Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 21)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Καταθετει στον εισαγγελεα ο Χριστοφορος Τζανακακης για τις δηλωσεις του, σχετικα με τις ψηφιακες παροχες του ΟΤΕ.
  • Με τον Ανδρεα Παπανδρεου, συναντηθηκε το μεσημερι στην Εκαλη, ο Γιασερ Αραφατ.
  • Πολλαπλες αντιδρασεις προκαλουν οι δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου για ανεπαρκεια των Ενοπλων Δυναμεων.
  • Ο Κωστας Σημιτης θα συναντηθει αυριο με τον Ακη Τσοχατζοπουλο.
  • Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των νοσοκομειακων γιατρων, με αφορμη το νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας.
  • Το απογευμα αναμενεται να ανακοινωθει η αποφαση του δικαστηριου για τον επιχειρηματια, Ιωσηφ Βαγιωνη.
  • Η Ευρωπαικη Ενωση απερριψε προταση για χαλαρωση των διεθνων κυρωσεων στο βρετανικο βοδινο κρεας.
  • Συνεληφθη απο τις ιταλικες αρχες ενας απο τους πλεον επικινδυνους αρχηγους της μαφιας της Σικελιας.
  • Οι Αυστραλοι ειναι οι δευτεροι καλυτεροι εραστες στον κοσμο μετα τους Γαλλους, συμφωνα με ερευνα στην οποια ομως δεν πηραν μερος Ελληνες.
  • Αδιευκρινιστη παραμενει η σταση του Ντουσαν Μπαγιεβιτς και του Γιαννη Ιωαννιδη για το μελλον τους σε ΑΕΚ και Ολυμπιακο αντιστοιχα.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στον προισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων, Αναστασιο Κανελλοπουλο, προσηλθε στις 11. 30 το πρωι ο πρωην προισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων, Χριστοφορος Τζανακακης, και καταθετει ως μαρτυρας, για τις δηλωσεις του σχετικα με την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, πως αν μιλησει πολλοι θα χασουν τον υπνο τους. Ο κ. Τζανακακης, προσπαθησε να αποφυγει τους δημοσιογραφους και πηγε στο γραφειο του κ. Κανελλοπουλου απο την πισω εισοδο του κτιριου, οπου στεγαζονται τα γραφεια της Εισαγγελιας Πρωτοδικων. Στο μεταξυ η υποθεση των ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ, εισερχεται την Πεμπτη στη φαση της ουσιαστικης διερευνησης, καθως συνεδριαζει η Ολομελεια του Συμβουλιου Εφετων, προκειμενου να αποφασισει για την ασκηση ποινικης διωξης και την αναθεση της υποθεσης σε εφετη ανακριτη.

Με τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου συναντηθηκε το μεσημερι στην Εκαλη, ο Παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, ο οποιος πραγματοποιει επισημη επισκεψη στην χωρα μας. Το πρωι, ο Προεδρος της Παλαιστινιακης αρχης συναντηθηκε με τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη. Ο κ. Αραφατ, μετεβη στη συνεχεια στην Πατρα οπου το απογευμα κατα τη διαρκεια ειδικης τελετης θα αναγορευθει επιτιμος διδακτωρ του Πανεπιστημιου της πολης. Κατα τις επαφες που ειχε με την ελληνικη πολιτικη ηγεσια, αποφασιστηκε να γινουν επενδυσεις Ελληνων επιχειρηματιων στην Παλαιστινη, κυριως σε εργα υποδομης.

Πολλαπλες αντιδρασεις οι οποιες φορτιζουν το κλιμα στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου, προκαλουν οι δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικων, Θεοδωρου Παγκαλου περι ανεπαρκειας των Ενοπλων Δυναμεων. Η ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων, εξεφρασε κι αυτη τη δυσαρεσκεια της για τις δηλωσεις του κ. Παγκαλου και ζητησε πληρη καλυψη απο τον ιδιο τον Πρωθυπουργο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, δηλωσε οτι η κυβερνηση τιμα και σεβεται τις Ενοπλες Δυναμεις. Το πρωι ο αντιπροεδρος της Βουλης Παυσανιας Ζακολικος, δηλωσε οτι οι χαρακτηρισμοι για την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων, συνθετουν μια απιστευτη ανευθυνοτητα και επικινδυνο ορο για τη σχεση εμπιστοσυνης κυβερνησης και Ενοπλων Δυναμεων. Σημειωνει δε, οτι η ευθυνη του χειρισμου του σοβαρου θεματος που δημιουργηθηκε, ανηκει τωρα, μονο στον Πρωθυπουργο.

Ο Πρωθυπουργος μονιμως τιμα και περιβαλλει τις Ενοπλες Δυναμεις δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντωντας σε ερωτηση για το θεμα που δημιουργηθηκε μετα τις δηλωσεις του υπουργου Εξωτερικων, Θεοδωρου Παγκαλου. Προσθεσε οτι η στρατιωτικη ηγεσια εχει την απολυτη εκτιμηση του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Ο κ. Ρεππας ανακοινωσε οτι την ερχομενη Παρασκευη το πρωι, ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με τους κυριους Παγκαλο και Αρσενη και θα συζητησει θεματα της γραμματειας του ΚΥΣΕΑ, ενω θεωρειται βεβαιο οτι θα εξεταστει και το θεμα που προεκυψε. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι τις τελευταιες μερες ο Πρωθυπουργος, ειχε επικοινωνια τοσο με τους δυο υπουργους οσο και με τον Αρχηγο ΓΕΕΘΑ, Πτεραρχο Αθανασιο Τζογανη. Ο κ. Ρεππας τονισε οτι ο κ. Παγκαλος εχει ενα συγκεκριμενο τροπο συνεργασιας και παντοτε, οπως ειπε, υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης. Εξαλλου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος αρνηθηκε να σχολιασει δηλωσεις βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι ζητησαν απο τον κ. Σημιτη να ανακαλεσει στην ταξη τον κ. Παγκαλο. Τελος, απαντωντας σε ερωτηση για το αιτημα του κ. Εβερτ για απομακρυνση του κ. Παγκαλου απο το υπουργειο Εξωτερικων, φανηκε οτι η κυβερνηση δεν το συζητα.

Στο μεταξυ, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, αναμενεται να συναντηθει αυριο με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο, με τον οποιο θα συζητησει θεματα της αρμοδιοτητας του καθως επισης και θεματα που απασχολουν το ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου.

Συνεδριαζει μεθαυριο Πεμπτη η Κοινοβουλευτικη Ομαδα της Νεας Δημοκρατιας, οπου αναμενεται να δοθει συνεχεια στην αντιπαραθεση στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης σχετικα με τις κατηγοριες για υπονομευση. Ο Προεδρος του κομματος, Μιλτιαδης Εβερτ, αφησε αιχμες κατα της εσωκομματικης αντιπολιτευσης ενω η Ντορα Μπακογιαννη εθεσε το θεμα του εκπροσωπου της Νεας Δημοκρατιας, Προκοπη Παυλοπουλου καθως και των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ.

Εντος των προσεχων ημερων αναμενεται να ανακοινωθει η αποφαση της κυβερνησης για την ενισχυση των χαμηλοσυνταξιουχων. Ηδη, οι συνταξιουχοι, ανακοινωσαν οτι μεθαυριο Πεμπτη, θα πραγματοποιησουν νεα συγκεντρωση στο κεντρο της Αθηνας στην πλατεια Κανιγγος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρο πληγμα στην Κοζα Νοστρα θεωρειται η συλληψη απο τις ιταλικες αρχες του Τζοβανι Μπρουσκα, ενος απο τους πλεον επικινδυνους αρχηγους της μαφιας της Σικελιας. Ο 36χρονος αρχηγος της μαφιας, συνεληφθη χθες βραδυ σε αποσταση εκατο χιλιομετρων απο το Παλερμο την ωρα που δειπνουσε μαζι με τη γυναικα του και τον αδελφο του. Ο Μπρουσκα ειχε πυροδοτησει με τηλεχειρισμο κοντα στο Παλερμο μισο τονο δυναμιτιδας που ανατιναξε το αυτοκινητο του δικαστη Τζιοβανι Φαλκονε στο οποιο επεβαιναν ο δικαστης, η συζυγος του και τρεις σωματοφυλακες. Ολοι σκοτωθηκαν κατα την επιθεση.

Η Ευρωπαικη Ενωση απερριψε την προταση για χαλαρωση των διεθνων κυρωσεων, που εχουν επιβληθει απο διμηνου, στο βρετανικο βοδινο. Η προταση προεβλεπε την επαναληψη των εξαγωγων ζελατινης, λιπους και σπερματος. Συμφωνα με τα διεθνη πρακτορεια, η διατηρηση των κυρωσεων ειναι βεβαιο πως θα πυροδοτησει εντασεις στους κολπους του κυβερνωντος Συντηρητικου Κομματος στη Βρετανια, καθως η πτερυγα των Ευρο-σκεπτικιστων επικρινει σταθερα την επεμβαση της Κοινοτητας στα εσωτερικα πραγματα της Βρετανιας.

Εκπροσωπος της τουρκικης εταιρειας πετρελαιου δηλωσε σημερα οτι ο πετρελαιαγωγος που ξεκινα απο τις πετρελαιοπηγες Κιρκουκ του Ιρακ και καταληγει σε τουρκικο τερματικο σταθμο στη Μεσογειο θα μπορεσει να επαναλειτουργησει σε ενα μηνα, μετα τη σχετικη εγκριση του ΟΗΕ. Το Ιρακ και τα Ηνωμενα Εθνη υπεγραψαν χθες μνημονιο το οποιο επιτρεπει στη Βαγδατη την εξαγωγη πετρελαιου αξιας υψους 2 δις. δολλαριων σε περιοδο εξι μηνων, προκειμενου να αγορασει τροφιμα και φαρμακα για τον ιρακινο λαο.

Πυροτεχνουργοι της αστυνομιας ανατιναξαν χθες βραδυ στην Κορντομπα της Ισπανιας δευτερο αυτοκινητο παγιδευμενο με πολλα κιλα εκρηκτικων υλων. Το αυτοκινητο, συμφωνα με την ιδια πηγη, ειχε παγιδευτει με 40 κιλα ισχυρης εκρηκτικης υλης, και ηταν σταθμευμενο σε μικρη αποσταση απο το σημειο οπου χθες το πρωι εξεραγη βομβα, με αποτελεσμα να σκοτωθει ενας λοχιας του ισπανικου στρατου και να τραυματιστουν αλλα τρια ατομα.

Ο ισραηλινος στρατος συνελαβε στη διαρκεια της νυχτας στη Δυτικη Οχθη, 19 παλαιστινιους με την κατηγορια της συμμετοχης σε παρανομα δικτυα φανατικων μουσουλμανων, ανακοινωσαν στρατιωτικες πηγες. Στο μεταξυ συνεδριαζουν σημερα για 7η φορα μεσα σε 10 μερες, οι αντιπροσωποι των πεντε χωρων που εχουν δεσμευτει να προωθησουν την ειρηνη στην περιοχη του νοτιου Λιβανου. Αντικειμενο της συνοδου ειναι η θεσπιση του κανονισμου λειτουργιας της επιτροπης που θα επιτηρει την τηρηση της εκεχειριας.

Ενα νεο τυπο ιογενους ηπατιτιδας, της Ηπατιτιδας Τζι, που μπορει να προκαλεσει σημαντικη βλαβη στο συκωτι, αν δεν θεραπευτει πληρως, ανακαλυψαν αμερικανοι επιστημονες. Οπως ανακοινωθηκε, η ηπατιτιδα Τζι μεταδιδεται με μεταγγιση αιματος, ενδοφλεβια ενεση και απο επαφη με μολυσμενο αιμα.

Καμαρωνουν απο χθες οι Αυστραλοι, γιατι, συμφωνα με μια διεθνη ερευνα, ειναι οι δευτεροι καλυτεροι εραστες στον κοσμο, μετα τους Γαλλους ! Ισως, γιατι στην ερευνα, που εγινε μεταξυ δεκα χιλιαδων κατοικων απο δεκαπεντε διαφορετικες χωρες, δεν πηραν μερος οι.. . Ελληνες! Η ερευνα εγινε για λογαριασμο εταιριας.. .προφυλακτικων ενω οι ερωτησεις περιελαμβαναν ικανοποιηση απο το σεξ, συχνοτητα της ερωτικης πραξης και ασφαλες σεξ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσια του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου πραγματοποιουνται σημερα στην Κερκυρα οι εκδηλωσεις για την επετειο της Ενωσης της Επτανησου με την Ελλαδα. Το απογευμα ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα τιμηθει απο το Δημο Κερκυραιων, καθως σε ειδικη τελετη που θα γινει στο δημαρχιακο μεγαρο, θα ανακηρυχθει επιτιμος δημοτης και θα του απονεμηθει το χρυσο μεταλλιο της Συνοδου Κορυφης.

Φθανει αυριο στην Αθηνα ο προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Ζακ Σαντερ για επισημη επισκεψη στη χωρα μας. Ο κ. Σαντερ θα συναντηθει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλο, τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, με την ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων καθως και με τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδη Εβερτ. Ο κ. Σαντερ θα παρευρεθει αυριο στην εναρκτηρια συνεδριαση της Γενικης Συνελευσης των Δημων και Περιφερειων της Ευρωπης που γινεται στη Θεσσαλονικη.

Συνεχιζονται σε ολοκληρη τη χωρα με στασεις εργασιας, οι κινητοποιησεις των νοσοκομειακων γιατρων σε ενδειξη διαμαρτυριας για το νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Για την Πεμπτη και την Παρασκευη εχουν εξαγγειλει 48ωρη απεργια οι γιατροι στα νοσοκομεια της Αθηνας και του Πειραια.

Το απογευμα αναμενεται να ανακοινωθει η αποφαση του Μικτου Ορκωτου Δικαστηριου της Χαλκιδας για τον επιχειρηματια Ιωσηφ Βαγιωνη, ο οποιος κατηγορειται οτι τον Φεβρουαριο του 1994, σκοτωσε στο γραφειο του, την 33χρονη φιλη του, Νελη Πισχου.

Χωρις προβληματα συνεχιζεται η διανομη απο τον ΕΟΤ, των βεβαιωσεων συμμετοχης στο νεο προγραμμα κοινωνικου τουρισμου που ξεκιναει στις αρχες Ιουνιου και θα διαρκεσει και ως το Μαιο του 1997. Ως το τελος του μηνα θα διανεμηθουν με αλφαβητικη σειρα συνολικα 16. 000 βεβαιωσεις με τις οποιες οι δικαιουχοι θα μπορουν να κανουν οκταημερες διακοπες σε ξενοδοχεια και καμπινγκ σε διαφορες περιοχες της χωρας. Δικαιωμα συμμετοχης εχουν ολοι οι χαμηλομισθοι και οι συνταξιουχοι, αγροτες, ανεργοι, αναπηροι πολεμου και συνταξιουχοι αλλων ταμειων εκτος του ΙΚΑ.

Ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση ασκησε το πρωι η Εισαγγελεας Πειραια, Κατερινα Στουραιτου, κατα των τσιγγανων, Κωστα Παυλου, 23 χρονων, της μητερας του Ευαγγελιας, 39 χρονων, του θειου του, Θαναση Σδιρνελη και του ανηλικου ανηψιου του, Γιωργου, οι οποιοι, τα ξημερωματα της περασμενης Κυριακης, στη Δραπετσωνα, σκοτωσαν με αγριο ξυλοδαρμο τον ομοφυλο τους, Μαρινο Παιτερη, 48 χρονων, μικροπωλητη. Η συμπλοκη ξεκινησε, οταν ο ατυχος Παιτερης, που ειναι συγγενης του γνωστου τσιγγανου τραγουδιστη, Βασιλη Παιτερη, εκανε παρατηρηση στην οικογενεια των δραστων για το διαπληκτισμο τους με αγνωστο ναρκομανη. Ολοι οι κατηγορουμενοι παραπεμφθηκαν σε Ανακριτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεταγραφολογια και παλι στο επικεντρο των ημερων. Στο ποδοσφαιρο ο Ντουσαν Μπαγεβιτς με μια ανακοινωση που εξεδωσε, χωρις να ειναι ξεκαθαρος, ανοιγει ολο και πιο πολυ το δρομο για τη φυγη του απο την τεχνικη ηγεσια της ΑΕΚ, δεν λεει τιποτα ομως για τον επομενο σταθμο στην καριερα του και αν αυτος θα ειναι, οπως διαδιδεται ευρεως τον τελευταιο καιρο, ο Ολυμπιακος. Μαζι με τον Μπαγεβιτς, θα φυγουν πιθανοτατα απο την ΑΕΚ τοσο ο Στελιος Μανωλας, οσο και ο Ρεφικ Σαμπανατζοβιτς, ενω εκκρεμει και η προταση της Σεβιλλης για το Βασιλη Τσαρτα.

Στον Παναθηναικο, τηρειται σιγη τοσο για το θεμα του Γιωργου Δωνη τον οποιο εχει ζητησει η Μαντσεστερ Γιουναιτεντ, οσο και του Μπορελι που εχει αρκετες προτασεις απο ομαδες της Αργεντινης.

Στο μπασκετ του Παναθηναικου οι πληροφοριες φερουν τον Κροατη Στογιαν Βρανκοβιτς, που αναχωρησε ηδη για το Ζαγκρεμπ, να συνεχιζει την καριερα του στο ΝΒΑ. Στα μελλοντικα σχεδια του Μποζινταρ Μαλκοβιτς δεν φαινεται να συμπεριλαμβανονται οι Παναγιωτης Γιαννακης, Μιροσλαβ Πετσαρσκι, Αιβαρ Κουουσμα και Χρηστος Μυριουνης, ενω δεν ειναι βεβαιο οτι θα παραμεινουν στην ομαδα ουτε οι Τιτ Σοκ, Τζον Κορφας και Βαγγελης Βουρτζουμης. Αγνωστο ειναι επισης και το τι θα γινει με το Ντομινικ Γουιλκινς, μετα τα προσφατα γεγονοτα και την αιφνιδιαστικη φυγη του στην πατριδα του.

Στον Ολυμπιακο το μεγαλο θεμα ειναι η παραμονη η οχι του Γιαννη Ιωαννιδη στην τεχνικη ηγεσια της ομαδας. Η κατακτηση του πρωταθληματος και μαλιστα με την θριαμβευτικη νικη επι του Παναθηναικου ανεβασε τις ``μετοχες`` του ``Ξανθου``, ο οποιος παντως δεν ειπε .. .ουτε κουβεντα για το μελλον της συνεργασιας του με τους ``ερυθρολευκους``. Ο Ιωαννιδης αναμενεται να εχει μια καθοριστικη συναντηση τις επομενες ημερες με τον προεδρο του Ολυμπιακου Σωκρατη Κοκκαλη, οπου φυσικα θα συζητηθει και η πιθανοτητα ανανεωσης του συμβολαιου του.

Διεξαγεται αυριο στο Ολυμπικο της Ρωμης ο μεγαλος τελικος του Τσαμπιονς Λιγκ στο ποδοσφαιρο αναμεσα στον Αγιαξ και τη Γιουβεντους. Οι Ολλανδοι, θα εχουν μια ακομη σημαντικη απουσια, το διεθνη αμυντικο Φραν Ντε Μπερ, ο οποιος υποφερει απο εναν τραυματισμο στον αστραγαλο. Επισης, ο διεθνης επιθετικος Πατρικ Κλαιφερτ, εχει 50% πιθανοτητες να αγωνιστει, αλλα σιγουρα θα βρισκεται στον παγκο της ομαδας του.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια και τα νησια τους 30 βαθμους και στα υπολοιπα τους 33 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις που στα βορεια προσκαιρα θα ειναι αυξημενες. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 21 May 1996 - 14:10:45