Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Εξέγερση και λουτρό αίματος
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία
  • [03] Kριτική του Στρος Καν στις τράπεζες
  • [04] Επίσκεψη Χ. Παμπούκη στο Κατάρ
  • [05] 20 χρόνια φυλάκιση σε όσους φέρουν πολεμικό και βαρύ οπλισμό και ρίχνουν μπαλωθιές
  • [06] Οι ίνες προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων
  • [07] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Χρ. Γεραρής

    [01] Λιβύη: Εξέγερση και λουτρό αίματος

    Δευτερα, 21 02 2011 21:44

    Στο δρόμο της Αιγύπτου, αλλά σε πιο αιματηρή εκδοχή, βαδίζει η Λιβύη, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και το κύμα καταστολής, να συγκλονίζουν τη χώρα. Αρκετές πόλεις είναι στα χέρια των διαδηλωτών, ενώ το καθεστώς βομβαρδίζει τους διαδηλωτές, χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές και μισθοφορικές δυνάμεις από το Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Ζιμπάμπουε. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν εναντίον «σαμποτέρ και τρομοκρατών», φρασεολογία που δείχνει τις προθέσεις της έναντι των διαδηλωτών, καθώς και ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί».

    Όλες οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών, με τη μέτρηση να υπολογίζεται σε εκατοντάδες και πάνω από 600, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα λόγω του έκρυθμου της κατάστασης, να υπάρξουν ασφαλή στοιχεία για τον αριθμό τους. Ενδεικτικό του κάθετου διχασμού της χώρας, είναι η αυτομόληση δύο πιλότων πολεμικών αεροσκαφών της Λιβύης, που αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν πολίτες και τελικά προσγειώθηκαν στη Μάλτα. Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης και αρκετά μέλη του διπλωματικού σώματος στον ΟΗΕ και σε πρεσβείες παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την υπερβολική χρήση βίας από την κυβέρνηση.

    Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό, καθώς και ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο, απευθυνόμενος στον ΟΗΕ δήλωσε: «Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας στην περιοχή αυτήν. Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί».

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 του μηνός, να σταματήσει "άμεσα" η βία εναντίον των πολιτών της χώρας.

    Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε την "απαράδεκτη χρήση βίας" κατά των διαδηλωτών στην Λιβύη και ζήτησε την άμεση "παύση των βιαιοτήτων", καλώντας «για μία πολιτική λύση που θα ανταποκρίνεται στην φιλοδοξία του λαού της Λιβύης, στην δημοκρατία και στην ελευθερία».

    Στη Γερμανία, ο Αντρέας Μικαέλις, υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ ενημέρωσε σήμερα τον πρέσβη Τζαμάλ ελ Μπαράγκ πως η κυβέρνησή του κρίνει «απαράδεκτη» τη βία που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους διαδηλωτές, προσθέτοντας πως αυτή η βιαιότητα θα πρέπει να σταματήσει, τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Οι ελευθερίες της γνώμης και της συγκέντρωσης θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο με τους διαδηλωτές».

    Η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, θα στείλει τέσσερα φεριμπότ για να μεταφέρουν Τούρκους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, μετά την άρνηση των Λιβυκών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών THY στην πόλη.

    Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάγιεμ αρνήθηκε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει φύγει για την Βενεζουέλα, ενώ ο γιος του, Σάιφ αλ-Ισλάμ, πρότεινε ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθεί ο «εμφύλιος πόλεμος».

    Επιφυλακή στην Ελλάδα

    Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η αυτομόληση πιλότων λιβυκών μαχητικών, οδήγησαν σε επαγρύπνηση του συστήματος ραντάρ και των αεροσκαφών επιφυλακής στην Κρήτη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο ανοιχτά των δυτικών παραλίων της Κρήτης, ώστε αν χρειαστεί να παράσχει βοήθεια. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, προκειμένου να επαναπατρίσει με C-130, όσους Έλληνες επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη βορειοαφρικανική χώρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικά άρθρα: Προειδοποιεί και απειλεί ο γιός Καντάφι

    Είδηση: 60620

    [02] Γ. Παπανδρέου: Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

    Δευτερα, 21 02 2011 20:56

    Με την προτροπή να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία, απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους παρευρισκόμενους σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, αναφερόμενος ταυτόχρονα και στην αναγκαιότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και οικονομικής διακυβέρνησης σε δημοκρατική και αναπτυξιακή κατεύθυνση.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για την καθιέρωση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να λαμβάνονται ωστόσο υπόψιν οι αναγκαιότητες της κάθε χώρας. Δεν πρέπει να σηκώσει όλο το βάρος μόνος του ο γερμανικός λαός, όλοι μαζί πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, προωθεί μεγάλες αλλαγές και θα ξεχρεώσει τα χρέη της».

    Δεν έλειψαν όμως και τα απρόοπτα, καθώς ομάδα Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών φώναξαν συνθήματα εναντίον της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου, αρχικά καλώντας τους φοιτητές σε διάλογο, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε απόψεις, ιδέες και προτάσεις, αλλά και πως: "Μακάρι μια διαμαρτυρία να έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας».

    Αύριο Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σημαντική συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με θέματα συζήτησης την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων και το μηχανισμός στήριξης. Η αυριανή συνάντηση δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει όλα όσα με θάρρος κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο δύσκολο δρόμο που διανύει μαζί με τον ελληνικό λαό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να συμφωνεί στο αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.

    Ταυτόχρονα με τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που τον συνοδεύει, θα έχει κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και στο μέλλον της ευρωζώνης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετικά άρθρα: Kύκλος σημαντικών επαφών Παπανδρέου

    Είδηση: 60617

    [03] Kριτική του Στρος Καν στις τράπεζες

    Δευτερα, 21 02 2011 20:19

    Στο θέμα της καταβολής μπόνους από τις τράπεζες, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, χαρακτηρίζοντάς το «Σκανδαλώδες γεγονός, ως εάν η διεθνής κρίση δεν είχε ποτέ συμβεί». Οι δηλώσεις δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν» και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΔΝΤ: «τα μπόνους έχουν επανέλθει. Οι αποζημιώσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ωθούν λοιπόν στο έγκλημα».

    Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει μεγάλη εκτίμηση στους οίκους αξιολόγησης, λέγοντας: «Βρίσκω συχνά αυτές τις αξιολογήσεις, που φέρουν βαρειές επιπτώσεις, να έχουν δημοσιοποιηθεί χωρίς, όμως, να στηρίζονται αυτές σε μία καλή γνώση των πραγμάτων». Τέλος ο κ. Στρος Καν αναφερόμενος στο θέμα των απαλλαγών που προωθεί στη Γαλλία η κυβέρνηση Σαρκοζί για το «φόρο αλληλεγγύης για την περιουσία», λέγοντας: «Αντίθετα αυτού που πιστεύεται, γενικώς, οι φορολογήσεις περιουσιών γίνονται σε πολλά κράτη, σήμερα. Ιδίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, όπου μάλιστα η φορολόγηση είναι πολύ βαρύτερη, απ αυτήν που ίσχυσε, κάποτε, στη Γαλλία».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Είδηση: 60616

    [04] Επίσκεψη Χ. Παμπούκη στο Κατάρ

    Δευτερα, 21 02 2011 19:52

    Το Κατάρ επισκέπτεται ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη, το Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη και τον Πρόεδρο του Invest in Greece, Αρι Συγγρό.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, είχε συζητηθεί σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που βρίσκεται στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος στις συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Qatar Investment Authority Ahmad Al Sayed.

    Επίσης ο κ. Παμπούκης συναντήθηκε και με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Mohammed Saleh Al-Sada, ενώ αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani. Παράλληλα με τα επενδυτικά σχέδια, οι συζητήσεις περιστράφηκαν και στις εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη που είναι κυρίως οικονομικές, όσο και στον αραβικό κόσμο, που έχουν αποκτήσει δραματικές πολιτικές διαστάσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 60614

    [05] 20 χρόνια φυλάκιση σε όσους φέρουν πολεμικό και βαρύ οπλισμό και ρίχνουν μπαλωθιές

    Δευτερα, 21 02 2011 21:18

    Μετατρέπεται σε κακούργημα (κάθειρξη έως είκοσι χρόνια) η παράνομη οπλοφορία πολυβόλων όπλων, βαρέως οπλισμού, πολεμικών τυφεκίων, υποπολυβόλων, χειροβομβίδων και όλμων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων.

    Εξάλλου με άλλη προσθήκη που επέφερε ο υπουργός αίρεται το αξιόποινο της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου, αρκεί ο κάτοχος να εμφανισθεί αυτοβούλως στις αρχές -δηλαδή πριν τυχόν ελεγχθεί- και να το δηλώσει καταβάλλοντας το 20πλάσιο του παραβόλου.

    Ο υπουργός μίλησε για νομοθέτημα που επιδιώκει πληρέστερο έλεγχο όπλων και πυρομαχικών από την πηγή ως την κατανάλωση, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα που έχει υποβληθεί από εμπόρους για πώληση διόπτρων στα κυνηγετικά όπλα.

    Θετικές σε γενικές γραμμές, αλλά με αρκετές παρατηρήσεις- ενστάσεις ήταν οι κρίσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο που ήδη υπερψηφίσθηκε επί της αρχής του από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Ασπραδάκης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου ως αναγκαίου για την καταπολέμηση της κατασκευής διακίνησης και εμπορίας πυροβόλων όπλων.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, σημείωσε όμως κακώς δεν καθίσταται υποχρεωτική η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ενώ γενικότερα ως νομοθέτημα, ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια λειτουργίας της αγοράς με την ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας παραγωγής, για παράδειγμα φυσιγγίων, ενώ κάλεσε την πολιτεία να επιτρέψει τη γόμωση και αναγόμωση πυρομαχικών από αθλητικούς συλλόγους.

    Υπέρ οποιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας που οδηγεί στον περιορισμό της διακίνησης όπλων, αλλά επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη ως προς την αποτελεσματικότητά της τάχθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας, ενώ ο αγορητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης σημείωσε ότι χρειάζεται ένας νέος ολοκληρωμένος νόμος για την κατοχή όπλων.

    Θετικό αλλά "επιφανειακό", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, κρίνοντας ότι οι όποιοι έλεγχοι προβλέπονται, γίνονται με προχειρότητα.

    "Καβγάς" για τις κρητικές "μπαλωθιές"

    Στο περιθώριο της συζήτησης, έγινε σφοδρό φραστικό επεισόδιο μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή και του ανεξάρτητου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη, όταν η πρώτη μνημόνευσε την πολύ κακή συνήθεια Κρητών κυρίως με τις "μπαλωθιές" σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

    Η αναφορά της κ. Πιπιλή στους κ.κ. Κώστα Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη που σε έντονο ύφος είπε ότι και κατά την επίσκεψη Σαμαρά "έπεσαν μπαλωθιές"

    Κουβέντα στην κουβέντα η κ. Πιπιλή απεκάλεσε τον συνάδελφό της "ορντινάντσα", ενώ εκείνος της είπε "να πάει να κάνει κάποια επίδειξη χορού για την μάθει ο κόσμος".- Κι εσείς να πάτε να πλύνετε τα πιάτα, που δεν πρόλαβα, γιατί εργάζομαι, ανταπάντησε η βουλευτής.

    Τελικώς με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων πήραν και οι δύο πίσω τις βαριές κουβέντες.

    AΠΕ Είδηση: 60619

    [06] Οι ίνες προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων

    Δευτερα, 21 02 2011 21:05

    Υγεια

    Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών ως προς την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία κατά των καρδιακών νοσημάτων έχουν αποδειχτεί από προηγούμενες μελέτες, αλλά οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το νέο στοιχείο είναι ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων.

    "Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν ευρύτερες ευεργετικές ιδιότητες απ΄ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό", είπε ο Φρανκ Χου, ο οποίος ερευνά θέματα διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard και ο οποίος έγραψε άρθρο συνοδευτικό της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

    "Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι φυτικές ίνες πρέπει να υπάρχουν σταθερά στο διαιτολόγιό μας και πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε όσες περισσότερες φυτικές ίνες μπορούμε", δήλωσε ο Χου στο πρακτορείο Reuters αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητές τους πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) συνιστά οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών και οι άνδρες περίπου 38 γραμμάρια.

    Μισό φλυτζάνι βραστές φακές περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μισό φλυτζάνι ωμών αμυγδάλων 9 γραμμάρια.

    Για τις ανάγκες της έρευνας, 400.000 μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP) παρακολουθήθηκαν από την Γικγιούνγκ Παρκ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και τους συνεργάτες της.

    Το 1995 και το 1996, όταν ήταν από 51 ως 71 ετών, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες με επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης, το βάρος τους και το αν κάπνιζαν.

    Χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων για τα ποσοστά θανάτων και τα αίτιά τους, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να διακριβώσει ποιοί από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην αρχική μελέτη πέθαναν και από ποιά αίτια στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης κατά μέσον όρο εννέα ετών.

    Συγκρίνοντας τους ανθρώπους με τη μικρότερη πρόσληψη φυτικών ινών- άνδρες που κατανάλωναν 13 γραμμάρια και γυναίκες 11 γραμμάρια ημερησίως - με εκείνους με τη μεγαλύτερη πρόσληψη - άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 29 γραμμάρια και γυναίκες 26 γραμμάρια ημερησίως- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στη διάρκεια της έρευνας από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

    Το ίδιο συνέβη και όταν εξετάστηκαν τα αίτια θανάτου.

    "Η πρόσληψη φυτικών ινών μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές και μολυσματικές νόσους καθώς και από παθήσεις το αναπνευστικού κατά 24 με 56% στους άνδρες και κατά 34 με 59% στις γυναίκες", έγραψαν οι επιστήμονες.

    Για τους άνδρες μόνο, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συνδεόταν επίσης και με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.

    Συνολικά, οι φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερες προστατευτικές ιδιότητες όταν προέρχονταν από σιτάρι παρά από φρούτα, λαχανικά ή φασόλια, ίσως επειδή το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν από τις ασθένειες, είπε ο Χου.

    Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν άμεσα τον πρόωρο θάνατο, είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να εμπιστευθούν τους εθελοντές ότι περιέγραψαν με ακρίβεια τις διατροφικές τους συνήθειες και τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

    AΠΕ Είδηση: 60618

    [07] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Χρ. Γεραρής

    Δευτερα, 21 02 2011 19:11

    Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρ. Γεραρής.

    Υπέβαλε την παραίτησή του στις 8 Φεβρουαρίου 2011 στον πρόεδρο της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και στον πρόεδρο της Βουλής και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    Έπειτα από τριετή θητεία, ο κ. Γεραρής παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους που δεν του επιτρέπουν να ασκεί με πλήρη απασχόληση τα καθήκοντά του. Η θητεία στην Αρχή είναι τετραετής με δυνατότητας ανανέωσης.

    Ωστόσο, ο παραιτηθείς πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για να συμμετάσχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα συσταθεί για την αλλαγή του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή (Θεσμών και Διαφάνειας) για τη βελτίωση του νόμου για τις ανεξάρτητες αρχές.

    Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ο κ. Γεραρής μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου της Αρχής έως τις 8 Απριλίου 2011, προκειμένου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

    AΠΕ Είδηση: 60615


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 February 2011 - 22:06:52 UTC