Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παξοί: Γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχες αμμουδιές

    [01] Παξοί: Γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχες αμμουδιές

    Παξοί: Ένα νησί μικρό που μπορεί κανείς να το περπατήσει απ΄άκρη σ' άκρη. Με την είσοδό σας στο λιμάνι των Παξών, το Γάιο, θα εντυπωσιαστείτε από το πράσινο και τα δύο νησάκια που το προστατεύουν. Δαντελωτά ακρογιάλια, μικροί μαγευτικοί όρμοι, καταπράσινοι λόφοι, εντυπωσιακά βράχια και θαλάσσιες σπηλιές σας περιμένουν εδώ.

    Κατά μήκος της ανατολικής του ακτής βρίσκονται τα νησάκια Άγιος Νικόλαος με το ενετικό κάστρο, το Μογγονήσι και το Καλτσιονήσι, ενώ στα νότια οι Αντίπαξοι, είναι ένα νησί παρθένο και ήσυχο με θαυμάσιες αμμουδιές, καλυμμένο με αμπέλια και εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά.

    Οι Παξοί έχουν ως έμβλημά τους την τρίαινα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός Ποσειδώνας, ο Θεός - κυρίαρχος της θάλασσας, επιθυμώντας να κάνει ένα όμορφο ειρηνικό νησί, μακριά από τους άλλους θεούς και τους ανθρώπους, με σκοπό να κατοικήσει μαζί με την αγαπημένη του Αμφιτρίτη, χτύπησε με την τρίαινά του δυνατά το νοτιότερο μέρος της Κέρκυρας και σχηματίστηκαν οι Παξοί. Με το χτύπημα όμως έχασε την τρίαινά του. Αργότερα την βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.

    Η ιστορία των Παξών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πορεία του νησιού μέσα στην ιστορία υπήρξε παράλληλη με εκείνη της Κέρκυρας λόγω της κοντινής απόστασης. Στο πλευρό της εξάλλου αγωνίστηκε ενάντια στους πειρατές και στις τουρκικές επιθέσεις. Άρχισε να προοδεύει μετά την κατάκτηση της Επτανήσου από τους ενετούς το 1386.

    Ο Γάιος το λιμάνι του νησιού είναι και η πρωτεύουσα των Παξών με ωραία επτανησιακά σπίτια και μικρά δρομάκια. Στην είσοδό του βρίσκονται δύο μικρά νησιά. Στο πρώτο, το νησί της Παναγίας, υπάρχει ένα όμορφο λευκό μοναστήρι. Τον Δεκαπενταύγουστο οι πύλες του μοναστηριού ανοίγουν και όλοι πηγαίνουν για να προσκυνήσουν. Το δεύτερο , ο Άγιος Νικόλαος σχηματίζει ένα φυσικό κυματοθραύστη κάνοντας το Γάϊο ένα ιδιαίτερα ασφαλές λιμάνι γι΄αυτό εξάλλου και συγκεντρώνει πολλά σκάφη αναψυχής τους θερινούς μήνες.

    Η Λάκκα είναι ένα από τα 4 βασικά χωριά των Παξών, στο βορειότερο άκρο του νησιού, χωμένη σε έναν εντυπωσιακά βαθύ κόλπο, αμμώδη και προφυλαγμένο από τον αέρα. Ο Λογγός είναι ένα γραφικό χωριό πνιγμένο στο πράσινο των ελιών και των πεύκων με πολλές ψαροταβέρνες και μπαράκια. Ο Οζιάς είναι ο παλαιότερος οικισμός του νησιού και έχει δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του 6ου αι. με μεγάλη ιστορική αξία.

    Οι παραλίες του νησιού είναι μικρές σε μέγεθος, βοτσαλόστρωτες, με καθαρά και διαυγή νερά. Σίγουρα θα μαγευτείτε από τις θαλασσινές σπηλιές κάνοντας το γύρο του νησιού με σκάφος, καθώς η δυτική πλευρά τους είναι απόκρημνη, με κατακόρυφους γκρεμούς και θαλάσσια σπήλαια. Λένε μάλιστα ότι στη μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα κρύφτηκε το υποβρύχιο Παπανικολής στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Γι΄αυτούς που αγαπούν τις καταδύσεις, ο βυθός της θάλασσας των Παξών, θα τους γοητεύσει. Είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Οι λάτρεις των υποβρύχιων δραστηριοτήτων θα τον εξερευνήσουν ανακαλύπτοντας έναν πλούσιο κόσμο γεμάτο χρώματα και σχήματα. Μια μοναδική εμπειρία είναι ο γύρος του νησιού με ταχύπλοα ή άλλα σκάφη που μπορείτε να πάρετε από το λιμάνι. Έτσι θα απολαύσετε τις παραλίες αλλά και τις πανέμορφες δαντελωτές ακτές των Παξών.

    Με σκάφος θα πάτε και στους Αντίπαξους για να κολυμπήσετε σε μία από τις ομορφότερες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, το Βουτούμι. Υπέροχα διάφανα τυρκουάζ νερά σας περιμένουν εδώ, όπως επίσης και στη Βρίκα την άλλη παραλία του νησιού, ενώ όσοι θέλουν να κολυμπήσουν ήσυχα θα αναζητήσουν το Ροδοβάνι και το Σαρακήνικο.

    Το γεύμα σας απολαύστε το με τη συνοδεία του περίφημου μαύρου αντιπαξιώτικου κρασιού που παράγεται από τους μεγάλους αμπελώνες του νησιού.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 17:44

    Είδηση: 21514


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 September 2012 - 20:49:33 UTC