Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα
  • [02] Τιτανικός: 100 χρόνια, από το πιο διάσημο ναυάγιο
  • [03] Μηνύματα ηγετών της Ορθοδοξίας για το Πάσχα
  • [04] Με μια ματιά

    [01] Με τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Αθήνα

    Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου πρόσμεναν το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο. Στις 8.10 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, με μιάμιση περίπου ώρα καθυστέρηση, έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το κυβερνητικό σκάφος που μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα το αναστάσιμο Άγιο Φως. Στο Αγιο Φως έγινε υποδοχή αρχηγού κράτους. Με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας το Αγιο Φως μεταφέρθηκε σε όλη την Ελλάδα, την Αλεξάνδρεια, την Κύπρο και προς όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες το έχουν ζητήσει.

    Στο αεροδρόμιο το 'Αγιο Φως υποδέχθηκε ο Μεικτός Λόχος Αποδώσεως Τιμών του υπ. Εθνικής Αμυνας. Παρών ο υπ. Υποδομών Μάκης Βορίδης και εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

    Ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός το μετέφερε στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα απ΄όπου το παρέλαβαν οι ιερείς των εκκλησιών των Αθηνών και πλήθος πιστών που βρίσκονται από νωρίς στο μετόχι.

    Επί κεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη έγινε στις 2:30 το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μ' ένα απλό στιχάρι μπήκε στο ιερό κουβούκλιο στις 2:15 και σε δέκα λεπτά βγήκε κρατώντας σε κάθε χέρι 33 κεριά, όσα και τα χρόνια του Χριστού, με το Αγιο Φως.

    Οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα και εκατοντάδες πιστοί που βρίσκονταν μέσα στο ναό προσπαθούσαν να φτάσουν τα κεριά του Πατριάρχη για να πάρουν το ανέσπερο φως της Αναστασης. Μετά από λίγο, το πλήθος των πιστών ξεχύθηκε στα στενάκια της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων και με τα κεριά στα χέρια μετέδιδε το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού.

    Σχετική είδηση: Η πρώτη Ανάσταση - Στις 18:30 στην Αθήνα το Αναστάσιμο Φως

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 18:31

    Είδηση: 9458

    [02] Τιτανικός: 100 χρόνια, από το πιο διάσημο ναυάγιο

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη βύθιση του Τιτανικού, του υπερπολυτελούς πλοίου, που είχε χαρακτηριστεί το "τεχνολογικό θαύμα" της εποχής του. Δεν άντεξε, ωστόσο, στη σύγκρουση με ένα παγόβουνο, και δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει ούτε το παρθενικό του ταξίδι και να φτάσει στη Νέα Υόρκη, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1.523 επιβαίνοντες.

    Κρουαζιέρες στα ίχνη του Τιτανικού εκατό χρόνια μετά

    Την ατμόσφαιρα στον πολυτελή Τιτανικό προσπαθούν να επαναφέρουν οι διοργανωτές δύο κρουαζιέρων, ως φόρο τιμής στο διασημότερο ναυάγιο της σύγχρονης ναυσιπλοΐας, ακριβώς εκατό χρόνια μετά.

    Η πρώτη κρουαζιέρα ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη, πέρασε από το Χάλιφαξ του Καναδά, και τη νύχτα της 14ης Απριλίου θα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο του Ατλαντικού, όπου βυθίστηκε το θεωρούμενο «αβύθιστο» πλοίο, τον Απρίλιο του 1912.

    Η δεύτερη κρουαζιέρα, αναχώρησε από το Σάουθαμπτον της Βρετανίας. Οι διοργανωτές της, την διαφήμισαν ως ευκαιρία για «συμμετοχή στο ιστορικό γεγονός». Οι συμμετέχοντες στην Κρουαζιέρα από τη Νέα Υόρκη, πλήρωσαν εισιτήρια που ξεκινούν από τα 4.900 δολάρια. Στην τιμή περιλήφθηκε η επίσκεψη στο νεκροταφείο του Χάλιφαξ, όπου έχουν ταφεί τα θύματα του ναυαγίου, αλλά και η παρακολούθηση εκδηλώσεων πάνω στο πλοίο, τόσο για τον ίδιο τον Τιτανικό όσο και για την ιστορία της κρουαζιέρας τα τελευταία 100 χρόνια.

    Η κρουαζιέρα που ξεκίνησε από τη Βρετανία, ετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια, και βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στο σημείο του ναυαγίου. Τα δύο κρουαζιερόπλοια θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας ακριβώς τη ρότα που ο Τιτανικός δεν πρόλαβε να χαράξει. Την ώρα που θα συμπληρώνονται ακριβώς εκατό χρόνια από τη βύθιση του πλοίου, όλοι οι επιβαίνοντες στα δύο κρουαζιερόπλοια θα φορούν ρούχα εποχής ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και το μενού θα είναι ίδιο με το προσφερόμενο στον Τιτανικό.

    Τιτανικός-επέτειος 100 χρόνων: Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία

    Ο σκληρός ανταγωνισμός στον τομέα της ναυτικής βιομηχανίας και η πεποίθηση ότι οι νέες- για την εποχή εκείνη--τεχνολογίες ήταν υπεράνω όλων οδήγησαν πριν από εκατό χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ναυσιπλοΐας: το ναυάγιο του Τιτανικού.

    Στο πρώτο του ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη το κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε παγόβουνο αργά το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912 και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού περίπου τρεις ώρες αργότερα.

    Ο Τιτανικός ήταν, το 1911 όταν ναυπηγήθηκε, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο -269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος, με συνολική ιπποδύναμη 51.000. Η ναυπήγησή του στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σήμερα με 213 εκατομμύρια. Η πλοιοκτήτρια εταιρία, η βρετανική White Star Line δεν επένδυσε σε ένα σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού. Όλοι πίστευαν ότι ο Τιτανικός, ήταν αβύθιστος. Στην πρώτη θέση, μόνο εκατομμυριούχοι μπορούσαν να πληρώσουν μια σουίτα 4.400 δολαρίων -περίπου 93.000 δολάρια σήμερα. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι ο αριθμός των επιβατών ο οποίος έχει αλλάξει πολλές φορές. Το Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1912 κατέληξε πως οι επιβαίνοντες ήταν 2.224, από τους οποίους 900 ήταν μέλη του πληρώματος. Από αυτούς, συνολικά 711 άνθρωποι διασώθηκαν και 1.513 έχασαν τη ζωή τους.

    Όσον αφορά τις σωσίβιες λέμβους: Ο Τιτανικός είχε 20 σωσίβιες λέμβους που επαρκούσαν για 1.200 ανθρώπους. Ο αριθμός τους είχε υπολογιστεί όχι βάσει των επιβατών, αλλά σύμφωνα με το πλάτος του πλοίου.

    Όσον αφορά στις ελλείψεις: Οι υπαξιωματικοί που είχαν βάρδια δεν διέθεταν τηλεσκόπια και όπως ήταν φυσικό είδαν πολύ αργά το παγόβουνο. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία ότι υπήρχαν πάγοι στην περιοχή, ο πλοίαρχος δεν όρισε επιπλέον βάρδιες. Στη διαδικασία εκκένωσης του πλοίου, αρκετοί αξιωματικοί παρερμήνευσαν το "παιδιά και γυναίκες πρώτα" σε "μόνο παιδιά και γυναίκες" με αποτέλεσμα πολλές λέμβοι να κατεβαίνουν μισοάδειες στη θάλασσα. Επίσης, αφού δεν υπήρχε σύστημα συναγερμού, τα κατώτερα καταστρώματα δεν ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη καταστροφή, έτσι οι περισσότεροι από τους επιβάτες της τρίτης θέσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

    Η βύθιση: Ο Τιτανικός έπεσε στο παγόβουνο στις 23:40 στις 14 Απριλίου και βυθίστηκε στις 02:20 της 15ης Απριλίου. Η ορχήστρα του πλοίου συνέχισε να παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όλα τα μέλη της πέθαναν.

    Η διάσωση: Το SS Californian ήταν το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά στον Τιτανικό, όμως δεν έλαβε ποτέ το σήμα κινδύνου γιατί ο ραδιοτηλεγραφητής ήταν εκτός υπηρεσίας και κοιμόταν. Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, περίπου στις 04:00, πολύ αργά για τους επιβάτες που είχαν πηδήξει στη θάλασσα και πέθαναν από το κρύο.

    Συνεργεία είδαν για πρώτη φορά τα συντρίμμια του Τιτανικού την 1η Σεπτεμβρίου 1985, σε βάθος 3.800 μέτρων, 22 χιλιόμετρα από τη θέση που είχε δώσει το κρουαζιερόπλοιο τη στιγμή της βύθισής του.

    ΜΦ

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET, ΑΠΕ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 18:32

    Είδηση: 9450

    [03] Μηνύματα ηγετών της Ορθοδοξίας για το Πάσχα

    ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

    Εάν η Ανάστασις του Χριστού αφεώρα μόνον εις Αυτόν, η σημασία της δι' ημάς θα ήτο μηδαμινή. Αλλά ο Χριστός δεν ανέστη μόνος. Συνανέστησε μεθ' Εαυτού και πάντας τους ανθρώπους. Βροντοφωνεί σχετικώς ο εκ των προκατόχων ημών Ιερός Χρυσόστομος: «Ανέστη Χριστός, και νεκρός ουδείς εν τω μνήματιβˆ™ Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο»βˆ™ απαρχή δηλονότι της αναστάσεως πάντων των κεκοιμημένων και των εφεξής κοιμηθησομένων, και της μεταβάσεως αυτών εκ του θανάτου εις την ζωήν. Το μήνυμα είναι χαροποιόν δι' όλους, διότι η Ανάστασις του Χριστού κατήργησε την δύναμιν του θανάτου. Οι πιστεύοντες εις Αυτόν προσδοκούν ανάστασιν νεκρών και δια τούτο βαπτίζονται εις τον θάνατον Αυτού, συνανίστανται μετ' Αυτού, και ζουν ζωήν αιώνιον.

    Ο μακράν του Χριστού κόσμος προσπαθεί να συσσωρεύση υλικά αγαθά, διότι στηρίζει επ' αυτών την ελπίδα της ζωής του. Ελπίζει ακρίτως ότι δια του πλούτου θα αποφύγη τον θάνατον. Και ο πλανώμενος άνθρωπος δια να συσσωρεύση πλούτον, επιμηκύνοντα δήθεν την ζωήν του, σκορπίζει τον θάνατον εις τους άλλους. Αφαιρεί από αυτούς την οικονομικήν δυνατότητα της επιβιώσεως, και πολλάκις διακόπτει βιαίως το νήμα της ζωής των, ελπίζων ότι ούτω θα διασώση την ιδικήν του ζωήν.

    Αλλά, αλλοίμονον! Η πλάνη του είναι μεγάλη. Η ζωή κερδίζεται μόνον δια της πίστεως εις τον Χριστόν και δια της εις Αυτόν ενσωματώσεως.

    Η εμπειρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας βεβαιοί ότι οι ενωθέντες μετά του Χριστού ζουν και μετά θάνατον, συνυπάρχουν μετά των ζώντων, συνδιαλέγονται μετ' αυτών, ακούουν αυτούς και πολλάκις ικανοποιούν θαυματουργικώς τα αιτήματά των.

    Δεν χρειάζεται πλέον η αναζήτησις του μυθολογικού «αθανάτου ύδατος». Η αθανασία υπάρχει εν τω Χριστώ, και προσφέρεται δι' Αυτού προς όλους.

    Δεν χρειάζεται να εξολοθρεύωνται λαοί δια να επιβιώσουν άλλοι λαοί. Ούτε χρειάζεται να εξολοθρεύωνται ανυπεράσπιστοι ανθρώπιναι υπάρξεις δια να ζήσουν ανετώτερον άλλαι ανθρώπιναι υπάρξεις. Εις όλους ο Χριστός προσφέρει την επίγειον και την επουράνιον ζωήν. Ανέστη, και όσοι επιθυμούν ακολουθούν Αυτόν εις τον δρόμον της Αναστάσεως. Αντιθέτως, όσοι εμμέσως η αμέσως σκορπίζουν τον θάνατον, νομίζοντες ότι ούτω θα παρατείνουν η θα διευκολύνουν την ιδικήν των ζωήν, καταδικάζουν εαυτούς εις τον αιώνιον θάνατον.

    Ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήλθεν εις τον κόσμον ίνα πάντες οι άνθρωποι ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν. Αποτελεί μεγάλην πλάνην εάν πιστεύωμεν ότι θα προέλθη ευημερία εις το ανθρώπινον γένος δια των αλληλοσπαραγμών. Ο Χριστός ανιστά τους νεκρούς και ακυρώνει την θανάτωσιν αυτών. Έχει την δύναμιν της υπερβάσεως του θανάτου. Το γεγονός δε ότι ενίκησε τον θάνατον, επιβεβαιοί την απέχθειαν Αυτού προς αυτόν. Ο Χριστός οδηγεί εις την ζωήν, και επαναχορηγεί αυτήν, τυχόν διακοπείσαν, διότι Εκείνος είναι «η Ζωή και η Ανάστασις ημών». Δια τούτο οι πιστοί δεν φοβούμεθα τον θάνατον. Η δύναμις ημών δεν έγκειται εις το άτρωτον της υπάρξεώς μας αλλά εις το αναστάσιμον αυτής.

    Χριστός ανέστη! Και ημείς θα αναστηθώμεν!

    Ας ακολουθήσωμεν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, τον Αναστάντα Χριστόν, εις πάντα τα έργα Αυτού. Ας βοηθήσωμεν τους στερουμένους των μέσων της επιβιώσεως να συντηρηθούν εις την ζωήν. Ας διακηρύξωμεν εις τους αγνοούντας την Ανάστασιν του Χριστού ότι δι' αυτής κατηργήθη ο θάνατος και ότι συνεπώς δύνανται και αυτοί να μετάσχουν της Αναστάσεως Αυτού, πιστεύοντες εις Αυτόν και ακολουθούντες τα ίχνη Του. Η ιδική μας ανάστασις τότε μόνον είναι δυνατή, όταν προσφέρηται δια την ανάστασιν των άλλων αδελφών μας. Τότε μόνον η νικητήριος διακήρυξις "Χριστός Ανέστη" θα ενεργή σωστικώς δι' όλην την ανθρωπότητα. Γένοιτο!

    Ἅγιον Πάσχα 2012

    + Ο Κωνσταντινουπόλεως

    διάπυρος προς Χριστόν Αναστάντα

    εὐχέτης πάντων υμών

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Από την οδύνη στον χώρο της ελπίδας»

    " Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά". Αυτό τονίζει στο Πασχαλινό μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

    " Αν ο Χριστός", συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος, "δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται".

    Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επί του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λέει "είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος".

    Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: "Πάσχα σημαίνει έξοδος. Σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας. Σημαίνει τη δύναμη της εναντίωσης στην παρακμή και στο αρνητικό ρεύμα της κάθε εποχής. Ορίζει την έξοδο προς την Αλήθεια. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τα δεσμά της ανθρώπινης φιλαυτίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έξοδο προς τη συνάντηση με τους άλλους, για να γινόμαστε μέσα στην Εκκλησία, η κοινωνία της αγάπης".

    Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει : " Ας μετακυλήσουμε την πλάκα του φόβου από τις καρδιές μας για να φανεί και πάλι κενός ο τάφος και να αναδειχθεί η ζωή ελεύθερη από την θλίψη και την απελπισία."

    Παράλληλα τονίζει:" Η καθημερινότητά μας βιώνει συνεχώς την προσπάθεια του κακού να δηλητηριάζει τη ζωή μας και να πληγώνει την ελπίδα μας. Όμως "Χριστός Ανέστη". Και έκθαμβοι αντικρίζουμε τον ήλιο της δικαιοσύνης "πάσι ζωήν ανατέλλοντα". "Χριστός Ανέστη" . Και μας προσφέρει "άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν".

    Και καταλήγει : "Ας μην αφήσουμε τις θλίψεις και τις ωδίνες που γεννά η σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου μας να σκοτεινιάσει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξη μας και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο".

    Eπίσης γραπτά μηνύματα εξέδωσαν και άλλοι Πατριάρχες της Ορθοδόξου πίστεως.

    Αποσπάσματα των Πασχαλινών μηνυμάτων τους:

    Πασχαλινό Μήνυμα Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης

    «...Πάντες αΌ€πολαύσατε τοαΏ¦ πλούτου ταΏ†ς χρηστότητος. Μηδείς θρηνείταΏ³ πενίανΛ™ ἐφάνη γάρ αΌ‘ κοινή Βασιλεία...». (Ἅγιος αΌΈωάννης ὁ Χρυσόστομος)

    Σέ τοαΏ¦το τόν καιρό τόν ὁποαΏ–ον διανύομε, δυσκολευόμαστε πολύ νά γιορτάσωμε τήν Λαμπρή μας, μέ χαρά καί αΌ€γαλλίαση, α½…πως αΌ„λλους καλύτερους καιρούς. Μπροστά μας βρίσκονται πολλά δύσκολα ἐμπόδια.

    αΌ© φτώχεια καί αΌ‘ αΌ€νέχεια ταΏΆν καιραΏΆν μας, αΌ‘ ὁποία πλήττει, δυσκολεύει καί συνθλίβει α½…λους καί αΌ°διαιτέρως ὑρισμένους, πολλούς δυστυχαΏΆς, αΌ€δελφούς μας, οαΌ± ὁποαΏ–οι βρίσκονται σέ πλαΏ†ρες αΌ€διέξοδο γιά τά στοιχειώδη αΌ€γαθά ταΏ†ς ζωαΏ†ς, τήν διατροφή, τήν αΌ€ντιμετώπιση ταΏΆν βασικαΏΆν αΌ€ναγκαΏΆν, τήν ἐπιβίωση.

    αΌ© αΌ€νεργία ἐπίσης, αΌ‘ ὁποία συνεχαΏΆς αὐξάνεται καί αΌ€πειλεαΏ–, εαΌΆναι μεγάλο ἐμπόδιο. Πόσοι αΌ€δελφοί αΌργαζόμενοι, τεχναΏ–τες, χειροτέχνες, ἐπιστήμονες, δάσκαλοι α½…λων ταΏΆν βαθμίδων, αΌ€ναζητοαΏ¦ν καί δέν βρίσκουν ἐργασία, ἐλπίδα καί μέλλον στόν Τόπο μας, τόν ὁποαΏ–ον, δυστυχαΏΆς, ἐγκαταλείπουν αΌ€πό αΌ€νάγκη καί α½„χι μόνον.

    ΔυστυχαΏΆς τό βάρος ταΏ†ς αΌ€νεργίας πιέζει α½…λους σήμερα. Ἀναγκαία συνέπεια, αΌ‘ πλήξη καί αΌ‘ αΌ€γωνία, αΌ‘ αΌ”ντονη αΌ€νησυχία καί τό αΌ„γχος, α½…πως τά βλέπομε καί τά βιώνομε κάθε μέρα. Μαζύ μέ τήν θλίψη, αΌ”ρχεται δυστυχαΏΆς καί αΌ‘ κατάθλιψη, αΌ‘ αΌ€νασφάλεια καί τό αΌ€βέβαιο μέλλον, γιά αΌμαΎΆς καί τά παιδιά μας, τόν Τόπο καί τήν Χώρα μας.

    ΔυστυχαΏΆς α½…λα αὐτά δημιουργοαΏ¦ν αΌ•να κλαΏ–μα πολύ δυσάρεστο, τό ὁποαΏ–ον μαΎΆς δυσκολεύει νά χαροαΏ¦με τήν μεγάλη σημερινή Γιορτή, τήν Ἀνάσταση τοαΏ¦ ΧριστοαΏ¦, ὑς Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες.

    Τά αΌ€διέξοδα, οαΌ± δυσκολίες, οαΌ± αΌ€πορίες καί τά αΌρωτήματα εαΌΆναι πολλά καί στενόχωρα.

    Ἀγαπητοί αΌ€δελφοί,

    ΕαΌΆναι τόσον παρήγορον καί αΌλπιδοφόρο τό γεγονός, α½…τι, μέσα σ' αὐτό τό αΌ€ναπάντεχο κλαΏ–μα ταΏ†ς σημεριναΏ†ς κατήφειας, αΌ”ρχεται καί αΌ€κούεται αΌ‘ φωνή καί αΌ‘ προτροπή ταΏ†ς Ἐκκλησίας μας καί τοαΏ¦ αΌ‰γίου αΌΈωάννου τοαΏ¦ Χρυσοστόμου, τοαΏ¦ ααΌ°ώνιου αὐτοαΏ¦ αΌ‰γίου, ὁ ὁποαΏ–ος, σάν νά ζοαΏ¦σε σήμερα καί νά αΌ€νάπνεε τόν αΌ€έρα τόν ὁποαΏ–ον ἐμεαΏ–ς αΌ€ναπνέομε, μαΎΆς καλεαΏ– καί μαΎΆς προτρέπει νά μήν κλαίει κανείς μας, νά μήν λυπεαΏ–ται γιά τήν σημερινή πενία, τήν φτώχεια, τήν αΌ€νέχεια.

    Αὐτή τήν ὑπαρκτή πενία καί τήν αΌ€νέχεια, καλούμαστε αΌ€πό τόν λόγο καί τήν φωνή τοαΏ¦ αΌ‰γίου Χρυσοστόμου, νά μήν τήν τρομάζωμε, νά μή λυπούμαστε. Νά μήν αΌ€φήνωμε νά μαΎΆς ἐπηρεάζει, νά μαΎΆς αΌ€πελπίζει καί νά μαΎΆς πληγώνει, γιατί μέσα καί στήν πραγματικότητα τοαΏ¦ εαΌ°κοστοαΏ¦ πρώτου ααΌ°αΏΆνα, α½…πως καί πάντοτε, «...ἐφάνη αΌ‘ κοινή Βασιλεία...».

    Μέ τήν Ἀνάσταση τοαΏ¦ ΧριστοαΏ¦ αΌ€πό τό αΌ„δη, τό σκοτάδι καί τήν αΌ€πελπισία, μέ τήν δική Του τήν αΌ€πελευθέρωση, αΌ€πελευθερωνόμαστε καί αΌμεαΏ–ς αΌ€πό τά δεινά, τά κακά ταΏΆν αΌ‘μεραΏΆν μας. Δίπλα στήν λύπη, αΌ”ρχεται αΌ‘ χαρά, στό σκοτάδι τό φαΏΆς. Μαζύ μέ τήν φτώχεια, ὁ πλοαΏ¦τος ταΏ†ς Ἀναστάσεως καί ταΏ†ς Βασιλείας τοαΏ¦ ΘεοαΏ¦ γιά α½…λους αΌ€νεξαιρέτως τούς αΌ€νθρώπους. Ὡς αΌ„νθρωποι, παιδιά τοαΏ¦ ΘεοαΏ¦ καί πολαΏ–τες ταΏ†ς Βασιλείας Του, αΌ”χομε πλοαΏ¦τον καί μέλλον ααΌ°ώνιον. Πάει πιά αΌ‘ αΌ€πειλή ταΏ†ς φτώχειας καί ταΏ†ς αΌ€νέχειας. Δέν εαΌ΄μαστε πιά οαΌ± καταδικασμένοι γιά πάντα αΌ€πό τήν αΌ€νέχεια. Προσωρινόν μόνον εαΌΆναι τό γεγονός αὐτό καί θά περάσει γρήγορα, αΌ„ν μάλιστα αΌ€νοίξωμε τά μάτια μας, κινητοποιηθοαΏ¦με καί δραστηριοποιηθοαΏ¦μεν, α½…πως εαΌ°ς τό παρελθόν οαΌ± Πατέρες καί Πρόγονοί μας.

    Δέν εαΌ΄μαστε αΌ„λλωστε μόνον τό σαΏΆμα μας καί δέν αΌ”χομε μόνον τίς αΌ€νάγκες του. Δέν μαΎΆς χρειάζονται μόνον αΌ‘ τροφή, τά χρήματα καί οαΌ± αΌ€νέσεις, οα½”τε αΌ‘ παραμονή μας εαΌ°ς τόν κόσμον αὐτόν εαΌΆναι ααΌ°ώνια, α½…πως καί οαΌ± οαΌ°κονομικές, οαΌ± ψυχικές καί ψυχολογικές μας αΌ„ρρωστες καταστάσεις.

    Μήνυμα Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄

    Η Εκκλησία εορτάζει σήμερον εν χαρά ανεκλαλήτω την ζωηφόρον και λαμπροφόρον του Χριστού Ανάστασιν. Η Εκκλησία αναμιμνήσκεται σήμερον εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστία βαθεία την δωρεάν του Θεού προς τον άνθρωπον.

    Η Εκκλησία πανηγυρίζει το γεγονός ότι ο ιδρυτής αυτής ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, κατά τον θεοφόρον της Εκκλησίας Πατέρα Άγιον Γρηγόριον τον Παλαμάν Αρχιεπίσκοπον Θεσσαλονίκης «ηράσθη της σωτηρίας του πλάσματος αυτού και την ανακαίνισιν αυτού επεξεργάσατο».

    Ο Χριστός, ενδυθείς το ανθρώπινον, θάνατον υπέρ ημών εκουσίως υπέστη, «δια του σταυρού Αυτού ήλθε χαρά εν όλω τω κόσμω».

    Δια του σταυρού ο Κύριος ημών κατήλθεν εις τον Άδην. Εις τους κευθμώνας του Άδου συνήντησε τους απ' αιώνων δεσμίους, τους προπάτορας ημών, Αδάμ και Εύαν και τους απογόνους αυτών. Συνήντησεν όλους εκείνους, οι οποίοι άνευ Αυτού, άνευ του Χριστού, ετελειώθησαν, τους ζήσαντας υπό την σκιαν του νόμου Ιουδαίους, δικαίους και αδίκους, τους θεράποντας της φιλοσοφίας Έλληνας και λατρευτάς των ειδώλων.

    Δεδοξασμένος και λελαμπρυμένος ο Κύριος ημών δια του θανάτου του σταυρού Αυτού ανήλθεν εις την γην, ίνα ημάς τους ζώντας βεβαιώση περί του έργου Αυτού του σωτηρίου και εις τον Άδην. «Προήλθε ως εκ παστάδος του ολβίου τάφου τούτου», εις τον οποίον οι μαθηταί Αυτού ενεταφίασαν Αυτόν, διαρρήξας τας σφραγίδας αυτού.

    Το μυστήριον τούτο, έργον της πανσθενούς δυνάμεως του Θεού, ο Χριστός εις τους μύστας Αυτού εφανέρωσεν, εις τους μαθητάς Αυτού και αποστόλους και εις τας μυροφόρους γυναίκας. Ούτοι ελθόντες εις τον τάφον, ζεύγος φαεσφόρων αγγέλων επ' αυτού εθεάσαντο.

    Μήνυμα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄

    Το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου βρίσκει την Μέση Ανατολή, τον τόπο όπου ο Θεός ως Δημιουργός διαλέχθηκε με τον άνθρωπο, να εξακολουθεί να αγωνίζεται με μεγάλες θυσίες προκειμένου να ατενίσει το δίκαιο, την κόρη οφθαλμού του Θεού στη γη. Βρίσκει την Μέση Ανατολή, τον τόπο όπου ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρωπίστηκε για να θεωθεί ο άνθρωπος, να εξακολουθεί να αναζητά τον δρόμο προς την κοινωνική ειρήνη. Έναν δρόμο όμως που ναρκοθετείται από τον σφιχτό εναγκαλισμό πολιτικής και θρησκείας με την επικράτηση ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

    Αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο χριστιανισμός αυξάνεται αλματωδώς, το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου δεν φτάνει ειρηνικά στις ψυχές όλων των ανθρώπων, αφού βίαια περιστατικά θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης. Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει το σπίτι του το ένα τέταρτο των Χριστιανών του κόσμου, εκδηλώνονται περιστατικά αμφισβήτησης του δικαιώματος ελεύθερα να ορίζει και να νοηματοδοτεί ο καθένας τη ζωή του με αφετηρία την αναφορά του στον Θεό.

    Τα πρόσφατα περιστατικά θρησκευτικής βίας στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με συγκλονίζουν και με προβληματίζουν. Με προβληματίζει το γεγονός ότι ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός απειλεί να συρρικνώσει τον πλούτο της θρησκευτικής παράδοσης. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η πίστη μπορεί να μεταστοιχειωθεί σε επιθετικό φανατισμό. Με προβληματίζει το γεγονός ότι η βία και ο φόβος δηλητηριάζουν την συνύπαρξη.

    Eίναι πράγματι λυπηρό, τώρα που παταγωδώς διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν το τέλος των θρησκειών, να σπαταλώνται οι ταμιευτήρες των θρησκειών για να αρδεύσουν τον αγρό των συγκρούσεων. Να σπαταλώνται οι ταμιευτήρες των θρησκειών, οι οποίες, στην εποχή της αξιακής κρίσης που διερχόμαστε, αγρυπνούν για την διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Να σπαταλώνται οι ταμιευτήρες των θρησκειών, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Είναι καιρός όλοι να αντιληφθούμε ότι πολυπολιτισμική κοινωνία σημαίνει κατά βάση πολυθρησκευτική κοινωνία. Σε αυτήν την κοινωνία ειρήνη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Και ειρήνη μεταξύ των θρησκειών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς διάλογο μεταξύ των θρησκειών.

    Και αν κάποιοι φοβικά υποστηρίζουν ότι ο διαθρησκειακός διάλογος θα αποχρωματίσει την ιδιαιτερότητα κάθε θρησκευτικής έκφρασης, πλανώνται. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι άνθρωπος και θρησκευτική πίστη άρρηκτα συνυπάρχουν από την αρχή του κόσμου. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η θρησκευτική πίστη δεν διαγράφηκε ποτέ από την υπαρξιακή ταυτότητα ατόμων και λαών όσο και αν προσπάθησαν πολλοί κατά καιρούς να το καταφέρουν. Αδυνατούν να αντιληφθούν αυτό που καθημερινά διαπιστώνω ποιμαίνοντας την Αφρική, αυτό το μωσαϊκό των λαών και των θρησκειών: ότι η πίστη στον Θεό αποτελεί την μοναδική σταθερά σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

    Και αν κάποιοι θεωρούν χίμαιρα την αληθινή ειρήνευση των θρησκειών ως ουσιαστικό παράγοντα παγκόσμιας ειρήνης δεν έχουν παρά να αναλογιστούν ότι αμφισβητούν την παντοδύναμη βούληση του Θεού να αναδείξει το ανθρώπινο γένος στις γνήσιες διαστάσεις του, να το τοποθετήσει στο αυθεντικό βάθρο του. Την παντοδύναμη θεία βούληση που έμπρακτα πιστοποίησε η Ενανθρώπηση και η Ανάσταση του Υιού και Λόγου του Θεού προκειμένου το ανθρώπινο γένος να λυτρωθεί από τον πνευματικό θάνατο.

    Πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

    Πανηγυρίζουμε κάθε χρόνο με ιερό ενθουσιασμό το Πάσχα, την "εορτήν των εορτών", "Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικταιβ€’ Πάσχα καινόν, άγιονβ€’ Πάσχα μυστικόν", ψάλλουμε ευφρόσυνα. Η αρχική σημασία της λέξεως πάσχα δεν είναι βεβαίαβ€’ με την πάροδο, πάντως, του χρόνου, κατέληξε να σημαίνει τη διέλευση, το πέρασμα, τη διάβαση, την έξοδο. Η εορτή αυτή έχει την αφετηρία της σε μια ιστορική έξοδο των Ισραηλιτών από τη μακροχρόνια δουλεία στην Αίγυπτο προς την ελευθερία. Έδωσε έμπνευση, αντοχή κι ελπίδα και σε άλλους λαούς σε δύσκολες φάσεις αιχμαλωσίας, για την αποτίναξη ξένου ζυγού και τη διάβαση προς μια νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

    Αυτή η γιορτή μεταμορφώθηκε και πήρε νέο νόημα στην παγκόσμια ιστορία με τη ζωή, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Ο ίδιος ο Ιησούς δήλωσε ότι πραγμάτωσε ένα νέο Πάσχα, πανανθρώπινης σημασίας, με την εξιλαστήριο προσφορά Του. Ως "άμωμος Αμνός" θυσιάσθηκε χάριν της ανθρωπότητος και εγκαινίασε το "καινόν" Πάσχα, το "άγιον" και "μυστικόν", με το διηνεκές μήνυμα της θυσίας Του, με τη νικηφόρο ανάστασή Του, την κατανίκηση του θανάτου, την πρόγευση της μελλοντικής εν δυνάμει Παρουσίας Του.

    Έτσι, οι Χριστιανοί, στη διάρκεια των 20 αιώνων που πέρασαν, κάθε Πάσχα γιορτάζουμε την καθοριστική διάβαση του ανθρωπίνου γένους "από τον θάνατο στη ζωή", την απελευθέρωση από την αμαρτία και τη φθορά. Τονώνουμε τη σχέση μας, κοινωνούμε με τον σταυρωθέντα και αναστάντα Χριστό, που μας χαρίζει την αιώνια ζωήβ€’ και εντείνουμε την προσδοκία μας για την ένδοξη μελλοντική παρουσία Του. "Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοίβ€’ Πάσχα, Κυρίου Πάσχαβ€’ εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν, Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν, επινίκιον άδοντας". Με την ανάστασή Του, ο Χριστός συνήγειρε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, για να γίνει ο αιώνιος Λυτρωτής, η δύναμη και η παρηγορία των πιστών.

    Γιορτάζοντας το Πάσχα, καλούμεθα σε μια προσωπική κίνηση εξόδου από την πολύμορφη και συχνά δυσδιάκριτη αμαρτία. Προσδιορίζοντάς την με σύγχρονη ορολογία, θα λέγαμε: Έξοδο από τη διαφθορά, το ψέμμα, την ανομία, την απάτη, που μολύνουν με ποικίλες μορφές κάθε κοινωνική τάξη υπονομεύοντας τη συνοχή του λαούβ€’ αποφασιστική επιλογή της αλήθειας και της τιμιότητος. Έξοδο από την αδιαφορία για τη δικαιοσύνηβ€’συστράτευση για την επικράτηση του δικαίου στο περιβάλλον μας και ευρύτερα στην κοινωνία μας.

    Το Πάσχα, μας καλεί επίσης να διαβούμε από τον εγωκεντρισμό στη συναδέλφωση. Η κόπωση, η δυσπιστία, η πικρή γεύση της καθημερινότητος μας σπρώχνουν συχνά σε απομονωτισμό. Στριφογυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας, τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά μας. Επείγει η έξοδος από το φρούριο του "εγώ"β€’, για να συναντήσουμε τους άλλους με κατανόηση και σεβασμό. "Πάσχα, εν χαρά αλλήλους περιπτυξόμεθα". Να προσφέρουμε συγγνώμη, συμπόνια αλληλεγγύη και ανεπιτήδευτη αγάπη. "Συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει".

    Η εορτή του Πάσχα, αδελφοί μου, μας καλεί και συγχρόνως μας προσφέρει την έμπνευση, για να προχωρήσουμε κιαΎ½ εμείς σε μια προσωπική, διάβαση, μια έξοδο από τις ποικίλες μορφές καταπιέσεων που απαξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη και να εργασθούμε δυναμικά για την ανύψωση της ζωής όλης της κοινωνίας.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 19:06

    Είδηση: 9438

    [04] Με μια ματιά

    -Τον ελαφρύ τραυματισμό 14χρονου στο χωριό Σίβα στο Δήμο Φαιστού Ηρακλείου, προκάλεσε σείστρο καμπάνας που αποκολλήθηκε και χτύπησε το αγόρι, το οποίο βρισκόταν εκεί με την οικογένειά του για να γιορτάσει την Ανάσταση. Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηράκλειου.

    -Ένας 12 χρόνος τραυματίσθηκε από κροτίδα, σε περιοχή της Μεσαράς του Ηρακλείου. Όταν προσπάθησε να την πετάξει, η κροτίδα «έσκασε» στο χέρι του και συγκεκριμένα στο δείκτη και τον αντίχειρα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Μοιρών και στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

    -Μία 62χρονη έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κυψέλη, μάλλον από αναθυμιάσεις, όταν το διαμέρισμά της έπιασε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    -Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται ο θάνατος 78χρονου στο Καρπερό Γρεβενών. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, ο 78χρονος έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βαριά κάκωση θώρακος.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 15:16

    Είδηση: 9469


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 April 2012 - 16:49:30 UTC