Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Ο Γιάννης Βρούτσης στο δελτίο της ΝΕΤ για εργασιακά και Αριάδνη
  • [03] Διαψεύδουν Αθήνα και Βρυξέλλες την εκκένωση των μικρών νησιών
  • [04] Κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας για την ελληνική κρίση
  • [05] Συμφωνία με την τρόικα για τις οφειλές των τραπεζών

    [01] Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, εξέφρασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη νέα συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας.

    «Η συνάντηση πήγε αρκετά καλύτερα σήμερα. Υπάρχει πρόοδος. Ελπίζω έως την Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνήσει στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα. Γιατί κάθε ημέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αλλά τα φασούλια μειώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ακόμα ότι οι δύο πλευρές:

    Συμφώνησαν σε τεχνική λύση για τα 550 εκατ. ευρώ που πρέπει να αποδώσουν οι τράπεζες στο δημόσιο για τον προϋπολογισμό του 2012. Το θέμα θα συζητηθεί και με τις τράπεζες οι οποίες συμφωνούν να τα πληρώσουν.

    Στη συνάντηση φαίνεται ότι έκλεισε η φορολογική μεταρρύθμιση. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα θα είναι 2 δισ. ευρώ καθαρά.

    Πάντως το «πακέτο» του 2013 θα είναι γύρω στα 9 δισ. ευρώ και είναι δύσκολο τα μέτρα να είναι κάτω από αυτό το ποσό. Τα 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές συντάξεων το 2013.

    Αντίθετα δεν υπάρχει θέμα για τα αναπηρικά επιδόματα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος, Μανώλης Σταυρουλάκης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 23:09

    Είδηση: 23676

    [02] Ο Γιάννης Βρούτσης στο δελτίο της ΝΕΤ για εργασιακά και Αριάδνη

    Για τη δύσκολη διαπραγμάτευση του Υπουργείου Εργασίας με την τρόικα μίλησε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις τόνισε ότι το μόνο ζήτημα τέθηκε μόνο η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, ζήτημα που όπως τόνισε ο Υπουργός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Ο κ. Βρούτσης ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας, ο Υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε, ότι το Νοέμβριο θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ύψους 480 εκατ. ευρώ για την πάταξη της ανεργίας, μέσω της επιδότησης 200.000 θέσεων εργασίας. Η παρέμβαση θα είναι στοχευμένη και θα αφορά κλαδικές παρεμβάσεις. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Αριάδνη, σημειώνοντας την ανάγκη του μέτρου για την πάταξη της λαθραίας είσπραξης συντάξεων και τόνισε ότι η δήλωση της αλλαγής των στοιχείων οικογενειακής κατάστασης μέσω συμβολαιογράφων είναι μόνη λύση καθώς είναι ηλεκτρονικά δικτυωμένοι, σε αντίθεση με τα ληξιαρχεία που δεν είναι.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 23:12

    Είδηση: 23674

    [03] Διαψεύδουν Αθήνα και Βρυξέλλες την εκκένωση των μικρών νησιών

    Θύελλα, και μπαράζ διαψεύσεων από Αθήνα και Βρυξέλλες, προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα απαίτησε να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους μικρά νησιά για να εξοικονομηθεί κόστος. Τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν τόσο από το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Ναυτιλίας, όσο και από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

    Έντονος θόρυβος δημιουργήθηκε με αφορμή είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου ότι η τρόικα ζήτησε την εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών με λιγότερους από 150 κατοίκους.

    Αμέσως ο υπουργός Ναυτιλίας έσπευσε να διαψεύσει την εν λόγω είδηση. Στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί, δήλωσε ο Κώστας Μουσουρούλης.

    Αλλά και το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι η τρόικα δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα: «Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

    Στο θέμα παρενέβη, μέσω twitter, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόννορ: «Αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητά να εγκαταλειφτούν αραιοκατοικημένα μικρά νησιά είναι (φυσικά) απολύτως λάθος».

    Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Κώστας Μουσουρούλης μιλώντας σε βουλευτές των νησιωτικών περιοχών παρουσίασε το πρόγραμμα για την προώθηση φορολογικών και άλλων κινήτρων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Νίκος Καπόγλης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 23:07

    Είδηση: 23670

    [04] Κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας για την ελληνική κρίση

    Ανοιχτή κόντρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πυροδοτεί η ελληνική κρίση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε, για πρώτη φορά ευθέως, υπέρ της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, το Βερολίνο όμως βάζει "φρένο" παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.

    Η ανοιχτή κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει γίνει το υπ' αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στο Τόκυο, όπου συναντώνται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

    Καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθεί όλο και περισσότερο την πρόταση νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων με απώλειες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ενοχλημένος, αντεπιτίθεται χαρακτηρίζοντάς την αντιπαραγωγική.

    «Αν προχωρούσε η ανάμιξη του δημοσίου τομέα, ή OSI, τότε οι προϋποθέσεις για περαιτέρω εγγυήσεις ή πληρωμές θα καταστρέφονταν. Δεν μου αρέσει η συνήθεια να επικρίνεις τους άλλους και να τους δίνεις συμβουλές δημοσίως. Είναι φτηνό να χτυπάς το ευρώ δημοσίως», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

    Με μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, η Κριστίν Λαγκάρντ, που δηλώνει ότι την προβληματίζει η υπερβολική λιτότητα στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει και την ιδέα να δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Στην έκθεση της τρόικας παρέπεμψε η καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικώς με τις προτάσεις που διατύπωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. «Αυτή είναι η βάση για την αξιολόγησή μας», ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διετής επιμήκυνση μεταφράζεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την Ελλάδα.

    Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρεί και πάλι σκληρή στάση λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να κρατούν στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους. «Δεν ανεβαίνεις σε ένα ψηλό βουνό κατεβαίνοντας πρώτα την πλαγιά. Το μόνο που κανεί αυτό είναι να αυξάνει την απόσταση που πρέπει να ανέβεις», τόνισε.

    Η εφημερίδα Welt γράφει ότι τρία μπορούν να είναι τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: κούρεμα από τον επίσημο τομέα, περισσότερος χρόνος ή νέο πακέτο στήριξης. Ειδικά η τρίτη επιλογή θα προκαλούσε μεγάλη αντιπαράθεση στη γερμανική βουλή.

    Το Βερολίνο δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη και άλλων κρατών μελών στο θέμα του νέου κουρέματος. Ωστόσο ο Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει, υπό προϋποθέσεις.

    Την κρίση χρέους συζήτησαν η ¶νγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος επανέλαβε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

    «Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Μπαρόζο.

    O πρώην Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είπε ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη, αν δεν μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα που αφορά μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 23:07

    Είδηση: 23668

    [05] Συμφωνία με την τρόικα για τις οφειλές των τραπεζών

    Ένταση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αλλά και σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών, να μην επιστραφεί από τις τράπεζες το ποσό των 550 εκατομμυρίων ευρώ, από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει στο παρελθόν, με προνομιούχες μετοχές. Τελικά στη συνάντηση της Πέμπτης τρόικα και Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε τεχνική λύση. Και οι δύο πλευρές πρότειναν τρόπους να δοθούν τα χρήματα αυτά. Για το τεχνικό αυτό ζήτημα αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δώσουν το ποσό αυτό και θα εγγραφεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2012.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν στο οικονομικό επιτελείο: «Ξεχάστε τα 550 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες. Αν σας τα δώσουν θα προκύψει κενό στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα πρέπει να δοθούν εκεί άλλα 5 δισ. ευρώ».

    Δεν έμειναν όμως σε αυτό. Πρότειναν το κενό που προκύπτει στον προϋπολογισμό να καλυφθεί με νέα μέτρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Και μάλιστα είχαν έτοιμες τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις, είτε με επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, είτε με κατάργηση των δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους από φέτος, είτε με μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, είτε με επιβολή έκτακτης εισφοράς στους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο στο άκουσμα αυτής της απαίτησης της τρόικας έμεινε έκπληκτο και ακολούθησε μεγάλη ένταση στη διαπραγμάτευση, η οποία φέρεται πως οδήγησε τον Χρήστο Σταικούρα να απειλήσει με παραίτηση. Σε ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Το εν λόγω ποσό έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012. Το δίκαιο και η ηθική επιβάλλουν να συμβάλλουμε όλοι στα βάρη της κρίσης και στην εθνική προσπάθεια».

    Οι τράπεζες πήραν το 2008 κρατική ενίσχυση 28 δισ. € με προνομιούχες μετοχές. Από τότε όφειλαν με την προϋπόθεση ότι θα ήταν κερδοφόρες να αποδίδουν κάθε χρόνο το 10% ως μέρισμα στο δημόσιο. Το ποσό αυτό δόθηκε το 2009 αλλά εκτοτε μόνο μια τράπεζα το έδωσε το 2010 και το 2011 καμία, στηριζόμενες στο γεγονός ότι δεν ήταν πια κερδοφόρες"

    Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους ύστερα από ερώτηση του Υπουργείου Οικονομικών έκρινε πως τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν από τις τράπεζες στο δημόσιο γιατί θεωρούνται τόκοι δανείου. Τώρα μετά την εμπλοκή που δημιούργησε η τρόικα αναζητείται συμβιβαστική λύση μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών. Τα χρήματα μπορούν να δοθούν από τις τράπεζες αν αλλάξει το νομικό καθεστώς, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες.

    «Να πληρώσουν οι τράπεζες. Να μην διανοηθούν να εφεύρουν έναν ακόμα φόρο-χαράτσι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Να μην τολμήσουν να ζητήσουν αυτό το ποσό από τους εργαζόμενους των τραπεζών», τονίζει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

    Η νέα αυτή απαίτηση της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου.

    Για απύθμενο κυνισμό και οικονομικό έγκλημα έκανε λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενηματά.

    «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό θα πληρωθεί από τις Τράπεζες», σχολίασε και η ΔΗΜΑΡ.

    Να διεκδικήσει η Ελλάδα όπως η Ιταλία και η Ισπανία απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να είναι οι τράπεζες υπόλογος για τα χρέη τους, ζήτησε η Χρυσή Αυγή.

    «Τα 550 εκατομμύρια ευρώ είναι μια ελάχιστη οφειλή και αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να συζητάει με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ να μην τα επιστρέψουν οι τραπεζίτες», τόνισε το ΚΚΕ.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσουρός

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 22:32

    Είδηση: 23667


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 October 2012 - 20:50:19 UTC