Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ύψη το κόστος δανεισμού της Ισπανίας-Συναγερμός στην €ζώνη
  • [02] Νέο μπαράζ πιέσεων στην Ελλάδα-Επιστρέφει η τρόικα

    [01] Στα ύψη το κόστος δανεισμού της Ισπανίας-Συναγερμός στην €ζώνη

    Το εκρηκτικό κλίμα πυροδότησαν οι υπερχρεωμένες αυτοδιοικούμενες περιφέρειες της χώρας, η δεύτερη θηλιά στην ισπανική οικονομία μετά τις Τράπεζες. Την Βαλένθια ακολούθησε η Μούρθια, ζητώντας βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, και έπεται συνέχεια με την Καταλονία και τουλάχιστον άλλες 4 από τις 17 περιφέρειες. Κι ενώ το θρίλερ με τις ισπανικές επαρχίες είναι σε εξέλιξη, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως η οικονομία βυθίστηκε βαθύτερα στην ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 0,4%. Σύμφωνα με έρευνα, η κρίση στην Ισπανία έχει αυξήσει κατακόρυφα την πώληση αντικαταθλιπτικών χαπιών.

    Εν μέσω αυτού του βαρύτατου κλίματος, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, πάντως διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του οδεύει ολοταχώς προς συνολική διάσωση της οικονομίας της.

    «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια διάσωση της Ισπανίας, παρά την τεράστια αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στις αγορές», τόνισε και συμπλήρωσε: «Με αυτή την αβεβαιότητα της κατάστασης, τη ρευστότητα, υπάρχει μια παράλογη συμπεριφορά των αγορών. Ο μοναδικός τρόπος δράσης υπερβαίνει τις δυνατότητες των κυβερνήσεων», αναφερόμενος κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την οποία και κάλεσε να επέμβει.

    Το Σάββατο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο κάλεσε την ΕΚΤ να ενεργήσει, κυρίως αγοράζοντας ισπανικό χρέος προκειμένου να δοθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά της Ισπανίας.

    Ωστόσο ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η ΕΚΤ "δεν λύνει τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα (μεμονωμένων) κρατών".

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης, υπογραμμίζοντας την ικανότητα της Ισπανίας να εξέλθει από την κρίση μέσω των μεταρρυθμίσεων που κάνει.

    Ωστόσο ο ίδιος συνέστησε οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης να μεσολαβούν στις αγορές χρέους.

    Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ισπανία: Δεν ζητάμε συνολική βοήθεια από την ευρωζώνη

    Και η περιφέρεια της Μούρσια ζητά ενίσχυση από τη Μαδρίτη

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 21:25

    Είδηση: 17901

    [02] Νέο μπαράζ πιέσεων στην Ελλάδα-Επιστρέφει η τρόικα

    Οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει για την επόμενη διετία. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί μέτρα, 5,1 δισ. ευρώ από τη μελέτη του ΚΕΠΕ και 3 δισ. ευρώ από τις προτάσεις των υπουργείων

    Σε αυτά περιλαμβάνονται :

    εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

    επιβολή πλαφόν στις συντάξεις

    αύξηση ωρών εργασίας εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμια- δευτεροβάθμια εκπαίδευση)

    έλεγχοι εντοπισμού «μαϊμού» και αδήλωτων συντάξεων

    προνοιακά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια

    περικοπή κοινωνικών επιδομάτων

    ανάθεση υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες (π.χ ΚΤΕΟ)

    Σε συνεχείς συσκέψεις με επιτελείς του ο Υπουργός Οικονομικών τόσο την Δευτέρα, όσο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κωδικοποιήσει και τα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση άλλων 3,5 δισ. ευρώ ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

    Την Πέμπτη αναμένεται το κλιμάκιο της τριμερούς επιτροπής να έχει συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου και θα κλειδώσουν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια.

    Την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου θα τεθούν οι θέσεις της κυβέρνησης στην βάση των προγραμματικών συγκλίσεων.

    Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικας για να συζητήσουν την τελική μορφή των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα την πεποίθηση ότι η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στο εγγύς μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η έκθεση της τρόικας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντουάν Κολομπανί. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση ότι θα πρέπει να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με συγκεκριμένες δράσεις και άμεσα.

    Βαρύ ωστόσο είναι το κλίμα στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα. Την φωτιά άναψε ενα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Η Ευρωπαική Επιτροπή διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ αποστάσεις κρατά και το ίδιο το ΔΝΤ.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βίνσεντ σχολιάζοντας δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί στην ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες ότι το Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τέτοιου είδους προθέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. «Ούτως ή άλλως η συνεισφορά του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή», συμπλήρωσε.

    Για επαναφορά του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας στην «ορθή πορεία» έκανε λόγο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για την Ελλάδα, τόνισε: «Το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειές της. Η αποστολή του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου για το πώς θα επαναφέρει και πάλι στην ορθή πορεία το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την οικονομική βοήθεια του Ταμείου».

    Το γερμανικό οικονομικό επιτελείο ωστόσο δεν σταματά να επισημαίνει την ανάγκη να εκπληρωθούν οι όροι του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Αθήνα θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου «διάσωσης». «Εάν υπήρξαν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αποκαταστήσει. Δεν θα προκαταλάβω την τρόικα. Όταν είναι έτοιμη η έκθεσή της, θα συγκληθεί το Eurogroup», τόνισε.

    Την ίδια στιγμή, τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επισείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πιθανόν η Αθήνα δεν θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Και ο γ.γ. των Χριστιανοκοινωνιστών της Γερμανίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα και προτείνει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να πληρώνει το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων σε δραχμές.

    Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Επίθεση στους κυβερνητικούς εταίρους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα που έχει χρεοκοπήσει. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί το διάλογο με τους «υπαλλήλους της τρόικας», αλλά να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.

    «Μία επιτάχυνση του μνημονίου σε μία κατεστραμμένη από την ύφεση οικονομία είναι παραλογισμός, που με μαθητική ακρίβεια οδηγεί στη χρεοκοπία», είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα οδηγούν σε κοινωνικό κραχ.

    Επίθεση σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη εξαπολύουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υποστηρίζοντας ότι απαξιώνουν τη δημιουργία του άξονα του νότου και επιμένουν να προσκυνούν και να υπακούουν πειθήνια την Μέρκελ και τη θανάσιμη πολιτική της για τη χώρα μας.

    «Οι Έλληνες δεν είναι Γερμανοί, ούτε Βιετναμέζοι και δεν δέχονται εκβιασμούς από κανέναν Ρέσλερ. Οι απειλές των τοκογλύφων και η καταστροφική πολιτική του μνημονίου δεν θα περάσουν» τονίζει η Χρυσή Αυγή.

    Οι κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι σκέτη απάτη, ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που υποστήριξε ότι μεθοδεύεται η περικοπή των δήθεν μεγάλων συντάξεων που είναι ονομαστικές και έχουν υποστεί λεηλασία από χαράτσια και φόρους.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αλεπάλληλες συσκέψεις ενόψει της επίσκεψης της τρόικας

    Τσίπρας: Το μνημόνιο οδηγεί μαθηματικά σε κοινωνικό κραχ

    Spiegel: «Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα»

    Κομισιόν: H Ελλάδα πρέπει και θα παραμείνει μέλος του ευρώ

    «Ανοησίες» το δημοσίευμα του Der Spiegel, δηλώνουν πηγές του ΔΝΤ

    Σόιμπλε προς Ελλάδα: «Διπλασιάστε τις προσπάθειες σας»

    Φ. Ρέσλερ: Η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της

    Γ. Σράιτερ: Σκεπτικισμός και ελπίδα για την πορεία της Ελλάδας

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 21:37

    Είδηση: 17899


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 July 2012 - 20:49:57 UTC