Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 10)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Με διπλωματικη ενημερωτικη αντεπιθεση απαντα στις προκλησεις της Αγκυρας η Αθηνα. Σε ετοιμοτητα οι Ενοπλες Δυναμεις. Αυστηρη προειδοποιηση του Κωστα Σημιτη προς την τουρκικη ηγεσια.
  • Τα ελληνοτουρκικα στις επαφες του προεδρου της Δημοκρατιας και του Θεοδωρου Παγκαλου με τη γερμανικη πολιτικη ηγεσια.
  • Δεν αποκλειει θερμο επεισοδιο ο Αντωνης Σαμαρας, να ενταθει η ενημερωτικη εκστρατεια, ζητα ο Συνασπισμος.
  • Ακαρπη η τετραωρη συναντηση του Κωστα Λαλιωτη με τους κατοικους του Αυλωνα, που θα συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους για τη χωματερη.
  • Οργισμενη αντιδραση του Κωστα Σκανδαλιδη, στη μαχη των συνεδρων που γινεται στο ΠΑΣΟΚ. Ουτε Σημιτης ουτε Τσοχατζοπουλος, αλλα τριτο προσωπο η καθολου, προτεινει για την αντιπροεδρια ο Κωστας Λαλιωτης.
  • Ανεβαινουν οι τονοι και στη Νεα Δημοκρατια, ενοψει της συνδιασκεψης Αυριο συνεδριαζει η Εκτελεστικη Επιτροπη, την Πεμπτη το Πολιτικο Συμβουλιο για την Επιτροπη Εκλογικου Αγωνα.
  • Σημα κινδυνου απο τους επαγγελματοβιοτεχνες που τονιζουν οτι θα μπει λουκετο σε 350. 000 επιχειρησεις, αν δεν ληφθουν αμεσα μετρα.
  • Κρισιμη συναντηση αυριο του Γιωργου Παπανδρεου με υπαλληλους του υπουργειου που απειλουν να τιναξουν στον αερα τις γενικες εξετασεις.
  • Ευθυνες στο καθεστως Ντενκτας για τη δολοφονια του Κυπριου εθνοφρουρου στην πρασινη γραμμη, επιρριπτει στην εκθεση του ο Μπουτρος Γαλι.
  • Εσβησαν οι πυρκαγιες στις περιοχες του Αυλωνα και του Πανοραματος στη Βουλα.
  • Με προσωπικο ασφαλειας θα λειτουργουν μεχρι την Παρασκευη τα δημοσια νοσοκομεια, λογω της απεργιας των γιατρων.
  • Κεκλεισμενων των θυρων διεξαγονται στο Μπελφαστ οι συνομιλιες για το μελλον της Βορειας Ιρλανδιας.
  • Φυλλορροει η ειρηνη στη Μεση Ανατολη μετα τη δολοφονια ζευγαριου Εβραιων εποικων απο Παλαιστινιους στη Χεβρωνα.
  • Χωρις ελπιδες συνεχιζει τις προσπαθειες σχηματισμου κυβερνησης στην Τουρκια ο Ισλαμιστης ηγετης Ερμπακαν.
  • Σημαντικη ανοδος 1,31% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε εξελιξη βρισκεται η διπλωματικη και πολιτικη αντεπιθεση της Αθηνας στη συνεχιζομενη και εντεινομενη τουρκικη προκλητικοτητα, ενω παραλληλα μελετωνται και ολες οι στρατιωτικες κινησεις. Οι εξελιξεις στα ελληνοτουρκικα συζητηθηκαν εκτενως στη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ, μετα το περας της οποιας ο πρωθυπουργος εστειλε αλλο ενα μηνυμα στην Αγκυρα, τονιζοντας οτι η ελληνικη κυβερνηση και ο λαος συσπειρωμενος θα αντιμετωπισουν με ψυχραιμια και αποφασιστικοτητα καθε προκληση και προανηγγειλε οτι λαμβανονται αμεσα και μακροπροθεσμα μετρα αποτροπης της τουρκικης επεκτατικοτητας. Ο κ. Σημιτης τονισε οτι οι Ενοπλες Δυναμεις βρισκονται σε πληρη ετοιμοτητα, για αντιμετωπιση της τουρκικης προκλητικοτητας, η οποια δεν απεκλεισε να ενταθει το προσεχες διαστημα, λογω της πολιτικης ασταθειας και ρευστοτητας που επικρατει στη γειτονικη χωρα. Ο πρωθυπουργος τονισε οτι η παγια πρακτικη της Τουρκιας λαμβανει νεες προκλητικες διαστασεις, μετα την αμβισβητηση και της Γαυδου και προσθεσε οτι η αδιαφορια στις αξιες και τις αρχες του διεθνους δικαιου και της διεθνους νομιμοτητας την οδηγουν σε αδιεξοδο. Στη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, συμφωνα με πληροφοριες, προτεινε τη ληψη μετρων αμεσης εφαρμογης, με ενισχυση του εξοπλιστικου προγραμματος των Ενοπλων Δυναμεων.

Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, που βρισκεται ηδη στη Βοννη για επισημη επισκεψη, θα ενημερωσει τη γερμανικη πολιτικη ηγεσια για την κατασταση στα ελληνοτουρκικα και τις θεσεις της Αθηνας. Μιλωντας στη διαρκεια επισημου γευματος που παρεθεσε προς τιμην του ο Γερμανος προεδρος Ρομαν Χερτσογκ, ο προεδρος της Δημοκρατιας αναφερθηκε ευθεως στο Κυπριακο και εμμεσως πλην σαφως στην πολιτικη αμφισβητησης της ελληνικης κυριαρχιας και των απειλων της Τουρκιας σε βαρος της Ελλαδας. Οφειλουμε να καταδικαζουμε τα αυτονοητα, δηλαδη τη χρηση και την απειλη χρησεως βιας και τις προσπαθειες αλλαγης συνορων, που στοιχισαν ποταμους αιματος, τονισε ο κ. Στεφανοπουλος που απηυθυνε παραινεση στη Γερμανια, να μπει στον κοπο και να δει μεσα απο το πρισμα της ελληνικης πραγματικοτητας τα προβληματα που αντιμετωπιζει η χωρα μας. Ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος, που συνοδευει τον προεδρο, θα συναντηθει αυριο με τον Κλαους Κινκελ, υστερα απο πρωτοβουλια του τελευταιου, ο οποιος εχει εκφρασει την προθεση να μεσολαβησει μεταξυ των δυο χωρων. Απο την πλευρα του ο πρωθυπουργος στελνει επιστολη στους Ευρωπαιους ομολογους του, τον Αμερικανο προεδρο και τους διεθνεις οργανισμους, στην οποια τονιζει την προκλητικη σταση της Τουρκιας και θα αναπτυσσει την ελληνικη επιχειρηματολογια. Στις Βρυξελλες η Ελλαδα, παρα τις πιεσεις που αναμενεται να δεχθει, θα προβαλει εκ νεου το βετο στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας, μεσω του προγραμματος ΜΕΔΑ. Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Ρωμαιος, θα προτεινει να εξαιρεθει η χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο τις αλλες χωρες, ωστε να προχωρησει η υλοποιηση του προγραμματος, κατι ομως που μαλλον θα απορριψει η ιταλικη προεδρια.

Την εκτιμηση οτι η τουρκικη επιθετικοτητα δεν ειναι συγκυριακη αλλα αποτελει σταθερο στοιχειο της παγιας στρατηγικης της και οτι απετυχε η βημα προς βημα προσεγγιση, εξεφρασε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος δεν απεκλεισε νεο θερμο επεισοδιο τους προσεχεις μηνες. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε οτι η Ελλαδα αποτελει το μοναδικο ισως παραγοντα σταθεροτητας και ασφαλειας στην ευρυτερη περιοχη των Βαλκανιων και της νοτιοανατολικης Μεσογειου και καλεσε τη διεθνη κοινοτητα να βγαλει τα συμπερασματα της απο τη σταση της Τουρκιας. Ο Συνασπισμος καλεσε την κυβερνηση να ενημερωσει τη διεθνη κοινοτητα για την τουρκικη σταση που συνιστα περιφρονηση των αρχων του διεθνους δικαιου, αμφισβητηση της ελληνικης κυριαρχιας και απειλη των υφισταμενων συνορων.

Σε αδιεξοδο οδηγηθηκε η τετραωρη συναντηση του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ με αντιπροσωπεια κατοικων και φορεων της περιοχης του Αυλωνα, οι οποιοι το πρωι επιχειρησαν να καταλαβουν το κτιριο του υπουργειου, αλλα εμποδισθηκαν απο ισχυρες αστυνομικες δυναμεις, που ειχαν παρει θεσεις απο το πρωι. Στη συναντηση δεν βρεθηκαν σημεια συμφωνιας, για το θεμα του χωρου υγειονομικης ταφης των απορριμματων και οι κατοικοι του Αυλωνα παρεδωσαν στον υπουργο υπομνημα, με το οποιο εξηγουσαν τους λογους που αρνουνται τη δημιουργια τετοιου χωρου και ανακοινωσαν την αποφαση να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους. Ο Υπουργος υποσχεθηκε να επισκεφθει την περιοχη και να συζητησει με τους κατοικους, προτεινοντας ταυτοχρονα στους δημαρχους και κοινοταρχες της περιοχης ενα ταξιδι στο εξωτερικο ετσι ωστε να εχουν ιδια αντιληψη για τη διαφορα μεταξυ χωματερης και χωρων υγειονομικης ταφης απορριμματων.

Στη μαχη των συνεδρων, επικεντρωνεται η προσυνεδριακη διαδικασια στο ΠΑΣΟΚ, ενω εντονες αντιδρασεις εχουν προκαλεσει τα συγκεγχυμενα και αμφισβητουμενα αποτελεσματα των νομαρχιακων εκλογων που αρχισαν το Σαββατοκυριακο για την αναδειξη των αντιπροσωπων στο συνεδριο. Οι προσκειμενοι στον Κωστα Σημιτη και τον Ακη Τσοχατατζοπουλο δινουν διαφορετικες εκτιμησεις για τα αποτελεσματα των νομαρχιακων εκλογων, καθως τα προσκειμενα στον πρωθυπουργο στελεχη υποστηριζουν οτι στην πλειοψηφια της η βαση τασσεται κατα της εκλογης αντιπροεδρου, ενω αντιθετη ειναι η εκτιμηση της πλευρας του υπουργου Εσωτερικων. Παρεμβαση στο εσωκομματικο σκηνικο εκανε και ο Κωστας Λαλιωτης, η συνεντευξη του οποιου στα ΝΕΑ προκαλεσε αισθηση. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ προτεινει να μην θεσουν υποψηφιοτητα για την αντιπροεδρια ουτε ο Κωστας Σημιτης ουτε ο Ακης Τσοχατζοπουλος και ζητα τριτο προσωπο η να μην εκλεγει καθολου αντιπροεδρος απο το συνεδριο, για να αποτραπει η μετωπικη συγκρουση. Ο κ. Λαλιωτης κανει λογο για συνδρομο Τιτανικου στο ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιει ιδιαιτερα σκληρη γλωσσα για ορισμενα στελεχη, τα οποια χαρακτηριζει αλλοπαρμενα και οτι εχουν ρολο μονο σε συνθηκες συγκρουσης και διασπασης. Σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε και ο Κωστας Σκανδαλιδης, ο οποιος συναντηθηκε με τον Ευαγγελο Γιαννοπουλο.Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ κατηγγειλε ορισμενους που, οπως ειπε, καπηλευονται το συνεδριο, επισημαινοντας οτι οι συνεδροι δεν ειναι κουκια διαφορων στρατηγειων, αλλα αυτονομα στελεχη. Κατηγορηματικα αντιθετος με την εκλογη αντιπροεδρου, ταχθηκε και ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, εκφραζοντας παραλληλα την ελπιδα το μηνυμα της βασης να εισακουσθει απο τα ηγετικα στελεχη του κινηματος.

Τη δεινη θεση στην οποια εχουν περιελθει οι Μικρομεσαιες Επιχειρησεις, παρουσιασε στον Πρωθυπουργο το προεδρειο της ΓΣΕΒΕ και του παρεδωσε αναλυτικο υπομνημα με θεσεις και προτασεις, που θα στηριξουν το εμποριο και τους επιχειρηματιες. Ο προεδρος της Ομοσπονδιας κ. Κορφιατης, δηλωσε οτι η κατασταση στην αγορα εχει φθασει στο απροχωρητο και αν δεν παρθουν συντομα μετρα περιπου 350. 000 μικρομεσαιες επιχειρησεις της χωρας θα βαλουν λουκετο. Η ΓΣΕΒΕ προτεινει μεταξυ αλλων, δραστικο περιορισμο λειτουργιας πολυκαταστηματων, κτυπημα του αθεμιτου ανταγωνισμου, παταξη των κερδοσκοπικων φαινομενων μεσω της διαφημισης, φραγμους στην απελευθερωση του ωραριου και δημιουργια νομοθετικου πλαισιου για διασφαλιση του υγιους ανταγωνισμου και αυστηρη εφαρμογη του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεκλεισμενων των θυρων και κατω απο δρακοντεια μετρα αρχισαν στο Μπελφαστ οι συνομιλιες για το μελλον της βορειας Ιρλανδιας, χωρις ομως τη συμμετοχη του Σιν Φειν, πολιτικου σκελους του ΙΡΑ. Ο βρετανος πρωθυπουργος, Τζον Μειτζορ, που ηταν παρων στην τελετη εναρξης των συνομιλιων, τονισε οτι μετα απο 25 χρονια που χυθηκε τοσο αιμα, τωρα ειναι μια κρισιμη καμπη για το καλυτερο. Αξιζει να σημειωθει οτι την τελευταια στιγμη απετραπη η απ'ευθειας τηλεοπτικη μεταδοση, χωρις να δοθει καμμια εξηγηση. Στις διαπραγματευσεις θα προεδρευει ο αμερικανος πρωην γερουσιαστης Τζορτζ Μιτσελ.

Δυσοιωνες ειναι οι προοπτικες για την συνεχιση της ειρηνευτικης διαδικασιας στη Μεση Ανατολη μετα την εκλογη του νεου συντηρητικου πρωθυπουργου του Ισραηλ. Χθες, Παλαιστινιοι σκοτωσαν εναν ζευγαρι εβραιων εποικων σε περιοχη της Χεβρωνας, γεγονος που αφηνει ανοικτο το ενδεχομενο νεου κυκλου βιας. Τηλεγραφημα απο την Ιερουσαλημ, οπου για πρωτη φορα, επειτα απο πολυ καιρο, εγινε λογοκρισια απο την αρμοδια επιτροπη των ισραηλινων ενοπλων δυναμεων, τονιζει οτι με τα επεισοδια αυτα ανεβαινει επικινδυνα το θερμομετρο. Απο την πλευρα τους, οι αραβικες χωρες απαντουν με παναραβικη συνοδο κορυφης στις 21 του μηνος στο Καιρο, προκειμενου να συντονισουν τη σταση τους στη νεα αυτη κατασταση. Την ιδια ωρα, στον νοτιο Λιβανο ανταρτες της οργανωσης Χεζμπολαχ επιτεθηκαν κατα ισραηλινης περιπολου με αποτελεσμα να σκοτωθουν πεντε στρατιωτες.

Προβληματα ομως αντιμετωπιζει και η Τουρκια, η πολιτικη ζωη της οποιας περνα μια απο τις δυσκολοτερες στιγμες της. Χωρις ιδιαιτερες ελπιδες επιτυχιας συνεχιζει ο προεδρος του ισλαμικου κομματος, Ευημερια, Νετζμετιν Ερμπακαν, τις προσπαθειες για τον σχηματισμο κυβερνησης, μετα την καταρρευση του κυβερνητικου συνασπισμου των Γιλμαζ-Τσιλερ. Διπλωματικοι κυκλοι ομως επισημαινουν οτι το ζητουμενο σημερα στην Τουρκια ειναι πως θα αποτραπει και οχι πως θα διευκολυνθει η συμμετοχη του ισλαμικου κομματος στην ασκηση της εξουσιας. Ο προεδρος της Δημοκρατιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, προειδοποιησε να μην μπερδεψουν τη θρησκεια με την πολιτικη, διοτι αυτος που θα ζημειωθει θα ειναι ο λαος.

Τουλαχιστον 70 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο πυρκαγια που εκδηλωθηκε σε πλοιο που επλεε στα ανοικτα των ακτων της Ερυθραιας, κατευθυνομενο προς την Σαουδικη Αραβια. Το πολυνεκρο δυστυχημα σημειωθηκε στη περασμενη Πεμπτη, αλλα την ειδηση μετεδωσε σημερα ο κρατικος ραδιοσταθμος της χωρας. Ναυτικη τραγωδια ομως σημειωθηκε και στη Ναπολη της Ιταλιας οταν Ιπταμενο Δελφινι προσεκρουσε σε υφαλο και ανετραπη, με αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους τεσσερα ατομα, ενω δυτες συνεχιζουν τις ερευνες για τον εντοπισμο των αγνοουμενων.

Κοντα στην επιτευξη συμφωνιας βρισκονται ρωσοι αξιωματουχοι και τσετσενοι αυτονομιστες, υστερα απο σκληρες διαπραγματευσεις που πραγματοποιουν στην πρωτευουσα της Ινγκουσετιας, Νασραν. Οι δυο πλευρες συμφωνησαν στην επιλυση ορισμενων στρατιωτικων προβληματων, με την συνταξη χρονοδιαγραμματων για τον τερματισμο της πολιορκιας τσετσενικων πολεων και κοινοτητων απο τα ρωσικα στρατευματα, καθως και για την αποχωρηση των δυναμεων της Μοσχας απο την Τσετσενια.

Εκατονταδες περιπτωσεις αφθωδους πυρετου σε ζωα που εκτρεφονται στη χωρα, ανεφερε η κυβερνηση της Αλβανιας. Αξιωματουχοι του υπουργειου Γεωργιας δηλωσαν οτι διαγνωστηκαν γυρω στις 600 περιπτωσεις της ασθενειας αυτης, που ειναι θανατηφορα για τα βοοειδη και τα μικροτερα ζωα και μπορει να δημιουργησει προβληματα και στους ανθρωπους. Στο Λουξεμβουργο, ο βρετανος υπουργος εξωτερικων, Μαλκολμ Ριφκιντ, δηλωσε οτι η χωρα του σε μια κινηση καλης θελησης δεν θα μπλοκαρει τελικα τις διαπραγματευσεις της Ευρωπαικης Ενωσης για την επιτευξη συμφωνιας συνεργασιας με την Αλγερια, προκειμενου να διευκολυνθει η διαπραγματευση της Βρετανιας με τους ευρωπαιους εταιρους της σχετικα με την αρση του εμπαργκο στο βρετανικο βοδινο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισιοδοξος οτι δεν θα προκληθουν προβληματα κατα την περιοδο των γενικων εξετασεων, εμφανισθηκε ο υπουργος Παιδειας, αναφορικα με τις κινητοποιησεις που πραγματοποιουν οι υπαλληλοι του υπουργειου, με οικονομικα αιτηματα. Ο κ. Γιωργος Παπανδρεου ανακοινωσε οτι αυριο θα συναντηθει με τους εκπροσωπους τους και τονισε οτι οι απαντησεις του στο αιτημα τους ειναι προς τη θετικη κατευθυνση. Αναφερομενος στις κινητοποιησεις που εχουν εξαγγειλει ορισμενοι καθηγητες πανεπιστημιων, ο υπουργος ειπε οτι δεν πρεπει να τιμωρουμε τους φοιτητες, και να χανεται η εξεταστικη περιοδος, καθως το υπουργειο Παιδειας, εγγυαται οτι θα λυσει το δικαιο αιτημα των πανεπιστημιακων με νομο. Σημειωνεται οτι την Τεταρτη ο Πρωθυπουργος θα συναντηθει με τους πρυτανεις, τους οποιους θα ενημερωσει για τις κυβερνητικες προτασεις σχετικα με την αναπτυξη των πανεπιστημιων.

Ανεβηκαν το Σαββατοκυριακο οι τονοι στη Νεα Δημοκρατια, περιπου δεκα μερες πριν απο την κρισιμη εθνικη συνδιασκεψη. Ο κ. Εβερτ προειδοποιησε τους διαφωνουντες οτι δεν θα εχουν θεση σε μια μελλοντικη κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας, ενω ο κ. Μητσοτακης απαντησε οτι αυτο δεν συμβαλει στην ενοτητα του κομματος. Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης εχει θεσει τον κομματικο μηχανισμο σε εκλογικη ετοιμοτητα, εκτιμωντας οτι θα γινουν προωρες εκλογες το φθινοπωρο, παντα σε συνδυασμο με το αποτελεσμα του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ Την Πεμπτη θα ανακοινωσει τη συγκροτηση της εκλογικης επιτροπης, ενω αυριο συνεδριαζει η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος.

Προωρη προσφυγη στις καλπες ζητησε ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, τονιζοντας οτι περα απο τις οποιες εξελιξεις στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ, το αποτελεσμα των εκλογων θα σημανει το οριστικο τελος της οικονομικα αδιεξοδης και κοινωνικα αδικης πολιτικης που εφαρμοζει η κυβερνηση. Ο κ. Σαμαρας μιλησε για γνωστες και κουραστικα επαναλαμβανομενες εκσυγχρονιστικες προτασεις απο τα δυο μεγαλα κομματα, εκανε εκτενη παρουσιαση του οικονομικου προγραμματος του κομματος του, ζητησε αμεση και ριζικη μεταβολη της οικονομικης και κοινωνικης πολιτικης και επεμεινε στην αναγκη να εγκαταληφθει η πολιτικη της σκληρης δραχμης, προκειμενου να υπαρξει πραγματικη συγκλιση της Ελλαδας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Εντονους διαξιφισμους προκαλεσε το θεμα των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, καθως και οι προγραμματικες συμφωνιες για τις προμηθειες των ΔΕΚΟ, κατα την διαρκεια συνεδριασης της ολομελειας της ΓΣΕΕ.Ο προεδρος της, Χρηστος Πρωτοπαπας, ζητησε απο την δικαιοσυνη να διερευνησει αμεσα το θεμα με τα ψηφιακα του ΟΤΕ, ωστε να μην τεθει σε κινδυνο η πορεια εκσυγχρονισμου και το πενταετες επενδυτικο προγραμμα του οργανισμου. Απο την πλευρα τους, συνδικαλιστες της ΔΑΚΕ αφησαν αιχμες κατα της ηγεσιας της ΟΜΕ-ΟΤΕ για συμπλευση με τα συμφεροντα του ομιλου Κοκκαλη-Ζιμενς.

Ευθυνες στην Τουρκοκυπριακη πλευρα, για τη δολοφονια του Κυπριου Εθνοφρουρου, στην πρασινη γραμμη της Λευκωσιας, επιρριπτει συμφωνα με πληροφοριες η εκθεση του Γενικου Γραμματεα του ΟΗΕ, που δινεται αυριο στη δημοσιοτητα. Την ιδια ωρα ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης ξεκινα περιοδεια σε Ευρωπη και Αμερικη σε μια προσπαθεια να εξασφαλισει τη συμπαρασταση ξενων κυβερνησεων για προωθηση επιλυσης του Κυπριακου. Ο κ. Κληριδης θα μεταβει διαδοχικα στην Ελβετια, στις Ηνωμενες Πολιτειες, τη Βρετανια και την Ιταλια, οπου θα εχει συνομιλιες με τις ηγεσιες των χωρων αυτων και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Υπο πληρη ελεγχο τεθηκαν αργα το μεσημερι οι δυο πυρκαγιες που εκδηλωθηκαν σε δασωδη εκταση στις περιοχες του Αυλωνα, που απειλησε να λαβει ανεξελεγκτη εκταση και Πανοραματος στη Βουλα. Στην κατασβεση συμμετειχαν πυροσβεστικα αεροσκαφη και επιγειες δυναμεις της Πυροσβεστικης και δασικης υπηρεσιας.

Με προσωπικο ασφαλειας λειτουργησαν και σημερα τα δημοσια νοσοκομεια, τα οποια εξυπηρετουσαν μονο τα εκτακτα και επειγοντα περιστατικα λογω της νεας πενθημερης Πανελλαδικης απεργιας, που πραγματοποιουν οι νοσοκομειακοι γιατροι, διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου τους. Τις κινητοποιησεις τους συνεχιζουν και οι υπαλληλοι του υπουργειου Γεωργιας και ηδη αρχισαν να δημιουργουνται προβληματα απο την ελλειψη αστυκτηνιατρικων ελεγχων στα εισαγομενα ειδη και τα κρεατα.

Την αναγκη να ελεγχθουν τα οργανωμενα συμφεροντα και να αποκατασταθει μια πιο ισορροπημενη σχεση αναμεσα στα ισχυρα Μεσα Ενημερωσης και την πολιτικη ηγεσια, τονισε η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, μιλωντας σε συνεδριο του περιοδικου ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ. Η υπουργος εκανε λογο για οργανωμενα συμφεροντα που επηρεαζουν τις πολιτικες αποφασεις, δημιουργουν πελατειακες σχεσεις με την εξουσια και υπονομευουν στρατηγικες και οραματα. Η κ. Παπανδρεου προσθεσε οτι η ενημερωση δεν μπορει να υποκειται σε περιορισμους, αλλα οφειλει να ακολουθει ορισμενους κανονες.

Στον εισαγγελεα Ιωαννινων οδηγηθηκαν οι αστυνομικοι Νικολαος Σιουλης, 34 χρονων και Γεωργιος Τασινικος,41 χρονων, οι οποιοι κατηγορουνται οτι ζητησαν και ελαβαν απο Αλβανους λαθρομεταναστες χρηματικα ποσα. Οι δυο αστυνομικοι που αρνουνται την κατηγορια, θα δικασθουν την Τεταρτη. Στο μεταξυ, πανω απο 1. 100 Αλβανοι συνεληφθησαν το τελευταιο τριημερο στην Ηπειρο και επαναπροωθηθηκαν στη χωρα τους μεσω Κακαβιας.

Ηλθαν για να βρουν μια καλυτερη τυχη στη χωρα μας και αντι γιαυτο, βρηκαν τον θανατο. Θυματα δυο Αλβανοι, 16 και 18 χρονων οι οποιοι αφου καταφεραν να περασουν κρυφα τα συνορα, εφθασαν σε περιοχη της Ημαθιας με την προοπτικη να βρουν δουλεια. Χθες ο μικροτερος επεσε στα νερα του Αλιακμονα για να πλυθει, χωρις ομως να ξερει κολυμπι. Αμεσως τον παρεσυρε το ρευμα του ποταμου και στις εκκλησεις του για βοηθεια, εσπευσε να τον βοηθησει ο ξαδελφος του, που και αυτος δεν ηξερε να κολυμπα, με αποτελεσμα να χαθουν και οι δυο στα νερα του ποταμου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με δυο αγωνες συνεχιζεται το Ευρωπαικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου, που διεξαγεται σε βρετανικα γηπεδα. Απο τις 6. 25 βρισκεται σε εξελιξη το παιγνιδι μεταξυ Ολλανδιας-Σκωτιας για τον πρωτο ομιλο, ενω στις 9. 25 θα αναμετρηθουν Ρουμανια και Γαλλια για το δευτερο ομιλο.

Στην Αθηνα αναμενεται ο Ιταλοαργεντινος Ουγκο Σκονοκινι, για να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας δυο χρονων με την ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου. Ο γκαρντ της Ρομα θα εισπραξει περιπου 1. 2 εκατομμυρια δολλαρια.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικο κλιμα κινηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το ενδιαφερον των επενδυτων να επικεντρωνεται σε μετοχες των Κατασκευαστικων Εταιριων και σε επιλεγμενους τιτλους των Τραπεζων και των Βιομηχανιων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με σημαντικη ανοδο 1,31% στις 935,04 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 4,9 δις. Συνολικα διακινηθηκαν 219 μετοχες απο τις οποιες 126 εκλεισαν με ανοδο, 71 υποχωρησαν και 22 παρεμειναν αμεταβλητες.

Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 1,31%, Ασφαλειες ανοδος 1,76%, Ληζινγκ ανοδος 0,87%, Επενδυσεις ανοδος 0,32%, Κατασκευες ανοδος 2,61%, Βιομηχανιες ανοδος 1,53%, Διαφορες ανοδος 0,51%, Συμμετοχων ανοδος 2,23%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε με ανοδο 0,35%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η νεα ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, που σ'ολοκληρη τη χωρα θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις και στ'ανατολικα μετριοι, μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στο Ιονιο θα κυμανθει 19 με 34 βαθμους, στην ηπειρωτικη Ελλαδα 17 με 36 και στο Αιγαιο 21 με 31. Αιθριο καιρο, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 35 και 19 με 33 αντιστοιχα, θα
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 11 June 1996 - 8:10:52