Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (May. 26)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Επιταχυνονται αυτη την εβδομαδα οι δικαστικες ερευνες στην υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ με την εφαρμογη της αποφασης της Ολομελειας των Εφετων για την ασκηση ποινικων διωξεων κατα παντος υπευθυνου. Οι ποινικες διωξεις θα ασκηθουν απο τον εισαγγελεα Εφετων κ. Καραμπελα που χειριζεται ηδη την υποθεση και στη συνεχεια το φακελο της δικογραφιας θα παραλαβει ο εφετης-ανακριτης κ Ναυπλιωτης. Η κυρια ανακριση αναμενεται να αρχισει απο τον κ Ναυπλιωτη σε περιπου δεκα μερες και αφου μελετησει τη δικογραφια. Η πρωτη κινηση του θα ειναι η κλητευση και η εξεταση των μαρτυρων που θα κριθουν απαραιτητη. Την Τριτη θα καταθεσει ως μαρτυρας στην εισαγγελια ο Σωκρατης Κοκκαλης στο πλαισιο της προκαταρκτικης εξετασης που διενεργει η εισαγγελια πρωτοδικων για την ανακοινωση του στα μεσα μαζικης ενημερωσης συμφωνα με την οποια δεχεται επιθεση απο ξενα συμφεροντα τα οποια εξυπηρετουνται στην Ελλαδα απο μεσαζοντες.Η Πολιτικη Ανοιξη δηλωσε οτι οι κυβερνητικες εξαγγελιες κινουνται προς τη σωστη κατευθυνση τοσο για τις ψηφιακες παροχες του ΟΤΕ, οσο και για τις κρατικες προμηθειες και τα δημοσια εργα.

Την εβδομαδα που αρχιζει αυριο θα κατατεθει στη Βουλη το νομοσχεδιο για την ανεργια, το οποιο θα ψηφιστει εντος του Ιουνιου, δηλωσε ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Ευαγγελος Γιαννοπουλος. Ο κ. Γιαννοπουλος αναφερομενος στο 35ωρο υπογραμμισε οτι αυτο μπορει να γινει μονο με αποφαση της Ευρωπαικης Ενωσης.

Τις επομενες δυο εβδομαδες θα ανακοινωθουν και οι κυβερνητικες αποφασεις για τους συνταξιουχους, αναφερει σε συνεντευξη του στην εφημεριδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας κατηγορησε τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη οτι ενεπαιξε τους συνταξιουχους στην προσφατη συναντηση τους , αφου τους απεκρυψε τη δεδομενη , οπως υποστηριζει, αποφαση της κυβερνησης για αυξησεις εμπαιγμου.

Το θεμα της διαρχιας και του αντιπροεδρου βρισκεται παλι στο επικεντρο των εσωκομματικων αντιπαραθεσεων στο κυβερνων κομμα εν οψει του Συνεδριου. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου σε συνεντευξη του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ τασσεται κατα της διαρχιας λεγοντας οτι θα αποτελεσει γενεσιουργο αιτια προβληματων και θα βλαψει και το κυβερνητικο εργο και το ΠΑΣΟΚ ως κομμα.

Αντιθετος με τυχον υποψηφιοτητα του πρωθυπουργου για το αξιωμα του αντιπροεδρου στο Συνεδριο ειναι ο Βουλευτης και πρωην υπουργος του ΠΑΣΟΚ Κιμων Κουλουρης, ο οποιος σε συνεντευξη του στην ιδια εφημεριδα καλει τον κ. Σημιτη να μην εμπλακει σε μια τετοια φθοροποιο διεκδικηση. Επισης αναφερει οτι ο πρωθυπουργος υπονομευεται στην πραξη απο ορισμενους υπουργους του. Ο Προεδρος της Βουλης σε συνεντευξη του δηλωνει οτι θα επιθυμουσε το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθει μετα τις εκλογες και τονιζει οτι το ζητουμενο ειναι η διασφαλιση της ενοτητας.

Μικροτερες απο 5 % θα ειναι οι αυξησεις σε οσες επιχειρησεις κοινης ωφελειας αναπροσαρμοστουν τα τιμολογια τους κατα το β' εξαμηνο , δηλωνει ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου σε συνεντευξη του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Ο κ Παπαντωντιου διευκρινιζει ωστοσο οτι δεν προκειται να αναπροσαρμοσουν τα τιμολογια τους ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και οι Συγκοινωνιες.

Συνεχιζονται οι κινητοποιησεις των νοσοκομειακων γιατρων οι οποιοι διαμαρτυρονται για τις ρυθμισεις που προβλεπονται στο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας. Απο αυριο και μεχρι τις 31 του μηνος θα συνεχισθουν οι τετραωρες στασεις απο τις 9 το πρωι ως τη 1 το μεσημερι σε ολα τα νοσοκομεια της χωρας και τετραημερη απεργια απο τις 4 Ιουνιου.

Ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακλαμανης σε συνεντευξη του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ προειδοποιει οτι η χωρα μας θα πληρωσει βαρυτατο τιμημα πολυ συντομα, αν δεν συνειδητοποιησουμε τη σημασια του αμυντικου αξονα Θρακης - Αιγαιου - Κυπρου και αν δεν δημιουργησουμε μια ισχυρη οικονομια που να μπορει να στηριξει ισχυροτατες Ενοπλες Δυναμεις. Ο κ. Κακλαμανης επισημαινει τον υπερεξοπλισμο της Τουρκιας και θεωρει αδικαιολογητη την αποψη συμμαχων και εταιρων μας οτι η Τουρκια αποτελει το αναχωμα της Δυσης κατα του Ισλαμισμου.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, που βρισκεται στην Κρητη εξεφρασε την πικρια του και το παραπονο οτι δεν γινεται κατανοητο το δικαιο της χωρας μας. Χαρακτηρισε πλαστες, αβασιμες και απαραδεκτες τις αξιωσεις της Τουρκιας. Προσθεσε οτι χρειαζεται να παραμεινουμε ενωμενοι, αταλαντευτοι και αποφασιστικοι μπροστα σ'αυτη την πιεση που ασκειται, προκειμενου να πετυχουμε την αναγνωριση των δικαιων μας. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας τονισε οτι δεν επιθυμουμε τον πολεμο, παρα μονο την υπερασπιση των δικαιωματων μας με τη διαδικασια που προβλεπεται απο τον ΟΗΕ και τις Διεθνεις Συνθηκες. Επεσημανε οτι στα εθνικα θεματα διαπιστωνει ομοψυχια, ενω εξεφρασε την αισιοδοξια του γιατι οπως ειπε, η Ελλαδα εχει πολλες δυνατοτητες, προκειμενου να αναπτυχθει. Ο κ. Στεφανοπουλος που βρισκεται στη Μεγαλονησο απο την Παρασκευη, θα παραστει σημερα στις εκδηλωσεις για την επετειο της Μαχης της Κρητης στο Ρεθυμνο.

Το Δημο Κορυδαλλου θα επισκεφθει αυριο ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης ο οποιος θα παραστει στην υπογραφη απο τον υπουργο Δικαιοσυνης Ευαγγελο Βενιζελο και το Δημαρχο της πολης Στεφανο Χρηστου της προγραμματικης συμβασης της παραχωρησης και αξιοποιησης των 30 στρεμματων του Ιδρυματος Ανηλικων. Ο Πρωθυπουργος θα προεδρευσει στη συνεχεια σε συσκεψη με αντικειμενο το Σωφρονιστικο Συστημα.

Αρχισε το πρωι η ψηφοφορια για την αναδειξη της νεας Κεντρικης Επιτροπης του ΚΚΕ. Τα αποτελεσματα αναμενεται να γινουν γνωστα το βραδυ. Χθες το βραδυ υπερψηφιστηκαν απο το Συνεδριο το νεο καταστατικο , η πολιτικη αποφαση και το προγραμμα του ΚΚΕ. Πιθανοτατα αυριο το πρωι θα συνεδριασει η νεα Κεντρικη Επιτροπη για την αναδειξη νεου Γενικου Γραμματεα του κομματος.

Διαλογο με ολους τους εμπλεκομενους φορεις αρχιζει ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Κοσμας Σφυριου, προκειμενου να εκδοθει το Προεδρικο Διαταγμα, το οποιο θα οριζει τους ορους και τις προυποθεσεις της περιηγησης των ξενων κρουαζιεροπλοιων στην ελληνικη θαλασσια επικρατεια. Χθες για την αποφυγη επεισοδιων το κρουαζιεροπλοιο ``Μαρκο Πολο`` κατεπλευσε τελικα στο Ναυπλιο.

Ανεστειλαν οι Δημοι της βορειοανατολικης Αττικης την αποφαση τους να αποκλεισουν το απογευμα την εθνικη οδο Αθηνων - Λαμιας στο υψος του Αυλωνα. Οι δημοι διαμαρτυρονται για το ενδεχομενο δημιουργιας χωρου υγειονομικης ταφης των απορριμματων στην περιοχη τους.

Με απολυτη ταξη και ηρεμια, διεξαγονται απο το πρωι στην Κυπρο οι εκλογες για την αναδειξη της νεας Βουλης των Αντιπροσωπων. Τις 56 εδρες της Βουλης διεκδικουν 413 υποψηφιοι. Τα πρωτα συγκεντρωτικα αποτελεσματα αναμενεται να ανακοινωθουν στις εννεα το βραδυ. Η προεκλογικη εκστρατεια επικεντρωθηκε στο Κυπριακο, στο Ενιαιο Αμυντικο Δογμα Ελλαδας - Κυπρου και την πορεια ενταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλευτικες Εκλογες διεξαγονται σημερα και στην Αλβανια. Κυριοτεροι αντιπαλοι ειναι το Δημοκρατικο Κομμα του Προεδρου Σαλι Μπερισα και το Σοσιαλιστικο , οπως εχει μετονομαστει το πρωην Κομμουνιστικο Κομμα. Χιλιαδες διεθνεις και τοπικοι παρατηρητες θα παρακολουθησουν την εξελιξη της εκλογικης διαδικασιας για να εγγυηθουν το ελευθερο και ανοθευτο αποτελεσμα. Οι δημοσκοπησεις κατα την προεκλογικη εκστρατεια ηταν λιγες και αντικρουομενες. Παντως η συμμετοχη αναμενεται να ειναι ιδιαιτερα υψηλη και να ξεπερασει το 80%, οπως συνεβη και στις προηγουμενες εκλογικες αναμετρησεις και στο δημοψηφισμα του 1994.

Ο Τουρκος πρωθυπουργος Μεσουτ Γιλμαζ δηλωσε σημερα οτι η κυβερνηση του θα παραμεινει προς το παρον στην εξουσια παρα την αρση της εμπιστοσυνης του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ.Ο Γιλμαζ θα προεδρευσει σημερα συνοδου του υπουργικου συμβουλιου στην πολη Ντιγιαρμπακιρ της νοτιανατολικης Τουρκιας, που κατοικειται κυριως απο κουρδους. Στη συνοδο αυτη αναμενεται να μετασχουν και οι προερχομενοι απο το κομμα του Ορθου Δρομου υπουργοι.

Οι Τσετσενοι ανταρτες επιβεβαιωσαν οτι ο ηγετης τους, Ζελιμχαν Γιανταρμπιγιεφ θα συναντηθει αυριο στη Μοσχα με τον ρωσο προεδρο Μπορις Γελτσιν σε μια προσπαθεια τερματισμου του πολεμου στην Τσετσενια. Εκπροσωπος των ανταρτων δηλωσε στο Ροιτερ οτι η ηγεσια των τσετσενων αυτονομιστων ενεκρινε την αποφαση για τη συναντηση Γελτσιν -Γιανταρμπιγεφ αυριο η στο αμεσο μελλον, με στοχο τον τερματισμο των εχθροπραξιων και οχι την επιλυση των πολιτικων διαφορων των δυο πλευρων.

Τουλαχιστον 84 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο εκρηξη σε ανθρακωρυχειο της επαρχιας Χεναν της Κινας την περασμενη Τριτη, γραφουν σημερα εφημεριδες στο Πεκινο. "Οι αρχες εχουν επιβεβαιωσει μεχρι στιγμης το θανατο 54 ατομων, αλλα δεν υπαρχουν ελπιδες σωτηριας των υπολοιπων 30 ανθρακωρυχων που αγνοουνται" δηλωσε στο Γαλλικο Πρακτορειο δημοσιογραφος της Ημερησιας του Χεναν. Η εκρηξη προκληθηκε απο διαρροη αεριου σε στοα του ορυχειου Πινγκντισαν.

Ο Αλβανος συγγραφεας, Ισμαιλ Κανταρε, που ζει απο το 1989 στη Γαλλια, κατηγορηθηκε την Παρασκευη απο πρωην ηγετικο στελεχος του κομμουνιστικου καθεστωτος της Αλβανιας, οτι ηταν συνεργατης της μυστικης αστυνομιας του Χοτζα, της διαβοητης Σιγκουριμι, κατηγορια που ο διασημος συγγραφεας διαψευδει κατηγορηματικα. Ο Ζιλιφταρ Ραμιζι, πρωην αρχηγος της Σιγκουριμι, οπως δημοσιευσε χθες η εφημεριδα Κοηα Ξονε, δηλωσε μετα τη δικη του οπου καταδικαστηκε εις θανατον, οτι ο Κανταρε συνεργαστηκε με τη μυστικη αστυνομια, με το ψευδωνυμο "ο στρατηγος". Οι αλβανικες αρχες, που ηλθαν σε επαφη με τον Ισμαιλ Κανταρε στο Παρισι, ανακοινωσαν χθες το βραδυ οτι ο συγγραφεας "δεν ειχε ποτε φακελλο στη μυστικη αστυνομια" και οτι "δεν υπηρξε ποτε συνεργατης, ουτε πρακτορας, ουτε καταδοτης, ουτε πληροφοριοδοτης".

Κορυφωνεται το βραδυ η προεκλογικη εκστρατεια στο Ισραηλ με την τηλεοπτικη αναμετρηση του πρωθυπουργου Σιμον Περες με τον ηγετη του Συντηρητικου Κομματος Λικουντ, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, καθως οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι η επικρατηση στις βουλευτικες εκλογες της προσεχους Τεταρτης θα ειναι οριακη. Οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι ο ηγετης του Εργατικου κομματος Σιμον Περες διατηρει ενα ελαφρο προβαδισμα εναντι του Νετανιαχου.

Τρια ατομα σκοτωθηκαν και αλλα τρια υπεστησαν σοβαρα εγκαυματα απο πυρκαγια που ξεσπασε σε δεξαμενοπλοιο στο Ομσκ, στη Σιβηρια, μετεδωσε το πρακτορειο Ιταρ Τας. Η πυρκαγια ξεσπασε χθες καθως το πληρωμα του τανκερ "ΤΝ-682"γεμιζε τις δεξαμενες του με βενζινη και πετρελαιο στα διυλιστηρια του Ομσκ, στον ποταμο Ιρτις. Μετα απο υπερανθρωπες προσπαθειες των ανδρων της πυροσβεστικης η πυρκαγια κατασβεστηκε το πρωι.

Βομβα εξερραγη σημερα σε ταχυδρομειο της Λαχωρης στο Πακισταν με αποτελεσμα να σκοτωθει ενα ατομο και να τραυματιστουν αλλα δυο, ανακοινωσε η αστυνομια. Απο τα μεσα Απριλιου εχουν σημειωθει τρεις βομβιστικες επιθεσεις στην επαρχια του Πεντζαμπ, οπου βρισκεται η Λαχωρη, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους τουλαχιστον 60 ατομα. Καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για τις εκρηξεις , αλλα ο πακιστανικες αρχες ισχυριζονται οτι ειναι εργο των μυστικων υπηρεσιων της Ινδιας.


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 26 May 1996 - 21:25:10