Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 03)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τουρκοι στρατιωτες πυροβολησαν και σκοτωσαν το πρωι, 19χρονο εθνοφρουρο, ο οποιος εισηλθε στην ουδετερη ζωνη στην περιοχη Αγιου Ανδρεου, στη Λευκωσια. Προκειται για τον 19χρονο Στελιο Παναγη Καλλη. Συμφωνα με ανακοινωση του υπουργειου Αμυνας της Κυπρου, ο εθνοφρουρος, που υπηρετουσε στη γραμμη αντιπαραταξης, εισηλθε αοπλος στην ουδετερη ζωνη. Τοτε οι Τουρκοι στρατιωτες απο το απεναντι φυλακιο, προσθετει η ανακοινωση, τον πυροβολησαν με αποτελεσμα να τραυματιστει σοβαρα. Ανδρες της ειρηνευτικης δυναμης απομακρυναν τον εθνοφρουρο και τον μετεφεραν στο Γενικο Νοσοκομειο Λευκωσιας, οπου διαπιστωθηκε ο θανατος του.

Την εντονη αντιδραση των κυβερνησεων της Αθηνας και της Λευκωσιας προκαλεσε η εν ψυχρω δολοφονια. Συγκεκριμενα, η κυβερνηση της Λευκωσιας προεβη σε διαβηματα διαμαρτυριας στη γραμματεια του ΟΗΕ και τα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας, ενω εντονοτατες παραστασεις εγιναν στον αντιπροσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κυπρο Γκουσταβ Φεισσελ. Για εν ψυχρω δολοφονια εκανε λογο ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης και επεκρινε τα Ηνωμενα Εθνη για αμελεια και αδυναμια να ελεγξουν τη νεκρη ζωνη. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος μιλησε για πραξη ντροπης, που στιγματιζει τον πολιτισμο και φανερωνει τη βαρβαροτητα του Αττιλα.

Για ανανδρη δολοφονια που πρεπει να αφυπνισει τη διεθνη κοινοτητα για την προκλητικη εκδηλωση της τουρκικης θηριωδιας, κανει λογο η Νεα Δημοκρατια, ενω η Πολιτικη Ανοιξη τονιζει οτι το περιστατικο φανερωνει τις πραγματικες προθεσεις της Τουρκιας και πως αντιλαμβανεται τους κανονες του διεθνους δικαιου

Την ιδια ωρα η Ελλαδα εθετε και παλι Βετο στη συμμετοχη της Τουρκιας σε διεθνη οργανισμο. Στη συνοδο του ΝΑΤΟ, που γινεται στο Βερολινο, ο Θεοδωρος Παγκαλος, διατυπωσε την αντιρρηση του στην προσπαθεια που επιχειρηθηκε να συμπεριληφθει εξαρχης και ισοτιμα η Τουρκια στις στρατιωτικες επιχειρησεις της Δυτικοευρωπαικης Ενωσης, στο πλαισιο της μεταρρυθμισης του ΝΑΤΟ. Τελικα επηλθε συμβιβασμος με την προταση οτι η συμμετοχη ενος συνδεδεμενου μελους θα αντιμετωπιζεται κατα περιπτωση. Ο Γεραμνος υπουργος εξωτερικων Κλαους Κινκελ δηλωσε προθυμος να αναλαβει πρωτοβουλια για οικοδομηση μετρων εμπιστοσυνης, μεταξυ ελλαδος και τουρκιας και για απεμπλοκη της διαδικασιας τελωνειακης συνδεσης της Τουρκιας με την κοινοτητα.

Νεα ανοδο γνωρισε το ισλαμικο Κομμα της Ευημεριας στις συμπληρωματικες δημοτικες εκλογες στην Τουρκια, φθανοντας το 34%. Ανοδο γνωρισε και το κομμα της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ, ενω στην τριτη θεση, με μειωμενα ποσοστα, βρεθηκε το κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ.

Στο μεταξυ το τουρκικο κοινοβουλιο αποφασισε με συντριπτικη πλειοψηφια, 317 ψηφοι υπερ και 124 κατα, να προχωρησει, το Σαββατο, σε ψηφοφορια για την προταση μομφης, που εχουν υποβαλλει κατα της κυβερνησης Γιλμαζ οι ισλαμιστες. Οπως εκτιμουν πολιτικοι παρατηρητες η ψηφοφορια αυτη ανοιγει το δρομο για την πτωση της κυβερνησης συνασπισμου του Μεσουτ Γιλμαζ, στην οποια μετεχει και η Τανσου Τσιλερ, η οποια εχει δηλωσει πως θα ψηφισει υπερ της προτασης μομφης. Οι ιδιοι κυκλοι εκτιμουν οτι μετα την εξελιξη αυτη ανοιγει ο δρομος της εξουσιας για τους ισλαμιστες.

Νεο κυκλο επαφων αρχιζει αυτη την εβδομαδα ο Κωστας Σκανδαλιδης, με κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπαθεια να επελθει συμφωνια και να πεσουν οι τονοι, ενοψει του συνεδριου. Ο κ. Σκανδαλιδης θα εχει συναντησεις με τους Γερασιμο Αρσενη και Αποστολο Κακλαμανη και τον πρωθυπουργο. Ο κ. Κακλαμανης προειδοποιησε οτι το ΠΑΣΟΚ κινδυνευει να βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων αν δεν επικρατησει ψυχραιμια και προσθεσε οτι νικητες και ηττημενοι θα εχουμε την ιδια πικρη γευση.

Στο μεταξυ εντεινεται η εσωκομματικη αντιπαραθεση στο κυβερνων κομμα ενοψει του συνεδριου. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, κατα την ομιλια του, στην πανελληνια συνδιασκεψη της νεολαιας του κομματος καλεσε τα στελεχη να απορριψουν πολιτικες που διασπουν την ενοτητα του λαου. Χαρακτηρισε ανευθυνο να συζητουν ορισμενοι για εκλογες αφου εχουμε χρεος προσθεσε να ολοκληρωθει η τετραετια. Ζητησε να προστατευθει το ΠΑΣΟΚ, απο τους αναλωσιμους οπως ειπε, αρχηγους και να αποφευχθουν οι παρατεταμενες κρισεις ηγεσιας.

Στη Νεα Δημοκρατια συνεχιζονται οι αντιπαραθεσεις, ενω ο Μιλτιαδης Εβερτ και ο Κωνσταντινος Μητσοτακης ξεκινουν περιοδεια στην επαρχια. Ο προεδρος του κομματος, που επιχειρει να δωσει προεκλογικη χροια στις κινησεις του, ενοψει της Εθνικης Συνδιασκεψης, θα επισκεφθει αυριο και την Τεταρτη τη Λημνο και τη Μυτιληνη, ενω ο κ. Μητσοτακης θα μεταβει το Σαββατοκυριακο στον Πυργο.

Ομαλα και χωρις ιδιαιτερα προβληματα, συνεχιζοταν μεχρι αργα το απογευμα η επιστροφη των εκδρομεων, του τριημερου του Αγιου Πνευματος. Η τροχαια εθεσε σε εφαρμογη εκτακτα μετρα για τη διευκολυνση των οδηγων Και αυτη η εξοδος δεν ηταν αναιμακτη αφου σε 174 τροχαια δυστυχηματα εχασαν τη ζωη τους 16 ατομα και 232 τραυματιστηκαν.

Εκδικαζεται αυριο η μεγαλυτερη, διεθνως, συλλογικη αγωγη που εχουν υποβαλλει οι οργανωσεις Καταναλωτων, κατα του ΟΤΕ. Η αγωγη αφορα 18. 849 πολιτες-πελατες του ΟΤΕ, που ζητουν επιστροφη ποσοστου 12% σε ολους τους λογαριασμους, για λανθασμενες κλησεις, οι οποιες οφειλονται στον ΟΤΕ.

Ο προεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρατης Κοκκαλης εχει κληθει να καταθεσει αυριο το πρωι, στον εισαγγελεα πρωτοδικων για τους ισχυρισμους του περι διαπλεκομενων συμφεροντων στις προμηθειες του ΟΤΕ.

Προβληματα στην αποκομιδη των σκουπιδιων θα δημιουργηθουν απο σημερα εξαιτιας των επαναλαμβανομενων 48ωρων απεργιακων κινητοποιησεων που εχουν εξαγγειλει οι εκτακτοι υπαλληλοι των δημων και κοινοτητων. Την ιδια ωρα οι κατοικοι του Αυλωνα ξεκινουν την Τριτη νεο κυκλο κινητοποιησεων, ενω την Τεταρτη η χωματερη των Λιοσιων θα παραμεινει κλειστη σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καθυστερηση να ανακοινωθουν οι αλλοι δυο χωροι υγειονομικης ταφης των απορριμματων.

Δυο κρατικα αυτοκινητα και ενα ΙΧ υπεστησαν υλικες ζημιες απο εκρηξη αυτοσχεδιων μηχανισμων με φιαλιδια υγραεριου που εξερραγησαν τα ξημερωματα στην Πατρα. Απο τις εκρηξεις προκληθηκε πυρκαγια στα οχηματα που εσβησε η Πυροσβεστικη Υπηρεσια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωθηκε χθες χωρις επεισοδια, ο δευτερος γυρος εκλογων στην Αλβανια, στις 9 εκλογικες περιφερειες. Η αντιπολιτευση μπουκοταρησε, οπως ειναι γνωστο, τις επαναληπτικες εκλογες και το γεγονος αυτο αποτελει το βασικο αιτιο για την χαμηλη προσελευση των ψηφοφορων στις καλπες. Μειωμενος ηταν ο αριθμος ψηφοφορων, συμφωνα με ανεπισημες πληροφοριες στις δυο περιφερειες του Αργυροκαστρου και της Πρεμετης. Στο μεταξυ, συνεχιζουν την απεργια πεινας οι υποψηφιοι βουλευτες του Σοσιαλιστικου Κομματος. Τα κομματα της αντιπολιτευσης κλιμακωνοντας τις διαμαρτυριες τους, κατερχονται αυριο σε κινητοποιησεις σε ολη τη χωρα.

Σε μεταρρυθμισεις, που θα αναβαθμισουν τον ρολο της Ευρωπης μεσα στην Ατλαντικη Συμμαχια, συμφωνησαν οι υπουργοι εξωτερικων των χωρων του ΝΑΤΟ που συνεδριαζουν στο Βερολινο. Στις επιδιωξεις της Συμμαχιας περιλαμβανεται η καλυτερη αντιμετωπιση κρισεων οπως αυτη της Βοσνιας και η επανεισοδος της Γαλλιας στο ΝΑΤΟ.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν και οι ομολογοι του της Αρμενιας, του Αζερμπαιτζαν και της Γεωργιας υπεγραψαν σημερα στο Κισλοβοντσκ της νοτιας Ρωσιας συμφωνια για την επιλυση των διενεξεων στον Καυκασο.

Ο συρος προεδρος Χαφεζ αλ-Ασσαντ εφθασε σημερα στο Καιρο για συνομιλιες σχετικα με την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στην Μεση Ανατολη μετα τη νικη στις ισραηλινες εκλογες του Μπενιαμιν Νετανιαχου. Οι δυο ηγετες θα συζητησουν για την κατασταση στην Μεση Ανατολη μετα τις ισραηλινες εκλογες καθως και για τη συναντηση που θα εχουν την Τεταρτη στην Ακαμπα ο Μουμπαρακ, ο βασιλιας της Ιορδανιας Χουσειν και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ.

Χιλιαδες πιστοι Καθολικοι κανουν ουρες εξω απο τις εκκλησιες της πρωτευουσας της Κολομβιας, Μπογκοτα, για να βαπτισουν τα παιδια τους μετα απο διαδοσεις που κυκλοφορησαν αναμεσα στον πληθυσμο οτι ερχεται ο Αντιχριστος, οπως μετεδιδαν χθες τα τηλεοπτικα δικτυα της χωρας. Παρουσιαστηκαν εκτενη ρεπορταζ στα οποια αναφεροταν οτι περισσοτερα απο 7. 000 παιδια βαπτιστηκαν σε διαστημα μικροτερο των 6 ωρων, καθως απελπισμενοι γονεις προσπαθουν να σωσουν τη ψυχη των μωρων τους πριν την αφιξη του Αντιχριστου, στις 6 Ιουνιου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξελιξη ειναι το δευτερο σκελος των αγωνων του 43-ου Ραλλυ Ακροπολης, που ξεκινησε το πρωι απο τα Καμμενα Βουρλα. Μετα απο τις πρωτες διαδρομες εξακολουθει να προηγειται ο Σκοτσεζος Κολιν Μακρει με Σουμπαρου Ιμπρεσα, δευτερος ειναι ο Φινλανδος Τομι Μακινεν με Μιτσουμπισι Λανσερ ενω τριτος ο Ισπανος Καρλος Σαινθ με Φορντ Εσκορτ. Ακολουθει με ενα δευτερολεπτο διαφορα ο Σουηδος Κενεθ Ερικσον με Σουμπαρου Ιμπρεσα. Στη δεκατη θεση της γενικης καταταξης βρισκεται ο Λεωνιδας Κυρκος, με Φορντ Εσκορτ. Στους αγωνες βρισκονται 59 αυτοκινητα, ενω ο τερματισμος αναμενεται να γινει στις 6. 30 το βραδυ στα Καμμενα Βουρλα.

Οι Σιατλ Σουπερσονικς πηραν το ``εισιτηριο`` για τον τελικο του επαγγελματικου πρωταθληματος μπασκετ των Ηνωμενων Πολιτειων ΝΒΑ, αφου στον εβδομο αγωνα για τον τελικο της Δυτικης Συνομοσπονδιας που εγινε στην εδρα τους, νικησαν 90-86 τους Γιουτα Τζαζ και εφτασαν τις τεσσερις νικες εναντι τριων των αντιπαλων τους. Με τη νικη αυτη οι Σιατλ αναδειχθηκαν πρωταθλητες στη Δυτικη Συνομοσπονδια, ενω στον τελικο του ΝΒΑ θα αντιμετωπισουν τους Σικαγο Μπουλς, που ως γνωστον απεκλεισαν τους Ορλαντο Ματζικ με τεσσερις νικες σε ισαριθμα παιχνιδια.

Η εθνικη μας ομαδα ρυθμικης γυμναστικης κατεκτησε την 4-η θεση στο Ασναμπλ του Ευρωπαικου πρωταθληματος, που διεξηχθη στο Οσλο της Νορβηγιας, αφου συγκεντρωσε 19. 366 βαθμους, ενω το χρυσο μεταλλιο πηρε η Ρωσια με 19. 500 βαθμους, το ασημενιο η Λευκορωσια με 19. 466 βαθμους και το χαλκινο η Ιταλια με 19. 432 βαθμους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα και μονο στα βορεια ηπειρωτικα ενδεχεται να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες. Η θερμοκρασια στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα θα κυμανθει 15 με 31 και στο Αιγαιο 17 με 28. Σχεδον αιθριο καιρο, με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 30 και 16 με 28 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 3 June 1996 - 19:54:03