Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοριστική σύνοδος της Ε.Ε για την κρίση στην ευρωζώνη
  • [02] Ρολά κατεβάζουν τα φαρμακεία
  • [03] Χωρίς δικηγόρους και με απόντες κατηγορουμένους η δίκη για τους «Πυρήνες»
  • [04] Δημιουργήθηκαν ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο
  • [05] Συνεδρίαση του Π.Σ. για τα αγροτικά
  • [06] Πέταξαν δυναμίτιδα σε υποκατάστημα Τράπεζας στη Σούδα Χανίων
  • [07] Συνεργασία Γερουλάνου-Τατούλη
  • [08] H εορτή της πολιούχου της Καλαμάτας
  • [09] Δίωξη για κακούργημα
  • [10] Απολογείται την Πέμπτη οδηγός της φονικής νταλίκας
  • [11] Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στη Φλώρινα
  • [12] Νοικοκύρεμα και εξορθολογισμός Δαπανών ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων
  • [13] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ

    [01] Καθοριστική σύνοδος της Ε.Ε για την κρίση στην ευρωζώνη

    Πεμπτη, 03 02 2011 17:48

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στην αυριανή, κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ., όπου αναμένεται η Γαλλία και η Γερμανία να παρουσιάσουν κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Το Παρίσι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για μια λύση-πακέτο μέχρι την επόμενη σύνοδο του Μαρτίου και υποστηρίζει την εισαγωγή ενός κοινού φόρου για τις επιχειρήσεις, σε όλη την ευρωζώνη, καθώς και τη δυνατότητα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης να αγοράζει ομόλογα κρατών-μελών στη δευτερογενή αγορά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε εκ νέου σήμερα κατά του ευρωομόλογου. Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ την κατηγόρησε πάντως για καθυστερημένη αντίδραση στην ελληνική κρίση. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, τόνισε ότι η κ.Μέρκελ «θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και έτσι θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα». Τέλος, αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Κοινή πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας

    Στη Σύνοδο πρόκειται η Γαλλία και η Γερμανία να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη. Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, «επιθυμούμε μαζί με τη Γερμανία αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» και προσέθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο ή και νωρίτερα ακόμα.

    Η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρόταση εισαγωγής ενός ελάχιστου κοινού -σε όλη την Ευρωζώνη- φόρου για τις επιχειρήσεις, προσέθεσε η ίδια πηγή.

    Παράλληλα, επισήμανε θα στηρίξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Ταμείου ευρω-στήριξης (EGSF), μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικό χρέος στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.

    Τέλος, η Γαλλία θα προτείνει να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις σε ετήσια βάση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να εξετάζεται η πρόοδος στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

    Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την εξεύρεση λύσης-πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως είπαν πηγές της ΕΕ την Τετάρτη.

    Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ή μόνο των 17 χωρών του ευρώ. Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Μαρτίου.

    «Είναι θέμα που θα συζητηθεί την Παρασκευή. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν τότε εάν θα την συγκαλέσουν, αλλά αυτή είναι η πρόταση», είπε αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.

    Αλταφάζ: «Η γαλλογερμανική πρόταση περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από την έκθεση της ΕΚΤ»

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ερωτηθείς την Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες για το ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Γερμανία και Γαλλία, απάντησε ότι το εν λόγω Σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες.

    Ο κ. Αλταφάζ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ που πρόσφατα παρουσίασε η Επιτροπή, καθώς και με το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    «Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ».

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι στόχος είναι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, να έχουν εγκριθεί έως το καλοκαίρι (από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και να εφαρμοστούν σύντομα στα κράτη μέλη.

    Αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% το βασικό της επιτόκιο, παρά τη σχετική αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σε επίπεδα ανώτερα του 2% αναμένεται να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αντικατοπτρίζοντας τις αυξήσεις των ενεργειακών και λοιπών εμπορευματικών τιμών, επεσήμανε σήμερα στη διάρκεια προγραμματισμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο κ.Τρισέ, στη διάρκεια του Ιανουαρίου ο δείκτης τιμών λιανικής αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι 2,2% τον Δεκέμβριο 2010.

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00 %, 1,75 % και 0,25 % αντιστοίχως.

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απέδωσε την απόφαση αυτή στην ανάγκη στήριξης που εξακολουθεί να εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αν και καταδεικνύει ισχνές τάσεις ανάπτυξης οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά μόλις 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Ακόμη, ο κ.Τρισέ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων όπου κρίνεται ότι αυτά απαιτούνται.

    Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε εξάλλου, ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις είτε με την Ελλάδα είτε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας σχετικά με τη διάθεση ομολόγων συνολικού ύψους 76 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά.

    Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τα παραπάνω κρατικά ομόλογα, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κανέναν», ενώ δεν σχολίασε και το ενδεχόμενο διακράτησης των συγκεκριμένων ομολόγων από την ΕΚΤ έως την ημερομηνία λήξης τους.

    Πηγές: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 58943

    [02] Ρολά κατεβάζουν τα φαρμακεία

    Πεμπτη, 03 02 2011 17:35

    "Ρολά" κατεβάζουν την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58940

    [03] Χωρίς δικηγόρους και με απόντες κατηγορουμένους η δίκη για τους «Πυρήνες»

    Πεμπτη, 03 02 2011 17:02

    Απόφαση να προχωρήσει την εκδίκαση για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», θεωρώντας ωσεί παρόντες τους απόντες κατηγορούμενους και χωρίς δικηγόρους, έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που ανέγνωσε η πρόεδρος, το δικαστήριο θεωρεί παρελκυστική την τακτική των κατηγορουμένων και αναφέρει ότι με τις ενέργειές τους προβαίνουν σε καταχρηστική άσκηση του δικαιώματός τους να έχουν δικηγόρο της επιλογής τους με απώτερο στόχο την αδυναμία εκδίκασης της υπόθεσης. Στην απόφασή του το δικαστήριο, όπως ανέγνωσε η πρόεδρος, έλαβε υπόψη του και το γεγονός της επικείμενης λήξης του 18μήνου ορίου προφυλάκισης για κάποιους από τους κατηγορουμένους. Η απόφαση του δικαστηρίου σχολιάστηκε αρνητικά από παριστάμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι έκαναν λόγο για «στρατοδικείο». Η δίκη συνεχίστηκε με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα έδρας. Η διαδικασία θα επαναληφθεί αύριο με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58937

    [04] Δημιουργήθηκαν ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία στο εργαστήριο

    Πεμπτη, 03 02 2011 16:58

    Υγεια

    Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο αιμοφόρα αγγεία ανθρώπων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, για παράδειγμα σε εγχειρήσεις «μπαι-πας» στην καρδιά, ή για την αιμοδιάλυση των νεφροπαθών. Είναι σημαντικό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν φαίνεται να απορρίπτει αυτά τα αγγεία, τα οποία μελλοντικά θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά και να διατηρούνται στο ψυγείο των νοσοκομείων για καιρό, μέχρι να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο ασθενή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Γιέιλ, Ντιούκ και Ανατολικής Καρολίνας, υπό την Σάνον Νταλ, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", γνωστοποίησαν ότι η μέθοδός τους συνίσταται στην μεταφορά κυττάρων λείων μυών από δωρητές και στην μεταμόσχευσή τους σε σωληνοειδείς «σκαλωσιές» από πολυγλυκολικό οξύ. Μέσα σε οκτώ έως δέκα εβδομάδες, τα κύτταρα έχουν πολλαπλασιασθεί, παράγουν κολλαγόνο και σταδιακά αντικαθιστούν τις «σκαλωσιές», που αποσυντίθενται. Αφού απομακρυνθούν τα αρχικά μυϊκά κύτταρα, προκύπτει τελικά ένα νέο είδος αναπτυγμένου αιμοφόρου αγγείου από κολλαγόνο. Αυτά τα εργαστηριακά αγγεία, που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε μαϊμούδες και σκύλους, δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό τους και λειτούργησαν καλά επί έξι μήνες έως ένα χρόνο.

    Τα αγγεία μπορούν να συντηρηθούν σε αλατούχο διάλυμα μέχρι και ένα έτος, χωρίς να χάνουν την ισχύ και την ελαστικότητά τους. Αυτό σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι μια μέρα οι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να παίρνουν «από το ράφι» αιμοφόρα αγγεία για χρήση σε ασθενείς.

    Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η χρονική αντοχή των νέων αγγείων, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας και αναγεννητικής ιατρικής Humacyte, που συμμετείχε στην έρευνα και τη χρηματοδότησε. Μέχρι σήμερα, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μεταμοσχεύσεις αγγείων από ζώα, δωρητές ανθρώπους και πτώματα, ή να τοποθετούν συνθετικά αγγεία, που όμως συνήθως δεν λειτουργούν σωστά για πάνω από δέκα μήνες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρυνση, ανευρύσματα κ.α.

    Οι χειρουργοί θεωρούν ιδανική περίπτωση, αν μπορούν να πάρουν μια φλέβα από άλλο σημείο του αρρώστου (π.χ., από το πόδι του) για να την μεταφέρουν εκεί που χρειάζεται, για παράδειγμα, στην καρδιά για τους καρδιοπαθείς, ή στο χέρι για τους νεφροπαθείς. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό (λόγω παχυσαρκίας, ακατάλληλων φλεβών κ.α.), ή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, κάτι που ελπίζεται ότι θα αποφευχθεί με τα νέα αγγεία του εργαστηρίου.

    Οι φλέβες του εργαστηρίου, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό να δημιουργηθούν σε διάφορα μεγέθη και διαμέτρους, για χρήση σε διαφορετικές περιπτώσεις.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 58935

    [05] Συνεδρίαση του Π.Σ. για τα αγροτικά

    Πεμπτη, 03 02 2011 13:13

    Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, θα συζητηθεί «το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας». Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, θα αρχίσει στις 03:00 μετά το μεσημέρι. Εκτός από τον υπουργό .Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, εισηγητής θα είναι και ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 58927

    [06] Πέταξαν δυναμίτιδα σε υποκατάστημα Τράπεζας στη Σούδα Χανίων

    Πεμπτη, 03 02 2011 13:00

    Mικρές υλικές ζημιές, στη βάση της τζαμαρίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Σούδα Χανίων, προκάλεσε εκρηκτικός μηχανισμός που πέταξαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

    Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί και ενώ το υποκατάστημα ήταν ανοικτό. Οι δράστες, που φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πέταξαν στην πλαϊνή τζαμαρία της τράπεζας τον μηχανισμό που αποτελείτο από δυναμίτιδα. Ο μηχανισμός εξερράγη στην βάση της τζαμαρίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας μικρός κρατήρας και να προκαλέσει υλικές ζημιές μικρής έκτασης. Η τζαμαρία άντεξε καθώς ήταν κατασκευασμένη από αλεξίσφαιρο υλικό. Στο σημείο έφθασε η αστυνομία και απέκλεισε το χώρο, ενώ πυροτεχνουργοί πήραν τα υπολείμματα του μηχανισμού και η σήμανση πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο. Οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία που ενεργεί ήδη προανάκριση.

    (ΑΠΕ) Είδηση: 58924

    [07] Συνεργασία Γερουλάνου-Τατούλη

    Πεμπτη, 03 02 2011 12:59

    Η τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

    Ο υπουργός και ο Περιφερειάρχης κατέληξαν στη συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά στα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης, μέσω του τουρισμού, αλλά και την αποκέντρωση των υπηρεσιών του υπουργείου. Ειδικότερα συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας όσον αφορά στα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης Πελοποννήσου μέσω του τουρισμού, αλλά και στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η συνάντηση, κατά την οποία κατατέθηκαν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, έγινε επίσης προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Περιφέρεια, όπου θα τεθούν αναλυτικά τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 58925

    [08] H εορτή της πολιούχου της Καλαμάτας

    Πεμπτη, 03 02 2011 12:34

    Την πολιούχο της, Υπαπαντή του Χριστού γιόρτασε με την καθιερωμένη λαμπρότητα χθες η Καλαμάτα. Το πρωί, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προοεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων 8 ακόμα μητροπλιτών της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της σεπτής εικόνας της Παναγίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Παν. Νίκας και το Δημοτικό Συμβούλιο παρέθεσαν γεύμα στο ξενοδοχείο «Elite" προς τιμήν των προσκεκλημένων στην τοπική εορτή. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Καλαμίδας και ο εισαγγελέας Γιάννης Τέντες, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος, βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και ανώτατοι δικαστές. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε. Το βράδυ ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την δημοτική επιχείρηση «Φάρις», διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση Μουσικής και Λόγου, αφιερωμένη στην Παναγία της Υπαπαντής.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 58919

    [09] Δίωξη για κακούργημα

    Πεμπτη, 03 02 2011 12:00

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου στο 42χρονο οδηγό του φορτηγού, που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα χθες στα Μάλλια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 54χρονος οδηγός λεωφορείου του ΚΤΕΛ και να κινδυνεύσουν οι 35 επιβάτες, πέντε από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά. Το δυστύχημα έγινε όταν ρυμουλκούμενο πάνω στο οποίο ήταν ένα μηχάνημα έργων, αποκολλήθηκε από το φορτηγό και έπεσε πάνω στο λεωφορείο που ακολουθούσε.

    Ο οδηγός της νταλίκας οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο απ' την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί ασφαλίσεων. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

    Σύνταξη:Κώστας Βασιλάκης

    Είδηση: 58917

    [10] Απολογείται την Πέμπτη οδηγός της φονικής νταλίκας

    Πεμπτη, 03 02 2011 11:48

    Για κακούργημα παραπέμπεται ο 42χρονος οδηγός της νταλίκας που φέρεται να προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα την Τρίτη το βράδυ στην εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, στο ύψος της Σταλίδας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του οδηγός λεωφορείου και να κινδυνεύσουν οι 35 επιβάτες του.

    Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα στις 11.30 το πρωί. Το δυστύχημα έγινε όταν αποκολλήθηκε το ρυμουλκούμενο τμήμα μιας νταλίκας και καρφώθηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο απ' την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί ασφαλίσεων. (goodnet.gr)

    Είδηση: 58915

    [11] Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στη Φλώρινα

    Πεμπτη, 03 02 2011 11:47

    Σύσκεψη με θέμα: «Ενημέρωση και συντονισμός ενεργειών για την επιτάχυνση, υλοποίησης του Ε.Σ.Π.Α» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 1.00 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου - Μπάστα.

    Σύνταξη: Σοφία Ζουζέλη

    Είδηση: 58914

    [12] Νοικοκύρεμα και εξορθολογισμός Δαπανών ο στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων

    Πεμπτη, 03 02 2011 11:46

    «Ούτε ένα ευρώ περικοπή, ούτε ένα ευρώ σπατάλη». Με την αρχή αυτή ως βασική κατευθυντήρια γραμμή θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή των Χανίων για το τρέχον έτος, όπως τόνισε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

    Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ότι και προεκλογικά είχε επαναλάβει τη δέσμευση για νοικοκύρεμα και εξορθολογισμό των δαπανών στον νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι με πολλή δουλειά και προσπάθεια εξεύρεσης πρόσθετων πόρων σύντομα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα για όλους τους Δημότες. Ο κ. Σκουλάκης, παρουσιάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, επεσήμανε ότι το διαθέσιμο υπόλοιπο του πρώην Δήμου Χανίων προσεγγίζει τα 4,3 εκατ. β¬, εκ των οποίων τα ελεύθερα χρήματα για οποιαδήποτε χρήση είναι μόλις 900.000 β¬, με το υπόλοιπο ποσό να αφορά ειδικού σκοπού χρήματα δηλ. είναι δεσμευμένα σε έργα, που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται και τα οποία ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί. «Οι πρώην Δήμοι Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακρωτηρίου, Θερίσου, και Κεραμιών παρουσιάζουν ισοσκελισμένα στοιχεία, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους πρώην Δήμους Σούδας και Νέας Κυδωνίας οι οποίοι είναι αυτοί, που δημιουργούν το έλλειμμα στον νέο Δήμο», παρατήρησε ο Δήμαρχος Χανίων, συμπληρώνοντας ότι το συγκεκριμένο έλλειμμα θα αντιμετωπιστεί κατ΄ αρχήν με πιθανό ετεροχρονισμό των πληρωμών των έργων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Χανίων κάλεσε τους δημότες να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο, αφού, όπως έκανε γνωστό σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 17% των βεβαιωμένων τελών εισπράττονταν από τις Υπηρεσίες των παλαιών Δήμων.

    Κατερίνα ΠΟλύζου Είδηση: 58911

    [13] Ληστεία σε σούπερ μάρκετ

    Πεμπτη, 03 02 2011 11:45

    Ληστεία στο σούπερ μάρκετ "DIA" των Φιλιατρών, με δράστες 3 κουκουλοφόρους σημειώθηκε χθες στις 8:30 το βράδυ. Οι δύο από τους δράστες μπήκαν στο σούπερ μάρκετ, ενώ ο τρίτος έμεινε έξω για να κρατάει τσίλιες, και υπό την απειλή υπό την απειλή όπλων ζήτησαν τα χρήματα των ταμείων και του χρηματοκιβωτίου. Οι δύο υπάλληλοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σούπερ μάρκετ, τους έδωσαν 300 ευρώ που είχαν στα ταμεία τους, ενώ όταν τους είπαν ότι για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο χρειάζεται και το κλειδί υπαλλήλου που απουσίαζε, τράπηκαν σε φυγή. Οι δράστες που μιλούσαν σπαστά ελληνικά, έφυγαν με τα πόδια. Η Αστυνομία κάνει έρευνες για την ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών και τη σύλληψή τους.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 58912


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 February 2011 - 18:01:44 UTC