους απλώς τα έχουν διαβάσει πολλές φορές. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να αποτυπώνει τα δεδομένα καλύτερα στην μνήμη, από όπου ανακαλούνται αργότερα με μεγαλύτερη ευκολία, ακόμα και μετά το πέρασμα αρκετού χρόνου (μακροπρόθεσμη μνήμη). Σε αυτό το πλαίσιο, τα συχνά προφορικά ή γραπτά τεστ (άλλος ένας παραδοσιακός «φόβος και τρόμος» των μαθητών) φαίνεται να βελτιώνουν την μάθηση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57905

    [05] Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη γονιμότητα του άνδρα

    Παρασκευη, 21 01 2011 18:30

    Υγεια

    Τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να πιάσουν παιδί θα μπορούσαν να αναζητήσουν βοήθεια στα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Μια καινούρια νεοζηλανδική επιστημονική μελέτη εστίασε την προσοχή της στους υπογόνιμους άνδρες -που είναι λιγότερο γόνιμοι από τον μέσο όρο- και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι παίρνουν τέτοιου είδους ουσίες έχουν τουλάχιστον τετραπλάσιες πιθανότητες να κάνουν τελικά παιδί σε σχέση με όσους δεν παίρνουν τέτοια αντιοξειδωτικά συμπληρώματα.

    Οι ερευνητές, υπό την Μάριαν Σόουελ του πανεπιστημίου του Όκλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό online περιοδικό "The Cochrane Library", απέφυγαν, πάντως, να δηλώσουν ότι τα αντιοξειδωτικά σε κάθε περίπτωση θα βελτιώσουν την ανδρική γονιμότητα, λέγοντας ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες πάνω στο θέμα, μεταξύ άλλων για να προσδιοριστεί ποιο αντιοξειδωτικό είναι πιο αποτελεσματικό.

    Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου έναν στους 20 άνδρες και ευθύνεται κατά το ήμισυ για την καθυστέρηση σύλληψης παιδιού. Μέχρι και το 80% των περιπτώσεων στους άνδρες εκτιμάται ότι οφείλεται στις συνέπειες του οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σπέρματος, που οδηγεί στην μείωση τόσο του αριθμού όσο και της ποιότητας (κινητικότητας) των σπερματοζωαρίων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται, όταν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, προξενούν ζημιές στο DNA και στην σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

    Η μελέτη (μετα-ανάλυση) των νεοζηλανδών επιστημόνων αξιολόγησε συγκριτικά τα πορίσματα 34 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνολικά αφορούσαν σχεδόν 3.000 ζευγάρια που είχαν προβλήματα γονιμότητας και έκαναν κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αναλύοντας τις περιπτώσεις που τελικά κατέληξαν σε εγκυμοσύνη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι όταν οι άνδρες έπαιρναν αντιοξειδωτικά, οι πιθανότητες επιτυχίας ήσαν υπερτετραπλάσιες.

    Όμως, ο δρ Μαρκ Σίγκμαν του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς η δική του έρευνα για την χρησιμότητα των αντιοξειδωτικών στη γονιμότητα, δεν είχε δείξει κάποια αξιόλογη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Επεσήμανε, επίσης, ότι επειδή οι μελέτες δεν χρησιμοποιούν τα ίδια είδη αντιοξειδωτικών, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα κάθε ενός από αυτά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός από συμπληρώματα, τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε διάφορες τροφές, όπως οι τομάτες, το τυρί μοτσαρέλα και ορισμένα χόρτα.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια δεν πρέπει να επαφίενται στα αντιοξειδωτικά για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα αντιοξειδωτικά βλάπτουν. Όμως, από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακριβώς ποια από αυτά, ή σε ποιες δόσεις, είναι ωφέλιμα, ιδίως για τη γονιμότητα, οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους βασισμένοι σε πολύ περιορισμένα δεδομένα», επεσήμανε ο Σίγκμαν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57904

    [06] Πάνω από 7 εκατ. ευρώ η ζημιά στα νοσοκομεία

    Παρασκευη, 21 01 2011 18:29

    Περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια ευρώ ζημιώθηκε το δημόσιο από πέντε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και παράνομων ενεργειών σε νοσοκομεία. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα των ελέγχων των Επιθεωρητών Υγείας για το 2010, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στις εισαγγελικές αρχές και αφορούν κυρίως σε παράνομες συνταγογραφήσεις και προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ΙΚΑ Αξιούπολης. Σε συνάντηση με τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων και τους περιφερειάρχες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι τα δέκα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας της Αθήνας έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στους προμηθευτές και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και τα μικρά νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας.

    Ο υπουργός Υγείας, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ανακοινώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρει άδεια λειτουργίας φαρμακείου μή πτυχιούχος φαρμακοποιός, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση του να προσέλθουν σε διάλογο και να μην συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι οι διαφωνίες από την πλευρά των φαρμακοποιών είναι για επιμέρους θέματα και όχι επί της αρχής, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου είπε εξαρχής «ναι» στον κοινωνικό διάλογο. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους δεν χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους θα κινητοποιήσει τα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη λύση της απεργίας, αλλά δεν προτίθεται να το κάνει.

    Αύριο, πάντως, συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57903

    [07] Ακτή Ελεφαντοστού: Ανασφαλής ο επαναπατρισμός προσφύγων

    Παρασκευη, 21 01 2011 18:24

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα απεύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να μην γίνονται επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ακτή του Ελεφαντοστού, καθώς η πολιτική κατάσταση στην αφρικανική χώρα, παραμένει ασταθής και χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υ.Α. του ΟΗΕ, Αντρέ Μάχεσιτς: «Δημοσιεύουμε σήμερα μία ειλημμένη θέση που αφορά τις επαναπροωθήσεις από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου καλώντας τες να αναστείλουν όλες τις αποστολές προς την Ακτή του Ελεφαντοστού, εν αναμονή της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν εναρμονιστεί οι κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας, ενώ σε 30.000 υπολογίζονται οι πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, που έχουν καταφύγει στην γειτονική Λιβερία και 340 στη Γουϊνέα.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό αρνείται να αποχωρήσει την εξουσία, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, που έδωσε τη νίκη στον Αλασάν Ουαταρά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κύμα βίας στη χώρα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57902

    [08] Φως στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος

    Παρασκευη, 21 01 2011 18:20

    Υγεια

    Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής μοριακό γενετιστή και ειδικό στη βιολογία του καρκίνου Νικόλα Παπαδόπουλο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και ερευνητή του Κέντρου Καρκίνου Κίμελ στη Βαλτιμόρη, ανακάλυψαν νέα γονίδια, τα οποία όταν μεταλλαχθούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, προκαλούν μια σχετικά λιγότερο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του παγκρέατος.

    Η ανακάλυψη εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για χρόνια με τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ άλλοι, που έχουν μια πιο σοβαρή μορφή της, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Οι ασθενείς που έχουν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, ζουν διπλάσιο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν άλλου είδους γενετικές μεταλλάξεις.

    Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές, σκοτώνοντας το 95% των καρκινοπαθών μέσα σε μια πενταετία. Οι όγκοι του διαφέρουν στη σύσταση και την επιθετικότητα και οι μελέτες δείχνουν πως οι συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις καθορίζουν την πρόγνωση και το είδος της θεραπείας. Αν ο καρκίνος του παγκρέατος ανήκει στα αδενοκαρκινώματα (την πιο συνήθη μορφή), τα περιστατικά είναι πιο βαριά, αν όμως ανήκει στους όγκους ενδοκρινολογικής φύσης (το 5% των συνολικών περιστατικών), είναι λιγότερο επιθετικός και ευκολότερα θεραπεύσιμος.

    Η ομάδα του Ν. Παπαδόπουλου μελέτησε τα γονίδια, παίρνοντας δείγματα DNA από όγκους 68 ασθενών με την ελαφρύτερη (ενδοκρινολογική) μορφή του καρκίνου του παγκρέατος. Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", εντόπισαν τρία γονίδια (MEN-1, DAXX και ATRX). Οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, που είχαν μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια έζησαν τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ περισσότεροι από το 60% των ασθενών που δεν είχαν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, πέθαναν μέσα σε μια πενταετία.

    «Αυτό δείχνει ότι η ύπαρξη μεταλλάξεων σε αυτά τα γονίδια αποτελεί καλό προγνωστικό δείκτη για τους ασθενείς», δήλωσε ο Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «η γενετική προέλευση του καρκίνου θα καθορίσει το είδος της αντιμετώπισης του ασθενούς».

    Οι ερευνητές ασχολήθηκαν μόνο με τους όγκους εκείνους των ενδοκρινολογικών καρκίνων του παγκρέατος, που είναι «σιωπηλοί», δηλαδή δεν προκαλούν εμφανή ορμονικά συμπτώματα, όπως αύξηση βάρους ή δερματικά εξανθήματα, συνεπώς τα ευρήματά τους δεν ισχύουν κατ' ανάγκη για τις υπόλοιπές μορφές όγκων στο πάγκρεας.

    Εξάλλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 14% των όγκων των ασθενών είχαν μεταλλάξεις στην οικογένεια γονιδίων mTOR, για τα οποία ήδη υπάρχουν φάρμακα στην αγορά, όπως η ραπαμυσίνη, που καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57901

    [09] Εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων

    Παρασκευη, 21 01 2011 17:51

    Οργανωμένο κύκλωμα δουλεμπόρων, που αποτελείτο από τουλάχιστον επτά άτομα και διακινούσαν μετανάστες προς την Ιταλία έναντι αδράς αμοιβής, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Νίκαιας, δύο Ιρακινοί και ένας Μαροκινός, μετά από ένταλμα σύλληψης της εισαγγελίας Κέρκυρας. Οι δύο Ιρακινοί φέρονται ως οι εγκέφαλοι της σπείρας των δουλεμπόρων και αυτοί που οργάνωσαν το μοιραίο ταξίδι, με το ξύλινο σαπιοκάραβο που βυθίστηκε στις 15 Ιανουαρίου, 30 μίλια δυτικά της Κέρκυρας, με τουλάχιστον 228 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων 5 γυναίκες και 11 παιδιά, οι οποίοι διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι οι λαθρομετανάστες είχαν δηλώσει τότε στις αρχές ότι στο σκάφος επέβαιναν 260 άτομα, αλλά έως σήμερα παραμένουν άκαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δουλέμποροι μετέφεραν τους λαθρομετανάστες από το Σχιστό στη Λευκάδα, με φορτηγά, και τους αποβίβασαν στο ξύλινο σκάφος με προορισμό την Ιταλία. Ήδη για την υπόθεση έχουν συλληφθεί, στην Κέρκυρα οι δύο Τούρκοι δουλέμποροι, που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος ως κυβερνήτες, ένας 41χρονος Σύριος στο Νέο Κόσμο και ένας Αφγανός, που συνελήφθη από την Ασφάλεια του Λιμενικού Σώματος στην Αττική.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57900

    [10] Γ. Παπανδρέου: «Θα διαψεύσουμε τους επικριτές μας»

    Παρασκευη, 21 01 2011 16:57

    «Τα ευρωομόλογα μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική σταθερότητα και να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της, όπως η Ελλάδα διέψευσε όλους εκείνους που την θεωρούσαν ξεγραμμένη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Euro50 Group με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», που διεξήχθη την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής.

    Aλλαγές

    Μιλώντας για τις αλλαγές που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι: «Κάνουμε ριζικές αλλαγές, δεν θέλω να τα αναλύσω, διότι νομίζω ότι τα έχετε ακούσει από τους Υπουργούς που μίλησαν. Έχουμε μειώσει δραστικά τη σπατάλη στο Δημόσιο και έχουμε φέρει κανόνες διαφάνειας. Όλα πλέον είναι στο Διαδίκτυο, κάθε απόφασή μας που αφορά χρήματα του Ελληνικού λαού.

    Έχουμε αλλάξει το φορολογικό σύστημα, για να είναι και πιο δίκαιο, αλλά και για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αλλάξαμε το ασφαλιστικό σύστημα, για να είναι βιώσιμο για τις νέες γενιές. Αλλάξαμε ριζικά τη διοικητική δομή της χώρας, αποκεντρώνοντας εξουσίες και συγχωνεύοντας Δήμους και Περιφέρειες. Καταργήσαμε αναχρονιστικούς κανόνες, που είναι εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα και συνεχίζουμε να καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, ενώ καταργήσαμε νόμους, όπως του καμποτάζ, που δεν άφηναν ένα μεγάλο τομέα του τουρισμού μας - τα κρουαζιερόπλοια - να αναπτυχθούν. Έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, όπως είπατε, και προχωράμε σε μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης».

    Ευρωομόλογα

    Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Τα ευρωομόλογα, δηλαδή, μπορούν να συμβάλουν στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην οικονομική ευημερία του συνόλου της Ευρωζώνης, να ηρεμήσουν τις αγορές, να δώσουν εμπιστοσύνη για την πορεία της Ευρώπης στις αγορές, χωρίς να υποκαθιστούν τις αναγκαίες προσαρμογές που γίνονται σε κάθε χώρα, όπως και στην Ελλάδα. Μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αλλά να ενισχύσουν και την πορεία μετατροπής της ανάπτυξης της Ευρώπης σε πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια νέα εποχή, καθαρής, καινοτόμου, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης. Θα έλεγα, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, που είναι κρίμα να μην διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα εργαλείο, για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες πολιτικές της Ένωσης. Κυρίες και κύριοι, όλοι θα βγούμε κερδισμένοι, αν κατορθώσουμε να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση, να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνολικά και να στηρίξουμε αποτελεσματικά το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ. Σήμερα, απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης από τυχαία γεγονότα, όπως θα μπορούσε να πει κανείς τη θεωρία του χάους. Ένα φτερούγισμα - κάπως έτσι αισθανόμασταν εμείς στην Ελλάδα κατά καιρούς, ιδιαίτερα πέρυσι - μιας πεταλούδας στην Κίνα, αυτή είναι η θεωρία του χάους, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θύελλα, αλυσιδωτά, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη».

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως: «Γι' αυτό, εγώ θέλω να θυμίσω ότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, σε κάθε κρίση, δεν διαφαίνονται μόνο οι αδυναμίες, αλλά και οι δυνατότητες του κάθε οικοδομήματος. Η Ευρώπη κατάφερε, ξεπερνώντας καθυστερήσεις, διαφορές και αντιθέσεις, να στηρίξει αποφασιστικά και ουσιαστικά την Ελλάδα και να προασπίσει τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

    Τώρα βέβαια, αντιμετωπίζει την πρόκληση να ανταποκριθεί και στο επόμενο, να μετεξελιχθεί σε μια Ένωση με πραγματικά κοινή οικονομική πολιτική, ευέλικτη, αλλά και αποτελεσματική στη λήψη των αποφάσεων, που θα προωθεί την ανάπτυξη με δυναμικές πρωτοβουλίες. Η απόφαση για τη δημιουργία ενός κοινού και σταθερού μηχανισμού ήταν ένα πρώτο βήμα, πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό. Το πετύχαμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι το όφελος είναι κοινό. Βέβαια, γνωρίζω ότι η απόσταση από τη νομισματική μέχρι την οικονομική ένωση δεν απαιτεί απλώς ένα βήμα, αλλά είναι ένα άλμα. Αυτό το άλμα πίστης, όμως, έχουμε καθήκον να το τολμήσουμε, γιατί αλλιώς, διχασμένοι οι Ευρωπαίοι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσουμε σε έναν κόσμο οικονομικών και γεωπολιτικών αλλαγών, που δεν έχουν προηγούμενο.

    Ενωμένοι στην πολυμορφία μας, αποτελούμε τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, έχουμε το δεύτερο ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως και οραματιζόμαστε να αποτελούμε πάντα φάρο Δημοκρατίας, δικαιωμάτων, ειρήνης, σταθερότητας και κοινωνικής ευημερίας, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς».

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι: «Απέναντι σε αυτούς και στα επιχειρήματά τους, η Ελλάδα αντιτάσσει τη δική της διαδρομή, μιας χώρας που, σε ελάχιστο χρόνο, με σθένος και περίσσια δύναμη, απέναντι σε αντιξοότητες, κατάφερε από παράδειγμα προς αποφυγή, να αποδείξει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε προδιαγεγραμμένο. Σας διαβεβαιώνω ότι η Ευρώπη θα διαψεύσει τους επικριτές της, όπως ακριβώς και οι Έλληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρυσι, ξεγραμμένους. Και όπως έχω πει για τη χώρα μας, ότι όλα μπορούμε να τα πετύχουμε, αν δουλέψουμε συντεταγμένα, με αφοσίωση, όραμα και ταχύτητα, το ίδιο εξακολουθώ να λέω και για την Ευρώπη. Λέω απλά, ναι, γίνεται».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Το βάρος στο νέο πρότυπο Ανάπτυξης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57898

    [11] Ελεγχόμενη έκρηξη σε δέμα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

    Παρασκευη, 21 01 2011 16:37

    Σε συνθήκες συναγερμού βρέθηκε για μια ώρα περίπου, το μεσημέρι της Παρασκευής, το κτίριο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επί της οδού Μεσογείων, καθώς από τον έλεγχο των αντικειμένων εντοπίστηκε ένα ύποπτο δέμα. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, και οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν στο σημείο προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη του δέματος. Όπως προέκυψε αργότερα από τον έλεγχο, μέσα στο δέμα βρισκόταν ένα πορτατίφ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57897

    [12] Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου

    Παρασκευη, 21 01 2011 14:09

    Την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, την οποία θα αναλάβει η ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας χθες σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμος Κοζάνης. Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών. Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    Σύνταξη: Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57890

    [13] Άνοιξαν κάποια φαρμακεία στη Φλώρινα

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:52

    Κλειστά και σήμερα θα είναι τα φαρμακεία στη Φλώρινα, σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά κάποιοι από τους φαρμακοποιούς άνοιξαν τα καταστήματά τους. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Αντωνιάδης δήλωσε στην ΕΡΑ Φλώρινας: «καταγγέλλω τους συναδέλφους που διαφοροποιήθηκαν και αποφάσισαν σήμερα να ανοίξουν τα φαρμακεία τους, φαινόμενο που παρουσιάζεται μόνο στη Φλώρινα.

    Σε μια στιγμή που οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας αντιμετωπίζουν ενωμένοι το νομοσχέδιο- απειλή για το επάγγελμά μας, κάποιοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας και να εργαστούν». Σήμερα Παρασκευή είναι ανοιχτό το φαρμακείο του κ. Παρδάλη στην οδό Ταγματάρχου Ναούμ 5. Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε πως όλοι οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί που εργάζονται σήμερα, είναι απεργοσπάστες.

    Σύνταξη: Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57886

    [14] Άνοιξαν κάποια φαρμακεία στη Φλώρινα

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:52

    Κλειστά και σήμερα θα είναι τα φαρμακεία στη Φλώρινα, σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά κάποιοι από τους φαρμακοποιούς άνοιξαν τα καταστήματά τους. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Αντωνιάδης δήλωσε στην ΕΡΑ Φλώρινας: «καταγγέλλω τους συναδέλφους που διαφοροποιήθηκαν και αποφάσισαν σήμερα να ανοίξουν τα φαρμακεία τους, φαινόμενο που παρουσιάζεται μόνο στη Φλώρινα.

    Σε μια στιγμή που οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας αντιμετωπίζουν ενωμένοι το νομοσχέδιο- απειλή για το επάγγελμά μας, κάποιοι αποφασίζουν να αγνοήσουν τις αποφάσεις τhς πλειοψηφίας και να εργαστούν». Σήμερα Παρασκευή είναι ανοιχτό το φαρμακείο του κ. Παρδάλη στην οδό Ταγματάρχου Ναούμ 5. Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε πως όλοι οι υπόλοιποι φαρμακοποιοί που εργάζονται σήμερα, είναι απεργοσπάστες.

    Σύνταξη: Σοφία Ζουζέλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57887

    [15] Τι συμβαίνει τελικά στο Πέζι;

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:51

    Πληθώρα παραβάσεων καταγγέλλουν ερευνητές του Αρχιπελάγους στο εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας για την κατασκευή υβριδικού εργοστασίου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στο Πέζι Ικαρίας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας διαπίστωσαν τοξική ρύπανση από ρίψη ορυκτελαίων, απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό, στη θάλασσα και στις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης και πλήθος άλλων παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

    Το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε, για αυτή την κατάσταση, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Κηρύκου διά του Διοικητή κινήθηκε άμεσα και με κατ' επείγοντα έγγραφα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν αυτοψία το συντομότερο δυνατόν. Ήδη υπάλληλος αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να εξετάσει τα καταγγελλόμενα. Για ψευδείς καταγγελίες έκανε λόγω μιλώντας στο σταθμό μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης συμπληρώνοντας, ότι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη που προβλέπει που πάνε τα αδρανή υλικά και αυτή ακολουθείται. Επιπλέον ο κ. Τσιπουρίδης ανέφερε ότι οι καταπτώσεις αδρανών στην περιοχή οφείλονται και στην κακοκαιρία του Οκτωβρίου.

    Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57885

    [16] Αίτημα για σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Ικαρία.

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:40

    Την άμεση σύσταση Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης. Όπως τονίζει ο κύριος Σταυρινάδης στα νησιά Ικαρία-Φούρνοι, όπου η κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων είναι ο τουρισμός η σύσταση του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, κρίνεται άκρως απαραίτητη ενώ η έλλειψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας αποτελεί μια σοβαρή παράλειψη.

    Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57884

    [17] Θεατρική παράσταση για παιδιά σε Καβάλα και Χρυσούπολη

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:16

    Το παραμύθι των Αδερφών Γκριμ «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος», σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα, παρουσιάζουν αύριο (Σάββατο) και τη Δευτέρα (24 Ιανουαρίου), σε Καβάλα και Χρυσούπολη, οι Θεατρικές Επιχειρήσεις του Γιάννη Χριστόπουλου. Τους στίχους των τραγουδιών και τη μουσική της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ζουγανέλης ενώ χορευτικά το θίασο έχει καθοδηγήσει, ο Φώτης Μεταξόπουλος. Στην Καβάλα θα δοθούν, αύριο, δυο παραστάσεις, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, στις 5.30 και 7.30 το απόγευμα, και στη Χρυσούπολη μία, στο δημοτικό θέατρο, στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας. Το εισιτήριο κοστίζει 12 και 10 ευρώ.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57882

    [18] Ήπειρος Τόπος να Ζεις : «Διάλογος για νόμιμη λύση στο θέμα του ΚΤΕΛ»

    Παρασκευη, 21 01 2011 13:04

    «Οι όποιες αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλαζονικά και κινούνται εκτός νομιμότητας, χαρακτηρίζουν αυτούς που τις έλαβαν και καλά θα κάνουν ορισμένοι να μην αναγορεύονται σε «τιμητές» επιχειρώντας τη δημιουργία εντυπώσεων την στιγμή που τοποθετούνται σε θέματα νομιμότητας μόνο όταν έχουν πολιτικό ή προσωπικό συμφέρον».

    Αυτό υπογραμμίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη Ήπειρος Τόπος να Ζεις, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη η μετεγκατάσταση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και επισημαίνει πως έχει ως βασική της αρχή τον σεβασμό στη νομιμότητα και τις αποφάσεις των αρμοδίων αρχών της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Τονίζει δε ότι «αυτή μας η αρχή ισχύει σε όλα τα θέματα και δεν την διαπραγματευόμαστε αναλόγως με το θέμα, ενώ προσθέτει πως αυτή η αρχή μας εκφράζει και στο θέμα της απόφασης του ΣτΕ για το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων». Ακόμη η παράταξη Ήπειρος Τόπος να Ζεις αναφέρει πως θέση της ήταν και είναι ότι πρέπει οι συγκοινωνίες να λειτουργούν με βάση την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών θέση που εξέφρασε και συνεχίζει να πρεσβεύει και ο επικεφαλής της Βαγγέλης Αργύρης. Καλεί επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής σε έναν ουσιαστικό και αναλυτικό διάλογο για μόνιμη και νόμιμη επίλυση του θέματος.

    Σύνταξη - επιμέλεια Κώστας Ζαβογιάννης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57877

    [19] Στα Γιάννινα σήμερα για τριήμερη επίσκεψη η Ν. Μπακογιάννη

    Παρασκευη, 21 01 2011 12:59

    Τριήμερη περιοδεία από σήμερα μέχρι την Κυριακή θα πραγματοποιήσει στο Νομό Ιωαννίνων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής της στο Νομό Ιωαννίνων η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματικών φορέων, καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Επίσης η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το κεντρικό κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και θα έχει συνάντηση με την Γραμματέα Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα. Στις 17:30 θα εγκαινιάσει τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιωαννίνων και στις 22:00 θα επισκεφθεί την περιοχή Κατσικά. Αύριο Σάββατο η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στην Κακαβιά και στο Καλπάκι, ενώ μεθαύριο θα επισκεφθεί το Ανήλιο και το Μέτσοβο.

    Σύνταξη - επιμέλεια Κώστας Ζαβογιάννης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57876

    [20] Καταγγελία της ΕΑΣΚ κατά της Ένωσης Αγρινίου

    Παρασκευη, 21 01 2011 12:55

    Σε καταγγελία προχώρησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κέρκυρας κατά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου υποστηρίζοντας ότι ξεκίνησε τη συλλογή αιτήσεων ενεργοποίησης δικαιωμάτων επιδότησης αγροτών χωρίς το έργο αυτό να έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε οποιονδήποτε φορέα ή όργανο.

    Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κέρκυρας, Γιώργος Δελλής, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας, υποστήριξε ότι στελέχη της Ένωσης του Αγρινίου οργώνουν τα χωριά της Κέρκυρας συλλέγοντας από αγρότες αιτήσεις ενεργοποίησης χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα. Η Ένωση της Κέρκυρας ζητά την παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τον πρόεδρο της οποίας, Τζανέτο Καραμίχα, έχει ήδη επικοινωνήσει ο κ. Δελλής και - όπως είπε - (ο κ. Καραμίχας) δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την καταγγελία και θα είναι θετικός απέναντι στην ΕΑΣ Κέρκυρας να αναλάβει αυτή τη έργο της ενεργοποίησης στο νησί.

    Επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε για το θέμα αυτό και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Καραμίχας διαβεβαίωσε τη βουλευτή ότι θα διερευνήσει την εμπλοκή της ΕΑΣ Αγρινίου στη διαδικασία, καθώς η Ένωση της Κέρκυρας καταγγέλλει ότι προχωρά σε συλλογή αιτήσεων χωρίς καν να της έχει ανατεθεί το έργο. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ διευκρίνισε ότι στο βαθμό που η καταγγελία είναι αληθής θα δοθεί εντολή ώστε η ΕΑΣ Αγρινίου να διακόψει την παρουσία της στην Κέρκυρα, ενώ σε συνεδρίαση του επόμενου διοικητικού συμβουλίου η ΠΑΣΕΓΕΣ θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης των αγροτών. Δεσμεύτηκε τέλος πως στην περίπτωση που αυτό συμβεί και η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ο δικαιούχος τότε η ΕΑΣ Κέρκυρας θα αναλάβει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κερκυραίων αγροτών.

    σύνταξη: Γιάννης Ανδριώτης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57875

    [21] Προς νέα απεργία στη British Airways

    Παρασκευη, 21 01 2011 19:23

    Υπέρ της διεξαγωγής απεργιακών κινητοποιήσεων ψήφισε το 78,5% των μελών του συνδικάτου των εργαζομένων ως προσωπικό καμπίνας της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways.

    Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ημερομηνία διεξαγωγής της απεργίας, ενώ τα σημεία τριβής με την εταιρία, μετά την περυσινή πρόταση για μείωση μισθών και την κατάργηση θέσεων εργασίας, είναι και οι πειθαρχικές διώξεις απεργών εκείνης της περιόδου. Πέρυσι οι απεργίες στην British Airways κόστισαν 150 εκατομμύρια λίρες, ενώ πριν την οριστική λήψης απόφασης, το συνδικάτο Unite, θα διαπραγματευτεί με τη διοίκηση της British Airways, με στόχο ενδεχόμενη επίλυση των προβλημάτων. Η British Airways οδεύει σε συγχώνευση με την ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia.

    Σε δηλώσεις του ο Λεν Μακ Κλάσκι, γενικός γραμματέας του Unite, τόνισε: «Για τέταρτη φορά μέσα σε 13 μήνες το προσωπικό καμπίνας της British Airways ψήφισε μαζικά υπέρ του συνδικάτου του και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τη συμπεριφορά της διοίκησης. Η διαμάχη θα επιλυθεί μέσω της διαπραγμάτευσης, όχι μέσω της αντιπαράθεσης ή της αντιδικίας και τώρα η διοίκηση της BA θα πρέπει να στραφεί προς τις διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57906

    [22] Το βάρος στο νέο πρότυπο Ανάπτυξης

    Παρασκευη, 21 01 2011 11:59

    Για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μίλησε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Αναπτυξιακές Προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας - Ανάπτυξη στην πράξη». Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο έχει στόχο την εξωστρέφεια, την πράσινη ανάπτυξη και την ποιότητα υπηρεσιών.

    Εξωστρέφεια, πράσινη ανάπτυξη ποιότητα υπηρεσιών

    Την ανάγκη να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Έλληνες, όπως και στο παρελθόν θα τα καταφέρουν στην παρούσα δύσκολη συγκυρία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση τώρα ρίχνει πλέον το βάρος στην αλλαγή όσων οδήγησαν στην κρίση και σε ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, προωθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Έχει, πρόσθεσε, ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας και ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων τις προτάσεις και τις ιδέες τους.

    «Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει» τόνισε και δεσμεύθηκε ότι αν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή τότε θα μειωθούν και οι η φορολογία και οι εισφορές των επιχειρήσεων.

    «Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς διαφθορά και γραφειοκρατία» υποστήριξε.

    Βήματα αλλαγής σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη

    Για τη Βόρεια Ελλάδα παρατήρησε πως ο ρόλος της είναι κομβικός. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την εξωστρέφεια της και η αύξηση των εξαγωγών είναι η πρώτη ένδειξη των αλλαγών που έχουν γίνει.

    Αναφερόμενος στο νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η πόλη πλέον αλλάζει και από την εσωστρέφεια, τον συγκεντρωτισμό και τις πελατειακές σχέσεις περνάει στην εξωστρέφεια.

    «Αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής γίνονται σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη» σημείωσε.

    Ακολούθως ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου θα μιλήσει το μεσημέρι, στη συνάντηση του Euro50 Group με θέμα: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι».

    Πρόκειται για συνάντηση 50 κορυφαίων προσωπικοτήτων από το χώρο της Οικονομίας, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ -ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57865

    [23] Σε καλό κλίμα ο διάλογος για τα ΜΜΜ- Αντιπαράθεση στη Βουλή για εισιτήρια-διόδια

    Παρασκευη, 21 01 2011 19:22

    Το σωματείο των οδηγών της ΕΘΕΛ συναντήθηκε σήμερα με τον γγ του υπουργείου ΥΜΔ Χάρη Τσιόκα για να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις αυξήσεις στα εισιτήρια, ενώ ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν και νέα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Εν τω μεταξύ, αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Δημήτρη Ρέππα και του Αλέξη Τσίπρα για τις αυξήσεις στα διόδια και τα εισιτήρια, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι σε λίγο κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν και τον υπουργό Υποδομών να κάνει λόγο για ανεύθυνη στάση όσων καλούν τους πολίτες να μην πληρώνουν.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57907

    [24] Γ.Πεταλωτής: «Υπεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Siemens»

    Παρασκευη, 21 01 2011 19:38

    «Η κυβέρνηση με την υπεύθυνη στάση της οδηγεί όσες υποθέσεις χρειάζεται, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, δρομολογεί τις απαραίτητες αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε το απόγευμα από την Καβάλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την υπόθεση Siemens. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιτρέπεται να ευτελίζει τη διαδικασία, ενώ εξήρε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, οι οποίοι «εργάστηκαν σκληρά, με μόνο γνώμονα τη συνείδησή τους και τα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς να υπολογίζουν σε ποιο κόμμα ανήκουν οι εμπλεκόμενοι ». Ο κ.Πεταλωτής επανέλαβε την πάγια εντολή του Πρωθυπουργού για καμία έκπτωση στον καταλογισμό των ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57908

    [25] Γ.Πεταλωτής: «Υπεύθυνη η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Siemens»

    Παρασκευη, 21 01 2011 19:38

    «Η κυβέρνηση με την υπεύθυνη στάση της οδηγεί όσες υποθέσεις χρειάζεται, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, δρομολογεί τις απαραίτητες αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Ελπίζουμε και τα άλλα κόμματα να σταθούν, με τον ίδιο τρόπο, στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε το απόγευμα από την Καβάλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την υπόθεση Siemens. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιτρέπεται να ευτελίζει τη διαδικασία, ενώ εξήρε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, οι οποίοι «εργάστηκαν σκληρά, με μόνο γνώμονα τη συνείδησή τους και τα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς να υπολογίζουν σε ποιο κόμμα ανήκουν οι εμπλεκόμενοι ». Ο κ.Πεταλωτής επανέλαβε την πάγια εντολή του Πρωθυπουργού για καμία έκπτωση στον καταλογισμό των ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57909

    [26] Συμβασιούχοι: Κινητοποίηση στο Μαρούσι

    Παρασκευη, 21 01 2011 14:53

    Kινητοποίηση στο Μαρούσι πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, κάτοικοι και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της πόλης, με τη συμμετοχή και του Δήμου της πόλης, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος στο Δήμο Αμαρουσίου. Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη της Λ. Κηφισίας και πορεία προς το ιστορικό εμπορικό κέντρο.

    Εκτός του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη, το παρόν έδωσαν μέλη της Διοίκησης του Δήμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επ. Γαρδέλης και μέλη του Συμβουλίου, οι αρχηγοί των παρατάξεων «Κόντρα στο Καιρό» και «Εκτός των Τειχών» κ.κ. Μαγιάκης και Πολυχρονιάδης, η εκπρόσωπος από το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Καρλατήρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Παπαχρυσάνθου, ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος.

    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «και στη χθεσινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή, όπου επιδώσαμε τα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και σήμερα με τη μαζική αυτή συγκέντρωση στέλνουμε το μήνυμα ότι ενωμένοι θα αγωνισθούμε μέχρι να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι μας

    Είμαστε σε εγρήγορση και την επόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συντονίσουμε τις επόμενες αγωνιστικές μας κινήσεις, δίνοντας το χρόνο στην πολιτεία να κάνει από την πλευρά της ανάλογες ενέργειες. Ζητάμε την ανανέωση για ένα ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου, να υπάρξει μεταβατικό στάδιο για τις προγραμματικές συμβάσεις, καθώς επίσης αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας, του χρόνου απασχόλησης και της εντοπιότητας όλων όσων εργάζονταν μέχρι σήμερα με καθεστώς συμβάσεων, όταν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού».

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Παπαχρυσάνθου στο ψήφισμα συμπαράστασης που ανέγνωσε υπογράμμισε ότι: «οι Μαρουσιώτες έμποροι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ζητούμε την αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών γιατί πιστεύουμε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην εργασία αποτελούν το βασικότερα παράγοντα στη σχέση μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις και στη δράση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και σε όποιον άλλον φορέα πασχίζει με καθαρά κοινωνικά κριτήρια για το δικαίωμα των συμβασιούχων συμπολιτών μας. Δηλώνουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι τους».

    Επίσης ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος, δήλωσε: «Ως φίλος ήλθα να δηλώσω τη συμπαράστασή μου. Όλοι πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί όρθια στην πίεση που ενδεχομένως θα της ασκηθεί για να μην δικαιωθούν οι πιο πολύπαθοι στις τάξεις των Ελλήνων εργαζομένων. Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος σας βρίσκεται στο πλευρό σας και θα πιέσουμε περαιτέρω ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημά σας. Η δικαιοσύνη πρέπει να καταλάβει ότι εάν δεν σας δικαιώσει θα έχει διαπράξει ένα μεγάλο ολίσθημα σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι κοπίασαν και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου».

    Ομιλίες συμπαράστασης πραγματοποίησαν και οι κ.κ. Μαγιάκης, Πολυχρονιάδης και η κα Καρλατήρα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57892

    [27] Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν τα κινητά μόνο 2 ώρες την ημέρα για το φόβο των «κατασκόπων»

    Παρασκευη, 21 01 2011 16:11

    Αυστηρούς περιορισμούς στην χρήση των κινητών τηλεφώνων στις απομακρυσμένες περιοχές του βορειοδυτικού Αφγανιστάν επέβαλλαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενίσχυση της επιρροής τους στην περιοχή, που κάποτε θεωρούταν ειρηνική. Η διαταγή που εξέδωσαν οι ισλαμιστικές ομάδες στη Μπάλα Μοργκάμπ, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, ακολουθεί παρόμοια διατάγματα που είχαν εκδοθεί για περιοχές στο νότο και στα ανατολικά, όπου η εξέγερση είναι ισχυρότερη.

    Κάτοικοι είπαν ότι οι Ταλιμπάν διέταξαν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ανοίγουν τα δίκτυα τους στις 9 το πρωί και στις 3 μετά το μεσημέρι, στους πιο δρακόντειους περιορισμούς που έχουν υποβάλλει οι μαχητές, οπουδήποτε στην χώρα.

    Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι αφγανικές και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στην χώρα χρησιμοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να τους εντοπίζουν και κατηγορούν απλούς πολίτες ότι χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να τους κατασκοπεύουν.

    Για πολλά χρόνια οι περιορισμοί στην κινητή τηλεφωνία αποτελούν καθημερινό θέμα για τους κατοίκους της χώρας στις περισσότερες ανασφαλείς περιοχές, στο νότο και στα ανατολικά της χώρας, όπου οι συνδέσεις διακόπτονται τη νύχτα.

    «Με τη βοήθεια των κινητών τηλεφώνων, οι προδότες περνούν τα σημεία όπου βρισκόμαστε στην κυβέρνηση και στους ξένους», φέρεται να είπε ένας διοικητής των Ταλιμπάν σε συνάντηση με κατοίκους της Μπάλα Μοργκάμπ, σύμφωνα με καταστηματάρχη της περιοχής, ο οποίος δηλώνει ότι τον άκουσε να λέει ότι «μετά την απαγόρευση οι επιθέσεις ήταν λιγότερες».

    Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι μόνο ενόχληση για τον πληθυσμό των 200.000 κατοίκων τον οποίο αφορούν, αλλά μπορούν να αποδειχτούν και επικίνδυνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    «Απευθύναμε έκκληση στους Ταλιμπαν να επιδείξουν έλεος αλλά λένε ότι οι μαχητές τους είναι πιο σημαντικοί», είπε ένας από αυτούς σε τηλεφωνική συνέντευξη, η οποία έγινε εκτός των ωρών των περιορισμών.

    Ο εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη επιβεβαίωσε το διάταγμα των Ταλιμπάν και είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

    «Ξέρουμε για τους περιορισμούς αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μας ακούν», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι εταιρείες έχουν πει ότι υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν με τα διατάγματα των Ταλιμπάν ή να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να καταστραφεί το δίκτυο τους από τους αντάρτες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ανατινάξει κεραίες, σε περιπτώσεις που οι εταιρείες δεν συμμορφώθηκαν.

    Οι Ταλιμπάν και οι άλλοι αντάρτικοι σχηματισμοί στηρίζονται στα κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα για να επιτρέψουν στους μαχητές να επικοινωνήσουν με τους διοικητές τους, αλλά και να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών του Αφγανιστάν έχει καταστραφεί στα 30 χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στην χώρα και, ουσιαστικά, δεν υπάρχει επίγειο τηλεφωνικό δίκτυο με αποτέλεσμα η κινητή τηλεφωνία να αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς οι οποίοι προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις. Στη χώρα λειτουργούν πέντε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τρεις από τις οποίες είναι ξένες, με σύνολο επενδύσεων αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57895

    [28] Ιορδανία: Διαδηλώσεις για την ακρίβεια

    Παρασκευη, 21 01 2011 15:57

    Μαζική διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια, πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή, μετά την προσευχή, πολίτες στο Αμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα, παρά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση, νέων κοινωνικών μέτρων. Οργανωτικά η κινητοποίηση στηρίχτηκε από τους ισλαμιστές, εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς και υπολογίζεται ότι πήραν μέρος τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές.

    Ήταν η δεύτερη κινητοποίηση που διοργανώθηκε στη χώρα μετά την πτώση του Τυνήσιου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη, την παροχή 200 εκατομμυρίων δηναρίων (210 εκατομμύρια ευρώ) για την αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινώσει μέτρα μείωσης των τιμών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Ιορδανίας, το 25% των Ιορδανών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνθήματα που ακούστηκαν στη διαδήλωση και ήταν ενδεικτικά των διαθέσεων των διαδηλωτών, ήταν «Όχι στην καταπίεση, ναι στην αλλαγή», «Θέλουμε ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη», «Θέλουμε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», «Όχι στην πείνα που μας γονατίζει».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57894

    [29] Δημόσια διαβούλευση για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην επαρχία

    Παρασκευη, 21 01 2011 15:38

    Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρά σε δημόσια διαβούλευση για τη δράση «Ανάπτυξη Υποδομών Ευρυζωνικής Πρόσβασης σε Αγροτικές και Νησιωτικές Περιοχές» προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι γεωγραφικές περιοχές ΟΠΑΑΧ που θα αποτελέσουν το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω δράσης.

    Στόχος της δράσης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας, είναι η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές και υπό-εξυπηρετούμενες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες σήμερα η ευρυζωνική σύνδεση είναι ανύπαρκτη ή ανεπαρκής, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο να είναι περιορισμένη.

    Η ενίσχυση απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας μέσω της δημιουργίας νέων ευρυζωνικών υποδομών, συμβάλει καθοριστικά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, εξασφαλίζει την πρόσβαση στη Πληροφορία για κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθιστώντας όλους του Έλληνες συμμέτοχους στη νέα Ψηφιακή Εποχή.

    Επιταχύνοντας την προσπάθεια σύγκλισης με τα επίπεδα ευρυζωνικής διείσδυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συγκεκριμένη δράση συνάδει απόλυτα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων και πρόκειται να βελτιώσει τόσο τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους πολίτες από το κράτος, όσο και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην περιφέρεια, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 21 Ιανουαρίου 2011 έως και την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011. Το κείμενο της διαβούλευσης και ο τρόπος υποβολής των σχολίων περιγράφονται αναλυτικά στον ιστότοπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» www.digitalplan.gov.gr.

    Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης είναι δυνατό να παρέχονται από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίες πρέπει να υποβάλλονται επώνυμα, ΅όνο ΅έσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση

    document.write( '' );

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57893


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 January 2011 - 18:30:14 UTC