Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία
  • [02] Εισβολή μελών της Χ. Αυγής στο πλοίο που μετέφερε τον Πακιστανό
  • [03] Κατηγορηματικά αντίθετος με την εφεδρεία ο Φ. Κουβέλης
  • [04] Βενιζέλος: Αρνητική η εμπειρία της εφεδρείας-Δεν θα γίνουν απολύσεις
  • [05] Συνεχής η διαπραγμάτευση για τα μέτρα-Υπολείπονται 4 δισ. ευρώ
  • [06] Μικρές Ανατολίτικες Κυκλάδες: Τα πιο τυρκουάζ νερά του Αιγαίου

    [01] Διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία

    Αναταράξεις στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δημιουργεί το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο, που επανήλθε στο προσκήνιο την Τρίτη, μετά από σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταικούρα.

    Συγκεκριμένα, εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Στουρνάρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο της εφεδρείας για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου. «Τα νούμερα δεν βγαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, εξηγώντας ότι από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ εκκρεμούν ακόμα μέτρα περίπου 4 δισ. ευρώ. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

    Νωρίτερα ο Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα είχε τονίσει ότι το υπουργείο Οικονομικών, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επανέφερε την παλαιότερη πρόταση της ΝΔ για εφαρμογή της εφεδρείας στο δημόσιο καθώς και της αναλογίας 1 προς 5 ή 1 προς 10 στις προσλήψεις.

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την εργασιακή εφεδρεία εμφανίστηκε ο πρόεδροςτης ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά την σύσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα συμφωνήσει «με ένα φιάσκο».

    «Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι . Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μία «αρνητική εμπειρία» με την εφεδρεία.

    «Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Και αυτή μου η δέσμευση σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε.

    Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στη σύσκεψη τονίζοντας ότι αναζητούνται «οι καλύτερες λύσεις», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμανε ότι «τα κοιτάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισ. ευρώ και θα τα βγάλουμε».

    Στις τέσσερις το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Βενιζέλος: Αρνητική η εμπειρία της εφεδρείας-Δεν θα γίνουν απολύσεις

    Κατηγορηματικά αντίθετος με την εφεδρεία ο Φ. Κουβέλης

    Πιθανό νέο κύμα εφεδρείας στο Δημόσιο- Αποκλείονται οι απολύσεις

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 23:10

    Είδηση: 18913

    [02] Εισβολή μελών της Χ. Αυγής στο πλοίο που μετέφερε τον Πακιστανό

    Ηρεμία έξω από το μεταγωγών του Πειραιά όπου κρατείται ο 19χρονος Πακιστανός

    Ηρεμία επικρατεί έξω από τη διεύθυνση μεταγωγών του Πειραιά, όπου κρατείται ο 19χρονος Πακιστανός που κατηγορείται για την κακοποίηση της 15χρονης στην Πάρο.

    Νωρίτερα κατά τη μεταγωγή του από το λιμάνι του Πειραιά, σημειώθηκε ένταση, όταν περίπου 20 άτομα μέλη της Χρυσής Αυγής στη διάρκεια διαμαρτυρίας τους έξω από το πλοίο με το οποίο μεταφέρθηκε ο 19χρονος από τη Σύρο, εισέβαλαν μέσα σε αυτό και επιτέθηκαν εναντίον του οχήματος της αστυνομίας που τον μετέφερε, προκαλώντας ζημιά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

    Τα μέλη της Χρυσής Αυγής φωνάζοντας συνθήματα ακολούθησαν το όχημα με μοτοσικλέτες χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συνέχεια στο επεισόδιο.

    Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Πειραιά υπήρχε από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού οι οποίοι ωστόσο δεν πρόλαβαν να απωθήσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής κατά την είσοδό τους στο πλοίο.

    Στις φυλακές Αυλώνα θα οδηγηθεί την Τετάρτη

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός που παραδέχθηκε τα πάντα στην απολογία του και δεν ζήτησε κανένα ελαφρυντικό, παρά μόνο τη διόρθωση στα χαρτιά της γέννησής του που είναι το 1993 και όχι το 1991, θα οδηγηθεί απόψε στο τμήμα μεταγωγών του Πειραιά και το πρωί της Τετάρτης θα οδηγηθεί στις φυλακές Αυλώνα, καθώς οι κατηγορούμενοι ανήλικοι και έφηβοι μέχρι 21 ετών, οδηγούνται σε αυτό το σωφρονιστικό κατάστημα.

    Η δικηγόρος του, έδωσε τη Δευτέρα γραπτή δήλωση σε τοπική εφημερίδα των Κυκλάδων σύμφωνα με την οποία "ο δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τον διορισμό" ενώ σημείωσε ότι θα αποποιηθεί της αμοιβής της.

    Στο μεταξύ η 15χρονη εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή στην Εντατική του Νοσοκομείου Αττικόν. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη αλλά σταθερά ελεγχόμενη.

    Σχετική είδηση:Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προφυλακίστηκε ο 19χρονος Πακιστανός

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 22:43

    Είδηση: 18909

    [03] Κατηγορηματικά αντίθετος με την εφεδρεία ο Φ. Κουβέλης

    Κατηγορηματικά αντίθετος με το μέτρο της εφεδρείας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συνάντησης των πολικών αρχηγών. «Όταν ο θεσμός της εφεδρείας εφαρμόστηκε αποτέλεσε φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», δήλωσε χαρακτηριστηκά ο κ. Κουβέλης. Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως υπήρξε συζήτηση και σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας ο οποίος και θα προωθηθεί άμεσα.

    Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη

    «Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εκεί εργάζονται 2.500 χιλιάδες άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπισθεί άμεσα. Αυτό μας απασχόλησε στη σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον κ. πρωθυπουργό.

    Ακολουθούν οι ερωτήσεις

    Ερ. Έχετε επιφυλάξεις για το θέμα της εφεδρείας και το πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτή η συζήτηση;

    Απ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι . Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο.

    Ερ. Άρα δεν θα προχωρήσει;

    Απ: Έχω κατηγορηματική την αντίθετη θέση μου».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 21:30

    Είδηση: 18904

    [04] Βενιζέλος: Αρνητική η εμπειρία της εφεδρείας-Δεν θα γίνουν απολύσεις

    Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

    «Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Έχουμε καταβάλει τον προηγούμενο χρόνο μια τεράστια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανά τα δυο μεγάλα ναυπηγεία, σε συνδυασμό με τα κατασκευαστικά προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που καλύπτουν αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γιατί εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει η εθνική κυριαρχία υπάρχει η υπόσταση του Έθνους. Και πρέπει κι αυτό να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

    Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούσαμε, με στόχο να διασώσουμε την ναυπηγική βιομηχανία, να προωθήσουμε τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, να προστατεύσουμε την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και πολλών εργαζομένων σε μικρές υπεργολαβικές επιχειρήσεις.

    Η πραγματική οικονομία είναι πάντα το πρόβλημα και εάν θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα, δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις επενδύσεις και την εργασία.

    Είναι δύσκολα, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν αναλάβει να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει επανέλθει όμως η ιστορία της εφεδρείας. Η θέση σας ποια είναι;

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μια αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.

    Και αυτή μου η δέσμευση σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

    Βεβαίως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για την εξειδίκευση των μέτρων, ανάλογα με τις προτάσεις που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο. Εγώ έκανα μια προσπάθεια την οποία γνωρίζετε, τώρα έχουμε στρατευτεί σε μια απόφαση που ελήφθη με βάση την εισήγηση που μας έκανε ο κ. Σαμαράς.

    Γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την στρατηγική προοπτική της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι Κυβέρνηση μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα, να αποπνέει σταθερότητα και να εμπνέει τον ελληνικό λαό με τη σταθερότητα αυτή.

    Επίσης θέλω να πω ότι έχουμε σήμερα μια πολύ σημαντική ένδειξη θετική διεθνώς, που είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Γερμανός ομόλογός μου, ο Πρόεδρος του SPD, του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης και τους θεσμούς που πρέπει να εγκαθιδρυθούν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση.

    Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επειδή τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο, εμείς, με τα αδελφά Κόμματα, θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, τους κοινούς στόχους που έχουμε ως τόπος, ως Έθνος και ως Κυβέρνηση».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 21:30

    Είδηση: 18902

    [05] Συνεχής η διαπραγμάτευση για τα μέτρα-Υπολείπονται 4 δισ. ευρώ

    Μέτρα 3,5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ λείπουν από το λογαριασμό για να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα η διαπραγμάτευση οικονομικού επιτελείου - τρόικας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

    «Τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά» δήλωσε στο «vima.gr» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και προειδοποίησε ότι η αναζήτηση για το πρόγραμμα περικοπών θα συνεχισθεί εντατικά μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε να εξευρεθεί το καταλληλότερο μίγμα των επιμέρους μέτρων.

    Τα μέτρα που θα συμπληρώσουν το παζλ οι λεπτομέρειες των οποίων όμως παραμένουν ακόμα ανοιχτές και κυριαρχούν στο τραπέζι της πολυμερούς διαπραγμάτευσης είναι:

    το ακριβές ποσοστό περικοπής στις κυριες συνταξεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κλιμακωτό ποσοστό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης

    η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης

    η κατάργηση των δώρων στο δημόσιο

    η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για 1 ή 2χρόνια

    η επαναφορά του θεσμού της εφεδρείας με διαφορετικά όμως κριτήρια και

    η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα

    Στο μέτωπο των ισοδύναμων μέτρων για τον φετινό προϋπολογισμό η διαπραγμάτευση θα κλείσει στο τέλος της εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τουλάχιστον για φέτος αποφεύγονται.

    Εν τω μεταξύ στο φουλ βάζει η κυβέρνηση τη μηχανή των αποκρατικοποιήσεων. Θέμα χρόνου είναι η ψήφιση νομοσχεδίου όπου θα ρυθμίζονται παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθούν τα νομικά κωλύματα και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Μια από τις παρεμβάσεις θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η απλοποίηση της διαδικασίας εισόδου ιδιωτών με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς προγενέστερη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

    Της λίστας των αποκρατικοποιήσεων ηγούνται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο ΟΠΑΠ ενώ ακολουθούν το Ελληνικό, τα κρατικά λαχεία, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, o ΟΔΙΕ , το ακίνητο στην Αφαντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, το Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι αλλά και 48 ακίνητα του δημοσίου.

    Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    «Η τριανδρία που συγκροτεί την κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα νέα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις και κινείται στις ράγες της άδικης, αναποτελεσματικής και καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ενώ η καταιγίδα των οικονομικών μέτρων έχει αποφασιστεί και απλά ψάχνουν τρόπο να τα «σερβίρουν», οι κκ. Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης ετοιμάζουν μήνα Αύγουστο αποκρατικοποιήσεις εξπρές, σε τιμές όσο-όσο, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανειστών μας», επισημαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

    «Ξεκινά το ξεπούλημα της χώρας ακόμα και τομέων νευραλγικών για την κρατική ασφάλεια ακόμα και οργανισμών κερδοφόρων. Το εθνοκτόνο μνημόνιο προβλέπει την πώληση των πάντων από τις ενεργειακές πηγές μέχρι τους αιγιαλούς μας», σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

    «Οι νέες δραστικές μειώσεις που φέρνει η συγκυβέρνηση στις συντάξεις, μετά από τις αλλεπάλληλες που έχουν ήδη γίνει, δεν είναι μόνο σκάνδαλο, αλλά έγκλημα που θα οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων να αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης», υποστηρίζει το ΚΚΕ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Στουρνάρας: Όχι απολύσεις στο Δημόσιο θα δούμε για εφεδρεία

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 21:29

    Είδηση: 18894

    [06] Μικρές Ανατολίτικες Κυκλάδες: Τα πιο τυρκουάζ νερά του Αιγαίου

    Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα

    Οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών μεταξύ Νάξου και Αμοργού. Αποτελούνται από μικρά νησάκια κατοικημένα και ακατοίκητα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Κέρο, τα Κουφονήσια και τη Σχοινούσα. Προσφέρονται για ήσυχες διακοπές και έχουν έντονο κυκλαδίτικο χρώμα. Άλλοτε νησιά της άγονης γραμμής, είναι σήμερα πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Πανδαισία γήινων χρωμάτων, μικροί οικισμοί, γραφικά δρομάκια, παράδοση, ξεχασμένες αγνές γεύσεις στα λιγοστά ταβερνάκια και φιλόξενοι κάτοικοι, χαρακτηρίζουν το σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.

    Οι Μικρές Κυκλάδες μπορεί να μην έχουν το μέγεθος άλλων νησιών, όμως τα καθαρά νερά τους, η ηρεμία που αποπνέει το τοπίο και οι χρυσαφένιες αμμουδιές τους, προσδίδουν τόση ομορφιά στα νησιά, που ίσως να μη τη βρείτε πουθενά αλλού. Λαμπερά, γαλαζοπράσινα νερά, απάνεμες αμμουδερές ακρογιαλιές, κάτασπρα σπιτάκια, άφθονα ψάρια και θαλασσινά και άπειρες ευκαιρίες για αυθεντικό νησιώτικο γλέντι.

    Τα Κουφονήσια είναι ένας παράδεισος ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Είναι ένα σύμπλεγμα δύο νησίδων. Ένας πορθμός πλάτους 200μ. χωρίζει το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι από το ακατοίκητο σήμερα, Κάτω Κουφονήσι. Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων αλλά και το πλέον κατοικημένο. Είναι ψαροχώρι, αφού όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία και μάλιστα οι ντόπιοι λένε ότι τα καΐκια είναι περισσότερα από τις οικογένειες του νησιού.

    Οι λευκοί ανεμόμυλοι στα αριστερά της προκυμαίας του λιμανιού, καλωσορίζουν τους επισκέπτες, ενώ η Χώρα με τα κυκλαδίτικα ασβεστοβαμμένα σπίτια της είναι το μοναδικό χωριό του νησιού. Σε όλο το μήκος της νότιας ακτής, από τον Παριανό στα δυτικά ως το Πορί στα ανατολικά, οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές. Ένα μονοπάτι παράλληλο με τη θάλασσα, σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την παραλία που σας ταιριάζει αφού περνάει από όλες. Ο Φοίνικας, και ο Φανός είναι οι πιο πολυσύχναστες, η Πλατιά Πούντα η πιο ερημική, ενώ το Πορί η πιο απομακρυσμένη, θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας να φτάσετε περπατώντας μέχρι εκεί. Αναζητήστε επίσης την «Πισίνα», μία πέτρινη δεξαμενή με θαλασσινό νερό, όπου το κολύμπι μετατρέπεται σε μοναδική εμπειρία. Η θάλασσα γύρω από το νησί και σε όλες τις παραλίες του, έχει ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού όσο και να το αναζητήσετε! Μην παραλείψετε να κάνετε μία εκδρομή με καΐκι έως το Κάτω Κουφονήσι. Οι παραλίες του έχουν χοντρή άμμο και προσφέρονται για απομόνωση, ενώ θα βρείτε και μία ταβέρνα που λειτουργεί εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Στα Κουφονήσια όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια, έτσι λοιπόν το αυτοκίνητο είναι μάλλον περιττό. Ξεκούραση, χαλαρή απόλαυση, φιλόξενοι κάτοικοι, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τις διακοπές στο Κουφονήσι.

    Η Δονούσα, είναι το ανατολικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, διατηρεί το λευκό του Αιγαίου στο χρώμα των σπιτιών της, ενώ τα γραφικά δρομάκια με λουλούδια αριστερά και δεξιά, προσφέρονται για περιπάτους. Ο οικισμός της Δονούσας αμφιθεατρικά χτισμένος, έχει κάτασπρα σπίτια που διακόπτονται από τις κόκκινες και πράσινες πινελιές του γερανιού και της βουκαμβίλιας.

    Τα νερά είναι πεντακάθαρα, και η μεγάλη παραλία συγκεντρώνει πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Εκτός από τη Δονούσα στο νησί υπάρχουν ακόμα 3 οικισμοί η Καλοταρίτισσα, η Μερσίνη και η Χαραυγή. Παίρνοντας το μονοπάτι από τη νότια μεριά του Σταυρού, θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας και του Αη-Γιάννη, θα βρεθείτε στην καταπληκτική αμμουδιά του Κέδρου, ενώ στη συνέχεια θα φθάσετε στη Χαραυγή και τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μερσίνης με την ωραιότερη παραλία του νησιού.

    Η Καλοταρίτισσα ένα μικρό ψαροχώρι με ωραία αμμουδιά βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Δονούσας. Απαραίτητη θεωρείται μία επίσκεψη στη Φωκοσπηλιά, όπου παλαιότερα ζούσαν φώκιες, ενώ όσοι είστε φίλοι των γεωλογικών φαινομένων, θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το θέαμα στη σπηλιά του Τοίχου με τους σταλακτίτες.

    Οι παραλίες της υπέροχες με πεντακάθαρα νερά, ενώ η αμμουδιά του Κέδρου είναι η πιο δημοφιλής του νησιού. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα δύο μεγάλα πανηγύρια της αν βρεθείτε εκεί την κατάλληλη εποχή. Στις 15 Αυγούστου της Παναγίας, και στις 13 Σεπτεμβρίου -παραμονή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, που είναι και ο πολιούχος του νησιού, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, και άφθονο κρασί και φαγητό.

    Η Σχοινούσα βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου και έχει δύο οικισμούς, την Παναγιά ή Χώρα και τη Μεσσαριά. Το λιμάνι , το Μερσίνι, είναι ένας φυσικός όρμος με βραχώδεις ακτές που προσφέρεται για ελλιμενισμό σκαφών . Οι πανέμορφες παραλίες του νησιού, όπως αυτές του Τσιγκουριού, του Λιβαδιού, της Ψιλής Άμμου, του Αλμυρού, του Μπαζαίου, του Λιόλιου, του Γερολιμνιώνα και της Αλυγαριάς συγκεντρώνουν πολύ κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Η Σχοινούσα οφείλει το όνομά της στο θαμνώδες φυτό Σχίνο, που ευδοκιμεί πολύ στο νησί. Αναφέρεται και σαν νησί των πειρατών. Οι όρμοι Μερσίνι, Σιφνέϊκο, Λιόλιου, Μπαζαίου και Γερολιμνιώνα ήταν τα κρησφύγετά τους.

    Μια πανδαισία γήινων χρωμάτων μεταξύ ουρανού και θάλασσας γοητεύει τους επισκέπτες. Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές, απολαύστε τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά της, περπατήστε στα πέτρινα καλντερίμια της κι αφουγκραστείτε τους ήχους του παρελθόντος. Το άλλοτε ορμητήριο των πειρατών θα σας σαγηνεύσει με την μυστηριακή γοητεία του.

    Η Ηρακλειά βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα της Νάξου και προσφέρει ήσυχες διακοπές σε αυτούς που την επιλέγουν. Είναι ένα ορεινό νησί, με αρκετή βλάστηση, φραγκοσυκιές και κέδρους, ενώ τα μεγάλα Κυκλαδίτικα νησιά το προστατεύουν από τα πολλά μποφόρ. Οι οικισμοί του είναι ο Άγιος Γεώργιος ή Λιμάνι και η Παναγιά ή Πάνω Μερά. Στην Ηρακλειά θα βρείτε παραλίες με ρηχά και πεντακάθαρα νερά αμμώδεις ή με βότσαλο.

    Επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αη- Γιάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες και κολώνες σε αποχρώσεις που μόνο η φύση ξέρει να δημιουργεί. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και σύμφωνα με την παράδοση εδώ, βρέθηκε από ένα βοσκό η εικόνα του Αγίου Ιωάννη στην πρώτη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, γι΄αυτό και στις 28 Αυγούστου γίνεται μεγάλη λειτουργία, που συγκεντρώνει προσκυνητές από τα γύρω νησιά. Κάντε το γύρο του νησιού με καΐκια, και απολαύστε τις ερημικές του παραλίες, ενώ αν διαθέτετε σκάφος κάντε μία στάση στην παραλία της Αλιμιάς, για να δείτε στο βυθό τα συντρίμμια γερμανικού υδροπλάνου που είχε καταρριφθεί, κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το περίφημο Ηρακλειανό θυμαρίσιο μέλι, και τυριά φτιαγμένα από κατσικίσιο γάλα από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. Όσο θα είστε εκεί δοκιμάστε φρέσκα ψάρια από τους ψαράδες της Ηρακλειάς, αλλά και ντόπιο κρέας από τους κτηνοτρόφους του νησιού.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 18:13

    Είδηση: 18886


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 August 2012 - 20:49:36 UTC