Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη αιματηρή συμπλοκή με δύο νεκρούς και βαριά τραυματίες αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ
  • [02] Λιβύη: Σφίγγει ο κλοιός, επιμένει ο Καντάφι
  • [03] Μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
  • [04] «Δεν πληρώνω»: Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος
  • [05] Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την πίεση
  • [06] Γ. Μαγκριώτης: Το Μάρτη η συμφωνία για μείωση των διοδίων
  • [07] Στους 41 οι απεργοί πείνας που νοσηλεύονται
  • [08] Εξετάζουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες - Νέες στάσεις

    [01] Μεγάλη αιματηρή συμπλοκή με δύο νεκρούς και βαριά τραυματίες αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ

    Τριτη, 01 03 2011 20:06

    Νεκροί είναι οι δύο από τους τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς, μετά από πυρά που δέχτηκαν στην περιοχή του Ρέντη. Σοβαρά, αλλά πιθανόν εκτός κινδύνου, είναι ο τρίτος αστυνομικός, ενώ ελαφρά στο πόδι τραυματίστηκε ο τέταρτος.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πριν από το αιματηρό περιστατικό είχε γίνει καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης για ληστεία από τρία άτομα που είχαν καλάσνικοφ σε περίπτερο στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, τα οποία διέφυγαν με ΙΧ Volvo, με συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας, ο οποίος προέκυψε από τα τερματικά της Άμεσης Δράση ότι είναι κλεμμένο.

    "Κατά ριπάς"

    Με βολές κατά ριπάς «γάζωσαν» τους τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που τους καταδίωκαν, οι δράστες της αιματηρής συμπλοκής στο Ρέντη, σύμφωνα με μαρτυρίες. Κάτοικος της περιοχής, σε ερώτηση αν είδε το γεγονός απάντησε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι του και έπεσε στο πάτωμα ακούγοντας τους πυροβολισμούς. «Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το συμβάν έγινε δίπλα στη συμβολή των οδών Περικλέους και Παντελή Νικολαϊδη. Το όχημα τύπου τζιπ, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών, μπήκε ανάποδα στην οδό Περικλέους όπου οι δράστες έστησαν ενέδρα στους αστυνομικούς και ακολούθησαν οι πυροβολισμοί που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός και τον τραυματισμό των άλλων τριών.

    Αυτή τη στιγμή στο τόπο του συμβάντος βρίσκονται περισσότεροι από 150 αστυνομικοί που «χτενίζουν» την περιοχή, ενώ έρευνες πραγματοποιεί και το ελικόπτερο της αστυνομίας

    Νωρίτερα υπήρχε καταγγελία στην αστυνομία για ληστεία σε περίπτερο της περιοχής σύμφωνα με την οποία τρεις δράστες που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ, διέφυγαν με αυτοκίνητο μάρκα Volvo. Οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες εντόπισαν το ύποπτο αυτοκίνητο κοντά στη λεωφόρο Κηφισού και το ακολούθησαν. Το αυτοκίνητο μπήκε στον παράδρομο της λεωφόρου, στο ύψος της Λαχαναγοράς στο Ρέντη, στο ρεύμα προς Πειραιά. Στο σημείο αυτό το αυτοκίνητο σταμάτησε ξαφνικά σε σκοτεινό σημείο του δρόμου και κάποιοι από τους επιβαίνοντες βγήκαν έξω και γάζωσαν τους τέσσερις αστυνομικούς με καλάσνικοφ και πιστόλι. Στην συνέχεια ξαναμπήκαν στο όχημα, ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    Βρέθηκε το volvo

    Βρέθηκε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή του Ρέντη, εγκαταλειμμένο, το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Volvo των δραστών του μακελειού στον παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν και τα όπλα με τα οποία πυροβόλησαν τους αστυνομικούς. Αυτή την ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή αναζητούν τους δράστες, με βάση περιγραφές και χαρακτηριστικά που έχουν, χωρίς ωστόσο να τους έχουν εντοπίσει.

    Δηλώσεις κομμάτων

    Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, από την Άγκυρα, για τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, στη ΝΕΤ , στη δημοσιογράφο βΕλλη Στάη.

    «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. βOθωνα και με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Οικονόμου, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νίκαια, στο νοσοκομείο. Παρακολουθούμε από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις. Θέλω να σας πω ότι προσωπικά αισθάνομαι συγκλονισμένος γιατί είναι ένας κύκλος αίματος που φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν να τον συνεχίσουνε. Είτε οι δράστες προέρχονται από το χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, είτε από το χώρο της τρομοκρατίας έχουν επιλέξει τη συνέχιση του κύκλου του αίματος.

    Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες, αλλά η χρήση των καλάσνικοφ οδηγεί σε συμπεράσματα όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να τα επιβεβαιώσει, οδηγεί όμως σε ενδείξεις πολύ σοβαρές, γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν και η τρομοκρατία. Γι αυτό, το επαναλαμβάνω, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μέχρι να βρεθούν όλες οι ενδείξεις εκείνες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε όμως εκείνο το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για αυτό το έγκλημα. Γιατί είναι έγκλημα αυτό το οποίο συνέβη. Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου. Και φοβάμαι ότι κινδυνεύουν και όλοι οι αστυνομικοί οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν τη μάχη τους για την προστασία των πολιτών.»

    Εσπευσμένα για την Αθήνα αναχωρεί τα μεσάνυχτα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, από την Άγκυρα που βρίσκεται, λόγω του αιματηρού περιστατικού που κόστισε τη ζωή σε δυο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή του Ρέντη.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, επισκέφθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας τους τρεις τραυματίες αστυνομικούς. Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η άνανδρη δολοφονία ενός αστυνομικού και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων τριών, την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρώντας την ασφάλεια των συμπολιτών μας, προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό.

    Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για το χαμό του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ από τις σφαίρες αδίστακτων εγκληματιών.

    Την ώρα αυτή, η σκέψη μας είναι κοντά στους άλλους τρεις νέους ανθρώπους, στους οποίους εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχές μας για άμεση αποκατάσταση της υγείας τους. Η σκέψη μας είναι και δίπλα στις οικογένειές τους, στις οποίες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη δύσκολη δοκιμασία που περνάνε. Η σκέψη μας είναι, όμως, και στον τρόπο με τον οποίο θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση με την εγκληματικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν και δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τον καταλογισμό ευθυνών, ίσως θα πρέπει το σημερινό τραγικό περιστατικό να αφυπνίσει την κυβέρνηση, η οποία με τη συνεχή απαξίωση της λειτουργίας και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει αποθρασύνει τα κάθε λογής εγκληματικά στοιχεία, παίζει κορώνα-γράμματα τις ζωές των Ελλήνων αστυνομικών και θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας των πολιτών».

    Από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ εξεδόθη η ανακοίνωση για το συμβάν

    Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.α.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και σ' αυτό τον τομέα ταξική.

    Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού και εύχεται την ανάρρωση των τριών τραυματισμένων αστυνομικών.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, τοποθετήθηκε για τη δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ:

    «Είναι φυσική συνέπεια να καταθέτουμε τον πόνο μας, τη θλίψη μας και τα συλλυπητήρια για τον νεκρό αστυνομικό που έπεσε στο καθήκον. Το ερώτημα όμως είναι: Φτάνει αυτό; Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο ερχόμαστε εδώ αφιερώνουμε δύο, πέντε ή δέκα λεπτά το πολύ και καταθέτουμε αυτήν τη θλίψη.

    Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες ή όχι, ως Πολιτεία; Επιβάλλεται ή όχι; Αυτά είναι τα ερωτήματα. Παραμένει ακόμη ρευστό στους αστυνομικούς εάν, πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το υπηρεσιακό τους όπλο.. Τη στιγμή που ο δολοφόνος έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γρηγορότερα όπλα. Φτάσαμε, λοιπόν, σήμερα να κλάψουμε ένα ακόμα παιδί. Ενώ κάποια άλλα δίνουν αγώνα στην εντατική μονάδα για να επιβιώσουν. Χρειάζεται, λοιπόν, κάποια στιγμή να βρει το πολιτικό θάρρος η κυβέρνηση, να κυβερνήσει ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι ως κυβέρνηση με φοβικά σύνδρομα. Παιδιά αγροτών και εργατών είναι, δεν είναι παιδιά της πλουτοκρατίας οι αστυνομικοί. Σκεφτείτε να ήταν ανάποδα τα πράγματα και ο αστυνομικός, κάτω από την πίεση, να είχε πυροβολήσει πρώτος, τι θα είχε γίνει τώρα και πολύ περισσότερο τι θα γινόταν αύριο. Λες και πρέπει να πονάμε περισσότερο τα παιδιά τα μεν από τα παιδιά τα άλλα. Τα ένστολα παιδιά πρέπει να εισπράττουν περισσότερη τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη που, για ένα χιλιάρικο που τους δίνετε, αυτά τα παιδιά είναι καθημερινώς μπροστά στον κίνδυνο. Παιδιά που φίλησαν τη γυναίκα τους και το παιδί τους και σήμερα το βράδυ δεν θα γυρίσουν πίσω.

    Πρέπει σαφώς η Πολιτεία να κάνει κάτι περισσότερο. Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του έργου τους. Είναι και κατά πόσο αυτά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται ψυχολογικά ότι πίσω τους είναι η Πολιτεία. Το έγκλημα καλπάζει! Οι λαθρομετανάστες πρωταγωνιστούν! Κι εσείς αρνείστε να πάρετε πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση, μήπως και «κατηγορηθείτε». Κατηγορείστε όμως από την κοινωνία, για όλα αυτά που συμβαίνουν και για όλα αυτά που συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται. Θέλω να ελπίζω ότι θα λάβετε τα μέτρα να προστατευτεί ο αστυνομικός!»

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και τα συλλυπητήριά του για τον αστυνομικό, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, λέγοντας πως οι αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για τον ελληνικό λαό, είναι παιδιά του ελληνικού λαού με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία διαχρονικά δεν αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτεία.

    AΠΕ Είδηση: 61476

    [02] Λιβύη: Σφίγγει ο κλοιός, επιμένει ο Καντάφι

    Τριτη, 01 03 2011 22:04

    Κοινή είναι η πεποίθηση, αλλά εμφανίζονται αποκλίσεις στους τρόπους, με τους οποίους η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να συμβάλλει στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, με ορισμένους να προβληματίζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Την ίδια ώρα ο Μουαμάρ Καντάφι δηλώνει ότι ο λαός του τον αγαπάει και θα τον υπερασπιστεί με τη ζωή του. Στην ελεύθερη Βεγγάζη δημιουργήθηκε στρατιωτικό συμβούλιο, ως πυρήνας του νέου στρατού. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, σε σύσκεψή τους, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από ξένες χώρες, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές.

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σεμινάριο για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που οργανώθηκε στην Αθήνα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό πακέτο κοινωνικής και οικονομικής στήριξης στις χώρες της Βόρ. Αφρικής».

    Στους κόλπους του ΝΑΤΟ έντονες είναι οι διαβουλεύσεις, που όμως βλέπουν τη δημοσιότητα με το σταγονόμετρο, με μόνο επιβεβαιωμένο σενάριο, το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενέργεια που απαιτεί και την έγκριση του ΟΗΕ. Πάντως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία για την τακτική που θα ακολουθηθεί.

    Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ. Το πλοίο αυτό είναι ελικοπτεροφόρο, που μεταφέρει αποβατικά σκάφη, δυο πλοία συνοδείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως και σε στρατιωτικές.

    Τόσο το USS Kearsarge όσο και το επίσης πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, USS Ponce, θα περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ τα ξημερώματα της Τετάρτης και υπολογίζεται ότι θα μπουν στη Διώρυγα του Σουέζ, στις 5:30 (ώρα Ελλάδας). Φρεγάτα στέλνει στη Λιβύη και ο Καναδάς, που πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι στη χώρα.

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί νέα έρευνα για το αν υπάρχει ανάμιξη και σε ποιο βαθμό, του Μουαμάρ Καντάφι στην βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της Pan Am πανω απο το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1988, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι.

    Βουλευτές από το Μάλι καταγγέλλουν ότι το καθεστώς Καντάφι, στρατολογεί νεαρούς μισθοφόρους από το Μάλι και το Νίγηρα.

    Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των περιουσιακών στοιχείων εταιριών που έχουν σχέσεις με το καθεστώς του κ. Καντάφι. Στη Βρετανία η κυβέρνηση επέβαλε την Κυριακή πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Λιβύης, της οικογένειάς του.

    Ήδη η Ε.Ε. έχει αποφασίσει εμπάργκο στα όπλα, εμπάργκο στις πωλήσεις υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς καταστολής, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι και 25 συγγενών του.γ Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε «αντι-παραγωγική, έναντι της αραβικής κοινής γνώμης», μία ενδεχόμενη παρέμβαση του ΝΑΤΟ με στόχο της τη Λιβύη.

    Την Τρίτη, σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκέ, τόνισε ότι πρέπει να εκφραστεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «που θα επιτρέψει πραγματικά να ελεγχθούν όλα τα οικονομικά κυκλώματα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πόλεμο στη Λιβύη. Πρέπει να κλείσουμε την κάνουλα διασφαλίζοντας πρώτον ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο δεν θα πάνε στον Καντάφι και, δεύτερον, να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορέσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών που θα του επιτρέψουν στη συνέχεια να πληρώσει ένα μισθοφορικό στρατό».

    Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε: «Η αντίδραση της Δύσης θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και για τις δύο περιπτώσεις. Όσο ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι αιματοκυλάει τους αντικαθεστωτικούς και αντιπάλους του στη Λιβύη, τόσο και το καθεστώς των αγιατολάδων στο Ιράν συστηματικά εκτελεί τους εχθρούς του. Εάν η Δύση επιδείξει την ίδια επικριτική στάση που δείχνει για τις πράξεις του Ιράν και στη Λιβύη, τότε μπορεί να προσφέρει μια ηθική υποστήριξη στον ιρανικό λαό».

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι: «Οι αλλαγές στη βόρεια Αφρική και σε όλο τον αραβικό κόσμο θα πρέπει να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί σε μια επιχείρηση οικονομικής υποστήριξης, να τεθεί σε ισχύ ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες αυτές. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι δυνατότητες ανάπτυξης έχουν οι χώρες όπως η Τυνησία. Πρέπει να σταθμίσουμε την πολιτική σταθερότητα στις χώρες αυτές και να αναμένουμε την επαναλειτουργία των οικονομιών τους».

    γ

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς, Γερμανικό Είδηση: 61481

    [03] Μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

    Τριτη, 01 03 2011 20:17

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η μελέτη που συντάχθηκε από επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, για τη μισθολογική κατάσταση στο δημόσιο, που θα αποτελέσει και τη βάση συζήτησης με την ΑΔΕΔΥ, για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούνιο, για 768.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

    Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αναμένεται να καταργηθούν αρκετά ειδικά επιδόματα, ενώ η μελέτη καταγράφει τις αποκλίσεις των αμοιβών ανά υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι μεγαλύτερες αμοιβές - από πλευράς τακτικών προβλεπόμενων αμοιβών, δηλαδή βασικός μισθός, κίνητρο απόδοσης και επιδόματα- δίδονται στο υπουργείο Οικονομικών και ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

    Οι χαμηλότερες αμοιβές, σε σχέση με τα υπόλοιπα υπουργεία, δίδονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το πολιτικό προσωπικό, κατά 20%, στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κατά 15% και στο υπουργείο Παιδείας κατά 19%, από το μέσο όρο. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η αποχώρηση 53.000 δημοσίων υπαλλήλων και η σημαντική μείωση των επιδομάτων στο δημόσιο, οδήγησε σε μείωση της τάξης του 11%, της μισθολογικής δαπάνης του 2010, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Εκτός των οικονομικών στοιχείων, στη μελέτη «χαρτογραφήθηκε» και ο χώρος, ώστε με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και τις μισθολογικές διαφορές, να αξιοποιηθούν τα στοιχεία για την ανακατανομή του προσωπικού, τις μετατάξεις και τις μετακινήσεις προς τομείς της δημόσιας διοίκησης που είναι υποστελεχωμένοι.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 61477

    [04] «Δεν πληρώνω»: Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος

    Τριτη, 01 03 2011 20:53

    Κινητοποίηση πραγματοποίησαν τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω», το απόγευμα της Τρίτης στην πλατεία Συντάγματος. Εκτός των πολιτών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη μη επικύρωση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και τη μη καταβολή διοδίων, στη συγκέντρωση πήραν μέρος και κάτοικοι της Κερατέας.

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 61479

    [05] Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την πίεση

    Τριτη, 01 03 2011 21:22

    Υγεια

    Η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

    Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η πίεση αυξάνεται κατ' αναλογία με τις ποσότητες, που καταναλώνει κανείς. Μόλις ένα κουτάκι, όμως, την ημέρα (330 ml) αρκεί για να διαταραχθεί η ισορροπία, δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Hypertension».

    Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πολλή ζάχαρη διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στον οργανισμό.

    Τα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρνουν ανάλογο κίνδυνο, ενώ η καφεϊνη που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

    Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.

    Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.700 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, οι οποίοι κατέγραφαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν και υποβλήθηκαν σε μέτρηση της πίεσής τους και εξετάσεις ούρων.

    Όσοι έπιναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, κατανάλωναν συνολικά την περισσότερη ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας και προσλάμβαναν από τη διατροφή τους περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη (η διαφορά μεταξύ τους ήταν 397 θερμίδες ημερησίως).

    Για κάθε έξτρα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη, που έπιναν οι εθελοντές, η μέση συστολική πίεση (η «μεγάλη» πίεση) παρουσίαζε αύξηση κατά 1,6 mmHg και η μέση διαστολική πίεση (η «μικρή» πίεση) κατά 0,8 mmHg.

    Επιπλέον, οι εθελοντές που έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη έτειναν να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα.

    Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαν Τζ. Μπράουν, από το Imperial College στο Λονδίνο και πρόσθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να εντείνει η αυξημένη κατανάλωση άλατος, η οποία επίσης παρατηρήθηκε μεταξύ των εθελοντών, που κατανάλωναν καθημερινά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρη.

    AΠΕ Είδηση: 61480

    [06] Γ. Μαγκριώτης: Το Μάρτη η συμφωνία για μείωση των διοδίων

    Τριτη, 01 03 2011 14:37

    Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και η λύση θα περιλαμβάνει δραστική μείωση των διοδίων στα τμήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί ή είναι υπό κατασκευή. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σε συνέδριο για την οδική ασφάλεια ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο ενδέχεται να λειτουργήσουν επτά πειραματικοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις που θα καθυστερήσουν το διαγωνισμό.

    Όπως διευκρίνισεο υφυπουργός Υποδομών, η μείωση των διοδίων θα είναι δραστική στα υπό κατασκευήν τμήματα. Θα υπάρξουν επίσης διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές, με εκπτωτικές κάρτες. Τη διαφορά κόστους από τη μείωση των διοδίων θα την επιβαρυνθεί το Δημόσιο μέσα από τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων.

    O κ. Μαγκριώτης μιλώντας σε ημερίδα για τους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης, είπε ακόμη ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος συντήρησης της Εγνατίας υπολογίζεται σε 60 - 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι ανάγκη το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τα διόδια. Η Εγνατία Οδός, είπε, είναι ένας δρόμος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη βόρειο Ελλάδα και την Ήπειρο, αφού για να φτάσει κάποιος, πριν την κατασκευή της, από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους χρειαζόταν να διανύσει 820 χιλιόμετρα κάνοντας 12 ώρες διαδρομή, ενώ ετησίως υπήρχαν 80 - 90 νεκροί.

    Σήμερα, η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και έχουμε 6 με 8 ατυχήματα τον χρόνο. Ο υφυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όσοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια, ας βγουν να πουν ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για τη χρηματοδότηση των έργων και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στα δύσκολα κρύβεται.

    Αναφερόμενος στο ευρωομόλογο για τα έργα, είπε ότι είναι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που και η Ελλάδα υιοθετεί. Ο κ. Μαγκριώτης διευκρίνισε σε δηλώσεις του ότι τα οφειλόμενα από ΦΠΑ στις κατασκευαστικές εταιρείες των οδικών αξόνων, ύψους 51 εκατ. ευρώ, έχουν διευθετηθεί και σήμερα θα καταβάλλονταν τα υπόλοιπα 25 εκατ. από αυτά.

    Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι των 43 τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα προκειμένου να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησής τους. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν το τμήμα Μαλιακός - Κλειδί που κατασκευάζει η κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο". Οι συγκεκριμένες τράπεζες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με το υπουργείο Υποδομών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61429

    [07] Στους 41 οι απεργοί πείνας που νοσηλεύονται

    Τριτη, 01 03 2011 12:49

    Τους 41 έχουν φτάσει οι απεργοί πείνας που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας. Από το μεσημέρι της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου 36 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία δίψας, σταματώντας να λαμβάνουν νερό, ζάχαρη και αλάτι. Όπως δήλωσαν οι γιατροί της ομάδας ιατρικής στήριξης, όσοι απεργοί πείνας νοσηλεύονται λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ορισμένους να μείνουν ανάπηροι, να χάσουν τα νεφρά τους ή ακόμη τη ζωή τους.

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 61420

    [08] Εξετάζουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες - Νέες στάσεις

    Τριτη, 01 03 2011 12:48

    Νέα συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Κατά τη χθεσινή συνέλευση των Σωματείων της ΕΘΕΛ στο Ρέντη ελήφθη απόφαση για νέες στάσεις εργασίας την Τετάρτη και την Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 16:30, ωστόσο οι εν λόγω κινητοποιήσεις είναι στον αέρα καθώς η ΠΑΣΚΕ, που δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, κατήγγειλε ότι η διαδικασία δεν ήταν σύννομη με το καταστατικό. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία προτίθενται να επαναλάβουν τις πεντάωρες στάσεις και την ερχόμενη εβδομάδα κατά τις ίδιες ημέρες και ώρες.

    Στη σημερινή συνέλευση του Συντονιστικού πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχουν οι συνδικαλιστές από την ΕΘΕΛ- ΟΑΣΑ, καθώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μετά την παραίτησητου Νίκου Κουλουμπαρίτση από τη θέση του προέδρου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαγραφή του από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΚΕ.

    Εν τω μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις κατά του νέου αυξημένου εισιτηρίου στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα τα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω».

    Στις 19:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ το πρωί τα μέλη του Ανοιχτού Συντονισμού Επιβατών κάλεσαν τους πολίτες να μην πληρώσουν εισιτήριο από τις 6:30 έως τις 9:30 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 61415


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 March 2011 - 22:07:35 UTC