Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
  • [02] Ιαπωνία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες
  • [03] Λουτρό αίματος στην Υεμένη

    [01] Λιβύη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

    Σαββατο, 19 03 2011 10:35

    Σημαντική είναι η συνεδρίαση που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στο Παρίσι, για την πορεία των εξελίξεων στη Λιβύη, με τη συμμετοχή ηγετών από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Στη συνεδρίαση την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Για στρατιωτική επέμβαση κάνει λόγο η διεθνής κοινότητα, προειδοποιώντας το καθεστώς Καντάφι, η πλευρά του οποίου κατηγορείται για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια κατηγορία, αλλά αντίστροφα εξαπολύει το καθεστώς Καντάφι προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

    Οι εξελίξεις αυτές ήταν και το θέμα κλειστής συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα και ξεκίνησε με ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ο πρωθυπουργός που με την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναχώρησε για το Παρίσι, θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη συνέχεια των εργασιών του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που περιλαμβάνει δείπνο εργασίας στις 9 μ.μ.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι επίθεση με πυρά πυροβολικού δέχεται το κέντρο της Βεγγάζης, καθώς και ότι δυνάμεις του Καντάφι μπήκαν στις δυτικές περιοχές της πόλης. Νωρίτερα πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το πρωί περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Γαλλικό πρακτορείο, έκαναν λόγο για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο δεν διευκρινίζεται αν ήταν το ίδιο που βομβάρδισε περιοχές της πόλης.

    γΤην εκδοχή της κυβέρνησης Καντάφι μετέφερε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ, λέγοντας στο πρακτορείο Reuters ότι: «Δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση στη Βεγγάζη. Όπως έχουμε πει, εφαρμόζουμε την κατάπαυση του πυρός και θέλουμε να έλθουν διεθνείς παρατηρητές. Αντικαθεστωτικές δυνάμεις επιτίθενται σε πόλεις και χωριά για να προκαλέσουν έξωθεν στρατιωτική επέμβαση».

    Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στο επιχειρησιακό σκέλος μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι αν ζητηθεί η συνδρομή της χώρας μας, αυτή θα περιοριστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο ή στον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ FM, η Ελλάδα θα διαθέσει τέσσερα F-16, μία φρεγάτα, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα κι ένα ιπτάμενο ραντάρ.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 63749

    [02] Ιαπωνία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες

    Σαββατο, 19 03 2011 09:59

    Στους 7.197 επιβεβαιωμένους θανάτους και τους 10.905 αγνοούμενους έφτασε ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας στην Ιαπωνία, από το σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι, ύψους 23 μέτρων. Με τα δεδομένα αυτά οι συνέπειες ξεπέρασαν τους 6.434 του σεισμού του Ιανουαρίου του 1995 στο Κόμπε.

    Στη διάρκεια της ημέρας θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες που έχουν στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.

    Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) και η Ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφαλείας, συνέστησαν στους πολίτες που εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές, τη λήψη ιωδίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο προστασίας από τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

    Με ανακοίνωσή της η εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, στη Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co (Tepco), αναφέρει ότι διατρήθηκαν οι οροφές των κτιρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6 στο πυρηνικό εργοστάσιο, για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τρεις οπές 3 ως 7,5 εκατοστών στις οροφές. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν θα επιδιώξει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του για να προωθήσει πολιτικές για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα. Για σήμερα Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων, ειδικά στους τομείς της διαχείρισης της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη. Μεταξύ των σχεδιαζόμενων μέτρων, είναι η διάθεση 10 τρισεκατομμυρίων γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ), ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της χώρας, να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

    Τα συλλυπητήριά του υπέβαλε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο. Διαψεύστηκε τελικά η είδηση ότι βρέθηκε νεαρός μετά από οκτώ ημέρες, μέσα σε κτήριο που είχε καταρρεύσει, αφού τελικά είχε επιστρέψει για να αποτιμήσει τις ζημιές.γγ

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά σε όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία να περνούν από ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εν τω μεταξύ, την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε την παρέμβαση της Ευρώπης, προκειμένου να ματαιωθεί η κατασκευή τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, σε σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τη Ρόδο.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς

    Είδηση: 63748

    [03] Λουτρό αίματος στην Υεμένη

    Σαββατο, 19 03 2011 11:04

    Καζάνι που βράζει είναι η Υεμένη, με τις αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες να συνεχίζονται και το καθεστώς να τις αντιμετωπίζει με καταστολή. Σε 52 νεκρούς και 126 τραυματίες, ανέρχεται ο απολογισμός της αστυνομικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, περιορίστηκε στο να εκφράσει τη λύπη του και κάλεσε τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Σαναά. Η χώρα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από την πλευρά της η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Οι ΗΠΑ πρέπει να διακόψουν αμέσως τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Υεμένη, μέχρις ότου ο πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ θέσει τέλος στις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών και να δικάσει τους υπευθύνους. Ο πρόεδρος Σάλεχ συνεχώς υπόσχεται να θέσει τέλος στις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται».

    Όπως τονίζει η HRW, σε 300 εκατομμύρια δολάρια, ανέρχεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Υεμένη, την τελευταία πενταετία, με στόχο την αντιμετώπιση της Αλ-Κάιντα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 63750 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 March 2011 - 9:52:12 UTC