Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίγυπτος: Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ
  • [02] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στην ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post
  • [03] Ισραήλ: Μέτρα οικονομικής ανακούφισης
  • [04] Επίσκεψη Ισραηλιτών στη Βουλή

    [01] Αίγυπτος: Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

    Πεμπτη, 10 02 2011 22:33

    Iστορικές ημέρες διανύει η Αίγυπτος, καθώς στο διάγγελμά του ο κ. Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο, χωρίς να ανακοινώσει ότι παραιτείται, όπως θα ήθελε η αντιπολίτευση, διότι όπως τόνισε «έχω ορκιστεί στο θεό και τους ανθρώπους», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης του συντάγματος, στο διάλογο και τη διαφάνεια, για να βγει η χώρα από τις δύσκολες στιγμές. Κλειδί για τις εξελίξεις αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

    Παράλληλα ο κ. Μπουμπάρακ αναφέρθηκε στον εθνικό διάλογο και το χρονοδιαγραμμα που πρέπει να τηρηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και τις αναγκαίες νομοθετικές επιλογές που προωθούνται. Όπως είχε γίνει γνωστό, το διάγγελμα του κ. Μουμπάρακ θα ξεκινούσε στις 10μμ ώρα Αιγύπτου (και ώρα Ελλάδας). Τελικά το διάγγελμα ξεκίνησε περίπου στις 10.45μμ.

    Στην πλατεία Ταχρίρ, είχε συγκεντρωθεί πλήθος διαδηλωτών, προσκείμενων στην αντιπολίτευση, αρκετοί εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες της χώρας, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι προθέσεις του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο κ. Μπουμπάρακ ξεκίνησε το διάγγελμα με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο, λέγοντας ότι λυπάται για το οτι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για διεξαγωγή έρευνας.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο και ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος.

    Σαφής ήταν η αναφορά του κ. Μουμπάρακ σε εξωτερικές πιέσεις και παρεμβάσεις, που όμως απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι είμαστε ένας περήφανος λαός.

    O Aιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε άρση του στρατιωτικου νομου και ενίσχυση της εξουσίας του αντιπροέδρου Σουλεϊμάν.

    Καζάνι που βράζει

    Mόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του κ. Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της απομάκρυνσής του, εμφανώς δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι από τη διάψευση των προσδοκιών τους για παραίτηση του προέδρου της χώρας. Ίσως στο κοντινό μέλλον και ανάλογα με τις εξελίξεις, να αποδειχτεί η πιο «μεγάλη νύχτα» στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου.

    Τα συνθήματα των εξοργισμένων διαδηλωτών ήταν «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Μουμπάρακ τελείωσες» και «Φύγε τώρα». Ορισμένοι πέταξαν παπούτσια (προσβλητική κίνηση στον αραβικό κόσμο) στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ.

    Επίσης πριν το διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει ότι: «Θέλουμε όλοι οι Αιγύπτιοι να γνωρίζουν ότι η Αμερική θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την ειρηνική και αυθεντική μετάβαση προς τη δημοκρατία».

    Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον και μετά από συνομιλία που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπού Γέιτ, τόνισε ότι: «Ελπίζω πως ό,τι και αν συμβεί τις προσεχείς ώρες και τις προσεχείς ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να συμβάλει για την οικοδόμηση μια πραγματικής δημοκρατίας που θα βασίζεται στη σταθερότητα για το λαό της Αιγύπτου».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα: Eπί "ξηρού ακμής" η Αίγυπτος

    Είδηση: 59330

    [02] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στην ηλεκτρονική εφημερίδα The Huffington Post

    Πεμπτη, 10 02 2011 22:37

    Στο προσωπικό όραμά του για το μέλλον της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα "The Huffington Post".

    Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το δημοσιογράφο Στίβεν Χιλ, ο οποίος αναφέρεται με πολύ θετικά σχόλια για τον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της χώρας μας επισήμανε ιδιαίτερα τη συμπαράσταση που δείχνει στην κυβέρνησή του ο ελληνικός λαός, όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων και ότι "είναι κατανοητό" να υπάρχουν διαμαρτυρίες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και να καταστεί η Ελλάδα "περιφερειακός κόμβος", κυρίως στην πράσινη οικονομία και τεχνολογία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι στην "κατάλληλη θέση" για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις. Επίσης, σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να "ξεριζώσει" τη διαφθορά και να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Τέλος, αναφερόμενος στην κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωζώνη, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν και τα θετικά στοιχεία, όπως η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και ότι η κρίση ωθεί την Ε.Ε. να κάνει βήματα προς μια δημοσιονομική ένωση.

    Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη

    Στο ίδιο κείμενο φιλοξενείται και συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος, απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Χιλ, τόνισε την ανάγκη "αναδιαμόρφωσης" του πολιτικού και θεσμικού συστήματος της χώρας και των τομών που μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη: τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ναυτιλία.

    Ο κ. Κουβέλης επισήμανε επίσης τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που μπορεί να της επιτρέψει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως "γέφυρα" ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, καθιστώντας την χώρα μας "περιφερειακό κόμβο" στα Βαλκάνια. Μίλησε επίσης για την ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα, το πρόγραμμα fast-track στις επενδύσεις και τον "Καποδίστρια", καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία.

    Στην αρχή του κειμένου, ο κ. Χιλ κάνει μια μικρή αναδρομή στην ελληνική κατάσταση, υπογραμμίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, τη μη ανταγωνιστική οικονομία, το μεγάλο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τη φοροδιαφυγή και άλλα.

    Την ηλεκτρονική εφημερίδα "The Huffington Post" δημιούργησε η Ελληνοαμερικανίδα Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον και αγοράσθηκε πριν λίγες μέρες από την εταιρία AOL, ενώ είναι δεύτερη σε αναγνωσιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    AΠΕ Είδηση: 59331

    [03] Ισραήλ: Μέτρα οικονομικής ανακούφισης

    Πεμπτη, 10 02 2011 21:19

    Στη λήψη μέτρων που ανακουφίζουν το βαλάντιο των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, προχώρησε η κυβέρνηση του Ισραήλ, ενδεχομένως θορυβημένη από τον «ιό των εξεγέρσεων» στη Μέση Ανατολή, αλλά και με ορατό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γενικής απεργίας, από το συνδικάτο Χινταστρούτ.

    Μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση κατά 10% των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μείωση του φόρου της βενζίνης και η καθιέρωση κατώτατου μισθού στο δημόσιο τομέα. Επίσης θα παραμείνει αμετάβλητη η τιμή του νερού, για τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς, η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, θα προέλθει από τη μείωση του προϋπολογισμού διαφόρων υπουργείων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 59329

    [04] Επίσκεψη Ισραηλιτών στη Βουλή

    Πεμπτη, 10 02 2011 20:36

    Με τους προέδρους των Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων και Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, συναντήθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του Ετήσιου Συνεδρίου τους στο Ισραήλ και την επίσκεψη - σταθμό που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν αναφορές για τους στενούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Εβραϊκού λαού. Όπως δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος: «Κατά την πρώτη σας αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα πιστεύω πως είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ότι στη χώρα μας η εβραϊκή κοινότητα διάγει ευτυχείς ημέρες, που χαρακτηρίζονται από την απουσία φαινομένων αντισημιτισμού».

    Οι κοινοί αγώνες στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και οι θηριωδίες των κατακτητών, αλλά και οι προσπάθειες διάσωσης Εβραίων από τον ελληνικό λαό, ήταν μεταξύ των θεμάτων για τα οποία έγινε λόγος. Στη σημερινή πραγματικότητα, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν και στο στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    «Είναι καθήκον όλων μας να συνεργαζόμαστε για να θεμελιώνουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας προκειμένου να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη και η ευημερία», τόνισε από την πλευρά του ο Άλαν Σάλλοου, πρόεδρος της Διάσκεψης των Προέδρων Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, ενώ ο Μικαήλ Σλένοφ, πρόεδρος του Ευρωασιατικού Εβραϊκού αναφέρθηκε στην κοινή πορεία μετανάστευσης και διώξεων των δυο λαών.

    Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην Σύνοδο των Προέδρων των Μειζόνων των Εβραϊκών Οργανώσεων της Αμερικής που διεξάγεται στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ. Ο κ. Βενιζέλος στην εβραϊκή παράδοση της Θεσσαλονίκης και στην συμμετοχή των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2010.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59328


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 February 2011 - 21:56:36 UTC