Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Συναντηση Σημιτη-Τσοχατζοπουλου το μεσημερι στο Μεγαρο Μαξιμου οπου συζητηθηκαν και τα εσωκομματικα.
  • Τη δυσφορια του εξεφρασε το πρωι ο Ακης Τσοχατζοπουλος για δικαστικες αποφασεις που ανατρεπουν οπως ειπε την οικονομικη πολιτικη.
  • Η πορεια των εργων στη Θεσσαλονικη εξεταζεται σε ευρεια συσκεψη υπο τον Πρωθυπουργο.
  • Πρωτοφανη και δυσαρεστη εκπληξη χαρακτηρισε ο Ευαγγελος Βενιζελος τα οσα συνεβησαν χθες στη δικη του επιχειρηματια Ιωσηφ Βαγιωνη.
  • Με το Σερβο ομολογο του συναντηθηκε το πρωι ο Κωστας Σημιτης.
  • Με ομιλια της Αλεκας Παπαρηγα, αρχισαν το πρωι στον Περισσο οι εργασιες του 15-ου συνεδριου του ΚΚΕ.
  • Συνεδριαζει αυριο η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων για τις ψηφιακες παροχες.
  • Σε νεα 48ωρη απεργια κατερχονται απο αυριο οι νοσοκομειακοι γιατροι της Αθηνας και του Πειραια.
  • Βαθαινει η κυβερνητικη κριση στην Τουρκια καθως η Τανσου Τσιλερ, ζητησε την παραιτηση του Πρωθυπουργου Μεσουτ Γιλμαζ.
  • Ο Γιαννης Ιωαννιδης αναμενεται να ανακοινωσει την διακοπη της συνεργασιας του με την ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης συναντηθηκε το μεσημερι με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο και συζητησαν θεματα της αρμοδιοτητας του καθως και τα εσωκομματικα που απασχολουν το ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου. Η συναντηση εντασσεται στο πλαισιο των επαφων του Πρωθυπουργου με ηγετικα στελεχη του κινηματος. Αυριο το απογευμα, θα συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και θα ασχοληθει με θεματα προσυνεδριακου διαλογου. Τελος, την Παρασκευη θα συνεδριασει η κεντρικη επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, προκειμενου να λαβει αποφασεις για θεματα που εμεναν εκκρεμη απο τη συνεδριαση της περασμενης εβδομαδας.

Εντος των προσεχων ημερων αναμενεται να ανακοινωσει το υπουργειο Οικονομικων την αποφαση για αναπροσαρμογη της εμπορικης αμοιβης που αποτελει ενα απο τα στοιχεια προσδιορισμου των εισοδηματων των ελευθερων επαγγελματιων με τα αντικειμενικα κριτηρια. Στο μεταξυ, αισθηση προκαλει η χθεσινη αποφαση του διοικητικου Πρωτοδικειου Θεσσαλονικης, το οποιο εκρινε αντισυνταγματικο το νομο για τα αντικειμενικα κριτηρια. Το πρωι, ο κ. Τσοχατζοπουλος, μιλωντας σε οικονομικο συνεδριο εξεφρασε τη δυσφορια του επειδη οπως ειπε, με δικαστικες αποφασεις ανατρεπεται η οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης. Επεσημανε οτι η χωρα χρειαζεται πολιτικη σταθεροτητα και σωστη στρατηγικη ενω τονισε οτι η κυβερνηση θα στηριξει τις δυναμεις της αγορας. Ο υπουργος εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι η ακολουθουμενη οικονομικη πολιτικη θα αποδωσει τελικα τα αναγκαια θετικα αποτελεσματα παρα το υφισταμενο κλιμα. Ο κ. Τσοχατζοπουλος αρνηθηκε να σχολιασει ερωτηση για τις προσφατες δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου, σχετικα με την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων.

Ευρεια κυβερνητικη συσκεψη για την πορεια των εργων στη Θεσσαλονικη πραγματοποιειται απο τις 2 το μεσημερι στο Μεγαρο Μαξιμου, υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Ο κ. Σημιτης θα μεταβει στις 6 και 7 Ιουνιου στη Θεσσαλονικη, επικεφαλης κυβερνητικου κλιμακιου. Αυριο, θα συνεδριασει η κυβερνητικη επιτροπη και θα ασχοληθει με την αναθεση εκτελεσης δημοσιων εργων.

Οι διμερεις σχεσεις μεταξυ Ελλαδας και Σερβιας καθως και οι εξελιξεις στα Βαλκανια συζητηθηκαν στη συναντηση που ειχε ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης με τον ομολογο του της Σερβιας Μιρκο Μαριανοβιτς. Ο κ. Σημιτης ειπε οτι οι σχεσεις μεταξυ των δυο χωρων ειναι πολυ καλες και ανεφερε οτι περαν των γενικοτερων πολιτικων θεματων συζητηθηκαν θεματα οικονομικης συνεργασιας, λεγοντας οτι υπηρξε συμφωνια ωστε να επιτευχθει αυτο που ολοι επιδιωκουν δηλαδη να γινει ο χωρος των Βαλκανιων ενας χωρος ειρηνης, φιλιας και συνεργασιας Απο την πλευρα του ο κ. Μαριανοβιτς ειπε οτι διαπιστωθηκαν για μια ακομη φορα οι παραδοσιακες φιλικες σχεσεις των δυο χωρων και επιβεβαιωθηκε η πεποιθηση τους για περαιτερω αναπτυξη των αμοιβαιων διμερων σχεσεων.

Με ομιλια της γενικης γραμματεως του ΚΚΕ, Αλεκας Παπαρηγα, αρχισαν το πρωι στον Περισσο οι εργασιες του 15ου συνεδριου του Κομμουνιστικου Κομματος Ελλαδας. Η κ. Παπαρηγα αναφερθηκε στις πολιτικες εξελιξεις και τονισε οτι προβλεπονται ανακαταταξεις στο πολιτικο σκηνικο. Η εναλλαγη, προσθεσε, του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας αρχιζει να θεωρειται αβεβαιη και ξεπερασμενη γιαυτο αναζητουνται αλλες μορφες πολιτικης διαχειρισης. Εκανε αναφορα σε δυο νεα μοντελα που παρουσιαζονται. Τα μοντελα της κεντροδεξιας και της κεντροαριστερας. Αναφερθηκε στην αναγκη δημιουργιας μετωπου αντιιμπεριαλιστικων και αντιμονοπωλιακων οπως ειπε, δυναμεων. Τονισε οτι δεν τιθεται θεμα συνεργασιας του ΚΚΕ με τις υπαρχουσες πολιτικες δυναμεις αφου η πολιτικη τους, οπως ειπε, αποβλεπει στη διαχειριση του συστηματος. Στο χαιρετισμο του, ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης τονισε οτι δεν πρεπει να γενικευονται οι συνεργασιες και προσθεσε οτι πρεπει να υπαρχει μονιμος διαυλος επικοινωνιας των κομματων. Στο συνεδριο παραβρισκονται αντιπροσωπειες απο ολα τα κομματα εκτος απο το Συνασπισμο που δεν εχει προσκληθει. Επισης μετεχουν και 67 αντιπροσωπειες απο διαφορα κομματα του εξωτερικου. Οι εργασιες του συνεδριου θα ολοκληρωθουν την Κυριακη με την εκλογη νεας Κεντρικης Επιτροπης.

Συνεδριαζει αυριο, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας στην οποια αναμενεται να συνεχιστει η εσωκομματικη αντιπαραθεση. Σημειωνεται οτι χθες στη γιορτη του επιτιμου Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινου Μητσοτακη, παραβρεθηκαν 60 περιπου βουλευτες του κομματος.

Κρισιμη ειναι η αυριανη συνεδριαση της Ολομελειας του Συμβουλιου Εφετων, οπου θα ληφθουν αποφασεις για την ασκηση ποινικης διωξης στην υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ και την αναθεση της υποθεσης σε εφετη ανακριτη. Χθες, προσηλθε στον προισταμενο εισαγγελιας Πρωτοδικων και κατεθεσε ως μαρτυρας, ο πρωην προισταμενος της εισαγγελιας Εφετων Αθηνας, Χριστοφορος Τζανακακης. Η καταθεση θα συνεχιστει τις προσεχεις ημερες, αφου δεν ολοκληρωθηκε λογω αναπαντεχης αδιαθεσιας του κ. Τζανακακη. Την ερχομενη Δευτερα, αναμενεται να καταθεσει ο Προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκρατης Κοκκαλης, ο οποιος εκανε λογο για εμπλοκη πολιτικων, εκδοτων και δημοσιογραφων σε ανομο συμπλεγμα οικονομικο-πολιτικων συναλλαγων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαθαινει η κυβερνητικη κριση στην Τουρκια καθως η πρωην πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ ζητησε σημερα απο τον πρωθυπουργο και εταιρο της στην κυβερνηση συνασπισμου, Μεσουτ Γιλμαζ να παραιτηθει. Οπως μετεδωσε το πρακτορειο Ανατολη, η δηλωση αυτη της Τσιλερ γινεται σε μια στιγμη που ο κυβερνητικος συνασπισμος των κομματων της Μητερας Πατριδας και του Ορθου Δρομου εχει σχεδον παραλυσει. Αναμεσα στα δυο κομματα υπαρχει πλεον κριση εμπιστοσυνης, σε μια περιοδο μαλιστα που το Συνταγματικο Δικαστηριο της Τουρκιας εχει κρινει ακυρη τη ψηφο εμπιστοσυνης της Βουλης προς την κυβερνηση Γιλμαζ. Την παραιτηση Γιλμαζ ζητησαν χθες και οι ισλαμιστες του κομματος της Ευημεριας.

Την απειλη για παυση καθε συνεργασιας με τους ευρωπαιους εταιρους, λογω της αρνησης τους να προβουν στη χαλαρωση των κυρωσεων που εχουν επιβληθει στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου κρεατος, επαναδιατυπωσε ο βρετανος υπουργος Εξωτερικων Μαλκομ Ριφκιντ. Ο Βρετανικος τυπος γραφει σημερα οτι ο Βρετανος Πρωθυπουργος Τζον Μεητζορ οδηγειται σε πολεμο με την Ευρωπαικη Ενωση, μετα την αρνηση να αρθει το εμπαργκο στις εξαγωγες βρετανικου βοδινου. Απο την πλευρα του, ο υπουργος Εξωτερικων της Ιταλιας Λαμπερτο Ντινι δηλωσε σημερα οτι το προβλημα δεν μπορει να αντιμετωπιστει με εκβιασμους ουτε με επιδειξη πυγμης, χαρακτηριζοντας ως ναρκη στην ιταλικη προεδρια τις βρετανικες απειλες.

Η υποεπιτροπη Κονδυλιων για Εξωτερικες Υποθεσεις της Βουλης των Αντιπροσωπων των ΗΠΑ προκειται να συζητησει σημερα, το ενδεχομενο μειωσης, ισως και τερματισμου της οικονομικης βοηθειας προς την Τουρκια για το επομενο οικονομικο ετος. Οπως μεταδιδει το ΑΠΕ απο την Ουασιγκτον, τον τερματισμο της οικονομικης βοηθειας ζητει ο Ρεπουμπλικανος βουλευτης του Ιλινοις, Τζον Πορτερ. Με τροπολογια του ιδιου περυσι, που εγινε αποδεκτη, μειωθηκε η οικονομικη βοηθεια προς την Τουρκια κατα 25 εκατομμυρια δολαρια.

Εικοσι δυο ρωσοι στρατιωτες εχασαν τη ζωη τους και 48 τραυματιστηκαν το πρωι, στη διαρκεια επιθεσης των αυτονομιστων τσετσενων ανταρτων εναντιον των ρωσικων θεσεων. Οπως ανακοινωσε η ρωσικη διοικηση η επιθεση εκδηλωθηκε στη νοτιοδυτικη Τσετσενια.

Τουλαχιστον 100 προσφυγες - μελη της φυλης των Τουτσι απο τη Ρουαντα - σφαγιαστηκαν στις 12 Μαιου, στην περιοχη Μασισι του Ζαιρ, ανακοινωσε η οργανωση Γιατροι Χωρις Συνορα. Η ευθυνη για τη σφαγη αποδιδεται σε εξτρεμιστες -μελη της φυλης των Χουτου, συμφωνα με πληροφοριες αυτοπτων μαρτυρων. Οπως προειδοποιησε η ανθρωπιστικη οργανωση αλλοι 3000 προσφυγες Τουτσι απο τη Ρουαντα, βρισκονται στην περιοχη και κινδυνευουν απο τους εξτρεμιστες.

Τριαντα οκτω ατομα παγιδευτηκαν στα ερειπια πενταοροφης πολυκατοικιας στη ρωσικη πολη Σβετογκορσκ, στα συνορα με τη Φινλανδια, που κατερρευσε μετα απο ισχυρη εκρηξη, ανακοινωσε στη Μοσχα το υπουργειο Αντιμετωπισης Εκτακτων Περιστατικων. Εκπροσωπος του υπουργειου ανεφερε οτι δεν υπαρχουν νεκροι, αλλα μεχρι στιγμης 7 ενοικοι εχουν μεταφερθει τραυματισμενοι σε νοσοκομεια. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες η εκρηξη οφειλεται σε διαρροη γκαζιου.

Δυο νεκροι και ενας τραυματιας ειναι ο απολογισμος επιθεσης ομαδας ενοπλων, σε λεσχη αστυνομικων στο κεντρο της πολη Μπατμαν στην Τουρκια. Συμφωνα με αστυνομικες πηγες οι ενοπλοι ηταν μελη του Κουρδικου Εργατικου Κομματος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνεργασια μεταξυ των υπουργων ειναι τετοια που επιτρεπει στην κυβερνηση να λειτουργει και να παραγει εργο. Αυτο δηλωσε μεταξυ αλλων, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, οταν ρωτηθηκε αν μπορει να υπαρξει συνεργασια μεταξυ των κ.κ. Παγκαλου - Αρσενη και Βενιζελου, υστερα απο τις δηλωσεις τις οποιες ανταλλαξαν μεταξυ τους οι τρεις υπουργοι. Ο κ. Ρεππας, παντως προσθεσε, οτι η εικονα της κυβερνησης οπως εμφανιζεται μετα τις δημοσιες αντιδικιες υπουργων δεν ειναι η καλυτερη δυνατη. ``Δεν ειμαστε ικανοποιημενοι``, δηλωσε ο εκπροσωπος. Απαντωντας εξαλλου, σε ερωτηση αν το θεμα Παγκαλου θα τεθει στη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης την Παρασκευη, απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο, ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι το θεμα αυτο δεν ειναι αντικειμενο της Κυβερνητικης Επιτροπης. Ειναι θεμα, προσθεσε του κ. Τσοχατζοπουλου, αν θα το θεσει.

Δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα τα δημοσιευματα που αναφερονται στην αναπροσαρμογη των αντικειμενικων κριτηριων για τους ελευθερους επαγγελματιες, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση. Και προσθεσε οτι η αναπροσαρμογη των αντικειμενικων κριτηριων γινεται στο τελος καθε χρονου.

Στις 28 Μαιου θα συναντηθουν οι πρεσβεις της Ελλαδας και Τουρκιας, προκειμενου να προετοιμασουν τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των δυο χωρων στο περιθωριο της Συνοδου των Υπουργων Εξωτερικων του ΝΑΤΟ, που θα γινει στις 2 Ιουνιου στο Βερολινο. Αυτο ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, που διευκρινισε οτι στη συναντηση δεν προκειται να γινει διαλογος αλλα προπαρασκευη της συναντησης των δυο υπουργων. Δεν υπαρχει ατζεντα, προσθεσε ο εκπροσωπος και δεν θα γινει διαπραγματευση για την ατζεντα των θεματων που θα συζητηθουν. Απλα, τονισε, η καθε πλευρα θα αναπτυξει τις αποψεις της επι θεματων που θα θεσει η ιδια.

Η Ελλαδα ασκει πολιτικη στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης, και λαμβανει μεριμνα για την υγεια των πολιτων. Τη δηλωση αυτη εκανε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ερωτηθεις για τη σταση που κρατησε ο Ελληνας εκπροσωπος στην Επιτροπη αντιπροσωπων που εξετασε το θεμα των υποπροιοντων βοειου κρεατος που προερχονται απο τη Βρετανια. Σημειωνεται οτι η Ελλαδα συναινεσε για τη χαλαρωση των περιοριστικων μετρων στην εξαγωγη αυτων των προιοντων της Βρετανιας.

Αισθηση εχει προκαλεσει η καταγγελια της προεδρου του Μικτου Ορκωτου Κακουργιοδικειου Χαλκιδας, Χριστοφορης Μπακατσελου, περι απειλων του συνηγορου υπερασπισης του επιχειρηματια, Ιωσηφ Βαγιωνη, Αλεξανδρου Λυκουρεζου. Κατα τη διαρκεια της ανακοινωσης- αποφασης του δικαστηριου, συμφωνα με την οποια ο Βαγιωνης καταδικαστηκε σε 21 χρονια καθειρξη ο κ. Λυκουρεζος υποστηριξε οτι η καταδικη του πελατη του, ηταν προαποφασισμενη. Αντιδρωντας η προεδρος του δικαστηριου, αποκαλυψε οτι προ μηνος ειχε δεχθει απειλες στο γραφειο της απο τον κ. Λυκουρεζο, ενω βρισκοταν σε εξελιξη η δικη. Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος χαρακτηρισε το μεσημερι πρωτοφανη και δυσαρεστη εκπληξη τα οσα διαδραματιστηκαν χθες στην αιθουσα του δικαστηριου. Τονισε οτι υπαρχουν θεσμοθετημενοι μηχανισμοι και αναμενει να κινηθουν, γιατι οπως ειπε, αν υπαρξει αδρανεια, ο ιδιος θα ασκησει τις αρμοδιοτητες του.

Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος παρηγγειλε το μεσημερι διαλευκανση του επεισοδιου που προκληθηκε χθες μεταξυ της προεδρου του Μεικτου Ορκωτου Δικατηριου Χαλκιδας και του συνηγορου υπερασπισης του κατηγορουμενου Ιωσηφ Βαγιωνη. Ο υπουργος Δικαιοσυνης χαρακτηρισε δυσαρεστο το γεγονος αυτο. Στο μεταξυ για το επεισοδιο ενημερωθηκε και ο Εισαγγελεας του Αρειου Παγου κ. Αθανασιος Σιουλας, με εντολη του οποιου θα κινηθουν οι διαδικασιες για τη διερευνηση και τον ελεγχο του επεισοδιου. Ο προεδρος της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελεων, Αρεοπαγιτης κ. Παναγιωτης Κωστακος δηλωσε οτι ο κ. Λυκουρεζος ειχε επιδειξει επιθετικοτητα κατα τη διαρκεια της διαδικασιας, που ειναι ασυνηθιστη. Προσθεσε οτι η συμπεριφορα του αυτη παραβιαζει τον Κωδικα Δεοντολογιας των δικηγορων και ειπε οτι για το επεισοδιο θα πρεπει να γινει ερευνα και απο την πλευρα του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων.

Προβληματα αναμενεται να δημιουργηθουν απο αυριο στα νοσοκομεια, λογω της 48ωρης απεργιας που εχουν εξαγγειλει οι νοσοκομειακοι γιατροι της Αθηνας και του Πειραια, με αφορμη το προσφατο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας.

Αλλο ενα ατομο προστεθηκε στο μακρυ καταλογο των θυματων απο τα ναρκωτικα. Προκειται για την 35χρονη Αναστασια Θανου, η οποια βρεθηκε νεκρη το πρωι στο διαμερισμα της στο κεντρο της Αθηνας. Διπλα της βρεθηκε μια συριγγα με υπολειμματα ηρωινης.

Φθανει το απογευμα στη Θεσσαλονικη, ο προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης, Ζακ Σαντερ, ο οποιος το βραδυ θα κηρυξει την εναρξη των εργασιων της γενικης συνελευσης των δημων και περιφερειων της Ευρωπης. Αυριο ο κ. Σαντερ, θα μεταβει στην Αθηνα οπου θα συναντηθει με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη καθως και με αλλους κυβερνητικους αξιωματουχους.

Πεθανε το πρωι στο Λαικο Νοσοκομειο Αθηνων, οπου νοσηλευοταν, ο Μητροπολιτης Φθιωτιδας, Δαμασκηνος σε ηλικια 82 ετων. Η κηδεια του θα γινει αυριο στη Λαμια, ενω ηδη με αποφαση του Αρχιεπισκοπου Αθηνων και Πασης Ελλαδας Σεραφειμ, οριστηκε τοποτηρητης της Μητροπολεως Φθιωτιδας, ο Μητροπολιτης Δημητριαδος και Αλμυρου Χριστοδουλος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προπονητης της ομαδας μπασκετ του Ολυμπιακου, Γιαννης Ιωαννιδης, ανακοινωσε το μεσημερι την παραιτηση του απο τους ``ερυθρολευκους``. Υπενθυμιζεται οτι ο κ Ιωαννιδης, στα πεντε χρονια παρουσιας του στο ``μεγαλο λιμανι`` κατεκτησε τεσσερις φορες το πρωταθλημα, ενω ειχε και δυο παρουσιες σε τελικους φαιναλ φορ του Ευρωπαικου πρωταθληματος.

Οσον αφορα τον αντικαταστατη του, φαινεται οτι εχει ηδη βρεθει και δεν πρεπει να ειναι αλλος απο τον προπονητη του Πανιωνιου Ντουσαν Ιβκοβιτς. Για την απιθανη περιπτωση κατα την οποια ο Ολυμπιακος δεν θα συνεργαστει τελικα με τον Ιβκοβιτς, ακουγονται τα ονοματα του συμπατριωτη του Ζελικο Ομπραντοβιτς, του τεχνικου της Αλμπα Βερολινου Σβετισλαβ Πεσιτς και του προπονητη της Μπενετον Τρεβιζο Μαικ Ντ' Αντονι. Η αλλαγη στην τεχνικη ηγεσια των ``ερυθρολευκων`` θα φερει και αναλογες ανακαταταξεις στο εμψυχο δυναμικο της ομαδας. Συμφωνα με πληροφοριες, λοιπον, στον Ολυμπιακο δεν θα μεινουν οι Αμερικανοι Ντειβιντ Ριβερς και Ουολτερ Μπερι. Για την αποκτηση του τελευταιου, μαλιστα, κινειται δυναμικα η ΑΕΚ. Πιθανοτατα να αποχωρησουν απο την ομαδα και οι δυο σεντερ, Παναγιωτης Φασουλας και Ντραγκαν Ταρλατς. Μαλιστα ο Ταρλατς ειναι πολυ πιθανο να συνεχισει την καριερα του στο ΝΒΑ.

Στον Παναθηναικο συνεχιζεται η αναζητηση ξενων παικτων για την περιπτωση που δεν παραμεινουν τελικα στην ομαδα ο Ντομινικ Γουιλκινς και ο Στογιαν Βρανκοβιτς. Συμφωνα με πληροφοριες, οι ``πρασινοι`` εκαναν επισημη προταση στον αμερικανο πλει-μεικερ του Πανιωνιου Μπαιρον Ντινκινς, ο οποιος εντυπωσιασε φετος με την ομαδα της Νεας Σμυρνης. Ακομη, ο Παναθηναικος φερεται να εχει εκφρασει εναδιαφερον για τον Κροατη ασο των Μποστον Σελτικς Ντινο Ρατζα, καθως και για τον Ρικ Σμιτς, των Ιντιανα Πεισερς.

Στο ποδοσφαιρικο τμημα του Ολυμπιακου αναμενεται να μετακομισει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, ο οποιος δεν αποκλειεται να ``σπασει την σιωπη`` του μεχρι το τελος αυτης της εβδομαδας και να ανακοινωσει τα σχεδια του για το μελλον. Απο την αλλη πλευρα, η αμεση αρνηση του Ολυμπιακου στην προταση της Ναπολι για την παραχωρηση του Ιλια Ιβιτς, δειχνει τις προθεσεις των ``ερυθρολευκων`` να κρατησουν και για την επομενη περιοδο τον Σερβο επιθετικο. Στον Ολυμπιακο θα μεινει και ο Βασιλης Καραπιαλης, που ανανεωσε χθες για δυο ακομη χρονια το συμβολαιο του, εναντι 70 εκατομμυριων δραχμων.

Πραγματοποιειται αποψε στο Ολυμπικο της Ρωμης, ο μεγαλος τελικος της σημαντικοτερης ποδοσφαιρικης διοργανωσης συλλογων στην Ευρωπη, το Τσαμπιονς Λιγκ, αναμεσα στον κατοχο του τιτλου Αγιαξ και τη Γιουβεντους. Οι Ολλανδοι, θεωρουνται το φαβορι της αναμετρησης, παρα το οτι θα στερηθουν τις υπηρεσιες ενος ακομη ποδοσφαιριστη τους, του διεθνη μεσου Φρανκ Ντε Μπερ, ο οποιος υποφερει απο διαστρεμμα στον αστραγαλο. Αντιθετα, ο διεθνης επιθετικος Πατρικ Κλαιφερτ θα ειναι στον παγκο του Αγιαξ. Απο την αλλη πλευρα, η Γιουβεντους θα αγωνιστει πληρης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιες νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες επικρατουν σημερα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η θερμοκρασια φθανει στα ηπειρωτικα τους 33 βαθμους και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αυξηθουν και θα σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες στα βορεια. Οι ανεμοι θα πνεουν
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 22 May 1996 - 13:54:23