Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 12)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Δεν προκειται να υπαρξει κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας, οσο παραμενει εκκρεμες το θεμα της Ιμια, προειδοποιησε ο Θεοδωρος Παγκαλος, που ενημερωσε τον πρωθυπουργο για τη συναντηση του με τον Κλαους Κινκελ.
  • Διαβημα διαμαρτυριας προς την Αγκυρα για την παρενοχληση ελληνικου σκαφους απο τουρκικη ακταιωρο. Τα ελληνοτουρκικα θα θεσει ο Γερασιμος Αρσενης στους ομολογους του του ΝΑΤΟ, στις Βρυξελλες.
  • Θλιβερη ευρωπαικη πρωτια της Ελλαδος. Πανω απο 2. 000 νεκροι και 22. 000 τραυματιες, καθε χρονο σε 32. 000 τροχαια δυστυχηματα.
  • Διαδοχικες συναντησεις του πρωθυπουργου με Γιωργο Παπανδρεου και Πρυτανεις των Πανεπιστημιων. Ομαλα θα διεξαχθουν οι γενικες εξετασεις, διαβεβαιωνει ο υπουργος Παιδειας.
  • Ενωτικη η συνθεση της εκλογικης επιτροπης, που ανακοινωσε ο Μιλτιαδης Εβερτ. Συμμετεχουν δεκα βουλευτες προσκειμενοι στον κυριο Μητσοτακη.
  • Υπο ελεγχο οι περισσοτερες απο τις πεντε πυρκαγιες που εκδηλωθηκαν σε διαφορα σημεια της χωρας.
  • Στους δρομους και παλι αυριο οι συνταξιουχοι. Κινητοποιησεις σε Αθηνα και μεγαλες πολεις. Τριωρη σταση εργασιας κηρυξε η ΓΣΕΕ.
  • Στα χερια του Κωστα Λαλιωτη η μελετη για τους χωρους υγειονομικης ταφης των απορριμματων. Σε 40 μερες οι οριστικες αποφασεις.
  • Την Κρητη επισκεπτεται απο αυριο ο πρωθυπουργος, ο οποιος θα μεταβει και στη Γαυδο.
  • Νικη της ελληνικης φετας στην Ευρωπαικη Ενωση. Κατοχυρωθηκε αποκλειστικα ως ελληνικο προιον.
  • Στο ποδι οι κατοικοι του Βολου και της Πτολεμαιδας με συλλαλητηρια για την ανεργια και την αποβιομηχανιση.
  • Εικοσιπενταλεπτο μπλακ-αουτ στη Βορεια Ελλαδα απο κεραυνο.
  • Τραγικο δυστυχημα στο πεδιο βολης της Καλαματας. 22χρονος λοχιας εχασε τη ζωη του απο εκπυρσοκροτηση οπλου.
  • Μειωμενες απο 1,50 εως 1,70 οι τιμες του ντηζελ και της βενζινης αντιστοιχα.
  • Συνεχιζεται η δυστοκια στην Τουρκια για τον σχηματισμο κυβερνησης απο τον ισλαμιστη ηγετη Ερμπακαν.
  • Πανω απο 20 νεκροι και 25 τραυματιες απο καταρρευση κτιριου στο νοτιο Πακισταν.
  • Βαρυ το προεκλογικο κλιμα στη Ρωσια μετα τη βομβιστικη επιθεση στο μετρο της Μοσχας, με 4 νεκρους και 11 τραυματιες.
  • Πτωση 1,21% στο Χρηματιστηριο.
  • Οι σποραδικες βροχες και καταιγιδες στη βορεια Ελλαδα και η διατηρηση των ισχυρων βοριαδων στο Αιγαιο, τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 17 εως 35 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μηνυμα με πολλαπλους αποδεκτες οτι δεν μπορει να υπαρξει υπο καμια μορφη κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας, οσο παραμενει εκκρεμες το θεμα της Ιμια και της Γαυδου, απηυθυνε ο υπουργος εξωτερικων, μια μολις ημερα μετα τη πρακτικη των ισων αποστασεων που διατυπωσε η Βοννη και τις νεες πιεσεις που ασκηθηκαν για αρση του ελληνικου Βετο.Ο κ. Παγκαλος χαρακτηρισε ανεπαρκη τη δηλωση του Τουρκου ομολογου του οτι το θεμα της Γαυδου ειναι τεχνικο, χωρις πολιτικη προεκταση, τονιζοντας οτι η αναφορα αυτη δεν αποκλειει την υπαρξη προβληματος.Ο υπουργος προειδοποιησε την Τουρκια οτι θα βρεθει αντιμετωπη με τις συνεπειες αυτης της στασης. Παντως θελησε να κρατησει χαμηλους τονους στο θεμα της διαστασης αποψεων που διαπιστωθηκε με το γερμανο ομολογο του, λεγοντας οτι δεν μπορει να υπαρξει επιδεινωση στις διμερεις μας σχεσεις απο ενα τετοιο ταξιδι. Ο υπουργος τυπου εξεφρασε τη δυσφορια της κυβερνησης για τη σταση της Βοννης, αλλα τονισε οτι η Ελλαδα θα επιμεινει στην προβολη των θεσεων της τις οποιες θεωρει σωστες με σκοπο να γινουν δεκτες και απο τις αλλες χωρες.

Το πρωι ο κ. Παγκαλος ενημερωσε τον πρωθυπουργο για τα αποτελεσματα των συνομιλιων του με τον Κλαους Κινκελ, ενω στο υπουργειο Εξωτερικων κληθηκε ο γραμματεας της Τουρκικης Πρεσβειας στην Αθηνα και του επιδοθηκε διαβημα διαμαρτυριας για τη χθεσινη παρακολουθηση ελληνικων κρουαζιεροπλοιων, απο τουρκικες ακταιωρους, εντος των ελληνικων χωρικων υδατων, κοντα στη Συμη και το Πυθαγορειο της Σαμου. Στο μεταξυ, με αλλα τρια ταχυπλοα υπεσυγχρονα σκαφη, εξοπλιζεται το λιμενικο στα Δωδεκανησα για την αποτελεσματικοτερη αστυνομευση της περιοχης. Τα ελληνοτουρκικα θα συζητησει και ο Γερασιμος Αρσενης με τον Αμερικανο υπουργο Αμυνας Ουιλιαμ Περι και αλλους Ευρωπαιους ομολογους του, σημερα και αυριο στις Βρυξελλες, στο περιθωριο συνοδου του ΝΑΤΟ.Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε την κυβερνηση για παλινωδιες, υποχωρησεις και υπαναχωρησεις στην εξωτερικη πολιτικη, την οποια χαρακτηρισε κατωτερη των περιστασεων και την απεδωσε στην προσυνεδριακη διαδικασια στο ΠΑΣΟΚ.

Συνταρακτικα ειναι τα στοιχεια που περιεχονται στο πορισμα της διακομματικης επιτροπης της Βουλης για τα τροχαια ατυχηματα, απο τα οποια προκυπτει οτι καθε χρονο οι κατοικοι μιας κωμοπολης αφηνουν την τελευταια τους πνοη στην ασφαλτο. Η χωρα μας κατεχει το θλιβερο ρεκορ στην Ευρωπη, αφου την τελευταια 20ετια ο αριθμος των νεκρων στα τροχαια δυστυχηματα αυξηθηκε κατα 105%, ενω στην Ευρωπη μειωθηκε κατα 32%. Στο πορισμα αναφερεται οτι καθε χρονο στην Ελλαδα πανω απο 2. 000 ατομα αφηνουν την τελευταια τους πνοη στην ασφαλτο και 22. 000 τραυματιζονται, απο τους οποιους οι 4. 000 σοβαρα, σε 32. 000 δυστυχηματα. Η επιτροπη εκτιμα οτι μεγαλος αριθμος των δυστυχηματων οφειλεται στα προβληματα του οδικου δικτυου, στην ελλειπη σημανση και αστυνομευση, στη χρηση αλκοολ απο τους οδηγους, την υπερβολικη ταχυτητα, το αντικανονικο προσπερασμα και τη μη χρηση κρανους και ζωνης ασφαλειας. Στο πορισμα τονιζεται οτι δεν υπαρχουν οργανωμενα τμηματα επειγοντων πειρστατικων και δεν ειναι λιγοι οι τραυματιες που πεθαινουν περιφερομενοι απο νοσοκομειο σε νοσοκομειο. Συμφωνα με την επιτροπη το 30% των νεκρων θα μπορουσε να ειχε σωθει, εαν κατα την πρωτη ωρα τραυματισμου ειχαν γινει οι σωστες ενεργειες. Η επιτροπη προτεινει επεκταση των αυτοκινητοδρομων, βελτιωση των ΚΤΕΟ και μαθημα κυκλοφοριακης αγωγης στα σχολεια και αναφερει τελος οτι καθε χρονο καταγραφονται στη χωρα μας 1. 700. 000 τραχαιες παραβασεις.

Τη διαβεβαιωση οτι οι φετινες γενικες εξετασεις θα διεξαχθουν ομαλα, εδωσε για αλλη μια φορα ο υπουργος Παιδειας, αναφορικα με τις κινητοποιησεις που εχουν εξαγγειλει στην περιοδο των εξετασεων οι υπαλληλοι του υπουργειου παιδειας. Συμφωνα με πληροφοριες, η κυβερνηση αναζητει τροπους να ικανοποιησει εστω και μερικως το αιτημα των υπαλληλων πριν απο το Σεπτεμβριο. Απο το απογευμα ο Πρωθυπουργος εχει διαδοχικες συναντησεις με τον υπουργο Παιδειας και τους πρυτανεις των Πανεπιστημιων και συζητα θεματα που αφορουν τα οικονομικα των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων. Ο υπουργος παιδειας προτεινει η χρηματοδοτηση των πανεπιστημιων να γινεται απο τον τακτικο προυπολογισμο, βασει του αριθμου των φοιτητων που εκπαιδευουν. Για καθε φοιτητη θα χορηγειται μια πιστωση αναλογα με τη σχολη που θελει να παρακολουθησει.

Ενωτικη ειναι η συνθεση της Κεντρικης Εκλογικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας, που ανακοινωσε σημερα αιφνιδιαστικα ο προεδρος του κομματος Μιλτιαδης Εβερτ. Στην επιτροπη μετεχουν 23 βουλευτες με βαση θεσμοθετημενες θεσεις που κατεχουν η κατειχαν. Συντονιστης της επιτροπης ειναι ο κ. Τζαννετακης και μετεχουν οι Σταυρος Δημας, Γιωργος Σουφλιας, Θεοδωρος Αναγνωστοπουλος, Δημητρης Σιουφας, Κωστας Καραμανλης, Ντορα Μπακογιαννη, Σωτηρης Κουβελας, Γιαννης Κεφαλογιαννης και Αγγελος Μπρατακος, καθως και κυριοι Μειμαρακης, Βουλγαρακης Μιχαλολιακος, Μανος, Χατζηγακης, Καλαντζακος, Γκελεσταθης, Αχιλλεας Καραμανλης, Πυλαρινος, Σημαιοφοριδης και Τσαλδαρης. Στην επιτροπη μετεχουν 10 βουλευτες που προσκεινται στον κ. Εβερτ και 10 στον κ. Μητσοτακη γεγονος που ερμηνευεται ως ανοιγμα του κ. Εβερτ στην εσωκομματικη αντιπολιτευση. Το μεσημερι ο κ. Εβερτ συναντηθηκε με τον Σωτηρη Κουβελα, μετα τις καταγγελιες του τελευταιου για παρακολουθηση του απο στελεχη του κομματος. Οι δυο πλευρες χαρακτηρισαν καλο το κλιμα της συναντησης, ενω ο κ. Εβερτ διαβεβαιωσε οτι θα ερευνηθει το θεμα.

Υπο ελεγχο τεθηκαν οι πυρκαγιες στη Χασια και στη Παιανια που βρισκονταν σε εξελιξη μεχρι αργα το απογευμα. Σβηστηκαν επισης και οι πυρκαγιες στην Τερψιθεα, στους προποδες του Υμηττου και στο Δασκαλειο Κερατεας. Σε εξελιξη ομως βρισκονται οι πυρκαγιες στη Ριτσωνα Αττικης και στην κοινοτητων Μυτατων, στα Κυθηρα. Ο γενικος γραμματεας Δασων, Γιαννης Σμπωκος, δηλωσε οτι οι περισσοτερες πυρκαγιες οφειλονται σε αμελεια και καλεσε το κοινο να ειναι πιο προσεκτικο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτικη ακυβερνησια και χαος επικρατει στη Τουρκια. Ενω ο ισλαμιστης ηγετης, Νετζμετιν Ερμπακαν, προσπαθει ματαια να βρει εταιρους για τον σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου, η πρωην πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ επανελαβε την εκκληση της για τετραμερη συμμαχια των μη θρησκευτικων κομματων προκειμενου να αποκλεισθει απο την εξουσια το ισχυρο κομμα του Ερμπακαν. Ωστοσο, μελη του κομματος της δηλωσαν οτι ειναι ανοικτος ο δρομος για ενα συνασπισμο με το ισλαμικο κομμα και οτι η συμφωνια ειναι υπο διαπραγματευση. Χθες, ο Ερμπακαν απετυχε να συμφωνησει με τον ηγετη της Μητερας Πατριδας και υπηρεσιακο πρωθυπουργο, Μεσουτ Γιλμαζ.

Σφοδρη επιθεση εχουν εξαπολυσει τουρκικα αεροσκαφη εναντιον κουρδικων στοχων, στην νοτιοανατολικη Τουρκια. Οπως μεταδιδει το πρακτορειο Ανατολη, προκειται για τις σφοδροτερες συγκρουσεις των τελευταιων μηνων και οι νεκροι ανερχονται σε 78, εξι απο τους οποιους ειναι τουρκοι στρατιωτες. Στις αρχες της εβδομαδας, το Κουρδικο Εργατικο Κομμα ανακοινωσε οτι αιρει την μονομερη καταπαυση του πυρος που αποφασισε τον Δεκεμβριο και απειλησε οτι θα πραγματοποιησει επιθεσεις σε τουρκικες πολεις.

Τουλαχιστον 21 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 25 τραυματιστηκαν οταν κατερρευσε κτιριο στην πολη Χιντεραμπαντ, στο νοτιο Πακισταν. Πολλα απο τα θυματα ηταν γυναικοπαιδα που κοιμοντουσαν μεσα στο κτιριο, εν αντιθεσει με τους αντρες που κοιμοντουσαν στο δρομο εξαιτιας της μεγαλης ζεστης. Αγνωστα παραμενουν ακομα τα αιτια της καταρρευσης, ενω τα σωστικα συνεργεια συνεχιζουν το εργο της διασωσης των εγκλωβισμενων στα ερειπια.

Ψηφο εμπιστοσυνης ελαβε στην Ινδια η κυβερνηση του Ντεβε Γκαουντα. Η συμμαχια του Ενωμενου Μετωπου του νεου πρωθυπουργου αποτελειται απο 13 κομματα και υποστηριζεται απο το κομμα του Κογκρεσσου, του πρωην πρωθυπουργου Ναρασιμα Ραο.

Δεκαεπτα νεκροι και 11 τραυματιες ειναι ο απολογισμος συγκρουσης δυο στρατιωτικων ελικοπτερων στο κρατιδιο Κουινσλαντ, της βορειας Αυστραλιας. Το δυστυχημα συνεβη ενω τα ελικοπτερα πετουσαν στα 50 μετρα με ταχυτητα 70 μιλιων, κατα την διαρκεια αντιτρομοκρατικων ασκησεων.

Τη διαβεβαιωση οτι η χωρα δεν θα υποκυψει στη βια, εδωσε ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γιελτσιν, λιγες ωρες μετα τη βομβιστικη επιθεση στο μετρο της Μοσχας που ειχε ως αποτελεσμα να σκοτωθουν 4 ατομα και να τραυματισθουν αλλα εντεκα. Η επιθεση αυτη βαρυνει ιδιαιτερα το πολιτικο σκηνικο της χωρας, καθως την ερχομενη Κυριακη διεξαγονται οι προεδρικες εκλογες. Καμμια οργανωση δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη, ενω το μετρο μετα απο λιγες ωρες επανελαβε κανονικα την λειτουργια του. Βομβιστικη επιθεση ομως σημειωθηκε και στην Σουηδια και συγκεκριμενα στο δικαστηριο επαρχιακης πολης, με θυμα ενα ατομο και δραστη εναν διαδικο σε υποθεση διαζυγιου.

Την προθεση της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας να γινει πληρες μελος του ΝΑΤΟ, ανακοινωσε ο υπουργος εξωτερικων της γειτονικης χωρας Λιουμπομιρ Φερτσκοφσκι. Την χωρα επισκεφθηκε αυθημερον ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, οπου συζητησε θεματα αναπτυξης στρατιωτικης συνεργασιας μεταξυ των δυο χωρων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους δρομους κατεβαινουν και παλι αυριο συνταξιουχοι σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις αυξησεις στις χαμηλες συνταξεις, που ανακοινωσε ο πρωθυπουργος. Στην Αθηνα θα γινει αυριο συγκεντρωση στην Πλατεια Κανιγγος και πορεια προς τη Βουλη, ενω η ΓΣΕΕ εχει εξαγγειλει πανελλαδικη τριωρη σταση εργασιας. Αναλογες εκδηλωσεις θα πραγματοποιηθουν και σε αλλες πολεις της χωρας Ο υπουργος εργασιας προτεινε η καταβολη του επιδοματος στους χαμηλοσυνταξιουχους να ειναι χωρις φορολογικη επιβαρυνση και αλλες κρατησεις. Ο πρωθυπουργος μιλωντας σε εκδηλωση του περιοδικου ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ εξηγγειλε την προθεση της κυβερνησης να προχωρησει σε συνολικη αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος.

Στα χερια του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη, βρισκεται η μελετη για τις περιοχες που μπορουν να δεχθουν χωρους υγειονομικης ταφης απορριματων, την οποια και θα παραδωσει στο νομαρχιακο συμβουλιο Ανατολικης Αττικης προκειμενου να αρχισει η διαδικασια διαλογου με τους δημους και τις κοινοτητες Ανατολικης Αττικης. Οι οριστικες αποφασεις θα ληφθουν ενος 40 περιπου ημερων. Αποψε συνεδριαζει το Δημοτικο Συμβουλιο του Αυλωνα προκειμενου να λαβει αποφασεις για νεες κινητοποιησεις.

Τετραημερη επισημη επισκεψη στην Κρητη αρχιζει απο αυριο ο πρωθυπουργος, στη διαρκεια της οποιας θα ενημερωθει για την πορεια εκτελεσης των μεγαλων εργων, που εκτελουνται στο νησι, θα εξετασει θεματα που αφορουν την αναπτυξη της Κρητης και θα επισκεφθει τη νησο Γαυδο. Πρωτος σταθμος της περιοδειας του κ. Σημιτη, που θα συνοδευεται απο πολυμελες υπουργικο κλιμακιο, θα ειναι το Ηρακλειο οπου αυριο το βραδυ θα μιλησει σε ανοικτη συγκεντρωση στο Δημοτικο Θεατρο "Νικος Καζαντζακης".

Οριστικα πλεον κατοχυρωνεται η προστασια της ονομασιας της ελληνικης φετας, που παρασκευαζεται με αιγοπροβειο γαλα. Η Ευρωπαικη Επιτροπη στη σημερινη συνεδριαση της, επεκυρωσε τον καταλογο με τα 318 ιδιαιτερα εθνικα αγροτικα προιοντα και τροφιμα, που προστατευονται με τον κανονισμο 2081 του 1992. Για τον καταλογο δεν εγινε δυνατο να αποφασισει το Συμβουλιο Υπουργων Γεωργιας, επειδη υπηρχαν αντιδρασεις απο τη Δανια και αλλες χωρες - μελη, που παρασκευαζουν φετα με αγελαδινο γαλα, με αποτελεσμα να ισχυσει ο καταλογος που επεκυρωσε η Επιτροπη.

Συλλαλητηριο για την ανεργια και την αποβιομηχανηση της περιοχης τους, πραγματοποιησαν σημερα οι μαζικοι φορεις του Βολου. Στο πλαισιο του συλλαλητηριου εκλεισαν ολες οι δημοσιες και δημοτικες υπηρεσιες, οι επιχειρησεις, ακομη και τα σχολεια και το Πανεπιστημιο. Με τα ιδια αιτηματα οι υπηρεσιες και οι επιχειρησεις της Πτολεμαιδας θα παραμεινουν κλειστες και αυριο λογω της 48ωρης απεργιας που κηρυξε το Εργατικο Κεντρο της πολης.

Χωρις ρευμα εμεινε για 25 λεπτα η Βορεια Ελλαδα, εξαιτιας κεραυνου που επεσε το μεσημερι κατα την διαρκεια καταιγιδας στο κεντρο υπερυψηλης τασης της ΔΕΗ, στο Ωραιοκαστρο Θεσσαλονικης.Η τροφοδοσια αποκατασταθηκε πληρως και οπως δηλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειακος διευθυντης της ΔΕΗ, Θεολογος Παπανικολαου, δεν εχουν ζημειωθει ζημιες.

Εκδοθηκαν απο το ΑΣΕΠ οι καταλογοι με τα ονοματα των 1. 181 επιλαχοντων του Πανελλαδικου διαγωνισμου της 8ης Απριλιου 1995 και οι οποιοι θα διορισθουν σε θεσεις του δημοσιου. Οι καταλογοι απεσταλησαν για αναρτηση στις νομαρχιες της χωρας.

Ενας 22χρονος λοχιας εχασε τη ζωη του σε τραγικο ατυχημα που σημειωθηκε το πρωι στο πεδιο βολης της Καλαματας. Προκειται για τον Γιωργο Παπουτση, απο την Αμαλιαδα, ο οποιος στην προσπαθεια του να διορθωσει εμπλοκη σε οπλο νεοσυλλεκτου στρατιωτη, αυτο εκπυρσοκροτησε.

Νεα μειωση, την τεταρτη, κατα σειρα, στις τιμες πωλησης των υγρων καυσιμων, ανακοινωσε η Δημοσια Επιχειρηση Πετρελαιου. Ετσι απο τα μεσανυχτα η τιμη της βενζινης μειωνεται κατα 1,70 δρχ. το λιτρο και του ντιζελ κινησης, κατα 1,50 δρχ.

Δεν προκυπτει αναγκη ειδικης πολιτικης παρεμβασης, διακομματικου η αλλου χαρακτηρα για την προμηθεια απο τον ΟΤΕ 360. 000 νεων ψηφιακων παροχων, τονιζει σε απαντητικη επιστολη της στον υπουργο Μεταφορων Χαρη Καστανιδη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα. Απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος κληθεις να σχολιασει πληροφοριες για την προμηθεια των νεων ψηφιακων παροχων του οργανισμου, δηλωσε οτι το ταχυτερο δυνατον θα συγκροτηθουν τα οργανα που προβλεπονται απο το νομο ωστε να προχωρησει ολη η διαδικασια.

Σε εξελιξη βρισκεται επιχειρηση της αστυνομιας στην περιοχη της Μεσσηνιας, για τον εντοπισμο και τη συλληψη των δραστων της χθεσινης ενοπλης ληστειας στο Ταχυδρομικο Ταμιευτηριο της κοινοτητας Αρτεμισιας, στον Ταυγετο, με λεια 1,7 εκατομμυρια δρχ. Η αστυνομια εχει πληροφοριες οτι στη ληστεια ενεχεται και ο διαβοητος δραπετης Βαγγελης Ρωχαμης.

Αυστηρα μετρα για τη χρηση των τζετ σκι επιβαλλει το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας μετα τα δεκαδες δυστυχηματα που σημειωθηκαν περυσι. Ετσι οι χειριστες θα πρεπει να εχουν αδεια ταχυπλοου, να ειναι πανω απο 18 χρονων, ενω τα σκαφη θα πλεουν σε αποσταση 500 μετρων απο τις ακτες , η 200 μετρων απο τους τελευταιους λουομενους.

Αλλο ενα ατομο εχασε τη ζωη του στην Αθηνα απο υπερβολικη χρηση ηρωινης. Προκειται για τον Χρηστο Κολοφωτια, 34 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος στην πλατεια Βαθης.

Σωοι ειναι οι τεσσερις Γαλλοι τουριστες που επεβαιναν σε ιστιοφορο στο οποιο εκδηλωθηκε πυρκαγια, ενω επλεε ανοιχτα της Λεσβου. Οι τεσσερις Γαλλοι παρεληφθησαν απο αλλο σκαφος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρηση καθαρα χερια ξεκινησε ο αθλητικος δικαστης Ερωτοκριτος Ερωτοκριτου, σχετικα με το πρωταθλημα ποδοσφαιρου της τριτης εθνικης κατηγοριας, στην τελευταια ημερα του οποιου σημειωθηκαν μερικα παραξενα και υποπτα αποτελεσματα. Οκτω προεδρους και παραγοντες συλλογων και ενα δημοσιογραφο καλεσε, λοιπον, ο αθλητικος δικαστης στις 21 και 25 Ιουνιου, για να καταθεσουν σχετικα με την ερευνα που διενεργει.

Μεγαλη κινητικοτητα παρατηρειται στο χωρο του μπασκετ και ηδη ανακοινωθηκαν αρκετες μεταγραφες. Οι σημαντικοτερες ειναι αυτες του Ιταλοαργεντινου γκαρντ Ουγκο Σκονοκινι στον Παναθηναικο, ο Αρης πηρε τον πλει-μεικερ των Αμπελοκηπων Γιωργο Φλωρο και ο Απολλων Πατρων τον φοργουορντ Κωστα Ταμπακη απο την Δαφνη. Σημερα, εξαλλου, αναμενεται απο την Χαλκιδικη ο Γιαννης Ιωαννιδης, ο οποιος θα εχει τις τελικες επαφες του με την ΑΕΚ προκειμενου να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια του ``δικεφαλου`` για την επομενη περιοδο.

Απο την πλευρα του ο Ολυμπιακος κανει την υστατη προσπαθεια για την αποκτηση του Σερβου γκαρντ της Μπολονια Αλεξαντερ Τζορτζεβιτς, ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες δεν προτιθεται να ανανεωσει το συμβολαιο του με τον Ιταλικο συλλογο, ενω ο Παναθηναικος στοχευει και τον Ιταλο σεντερ της Στεφανελ Μιλανου Γκρεγκορ Φουτσκα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε αρνητικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, κλιμα που διαμορφωσε σε μεγαλο βαθμο η αναστολη της διαπραγματευσης των εταιριων ``ΚΟΣΜΟΣ`` και ``ΓΚΛΟΜΠ`` λογω οικονομικων προβληματων και απαριθμουν περιπου 28 εκατομμυρια μετοχες. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 919,94 μοναδες σημειωνοντας πτωση 1,21%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 5,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,22%, Ασφαλειες πτωση 1,08%, Ληζινγκ πτωση 1,25%, Επενδυσεις πτωση 1,08%, Κατασκευες πτωση 1,16%, Βιομηχανιες πτωση 1,34%, Διαφορες πτωση 1,37%, Συμμετοχων πτωση 1,71%. Ισχυρη υποχωρηση σε ποσοστο 2,90% παρουσιασε ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας. Με απωλειες 30 δραχμων στις 4. 050 εκλεισε η μετοχη του ΟΤΕ διακινωντας 107. 000 τεμαχια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι σποραδικες βροχες και καταιγιδες, στη βορεια ελλαδα και η διατηρηση των ισχυρων βορειαδων στο Αιγαιο, θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικο του αυριανου καιρου, ο οποιος στην υπολοιπη χωρα θα ειναι αιθριος, ενω οι ανεμοι στα Δυτικα θα παραμεινουν ασθενεις.Η Θερμοκρασια στο Ιονιο θα κυμανθει 19 με 34 βαθμους, στα Ηπειρωτικα 17 με 35 και στο Αιγαιο 21 με 31 βαθμους. Αιθριο καιρο, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 23 με 34 θα εχει η Αττικη. Στη θεσσαλονικη το απογευμα ενδεχεται να σημειωθει καταιγιδα και το
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 12 June 1996 - 18:39:00