Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 03)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τουρκοι στρατιωτες πυροβολησαν και σκοτωσαν το πρωι, 19χρονο εθνοφρουρο, ο οποιος εισηλθε στην ουδετερη ζωνη στην περιοχη Αγιου Ανδρεου, στη Λευκωσια. Προκειται για τον 19χρονο Στελιο Παναγη Καλλη. Συμφωνα με ανακοινωση του υπουργειου Αμυνας της Κυπρου, ο εθνοφρουρος, που υπηρετουσε στη γραμμη αντιπαραταξης, εισηλθε αοπλος στην ουδετερη ζωνη. Τοτε οι Τουρκοι στρατιωτες απο το απεναντι φυλακιο, προσθετει η ανακοινωση, τον πυροβολησαν με αποτελεσμα να τραυματιστει σοβαρα. Ανδρες της ειρηνευτικης δυναμης απομακρυναν τον εθνοφρουρο και τον μετεφεραν στο Γενικο Νοσοκομειο Λευκωσιας, οπου διαπιστωθηκε ο θανατος του. Στην περιοχη του επεισοδιου μετεβησαν αμεσως ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Κωστας Ηλιαδης και ο Αρχηγος της Εθνικης Φρουρας, Αντιστρατηγος, Νικολαος Βορβολακος. Ο υπουργος Αμυνας εδωσε οδηγιες για τη διενεργεια ανακρισης για τη διακριβωση των συνθηκων και αιτιων της δολοφονιας του εθνοφρουρου. Ο κ. Ηλιαδης δηλωσε οτι εχουν ληφθει αυξημενα μετρα ασφαλειας στα φυλακια κατα μηκος της γραμμης αντιπαραταξης.

Την ερχομενη Τεταρτη αναμενεται να ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για τις αυξησεις στους χαμηλοσυνταξιουχους. Πληροφοριες αναφερουν οτι η κυβερνηση προσανατολιζεται σε δραχμικη αυξηση το υψος της οποιας δεν εχει καθοριστει. Απο την πλευρα τους, οι συνταξιουχοι, κατεστησαν σαφες οτι αν δεν υπαρξει αμεση συνδεση της κατωτατης συνταξης με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη, τοτε θα προχωρησουν σε νεες κινητοποιησεις.

Εκτακτα μετρα λαμβανει η τροχαια για την ομαλη επιστροφη των εκδρομεων που περασαν το τριημερο του Αγιου Πνευματος στην επαρχια. Απο τις 4 το απογευμα αναμενεται να παραχωρησει μια επιπλεον λωριδα κυκλοφοριας στην εθνικη οδο Αθηνων Κορινθου, ενω κυκλοφοριακες παρεμβασεις θα γινουν και στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας. Ομως και αυτη η εξοδος δεν ηταν αναιμακτη αφου 15 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 229 τραυματιστηκαν σε 171 τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν απο την περασμενη Παρασκευη μεχρι το μεσημερι.

Μονον επειγοντα περιστατικα θα εξυπηρετουνται απο αυριο στα δημοσια νοσοκομεια της χωρας, λογω της τετραημερης απεργιας που εξηγγειλαν οι νοσοκομειακοι γιατροι, διαμαρτυρομενοι για το προσφατο νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας.

Εντεινεται η εσωκομματικη αντιπαραθεση στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου του κομματος. Ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, κατα την ομιλια του, στην πανελληνια συνδιασκεψη της νεολαιας του κομματος καλεσε τα στελεχη να απορριψουν πολιτικες που διασπουν την ενοτητα του λαου. Χαρακτηρισε ανευθυνο να συζητουν ορισμενοι για εκλογες αφου εχουμε χρεος προσθεσε να ολοκληρωθει η τετραετια. Ζητησε να προστατευθει το ΠΑΣΟΚ, απο τους αναλωσιμους οπως ειπε, αρχηγους και να αποφευχθουν οι παρατεταμενες κρισεις ηγεσιας. Ο κ. Τσοχατζοπουλος ζητησε κοινη προσπαθεια προκειμενου να διαμορφωθουν συλλογικα θεσμικα οργανα με διακριτο ρολο στα προσωπα.

Κυβερνητικη συσκεψη θα πραγματοποιηθει αυριο υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, με θεμα την αναπτυξη της Θεσσαλονικης. Σημειωνεται οτι την ερχομενη Πεμπτη, ο κ. Σημιτης θα πραγματοποιησει διημερη επισκεψη στη Θεσσαλονικη οπου θα ενημερωθει για την πορεια των εργων.

Διαλογο με τα κομματα και τους εκπαιδευτικους φορεις αρχιζει απο αυριο ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, σε μια προσπαθεια να εξασφαλισει τη μεγαλυτερη δυνατη συνεναιση στις προτασεις του για αλλαγη στο συστημα των γενικων εξετασεων. Το σχετικο νομοσχεδιο οπως ανακοινωσε ο υπουργος, αναμενεται να κατατεθει στη Βουλη μεσα στο πρωτο δεκαπενθημερο του μηνα.

Ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης εχει κληθει να καταθεσει αυριο το πρωι, στον εισαγγελεα πρωτοδικων για τους ισχυρισμους του περι διαπλεκομενων συμφεροντων στις προμηθειες του ΟΤΕ. Στο μεταξυ εκροσωπος του υπουργειου δικαιοσυνης του Βερολινου, επιβεβαιωσε τις πληροφοριες που δημοσιευονται στο γερμανικο Τυπο, οτι η Γενικη εισαγγελια διεξαγει ερευνες για τις διασυνδεσεις του Ενιαιου Σοσιαλιστικου κομματος με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Σε εφαρμογη τιθεται απο αυριο το κλιμακωτο ωραριο λειτουργιας των δημοσιων υπηρεσιων, τραπεζων και καταστηματων στο λεκανοπεδιο Αττικης. Στοχος του μετρου αυτου ειναι να περιοριστει η ατμοσφαιρικη ρυπανση. Ειδικοτερα, στις 7 θα αρχιζουν τις υπηρεσιες τους οι εργαζομενοι στις ΔΕΚΟ και στην Τοπικη Αυτοδιοικηση, ενω την ιδια ωρα θα ανοιγουν τα κρεοπωλεια και τα σουπερ μαρκετ. Στις 8 παρα τεταρτο θα προσερχονται οι εργαζομενοι στις Τραπεζες και στις ασφαλιστικες εταιριες, ενω μια ωρα αργοτερα, θα ανοιγουν τα εμπορικα καταστηματα.

Προβληματα στην αποκομιδη των σκουπιδιων θα δημιουργηθουν απο σημερα εξαιτιας των επαναλαμβανομενων 48ωρων απεργιακων κινητοποιησεων που εχουν εξαγγειλει οι εκτακτοι υπαλληλοι των δημων και κοινοτητων. Την ιδια ωρα οι κατοικοι του Αυλωνα ξεκινουν την Τριτη νεο κυκλο κινητοποιησεων, ενω την Τεταρτη η χωματερη των Λιοσιων θα παραμεινει κλειστη σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση να ανακοινωθουν οι αλλοι δυο χωροι υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στη Θεσσαλονικη απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για τον 23χρονο φοιτητη Ιωαννη Μαρινακη, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε κωματωδη κατασταση στο κεντρο της πολης. Μεταφερθηκε στο νοσοκομειο οπου λιγο αργοτερα εξεπνευσε.

Δυο κρατικα αυτοκινητα και ενα ΙΧ υπεστησαν υλικες ζημιες απο εκρηξη αυτοσχεδιων μηχανισμων με φιαλιδια υγραεριου που εξερραγησαν τα ξημερωματα στην Πατρα. Τα κρατικα αυτοκινητα κατω απο τα οποια ειχαν τοποθετηθει οι εκρηκτικοι μηχανισμοι ανηκαν στην Πεμπτη Περιφερεια της Διευθυνσης Εγγειων Βελτιωσεων του υπουργειου Γεωργιας και το ΙΧ, στην Παρασκευη Γιαλελη. Απο τις εκρηξεις προκληθηκε πυρκαγια στα οχηματα που εσβησε η Πυροσβεστικη Υπηρεσια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισαν το μεσημερι στο Βερολινο οι εργασιες της συνοδου των υπουργων Εξωτερικων του ΝΑΤΟ, οπου αναμενεται να εγκριθει προγραμμα το οποιο θα καταστησει αποτελεσματικοτερη τη συμμαχια, στην αντιμετωπιση προκλησεων στη μεταψυχροπολεμικη περιοδο. Τη χωρα μας εκπροσωπει ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, ο οποιος αναμενεται να συναντηθει με ομολογους του στο περιθωριο των εργασιων της Συνοδου.

Ολοκληρωθηκε χθες χωρις επεισοδια, ο δευτερος γυρος εκλογων στην Αλβανια, στις 9 εκλογικες περιφερειες. Η αντιπολιτευση μπουκοταρησε, οπως ειναι γνωστο, τις επαναληπτικες εκλογες και το γεγονος αυτο αποτελει το βασικο αιτιο για την χαμηλη προσελευση των ψηφοφορων στις καλπες. Μειωμενος ηταν ο αριθμος ψηφοφορων, συμφωνα με ανεπισημες πληροφοριες στις δυο περιφερειες του Αργυροκαστρου και της Πρεμετης. Στο μεταξυ, συνεχιζουν την απεργια πεινας οι υποψηφιοι βουλευτες του Σοσιαλιστικου Κομματος. Τα κομματα της αντιπολιτευσης κλιμακωνοντας τις διαμαρτυριες τους, κατερχονται αυριο σε κινητοποιησεις σε ολη τη χωρα.

Στην Αγκυρα, συγκαλειται το απογευμα εκτακτως η τουρκικη εθνοσυνελευση οπου θα εξετασει την προταση μομφη που εχουν καταθεσει οι ισλαμιστες και την οποια υποστηριζει και το κομμα της Τανσου Τσιλερ. Χθες οι Ισλαμιστες σημειωσαν μεγαλη νικη στις δημοτικες εκλογες μια νικη που τους επιτρεπει να προβαλουν νεες απαιτησεις για συμμετοχη στην κυβερνηση.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν και οι ομολογοι του της Αρμενιας, του Αζερμπαιτζαν και της Γεωργιας υπεγραψαν σημερα στο Κισλοβοντσκ της νοτιας Ρωσιας συμφωνια για την επιλυση των διενεξεων στον Καυκασο.

Ο συρος προεδρος Χαφεζ αλ-Ασσαντ εφθασε σημερα στο Καιρο για συνομιλιες σχετικα με την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στην Μεση Ανατολη μετα τη νικη στις ισραηλινες εκλογες του Μπενιαμιν Νετανιαχου. Οι δυο ηγετες θα συζητησουν για την κατασταση στην Μεση Ανατολη μετα τις ισραηλινες εκλογες καθως και για τη συναντηση που θα εχουν την Τεταρτη στην Ακαμπα ο Μουμπαρακ, ο βασιλιας της Ιορδανιας Χουσειν και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ.

Χιλιαδες πιστοι Καθολικοι κανουν ουρες εξω απο τις εκκλησιες της πρωτευουσας της Κολομβιας, Μπογκοτα, για να βαπτισουν τα παιδια τους μετα απο διαδοσεις που κυκλοφορησαν αναμεσα στον πληθυσμο οτι ερχεται ο Αντιχριστος, οπως μετεδιδαν χθες τα τηλεοπτικα δικτυα της χωρας. Παρουσιαστηκαν εκτενη ρεπορταζ στα οποια αναφεροταν οτι περισσοτερα απο 7. 000 παιδια βαπτιστηκαν σε διαστημα μικροτερο των 6 ωρων, καθως απελπισμενοι γονεις προσπαθουν να σωσουν τη ψυχη των μωρων τους πριν την αφιξη του Αντιχριστου, στις 6 Ιουνιου.

Εκπροσωπος του Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι απερριψε σημερα τις κατηγοριες που διατυπωθηκαν εναντιον του ρωσου ακροδεξιου ηγετη στην Ιταλια, για αναμιξη του σε λαθρεμποριο πυρηνικου υλικου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξελιξη ειναι το δευτερο σκελος των αγωνων του 43-ου Ραλλυ Ακροπολης, που ξεκινησε το πρωι απο τα Καμμενα Βουρλα. Μετα απο τις πρωτες διαδρομες εξακολουθει να προηγειται ο Σκοτσεζος Κολιν Μακρει με Σουμπαρου Ιμπρεσα, δευτερος ειναι ο Φινλανδος Τομι Μακινεν με Μιτσουμπισι Λανσερ ενω τριτος ο Ισπανος Καρλος Σαινθ με Φορντ Εσκορτ. Ακολουθει με ενα δευτερολεπτο διαφορα ο Σουηδος Κενεθ Ερικσον με Σουμπαρου Ιμπρεσα. Στη δεκατη θεση της γενικης καταταξης βρισκεται ο Λεωνιδας Κυρκος, με Φορντ Εσκορτ. Στους αγωνες βρισκονται 59 αυτοκινητα, ενω ο τερματισμος αναμενεται να γινει στις 6. 30 το βραδυ στα Καμμενα Βουρλα.

Η εθνικη μας ομαδα ρυθμικης γυμναστικης κατεκτησε την 4-η θεση στο Ασναμπλ του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που διεξηχθη στο Οσλο της Νορβηγιας, αφου συγκεντρωσε 19. 366 βαθμους, ενω το χρυσο μεταλλιο πηρε η Ρωσια με 19. 500 βαθμους, το ασημενιο η Λευκορωσια με 19. 466 βαθμους και το χαλκινο η Ιταλια με 19. 432 βαθμους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροι ανεμοι στο Αιγαιο και οι κανονικες για την εποχη θερμοκρασιες ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου. Στο Ιονιο, ο καιρος ειναι αιθριος, ενω στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα, επικρατουν νεφωσεις και ειναι ενδεχομενο να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες η και καταιγιδες αργα το μεσημερι. Στην Αττικη, επικρατει αιθριος καιρος με λιγες νεφωσεις. Νεφωσεις επικρατουν και στη Θεσσαλονικη οπου ενδεχεται το απογευμα να βρεξει. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο απο το μεσημερι στα βορεια θα αναπτυχθουν νεφωσεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 3 June 1996 - 12:31:27