Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση ωραρίου στο Δημόσιο - Απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής
  • [02] Αντ. Σαμαράς: «Η περιβόητη συνταγή του μνημονίου έχει αποτύχει»
  • [03] Φονική έκρηξη στην Άγκυρα
  • [04] Συνάντηση παραγωγικών φορέων με υπουργό Εργασίας στην Καβάλα

    [01] Αύξηση ωραρίου στο Δημόσιο - Απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής

    Πεμπτη, 03 02 2011 18:29

    Αύξηση των ωρών εργασίας στο στενό δημόσιο τομέα από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, μία εως δύο φορές την εβδομάδα, από το φθινόπωρο, προτείνει η κυβέρνηση. Τη σχετική πρωτοβουλία έθεσε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι σκοπός της είναι η καλύτερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυπηρέτηση των πολιτών και δεν επιβάλλεται από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής της πρότασης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην πρόταση για την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο αλλά για συνεχές» και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες θα λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους.

    Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι με αυτές τις δύο προτάσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους τους καλεί να συμβάλλουν και αυτοί στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους Έλληνες για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ επισήμανε ότι όλα όσα συζητήθηκαν με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο και την τρόικα, η οποία θα ενημερωθεί από τον Τύπο.

    Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο που θα άρει τις μισθολογικές αδικίες.

    Τέλος, στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε και η αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης, η ανάγκη για νέο πειθαρχικό Δίκαιο στους δημόσιους υπάλληλους και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, αν και αναγνωρίζει, όπως είπε, τη διάθεση του υπουργείου για ειλικρινή διάλογο. Επίσης, κράτησε ως θετικό, όπως τόνισε, τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα έρθει για να επιφέρει περικοπές στο ήδη μειωμένο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58944

    [02] Αντ. Σαμαράς: «Η περιβόητη συνταγή του μνημονίου έχει αποτύχει»

    Πεμπτη, 03 02 2011 17:55

    Βολές κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε την Πέμπτη από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προέβλεψε νέα αύξηση του ΦΠΑ, όπως και περαιτέρω περικοπές για τις ευπαθείς τάξεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφορικά με τη γερμανική πρόταση για μόνιμη συνταγματική δέσμευση για το έλλειμμα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ για το μεταναστευτικό δήλωσε πως η στάση του κόμματός του επιβεβαιώθηκε, όταν απέρριψε το νόμο για την ιθαγένεια που ψήφισε πριν από ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ενώ κάλεσε τους βουλευτές σε μια εκστρατεία εξωστρέφειας και οικονομικής στήριξης του κόμματος.

    "Προωθείται νέο πακέτο περικοπών"

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να αλλάξει τους όρους του μνημονίου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέο πακέτο σκληρών μέτρων, χωρίς να δείχνει καμία κοινωνική ευαισθησία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης, τα οποία δεν παίρνει η κυβέρνηση την ώρα μάλιστα που όλοι αποδέχονται πως το μνημόνιο έχει αποτύχει.

    Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «προωθείται πακέτο περικοπών που θα θίξει ευπαθείς τάξεις καθώς και νέες αυξήσεις φορολογίας που θα πλήξουν το σύνολο της οικονομίας. Το νέο πακέτο ασφυξίας θα ξεπεράσει τα δώδεκα δισ. ευρώ, θα επιδεινώσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης ενώ η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη».

    «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα αλλάξει τους όρους του μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση» είπε ο κ. Σαμαράς και τάχθηκε κατά της συνταγματικής δέσμευσης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και για ετήσιο έλλειμμα κάτω από 3%.

    Αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, βάζοντας ξανά τις κόκκινες γραμμές του: «Απορρίπτουμε τη συνεκμετάλλευση σε δικής μας δικαιοδοσίας περιοχές, δεν δεχόμαστε αυτοπαραίτηση από δικά μας δικαιώματα εκμετάλλευσης και από ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές στο Σκοπιανό, δεν δεχόμαστε παραλλαγή του σχεδίου Ανάν στο κυπριακό ενώ είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε την οικονομική κρίση ως άλλοθι για υποχωρήσεις».

    Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και να διδαχθεί από την τακτική της Κύπρου.

    Μίλησε για τα διεθνή γεγονότα στη Μεσόγειο λέγοντας ότι «οι Έλληνες είμαστε από τη φύση μας και τη θέση μας αλληλέγγυοι με τους αγώνες των λαών αλλά είμαστε και υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική και πρέπει να πούμε στους εταίρους μας ότι δεν μπορούν να αποσταθεροποιούν τη χώρα με μέτρα που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό σε μία περιοχή που συνταράσσεται».

    Επικριτικός ήταν και για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι υποκρισία και ασυναρτησία από τη μία να ψηφίζουν νόμους που προσελκύουν μετανάστες και από την άλλη να φτιάχνουν φράχτη.

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση κάνει την χώρα μαγνήτη προσέλκυσης μεταναστών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει φράχτη στα σύνορα. Δεν έχουμε αντίρρηση στην φύλαξη των συνόρων ακόμη και με αυτό τον τρόπο. Για μας είναι απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση του θέματος με αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας, αφομοίωση όσων μπορεί να αντέξει η χώρα και αλλαγή του Δουβλίνου 2 που υπέγραψαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καθώς και ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας γιατί μέσω αυτής της χώρας και με την ανοχή της έρχονται οι μετανάστες».

    Για τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το ταξίδι των 230 μεταναστών έγινε με την ανοχή των αρχών. Εκείνοι που οργάνωσαν τα γεγονότα έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση που έχει επιλέξει την ένοχη σιωπή σε αυτή την υπόθεση».

    Τοποθετήθηκε στην απόφαση του Δ΄ Tμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ψήφο αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι «το ΣτΕ οδηγείται να κηρύξει το νόμο περί ιθαγένειας αντισυνταγματικό» και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παρεμβαίνει απροσχημάτιστα στο έργο των ελλήνων δικαστών».

    Επέμεινε δε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Με το άβατο του χώρου δεν προστατεύεται αλλά καταστρατηγείται η ακαδημαϊκή ελευθερία. Είναι υποκρισία να μιλούν για άσυλο ιδεών όσοι ανέχονται το καθεστώς παρανομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα τις κερδίσουμε εμείς"

    Το σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κόμματος προσδιόρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα, στηρίζεται στον λαό, αγωνίζεται για τον λαό και απευθύνεται σε όλο τον λαό και μόνο σε αυτόν», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η «η ΝΔ χρειάζεται να συγκροτήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα προκύψει από την μετατόπιση της κοινωνίας στις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στα ιδανικά της πατρίδας, της Δημοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας, της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

    Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών προσπαθώντας να εμφυσήσει αισιοδοξία στους βουλευτές του λέγοντας ότι «αν γίνουν θα τις προκαλέσουν τα αδιέξοδα, οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις του ΠΑΣΟΚ, τις εκλογές όμως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσουμε εμείς για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να στήσουμε την χώρα στα πόδια της».

    Είπε ακόμη ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλους του Έλληνες πολίτες, σε όσους είναι απογοητευμένοι σε όσους την εγκατέλειψαν αλλά και σε όσους δεν την ψήφισαν ποτέ. Κάλεσε τους βουλευτές του να απορρίψουν τα στρογγυλεμένα λόγια: «Ο λόγος μας έχει αιχμές και η πολιτική μας έχει γωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

    Είπε ότι με τις εξεταστικές η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει σε ομηρία τη ΝΔ και επανέλαβε την πρότασή του να ελεγχθεί από σώμα δικαστών το "πόθεν έσχες" όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από την μεταπολίτευση και μετά.

    Τέλος, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να κατοχυρώσει την οικονομική της αυτοτέλεια και γι' αυτό θα απευθυνθεί για συνδρομή στον κόσμο της και ζήτησε από τους βουλευτές του να γίνουν κήρυκες σε αυτό τον αγώνα.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς "μπορεί να θεωρεί ότι στηρίζει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, δυστυχώς όμως, όλοι αντιλαμβάνονται πως στα δύσκολα, η παράταξή του κρύβεται. Για τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά, απαιτείται επειγόντως συνέπεια και σοβαρότητα".

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ΚΟ του, το ΚΚΕ επισημαίνει: "Η θέση της ΝΔ ότι υπάρχει καλό μνημόνιο και καλή αναδιάρθρωση του χρέους είναι τέχνασμα για να κρύψει την ουσιαστική της συμφωνία με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58941

    [03] Φονική έκρηξη στην Άγκυρα

    Πεμπτη, 03 02 2011 17:14

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε τετραώροφο κτίριο που στεγαζόταν ένα εργοστάσιο κατασκευής γεννητριών στη βιομηχανική ζώνη της Άγκυρας. όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης της Αγκυρας Αλαντίν Γιουκσέλ. Ο Μελίχ Γκιοκτσέχ, δήμαρχος της Άγκυρας, και ο Φετχί Γιασάρ, δήμαρχος του Γιενιμαχαλέ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ότι η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου ή σε εργατικό ατύχημα. Σύμφωνα με τις αρχές, κάποιοι εργάτες μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58938

    [04] Συνάντηση παραγωγικών φορέων με υπουργό Εργασίας στην Καβάλα

    Πεμπτη, 03 02 2011 23:10

    "Κάλεσμα σε συστράτευση" απυήθυνε σήμερα (Πέμπτη) το απόγευμα στους παραγωγικούς φορείς της Καβάλας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Νομού για την αντιμετώπιση της ανεργίας. "Ξεκινάμε από την Καβάλα και τη Δράμα γιατί θεωρούμε ότι αυτοί οι δύο Νομοί αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο μας" ανέφερε η κ. Κατσέλη προσθέτοντας ότι η περιφέρεια ΑΜΘ αντιμετωπίζει τα πλέον οξυμένα προβλήματα ανεργείας σε όλη τη χώρα και είναι η πλέον απειλούμενη περιφέρεια έκθεσης στην φτώχια.

    Η κ. Κατσέλη, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του υπουργείου που στοχεύουν στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην ανακούφιση των ανέργων αλλά και μπορούν να βάλουν στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης προϋπολογισμού - σε πρώτη φάση- 30 εκ. ευρώ, τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ που θα ωφελήσουν στο σύνολο, πάνω από 800.000 άτομα στη χώρα. Επιπλέον η κ. Κατσέλη στάθηκε και στην επανεργοποίηση του μέτρου της επιδότησης με 12% του κόστους μισθοδοσίας όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής λέγοντας πως "το ποσοστό θα είναι κοινό για όλους τους Νομούς της ΑΜΘ".

    Αύριο (Παρασκευή) η υπουργός θα επισκεφθεί το απόγευμα και το Νομό της Δράμας όπου έχει προγραμματιστεί ανάλογη συνάντηση με τους φορείς της περιοχής.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 58950


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 February 2011 - 21:50:45 UTC