Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονικός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ το απόγευμα
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις
  • [04] Σε επαγρύπνηση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Λιβύη
  • [05] Αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

    [01] Φονικός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία

    Τριτη, 22 02 2011 08:11

    Εξήντα πέντε νεκροί σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός, των 6,3 Ρίχτερ που έπληξαν την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ο σεισμός που είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα ισοπέδωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοιι στα ερείπια των κτηρίων και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού θα συνεχιστούν τη νύχτα παρά το σκοτάδι και τη βροχή που έχει αρχίσει να πέφτει. Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και όλοι όσοι ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία Α. Μάρκελλος.

    Βομβαρδισμένο τοπίο- Φόβοι για διπλάσιο αριθμό θυμάτων

    Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Κραιστιτσέρτς, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας μετά τα 6,3 Ρίχτερ που τη συγκλόνισαν στις 12.51 το μεσημέρι της Τρίτης, (23.51 GMT της Δευτέρα) σε μία ώρα αιχμής, με όλες τις υπηρεσίες σε λειτουργία τα μαγαζιά και τα σχολεία ανοιχτά. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται στους 65 ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν φόβος ότι ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί.

    Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο του ήταν σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από την πόλη Κρίστιτσερτς.

    Περισσότεροι από 200 είναι οι εγκλωβισμένοι σε κτήρια στο κέντρο της πόλης, μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ. Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους θα συνεχιστούν τη νύχτα παρά το σκοτάδι και τη βροχή που έχει αρχίσει να πέφτει.

    Η πόλη που σύμφωνα με το Δήμαρχο της, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, έχει κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.

    Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι εγκλωβίζοντας κόσμο στα ερείπια, ενώ υπάρχουν και παγιδευμένοι σε κτήρια που ξέσπασαν πυρκαγιές.

    Πυκνός καπνός καλύπτει πολλούς δρόμους της πόλης ενώ οι κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στα πάρκα της πόλης.

    Εξαιτίας του σαθρού εδάφους, αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.Μεγάλες ζημιές υπέστη και ο κεντρικός καθεδρικός ναός της πόλης.

    Καλά οι Έλληνες της περιοχής

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ενώ οι πέντε ελληνικές οικογένειες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή είναι καλά στην υγεία τους.

    Μετασεισμός των 7 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 2010

    Ο σημερινός σεισμός, σύμφωνα με τους Αμερικανούς σεισμολόγους που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ακολουθίας είναι μετασεισμός των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκαν πριν από πέντε μήνες, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2010.

    Αυτό, δείχνει, σύμφωνα με τους σεισμολόγους ότι ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να συμβεί ακόμα και αρκετούς μήνες μετά το πρώτο γεγονός.

    Τότε, σε αντίθεση με σήμερα, είχε επίκεντρο τη θάλασσα.

    Επιπλέον, την κατάσταση έχει επιβαρύνει, το υπέδαφος της περιοχής, το οποίο αποτελείται από άμμο και χαλίκι.

    Έτσι, όταν σημειώνεται σεισμός αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευτεί με άμμο, το υπέδαφος μετατρέπεται σε βάλτο που καταπίνει κομμάτια γης. Είδηση: 60621

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ το απόγευμα

    Τριτη, 22 02 2011 10:27

    Κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργoύ Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αναμένεται το απόγευμα, στο Βερολίνο, με στόχο να την ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις εν όψει των Συνόδων του Μαρτίου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού μας, ένας ισχυρός και ευέλικτος ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα θωρακίζει το ευρώ, είναι τα βασικά θέματα που θα βάλει στο τραπέζι ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ακόμη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να διερευνήσει τις προθέσεις Μέρκελ και να αποσαφηνίσει τι θα περιλαμβάνει τελικά το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που έχουν συντάξει Βερολίνο και Παρίσι. Θα προηγηθεί, συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Υπέρ της διεύρυνσης του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF τάχθηκε με έμφαση ο πρωθυπουργός, στη διάλεξή του το βράδυ της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

    «Το Ταμείο πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων, "χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία για να ηρεμήσουμε τις αγορές. Είναι απαραίτητες οι επενδύσεις που θα φέρουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και τη θέσπιση ευρωομολόγων, με τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα υποδομών στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να σηκώσει το βάρος του διογκούμενου χρέους, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιτοκίων και της αποπληρωμής της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Πρέπει να προσέξουμε ώστε οι τόκοι για τη βοήθεια της ΕΕ να μην είναι υπερβολικά υψηλοί", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Επισης, παρέπεμψε και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές προς τις γερμανικές αν χρειάζεται να πληρώνουν μεγαλύτερους τόκους. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι "η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια" που παίρνει σήμερα.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη επώδυνες και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η γραμμή ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί.Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η χώρα παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αποτραπεί μία αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή δείχνει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα συζητηθεί η επιμήκυνση των ελληνικών δανείων.

    Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, εμφανίζεται απορριπτική στην ιδέα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ταμείο του μηχανισμού στήριξης, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ θα εξέπεμπε λάθος μηνύματα σε αγορές και κυβερνήσεις.

    Η επιφυλακτικότητα είναι πλεονέκτημα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, για το τι αναμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση Παπανδρέου - Μερκελ.

    «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, από κάθε άλλη χώρα».

    Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε μειονέκτημα το ότι δεν υπάρχει σύμπνοια.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Γ. Παπανδρέου: Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

    Είδηση: 60623

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις

    Τριτη, 22 02 2011 10:57

    Μετ' εμποδίων και σήμερα οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού λόγω της απεργίας των τρόλεϊ 11:00 με 16:00 και του ηλεκτρικού μεταξύ 12:00 με 16:00. Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των πιστώσεων της Παιδείας και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Στις 11:00 προγραμματίζουν συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα οι οικοδόμοι θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Σε τρίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση έως τη 1 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά μια πρόγευση σε σχέση με την 24ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 23 του μηνός, καθώς αναμένεται να παραλύσει η χώρα. Κεντρικά αιτήματα ένα νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και η αποτροπή νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

    Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως και ώρα 11:00 και το ΠΑΜΕ για την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο.

    Δυσκολίες στις μετακινήσεις

    Από τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργεί κανονικά Μετρό και Τραμ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 9:00 έως τις 17:00, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να κατέβουν στο κέντρο για να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και την πορεία που διοργανώνουν τα συνδικάτα.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και τα λεωφορεία μεταξύ Κιάτου - Πάτρας και αντιστρόφως.

    Επίσης θα ματαιωθούν πτήσεις της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας μεταξύ 12:00 με 16:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Ειδικότερα η Aegean ματαιώνει τις πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφής για Σητεία, Σάμο, Κω, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Χίο, δύο πτήσεις για Μυτιλήνη και δύο για Αλεξανδρούπολη. Επίσης, ματαιώνει τις πτήσεις A3 734/735 Θεσσαλονίκη- Σάμος - Θεσσαλονίκη και Α3 716/717 Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η Aegean αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) 210 6261000 (από κινητό).

    Από την πλευρά της η Olympic Air ματαιώνει τις πτήσεις από Αθήνα μετ' επιστροφής για Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μυτιλήνη, Ρόδο, δύο πτήσεις για Ηράκλειο, Σάμο, Αλεξανδρούπολη και τρεις για Χίο.

    Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.

    Πρόσκληση των συνδικάτων για μαζική συμμετοχή

    Στην απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ασφαλιστικών Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στις Νομαρχίες.

    Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά καταστήματα με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ωστόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας αποστασιοποιήθηκε ζητώντας από τα μέλη του να κατεβάσουν ρολά μόνο κατά τη διάρκεια της πορείας.

    Στην απεργία θα λάβουν μέρος οι τραπεζικοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια, οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά και οι δικηγόροι - πλην Αθηνών και Πειραιά - που θα απέχουν των καθηκόντων τους έως την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

    «Ο,τι κάνει η κυβέρνηση το κάνει με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε για την αυριανή απεργία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής. «Οι διαμαρτυρίες είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του, γιατί υπάρχει διαμαρτυρία για εργασιακά δεδομένα και υπάρχει και διαμαρτυρία για να μη χαθούν τα κεκτημένα κάποιων βολεμένων», πρόσθεσε.

    Την Πέμπτη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα όλες οι συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν στάση από τις 11:00 ως τις 16:30.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60624

    [04] Σε επαγρύπνηση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Λιβύη

    Τριτη, 22 02 2011 09:48

    Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης μιλώντας σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για υπερπτήσεις αεροσκαφών C-130 και ο σχεδιασμός γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον ίδιο και τον γενικό γραμματέα κ. Ζέπο. Πρόκειται για περίπου 300 Έλληνες πολίτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο. «Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρίες», είπε ο κ. Δόλλης.

    «Είμαστε», πρόσθεσε ο κ. Δόλλης, «σε συνεννοήσεις και με άλλες χώρες οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες μας από κοινού».

    Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το σύστημα των ραντάρ και των αεροσκαφών επιφυλακής στην Κρήτη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο ανοιχτά των δυτικών παραλίων της Κρήτης, ώστε αν χρειαστεί να παράσχει βοήθεια.

    Πηγές ΝΕΤ , ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60622

    [05] Αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων

    Τριτη, 22 02 2011 11:35

    Όφελος 169 εκ ευρώ θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την ανατιμολόγηση 3.437 φαρμάκων, οι νέες τιμές των οποίων θα ισχύσουν από την Τετάρτη. Οι μειώσεις στις τιμές τους ξεκινούν από 0, 5% και φθάνουν και το 87% ενώ οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0,16% έως 11%. Οι ανατιμολογήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν επιφέρει συνολική μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 14,46%.

    Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp και όπως αναφέρει το υπουργείο από την ανατιμολόγηση των 3.437 φαρμάκων, τα 1.322 είναι πρωτότυπα και τα 2.115 είναι αντίγραφα.

    Πηγες ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60625


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 February 2011 - 9:57:17 UTC