Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 02)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ανεβηκαν και παλι οι τονοι στο ΠΑΣΟΚ καθως κορυφαια στελεχη, ειτε με τοποθετησεις τους στην Πανελληνια Συνδιασκεψη της Νεολαιας, ειτε με συνεντευξεις τους, πηραν θεση για το ζητημα της αντιπροεδριας, που εχει εξελιχθει σε σκοπελο στην πορεια προς το συνεδριο. Ο Κωστας Σημιτης, οπως αναφερει η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ειναι αποφασισμενος να διεκδικησει τη θεση αυτη και μαλιστα φερεται να εχει αποκαλυψει σε συνεργατες του, πως αν δεν εκλεγει θα παραιτηθει απο πρωθυπουργος. Συμφωνα με την εφημεριδα ο κ. Σημιτης θα ανακοινωσει την αποφαση του στην τελευταια συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης, πριν απο το συνεδριο, η μετα τη συναντηση του με τον Ανδρεα Παπανδρεου.

Ο Ακης Τσοχατζοπουλος μιλωντας στη συνδιασκεψη της νεολαιας του ΠΑΣΟΚ, εξεφρασε την αντιθεση του σε οσους προσπαθησουν να ανατρεψουν παγιες θεσεις του κινηματος, τονισε οτι το συνεδριο θα πρεπει να αποτελεσει ενα νεο ξεκινημα για το ΠΑΣΟΚ και καλεσε ολα τα στελεχη να απορριψουν τις πολιτικες που διασπουν την ενοτητα. Ο υπουργος Εσωτερικων χαρακτηρισε ανευθυνο το να συζητουν ορισμενοι για προωρες εκλογες. Απο την πλευρα του ο Γιωργος Παπανδρεου χαρακτηριζει ως ακριβοπληρωμενη πολυτελεια, τη θεση του αντιπροεδρου, εκτιμωντας οτι θα βαλει το Κινημα σε ασκοπες περιπετειες και τονισε οτι ουδεις σωφρων εχει λογο να αμφισβητησει τον πρωθυπουργο.

Προεκλογικη εκστρατεια στην επαρχια εγκαινιασε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, σε μια προσπαθεια να πεσουν οι τονοι της εσωκομματικης αντιπαραθεσης, ενοψει της εθνικης Συνδιασκεψης. Ο Μιλτιαδης Εβερτ που επισκεφθηκε ηδη την Ηπειρο και την Τεταρτη μεταβαινει στη Μυτιληνη, εξηγγειλε το κυβερνητικο προγραμμα του κομματος του, αλλα απεφυγε να αναφερθει στις εσωκομματικες εριδες. Απο την πλευρα του ο Κωσταντινος Μητσοτακης, ο οποιος δεχθηκε τα πυρα του Γιαννη Βαρβιτσιωτη, επισκεφθηκε τη Φθιωτιδα και τη Φωκιδα και το προσεχες Σαββατοκυριακο θα μεταβει στην Ηλεια. Ο Παναγιωτης Χατζηνικολαου σε συνεντευξη του στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ εκτιμα οτι η ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας απεργαζεται σχεδια για να εμποδισει την επανεκλογη των διαφωνουντων.

Ασφαλεις στη Ροδο μεταφερθηκαν οι 577 επιβατες του ελληνικου κρουαζιεροπλοιου "ΤΡΙΤΩΝ", στο μηχανοστασιο του οποιου εκδηλωθηκε πυρκαγια απο αγωνστη αιτια, αλλα τεθηκε αμεσως υπο ελεγχο απο τα μελη του πληρωματος. Κοντα στο πλοιο, εσπευσε η φρεγατα του Πολεμικου Ναυτικου ΥΔΡΑ, καθως και αλλα σκαφη. Το πλοιο θα καταπλευσει στο λιμανι της Ροδου, οπου θα εξετασθει απο εμπειρογνωμονες.

Προβληματα στην αποκομιδη των σκουπιδιων θα δημιουργηθουν απο αυριο, εξαιτιας των επαναλαμβανομενων 48ωρων απεργιακων κινητοποιησεων που εχουν εξαγγειλει οι εκτακτοι υπαλληλοι των δημων και κοινοτητων. Την ιδια ωρα οι κατοικοι του Αυλωνα ξεκινουν την Τριτη νεο κυκλο κινητοποιησεων, ενω την Τεταρτη η χωματερη των Λιοσιων θα παραμεινει κλειστη σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση να ανακοινωθουν οι αλλοι δυο χωροι υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Διαλογο με εκπροσωπους των κομματων, της ΟΛΜΕ και της Πανεπιστημιακης κοινοτητας, εγκαινιαζει την προσεχη εβδομαδα ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, σε μια προσπαθεια να εξασφαλισει τη μεγαλυτερη δυνατη συναινεση στις προτασεις του για αλλαγη στο συστημα των γενικων εξετασεων. Το σχετικο νομοσχεδιο, οπως ανακοινωσε ο υπουργος θα κατατεθει στη βουλη σε περιπου δεκα μερες.

Καθοριστικη για τους συνταξιουχους ειναι η εβδομαδα που αρχιζει αυριο, καθως σε νεα συσκεψη του πρωθυπουργου, με το οικονομικο επιτελειο, θα ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για το ειδος και το υψος των αυξησεων στις χαμηλες συνταξεις. Παντως ολες οι πληροφοριες συγκλινουν στην αποψη, οτι η κυβερνηση εχει απορριψει το αιτημα των συνταξιουχων για αμεση η εμμεση συνδεση της κατωτατης συνταξης με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και προσανατολιζεται σε δραχμικη αυξηση, το υψος της οποιας δεν εχει καθορισθει.

Εκροσωπος του υπουργειου δικαιοσυνης του Βερολινου, επιβεβαιωσε τις πληροφοριες που δημοσιευονται στο γερμανικο Τυπο, οτι η Γενικη εισαγγελια διεξαγει ερευνες για τις διασυνδεσεις του Ενιαιου Σοσιαλιστικου κομματος με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Σημειωνεται οτι την Τριτη ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης εχει κληθει να καταθεσει στον εισαγγελεα πρωτοδικων για τους ισχυρισμους του περι διαπλεκομενων συμφεροντων στις προμηθειες του ΟΤΕ.

Χωρις σοβαρα προβληματα, ηταν η επιστροφη των εκδρομεων στην Αθηνα, καθως η κινηση ηταν μειωμενη, αφου αυριο, του Αγιου Πνευματος, ειναι αργια για το δημοσιο τομεα και ετσι ο μεγαλος ογκος των Αθηναιων θα επιστρεψει αυριο. Απο την Παρασκευη που αρχισε η εξοδος του τριημερου μεχρι σημερα σημειωθηκαν 131 τροχαια δυστυχηματα στα οποια εχασαν τη ζωη τους 13 ατομα,182 τραυματισθηκαν, απο τα οποια τα 47 σοβαρα.

Μονο 82 απο τα 93 αυτοκινητα που ξεκινησαν το πρωι κατω απο τον Ιερο Βραχο της Ακροπολεως, συνεχιζαν, μετα την 5η ειδικη διαδρομη, της πρωτης μερας του Ραλι Ακροπολις. Τις τρεις πρωτες ειδικες διαδρομες κερδισε ο Βρετανος Κολιν Μακρει, με Σουμπαρου Ιμπρεζα 555, την τεταρτη ειδικη διαδρομη κερδισε ο Ιταλος Πιερο Λατι, με ιδιο αυτοκινητο και την πεμπτη ο Φιλανδος Τομι Μακινεν, με Μιτσουμπισι Λανσερ Εβολουσιον. Τα αυτοκινητα και τα πληρωματα τους θα ξεκουρασθουν στα Καμμενα Βουρλα και αυριο θα εξελιχθει η δευτερη μερα του ραλι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ

Μονο το 35% των ψηφοφορων συμμετειχαν στο δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων στην Αλβανια, ενω μικροτερος ηταν κι ο αριθμος των ξενων παρατηρητων. Παρα τις διαβεβαιωσεις των αρχων οτι εληφθησαν τα απαραιτητα μετρα για την ομαλη διεξαγωγη τους, 160 υποψηφιοι βουλευτες της αντιπολιτευσης συνεχιζουν για τριτη ημερα την απεργια πεινας τους.

Ο προεδρος της Βουλγαριας Ζελιου Ζελεφ δεν θα ειναι υποψηφιος για την προεδρια, αφου ηττηθηκε στις προκριματικες εκλογες για την αναδειξη του υποψηφιου του κομματος του, στις προεδρικες εκλογες του ερχομενου φθινοπωρου. Νεος υποψηφιος του κομματος αναδειχθηκε ο Πεταρ Στογιανοφ με 74%.

Καθοριστικη για την τυχη της κυβερνησης Γιλμαζ, ειναι η αυριανη εκτακτη συγκληση της τουρκικης εθνοσυνελευσης για να συζητησει την προταση μομφης που εχουν καταθεσει οι Ισλαμιστες και υποστηριζεται και απο το κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, αλλα και το Ρεπουμπλικανικο Λαικο κομμα.

Ορκιστηκε στην Ποντιντα της βορειας Ιταλιας η κυβερνηση της λεγομενης "Παδανιας", που συνεστησε η "Λεγκα του Βορρα" με στοχο την αποσχιση του βορειου τμηματος της Ιταλιας. Την ιδια ωρα, στη Ρωμη, η ιταλικη δημοκρατια γιορταζε τα πεντηκοστα της γενεθλια και ο προεδρος Σκαλφαρο υπογραμμιζε τον "αδιαιρετο" χαρακτηρα της χωρας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, με νεφωσεις και τοπικες βροχες η καταιγιδες στα ορεινα της βορειας Ελλαδας, ενω στο Ιονιο ο καιρος θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα κυμανθει 13 με 30 βαθμους και στο Αιγαιο 16 με 28. Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 18 με 29. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει προσκαιρη βροχη το απογευμα και η θερμοκρασια στην πολη θα κυμανθει 16 με 28 βαθμους.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 2 June 1996 - 22:18:00