Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη
  • [02] «Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών»
  • [03] Στόχοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας
  • [04] Α. Σαμαράς: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη
  • [05] Θανάσιμος τραυματισμός ρακοσυλλέκτη στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων
  • [06] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο
  • [07] Η μεγαλύτερη πανσέληνος
  • [08] Παλαιστίνη: Νέες επιθέσεις
  • [09] Ρίο: Κινητοποίηση στα διόδια
  • [10] Επτά υποψήφιοι για τη διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία
  • [11] Συνάντηση περιφερειαρχών με την Τ. Μπιρμπίλη
  • [12] Συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Κοζάνη
  • [13] Ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο την επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας
  • [14] Διαμαρτυρίες στην Κοζάνη για τις συγχωνεύσεις των σχολείων
  • [15] Έκλεισαν την Εθνική Οδό Γρεβενών-Τρικάλων
  • [16] Ξεκινά η λειτουργία του αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας
  • [17] Χωρίς πίστωση τα φάρμακα σε ΟΠΑΔ, ΔΕΗ και ΤΣΑΥ στην Κοζάνη
  • [18] Νέος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης στα Γρεβενά

    [01] Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη

    Σαββατο, 19 03 2011 16:57

    Την πρώτη αεροπορική επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Μοαμάρ Καντάφι πραγματοποίησε γαλλικό αεροσκάφος. Όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του στρατού της Γαλλίας, το μαχητικό αεροσκάφος έβαλε εναντίον στρατιωτικού οχήματος, στις 18:45 (ώρα Ελλάδας). Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, εμείς θα απαντήσουμε με στρατιωτικό χτύπημα, προειδοποίησε τον Λίβυο ηγέτη ο Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του το απόγευμα του Σαββάτου, αμέσως μετά τη διεθνή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για τη Λιβύη, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει». Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή, αφού όμως τερματιστεί η βία. Από νωρίς το απόγευμα, γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη εμποδίζουν τις καθεστωτικές δυνάμεις να επιτεθούν κατά της Βεγγάζης, ενώ, από το πρωί, γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη. Στρατιωτικά αεροσκάφη της Βρετανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έξι αεροσκάφη της Δανίας ήδη προσγειώθηκαν στη Σικελία.

    Αντίστροφη μέτρηση

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί, ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τον λιβυκό λαό.

    Πρέπει να δράσουμε, είπε, σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη, για να τερματίσουμε τη "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη.

    Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν το Σάββατο στο λιβυκό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Γαλλία και η Βρετανία πρωτοστατούν σε αυτή την φάση, εν ονόματι της διεθνούς κοινότητας και με σύμφωνο τον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με το μήνυμα που δίνεται. Σε δεύτερη φάση αναμένεται η συμμετοχή των ΗΠΑ και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του, ο Καναδάς συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της έκτακτης διεθνούς συνόδου στο Παρίσι.

    Η Ιταλία προς το παρόν παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

    Το αιματοκύλισμα στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη λιβυκή πόλη, δεν αποτράπηκε. Ορδές αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη, επικρίνοντας τη Δύση ότι έστω κι αν επέμβει τώρα, είναι ήδη αργά καθώς η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο.

    Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι αποτράπηκε το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης στις δυνάμεις του καθεστώτος, λόγω της υποστήριξης των γαλλικών αεροσκαφών, που έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από τους Λίβυους.

    Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η αναμενόμενη στρατιωτική δράση χαρακτηρίζεται άκυρη και εγκληματική απόφαση στο νέο μήνυμα Καντάφι, που καταλήγει απειλώντας Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και ΓΓ του ΟΗΕ «ότι θα το μετανιώσουν πικρά».

    "Πολεμικό Συμβούλιο"

    Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Παρισιού "Υποστήριξη στο λαό της Λιβύης" που οργανώθηκε το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα είναι "αποφασισμένοι να ενεργήσουν συλλογικά" για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για τη Λιβύη, "παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας θα είναι διαφορετική", σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του κειμένου.

    Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη που αφορά κυρίως την προστασία των πολιτών της Λιβύης με το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρουν στο κείμενο οι μετέχοντες στη σύνοδο.

    "Αν και η συνεισφορά της κάθε χώρας μας θα είναι διαφορετική, είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά για να υλοποιηθούν αυτές αποφάσεις", αναφέρεται στο κείμενο.

    Στις αεροπορικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι θα μετάσχουν το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους και στη συνέχεια μαζί με τους Άραβες ηγέτες, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στη σύνοδο -που διήρκεσε περίπου δύο ώρες- συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και η καγκελάριος της Γερμανίας, παρότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον αρχικά, στην επιχείρηση.

    Μετά το πέρας της Συνόδου για τη «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό» στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η σημερινή συνάντηση "έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας".

    "Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι' αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Λίβυος ηγέτης παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: "Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε", είπε ο Κάμερον.

    "Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων" υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.

    Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

    Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Μοαμάρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.

    "Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Λιβύη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

    BBC: French military jets over Libya

    Είδηση: 63779

    [02] «Δεν θα ανεχθούμε δολοφονία αθώων πολιτών»

    Σαββατο, 19 03 2011 16:11

    «Το μήνυμα της διεθνούς Κοινότητας, μέσα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι σαφές: Δεν θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, τη δολοφονία αθώων πολιτών», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στις εργασίες του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες. Η πολιτική μας οικογένεια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Δημοκρατίας και της Ειρήνης». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη πρέπει να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα σε πολιτικό οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ιδίως και για τη νέα γενιά, η οποία ζητά υποστήριξη σε όλα αυτά τα θέματα».

    Μέτρα για την προστασία των πολιτών

    Στην εισήγησή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία αυτών των χωρών, η οποία δεν βλέπει μέλλον και δυνατότητα ικανοποίησης βασικών της αναγκών και γι' αυτό ζητά υποστήριξη, αξιοποιώντας παράλληλα τις νέες τεχνολογίες για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημοκρατικά.

    Πρέπει να ακούσουμε τους νέους αυτούς και να δούμε πώς βλέπουν την δική τους συμμετοχή, αλλά και πώς μπορούν τα κινήματα μας να αξιοποιήσουν τα μηνύματα των πολιτών, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου φέροντας ως παράδειγμα το Μαρόκο, όπου η λαϊκή βούληση εισακούστηκε, όπως ανέφερε, ενώ οι συνταγματικές αλλαγές που πρόκειται να υιοθετηθούν έτυχαν και της θετικής αναγνώρισης εκ μέρους της ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών σε περίπτωση επίθεσης.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής στηρίζεται σε ισχυρές αρχές και σε ένα κώδικα δεοντολογίας. Τους τελευταίους μήνες πήραμε την πρωτοβουλία να διακόψουμε τη σχέση μας με κάποια κόμματα τα οποία έχουν παραβιάσει τις αρχές μας. Ακούσαμε με προσοχή τη φωνή των πολιτών της Τυνησίας και των πολιτών της Αιγύπτου, είπε ο κ. Παπανδρέου, εφιστώντας στα μέλη του Προεδρείου της ΣΔ το συνεχώς μεταβαλλόμενο και πολυδιάστατο περιβάλλον στο οποίο κινούνται τα κόμματα-μέλη της ΣΔ.

    Επικαλούμενος απόσπασμα της διακήρυξης αρχών της ΣΔ που υιοθετήθηκε στην Στοκχόλμη το 1989, σύμφωνα με το οποίο "στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να διευκολύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, έχοντας παράλληλα πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προωθηθούν οι βασικές αρχές του πλουραλιστικού δημοκρατικού σοσιαλισμού στις διάφορες κοινωνίες", ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα ορατή στις προσπάθειες επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη περηφάνια του για τα απτά, όπως επισήμανε, αποτελέσματα που είχε η προσπάθεια των σοσιαλιστών και έφερε ως παράδειγμα τη Μέση Ανατολή, όπου το 1997 και ενώ δεν υπήρχε κοινό σημείο επαφής μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων, τα κόμματα-μέλη της ΣΔ από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη συνεργάστηκαν σε μια σημαντική διακήρυξη για τις προοπτικές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Το 2010, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΣΔ στη Νέα Υόρκη, όταν όλοι οι άλλοι δεν μπορούσαν να φέρουν κοντά τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς, πήραμε την απόφαση και δημιουργήσαμε ένα κοινό σημείο επαφής για διάλογο. Προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε την προσπάθεια.

    Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να προσεγγίσουμε τα θέματα της δημοκρατίας έχοντας κατά νου το τι σημαίνει δημοκρατία στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι προφανές ότι η δημοκρατία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, είναι όμως το ίδιο προφανές για όλους; Υπάρχουν, επομένως, νέες προκλήσεις μπροστά μας, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Το βράδυ, μετά την επιστροφή του από τη γαλλική πρωτεύουσα όπου συμμετέχει στη σύσκεψη χωρών της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Β. Αφρικής για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο κ. Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο εργασίας στο προεδρείο της ΣΔ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στο επιχειρησιακό σκέλος μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

    Η συνδρομή της χώρας μας, αν ζητηθεί, θα περιοριστεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο ή στον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων και ήδη στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την ετοιμότητά της να διαθέσει τέσσερα F-16, δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, ένα ιπτάμενο ραντάρ και μία φρεγάτα με το ελικόπτερό της.

    Αντιδράσεις

    Η διεθνής κοινότητα οφείλει να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να απαλλαγεί από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι, τόνισε η ΝΔ.

    "[...]Είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας [...]" ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

    Παράλληλα, το ΚΚΕ "καταγγέλλει την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, που εξαπέλυσε ο διεθνής ιμπεριαλισμός, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, τους μακελάρηδες Γαλλία - Βρετανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Αυτή είναι η ΕΕ της «δημοκρατίας και της ελευθερίας», αυτός είναι ο «ελεύθερος κόσμος»".

    "[...]Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος Καντάφι δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρβαρότητα μιας ΝΑΤΟϊκής επέμβασης. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλη τη Μεσόγειο[...]" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Η Δύση, αφού κανάκεψε τον δικτάτορα Καντάφι, τώρα ζητάει τον εκμηδενισμό του" σχολίασε ο ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι "στην περίπτωση της Λιβύης, η κυβέρνηση να θυμηθεί την ρήση: "από πίττα που δεν τρως μην σε νοιάζει κι αν καεί...».

    Υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης με παρέμβαση του ΟΗΕ, τάχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ να αναλάβει τις ευθύνες του κάλεσε τον διεθνή οργανισμό και η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σαρκοζί: «Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει»

    Είδηση: 63777

    [03] Στόχοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας

    Σαββατο, 19 03 2011 11:40

    Οι εξελίξεις στην οικονομία, οι στόχοι της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, είναι οι βασικοί άξονες των συνεντεύξεων των κυβερνητικών στελεχών, σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

    Στα θέματα αυτά επικεντρώθηκε ο υπουργός Οικονομικών

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Μέχρι το 2014 θα πρέπει να βρούμε 22 δισεκατομμύρια για να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έτοιμες το σύνολο τους τις σχετικές προτάσεις, συζητάμε με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά.Θα μειώσουμε τις φοροαπαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα και θα τις αυξήσουμε στα μικρά. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα μειώσουμε τους αδικαιολόγητα μεγάλους μισθούς και θα αυξήσουμε τους χαμηλότερους. Οι δικαστικοί είναι ο μοναδικός κλάδος, που έχει επιδικάσει στον εαυτόν του 900 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικές αποδοχές».

    Επίσης η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», δήλωσε πως «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ρευστότητα και να μπουν στέρεες βάσεις, για μια νέα ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, με ατμομηχανή τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.Τόσο οι πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να έχουν μια στάση κριτικής υποστήριξης προς την κυβέρνηση. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν επιτυγχάνεται μέσα σε λίγους μήνες. Προϋποθέτει ενδυνάμωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών» .

    Συνεχίζοντας η κ. Κατσέλη τόνισε ότι: «Η εφαρμογή του νόμου, για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εναπόκειται στη βούληση των κοινωνικών εταιρών.Η αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου είναι ζητούμενο, που θα έχει θετικές επιπτώσεις στον περιορισμό του δημόσιου χρέους, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας.Η ανεργία θα αυξάνεται όσο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Τα μέτρα, που υλοποιούνται δεν αποτελούν λύση, αλλά βάζουν ανάχωμα στον ρυθμό αύξηση της ανεργίας.Τα επιδόματα ανεργίας δεν θα μειωθούν, θα επανεξετασθεί όμως ο αριθμός των δικαιούχων, έπειτα από διασταυρώσεις, κριτήρια και ελέγχους, ώστε να αποδίδονται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

    Τέλος, ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ" κατηγόρησε τη Νεα Δημοκρατία ότι διπλασίασε το δημόσιο χρέος της χώρας.

    Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ για τη σημερινή συνέντευξη κ. Παπακωνσταντίνου MEGA, αναφέρει ότι: «Οι υποσχέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για ανάπτυξη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα αποφασίζει η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο και συνομολογεί στην Ευρώπη. Τα νέα μέτρα περιορισμού των δαπανών στρέφονται εις βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων και βυθίζουν τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερη ύφεση, καταστρέφοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν είναι ουδέτερες και αυτονόητες όπως προσπαθούν να μας τις παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά εντάσσονται σε μια ταξική πολιτική που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέφοντας τα πάντα στο δρόμο της».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 63762

    [04] Α. Σαμαράς: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη

    Σαββατο, 19 03 2011 14:18

    Στον αντίποδα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό της άτυπης Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας όμως πως δεν είναι αρκετό να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη».

    Παράλληλα ο κ. Σαμαράς δήλωσε την αντίθεσή του για την πώληση δημόσιας περιουσίας «όχι με ιδεολογικά, αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Δεν πρέπει να πουλήσουμε, γιατί έτσι θα χάσουμε και αξία, αφού θα πουλάμε υπό πίεση και υπεραξίες που το ίδιο το κράτος θα δώσει στα ακίνητά του αφού τα πουλήσει».

    Επίσης ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς.

    Στο πολιτικό πεδίο ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του εκφράζει τον κεντροδεξιό χώρο και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των αντιπαραθέσεων της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, λέγοντας: «Έχουμε κλείσει πλήρως τους λογαριασμούς με το παρελθόν, χτίζουμε το πλειοψηφικό ρεύμα που θα μας δώσει την εντολή». Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς, σχολίασε ότι στο κόμμα έχουν αλλάξει πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα διατηρώντας όμως την ενότητά του.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 63776

    [05] Θανάσιμος τραυματισμός ρακοσυλλέκτη στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

    Σαββατο, 19 03 2011 18:28

    Τραγικό θάνατο βρήκε λίγο πριν από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου αθίγγανος ρακοσυλλέκτης στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, όταν τον παρέσυρε μηχάνημα συμπίεσης απορριμμάτων την ώρα που έψαχνε στα σκουπίδια. Ο αθίγγανος διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το περιστατικό έγινε αφορμή για σοβαρά επεισόδια που κράτησαν περίπου δύο ώρες, όταν ομάδες Ρομά έκαναν επίθεση στη χωματερή, έκαψαν τρία μηχανήματα και έβαλαν φωτιά στα σκουπίδια. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που κατάφεραν να αποκαταστήσουν την τάξη δύο ώρες αργότερα. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έστειλε επιτόπου 24 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα. Για το τραγικό θάνατο του ρακοσυλλέκτη γίνεται προανάκριση από την Αστυνομία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63780

    [06] Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

    Σαββατο, 19 03 2011 13:14

    Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα διοργάνωσαν το Σάββατο μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου. Έλληνες εργαζόμενοι και μετανάστες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Αίτημα των διαδηλωτών η νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα στις 21 Μάρτη, σε κάθε σχολείο, με απόφαση της ΟΛΜΕ, μαζί εκπαιδευτικοί και μαθητές προχωρούν στη διοργάνωση εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού και του φασισμού στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας δράσης.

    Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των διοργανωτών: «Μας λένε ότι «δεν χωράμε όλοι» στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δεν φτάνουν οι δουλειές και οι κοινωνικές παροχές στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια. Λένε ψέματα ακριβώς για να δικαιολογήσουν τις μαζικές απολύσεις, τη φτώχεια που σπέρνει η πολιτική της διαρκούς λιτότητας, τη εξαθλίωση που φέρνουν οι περικοπές στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Όλα αυτά τα πρόσφεραν θυσία στο βωμό των κερδών των επιχειρηματιών ,για την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων των τραπεζιτών! Κανένας μετανάστης δεν απόλυσε συμβασιούχους στους Δήμους, κανένας πρόσφυγας δεν διέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις εργασιακές σχέσεις».

    Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από τους πολιτικούς φορείς: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και τους Οικολόγους Πράσινους.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 63775

    [07] Η μεγαλύτερη πανσέληνος

    Σαββατο, 19 03 2011 16:37

    Μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες να απολαύσουν από "κοντά" το φεγγάρι θα έχουν οι λάτρεις του, αν φυσικά το επιτρέψει ο καιρός. Η πανσέληνος απόψε το βράδυ συμπίπτει με το φαινόμενο που αποκαλείται σεληνιακό περίγειο. Η Σελήνη, δηλαδή, θα έρθει πιο κοντά με τη γη και θα προσφέρει σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, καθώς και σε... ρομαντικούς, ένα μαγευτικό βράδυ. Όσοι δεν καταφέρουν να απολαύσουν την αποψινή πανσέληνο, υπομονή μέχρι τις 6 Μαΐου του 2012. Το φεγγάρι θα είναι και πάλι ολόγιομο, μια... ανάσα μακριά από τη γη. Το φεγγάρι σε περίγειο και πανσέληνο μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.

    Σεληνιακό περίγειο και δεισιδαιμονίες

    Το βράδυ του Σαββάτου το φεγγάρι θα είναι το μεγαλύτερο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε εδώ και 18 χρόνια, καθώς ο δορυφόρος θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992, σε απόσταση 356.577 χιλιομέτρων.

    Η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται. Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό περίγειο συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια.

    Το φεγγάρι φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, καθώς έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος (διευκολύνεται η σύγκριση με άλλα αντικείμενα που επίσης εισέρχονται στο οπτικό πεδίο, όπως τα σπίτια, τα βουνά και τα δέντρα, ενώ ψηλά στον ουρανό, όταν πια είναι μόνο του, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις και έτσι το φεγγάρι φαίνεται κάπως μικρότερο).

    Στο πιο μακρινό σημείο του από τη Γη (απόγειο) το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.500 χλμ., ενώ στο κοντινότερο γύρω στα 356.500 χλμ.

    Δεν λείπουν όμως και οι δεισιδαιμονίες. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

    Δεν υπάρχει όμως κανένα επιστημονικό δεδομένο που να συνδέει τις φάσεις της Σελήνης με σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές.

    Τα περισσότερα γήινα φαινόμενα, όπως σεισμοί, φυσικές καταστροφές, τσουνάμι κατά κύριο λόγο είναι ενδογενή φαινόμενα και οφείλονται σε εσωτερικές διεργασίες.

    Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όταν δηλαδή το φεγγάρι πλησιάζει τη Γη, πράγμα που δεν σημαίνει όμως ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: NASA: Super Full Moon

    Είδηση: 63778

    [08] Παλαιστίνη: Νέες επιθέσεις

    Σαββατο, 19 03 2011 12:21

    Νέα ένταση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά την εκτόξευση 50 οβίδων από τη Λωρίδα της Γάζας και έπεσαν στο Ισραήλ προκαλώντας μικρές ζημιές. Την είδηση μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

    Σύμφωνα με την ανάληψη της ευθύνης που ανακοινώθηκε, ήταν ενέργεια των ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κασάμ, που είναι, η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 63774

    [09] Ρίο: Κινητοποίηση στα διόδια

    Σαββατο, 19 03 2011 12:10

    Κινητοποίηση με αποκλεισμό των διοδίων στο Ρίο, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Δήμος Πατρέων, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στόχος της κινητοποίησης η διαμαρτυρία για το οξύ πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της πόλης.

    Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη 1μμ και μέχρι τότε η κυκλοφορία διεξάγονταν από την παλαιά εθνική οδό.

    Της κινητοποίησης προηγήθηκε η άρνηση της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη να αποδεσμεύσει μέρος του ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή εργοστασίου απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ -στην περιοχή Φλόκα, προκειμένου να κατασκευαστούν ενδιάμεσα έργα, όπως σταθμός μεταφόρτωσης και εργοστάσιο κομποστοποίησης των οικιακών απορριμμάτων της Πάτρας.

    Το δημοτικό συμβούλιο διεκδικεί να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Ξερόλακα, καθώς ήδη έχει κορεσθεί και να ανοίξει ο ΧΥΤΑ στην περιοχή Φλόκα.

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Είδηση: 63773

    [10] Επτά υποψήφιοι για τη διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 19 03 2011 11:56

    Στους επτά ανέρχονται οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, μέχρι και Τρίτη 15η Μαρτίου 2011, για το πρώτο περιβαλλοντικό έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι μετά και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου. Συνολικά συμμετέχουν 25 εταιρείες, 6 εκ των οποίων προέρχονται από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει πρότυπο για την επέκταση αυτού του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας, εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό εποπτικό ρόλο για το Δημόσιο και μοχλεύοντας παράλληλα ιδιωτικούς πόρους και τεχνογνωσία, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63772

    [11] Συνάντηση περιφερειαρχών με την Τ. Μπιρμπίλη

    Σαββατο, 19 03 2011 11:55

    Τα ζητήματα που απασχολούν τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος, στα πρώτα βήματα εφαρμογής του Καλλικράτη συζήτησαν χθες οι Περιφερειάρχες της χώρας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός και η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη, και εξέφρασαν την σταθερή βούλησή τους για στενή συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αναζητώντας αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Επίσης, συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, και αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και ανά Περιφέρεια, για άμεση επίλυση όλων των τρεχόντων προβλημάτων. Μετά το τέλος της συνάντησης συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΝ.Π.Ε. προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού και ενημερώθηκε από εκπροσώπους του ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και την εφαρμογή του σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις Περιφέρειες και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63771

    [12] Συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Κοζάνη

    Σαββατο, 19 03 2011 11:54

    Προσυνεδριακή νομαρχιακή συνέλευση πραγματοποιεί στην Κοζάνη αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου η Δημοκρατική Αριστερά.

    Στη διάρκεια της συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο ξενοδοχείο «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» θα γίνει η εκλογή των αντιπροσώπων του κόμματος στο ιδρυτικό συνέδριο, καθώς και η εκλογή των οργάνων. Εν τω μεταξύ σήμερα Σάββατο στις 8 το βράδυ η Δημοκρατική Αριστερά διοργανώνει εκδήλωση, ομιλητής της οποίας θα είναι ο βουλευτής του κόμματος, Γρηγόρης Ψαριανός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63770

    [13] Ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο την επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας

    Σαββατο, 19 03 2011 11:53

    Την προγραμματική σύμβαση για την προσθήκη πτέρυγας και την επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας.

    Μιλώντας χθες στο Δίκτυο ΕΡΑ Δυτικής Μακεδονίας ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι «το έργο ξεκινά σύντομα και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ».

    Στη συνεδρίαση της Πέμπτης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε επίσης η επίδοση επιστολής του Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητά άμεση συνάντηση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Αθανάσιο Κοσματόπουλου με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσία και αρμοδίων φορέων. Στην χθεσινή συνεδρίαση τέλος, παρουσιάστηκε και η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής λίμνης Πολυφύτου.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Αντώνης Μαυρίδης Είδηση: 63769

    [14] Διαμαρτυρίες στην Κοζάνη για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

    Σαββατο, 19 03 2011 11:52

    Συνεχίστηκαν και χθες οι διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χθες Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 στις 12:30 η ΕΛΜΕ Κοζάνης. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και κάτοικοι και γονείς από την Άνω και Κάτω Κώμη και τον Πολύμυλο Κοζάνης, όπως επίσης της Αμυγδαλιάς και της Κιβωτού Γρεβενών.

    Κλειστά ήταν και σήμερα Παρασκευή το Γυμνάσιο, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Τρανοβάλτου, ενώ θα απέχουν από τα μαθήματα τους και οι μαθητές του Λυκείου.

    Κάτοικοι της περιοχής των Καμβουνίων, ενάντια στην απόφαση για το κλείσιμο του Γυμνασίου Τρανοβάλτου και του Δημοτικού Σχολείου Ελάτης, προχώρησαν σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, σε διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας, στο ύψος της διασταύρωσης Τριγωνικού.

    Να αποσύρει την απόφαση της συγχώνευσης των Γυμνασίων Αγίου Χριστοφόρου και Γαλάτειας ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Δήμος Εορδαίας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, και φορείς, που συμμετείχαν χθες το μεσημέρι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Πτολεμαίδας προειδοποιώντας για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους. Με απόφαση τους οι τοπικές κοινότητες Δροσερού, Γαλάτειας, Ολυμπιάδας, και Αναργύρων Αμυνταίου, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση του Γυμνασίου Γαλάτειας δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

    Αύριο Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 κάτοικοι και γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Πολυμύλου Κοζάνης θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού από τις 4-6 το απόγευμα, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του σχολείου μ' αυτό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

    Επίσης αύριο στο γυμνάσιο της Άνω Κώμης από τις 6-10 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της συγχώνευσης του σχολείου μ' αυτό του Κρόκου, με το συγκρότημα «Τζαναμπέτηδες».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μάκης Νασιάδης-Μαίρη Κεσκιλίδου Είδηση: 63768

    [15] Έκλεισαν την Εθνική Οδό Γρεβενών-Τρικάλων

    Σαββατο, 19 03 2011 11:50

    Από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι ήταν κλειστή χθες Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 η Εθνική Οδός Γρεβενών-Τρικάλων, στο ύψος της διασταύρωσης του Καρπερό, από τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων του δήμου Δεσκάτης.

    Παράλληλα εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής επισκέφτηκαν το διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γρεβενών, Γεώργιο Νάστο για να του επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της συγχώνευσης των τριών δημοτικών σχολείων Δεσκάτης σε δύο. Επίσης χθες το πρωί κάτοικοι του πρώην δήμου Κορεστείων πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ το 9μελές συντονιστικό όργανο που έχει οριστεί επέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραμονή του Γυμνασίου και την διατήρηση και αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου στον αντιπεριφερειάρχη και στον Δήμαρχο Καστοριάς, καθώς και στα γραφεία του προέδρου της Βουλής και του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μάκης Νασιάδης - Μαίρη Κεσκελίδου- Θεοδότα Τσιόπρα Είδηση: 63767

    [16] Ξεκινά η λειτουργία του αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας

    Σαββατο, 19 03 2011 11:49

    Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του αυτόνομου τμήματος των Επειγόντων περιστατικών στον 1ο όροφο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας, την οποία θα υποστηρίζουν 1 γιατρός - αναισθησιολόγος και 12 νοσηλεύτριες μαζί με την προϊσταμένη.

    Χθες το πρωί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του τμήματος ο πρόεδρος της 3ης υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης σημείωσε ότι η νέα αυτή δομή αναβαθμίζει ποιοτικά τη λειτουργία του Νοσοκομείου και προσφέρει υψηλές υπηρεσίες περίθαλψης στους κατοίκους της περιοχής για να προσθέσει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της περιφερειακής λειτουργίας των Νοσοκομείων γιατί θα αποβεί προς όφελος όλων.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου Είδηση: 63766

    [17] Χωρίς πίστωση τα φάρμακα σε ΟΠΑΔ, ΔΕΗ και ΤΣΑΥ στην Κοζάνη

    Σαββατο, 19 03 2011 11:46

    Σταματούν από την 1η Απριλίου οι φαρμακοποιοί της Κοζάνης την πίστωση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΤΣΑΥ.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης δεν είναι δυνατόν να αντέξουν άλλο οι φαρμακοποιοί τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τίθεται σε δοκιμασία η αξιοπιστία τους απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63765

    [18] Νέος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης στα Γρεβενά

    Σαββατο, 19 03 2011 11:44

    Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 η ελεγχόμενη στάθμευση στο χώρο του οικοπέδου της «ΕΘΝΙΚΗΣ», στην περιοχή των ΚΤΕΛ από το Δήμο Γρεβενών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Οι ώρες λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το αντίτιμο της στάθμευσης είναι 0,50β¬ ανά ώρα. Στο χώρο του οικοπέδου μπορούν να σταθμεύουν οχήματα δίκυκλα, Επιβατικά Ι.Χ. και μικρά φορτηγά Ι.Χ. μικτού βάρους έως 3,5 τόνων. Η μέγιστη διάρκεια της στάθμευσης θα είναι δύο ώρες.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 63763 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ------.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 March 2011 - 17:54:58 UTC