Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 11)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Πληρης διασταση αποψεων για τα ελληνοτουρκικα μεταξυ του Θεοδωρου Παγκαλου και του Κλαους Κινκελ. Ενοχλημενος ο κ. Παγκαλος απο την τακτικη των ισων αποστασεων που τηρει η Βοννη.
  • Νεα τουρκικη προκληση στο Αιγαιο. Τουρκικη ακταιωρος παρακολουθουσε εντος των χωρικων μας υδατων, ιπταμενο δελφινι. Διαβημα διαμαρτυριας προς την Αγκυρα.
  • Νεα προειδοποιηση του Κωστα Σημιτης προς την Τουρκια οτι η Ελλαδα θα υπερασπισει τα εθνικα της δικαια με οποιοδηποτε τροπο.
  • Ανησυχια για το μελλον των γενικων εξετασεων. Ακαρπη η συναντηση του Γιωργου Παπανδρεου με τους υπαλληλους του υπουργειου που απειλουν με απεργιες. Θα διεξαχθουν ομαλα οι εξετασεις διαβεβαιωνει ο υπουργος.
  • Για καθαρες και μακροπροθεσμες λυσεις εκανε λογο πρωθυπουργος και προειδοποιησε οσους επιδιωκουν ιταλοποιηση του πολιτικου συστηματος οτι χτυπουν λαθος πορτα.
  • Οι κυριοι Εβερτ, Βαρβιτσιωτης και Τζανετακης θα αποφασισουν για τη συνθεση της εκλογικης επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας.
  • Αυριο στα χερια του Κωστα Λαλιωτη το πορισμα της επιστημονικης επιτροπης για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων.
  • Αρχιζει ουσιαστικα αυριο ο κυκλος των εργασιων για την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων.
  • Τραγικο θανατο βρηκε 20χρονος στρατιωτης σε μοναδα της Χαλκιδας οταν κυλησε σταθμευμενο οχημα που ηταν για επισκευη.
  • Σεισμικη δραστηριοτητα στον Πατραικο. Δυο δονησεις απο 3,8 εως 4,6 ριχτερ.
  • Τροποποιησαν οι γιατροι του Ιατρικου Κεντρου την φαρμακευτικη αγωγη της Αλικης Βουγιουκλακη, λογω μεταβολης στην εξελιξη της ασθενειας.
  • Κινδυνευει η ειρηνη στη Μεση Ανατολη. Το Ισραηλ θα απαντησει με αποφασιστικοτητα κατα της Χεζμπολαχ προειδοποιει ο νεοεκλεγεις πρωθυπουργος Μπεντζαμιν Νετανιαχου.
  • Συναντηση του Ισλαμιστη ηγετη Ερμπακαν με τον Μεσουτ Γιλμαζ, στο πλαισιο των επαφων για σχηματισμο κυβερνησης.
  • Η Ευρωπαικη Επιτροπη ηρε την απαγορευση στις πωλησεις σπερματος βρετανικων βοοειδων.
  • Στον Παναθηναικο και τυπικα απο σημερα ο ιταλοαργεντινος μπασκετμπωλιστας Ουγκο Σκονοκινι.
  • Δεν υπαρχει πλεον προβλημα για συμμετοχη του ΠΑΟΚ στα ευρωπαικα κυπελλα, αποφανθηκε η ΟΥΕΦΑ.
  • Πτωση 0,41 στο χρηματιστηριο.
  • Αιθριος αυριο ο καιρος εκτος απο τη Μακεδονια και τη θρακη, που πιθανον να εκδηλωθουν βροχες. Θα διατηρηθουν οι ισχυροι βοριαδες στο Αιγαιο. Το θερμομετρο θα δειξει απο 19 μεχρι 36 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μπαραζ τουρκικων προκλησεων σημειωθηκε σημερα στο Αιγαιο, γεγονος που δειχνει οτι η Αγκυρα συνεχιζει την τακτικη δημιουργιας τεχνιτης εντασης, στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Σε δυο περιπτωσεις τουρκικες ακταιωροι παρακολουθουσαν απο μικρη αποσταση δυο ελληνικα τουριστικα πλοια, εντος των χωρικων μας υδατων. Το πρωτο περιστατικο εγινε το πρωι κοντα στη νησο Συμη και το δευτερο το απογευμα ανοικτα απο το Πυθαγορειο, της Σαμου. Η ελλαδα προβαινει σε διαβημα προς την Αγκυρα, ενω ο κυβερνητικος εκπροσωπος τονισε πως το επεισοδιο επιβεβαιωνει την εκτιμηση οτι η τουρκικη προκλητικοτητα εχει παρει μονιμο χαρακτηρα.

Την ιδια ωρα η Βοννη επεμενε στην τακτικη των ισων αποστασεων στα ελληνοτουρκικα, γεγονος που προκαλεσε την εντονη αντιδραση του Θεοδωρου Παγακλου, ο οποιος μετα διασταση αποψεων που παρατηρηθηκε στη συναντηση του με τον Κλαους Κινκελ κατεστησε σαφες οτι η πρακτικη αυτη δεν συμβαλλει στην επιλυση του προβληματος. Παραλληλα τονισε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να αρει το βετο της στην κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας. Στην Αθηνα ο πρωθυπουργος προειδοποιησε ξανα την Αγκυρα για την αταλαντευτη αποφαση της Ελλαδας να υπερασπισει με καθε μεσο τα εθνικα της δικαια.

Οριστικη λυση στο θεμα της ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ προτεινε ο πρωθυπουργος, ο οποιος μιλωντας στην Κοινοβουλευτικη ομαδα εκανε λογο για καθαρες και μακροπροθεσμες λυσεις, που θα εχουν χρονικο οριζοντα και δεν θα ειναι υπο προθεσμια και υπο αιρεση. Ο Κωστας Σημιτης εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι το ΠΑΣΟΚ θα βγει απο το συνεδριο ενωμενο και ενισχυμενο και προειδοποιησε οσους επιδιωκουν πολυδιασπαση των κομματων και ιταλοποιηση του πολιτικου συστηματος οτι κτυπουν λαθος πορτα. Αναφορα εκανε ο κ. Σημιτης και στα διαπλεκομενα συμφεροντα τα οποια οπως ειπε ειναι ξενα προς την κυβερνηση και τα απεδωσε στον ανταγωνισμο των επιχειρηματιων.

Την πεποιθηση του οτι ολοι θα σταθουν στο υψος των περιστασεων, εξεφρασε ο Ανδρεας Παπανδρεου σε μηνυμα που διαβασε ο Κωστας Σκανδαλιδης, ο οποιος παραλληλα τονισε οτι το συνεδριο πρεπει ν'αποτελεσει την αφετηρια μιας δημιουργικης πορειας του κομματος και να μην αποτελεσει πεδιο ανταγωνισμου προσωπικων φιλοδοξιων.

Την προσεχη εβδομαδα θα ανακοινωθει συνθεση της Κεντρικης Εκλογικης επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας, καθως η εκτελεστικη επιτροπη του κομματος εξουσιοδοτησε τους κυριους Εβερτ, Βαρβιτσιωτη και Τζαννετακη να αποφασισουν για τη συνθεση της. Ο εκπροσωπος του κομματος δεν θελησε να σχολιασει την επιστολη του κ. Κουβελα προς τον κ. Εβερτ οτι δεν εχει λαβει απαντηση στις καταγγελιες για παρακολουθηση του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαικη Επιτροπη ηρε επισημα σημερα την απαγορευση στις πωλησεις σπερματος βρετανικων βοοειδων, τονισε ωστοσο οτι εναποκειται τωρα στο Λονδινο να προτεινει τροπους για τον τερματισμο της κρισης. Συμφωνα με εγκυρες πηγες, η Ευρωπαικη Επιτροπη εθεσε αυστηρα κριτηρια, τα οποια ειναι πιθανο να καθυστερησουν για αρκετο καιρο ακομα τις εξαγωγες ζελατινης και λιπους.

Σε κινδυνο βρισκεται η εφαρμογη της συμφωνιας που υπεγραφη μολις χθες μεταξυ ρωσων αξιωματουχων και τσετσενων αυτονομιστων για την ειρηνη στη Τσετσενια. Αγνωστη παραμενει ακομα η προελευση των πυρων που δεχθηκε η αυτοκινητοπομπη που μετεφερε τους εκπροσωπους του ΟΑΣΕ και αντιπροσωπεια Τσετσενων, με αποτελεσμα να τραυματισθουν δυο ατομα. Η αντιπροσωπεια επεστρεφε απο διαπραγματευσεις με τους εκπροσωπους της ρωσικης κυβερνησης. Νωριτερα, ειχαν σημειωθηκαν και τρεις εκρηξεις κατα την διελευση της αυτοκινητοπομπης με αποτελεσμα να σπασουν τα τζαμια των αυτοκινητων.

Σε κινδυνο ομως βρισκεται και η ειρηνη στη Μεση Ανατολη.Ο νεοεκλεγεις πρωθυπουργος του Ισραηλ, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, προειδοποιησε οτι θα αντιμετωπισει με αποφασιστικοτητα και σταθεροτητα την οργανωση Χεζμπολαχ, στον νοτιο Λιβανο, 24 ωρες μετα το θανατο πεντε ισραηλινων στρατιωτων σε επιθεση μουσουλμανων ανταρτων. Απο την πλευρα της η Συρια ζητησε απο τον αμερικανο υπουργο Εξωτερικων, Ουορεν Κριστοφερ, να ασκησει πιεση στο Ισραηλ αντι να καλει τους Αραβες να αφησουν ανοικτη την πορτα για την ειρηνη κατα τη συνοδο κορυφης του Καιρου, στις 21 Ιουνιου.

Ακαρπη απεβη η συναντηση του ηγετη των τουρκων ισλαμιστων, Νετσμετιν Ερμπακαν, με τον ηγετη του κομματος της Μητερας Πατριδας και υπηρεσιακο πρωθυπουργο, Μεσουτ Γιλμαζ, για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου. Οσον αφορα ομως την πρωην πρωθυπουργο της χωρας, Τανσου Τσιλερ, οπως δηλωσε στενος συνεργατης της, δεν αποκλειει το ενδεχομενο συνεργασιας με τον Ερμπακαν προκειμενου να προετοιμασθει, οπως υποστηριζει, η χωρα για τη διεξαγωγη προωρων εκλογων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεντε μηνες πριν απο τις προεδρικες εκλογες στις Ηνωμενες Πολιτειες, οι καπνοβιομηχανοι εκαναν την επιλογη τους και στηριζουν τον ρεπουμπλικανο Μπομπ Ντοουλ, αφου θεωρουν μαυρο προβατο τον Μπιλ Κλιντον που διεξαγει μια αντικαπνιστικη εκστρατεια χωρις προηγουμενο. Ο Κλιντον ταραξε τα νερα στον κλαδο των καπνοβιομηχανων, οταν προτεινε στην Αμερικανικη Οργανωση Τροφιμων και Φαρμακων να ελεγξει την ποιοτητα των τσιγαρων και να τα ταξιμονησει στην κατηγορια των ναρκωτικων. Απο την πλευρα του ο 72χρονος Ντοουλ που αντιτιθεται στην πολιτικη του Κλιντον, εχει λαβει δεκαδες εκατομμυρια δολαρια απο τις καπνοβιομηχανιες για τις προεκλογικες του εκστρατειες στη διαρκεια των τελευταιων 10 ετων.

Υψηλο βαθμο αποδοχης μεταξυ των εργαζομενων και ανεκτο μεταξυ των εργοδοτων, σημειωνει το αιτημα της ΓΣΕΕ για μειωση του εργασιμου χρονου σε 35 ωρες χωρις μειωση αποδοχων, συμφωνα με δημοσκοπηση της εταιριας ΔΗΜΕΛ για λογαριασμο της Συνομοσπονδιας. Απο τη δημοσκοπηση προκυπτει οτι το 40% των επιχειρηματιων πιστευει πως το 35ωρο ειναι δικαιο αιτημα, το 25% το θεωρει προωρο και μονο το 29% εκτιμα οτι θα δημιουργησει προβληματα ανταγωνιστικοτητας στις επιχειρησεις. Μεταξυ των εργαζομενων το 58% θελει την αμεση θεσμοθετηση του 35ωρου και το 19% το θεωρει απλως προωρο. Επισης το 19% των εργοδοτων προτιθεται να προχωρησει σε προσληψεις την προσεχη τριετια και το 10% σε απολυσεις. Το 70% των επιχειρηματιων θεωρει χαμηλες τις αποδοχες των εργαζομενων, αλλα επικαλουνται το υψηλο κοστος εργασιας.

Στη φαση υλοποιησης του εισερχεται απο αυριο το εργο κατασκευης του νεου αεροδρομιου στα Σπατα, το οποιο θα πρεπει να λειτουργησει σε 4,5 χρονια. Σημερα υπεγραφη μεταξυ του Ελληνικου Δημοσιου και της Κατασκευαστριας Κοινοπραξιας, ΧΟΚΤΙΦ, η συμβαση για την εναρξη των εργασιων.

Δεν εχει υπαρξει προοδος στις διαπραγματευσεις που διεξαγονται υπο τον Σαιρους Βανς για το θεμα της ονομασιας των Σκοπιων, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και προσθεσε οτι ειναι στην κριση του κ. Βανς αν πρεπει να συνεχισει την προσπαθεια του, ωστε να υπαρξουν αποτελεσματα με βαση την ενδιαμεση συμφωνια. Ο κ. Ρεππας επανελαβε οτι η γειτονα χωρα εχει προσελθει στις διαπραγματευσεις με τις γνωστες της θεσεις, στις οποιες και παραμενει.

Τα εθνικα θεματα θα κυριαρχησουν στη συναντηση που θα εχει αυριο στο Δουβλινο, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης με τον ιρλανδο πρωθυπουργο Τζων Μπρουτον στο Δουβλινο. Ο κ. Σαμαρας θα μιλησει επισης στη συνοδο της ομαδας του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, Ενωση για την Ευρωπη, στην οποια μετεχουν οι ευρωβουλευτες του κομματος του.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,6 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε το πρωι με επικεντρο τον Αργολικο Κολπο. Νωριτερα, ειχε σημειωθει αλλη μια, 3,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, στο δυτικο μετρο του Πατραικου Κολπου και εγινε αισθητη στην πολη της Πατρας. Δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Στην Ελλαδα θα κανει και φετος τις καλοκαιρινες διακοπες του ο πρωην προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Τζορτζ Μπους. Ο κ. Μπους φθανει στην Ελλαδα την Πεμπτη συνοδευομενος απο την συζυγο του, Μπαρμπαρα, μελη της οικογενειας του, τον στρατηγο Κολιν Παουελ και θα φιλοξενηθει στη θαλαμηγο, Αλεξαντερ, του Γιαννη Λατση.

Σε πολυσυχναστη παραλια της Κω αποβιβασθηκαν απο τα τουρκικα παραλια 25 ιρακινοι λαθρομεταναστες. Τους λαθρομεταναστες εντοπισαν υπαλληλοι παρακειμενου ξενοδοχειου οι οποιοι ειδοποιησαν αμεσως το Λιμεναρχειο. Οπως δηλωσαν οι λαθρομεταναστες, ειχαν πληρωσει εκαστος 2. 000 δολαρια στον τουρκο δουλεμπορο για να τους μεταφερει.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται σημερα ο πρωτος γυρος του Ευρωπαικου Πρωταθληματος στο Ποδοσφαιρο.

Ο Ιταλοαργεντινος μπασκετμπολιστας, Ουγκο Σκονοκινι ανηκει απο σημερα και τυπικα στον Παναθηναικο, αφου το πρωι περασε απο ιατρικες εξετασεις και στην συνεχεια υπεγραψε διετες συμβολαιο συνεργασιας με τους πρασινους, εναντι 300 εκατομμυριων δραχμων.

Τελος καλο, ολα καλα. Ο ΠΑΟΚ θα συμμετασχει κανονικα πλεον, εφ' οσον φυσικα προκριθει, στα Κυπελλα Ευρωπης, συμφωνα με εγγραφο που εστειλε η ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ και στην οποια τονιζει, οτι ο δικεφαλος του βορρα εχει εκτισει την ποινη του.

Ο πρωταθλητης μας στα 62 κιλα της Ελληνορωμαικης Παλης, Αριστειδης Ρουμπινιαν, κατεκτησε το χαλκινο μεταλλιο στο ανοικτο πρωταθλημα της Πολωνιας, με τεσσερις νικες και μια ηττα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες πτωτικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου μετα την προηγουμενη ισχυρη ανοδο. Ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε σε ποσοστο 0,41% κλεινοντας στις 931,23 μοναδες. Σημαντικη αυξηση παρουσιασε ο ογκος των συναλλαγων λογω της διακινησης ορισμενων ``πακεττων``. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 7,1 δις. δρχ. Συνολικα διακινηθηκαν 229 μετοχες απο τις οποιες 73 κινηθηκαν ανοδικα, 130 υποχωρησαν και 26 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,39%, Ασφαλειες πτωση 0,07%, Ληζινγκ πτωση 0,59%, Επενδυσεις πτωση 0,38%, Κατασκευες πτωση 0,04%, Βιομηχανιες πτωση 0,81%, Διαφορες πτωση 0,04%, Συμμετοχων ανοδος 0,76%. Ο Δειτης Παραλληλης Αγορας παρουσιασε μικρη ανοδο 0,17%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθει και αυριο ο αιθριος καιρος σε ολοκληρη τη χωρα, εκτος απο τη Μακεδονια και τη Θρακη, οπου ενδεχομενως να εκδηλωθουν τοπικες βροχες το απογευμα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια στο Ιονιο θα κυμανθει 19 με 34 βαθμους, στα ηπειρωτικα 17 με 36 και στο Αιγαιο 21 με 31 βαθμους. Αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 35 και 19 με 34 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 11 June 1996 - 21:36:18