Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλάτι σε δρόμους από το Δήμο
  • [02] Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο
  • [03] Συζήτηση για επαναγορά του χρέους
  • [04] Εργασιακά ζητήματα στο επίκεντρο της τρόικας
  • [05] Προφυλακιστέος ο 23χρονος
  • [06] Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες από την Ελλάδα
  • [07] Προς νέες κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ
  • [08] Έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών των Βουλγαράκη-Πελέκη
  • [09] Οι πρόγονοί μας ίσως έφυγαν από την Αφρική 65.000 χρόνια νωρίτερα
  • [10] Φυτά που ανιχνεύουν βόμβες
  • [11] Εντείνονται οι έλεγχοι για το κάπνισμα
  • [12] «Δε λογίζεται απιστία» η ερωτική περιπέτεια της συντρόφου με γυναίκα
  • [13] Η αλεπού ήταν ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου, πριν και από το σκύλο
  • [14] Συλλογή υπογραφών για τη διατήρηση του δρομολογίου της Easy jet
  • [15] Απεργία δικηγόρων στην Κέρκυρα
  • [16] Στον εισαγγελέα οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ Κέρκυρας και Αγρινίου
  • [17] Κλειστά τα φαρμακεία
  • [18] Κλειστή η πορθμειακή γραμμή
  • [19] Στον αέρα τα μαθητικά δρομολόγια
  • [20] Συνεδριάζουν Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο
  • [21] Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. Καλαμάτας
  • [22] Ραγκούσης- Σκανδαλίδης στα Χανιά
  • [23] Συνάντηση για τον ENISA
  • [24] Συζήτηση για ανάπτυξη και τράπεζες
  • [25] Απεργίες εξήγγειλαν οι γιατροί
  • [26] Και άλλη ανήλικη μπλέκει τον Μπερλουσκόνι
  • [27] Βαρύ πένθος στη Μόσχα στον απόηχο της τραγωδίας

    [01] Αλάτι σε δρόμους από το Δήμο

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:07

    Τα προβλήματα που προκαλεί ο παγετός των τελευταίων ημερών αντιμετωπίζει με τις υπηρεσίες ο δήμος Ιωαννιτών. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν προκλήθηκαν, ωστόσο οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα

    , καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει το Λεκανοπέδιο. Μηχανήματα ρίχνουν αλάτι τα βράδια στα «κόκκινα» σημεία των δρόμων και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Θεμελής, καλεί τους πολίτες σε συνεργασία και σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν οιοδήποτε πρόβλημα μπορούν να επικοινωνούν στα τα τηλέφωνα 26510 31168, 26510 31448.

    Σύνταξη - επιμέλεια Σωτήρης Αργύρης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58396

    [02] Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

    Παρασκευη, 28 01 2011 12:45

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας κήρυξε σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς συνεχίζονται οι χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του. Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες διαδηλωτές τραυματισμένους, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός. Διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους του Καΐρου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν με δακρυγόνα και αντλίες νερού, ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να ενωθούν σε έναν μεγάλο όγκο, ενώ το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο κάνει την ενημέρωση ακόμη πιο δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι και εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών και μελών της αντιπολίτευσης. Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος ζητάει να γίνουν μεταρρυθμίσεις "χωρίς προηγούμενο". Το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 20 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανάμεσά τους πέντε πρώην βουλευτές και πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οργάνωσης Αμπντελμονέιμ Αμπντέλ Μάκσουντ.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας

    Με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο Αιγύπτιος πρόεδρος κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από σήμερα (Παρασκευή).

    "Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων", ανακοίνωσε εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα (Παρασκευή) το βράδυ, από τις 6 μ.μ. (16:00 GMT), έως τις 7 π.μ. (05:00 GMT), και οι κυριότερες πόλεις είναι το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

    Έκκληση αξιωματούχου για "μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο"

    Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίσθηκαν στην πλατεία Μόνεϊμ Ριάντ στο κέντρο του Καΐρου. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι τραυματίσθηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.

    Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές συνοικίες του Καΐρου φωνάζοντας "ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς", ενώ είναι φανερό πως η αστυνομία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση και προσπαθεί να διαλύσει τα πλήθη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού.

    Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Σε μια περαιτέρω εξέλιξη, δυνάμεις ασφαλείας εθεάθησαν να αποκλείουν την πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε "μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο" για να αποφευχθεί μια "επανάσταση" στην Αίγυπτο.

    "Πουθενά στον κόσμο η ασφάλεια δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επανάσταση", δήλωσε ο Μούσταφα αλ-Φέκι σε δηλώσεις του στο Αλ-Τζαζίρα. "Η επιλογή να ενισχυθεί μόνον η ασφάλεια δεν είναι αρκετή και ο πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει να σταματήσουν αυτά τα γεγονότα".

    Εξάλλου, οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι αρχισυντάκτης της γαλλικής Le Figaro, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

    Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι συμμετείχε σήμερα μαζί με 2.000 ανθρώπους στην εβδομαδιαία προσευχή, σε κεντρική πλατεία του Καΐρου, προτού συμμετάσχει σε μία από τις μεγάλες διαδηλώσεις.

    Οι πιστοί προσευχήθηκαν μπροστά από ένα μεγάλο τζαμί της Γκίζας, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ μετά το τέλος της προσευχής άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ».

    Την Πέμπτη, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων» (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με «εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο» τρόπο.

    Η οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης ότι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι επτά: πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

    Γ.Γ. ΟΗΕ: Απολύτως σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης

    Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι «απολύτως σεβαστή» στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν. «Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου», επισήμανε ο Μπαν Κι-Μουν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τονίζοντας πως οι ηγέτες πρέπει να ακούν το λαό τους και να αποφεύγουν τη βία.

    Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές αρχές της περιοχής να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως «μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.

    Από την πλευρά του, σε μια συμβολική κίνηση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποίησε το Twitter για να επικρίνει την κινηση του Καΐρου να μπλοκάρει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας για να υπονομεύσει έτσι τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ.Κρόουλι έστειλε μέσω του Twitter το μήνυμα "Ανησυχούμε επειδή υπηρεσίες επικοινωνίας, περιλαμβανομένων του Ίντερνετ, κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ακόμη κι αυτού του μηνύματος, μπλοκάρονται στην Αίγυπτο".

    Το σύντομο μήνυμα εστάλη αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως οι Αιγύπτιοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα στο ίντερνετ, όπως οι ιστότοποι Twitter και Facebook.

    Νωρίτερα, οι τηλεπικοινωνίες στην Αίγυπτο περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς πολλοί ιστότοποι μπλόκαραν, ενώ διακόπηκαν επίσης υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    BBC: Egypt protests escalate in Cairo, Suez and other cities

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58542

    [03] Συζήτηση για επαναγορά του χρέους

    Παρασκευη, 28 01 2011 13:32

    Το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, μέσω του μηχανισμού στήριξης, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο τραπέζι -ανεπίσημων- συζητήσεων στην Ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνεντεύξεις του σε ξένα δίκτυα. Την ύπαρξη των συζητήσεων για την επαναγορά ενός τμήματος του χρέους από τη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, επιβεβαίωσαν η Κομισιόν και το Παρίσι, ωστόσο το Βερολίνο απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική πρόταση. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και όπως είπε αναγνωρίζεται η προσπάθεια που γίνεται και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.

    Παπανδρέου: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της

    Για θετική εικόνα της Ελλάδας στο Νταβός, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός σε μια πρώτη αποτίμηση για τα τεκταινόμενα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αναγνωρίζεται απ' όλους η προσπάθεια της χώρας και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων και της κυβέρνησης.

    «Η Ελλάδα, όπως φάνηκε αυτές τις μέρες ανακτά την αξιοπιστία της και διατηρεί την ελπίδα και την προοπτική της», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

    Παράλληλα ο Πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Μιλώντας με 30 κορυφαίους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίση, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει οδικό χάρτη για να βγει από το χρέος και δεν ακολουθεί το δρόμο της αναδιάρθρωσης. Είμαστε, είπε, στον καλό και σωστό δρόμο.

    Δημόσια συζήτηση για επαναγορά του χρέους

    Την ίδια ώρα, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι στην ευρωζώνη συζητείται η ιδέα της επαναγοράς ενός μέρους από το χρέος της Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και εκτίμησε ότι η ιδέα αυτή αξίζει να συζητηθεί, ωστόσο, πρόσθεσε, απαιτούνται κεφάλαια.

    Ωστόσο τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισαν ότι υπάρχει μια γενικότερη δημόσια συζήτηση, κυκλοφορούν πολλές ιδέες αλλά ως Ελλάδα δεν συμμετέχουμε σε κάποια επίσημη συζήτηση.

    «Υπάρχουν πολλά σενάρια», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι «εμείς στη μόνη συζήτηση που συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μένουμε εκεί».

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ιδέα της επαναγοράς των ομολόγων της Ελλάδας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις ονομαστικές, εξετάζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με στόχο πάντα τη μείωση του χρέους της Ελλάδας.

    Επιβεβαιώνουν Κομισιόν - Γαλλία - Αποστάσεις από το Βερολίνο

    Την ύπαρξη των συζητήσεων για την επαναγορά ενός τμήματος του χρέους από τη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, επιβεβαίωσαν η Κομισιόν και το Παρίσι, ωστόσο το Βερολίνο απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική πρόταση.

    «Το θέμα της επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Αλταφάζ, αφού ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός συναντήθηκε στο Νταβός με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι πράγματι, το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν είναι η μόνη επιλογή υπό συζήτηση.

    «Η χρήση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μέτρων για να γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ερωτηθείσα εάν το ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει σε χώρες προκειμένου αυτές να επαναγοράζουν τα ομόλογά τους, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters Insider: «Προφανώς θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό. Η αγορά ομολόγων είναι μία επιλογή. Θα πρέπει να την κοιτάξουμε. Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσουμε τι είναι πιο αποτελεσματικό».

    Την ισχυρή πεποίθηση της Γερμανίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική της εξυγίανση και θα επιτύχει τους στόχους της, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    «Κατά τη γνώμη μας, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της», δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τα σενάρια περί επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας υπό το άρτιον.

    Αντιδράσεις

    Από πλευράς αντιπολίτευσης, το ΛΑΟΣ σχολίασε ότι στο Νταβός παίζουν με τις λέξεις και το μόνο βέβαιο είναι ότι κάτι ψήνεται.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους και μερική διαγραφή του.

    Να διεκδικήσει η κυβέρνηση αναδιαπραγμάτευση όλων των χρεών ζήτησε και η Δημοκρατική Αριστερά.

    Πηγή ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58549

    [04] Εργασιακά ζητήματα στο επίκεντρο της τρόικας

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:20

    Με επισκέψεις στα υπουργεία που «εμπλέκονται» στο μνημόνιο, συνεχιζεται ο νέος «γύρος» ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Την Παρασκευή συναντήθηκαν για περισσότερες από τρεις ώρες με τους επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Οι ελεγκτές δέχθηκαν πάντως ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

    Οι ελεγκτές της τρόικα συναντήθηκαν επίσης με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα. Το ενδιαφέρον της τρόικας εστιάστηκε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μέτρων για τη μείωση των δαπανών των ταμείων και ιδιαίτερα για το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ενιαίας τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και των εξετάσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58563

    [05] Προφυλακιστέος ο 23χρονος

    Παρασκευη, 28 01 2011 15:23

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στους εφέτες ανακριτές ο 23χρονος Μιχάλης Νικολόπουλος που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στην Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τυπική απολογία, αρνούμενος να συμμετάσχει στην διαδικασία. Κατηγορείται για την υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων που εστάλησαν σε πρεσβείες και ξένους ηγέτες τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσίες Πυρήνων της Φωτιάς». Εν τω μεταξύ, δεν βρέθηκαν όπλα στην κρυψώνα των "Πυρήνων της Φωτιάς" στη Νέα Χαλκηδόνα που εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Αντιτρομοκρατική. Πρόκειται για μονοκατοικία που είχε νοικιαστεί πριν από δύο μήνες με πλαστή ταυτότητα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Καταζητούμενος για συμμετοχή στους «Πυρήνες» ο 23χρονος

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58553

    [06] Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες από την Ελλάδα

    Παρασκευη, 28 01 2011 15:14

    Με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο Παρίσι, δεν θα φιλοξενηθούν στον Βόλο και τη Λάρισα οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων. Δεν έγινε δεκτός από τη ΔΕΜΑ ο εξορθολογισμένος προϋπολογισμός για τους Μεσογειακούς Αγώνες. "Η σημερινή απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή. Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της ΝΔ και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 β¬ σε 126.000.000 β¬, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

    "Η πρότασή μας εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες"

    "Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες»" καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    "Εμείς υποβάλαμε στην ΔΕΜΑ μια υπεύθυνη πρόταση με δεδομένη την οικονομική κρίση, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και μείωνε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000. Η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν προειλημμένη, αφού είχε έτοιμες τρεις υποψηφιότητες" σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

    "Υπήρχαν πολλές υπερβολές στον αρχικό προϋπολογισμό, τις οποίες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε", πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος. "Έπρεπε να περικόψουμε με κάθε τρόπο τον προϋπολογισμό. Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις υπερβολές που υπήρχαν. Ήμουν απόλυτος στη θέση μου, ότι τα χρήματα που θα επενδύαμε για τη διοργάνωση, θα έπρεπε να πιάσουν τόπο μέχρι το τελευταίο ευρώ".

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας. "Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και "πεταμένα χρήματα", διευκρίνισε ο κ. Γερουλάνος.

    Αντιδράσεις

    "Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013. Η κυβερνητική ανικανότητα και αδιαφορία σε ένα αθλητικό γεγονός, που μόνο οφέλη μπορούσε να φέρει στη χώρα μας, έλαμψε και πάλι. Η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους λαθρομετανάστες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει λεφτά αμέσως. Για την Ελλάδα και την περιφερειακή ανάπτυξη «λεφτά δεν υπάρχουν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε από την πρώτη στιγμή με την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα. Πολύ σύντομα διαψεύστηκαν οι αρχικές διακηρύξεις περί Μεσογειακών αγώνων - δήθεν - εργαλείου για την αθλητική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας (...) Πιστεύουμε όμως ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή αν είχε αποφασίσει να σταματήσει εγκαίρως την μικροκομματική πολιτική της" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

    "Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομική κρίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Θεσσαλία. Η αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι εντέλει μια θετική εξέλιξη για τη Λάρισα και το Βόλο για μια σειρά από οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους (...)" σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

    Για πρωτοφανή απόφαση στα χρόνια του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό και στερεί τη μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και τουριστική αναβάθμιση της Κεντρικής Ελλάδας, εκανε λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια διελκυστίνδα για το αν η ευθύνη για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση ή τη ΔΕΜΑ. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε, το χρόνο που αδικαιολόγητα χάθηκε από την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων, τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις από συμβατικές δεσμεύσεις και τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται η αρνητική αυτή απόφαση της ΔΕΜΑ" δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58550

    [07] Προς νέες κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

    Παρασκευη, 28 01 2011 15:08

    Εβδομάδα κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να είναι η επόμενη, καθώς οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι και μετά τις αλλαγές που συμπεριλήφθησαν στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα, όπως οι μετατάξεις και το συνταξιοδοτικό. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι αντιμετωπίζονται θετικά τα εκκρεμή θέματα και μπορεί να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις εντός του Σαββατοκύριακου για να πάρουν αποφάσεις. Πάντως, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν από τις 11:00 έως τις 16:00, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    "Προσχηματικός ο διάλογος"

    Οι επικεφαλής των Σωματείων χαρακτήρισαν προσχηματικό το διάλογο, σημειώνοντας ότι αυτός θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί πριν από την κατάθεση και έγκριση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος.

    Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον γγ του υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα.

    Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Υποδομών, η κατάθεση του νομοσχεδίου έπρεπε να γίνει χθες Πέμπτη για να τηρηθούν οι προθεσμίες, ενώ ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τη ψήφιση του.

    Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να περάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση μέσα Φεβρουαρίου.

    ΟΑΣΑ: Ανταλλαγή εισιτηρίων

    Σε ισχύ τίθενται από την προσεχή Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ διευκρινίζει πως τα εισιτήρια με την παλαιά τιμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι και την Δευτέρα 14/2/2011.

    Από την Τρίτη 15/2/2011 και για διάστημα 1,5 μήνα, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 1/4/2011, τα παλαιά εισιτήρια θα ανταλλάσσονται με ισόποσης αξίας νέα εισιτήρια.

    Η ανταλλαγή θα γίνεται στα γραφεία του ΟΑΣΑ, Μετσόβου 25, και στους σταθμούς του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΣτη Βουλή με τροποποιήσεις το ν/σ για τις συγκοινωνίες- Προς νέες κινητοποιήσεις

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58552

    [08] Έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών των Βουλγαράκη-Πελέκη

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:56

    Ενημέρωση για όλες τις συναλλαγές του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη, την περίοδο 2000-2008 ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το υπουργείο Οικονομικών. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα, ένα χρόνο μετά τον έλεγχο που ξεκίνησε το Υπ. Οικονομικών στα περιουσιακά μου στοιχεία, ότι ζητήθηκε εκ νέου έρευνα. Είναι προφανές ότι υπόθεση έχει ξεπεράσει τα όρια του ελέγχου και κινείται στην λογική της πολιτικής δίωξης για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. Λυπάμαι πραγματικά» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βουλγαράκης.

    Ειδικότερα, το υπουργείο απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη διεύθυνση οικονομικής επιθεώρησης, μέσω της οποίας ζητά να ερευνήσουν (μέσω των φορέων που εποπτεύουν) για την ύπαρξη πάσης φύσεως τίτλων, αξιών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, επενδυτικών στοιχείων, λογαριασμών και μετρητών των παραπάνω προσώπων.

    Ακόμη, το υπουργείο προσθέτει ότι διεξάγεται φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2008 στα δύο πρόσωπα, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Βατοπεδίου, προσθέτοντας ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει δεχτεί ότι η πρόσβαση των οικονομικών επιθεωρητών στις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη διενέργεια των ελέγχων είναι νόμιμη, εφόσον υπάρχει νόμιμη εντολή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58572

    [09] Οι πρόγονοί μας ίσως έφυγαν από την Αφρική 65.000 χρόνια νωρίτερα

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:24

    Οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου ίσως εγκατέλειψαν την κοιτίδα τους στην Αφρική, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, πολλές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, απ' ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Η νέα εκτίμηση, που βασίζεται σε ανακάλυψη λίθινων εργαλείων στην Αραβική χερσόνησο, που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 125.000 χρόνια, αν επιβεβαιωθεί, ουσιαστικά οδηγεί στο να ξαναγραφεί ένα κρίσιμο κομμάτι της προϊστορίας, που αφορά στην «Έξοδο από την Αφρική».

    Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου-Royal Holloway, υπό τον Σίμον Αρμιτάζ και το γερμανικό πανεπιστήμιο «Έμπερχαρτ Καρλς» του Τίμπινγκεν, υπό τον Χάνε-Πέτερ Ούρπμαν, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό "Science". Τα λίθινα εργαλεία (τσεκούρια, λεπίδες, ξέστρα), που μοιάζουν πολύ με άλλα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Αφρική και τα οποία χρονολογούνται επίσης πριν από 125.000 χρόνια, βρέθηκαν στην περιοχή Τζεμπέλ Φάγια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε απόσταση 50 χλμ. από την είσοδο στον Περσικό Κόλπο, και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτά κατασκευάστηκαν από προγόνους των συγχρόνων ανθρώπων.

    Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος από την Αφρική πρέπει να έγινε γύρω στα 65.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, στηριγμένοι σε γενετικά δεδομένα (ανάλυση μιτοχονδριακού DNA) που δείχνουν ότι η μετανάστευση του Homo Sapiens έγινε πριν από 60.000 - 70.000 χρόνια.

    Έτσι, οι νέες επίμαχες εκτιμήσεις έρχονται να ανατρέψουν την καθιερωμένη θεωρία και αναμένεται να γεννήσουν επιστημονικές αντιπαραθέσεις. Όπως ανέφερε ο Ούρπμαν, το γενετικό «ρολόι» έχει αποδειχτεί ανακριβές και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Όμως, ο αρχαιολόγος του Κέμπριτζ Πολ Μέλαρς δήλωσε ότι δεν πείστηκε καθόλου από τα νέα στοιχεία. «Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι τα λίθινα εργαλεία κατασκευάστηκαν από σύγχρονους ανθρώπους ή ότι αυτοί ήρθαν από την Αφρική», δήλωσε. Αρνητικός υπήρξε και ο παλαιοανθρωπολόγος Ρίτσαρντ Κλάιν του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ. Ο Ούρπμαν συμφώνησε ότι πρέπει να βρεθούν και άλλα ευρήματα, όπως απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, «για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα εργαλεία φτιάχτηκαν από τους homo sapiens», όπως είπε.

    Ο παλαιοανθρωπολόγος καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου παραδέχτηκε ότι τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται σε σύγκρουση με τα γενετικά δεδομένα και παρέχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η «έξοδος από την Αφρική» ίσως άρχισε πολύ νωρίτερα. Η όλη εικόνα περιπλέκεται, καθώς, όπως είπε, δεν αποκλείεται να υπήρξαν δύο μεταναστευτικά κύματα, ένα από την Ανατολική Αφρική (το Κέρας της Αφρικής) απευθείας προς την Αραβία και την Ασία και ένα άλλο από την Βόρεια Αφρική (μέσω της κοιλάδας του Νείλου και μετά της Χερσονήσου του Σινά) προς την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, πιθανότατα παραλιακά, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μεσογείου Θάλασσας.

    Οι γερμανοί και βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία κατασκευάστηκαν από τους ίδιους προγόνους μας, οι οποίοι, μεταναστεύοντας από την Αφρική, πιθανώς παρακινημένοι από κλιματολογικές αιτίες, διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα (με πρωτόγονα πλοιάρια ή με τα πόδια από κάποιο σημείο που, τότε, θα ήταν ρηχό). Διασχίζοντας και την Αραβία, έφτασαν μέχρι τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο και, στη συνέχεια, παραλιακά μπορεί να κατέληξαν στην Ινδία και την υπόλοιπη Νότια Ασία. Την εποχή εκείνη, στη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετωνικής περιόδου, όπως υποστηρίζουν, η Αραβία ήταν πολύ πιο υγρή από ό,τι σήμερα, έχοντας ποτάμια, λίμνες και πλούσια βλάστηση, πράγμα που θα διευκόλυνε τη διαμονή σε αυτή και τη διάσχισή της από τους πρωτόγονους μετανάστες.

    Οι ανατομικά «σύγχρονοι» άνθρωποι εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν στην Αφρική, πριν από περίπου 200.000 χρόνια και, αργότερα, εξαπλώθηκαν σε άλλες ηπείρους, όπου, σύμφωνα με τις καθιερωμένες θεωρίες, αντικατέστησαν ενδεχομένως ντόπιους πληθυσμούς.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science Magazine

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58569

    [10] Φυτά που ανιχνεύουν βόμβες

    Παρασκευη, 28 01 2011 17:18

    Βιολόγοι κατόρθωσαν να «διδάξουν» στις πρωτεΐνες των φυτών να αλλάζουν χρώμα, όταν «αισθάνονται» την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών, που περιέχονται στις βόμβες. Όπως, μάλιστα, δήλωσαν, τα φυτά είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, στον εντοπισμό των εκρηκτικών. Το φυτό μπορεί να «νιώσει» μόλις το ένα εκατοστό της ποσότητας εκρηκτικού που χρειάζεται να μυρίσει ένας σκύλος για να βρει τη βόμβα.

    Οι δυνητικές εφαρμογές είναι μάλλον προφανείς, όπως η τοποθέτηση αυτών των «έξυπνων» φυτών στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων, καθώς, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο, όλα τα φύλλα του φυτού θα γίνουν άσπρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.

    Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό την καθηγήτρια βιολογίας Τζουν Μέντφορντ σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό PLοS ONE. «Τα φυτά δεν μπορούν να τρέξουν ή να κρυφτούν από απειλές, έτσι έχουν αναπτύξει εξελιγμένους μηχανισμούς ανίχνευσης και αντίδρασης στο περιβάλλον τους», δήλωσε η Μέντφορντ, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο «χειραγωγεί» τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες-υποδοχείς του να αντιδρούν σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα εκρηκτικά, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε παράσιτα, ή σε ρυπογόνες ουσίες, στον αέρα ή το έδαφος.

    Οι ανασχεδιασμένοι από τον υπολογιστή υποδοχείς είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να λειτουργούν στα φυτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν εξίσου τις ρυπογόνες ουσίες και τα εκρηκτικά χημικά. Μόλις το φυτό εντοπίσει μια τέτοια ουσία, ενεργοποιεί ένα εσωτερικό μηχανισμό, που οδηγεί στην απώλεια της χλωροφύλλης, που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και, έτσι, προκαλεί την μετατροπή τους σε λευκά. Οποιοδήποτε φυτό -και όχι μόνο κάποιο συγκεκριμένο- θα μπορούσε να «εκπαιδευθεί» να ανιχνεύει βόμβες.

    Η ερευνητική ομάδα της Μέντφορντ έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση 7,9 εκατ. δολαρίων, για τα επόμενα τρία χρόνια, από τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας για να μπορέσει να υλοποιήσει στην πράξη τη νέα ανακάλυψη, ώστε να συμβάλει στην καταπολέμηση των πραγματικών απειλών. Η τεχνική, που βρίσκεται σε φάση τελειοποίησης, αποσκοπεί στο να έχουν τα φυτά ξεκάθαρη και κυρίως άμεση αντίδραση (αλλαγή χρώματος φύλλων), όταν «νιώσουν» τα εκρηκτικά. Αν υπάρχει χρονική υστέρηση, η μέθοδος θα έχει μειωμένη χρησιμότητα. Προς το παρόν, η χρωματική αλλαγή παίρνει κάποιες ώρες για να συντελεστεί.

    Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, σε τρία έως το πολύ επτά χρόνια, θα έχει καταστεί εφικτή η ταχεία αντίδραση των φυτών. Άλλοι επιστήμονες, πάντως, αν και θεωρούν ενδιαφέρον το νέο πεδίο έρευνας, αμφιβάλλουν αν θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη φυτών που θα έχουν αλάνθαστες και άμεσες χρωματικές αντιδράσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58561

    [11] Εντείνονται οι έλεγχοι για το κάπνισμα

    Παρασκευη, 28 01 2011 16:04

    Εγκύκλιο στις περιφέρειες και τους δήμους να εντείνουν τους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, απέστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

    «Το ένστολο προσωπικό κάθε δημοτικής αστυνομίας καλείται να εντείνει τους ελέγχους, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος», τονίζει στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

    Προσθέτει δε ότι η εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος η προστασία της δημόσιας υγείας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58555

    [12] «Δε λογίζεται απιστία» η ερωτική περιπέτεια της συντρόφου με γυναίκα

    Παρασκευη, 28 01 2011 15:37

    Οι μισοί άνδρες θα συγχωρούσαν την απιστία της συντρόφου τους, αρκεί το «τρίτο πρόσωπο» να ήταν γυναίκα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα για την απιστία. Οι γυναίκες, ωστόσο, πολύ πιο δύσκολα θα συγχωρούσαν την απιστία του συντρόφου τους, αν το «τρίτο πρόσωπο» ήταν άνδρας, προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από 718 φοιτητές να σκεφτούν ότι βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση και ν' αναλογιστούν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε διάφορα σενάρια απιστίας. Διαπίστωσαν ότι, συνολικά, το 50% των ανδρών μάλλον θα συνέχιζε τη σχέση του με μια γυναίκα αν τους είχε απατήσει με γυναίκα, ενώ μόλις το 22% θα συγχωρούσε την απιστία με άλλον άνδρα.

    Στις γυναίκες τα αποτελέσματα ήταν, αναμενόμενα βέβαια, πιο περίπλοκα. Αν ο φίλος τους τις απατούσε με άλλη γυναίκα, το 28% απάντησαν ότι δε θα χώριζε, αλλά το 21% θα χώριζε αν τις απατούσε με άνδρα.

    Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν αυτό τον μήνα στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences, αποφάνθηκε ότι η αντίδραση των ερωτηθέντων βασίζεται στο ένστικτο της ζήλειας. Οι άνδρες, συμπεραίνει η έκθεση, ένιωθαν να απειλούνται περισσότερο από έναν άνδρα αντίζηλο, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πατρότητα, ενώ έβλεπαν θετικά -και ελαφρώς υστερόβουλα- την ομοφυλοφιλική περιπέτεια της συντρόφου τους ως «μια ευκαιρία να συνευρεθούν ερωτικά με περισσότερες από μία γυναίκα ταυτόχρονα, ικανοποιώντας την βαθιά επιθυμία των ανδρών για περισσότερες συντρόφους».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58556

    [13] Η αλεπού ήταν ο «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου, πριν και από το σκύλο

    Παρασκευη, 28 01 2011 15:17

    Οι πρόγονοί μας είναι πιθανό ότι αρχικά προτιμούσαν την αλεπού παρά τον σκύλο ως κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με νέα ευρήματα βρετανών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι το πανέξυπνο ζώο είχε εξημερωθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τους σκύλους και είχε αγαπηθεί από τους προϊστορικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, ανέλυσαν ευρήματα από έναν προϊστορικό χώρο ταφής στην βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε, για πρώτη φορά, μια αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα παραπέμπει στην ύπαρξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο και εικάζουν ότι ο τελευταίος θα είχε εξημερώσει την αλεπού, η οποία υποχρεώθηκε να συνοδεύσει τον κύριό της στον τάφο, όταν αυτός πέθανε.

    Πρόκειται για την πρώτη γνωστή ταφή του είδους της και πιθανώς δηλώνει ότι, πολύ πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να κυνηγούν αλεπούδες με τη βοήθεια εξημερωμένων σκύλων, οι αλεπούδες είχαν μια θέση στο πλευρό των ανθρώπων.

    Ο τάφος έχει ηλικία περίπου 16.500 ετών, δηλαδή είναι κατά 4.000 παλαιότερος από την αρχαιότερη γνωστή κοινή ταφή ανθρώπου με σκύλο, η οποία ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και αφορούσε μια γυναίκα που θάφτηκε με το σκυλάκι της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κάποια στιγμή, ο τάφος ανοίχτηκε και η σορός του νεκρού μετακινήθηκε σε άλλο τάφο για άγνωστους λόγους, αλλά μαζί μεταφέρθηκε και η αλεπού, μια σαφής ένδειξη, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, ότι ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, όσο ζούσαν, υπήρχε μια συναισθηματική σχέση, που έπρεπε να συνεχιστεί και στην μετά θάνατο ζωή.

    Πάντως, οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο όντως οι αλεπούδες είχαν εξημερωθεί πλήρως, ενώ εκτιμούν ότι η σχέση ανθρώπων-αλεπούδων θα πρέπει να ήταν βραχύχρονη. Με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι στράφηκαν στους σκύλους, που διαπίστωσαν ότι έκαναν καλύτερη παρέα σε σχέση με τις αλεπούδες -και ήταν πιο υπάκουοι.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλεπούδες μπορούν να τεθούν υπό τον ανθρώπινο έλεγχο, όμως η όλη διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, πράγμα που πιθανώς εξηγεί γιατί τελικά οι σκύλοι απέκτησαν τον επίζηλο τίτλο του «καλύτερου φίλου» του ανθρώπου, τον οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58551

    [14] Συλλογή υπογραφών για τη διατήρηση του δρομολογίου της Easy jet

    Παρασκευη, 28 01 2011 19:02

    Περισσότερες από 1800 υπογραφές συγκεντρώθηκαν ήδη από την ιστοσελίδα της «Κερκυραϊκής απαίτησης» εντός μιας εβδομάδας, με πρωτοβουλία των τουριστικών φορέων της Κέρκυρας.

    Με τις υπογραφές τους οι Κερκυραίοι ζητούν από την αεροπορική εταιρεία EASY JET να διατηρήσει και τους χειμερινούς μήνες μια φορά την εβδομάδα το δρομολόγιο Κέρκυρα - Λονδίνο, για να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές και όλοι όσοι έχουν ανάγκη να μεταβούν φθηνότερα στο Λονδίνο. Παράλληλα να δημιουργήσουμε κάποια προγράμματα χειμερινού τουρισμού..

    Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι στέλεχος της EASY JET επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη και επίκειται η άφιξη του στην Κέρκυρα για διαπραγμάτευση. Ζητούν από κάθε Κερκυραίο πολίτη να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, η επιτυχία της οποίας θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58571

    [15] Απεργία δικηγόρων στην Κέρκυρα

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:59

    Η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους από τις 28/1/2011 μέχρι τις 4/2/2011.

    Οι δικηγόροι της Κέρκυρας εκφράζουν την αντίθεση τους στο πνεύμα, τη φιλοσοφία και τους στόχους που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το «άνοιγμα» και τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού λειτουργήματος, η ψήφιση του οποίου εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση της ατομικής ανεξάρτητης δραστηριότητας του δικηγόρου και την παράλληλη επικράτηση μεγάλων δικηγορικών εταιρειών».

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58570

    [16] Στον εισαγγελέα οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ Κέρκυρας και Αγρινίου

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:32

    Συνάντηση με την εισαγγελέα Πρωτοδικών είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των ενώσεων συνεταιρισμών Κέρκυρας και Αγρινίου. Η Εισαγγελέας κάλεσε τους προέδρους των δύο ενώσεων προκειμένου να διερευνήσει τη γραπτή καταγγελία που έλαβε από το σωματείο εργαζομένων στην ΕΑΣ Κέρκυρας.

    Στην Εισαγγελέα Χ. Νταϊρούση προσήλθαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κέρκυρας Γ. Δελλής και μέλη του Δ.Σ. αλλά όχι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θ. Κουτσουπιάς, τον οποίο εκπροσώπησε ο διευθυντής Μηχανοργάνωσης και Επιδοτήσεων του συνεταιρισμού. Γ. Κάτρης.

    Οι της Κέρκυρας υποστηρίζουν ότι επίκειται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Αγρινίου, τα στελέχη της ΕΑΣ Αγρινίου το διαψεύδουν, κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης και προαναγγέλλουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση

    Ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αγρινίου δέχεται ότι η εισαγγελέας τους δήλωσε ότι θα διερευνήσει τη νομιμότητα της πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού καταθέσεων κάθε παραγωγού προς την ΕΑΣ Αγρινίου.

    Οξύτατη ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΝΕ του ΚΚΕ, η οποία κατηγορεί την ΕΑΣ Αγρινίου ότι εφαρμόζει «τακτική ωμού εκβιασμού των αγροτών που αξιοποιεί την ανάγκη τους να πάρουν αυτές τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις».

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι η «τακτική αυτή της ΕΑΣ Αγρινίου είναι απαράδεκτη. Θυμίζει γυρολόγους που κάνουν πλιάτσικο και όχι συνεταιριστική οργάνωση.

    Ο στόχος τους είναι προφανής. Να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να ωφεληθούν οικονομικά. Αυτή η τακτική ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς της Κέρκυρας για την επιδότηση».

    Αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και την κυβέρνηση, και ζητά: Να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία η ΕΑΣ Αγρινίου. Η εργασία να εκτελεστεί από την ΕΑΣ Κέρκυρας χωρίς να πληρώσει κανείς αγρότης είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα είτε όχι. Το κόστος να το πληρώσει η κυβέρνηση.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58568

    [17] Κλειστά τα φαρμακεία

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:32

    Κλειστά είναι και σήμερα τα φαρμακεία της Κέρκυρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών που ζητούν υπαναχώρηση του Υπουργού σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ωράριο λειτουργίας.

    Τα φαρμακεία εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων ενώ την Δευτέρα το πρωί αναμένεται να συνεδριάζει εκ νέου ο πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος προκειμένου να αποφασίσει την κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεων.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58567

    [18] Κλειστή η πορθμειακή γραμμή

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:31

    Κλειστή είναι λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας Ηγουμενίτσας για τα ανοιχτού τύπου και τα αμφίδρομα πλοία. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από τα κλειστά τύπου πλοία.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58566

    [19] Στον αέρα τα μαθητικά δρομολόγια

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:30

    Στον αέρα και πάλι τα μαθητικά δρομολόγια μετά την απόφαση του υπεραστικού ΚΤΕΛ να σταματήσουν από την Δευτέρα τις μεταφορές των μαθητών ενώ εκρεμμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μετά την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων των μαθητικών δρομολογίων.

    Συνεχίζει την συλλογή υπογραφών κατά των συγχωνεύσεων σχολείων η ΕΛΜΕ ενώ εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του Π.Σ. όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα. Κάλεσμα προς όλους τους γονείς, μαθητές, δασκάλους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε παράσταση δυναμικής διαμαρτυρίας στο δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο απηύθυνε η παράταξη αντικαπιταλιστική αριστερά στα Ιόνια.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58565

    [20] Συνεδριάζουν Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο

    Παρασκευη, 28 01 2011 18:28

    Συνεδριάζει σήμερα στις 6 και μισή το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

    Ξεχωρίζουν η συζήτηση ενόψει του σχεδιασμού που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις των Σχολείων καθώς και η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κέρκυρας.

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το καθεστώς Φ.Π.Α στα Ιόνια Νησιά, η συζήτηση για την Πορεία του έργου Κατασκευής Φραγμάτων Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, οι συγχωνεύσεις σχολείων και η συζήτηση για το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων στα Επτάνησα.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58564

    [21] Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. Καλαμάτας

    Παρασκευη, 28 01 2011 13:42

    Αναβλήθηκε, λόγω του θανάτου και της κηδείας του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Το Σώμα θα συνεδριάσει τελικά σήμερα στις 08:00 το βράδυ στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», του Διοικητηρίου για να ασχοληθεί με τη συζήτηση 13 θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

    Μεταξύ αυτών είναι η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων της θρησκευτικής εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, η απονομή επαίνου «Ν. Πολίτη» στους πρώτους κατά σειρά επιτυχόντες κάθε κατεύθυνσης σπουδών από σχολεία του Δήμου Καλαμάτας η συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, και ο ορισμός επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών για το έτος 2011. Στη διάρκεια της της αποψινής συνεδρίασης ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί και το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την εισήγηση της δημοτικής αρχής να οδηγεί την εγκατάσταση στη Μαραθόλακα για ένα πιλοτικό διάστημα 90 ημερών, του δεματοποιητή-κομποστοποιητή της εταιρίας ΡΑΜ. Την κατηγορηματική διαφωνία τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν ήδη διατυπώσει ωστόσο, και οι τέσσερις επικεφαλής των μειοψηφιών, ενώ και η «ομάδα δράσης για τον Ταΰγετο» έχει ανακοινώσει ότι θα αντιδράσει έντονα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58547

    [22] Ραγκούσης- Σκανδαλίδης στα Χανιά

    Παρασκευη, 28 01 2011 13:41

    Παρουσία των υπουργών, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ξεκινάει αύριο το πρωί στα Χανιά διημερίδα με θέμα: «Καλλικράτης, βιώσιμα αναπτυξιακά μοντέλα δυναμική και προσκλήσεις, η περίπτωση της Κρήτης».Τη διημερίδα διοργανώνουν το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και η Περιφέρεια Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου.

    Θα μιλήσουν ακόμη ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου και εκπρόσωποι φορέων και Ιδρυμάτων.

    Σύνταξη: Κώστας Βασιλάκης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58548

    [23] Συνάντηση για τον ENISA

    Παρασκευη, 28 01 2011 13:16

    Οι εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλισης Δικτύων και Πληροφοριών και η προσπάθεια να μείνει η έδρα του στο Ηράκλειο, εξετάζονται αυτή την ώρα σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια.

    Στη σύσκεψη στην οποία μετέχουν ακόμη ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες, εξετάζονται όλες εκείνες οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την παραμονή της έδρας του οργανισμού στο Ηράκλειο .Μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ο κ. Βούγιας, συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στο ΙΤΕ στην περιοχή των Βουτών Ηρακλείου.

    Σύνταξη:Κώστας βασιλάκης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58544

    [24] Συζήτηση για ανάπτυξη και τράπεζες

    Πεμπτη, 27 01 2011 15:20

    Η διευθέτηση χρόνιων αδυναμιών και προβλημάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι "όσο πιο τολμηρά και αποφασιστικά κινηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα περάσουμε στην ανάπτυξη και όσο υπάρχουν αυτές οι αδυναμίες, δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε την ανάπτυξη". Ακόμη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό διαπίστωσε "με μεγάλη χαρά αρκετά μεγάλη σύμπτωση απόψεων σχετικώς με το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα".

    Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι "βρίσκονται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, καθώς πέρυσι ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης".

    Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί την ταλαιπωρία της δημοσιο-οικονομικής κρίσης, ενώ, αντιθέτως, στην Ιρλανδία ο τραπεζικός τομέας δημιούργησε τα προβλήματα στην κυβέρνηση.

    "Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που επείγει το θέμα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος", δήλωσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58458

    [25] Απεργίες εξήγγειλαν οι γιατροί

    Παρασκευη, 28 01 2011 12:31

    Αναταράξεις στον ιατρικό κλάδο προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Οι γιατροί του ΙΚΑ εξήγγειλαν σαρανταοκτάωρες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές απεργίες από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58536

    [26] Και άλλη ανήλικη μπλέκει τον Μπερλουσκόνι

    Πεμπτη, 27 01 2011 17:05

    Νέο φάκελο 227 σελίδων απέστειλε η εισαγγελία του Μιλάνου στην βουλή της Ρώμης, με στοιχεία-φωτιά, τηλεφωνικούς διαλόγους και μαρτυρίες σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κύρια «κατήγορος» του μεγιστάνα- πρωθυπουργού, φέρεται να είναι η Νικόλ Μινέττι, που έχει λάβει κλήση σε απολογία για σύμπραξη σε προαγωγή της πορνείας. Σε τηλεφωνικούς της διαλόγους η Μινέττι, αναφερόμενη στον «Καβαλιέρε». Την ίδια ώρα, μια δεύτερη ανήλικη συμμετείχε στα πάρτυ που γίνονταν στις κατοικίες του Ιταλού Πρωθυπουργού κοντά στο Μιλάνο και στη Σαρδηνία, στο πλαίσιο της έρευνας για το σεξουαλικό σκάνδαλο Ρουμπιγκέιτ και τα οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, στα χαρτιά των δικαστικών του Μιλάνου γίνεται λεπτομερής αναφορά σε δώρα, κυρίως σε τιμαλφή, που ο «μίστερ τιβί» φέρεται να έστειλε σε καλλονές που συναναστράφηκε.

    «Τώρα κάνει ότι δεν με γνωρίζει και δεν απαντά στα τηλέφωνα, αλλά θα περιμένω να πάρει εκείνος, διότι είμαι σίγουρη ότι φοβάται και θέλει μόνο να σώσει τα οπίσθιά του... Δεν θα τον αφήσω να με κοροϊδέψει, είναι μόνον ένας γέρος και τίποτε άλλο», επιμένει, η Μινέττι, σε άλλο τηλεφωνικό διάλογο με φίλη της.

    Η 26χρονη, περιφερειακή σύμβουλος του κεντροδεξιού κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», κλήθηκε από τους εισαγγελείς του Μιλάνου, να καταθέσει, την Παρασκευή, σχετικά με το σκάνδαλο Ρούμπι Καρίμα.

    Σε ότι αφορά, απευθείας, την μαροκινή Ρούμπι, η εφημερίδα Corriere della Sera, προσθέτει ότι στο σπίτι της, οι αστυνομικοί βρήκαν γραπτές σημειώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ιταλός πρωθυπουργός της έχει δώσει, έως τώρα, πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    Από τα τελευταία αυτά στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το μοντελο Ίρις Μπεράρντι, φέρεται να πέρασε την νύχτα στην βίλα του ΄Αρκορε, πριν ενηλικιωθεί.

    Κάτι που ενισχύει το σενάριο για δεύτερη ανήλικη, που μπορεί να είχε «εκ του σύνεγγυς επαφές με τον Καβαλιέρε».

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε νέες του δηλώσεις, τονίζει ότι «πρόκειται μόνο για λάσπη», και δείχνει σίγουρος ότι «θα καταφέρει και πάλι να ξεπεράσει και αυτή την δύσκολη φάση, όπως συνέβη ήδη με τόσες άλλες».

    Πολιτικά, ο ζάπλουτος πρωθυπουργός, ευνοείται από την χθεσινή ψήφο της βουλής, που απέρριψε την πρόταση μομφής κατά του υπουργού πολιτισμού, Σάντρο Μπόντι, όπως και από τις συνεχείς έριδες στο εσωτερικό του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

    Σχολιαστές τονίζουν όμως ότι μετά από τα νέα αυτά ντοκουμέντα της εισαγγελίας της ιταλικής συμπρωτεύουσας θα είναι πολύ δύσκολο, για τους συνεργάτες του «μίστερ τιβί», να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι «στην βίλα του Άρκορε, λάβαιναν χώρα μόνον αθώα δείπνα, μετά από τα οποία, οι φιλοξενούμενοι, έβλεπαν έργα ή ματς ποδοσφαίρου».

    Και δεύτερη ανήλικη στο ροζ σκάνδαλο

    Η Ίρις Μπεράρντι, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές "γνωστή πόρνη" και έχει γεννηθεί το Δεκέμβριο του 1991, ήταν ανήλικη όταν μετέβη σε τουλάχιστον δύο κατοικίες του Καβαλιέρε, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο και τα οποία βασίζονται στο γεωγραφικό εντοπισμό του κινητού τηλεφώνου της κοπέλας.

    Σε βάρος του Μπερλουσκόνι διεξάγεται από τα τέλη Δεκεμβρίου έρευνα για το σκάνδαλο Ρουμπιγκέιτ, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός φέρεται ότι πλήρωσε για να κάνει σεξ με την Ρούμπι, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Καρίμα Ελ-Μαχρούγκ και πρόκειται για μια Μαροκινή που ήταν τότε ανήλικη.

    Εκτός από την κατηγορία για σεξουαλικές σχέσεις έναντι χρημάτων με ανήλικη, ο Μπερλουσκόνι είναι επίσης ύποπτος για κατάχρηση του αξιώματός του επειδή επενέβη για να αφεθεί ελεύθερη η Ρούμπι όταν συνελήφθη για κλοπή το Μάιο του 2010 στο Μιλάνο.

    Η εισαγγελία του Μιλάνου διαβίβασε χθες νέα έγγραφα σε επιτροπή του ιταλικού κοινοβουλίου για να δικαιολογήσει το αίτημά της να ερευνήσει γραφεία που συνδέονται με τη δράση του Μπερλουσκόνι ως βουλευτή. Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα από τις 11.00 (ώρα Ελλάδας).

    Οι τρεις εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα για το σκάνδαλο Ρουμπιγκέητ έστειλαν 227 σελίδες που περιέχουν μαρτυρίες και νέες τηλεφωνικές υποκλοπές ζητώντας να ερευνήσουν τα γραφεία του λογιστή του Καβαλιέρε Τζουζέπε Σπινέλι.

    Όταν ανακοίνωσαν, στις 14 Ιανουαρίου, την έναρξη έρευνας σε βάρος του 74χρονου Μπερλουσκόνι για προσφυγή στις υπηρεσίες ανήλικης πόρνης και κατάχρηση αξιώματος, οι εισαγγελείς του Μιλάνου είχαν ήδη στείλει ένα φάκελο 389 σελίδων για να τεκμηριώσουν τις υποψίες τους.

    Πηγές: ANSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Nuovi atti alla Camera Iris Berardi era minorenne

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58462

    [27] Βαρύ πένθος στη Μόσχα στον απόηχο της τραγωδίας

    Τεταρτη, 26 01 2011 13:28

    Ημέρα πένθους η σημερινή στη Ρωσία για τους 35 νεκρούς της αιματηρής επίθεσης καμικάζι που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο. Οι 116 άνθρωποι που τραυματίστηκαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Και σήμερα, δύο ημέρες μετά το μακελειό, απλοί πολίτες συρρέουν στον τόπο της τραγωδίας για να αφήσουν κεριά και λουλούδια στη μνήμη των αθώων θυμάτων. Την ίδια ώρα, ορισμένοι τίτλοι στον ρωσικό Τύπο επισημαίνουν το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καταλογισμός ευθυνών και αποπομπές ανώτατων αστυνομικών αξιωματούχων, αλλά και αξιωματούχων των ειδικών υπηρεσιών, που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις στη Ρωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιντερπόλ στη Ρωσία, «το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη χώρα είναι περισσότερο αυξημένο σε σχέση με αυτό στο Ισραήλ». Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Moskovski Komsomolets αποκαλύπτει ότι η επίθεση είχε σχεδιασθεί αρχικά με στόχο την Πλατεία Μανέζ τη νύχτα της πρωτοχρονιάς.

    Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι μία ομάδα αποτελούμενη από τρεις γυναίκες και έναν άνδρα από τον ρωσικό Καύκασο ετοίμαζαν από το Νοέμβριο μία επίθεση στην Πλατεία Μανέζ, απέναντι από το Κρεμλίνο, τη νύχτα της πρωτοχρονιάς.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει τις πληροφορίες αυτές στα μέσα Δεκεμβρίου.

    "Τέτοιες πληροφορίες των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών (FSB) κυκλοφορούν συχνά. Τις λαμβάνουμε υπόψη, αλλά κάθε φορά θυμόμαστε το παραμύθι του βοσκού και του λύκου", δήλωσε στην εφημερίδα ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

    Όμως, στις 31 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ένα sms που ελήφθη στο κινητό τηλέφωνο της καμικάζι, που βρισκόταν ακόμη σε σπίτι στη συνοικία Κουζμίνκι, πυροδότησε τυχαία τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε.

    Τότε, οι υπόλοιποι τρεις αποφάσισαν να αλλάξουν στόχο. "Η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου άρχισε να σχεδιάζεται αμέσως μετά την αποτυχημένη έκρηξη", σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    "Σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, η προετοιμασία της τρομοκρατικής ενέργειας στο Ντομοντέντοβο πραγματοποιήθηκε σε ένα διαμέρισμα στο Ζελένογκραντ. Στις 20 Ιανουαρίου, οι τσεκιστές (πράκτορες του FSB) πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχείρηση για να συλλάβουν τους τρομοκράτες, αλλά τερματίσθηκε, όπως συνήθως χωρίς αποτέλεσμα", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Από τη Δευτέρα, το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι ρωσικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι επίκειται μία τρομοκρατική επίθεση και ανέφεραν την έκρηξη του Κουζμίνκι στο τέλος Δεκεμβρίου.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετική είδηση: Αναζητούν τους ενόχους στη Μόσχα

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58365


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 January 2011 - 18:17:35 UTC