Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βούληση για αλλαγές με συναίνεση χωρίς πρόωρες εκλογές
  • [02] «Θα προχωρήσουν οι αλλαγές»
  • [03] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ
  • [04] Επανέρχονται με νέες στάσεις οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες
  • [05] Με κάρτες ή επιταγές οι συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ
  • [06] Δωδεκάχρονος καμικάζι έσπειρε το θάνατο στο Πακιστάν
  • [07] Νέα εμπλοκή στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»
  • [08] Κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση για αντιμετώπιση της μη καταβολής διοδίων -εισιτηρίων
  • [09] Συλλαλητήριο δικηγόρων την Παρασκευή, στο Σύνταγμα
  • [10] Δρομολογείται η αποζημίωση των Οστρακοαλιέων της Καλλονής Λέσβου
  • [11] Θανατηφόρο τροχαίο
  • [12] Απογραφή Στατιστικής Υπηρεσίας
  • [13] McAfee: Χάκερ από Κίνα χτύπησαν εταιρίες πετρελαίου - αερίου και στην Ελλάδα
  • [14] ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικού για σήμα των SS στο κράνος του
  • [15] Η προσωπική ευημερία συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος από τη χώρα του
  • [16] Χωρίς τη γλώσσα, οι αριθμοί δεν έχουν νόημα για τους ανθρώπους
  • [17] Ανάγκη δημιουργίας στέγης προστατευόμενης διαβίωσης αναδεικνύει το πρόβλημα 28χρονου με νοητική στέρηση
  • [18] Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης οι συγχωνεύσεις των σχολείων του δήμου Κοζάνης
  • [19] ΚΝΕ-«ζωή ελεύθερη, όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά»
  • [20] Σύσκεψη για το μάρμαρο στο Τρανόβαλτο
  • [21] Εκδήλωση του ΤΕΕ με ομιλήτρια την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη
  • [22] Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις σχολείων
  • [23] Kουβάρι τα οικονομικά του Δήμου Βόλου
  • [24] Κινητοποίηση του διοικητιού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • [25] «Βάζουμε τέρμα στη βία» - Ημερίδα της ΠΟΑΣΥ στην Καβάλα
  • [26] Μεταναστευτικό: Πρόταση νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ
  • [27] Τέλη Μάρτη η εκδίκαση της προσφυγής της ΠΓΔΜ στη Χάγη
  • [28] Παραίτηση Παπουτσή ζήτησε η ΝΔ με αφορμή το αγροτικό
  • [29] Γονιδιακή ανακάλυψη έλληνα ερευνητή στις ΗΠΑ περιπλέκει το «δέντρο της ζωής»
  • [30] Στόχος η εξυγίανση του ΟΓΑ
  • [31] Μεγάλη αύξηση της ανεργίας στα Ιόνια
  • [32] Νέα συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τρόικα/ Έκρηξη ανεργίας

    [01] Βούληση για αλλαγές με συναίνεση χωρίς πρόωρες εκλογές

    Πεμπτη, 10 02 2011 15:38

    Μήνυμα ότι δεν θα απολογηθεί για τις συγκρούσεις της κυβέρνησης του με κατεστημένα συμφέροντα του παρελθόντος έστειλε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές για τον τόπο. Η κυβέρνηση ζητά διάλογο και συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος σταθερότητας έως το 2015 και διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Σε νέο ιστορικό υψηλό έφθασε η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός που κινείται σταθερά υψηλά.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κλάδων, επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός.

    «Δεν θα ζητήσω συγνώμη για τα κεκτημένα συμφέροντα ορισμένων κλάδων που πλήττονται» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε ημερίδα που συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκε να ληφθούν οδυνηρές αποφάσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη.

    Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Διάψευση σεναρίων για πρόωρες εκλογές

    Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών και την τρόικα για τη σύνταξη του νέου κειμένου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν την επόμενη τριετία ώστε να μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδο κάτω του 3%.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, προανήγγειλε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα για τα μέτρα που θα περιληφθούν το προσχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής της τριετίας 2012 - 2015. Διαβεβαίωσε ότι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2015, θα επιτευχθεί χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων και χωρίς αυξήσεις νέων φόρων, ενώ όπως είπε τα 15 δισ. που πρέπει να εξοικονομηθούν θα προκύψουν από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    Οι τελικές διαβουλεύσεις με τα στελέχη της τρόικας αφορούν τα παρακάτω ζητήματα:

    Τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης και τα χρέη των νοσοκομείων

    Τα ελλιπή στοιχεία φορέων της γενικής κυβέρνησης

    Το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2010

    Την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

    Την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

    Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον μας οδηγεί στο αντίθετο.

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε την ανάγκη για συνεννόηση και συναίνεση επειδή ακριβώς το σχέδιο αυτό υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και γι΄αυτό το λόγο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών εκπορεύονται από τη ΝΔ, η οποία αποσκοπεί να περιχαρακώσει τους βουλευτές της και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί μια στείρα αντιμνημονιακή πολιτική και οι προτάσεις της για την έξοδο από την κρίση είναι φτωχές, θεωρητικές και δεν είναι εφαρμόσιμες.

    Υπάρχουν τρόποι νομιμοποίησης μέσω της Βουλής, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί η συναίνεση όλων των κομμάτων και εκτιμώντας ότι η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, παράγει ρευστότητα, που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

    Η ΝΔ από την πλευρά της ζητά αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και την ύφεση.

    «Εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα. Άδικα όμως. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, έχει επιλεκτική ακοή. Ακούει μόνον όσους της χαϊδεύουν τα αυτιά και αδιαφορεί για τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για τις φωνές διαμαρτυρίας της ελληνικής κοινωνίας.», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

    «Τα μεγάλα συμφέροντα και κεκτημένα του παρελθόντος και του παρόντος που καταληστεύουν το λαό και γεννούν τη διαφθορά, είναι τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και όχι των μικροεπαγγελματιών, των μηχανικών, των φαρμακοποιών και μικροβιοτεχνών. Αυτών τα συμφέροντα ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αντιπαλεύει, αλλά τα υπηρετεί πιστά και υπερήφανα, με τη συναίνεση της ΝΔ και τη στήριξη της τρόικας, θυσιάζοντας με αγριότητα τα λαϊκά δικαιώματα» σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Μέχρι το 2009 είχαμε εύπορη κοινωνία και φτωχό κράτος. Τώρα οδηγούμεθα σε αντίθετη φορά»., υποστήριξε ο ΛΑΟΣ.

    «Η κυβέρνηση χαϊδεύει τη φοροδιαφυγή, τον κομματισμό και την διαφθορά και στέλνει τον λογαριασμό στους ασθενέστερους, με σκληρή και πολύχρονη μονόπλευρη λιτότητα. Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ακολουθεί νέος γύρος εναντίον των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από την πλευρά του Συνασπισμού.

    «Τα λουκέτα, η ανεργία και τα χρέη είναι το τίμημα που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και οι πολίτες εκτός συστήματος, εξαιτίας της κυβερνητικής αδυναμίας να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, να τερματιστεί η κρατικοδίαιτη συνδικαλιστική αυθαιρεσία, να αρθούν τα αντικίνητρα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», τονίζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

    «Ναι τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν. Καμιά, όμως, συμφωνία με την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει στην προοπτική του 2015, όσο δεν διασφαλίζονται οι όροι για την αποτροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών», επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.

    Η ανεργία και ο πληθωρισμός

    Την ίδια ώρα, αγκάθια για την πορεία της οικονομίας παραμένει η ανεργία και ο πληθωρισμός.

    Περαιτέρω άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010 και ανήλθε σε 13,9%, από 10,6% που ήταν το Νοέμβριο του 2009 και 13,5% τον Οκτώβριο του 2010.

    Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.

    Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στις γυναίκες, με 17% και στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%).

    Με αφορμή την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι πλέον τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και δεν μαγειρεύονται όπως επί ΝΔ ,επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ήδη πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία των ανέργων.

    Στο 5,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου, των ποτών, των τσιγάρων και μιας σειράς άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στο σύνολο σχεδόν των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαιρέσεις ουσιαστικά τα είδη ένδυσης και υπόδησης (χειμερινές εκπτώσεις) και τα φάρμακα (μείωση φορολογικής επιβάρυνσης).

    Στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ - Πορεία συνταξιούχων

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί, συνταξιούχοι, ζητώντας αξιοπρεπή σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο τομέα της επικουρικής ασφάλισης.

    Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση είπε ότι τα προβλήματα για το Ταμείο Πρόνοιας παραμένουν ανοιχτά και τόνισε ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στη κινητοποίηση συμμετείχε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις που καλύπτουν μόνιμες ή διαρκείς ανάγκες.

    Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 59305

    [02] «Θα προχωρήσουν οι αλλαγές»

    Πεμπτη, 10 02 2011 12:25

    «Κανένας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, αφού οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και στους άλλους κλάδους, μεταφέρονται στον νέο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας» διαβεβαίωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Κατά την παρουσίαση του νέου Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, την Πέμπτη, εμφανίσθηκαν αποφασισμένοι να προωθήσουν τις αλλαγές που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, επαναλαμβάνοντας ότι αρχίζει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από την πλευρά τους, οι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν μέχρι αύριο Παρασκευή την απεργία τους, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους. Γιατροί συνεχίζουν την κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ξεκινά άμεσα ο διάλογος με τους φορείς

    O νόμος θα εφαρμοστεί και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, επεσήμαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

    Οι δύο υπουργοί είπαν πως θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος με τους φορείς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα αποτελέσει την αρχή για το τέλος της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

    Το είδος των συμβάσεων με τους γιατρούς που θα συμβληθούν με το νέο Οργανισμό θα καθοριστεί μετά από διάλογο.

    Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν πως κανείς από τους γιατρούς του ΙΚΑ δεν πρόκειται να χάσει τα εργασιακά του δικαιώματα, αφού όλο το προσωπικό των κλάδων Υγείας θα μεταφερθεί στον νεοσύστατο ενιαίο οργανισμό παροχής υγείας. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξ ορισμού κανένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα και γι' αυτό απεύθυνε εκ νέου πρόσκληση για διάλογο στους γιατρούς του ΙΚΑ, ώστε με την εμπειρία τους να συμβάλλουν στην διαμόρφωση των επιμέρους ρυθμίσεων.

    Πάντως, όσοι γιατροί διαμαρτύρονται έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο οργανισμός περίθαλψης ασφαλισμένων Δημοσίου, μέχρι την Τετάρτη, 42,4% των γιατρών συμφώνησαν στην εξυπηρέτηση και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την εφαρμογή του νόμου, με στόχο την άμεση εφαρμογή του η οποία όμως προϋποθέτει την έκδοση 55 Προεδρικών Διαταγμάτων.

    Νέες συνελεύσεις των γιατρών αύριο

    Από την πλευρά τους, οι γιατροί αποφάσισαν να απεργήσουν και αύριο και να πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση, διαμηνύοντας παράλληλα στο υπουργείο Υγείας ότι ο διάλογος γίνεται πριν και όχι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Όσον αφορά τα φαρμακεία, είναι ανοικτά, καθώς ικανοποιήθηκαν αιτήματα των φαρμακοποιών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και το θέμα των συστεγάσεων των φαρμακείων.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για την Υγεία

    Είδηση: 59267

    [03] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:24

    Πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπαρακ είναι πιθανό ανακοινώσει απόψε το βράδυ την παραίτηση του. Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέντ Σαφίκ, όσο και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό με δηλώσεις τους στο BBC, ενώ πριν λίγο και το αμερικανικό κανάλι NBC μετέδωσε την ίδια πληροφορία. Η αιγυπτιακή τηλεόραση διέκοψε νωρίτερα το πρόγραμμα της για να μεταδώσει ανακοίνωση του στρατού με την οποία εξέφραζε την θέληση να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και των νόμιμων διεκδικήσεων τους. Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Μουμπάρακ, συνεχίζονται σήμερα, για 17η ημέρα.

    Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς το λαό από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, απόψε το βράδυ.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενδέχεται να παραιτηθεί, δήλωσε στο BBC, ο πρωθυπουργός, Άχμεντ Σαφίκ, ενώ ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Χόσαμ Μπαντράουι, μιλώντας επίσης, στο BBC, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του μέχρι αύριο, "ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του λαού" επειδή "αυτό που τον ενδιαφέρει εν τέλει είναι η σταθερότητα της χώρας και όχι η θέση του". Στην ερώτηση εάν ο Μουμπάρακ θα εμφανιστεί αύριο για να ανακοινώσει την απόφασή του, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει και απόψε. Ο Μπαντράουι διευκρίνισε ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.

    Xαρούμενοι οι διαδηλωτές

    Απηχώντας τις ίδιες απόψεις, αλλά χωρίς να δηλώσει ρητά ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα παραιτηθεί, ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο Χάσαν αλ-Ροουένι, είπε στους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου πως "ότι ζητούν θα πραγματοποιηθεί". Μιλώντας από μια εξέδρα, ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν "ασφαλή" τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα "Το καθεστώς έπεσε".

    Στο Σαρμ ελ-Σέιχ βρίσκεται ο πρόεδρος Μουμπάρακ

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σάρμ -ελ-Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

    Το κανάλι δεν έδωσε καμία διευκρίνιση και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    Ο υπουργός Πληροφοριών διαψεύδει ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να παραιτηθεί

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δεν παραιτείται, υποστήριξε ο υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, Ανάς ελ-Φέκι, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά ξένα μέσα περί επικείμενης παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ.

    "Ο πρόεδρος παραμένει στην εξουσία και δεν παραιτείται", είπε ο Ανάς ελ-Φέκι. "Ο πρόεδρος δεν παραιτείται και όσα ακούσατε στα μέσα ενημέρωσης είναι μια φήμη", πρόσθεσε.

    Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή της πιθανής αποχώρησης Μουμπάρακ.

    Oι αιγύπτιοι διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου είναι ανήσυχοι και η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη απόψε Πέμπτη μετά από τις έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν για την επικείμενη παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές πάντως συνέχιζαν να φωνάζουν: "Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι" και "Κάτω ο Μουμπάρακ".

    Στο μεταξύ δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση του στρατού, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα αναφέρει σε μια ανακοίνωσή του ότι εξετάζει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους και για την ικανοποίηση των νόμιμων αιτημάτων του λαού.

    Όσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πλατεία Ταχρίρ παραμένουν ακίνητοι στις θέσεις τους όπως ακριβώς και τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονται σε γύρω από την πλατεία δρόμους.

    AΠΕ- NET 105,8 Είδηση: 59319

    [04] Επανέρχονται με νέες στάσεις οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες

    Πεμπτη, 10 02 2011 12:49

    Την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ σε κοινή συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη. Επεσήμαναν ότι απαξιώνει τις συγκοινωνίες, διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών και οδηγεί στην καταστροφή τους εργαζομένους μέσω των μετατάξεων. Για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εξήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το λεκανοπέδιο θα μείνει χωρίς λεωφορεία μεταξύ 11:00 και 15:30, τα τρόλεϊ και το τραμ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 11:00 έως τις 15:00, ενώ το μετρό και ο ηλεκτρικός δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    "Όχι στην απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών"

    Στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών επιμένουν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι όχι μόνο δεν είναι αντίθετοι σε ριζικές μεταβολές στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά το επιδιώκουν από καιρό, ωστόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ευνοεί νοσηρά φαινόμενα, όπως τόνισαν.

    Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία

    Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία ετοιμάζουν για αύριο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, προκειμένου να προβάλουν και με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν δώσει ραντεβού με τις μηχανές τους στις 11:30 στην Ομόνοια, απο όπου θα ξεκινήσουν με προορισμό το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στον Χολαργό, όπου αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 12 το μεσημέρι και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

    Πλημμέλημα η μη πληρωμή εισιτηρίου

    Εν τω μεταξύ με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας η μη ακύρωση εισιτήριου μετατρέπεται σε πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες μετατρέπεται ενώ η μη καταβολή διόδου θα θεωρείται τροχαία παράβαση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59290

    [05] Με κάρτες ή επιταγές οι συναλλαγές άνω των 1500 ευρώ

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:04

    Με κάρτες ή επιταγές θα γίνονται οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ από την 1η Απριλίου. Στόχος ο καλύτερος έλεγχος της διακίνησης χρήματος ,ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

    Μετρητά τέλος για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ από την πρώτη Απριλίου. Το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ υποχρεωτικά να γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είτε με τραπεζική επιταγή.

    Επιφυλάξεις πάντως εκφράζουν οι φορείς της αγοράς, τονίζοντας ότι το μέτρο θα δημιουργήσει πρόβλημα στους επαγγελματίες.

    Θετικό αλλά όχι επαρκές κρίνουν το μέτρο εκπρόσωποι των οργανισμών πιστωτικών καρτών.

    Ειδικότερα, μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ.ευρώ περίπου, αναφέρει o Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα, ο οποίος χαρακτηρίζει θετικό το μέτρο επισημαίνοντας όμως ότι για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να ισχύει για συναλλαγές για ποσά σημαντικά χαμηλότερα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθανάσιος Γεραμάνης, country manager για την Ελλάδα της MasterCard, επισημαίνει ότι το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όπως να αφορά και να εφαρμοστεί και για συναλλαγές που αφορούν μικρότερα ποσά, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

    Στόχος του υπουργείου είναι να μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή μέσω των τραπεζών όλες τις συναλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής.

    Στις περιπτώσεις αγοράς με δόσεις η αξία της συναλλαγής θα εμφανίζεται ολόκληρη ωστόσο ο καταναλωτής θα αποπληρώνει τμηματικά το ποσό. Η εξόφληση με μετρητά θα επιτρέπεται μόνο για συναλλαγές έως 1.500 ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59316

    [06] Δωδεκάχρονος καμικάζι έσπειρε το θάνατο στο Πακιστάν

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:12

    Στο Πακιστάν, σοκ προκαλεί το μακελειό με τουλάχιστον 27 στρατιώτες νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες. Το σοκ και η ανησυχία γίνονται μεγαλύτερα όταν διαπιστώθηκε πως την επίθεση αυτοκτονίας σε στρατολογικό κέντρο της πόλης Μαρντάν έκανε ένας νεαρός μόλις 12 χρόνων φορώντας την μαθητική του στολή.

    Οι νεαροί στρατιώτες έκαναν την καθημερινή τους άσκηση, όταν το δωδεκάχρονο αγόρι, που φορούσε ακόμη τη μαθητική του στολή, μπήκε στο κέντρο εκπαίδευσης και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο.

    Το νεαρό αγόρι είχε στρατολογηθεί από τους Ταλιμπάν, που ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα, με την εκτίμηση ότι το 12χρονο παιδί δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα να μπει στο κέντρο εκπαίδευσης και να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων.

    Αξιοσημείωτο είναι, πως όλο και περισσότεροι ανήλικοι, στρατολογούνται ώστε να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας: Ο στρατός του Πακιστάν αναφέρει πως ακόμα και παιδιά δέκα χρονών, εκπαιδεύονται σε ειδικά στρατόπεδα των Ταλιμπάν, στα βορειοδυτικά της χώρας.

    Το συγκεκριμένο στρατολογικό κέντρο είχε γίνει στόχος και το 2006, με περισσότερα από 20 θύματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 59317

    [07] Νέα εμπλοκή στη δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:27

    Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη για την υπόθεση των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".Με την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι Νίκος Βογιατζάκης, Ερρίκος Ράλλης και Μανόλης Γιόσπας και ο Αλέξανδρος Μητρούσιας υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης όλης της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Στην αίτηση γίνεται λόγος για «υπόνοιες μεροληψίας» εκ μέρους των δικαστών, καθώς και για «δυσπιστία» των κατηγορουμένων απέναντι στις μεθόδους του δικαστηρίου. Γίνεται αναφορά επίσης «σε δικονομικές παραβάσεις και εκτροπές» τόσο για την απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα της παρακράτησης ταυτοτήτων όσο και για τη μη τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών.

    Οι κατηγορούμενοι μάλιστα κάνουν λόγο για «υπαναχώρηση» του δικαστηρίου όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων, λέγοντας ότι το δικαστήριο «άλλες αποφάσεις παίρνει το πρωί και άλλες το μεσημέρι».

    Η αίτηση αναφέρεται ακόμα, στο θέμα του διορισμού αυτεπαγγέλτως συνηγόρων, καθώς και στην απόφαση για αποστολή των πρακτικών στην Εισαγγελία για ποινικές κυρώσεις των δικηγόρων που αρνήθηκαν το διορισμό τους.

    Η διαδικασία διακόπηκε για την Τρίτη, προκειμένου να μεταβεί στη δικαστική αίθουσα των φυλακών νέα σύνθεση ώστε να κρίνει το αίτημα των κατηγορουμένων.

    Αίτημα αποφυλάκισης θα υποβάλλουν οι συνήγοροι της Γερμανίδας

    Εν τω μεταξύ, αίτηση αποφυλάκισης της 27χρονης Γερμανίδας που προφυλακίστηκε την Τετάρτη με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών της Αθήνας για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση πρόκειται να καταθέσουν άμεσα οι συνήγοροι της.

    Σε συνέντευξη που έδωσαν χαρακτήρισαν κενή περιεχομένου τη δικογραφία σε βάρος της, αφού τα μόνα στοιχεία που κρίνονται επιβαρυντικά είναι τα δημοσιευμένα κείμενα κρατουμένου στον κορυδαλλό για τρομοκρατία που βρέθηκαν στην κατοχή της κ το γεγονός ότι πήγε για καφέ στο Θησείο με έναν από τους 4 συγκατηγορούμενους της.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59313

    [08] Κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση για αντιμετώπιση της μη καταβολής διοδίων -εισιτηρίων

    Πεμπτη, 10 02 2011 19:09

    Κατατέθηκε στη Βουλή προσθήκη στο νομοσχέδιο «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», με την οποία η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αποδίδονται στους ΟΤΑ.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία - προσθήκη η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.

    Εξάλλου, η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης.

    Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες και για την περίοδο 2011, με υπουργική απόφαση, ισχύει η δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένες κατά 50% τιμές των εισιτηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

    Ειδικότερα, δικαίωμα καταβολής μειωμένου κομίστρου σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του, κατά 50% παρέχεται σε:

    α. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    β. Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.

    γ. Οι μαθητές που είναι κάτοχοι μαθητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι φοιτητές/σπουδαστές που είναι κάτοχοι φοιτητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, δικαιούνται μειωμένης τιμής εισιτήρια και κάρτες σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.

    δ. Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου.

    ε. Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής.

    στ. Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και σχετικής βεβαίωσης της Σχολής.

    ζ. Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card - university ID» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΤΡΑΜ - ΑΜΕΛ).

    η. Οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών αυτών, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.

    Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης παρέχεται στις εξής κατηγορίες επιβατών:

    α. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών μετακινούνται δωρεάν με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

    β. Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων μετακινούνται ελεύθερα σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ), με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας.

    γ. Οι κάτοχοι των καρτών ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετακινούνται δωρεάν με όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ).

    Ανάλογες ρυθμίσεις προωθούνται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ισχύσουν και για κατηγορίες ανέργων πολιτών. Ως γνωστόν, στο νέο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα κατά περίπτωση Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα ή Φορείς, ώστε να διατίθεται αισθητά μειωμένο εισιτήριο σε κατηγορίες πολιτών, που εμπίπτουν στην άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής.

    AΠΕ Είδηση: 59324

    [09] Συλλαλητήριο δικηγόρων την Παρασκευή, στο Σύνταγμα

    Πεμπτη, 10 02 2011 19:03

    Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (εκτός της Αθήνας) θα πραγματοποιήσουν αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.) συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που αφορά το λεγόμενο "άνοιγμα" των επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και των δικηγόρων.

    Η σχετική απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας ελήφθη κατά τη σύγκληση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε την περασμένη Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011, στη Λάρισα. Στην Ολομέλεια αυτή συμμετείχαν 52 από του 63 Δικηγορικούς Συλλόγους του κράτους.

    AΠΕ

    Είδηση: 59322

    [10] Δρομολογείται η αποζημίωση των Οστρακοαλιέων της Καλλονής Λέσβου

    Πεμπτη, 10 02 2011 11:59

    Δρομολογείται η Αποζημίωση των Οστρακοαλιέων της Καλλονής Λέσβου. Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης στην κοινοβουλευτική ερώτηση που του έθεσε ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας ετοιμάζει προκήρυξη για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης, για την απώλεια που υπέστησαν οι οστρακοαλιείς του Κόλπου Καλλονής.

    Στην ερώτησή του, ο κ. Γαληνός τονίζει ότι εξαιτίας της ανίχνευσης υπερτριπλάσιας από τα επιτρεπτά όρια ποσότητας καδμίου στον Κόλπο Καλλονής έχει απαγορευτεί για ένα εξάμηνο η αλιεία οστράκων, στερώντας τους αλιείς από την μόνη πηγή εισοδήματος τους. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού ο υπολογισμός της απώλειας του εισοδήματος γίνεται με βάση τον μέσο όρο του καθαρού ημερήσιου εισοδήματος ανά κατηγορία αλιευτικού εργαλείου και ανά κατηγορία μήκους του ενεργού σκάφους. Προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εξέτασης αιτήσεων για την χορήγηση οικονομικής αντιστάθμισης θα πρέπει να υπάρχουν επίσημα έγγραφα και σχετικά αποδεικτικά που να τεκμηριώνουν το ακριβές χρονικό διάστημα που σταμάτησε το κάθε αλιευτικό σκάφος την δραστηριότητά του, στην συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε απαγόρευση αλιείας για λόγους δημόσιας υγείας, και την πραγματική απώλεια του εισοδήματος του αλιέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παύσης της δραστηριότητας του σκάφους του. Με την προκήρυξη του μέτρου 1.2 με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα ακριβή δικαιολογητικά που θα υποβληθούν, η διαδικασία έγκρισης και η διαδικασία πληρωμής της κάθε ατομικής αντιστάθμισης.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 59246

    [11] Θανατηφόρο τροχαίο

    Πεμπτη, 10 02 2011 15:27

    Τραγικό θάνατο βρήκε μία ηλικιωμένη γυναίκα γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό στο κέντρο της Ν. Ιωνίας επί της οδού Μαιάνδρου, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κυριολεκτικά διαμελίστηκε.

    Είδηση: 59304

    [12] Απογραφή Στατιστικής Υπηρεσίας

    Πεμπτη, 10 02 2011 12:55

    Από τη στατιστική υπηρεσία Ζακύνθου, γίνεται γνωστό ότι από 1 έως 28 Φεβρουαρίου, διενεργούνται από την υπηρεσία, όπως συμβαίνει και πανελλαδικά, γενικές απογραφές κτιρίων και πληθυσμού-κατοικιών, βάσει σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού και καλούνται όλοι οι πολίτες να είναι συνεργάσιμοι στη διαδικασία αυτή.

    Με δηλώσεις της στην ΕΡΑ, η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Κατερίνα Καπετάνιου, τόνισε ότι ουσιαστικά οι απογραφές ξεκινούν τέλη Φεβρουαρίου με αρμόδιους υπαλλήλους στους οποίους οι πολίτες πρέπει ανεπιφύλακτα να τούς δίνουν τα στοιχεία που τούς ζητούν, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή αφορά σε στατιστικούς και μόνο λόγους και δεν έχει να κάνει με φορολόγηση και οτιδήποτε άλλο σχετικό, αντίθετα συμβάλει στη διαμόρφωση χάραξης οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής, στην περιφερειακή ανάπτυξη και όχι μόνο.

    Σάκης Νέγκας Είδηση: 59291

    [13] McAfee: Χάκερ από Κίνα χτύπησαν εταιρίες πετρελαίου - αερίου και στην Ελλάδα

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:53

    Χάκερ, πιθανότατα με βάση στην Κίνα, "έσπαγαν" για πάνω από μία διετία τα συστήματα υπολογιστών τουλάχιστον πέντε εταιριών πετρελαίου και αερίου, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση που αποσκοπούσε στην υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών, σύμφωνα με την εταιρία McAfee. Εκπρόσωπος της τελευταίας παρομοίασε τις στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις με ανάλογες που είχαν γίνει κατά της Google στην Κίνα, καθώς και με την επίθεση του ιού Stuxnet κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

    Η επιχείρηση, που ονομάστηκε κωδικά από την McAfee "Νυχτερινός Δράκος", άρχισε το Νοέμβριο του 2009 και οι κυβερνοεπιθέσεις στόχευαν κυρίως σε πολυεθνικές εταιρίες, που δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.

    Εκτός από τη διείσδυση στα εταιρικά δίκτυα υπολογιστών (πέντε εταιρίες επιβεβαίωσαν την παραβίαση, σύμφωνα με την McAfee), οι χάκερ διείσδυσαν σε υπολογιστές ατόμων και στελεχών εταιριών στο Καζακστάν, την Ταϊβάν, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με στόχο την απόκτηση άκρως εμπιστευτικών πληροφοριών, σύμφωνα με τη σχετική 19σελιδη έκθεση της McAfee, η οποία υποστηρίζει ότι περίπου άλλες επτά εταιρίες δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους.

    Για "λυπηρή κατάσταση κρίσιμων υποδομών ασφάλειας" έκανε λόγο ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, αντιπρόεδρος της McAfee, ο οποίος επεσήμανε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις "δεν ήσαν καν υψηλού επιπέδουβ¦ Παρόλα αυτά ήσαν πολύ πετυχημένες στην επίτευξη των στόχων τους". Οι χάκερ διείσδυσαν με δύο τρόπους: είτε μέσω των εξωτερικών κεντρικών υπολογιστών (servers) των διαδικτυακών τόπων των εταιριών, είτε μέσω αποστολής "μολυσμένων" μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν σε στελέχη των εταιριών.

    Επί τουλάχιστον δύο χρόνια, κατά την McAfee (δημιουργό των ομώνυμων προγραμμάτων κυβερνοασφάλειας), οι χάκερ είχαν πρόσβαση στα εταιρικά υπολογιστικά δίκτυα, εστιάζοντας την προσοχή τους κυρίως σε οικονομικού ενδιαφέροντος έγγραφα σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, καθώς και σε συμβόλαια υποβολής προσφορών. "Οι πληροφορίες αυτές είναι τρομερά ευαίσθητες και θα άξιζαν ένα σωρό λεφτά για τους ανταγωνιστές", δήλωσε ο Αλπέροβιτς.

    Η McAfee εντόπισε την προέλευση των επιθέσεων σε ένα κεντρικό υπολογιστή (server) κάπου στην κινεζική επαρχία Σαντόνγκ, καθώς και σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Πεκίνου, όμως η έκθεσή της δεν προχωρά στο να κατονομάσει την ταυτότητα των χάκερ. "Δεν έχουμε στοιχεία ότι στην όλη επιχείρηση εμπλέκεται κυβέρνηση κατά οιονδήποτε τρόπο", είπε ο Αλπέροβιτς, ο οποίος παρέδωσε τα στοιχεία στο FBI των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε ένα άτομο στην κινεζική επικράτεια που παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στους χάκερ, μπορεί να αποτελεί και προπέτασμα καπνού για την πραγματική ταυτότητα των "εγκεφάλων" της επιχείρησης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της McAfee. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στο Πεκίνο, δήλωσε άγνοια για την υπόθεση. Στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση (που έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε κυβερνοεπιθέσεις) έχει αναφέρει ότι κατά καιρούς η ίδια πέφτει θύμα χάκερ. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις και εταιρίες υποπτεύονται ότι πέφτουν θύματα κατευθυνόμενης βιομηχανικής κατασκοπίας με προέλευση την Κίνα.

    AΠΕ Είδηση: 59320

    [14] ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικού για σήμα των SS στο κράνος του

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:42

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε βάρος αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, επειδή, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, «ανέγραφε στο υπηρεσιακό του κράνος σύμβολα, που είναι ασυμβίβαστα προς την ιδιότητα του αστυνομικού συμπεριφορά». Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, ο αστυνομικός κατελήφθη να έχει αναγράψει στο κράνος του τα σύμβολα των Ες-Ες.

    Το γεγονός αποτυπώθηκε και σε φωτογραφία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59321

    [15] Η προσωπική ευημερία συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση που νιώθει κάποιος από τη χώρα του

    Πεμπτη, 10 02 2011 18:13

    Υγεια

    Η χώρα όπου ζει κάποιος και το πόσο ικανοποιημένος νιώθει από αυτή μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή του και στο υποκειμενικό αίσθημα ευημερίας του. Όσο πιο ευχαριστημένοι είναι οι άνθρωποι με τη χώρα τους και ταυτισμένοι μαζί της, τόσο καλύτερα νιώθουν για την προσωπική ζωή τους, πράγμα που ισχύει ιδίως για όσους είναι οι πιο φτωχοί σε μια χώρα ή για αυτούς που ζουν σε φτωχότερες χώρες. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε μια νέα αμερικανική έρευνα με βάση τα στοιχεία από 128 χώρες, που συνέλεξε ο οργανισμός έρευνας της κοινής γνώμης «Γκάλοπ».

    Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μάικ Μόρισον του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Ιλινόι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science", ανέλυσε τις απαντήσεις περίπου 130.000 ατόμων σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησής τους και τους παράγοντες από τους οποίους αυτή εξαρτάται (επίπεδο οικογενειακού εισοδήματος, ικανοποιητική απασχόληση, αντίληψη για την χώρα τους, κ.λπ.).

    Όσοι άνθρωποι περνούν μια δύσκολη περίοδο, είτε γιατί οι ίδιοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα στα οικονομικά τους, είτε γιατί η χώρα τους είναι φτωχή ή έχει οικονομικές δυσκολίες, αναζητούν παρηγοριά σε άλλα πράγματα και ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που παίζει θετικό ρόλο, είναι να νιώθουν καλά για την χώρα τους.

    Όσοι εξιδανικεύουν την χώρα τους και ταυτίζονται μαζί της, πιστεύοντας ότι ζουν στην «καλύτερη χώρα του κόσμου», νιώθουν καλύτερα και στην προσωπική ζωή τους. Αντίθετα, αν νιώθουν απογοητευμένοι και αποξενωμένοι από αυτήν, τα βλέπουν όλα πιο «μαύρα» και στα προσωπικά τους.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στις μη δυτικές, αναπτυσσόμενες, χώρες τείνουν ευκολότερα να ταυτίζονται με την χώρα τους και να εξαρτούν την προσωπική τους ευημερία από τα αισθήματα που έχουν για αυτήν, έχοντας ένα πιο «κολεκτιβιστικό» πνεύμα. Αντίθετα, στις πλούσιες χώρες, γενικότερα, καθώς και στα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα σε κάθε χώρα, η προσωπική ικανοποίηση έχει να κάνει λιγότερο με την εθνική ικανοποίηση (το πώς νιώθουν για την πατρίδα τους) και περισσότερο με άλλους πιο προσωπικούς παράγοντες, όπως η ατομική υγεία, το επίπεδο διαβίωσης, η ατομική ικανοποίηση από το επάγγελμα κ.ά. -υπάρχει δηλαδή ένα πιο «ατομικιστικό» πνεύμα.

    «Η έμφαση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά και στο πώς αυτά γίνονται αντιληπτά από τους ανθρώπους, καθίσταται ακόμα πιο σημαντική για την προσωπική ευτυχία κάποιου, όταν η ζωή του δεν πάει τόσο καλά. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ο εθνικισμός, η αφοσίωση σε μια αθλητική ομάδα, ή και σε μια θρησκεία, μπορεί να ενισχύονται σημαντικά στις πιο δύσκολες εποχές», δήλωσε ο ερευνητής Ενρ Ντίνερ, ειδικός σε θέματα ευτυχίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59318

    [16] Χωρίς τη γλώσσα, οι αριθμοί δεν έχουν νόημα για τους ανθρώπους

    Πεμπτη, 10 02 2011 17:34

    Οι άνθρωποι χρειάζονται τη γλώσσα για να καταλάβουν τους αριθμούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί πάνω από το τρία δεν έχουν κανένα νόημα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν κάποια γλώσσα. Η ανακάλυψη -κάτι που οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό, αλλά πλέον έχουν ισχυρά στοιχεία- μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο που τα μικρά παιδιά αποκτούν την αίσθηση των αριθμών.

    Οι ερευνητές από τα Τμήματα Ψυχολογίας των πανεπιστημίων Σικάγο και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Γκόλντιν-Μίντοου και την ψυχολόγο Ελίζαμπετ Σπέπεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στα «Πρακτικά» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν πειράματα με κωφούς από τη Νικαράγουα, οι οποίοι είχαν εφεύρει μια δική τους νοηματική γλώσσα για να επικοινωνούν, η οποία δε διαθέτει σύμβολα για το μέτρημα.

    Τα μέλη της κοινότητας αυτής, που δεν έχουν λέξεις για τους αριθμούς, φαίνεται ότι μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια μέχρι το τρία, το πολύ μέχρι το τέσσερα, και δείχνουν αντίστοιχα με τα δάχτυλά τους αυτούς τους μικρούς αριθμούς. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αριθμοί χάνουν το νόημά τους. Για παράδειγμα, δείχνουν εννέα δάχτυλα, όταν μιλάνε για δέκα πρόβατα.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αντίθετα, στις κοινωνίες μας τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν από πολύ μικρά να μετράνε από το ένα έως το δέκα, ακόμα και χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι αντιπροσωπεύει κάθε αριθμητικό σύμβολο (ότι π.χ. το «έξι» αφορά έξι αντικείμενα και όχι πέντε), αλλά αυτή η ακολουθία αριθμών χαράζεται στους νευρώνες του εγκεφάλου τους για την υπόλοιπη ζωή τους.

    Στην περίπτωση των κωφών της Νικαράγουα, οι αμερικανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι το πρόβλημα έγκειται όχι στην ανικανότητά τους να περιλάβουν την κατάλληλη χειρονομία/σύμβολο στην αυτοσχέδια γλώσσα τους, προκειμένου για να επικοινωνήσουν με τους άλλους ανθρώπους τους αριθμούς πάνω από το τρία, αλλά στο γεγονός ότι ουσιαστικά δε μπορούν να σκεφτούν μεγαλύτερους αριθμούς, επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι, για παράδειγμα, αδυνατούν να καταλάβουν ότι το «οκτώ» είναι κατά μια μονάδα μεγαλύτερο από το «επτά». Αν και δεν πέφτουν τελείως έξω στον υπολογισμό των ποσοτήτων, δεν έχουν τρόπο να είναι απολύτως ακριβείς, επειδή εξ αρχής δεν διαθέτουν το αναγκαίο λεξιλόγιο.

    Προηγούμενες έρευνες σε απομονωμένες φυλές του Αμαζονίου, οι οποίες επίσης δεν έχουν λέξεις για αριθμούς μεγαλύτερους από το τρία (ή δεν έχουν καθόλου λέξεις για αριθμούς, όπως στην περίπτωση των Πιράχα) έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ακριβείς ποσότητες, όταν ένας αριθμός (π.χ. των προβάτων γύρω τους) μεγαλώνει. Μέχρι τώρα ήταν ασαφές αν αυτό οφείλεται στο ότι η κουλτούρα τους θεωρούσε ασήμαντους τους ακριβείς αριθμούς ή στο ότι δεν έχουν τις λέξεις για αυτούς τους μεγαλύτερους αριθμούς.

    Η νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι η δεύτερη αιτία, η έλλειψη λέξεων, είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν και η νέα έρευνα δεν αποκαλύπτει με βεβαιότητα ποιο επιμέρους στοιχείο της γλώσσας είναι το σημαντικότερο για την ανάπτυξη μιας ακριβούς αίσθησης των αριθμών, πιθανότατα αυτό, κα τους ερευνητές, είναι η μηχανική εκμάθηση από τα μικρά παιδιά της αρίθμησης των λέξεων-συμβόλων από το ένα έως το δέκα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59315

    [17] Ανάγκη δημιουργίας στέγης προστατευόμενης διαβίωσης αναδεικνύει το πρόβλημα 28χρονου με νοητική στέρηση

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:17

    Την ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, για την δημιουργία στέγης προστατευόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες στην Κοζάνη, την οποία επιζητά εδώ και χρόνια, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αισθητικοκινητικές Διαταραχές Δυτικής Μακεδονίας «Ηλιαχτίδα», καταδεικνύει η περίπτωση ενός 28χρονου νεαρού με νοητική στέρηση, ο οποίος έχει μείνει στο δρόμο καθώς δεν υπάρχουν συγγενείς που θα μπορούσαν να τον φροντίσουν.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» κ. Σάκη Λότσιο, που μίλησε στην ΕΡΑ Κοζάνης, καταβάλλεται προσπάθεια απο τον Σύλλογο, να βρεθεί χώρος σε κάποιο δημόσιο κέντρο φροντίδας πλην όμως αυτό είναι ανέφικτο στην περιοχή καθώς υπάρχουν μόνο ιδιωτικοί χώροι σε ψυχιατρικές κλινικές. Ο Σύλλογος ζητά να προχωρήσει η μελέτη του έργου που έχει κολλήσει, ώστε αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση και να ανεγερθεί το κέντρο στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί γιαυτό τον λόγο.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Κώστας Δαβάνης Είδηση: 59312

    [18] Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης οι συγχωνεύσεις των σχολείων του δήμου Κοζάνης

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:15

    Ψήφισμα στο Δήμαρχο Κοζάνης κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι ο σύλλογος καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης διαμαρτυρόμενος για την φημολογία συγχώνευσης του Γυμνασίου τους με το 5ο γυμνάσιο, με το οποίο συστεγάζονται.

    Οι μαθητές του Γυμνασίου, μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων πραγματοποίησαν πορεία από το σχολείο τους στο Δημαρχικό κτίριο, ενώ αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα καταθέτοντας τους προβληματισμούς και την αγωνία τους για την φημολογία των τελευταίων ημερών. Από την πλευρά του ο κ. Μαλούτας σημείωσε ότι για το θέμα θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σαβιλωτίδη, ενώ τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έρθει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011. Ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε ακόμα ότι τις προηγούμενες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις και έχει συζητήσει με τους Διευθυντές εκπαίδευσης καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων Ποντοκώμης Ξηρολίμνης και Άνω Κώμης για τα οποία τίθεται ζήτημα συγχώνευσης.

    ΕΡΑ Κοζάνη Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου Είδηση: 59311

    [19] ΚΝΕ-«ζωή ελεύθερη, όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά»

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:12

    Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και η θωράκιση της νέας γενιάς βρίσκονται στο επίκεντρο της καμπάνιας που ξεκινά ΚΝΕ Κοζάνης για τους μαθητές.

    Αυτό τόνισε κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου το μέλος της ΚΝΕ, Πάρης Ρουσίνης, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία της Οργάνωσης θα ξεδιπλωθεί πολύμορφα το Φλεβάρη και το Μάρτη με το σύνθημα «ζωή ελεύθερη, όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί θα ξεκινήσουν το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου με συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις θέσεις του ΚΚΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο εργατικό κέντρο Κοζάνης. Θα ακολουθήσουν μαθητικά φεστιβάλ στις 25 και 26 Μαρτίου στις πλατείες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα διοργανωθούν επίσης μαθητικά φεστιβάλ σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου Είδηση: 59310

    [20] Σύσκεψη για το μάρμαρο στο Τρανόβαλτο

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:07

    Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και εργαζομένους στον κλάδο του μαρμάρου πραγματοποιήθηκε στο Τρανόβαλτο παρουσία του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού, Βασίλη Κωνσταντόπουλου και των αρμοδίων αντιδημάρχων.

    Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξόρυξης με συνέπεια να οδηγούνται σε μαρασμό και να πλήττεται η οικονομία και απασχόληση όλης της περιοχής των Καμβουνίων, ενώ αποφασίσθηκε η συγκρότηση αντιπροσωπευτικής επιτροπής που θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59308

    [21] Εκδήλωση του ΤΕΕ με ομιλήτρια την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη

    Πεμπτη, 10 02 2011 15:49

    Ευρετήριο Άρθρου

    Εκδήλωση του ΤΕΕ με ομιλήτρια την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Μ. Καραβασίλη

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τα μέτρα και το θεσμικό πλαίσιο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, με κεντρική ομιλήτρια την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη διοργανώνει αύριο Παρασκευή το ΤΕΕ κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

    Είδηση: 59307

    [22] Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις σχολείων

    Πεμπτη, 10 02 2011 15:44

    Ευρετήριο Άρθρου

    Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητούν οι εκπαιδευτικοί για τις συγχωνεύσεις σχολείων

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων εξέφρασαν σήμερα τα μέλη των Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας με σχετικό ψήφισμα που επέδωσαν στην Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.

    Είδηση: 59306

    [23] Kουβάρι τα οικονομικά του Δήμου Βόλου

    Πεμπτη, 10 02 2011 15:23

    Η εκτίμηση ότι τα οικονομικά του Δήμου Βόλου θα ξεκαθαρίσουν σύντομα δεν φαίνεται να ευοδώνεται καθώς καθημερινά αποκαλύπτεται ότι ουδέποτε συμβάδιζαν τα λογιστικά με τα ταμειακά νούμερα. Ήδη ο δήμαρχος Βόλου έχει ζητήσει με αναφορά του την παρέμβαση του εισαγγελέα για να παραδώσει ο τέως ταμίας, το ταμείο επτά ΝΠΔΔ του δήμου, κάτι που δεν έπραξε στην προθεσμία που του δόθηκε. Παράλληλα σχετική επερώτηση κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέτα Μακρή ενώ ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κυρ. Μήτρου, μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου τόνισε ότι η συνεργασία του με τον εν λόγω ταμία υπήρξε άψογη και πάντα υπήρχε στα έγγραφα που διακινούσε ο ταμίας, η δική του υπογραφή ή του αρμοδίου αντιδημάρχου.

    Ειδικότερα υπηρεσιακοί παράγοντες του δημαρχείου αναφέρουν ότι ευθύνες για την εικόνα του ταμείου δεν είχε μόνο ο ίδιος ο υπάλληλος, που διαχειριζόταν αποκλειστικά και την αποπληρωμή των εργολάβων, αλλά προκύπτουν ερωτήματα για τη συνολική λειτουργία της υπηρεσίας, που φέρεται να αποδέχονταν ως «αυτονόητη διαδικασία» το καθεστώς που επέβαλλαν οι δημοτικές αρχές και εκτελούσε ο ταμίας.

    Ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης αρνείται κάθε εμπλοκή και πολιτική ευθύνη του και δεν πρόκειται είπε να μιλήσει πριν ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος του ταμία για τη διάθεση κονδυλίων χωρίς παραστατικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ερωτηθείς χθες ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα των οικονομικών ανοιγμάτων στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στην εισαγγελία και διέταξε ΕΔΕ για τα χρήματα που δεν αποδόθηκαν για τα παρκόμετρα, καθώς και για την υπόθεση διάθεσης 150.000 ευρώ σε εργολάβο χωρίς παραστατικά, δήλωσε πως για το μόνο που μπορεί να κατηγορηθεί η δημοτική αρχή, είναι «για υπερβολική ανοχή».

    Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ζέττα Μακρή σε ερώτησή της ζητά να πληροφορηθεί αν «η αδύναμη διοίκηση εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια; Η εισαγγελική αρχή, εφεξής, θα καλείται να επέμβει για να μπορεί ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να ασκήσουν διοίκηση; Είδηση: 59303

    [24] Κινητοποίηση του διοικητιού προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Πεμπτη, 10 02 2011 13:29

    Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ συμμετείχε σήμερα το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον, μέλη του τοπικού συλλόγου, σχημάτισαν ομάδες και μετέβησαν σε κεντρικά σημεία του Βόλου, όπου διένειμαν στους πολίτες, κείμενο με τα αιτήματά τους.

    Όπως δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νίκος Ασίμος, οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων δεν αρνούνται ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, όχι όμως, στη βάση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, τη μισθοδοσία του προσωπικού από τα ίδια τα Ιδρύματα και τον έμμεσο εξαναγκασμό τους στην αναζήτηση οικονομικών πόρων από ιδιώτες. Είδηση: 59301

    [25] «Βάζουμε τέρμα στη βία» - Ημερίδα της ΠΟΑΣΥ στην Καβάλα

    Πεμπτη, 10 02 2011 13:24

    Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώνει αύριο (Παρασκευή) στην Ελευθερούπολη, η Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων σε συνεργασία με την Ένωση του Νομού Καβάλας. «Η διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, που θα έχει ως στόχο τη διαρκή ανάδειξη του προβλήματος και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι επιβεβλημένη» τόνισε σήμερα στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος συμπληρώνοντας πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια.

    Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 5:30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων θα γίνουν εισηγήσεις για τη βία στα ελληνικά γήπεδα, τη νομική της άποψη και τη κοινωνιολογία της, για την αστυνομική της αντιμετώπιση καθώς και τη σχέση της με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 59297

    [26] Μεταναστευτικό: Πρόταση νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ

    Πεμπτη, 10 02 2011 19:28

    Xαρακτηρίζοντας ως βραδυφλεγή βόμβα το μεταναστευτικό πρόβλημα και παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της πρότασης νόμου που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός της Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε σχετική συνέντευξη Τύπου.

    Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας: «Βεβαίως, τώρα που οι 300 μετανάστες βρίσκονται παρατημένοι και δε διακινδυνεύεται -με την παρουσία τους στη Νομική- η δημόσια εικόνα τάξης δεν ασχολείται κανείς μ' αυτούς. Όμως λύση δεν είναι να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω απ' το χαλί. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα, έχει αποφασίσει, όπως είπα πιο πριν, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να επιδείξει μια σκληρή πυγμή. Όμως καμία δύναμη frontex και κανένας φράκτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο έχει ως βάση την κρίση που επικρατεί στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Και βεβαίως επειδή έχει απολέσει η κυβέρνηση κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό ακροατήριο απευθύνεται μ' αυτά τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα στο συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ξεχνάνε, όμως, να μας πούνε ότι αν σήμερα η χώρα μας έχει γίνει χώρα υποδοχής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως Υπουργός Εξωτερικών και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης συνυπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ.

    Επίσης ξεχνούν να μας πουν ότι αν σήμερα χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς είναι γιατί παντού και κυρίως στις χώρες τους, αιτία είναι η φτώχεια που επιβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αιτία είναι ότι στις χώρες τους έχουν επικρατήσει οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, δυστυχώς σε ορισμένες απ' αυτές τις χώρες και με την παρουσία του ελληνικού στρατού.

    Πριν το 2001 οι Αφγανοί μετανάστες στη χώρα μας μετριόντουσαν στα δάκτυλα των χεριών, ήταν ορισμένες δεκάδες. Σήμερα, μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν είναι αρκετές χιλιάδες και αυτό είναι χαρακτηριστικό. Αν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, σε αστικές περιοχές δηλαδή και σε λιμάνια εισόδου και εξόδου από τη χώρα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι και γκετοποιημένοι είναι γιατί εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, δίνεται με το σταγονόμετρο πολιτικό άσυλο. Είναι γιατί η νομιμότητά τους εξαρτάται αποκλειστικά από την εργασία τους και από την ασφάλισή τους».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως: «Από τα τέλη του 2008 έως σήμερα έχουν χάσει τη δυνατότητα να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους πάνω από 150.000 μετανάστες και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κρίσης, εξαιτίας δηλ. του γεγονότος ότι η άδεια παραμονής συνδέεται με τον αριθμό των ενσήμων που είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με το νόμο, να καταθέσουν προκειμένου να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση της άδειας παραμονής.

    Ακριβώς λοιπόν εκεί έγκειται και η δική μας πρόταση νόμου. Εμείς ζητάμε να υπάρξει αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ιδίως όταν σε μια περίοδο κρίσης η δυνατότητα ενσήμων γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, για όλους εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, μιας ανεργίας που παίρνει διαστάσεις πρωτοφανείς. Η δική μας λοιπόν, νομοθετική πρωτοβουλία προσπαθεί να δώσει μια προσωρινή λύση και ανακούφιση τόσο για τους χιλιάδες μετανάστες, όσο όμως και για τους Έλληνες. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είτε είναι η καταστολή, είτε είναι ακόμη πιο συντηρητικές επιλογές, είτε είναι η ανακάλυψη ενός ακόμα εσωτερικού εχθρού, κατά την εκτίμησή μας θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα επωάζει βεβαίως πολλά αυγά του φιδιού θα είναι ικανή να δημιουργήσει ευήκοα ώττα σε συντηρητικά ακροατήρια, δεν θα δώσει όμως καμιά αποτελεσματική λύση σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα».

    Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Η πρόταση νόμου που καταθέτουμε λοιπόν επικεντρώνεται σε τέσσερις εξειδικευμένες προτάσεις, αφορά πρώτον, τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια διαμονής, την οποία όμως απώλεσαν στη συνέχεια, λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.

    Δεύτερον, στην παροχή άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους μετανάστες μπορούν να αποδείξουν με οποιονδήποτε έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια.

    Τρίτον, την παροχή ισχύος άδειας σε όσους μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο άλλο έγγραφο ότι διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, υπάρχει η πρόταση για παροχή προσωρινής άδειας διαμονής, ευκαιρίας δηλαδή -κάτι αντίστοιχο έγινε πρόσφατα στην Ιταλία με σημαντικά αποτελέσματα- δικαίωμα δηλαδή προσωρινής διαμονής ενός έτους με σκοπό την ανεύρεση εργασίας. Και αυτό για όσους βρίσκονται στη χώρα μας πριν από τις 30.12.10.

    Βεβαίως επαναλαμβάνω, ότι αυτή η πρόταση, είναι πρόταση ανακούφισης, δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα. Διότι για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα χρειάζεται ένας ριζικός επαναπροσανατολισμός της μεταναστευτικής πολιτικής. Ένας πυλώνας είναι αυτό που καταθέτουμε σήμερα εμείς, ένας δεύτερος πυλώνας είναι η διεκδίκηση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ, ένας τρίτος πυλώνας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και ένας τέταρτος πυλώνας είναι μια συνολική πολιτική προστασίας αυτών των ανθρώπων όταν έρχονται στη χώρα μας, παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, στέγασης σίτισης και κυρίως απογκετοποίησης των περιοχών εκείνων στον αστικό ιστό που επιβαρύνονται από την παρουσία υπεράριθμων μεταναστών και πολλές φορές γίνονται και πεδία δράσης ομάδων που δεν έχουν άμεση σχέση μόνο με μετανάστες, ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Είναι μια πυραμίδα όμως αυτές οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος στη βάση τους μπορεί να έχουν μετανάστες, ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο της επιβίωσης, στην κορφή όμως ως επί το πλείστον θα δείτε Έλληνες».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 59325

    [27] Τέλη Μάρτη η εκδίκαση της προσφυγής της ΠΓΔΜ στη Χάγη

    Πεμπτη, 10 02 2011 13:24

    Tο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες ακροάσεις επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου ως την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2011. Στη σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ προσέφυγε σε αυτό, θεωρώντας ότι η Ελλάδα, «με το βέτο που έθεσε» τον Απρίλιο του 2008 στην ένταξή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «παραβίασε κατάφωρα» την ενδιάμεση συμφωνία την οποία τα δύο μέρη συνυπέγραψαν το 1995.

    Αναφέρεται επίσης ότι τα δύο μέρη έχουν ήδη υποβάλει γραπτώς τις θέσεις τους επί του θέματος. Οι δημόσιες ακροάσεις θα διεξαχθούν στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), θα εγκαινιαστεί η άτυπη διεθνική ομάδα "Φίλοι της Μακεδονίας" που δημιουργήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η παρουσίαση αυτής της ομάδας θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρτιν Κάστλερ, ο οποίος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΛΚ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59299

    [28] Παραίτηση Παπουτσή ζήτησε η ΝΔ με αφορμή το αγροτικό

    Πεμπτη, 10 02 2011 12:01

    Οξύνθηκαν χθες τα πνεύματα στη Βουλή. Αφορμή η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών Δημήτρη Τσώτα να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις, πορείες και μετακινήσεις ανθρώπων και γεωργικών μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο κατά μήκος ενός χιλιομέτρου από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων. Η ΝΔ δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Κώστα Μαρκόπουλου κατηγόρησε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι φέρνει σε αντιπαράθεση το κράτος με τους πολίτες και τον κάλεσε να καταθέσει την παραίτησή του. Απαντώντας ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε με τη σειρά του την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποδηγετεί το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα ακυβερνησίας και την προκάλεσε να καταθέσει στη Βουλή πρόταση μομφής εναντίον του. Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραϊτη, «για αυταρχικές λογικές της κυβέρνησης». «Δεν δέχομαι να υπάρχει αυταρχική συμπεριφορά απέναντι σε αυτούς που κινητοποιούνται για αιτήματα», δήλωσε στη Βουλή. «Στο όνομα μιας μαξιμαλιστικής διεκδίκησης κανείς δεν μπορεί να κλείνει το δρόμο που συνδέει τη χώρα μας, με μια άλλη χώρα», τόνισε ωστόσο ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «ότι υπερβολικό και αν έγινε από τα αστυνομικά όργανα, δεν πρέπει να κλείνουν τα σύνορα της χώρας μας». Στο μεταξύ, οι αγρότες των νομών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας πλην των Σερρών αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους προσωρινά και θα ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις μετά τη γενική συνέλευση που έχουν προγραμματίσει.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    «Γιατί τόσο πολύ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο κος Μαρκόπουλος; Τον ενόχλησε η ακραία, τυπική φρασεολογία της απόφασης, ή γιατί δεν πέτυχε ο δικός σας σχεδιασμός να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα για να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει κράτος; Έχω την αίσθηση πως γι' αυτό διαμαρτύρεστε, γιατί δεν κλείσανε τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Παπουτσής και σημείωσε πως το περσινό κλείσιμο των συνόρων «έκανε τη χώρα περίγελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο κος Παπουτσής υποστήριξε πως ενώ οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, είχαν προτείνει στους επικεφαλείς των αγροτών να πραγματοποιήσουν παράσταση αντί για κλείσιμο των συνόρων, εκείνοι αρνήθηκαν - και προσπάθησαν με κάθε μέσο να πετύχουν τον στόχο τους.

    «Η κυβέρνησή σας, επιλέγει τον φόβο για να περάσει τις πολιτικές της» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως «οι συνδικαλιστές αγρότες είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι».

    «Η φράση περί «απόπειρας πραγματοποίησης συναθροίσεων» που καλύψατε, θυμίζει άλλες εποχές» απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος. «Εσείς ως πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ έχετε υποστεί πολιτική μετάλλαξη;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καλώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να υποβάλλει την παραίτησή του.

    «Τι ακριβώς θέλει η ΝΔ; Την παραίτηση του υπουργού; Να καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό. Αυτό προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και διαδικασίες» απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής.

    «Ανησυχούμε πολύ για το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο Υπουργός. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η αντίληψη που αναφέρεται στη νομιμότητα» ανέφερε από πλευράς ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής. «Μας είπε πως συκοφαντείται η χώρα στην Ε.Ε.. Να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Η παρθένα Ε.Ε. που βιάζει τους λαούς, δεν θα γίνεται ο κριτής των πάντων!».

    «Η ανοχή του πληθυσμού για την κυβέρνηση, αρχίζει να στερεύει με κυβερνητική υπαιτιότητα. Εμείς δεν θα ζητήσουμε την παραίτησή σας, σ' αυτό το επικοινωνιακό τρυκ της ΝΔ. Θα ζητήσουμε όμως, τα δύο μεγάλα κόμματα να πάψουν να διαιρούν τους Έλληνες στα μπλε και πράσινα μαντριά» είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

    «Αυτού του είδους οι αποφάσεις που παραβιάζουν κατάφωρα την συνταγματική νομιμότητα, είναι άκρως επικίνδυνες ειδικά σ' αυτήν την συγκυρία» υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης, καλώντας τον Υπουργό να λάβει μέτρα εναντίον του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών. «Αν δεν το πράξετε, να ξέρετε ότι ανοίγετε έναν επικίνδυνο δρόμο να πέφτουν σωρηδόν τέτοιου είδους αποφάσεις ξέροντας ότι έχουν την κάλυψη των υπουργών» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

    Κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Νίκος Τσούκαλης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «υπουργικό ατόπημα» την αποδοχή της ορθότητας της ενέργειας του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών.

    Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων - Επιμένουν οι Σερραίοι αγρότες

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχωρούν προσωρινά οι αγρότες στις περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

    Ωστόσο, δεν καταθέτουν τα όπλα, αντιθέτως δίνουν νέο ραντεβού την Παρασκευή στις Σέρρες, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εξελίξεων, προκειμένου να είναι παρόντες στη δίκη των επτά αγροτών που συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στον Προμαχώνα επειδή παρακάμπτοντας τα αστυνομικά μπλόκα επιχείρησαν να φτάσουν στον μεθοριακό σταθμό.

    Ο σχεδιασμός είναι, την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της δίκης στις Σέρρες, να ακολουθήσει συνεδρίαση των αγροτών, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους με συντονισμό δράσης για την επέτειο του Κιλελέρ, ενώ φαίνεται ότι έχουν πλέον, το βλέμμα στραμμένο προς την Αθήνα, οργανώνοντας πανελλαδική εξόρμηση.

    Ανυποχώρητοι εμφανίζονται την ίδια ώρα οι αγρότες των Σερρών που παραμένουν με τα τρακτέρ τους έξω από τα Λουτρά Σιδηρoκάστρου.

    Χθες πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα καθώς η κίνηση διεξάγονταν από παρακαμπτήριους. Σε γενική τους συνέλευση θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Παράλληλα δηλώνουν πως θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμη και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ FM Είδηση: 59253

    [29] Γονιδιακή ανακάλυψη έλληνα ερευνητή στις ΗΠΑ περιπλέκει το «δέντρο της ζωής»

    Πεμπτη, 10 02 2011 16:08

    Από την εποχή του Δαρβίνου το «δέντρο της ζωής» είναι η κατ' εξοχήν εικόνα που υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την πολυπλοκότητα της εξέλιξης στη Γη, όμως νέα στοιχεία έρχονται σιγά-σιγά να ανατρέψουν αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η ζωή είναι περισσότερος ένας «ιστός» ή ένα «μωσαϊκό» παρά ένα «δέντρο». Μια νέα ανακάλυψη ενός έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ, ότι τα γονίδια «πηδάνε» μαζικά και απευθείας από το ένα είδος μύκητα στο άλλο, χωρίς να μεσολαβήσουν ενδιάμεσα εξελικτικά στάδια και βαθμιαίες «διακλαδώσεις», ενισχύει τη νέα εικόνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Αντώνη Ρόκα του τμήματος βιολογικών επιστημών, σε εργασία που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», ανακάλυψαν ότι, πριν από εκατομμύρια χρόνια, μια ομάδα 23 γονιδίων «πήδηξαν» από το ένα είδος του μύκητα της μούχλας (Aspergillus) που βρίσκεται σε αμυλώδη τρόφιμα όπως το ψωμί και η πατάτα, σε ένα άλλο είδος μύκητα (Podospora) που ζει στα κόπρανα των φυτοφάγων ζώων και εξειδικεύεται στη διάσπαση των φυτικών ινών.

    Η ανακάλυψη αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι σήμερα είναι γνωστές ελάχιστες περιπτώσεις στην πρόσφατη εξελικτική ιστορία, που έχουν γίνει τέτοιες άμεσες μεταβιβάσεις γονιδίων (η λεγόμενη «οριζόντια μεταφορά γονιδίων») μεταξύ πολύπλοκων κυττάρων οργανισμών όπως τα ζώα, τα φυτά και οι μύκητες. «Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι τόσο μεγάλες ομάδες γονιδίων μπορούν να μεταφερθούν οριζόντια, δεν έχουν ψάξει για αυτές και δεν τις έχουν βρει», δήλωσε ο Ρόκας.

    Η ομάδα του έλληνα ερευνητή συνέκρινε λεπτομερώς τα πλήρη γονιδιώματα σχεδόν 100 ειδών μυκήτων για να καθορίσει τις μεταξύ τους εξελικτικές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό, ανίχνευσε την ομαδική μεταφορά των 23 γονιδίων, τα οποία συνεργάζονται για την κωδικοποίηση και την παραγωγή μιας τοξικής ουσίας που επιτρέπει στους μύκητες να επιτίθενται σε άλλους οργανισμούς ή να αμύνονται. Ουσίες τέτοιου είδους αποτελούν την πηγή διαφόρων σημαντικών φαρμάκων, όπως η πενικιλίνη και οι κυκλοσπορίνες.

    «Οι μύκητες παράγουν μια εντυπωσιακή ποικιλία φαρμάκων και φυσικών δηλητηρίων. Η ανακάλυψή μας ότι μια από τις μεγαλύτερες γονιδιακές ομάδες, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός τέτοιου δηλητηρίου, μεταφέρθηκε ανέπαφη μεταξύ από ένα είδος μύκητα σε άλλο, δείχνει ότι οι οριζόντιες μεταφορές ολόκληρων βιολογικών "μονοπατιών" μπορεί να έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία αυτής της ποικιλίας», ανέφερε ο Ρόκας.

    Η συνηθισμένη μεταφορά γονιδίων είναι η «κάθετη», από τους γονείς στα παιδιά, η οποία στο πέρασμα του εξελικτικού χρόνου συνέβαλε καθοριστικά -με τη βοήθεια των περιοδικών μεταλλάξεων και της φυσικής επιλογής- στο συνεχές «φούντωμα» και στα αλλεπάλληλα «κλαδιά» του «δέντρου της ζωής».

    Όμως, από τη δεκαετία του ΄80, οι επιστήμονες, μέσα από μελέτες σε βακτήρια, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν γιατί οι μικροοργανισμοί γίνονται ανθεκτικοί στα φάρμακα, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι, παράλληλα, η οριζόντια μεταφορά γονιδίων παίζει το δικό της όχι αμελητέο ρόλο στην εξέλιξη των ειδών. Στην περίπτωση αυτή, ένας οργανισμός δεν δέχεται γενετικό υλικό μόνο από τους προγόνους τους (όπως στην «κάθετη» μεταφορά γονιδίων), αλλά απευθείας από κάθε άλλο γειτονικό οργανισμό, ο οποίος, συχνά, δεν έχει καμία συγγένεια με τον αποδέκτη των νέων γονιδίων. Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, αν ένα βακτήριο βρει τρόπο να αντιστέκεται σε ένα φάρμακο, δεν κληρονομεί απλώς αυτή την ικανότητά του στους απογόνους του, αλλά μπορεί να τη διασπείρει γρήγορα σε άλλα μη συγγενικά βακτήρια, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

    Μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η οριζόντια μεταφορά γονιδίων δεν μπορεί να γίνει σε πιο πολύπλοκους οργανισμούς, όπως τα ζώα και τα φυτά, όμως η ανακάλυψη του Ρόκα ότι είναι δυνατή -και μάλιστα σε μαζικό βαθμό- στους μύκητες, δείχνει ότι η οριζόντια μεταφορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο εξελικτικό «παιγνίδι».

    Ο Αντώνης Ρόκας αποφοίτησε το 1998 από το τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2007 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, όπου έχει το δικό του ερευνητικό εργαστήριο. Προηγουμένως, αφού πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2001), υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59309

    [30] Στόχος η εξυγίανση του ΟΓΑ

    Πεμπτη, 10 02 2011 13:54

    Περιστατικά διπλοσυνταγογράφησης, αλλά και μη δήλωσης των θανάτων των ασφαλισμένων, προκειμένου να εισπράττεται σε αρκετές περιπτώσεις η σύνταξη από τους συγγενείς, είναι μεταξύ των φαινομένων που πλήττουν τον ΟΓΑ και τα οποία μετέφερε διοικητής του Οργανισμού, Π. Πέτρουλας μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ο διοικητής ανέφερε μία χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία εμπλέκεται υπάλληλος του Οργανισμού και φαρμακοποιός από την οποία το Ταμείο επιβαρύνθηκε 150.000 ευρώ σε ένα τρίμηνο μόνο.

    Ο κ. Πέτρουλας ανέδειξε τη μηχανοργάνωση του Οργανισμού και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα ξεκινήσει την 1η Μαϊου ως τις ουσιαστικότερες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και την άμβλυνση των φαινομένων διαφθοράς που οδηγούν σε κατασπατάληση των πόρων του ΟΓΑ.

    Ο διοικητής του ΟΓΑ προανήγγειλε τη λειτουργία νέου υποκαταστήματος στην Κοζάνη, ώστε να ελαφρύνει το έργο του ΟΓΑ της Θεσσαλονίκης, αλλά και να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Πηγές ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59302

    [31] Μεγάλη αύξηση της ανεργίας στα Ιόνια

    Πεμπτη, 10 02 2011 19:41

    Στο 13,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα, σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μεγάλη είναι αύξηση της ανεργίας στα Ιόνια το Νοέμβριο του 2010.

    Στην ανάλυση των στοιχείων κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα νησιά του Ιονίου (16,2%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στη Δυτική Μακεδονία (15,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Βόρειο Αιγαίο (9,7%), Πελοπόννησο (10,9%) και Ήπειρο (12,8%).

    Η ανεργία στα Ιόνια Νησιά εξελίσεται τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο, ανά έτος ως εξής: το 2005 - 7,2%, 2006 - 6,7%, 2007 - 11,1%, το έτος 2008 - 8,2%, 2009 - 11,7% και το 2010 - 16,2%. Είδηση: 59327

    [32] Νέα συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τρόικα/ Έκρηξη ανεργίας

    Πεμπτη, 10 02 2011 13:41

    Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας. Συναίνεση για το τετραετές πρόγραμμα περικοπών αναζητά η κυβέρνηση. Διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και κόμματα για τα μέτρα που θα περιληφθούν στο προσχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής της τετραετίας 2012-2015 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2015, θα επιτευχθεί χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων και χωρίς αυξήσεις νέων φόρων. Στο μεταξύ, έκρηξη της ανεργίας, δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, για τον περασμένο Νοέμβριο.

    Στο 13,9% η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο

    Το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2010 ανήλθε στο 13,9% από το 13,5% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010.

    Τον Νοέμβριο του 2009 βρισκόταν στο 10,6%.

    Σύμφωνα με την αρχή, ο πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 5,2%.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 59300


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 February 2011 - 18:00:53 UTC