Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία

    [01] Υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία

    Κυριακη, 13 03 2011 10:45

    Στιγμές αγωνίας ζουν εκατομμύρια πολίτες στην Ιαπωνία, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3 στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1, στην κατεστραμμένη από τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι βορειανατολική περιοχή της χώρας. Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης. Περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή , ενώ υπολογίζεται ότι από την έκλυση ραδιενέργειας έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 170 άνθρωποι. Την ίδια ώρα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων, από το μέγα σεισμό και το τσουνάμι.

    Τήξη και σε δεύτερο αντιδραστήρα

    Δραματικές στιγμές ζουν εκατομμύρια πολίτες της Ιαπωνίας, που μετά το σοκ του σεισμού 8,9 ρίχτερ και του τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στην βορειοανατολική πλευρά της χώρας παρασέρνοντας στο διάβα του εκατοντάδες ανθρώπους στο θάνατο,, πλέον ζουν υπό το φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

    Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή.

    Την Κυριακή σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, καταγράφηκε και δεύτερο πρόβλημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι αφού ο αντιδραστήρας 3 όπως και ο 1 απώλεσε το σύστημα ψύξης γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, ενημέρωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκρηξης στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

    Οι Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται εντατικά για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

    Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα. Ταυτόχρονα με την παροχή νερού προχωρούν και στην απελευθέρωση ατμού για να μειωθεί η θερμοκρασία.

    Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τον αντιδραστήρα 3. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

    Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον, τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση.

    Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων υπέστησαν βλάβη μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και την διακοπή λειτουργίας των γεννητριών τους εξ αιτίας του σεισμού και του τσουνάμι την Παρασκευή.

    Εκκένωση περιοχών

    Με τις πιθανότητες για ένα πυρηνικό ατύχημα να αυξάνονται σημαντικά οι αρχές της χώρας, προχωρούν σε προληπτική εκκένωση των περιοχών γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

    Όπως ανακοινώθηκε τα επίπεδα ραδιενέργειες ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co (Tepco) στη Φουκουσίμα και η εταιρία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", μετέδωσε σήμερα Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

    Αν και η εταιρία εκτιμά ότι δεν απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές, τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπως πληροφόρησε η NISA την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.

    Όλοι οι πολίτες που απομακρύνονται από την περιοχή ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ οι αρχές μοιράζουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

    Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

    Αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέφερε ότι μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

    Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku διαβεβαίωσε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, ωστόσο πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

    Η ραδιενέργεια αποδίδεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.

    Παγκόσμια ανησυχία

    Την ίδια ώρα αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να βρεθεί μπροστά, σε μια πυρηνική καταστροφή, όπως το 1986 στο Τσέρνομπιλ.

    Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς η χρήση θαλασσινού νερού για επιτευχθεί η ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, αποτελεί μία «πράξη απελπισίας», η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

    «Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.

    «Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον τετηγμένο αντιδραστήρα», τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.

    «Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή», τονίζει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, σε συνέντευξή του στο CNN.

    Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή ελλειπών και αντιφατικών πληροφοριών για την κατάσταση στον αντιδραστήρα. Κατά τον ίδιον, η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, μετά την αποβολή ατμού από τον πυρηνικό σταθμό, επισημαίνει μία μερική τήξη του πυρήνα του.

    «Αυτό έδειξε στους τεχνικούς πως οι ράβδοι των πυρηνικών καυσίμων είναι εκτεθειμένες, πως το επίπεδο των ψυχρών υδάτων έχει πέσει κάτω από το ύψος των ράβδων και πως αυτές έχουν αρχίσει να βράζουν απελευθερώνοντας Καίσιο», εξηγεί ο ίδιος.

    Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες "με κάθε δυνατό τρόπο". Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ' οδόν για την Ιαπωνία.

    Κάποιοι πάντως σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι δεν μιλάμε για ένα νέο Τσέρνομπιλ, γιατί το κέλυφος προστασίας του ιαπωνικού σταθμού είναι πιο συμπαγές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Ο σεισμός έπληξε και το πυρηνικό εργοστάσιο

    Είδηση: 63078


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 March 2011 - 10:09:40 UTC