Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για το «πάγωμα» της ιθαγένειας
  • [02] Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η ψηφοφορία για την εκλογή των οργάνων
  • [03] Νέα διαβούλευση για το φορολογικό - Αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
  • [04] Οχι νέες περικοπές μισθών - συντάξεων λένε Σαμαράς - Στουρνάρας

    [01] Αντιδράσεις για το «πάγωμα» της ιθαγένειας

    Θέμα νομιμότητας επικαλείται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και αρνείται να εφαρμόσει την εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών η οποία ζητά να παγώσει ο νόμος για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

    Η Εγκύκλιος αφορά σε μια συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Ραγκούση, η οποία προέβλεπε την αυτόματη απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που διαμένουν τουλάχιστον 5 χρόνια στη χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣΤΕ.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων διαμηνύει ότι οι διαδικασίες απονομής ιθαγένειας στον Δήμο αθηναίων συνεχίζονται κανονικά.

    «Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί»

    Αντιδράσεις πυροδοτεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος και στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

    «Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια είναι παράνομη και υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    Να αποσύρει την «απαράδεκτη» εγκύκλιό του, καλεί η ΔΗΜΑΡ τον αρμόδιο Υπουργό.

    «Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

    Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών η εγκύκλιος δεν ζητά να παγώσει συνολικά ο Νόμος αλλά αναστέλλει τις διαδικασίες μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας που βασίζονται στις διατάξεις των οποίων την συνταγματικότητα κρίνει το ΣΤΕ .

    Μόνο το 10% των συνολικών αιτημάτων για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας άπτονται της επίμαχης διάταξης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 22:34

    Είδηση: 26689

    [02] Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η ψηφοφορία για την εκλογή των οργάνων

    Ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάγκη το κόμμα να «τρέξει» ακόμη περισσότερο, εξέφρασε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, οφείλει να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η Αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις.

    Η Συνδιάσκεψη είναι απόδειξη των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και η διακήρυξη είναι από τα πλέον σημαντικά κείμενα της ελληνικής αριστεράς σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής.

    Για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν θα πέσουν αν δεν τους ρίξουμε», σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα σηματοδοτήσει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

    Από την πλευρά του, ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής Β΄ Αθήνας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει να αναδιπλωθεί πολιτικά και προγραμματικά και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει.

    Επανέλαβε τη θέση για καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί εύκολες συνταγές του παρελθόντος και έχει εναλλακτική λύση υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

    Ο Π. Σκουρλέτης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συντελείται μια βαθειά πολιτική και κοινωνική αλλαγή και ότι η ενίσχυση του κόμματός δεν οφείλεται σε απλή μετατόπιση ψηφοφόρων.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη ως ένα ποιοτικό άλμα με στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, την Αριστερά του 21ου αιώνα

    Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι με την Συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

    Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, ανέφερε επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση.

    Πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%.

    Αναφορικά με α τον ιδεολογικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η πορεία δεν είναι ούτε στροφή αριστερά, ούτε στροφή δεξιά, αλλά προχωράμε μπροστά ενώ για την κυβερνητική προοπτική του, υπογράμμισε την ανάγκη το κόμμα να κερδίσει τις συνειδήσεις και να αναπτύξει την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων.

    Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Ο κόσμος της αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει καταφύγιο αλληλεγγύης για όσους ωθούνται στο περιθώριο από τις δυνάμεις που έφεραν τον λαό σε αυτή την κρίση σημείωσε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε η κα Κωνσταντοπούλου είναι δύναμη ανατροπής και θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας.

    Όταν οι αντίπαλοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης, η απάντηση είναι "ευτυχώς", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στην «εμπειρία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

    Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε εμπειρία αγώνων, σύγκρουσης και διεκδίκησης, υπεράσπισης των αδυνάτων και αυτό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε αυτήν τη συγκυρία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να αποδείξει στα μνημονιακά κόμματα ότι η διαχείρισή τους ήταν λανθασμένη υποστήριξε από την πλευρά του, ο βουλευτής Α. Μητρόπουλος.

    Και έκανε λόγο για ενότητα μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα, με τάσεις, αλλά με ενιαία γραμμή, ώστε να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που με τη συμπαράσταση του λαού, θα βγάλει τη χώρα από την παγίδα της υπανάπτυξης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 22:59

    Είδηση: 26688

    [03] Νέα διαβούλευση για το φορολογικό - Αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

    Νέα συνάντηση την Τετάρτη για να βρεθεί η χρυσή τομή

    Δεν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έτσι η "χρυσή τομή" θα αναζητηθεί σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Γιάννη Στουρνάρα την ερχόμενη Τετάρτη.

    Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής:

    «Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στους κυβερνητικούς εταίρους για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Σε πνεύμα καλής συνεργασίας θα επιδιώξουμε από κοινού να καταλήξουμε σε προτάσεις ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα με το λιγότερο κοινωνικό κόστος»

    «Αγκάθι » η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά

    Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟK και της ΔΗΜΑΡ προέταξαν στις ενστάσεις τους το θέμα της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά καθώς εκτιμούν πως σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση δεν καλύπτεται ούτε από το νέο οικογενειακό επίδομα.

    Ως εναλλακτική λύση έπεσε στο τραπέζι:

    η αύξηση κατά 5% για κάθε παιδί της έκπτωσης φόρου 1950 € που αντικαθιστά το αφορολόγητο όριο ή η αύξηση του νέου οικογενειακού επιδόματος για τρίτεκνους και πολύτεκνους, που πλήττονται περισσότερο από το μέτρο.

    Τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αφορούν

    στη φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους προτάθηκε να φορολογούνται για τα πρώτα χρόνια ως μισθωτοί είτε να ισχύει για αυτούς ο μισός φόρος της νέας κλίμακας

    στους αγρότες για τους οποίους προτάθηκε να ισχύσει η τήρηση βιβλίων μόνο για όσους έχουν τζίρο πάνω από 30.000€

    Μιλώντας στην Ημερησία του Σαββάτου ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι με τον νέο νόμο θα πρέπει να στηριχθούν τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά τα ζητήματα της οικογένειας και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με σαφή διάκριση ανάμεσα στη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιοκτησία.

    Κατά τη συνάντηση υπήρξαν ενστάσεις και για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής 10% για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

    «Με το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο και τις ιδιωτικές περιουσίες της ελληνικής οικογένειας καθώς οι φόροι στην ακίνητη μικρή περιουσία θα είναι δυσβάσταχτοι και εξοντωτικοί» υποστηρίζει ο Νότης Μαριάς υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Στο ΚΚΕ βλέπουν ότι η δόση προϋποθέτει την εφαρμογή στο ακέραιο βάρβαρων μέτρων

    "Για να δοθεί η δόση πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, να συνεχιστεί η δραματική μείωση μισθών και να επιβληθούν νέα εξοντωτικά χαράτσια και φόροι" αναφέρει στα ΝΕΑ η Αλέκα Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα επιφέρουν το ίδιο ήδη ψηφισμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Κ. Τσουρός

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 22:33

    Είδηση: 26686

    [04] Οχι νέες περικοπές μισθών - συντάξεων λένε Σαμαράς - Στουρνάρας

    Α. Σαμαράς: Η ανάκαμψη είναι ορατή προοπτική

    Με άρθρο του στα ΝΕΑ, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup.

    «Κερδίσαμε την επιμήκυνση, την πρόσθετη περικοπή του χρέους, το να «μπαίνουν» περισσότερα χρήματα στην ελληνική οικονομία από εκείνα που θα «βγαίνουν», την περικοπή επιτοκίων σε επίπεδα πρωτοφανή, την αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για δέκα και δεκαπέντε χρόνια».

    Αρχίζει η εξόφληση χρεών και επιστροφών φόρων

    «Ήδη μέσα στον Δεκέμβριο, σημειώνει, μπορεί να αρχίσει η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που το κράτος τους χρωστά εφάπαξ από το 2010, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις που το κράτος τους χρωστά πληρωμές ή επιστροφές φόρων θα αρχίσουν να εισπράττουν»

    Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα, δηλώνει ικανοποιημένος από την συμφωνία, η οποία, όπως επισημαίνει, εξασφαλίζει την ρευστότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    «Η Ελλάδα δανείζεται πια με επιτόκια που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Ενώ ως πριν δανειζόταν με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη. Και ακόμα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Και αυτό είναι τεράστια ανακούφιση. Έτσι η Ελλάδα θα έχει πια πραγματική ευκαιρία να βγει από την κρίση τα επόμενα χρόνια»

    Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς - συντάξεις

    Ο κ. Σαμαράς στην ίδια συνέντευξη στέλνει μήνυμα στους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

    Αν η Ελλάδα εφαρμόσει όσα υπέγραψε -κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών- δε θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς , συντάξεις και επιδόματα. Ούτε τώρα ούτε τα επόμενα χρόνια. Και αν προκύψουν αποκλίσεις και ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό έγκαιρης παρέμβασης στις δαπάνες, αυτό δε θα γίνεται από μισθούς και συντάξεις. Τί άλλο να πω;

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Στουρνάρας στο Έθνος της Κυριακής.

    Δε θέλω να δημιουργούμε κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες για νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Η αναφορά στις μελλοντικές δυσκολίες δεν αναφέρεται σε νέα επώδυνα μέτρα . Αυτά που έχουν ήδη συνεισφέρει είναι ήδη αρκετά. Από εδώ και στο εξής θα επιβαρυνθούν όσοι δεν κατέβαλαν όσα όφειλαν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.

    Ικανοποίηση επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ για την συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

    Με την απόφαση του Eurogroup, διαμορφώθηκε μία νέα αφετηρία για την χώρα μας. Χρειάζεται υπομονή και συστηματική δουλειά προκειμένου η Ελλάδα να γίνει και πάλι αυτοδύναμη και ουσιαστική ισότιμη μέσα στην Ευρώπη αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος στα ΝΕΑ.

    Από την πλευρά του, επίσης στα ΝΕΑ, ο Φώτης Κουβέλης τονίζει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

    «Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, διατηρώντας την πολιτική της αυτονομία και επιδιώκοντας η κυβερνητική πολιτική να έχει το αποτύπωμα και της δικής της συμβολής προς όφελος της κοινωνίας» αναφέρει.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Γ. Τρουπής

    Επιμέλεια: Α. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 22:20

    Είδηση: 26680


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 December 2012 - 21:53:03 UTC