Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 19)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Η εξωτερικη μας πολιτικη καθως και το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων εξεταζονται στο υπουργικο συμβουλιο, που συνεδριαζει απο τις 12.
  • Σε επιφυλακη εχει τεθει ο στρατος στην Κυπρο, οπου βρισκονται σε εξελιξη δυο τουρκικες ασκησεις.
  • Αναστατωση στην αγορα αναμενεται να προκαλεσει η προταση της Ευρωπαικης Επιτροπης, για καταργηση εως το 2000 της απλης και σουπερ βενζινης.
  • Μια διαφορετικη συνεδριαση πραγματοποιηθηκε το πρωι στη Βουλη καθως στα εδρανα καθισαν 300 μαθητες απο ολα τα λυκεια της χωρας.
  • Συνεδριαζει στις 3 το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, υπο την σκια των εσωκομματικων αντιπαραθεσεων ενοψει του συνεδριου.
  • Συνεχιστηκαν και σημερα οι καταθεσεις για την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ.
  • Συγκεντρωση στην Αθηνα πραγματοποιησαν το πρωι οι εργαζομενοι της Πειραικης Πατραικης.
  • Θυματα βιασμου επεσαν στη Χαλκιδικη δυο νεαρες Καναδεζες, απο δυο Γεωργιανους και ενα Ρωσο.
  • Κατα του Ζουγκανοφ στο δευτερο γυρο των εκλογων στη Ρωσια ταχθηκε ο μεταρρυθμιστης Γκριγκορι Γιαβλινσκι.
  • Εκκληση προς τη Συρια να προχωρησει σε συμβιβασμους με το Ισραηλ για την ειρηνη, απηυθυνε ο νεος υπουργος Εξωτερικων της χωρας αυτης.
  • Το ντερμπι μεταξυ Ιταλιας και Γερμανιας, δεσποζει στους αποψινους αγωνες για το Ευρωπαικο Πρωταθλημα Ποδοσφαιρου.
  • Μηλον της εριδος μεταξυ Ολυμπιακου και ΑΕΚ, εξακολουθει να αποτελει η μεταγραφη του Ντεμη Νικολαιδη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεδριαζει απο τη μια το υπουργικο συμβουλιο και ασχολειται με την πορεια των εθνικων μας θεματων και ειδικοτερα τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, καθως και το εξοπλιστικο προγραμμα των ενοπλων δυναμεων, υψους 3 τρισεκατομμυριων δραχμων. Παντως, οι οριστικες αποφασεις για το εξοπλιστικο προγραμμα, θα ληφθουν τον επομενο μηνα σε αλλη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ, οπου θα παρουσιαστουν και οι τελικες εισηγησεις. Σημειωνεται οτι οι υπουργοι Οικονομικων απεκλεισαν το ενδεχομενο επιβολης νεων φορων για τη χρηματοδηση του εξοπλιστικου αυτου προγραμματος.

Στην αναγκη χαραξης μακροπροθεσμης ενιαιας στρατηγικης στα θεματα εξωτερικης και αμυντικης πολιτικης, σημερα που η χωρα αντιμετωπιζει μεγαλους κινδυνους, αναφερθηκαν ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, μιλωντας σε ημεριδα του ινστιτουτου διεθνων σχεσεων του Παντειου Πανεπιστημιου. Ο κ. Εβερτ, αφου επεσημανε την αναγκη σφαιρικης στρατηγικης για την αντιμετωπιση των προβληματων της χωρας, κατηγορησε την κυβερνηση για ελλειψη συντονισμου των συναρμοδιων υπουργειων Εξωτερικων και Αμυνας. Ζητησε τη θεσμοθετηση ενος οργανου στο υπουργειο Εξωτερικων με τη συμμετοχη των αρμοδιων υπηρεσιακων παραγοντων και στελεχων απο ολα τα κομματα. Επανελαβε δε την προταση του κομματος του για συκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων υπο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας ταχθηκε υπερ ενος μακροπροθεσμου προγραμματος εξοπλισμων, το οποιο οπως ειπε, δεν θα επηρεαζεται απο την αλλαγη κυβερνησεων.

Απο την πλευρα του, ο κ. Αρσενης, τονισε οτι υπαρχει συντονισμος στην κυβερνηση μεσω του ΚΥΣΕΑ. Προσθεσε, οτι οι εξοπλισμοι περνουν πλεον πριν απο την εγκριση τους, απο τη διαρκη επιτροπη εξωτερικων και αμυνας της Βουλης, ωστε να γινεται διακομματικη συζητηση. Επεσημανε οτι η ευρωπαικη πολιτικη δεν καλυπτει την ασφαλεια της Ελλαδας καθως δεν υπαρχει ενιαια εξωτερικη πολιτικη στην Ευρωπη. Ειπε, οτι η Ελλαδα βρισκεται στο σταυροδρομι το οποιο ειναι αντικειμενο ανταγωνισμων για ζωνες επιρροων, οχι μονο απο την Ευρωπαικη Ενωση αλλα και απο τις Ηνωμενες Πολιτειες και τη Ρωσια. Αναφερομενος στην Τουρκια, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας τονισε οτι εχει ιδιομορφη συμπεριφορα και ακολουθει επεκτατικη πολιτικη με στοχο τη συρρικνωση του ελληνισμου.

Στο μεταξυ, συνεχιζονται και σημερα οι εντονες αντιδρασεις της Αγκυρας για τη συμφωνια αμυντικης συνεργασιας μεταξυ της Ελλαδος και της Αρμενιας. Ο εκπροσωπος του τουρκικου Υπουργειου Εξωτερικων δηλωσε το πρωι οτι "η συμφωνια αποτελει νεα εκφραση της πολιτικης εντασης που ακολουθει η Ελλαδα στην περιοχη". Τονισε οτι οι προσπαθειες της Ελλαδος να περικυκλωσει την Τουρκια απο στρατιωτικη αποψη, εχουν φθασει σε βαθμο που απειλουν την ειρηνη και σταθεροτητα στη περιοχη και προσθεσε οτι "θα υποστουν ζημια οσοι επιχειρουν να πληξουν τα συμφεροντα ασφαλειας της Τουρκιας". "Η συμφωνια, κατεληξε ο Τουρκος αξιωματουχος, θα επιφερει ζημια και στις προσπαθειες που καταβαλονται για την ειρηνη και την σταθεροτητα στη περιοχη του Καυκασου".

Στην Κυπρο εχουν τεθει σε αυξημενη επιφυλακη οι ενοπλες δυναμεις καθως ηδη βρισκεται σε εξελιξη η μεγαλη τουρκικη αεροναυτικη ασκηση "Θαλασσολυκος '96", ενω σημερα αρχιζει αλλη ασκηση με την επωνυμια "Ταυρος" που θα διαρκεσει τρεις ημερες. Οι δυο ασκησεις εξελισσονται στο νοτιο Αιγαιο και στη θαλασσια περιοχη βορεια της Κυπρου. Στα κατεχομενα κατεπλευσαν χθες τεσσερα τουρκικα πολεμικα σκαφη, ενω σημερα θα γινουν αποβατικες ενεργειες στην περιοχη της κατεχομενης Κερυνειας. Στο λιμανι της Λεμεσσου, βρισκεται απο χθες η φρεγατα του ελληνικου πολεμικου ναυτικου "ΕΛΛΗ", οπου θα παραμεινει μεχρι αυριο. Χθες, ελληνικα μαχητικα αεροσκαφη, πεταξαν πανω απο περιοχες της Κυπρου, στο πλαισιο του ενιαιου αμυντικου σχεδιασμου, Ελλαδας-Κυπρου.

Αναστατωση αναμενεται να προκαλεσει στην αγορα αυτοκινητων και την αγορα καυσιμων η προταση της Ευρωπαικης Επιτροπης για σταδιακη καταργηση εως το 2000 της χρησης της απλης και σουπερ βενζινης και την αντικατασταση τους με αμολυβδη. Το πρωι η υφυπουργος Περιβαλλοντος, Ελισαβετ Παπαζωη, δηλωσε οτι θα υπαρξει πολυς δρομος μεχρι να υλοποιηθει η αποφαση αυτη, η οποια οπως ειπε, ειναι προταση της επιτροπης. Προκειται, τονισε, να υπαρξουν και αποφασεις απο το Συμβουλιο Υπουργων. Η κ. Παπαζωη ειπε οτι τα κινητρα ειναι σαφως οικονομικα ενω εκανε λογο για βιαιη παρεμβαση στην ελληνικη αγορα και τονισε οτι ολη η οικονομια θα παει για την αλλαγη των αυτοκινητων. Σημειωνεται οτι η προταση αναμενεται να προκαλεσει σοβαρες ανακαταταξεις στην αγορα αυτοκινητων και καυσιμων ιδιαιτερα στη χωρα μας οπου παραμενει υψηλος ο αριθμος των μη καταλυτικων μοντελων.

Μια ιδιαιτερα διαφορετικη συνεδριαση πραγματοποιηθηκε το πρωι στη Βουλη, καθως στα εδρανα καθησαν 300 μαθητες, απο ολα τα λυκεια της χωρας, αντι των βουλευτων. Κατα την ειδικη αυτη συνεδριαση της Βουλης των εφηβων, οι εξι εισηγητες των διαρκων κοινοβουλευτικων επιτροπων και οι 30 ομιλητες παρουσιασαν στις εισηγησεις τους, τις προτασεις τους που αφορουν ολο το φασμα της πολιτικης ζωης, της κοινωνιας, της Παιδειας, του πολιτισμου, της οικονομιας και των εθνικων θεματων. Οι 300 της Βουλης των Εφηβων, επιλεχθηκαν απο 17. 000 μαθητες ολης της χωρας. Τη συνεδριαση παρακολουθησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αρχηγοι και εκπροσωποι των κομματων.

Συνεδριαζει στις 3 το μεσημερι στη Χαριλαου Τρικουπη, το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, υπο τη σκια των εσωκομματικων αντιπαραθεσεων, ενοψει του συνεδριου του κυβερνωντος κομματος. Ο Γραμματεας Κωστας Σκανδαλιδης, εμφανιστηκε αισιοδοξος για το ενδεχομενο συμφωνιας κορυφης πριν απο το συνεδριο μετα την καταμετρηση των ψηφων στις εκλογες για την αναδειξη των αντιπροσωπων. Συμφωνα με πληροφοριες, εντος των ημερων, ο κ. Σκανδαλιδης αναμενεται να συναντηθει στην Εκαλη, με τον Προεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου. Χθες, ο Ακης Τσοχατζοπουλος, μιλωντας στο ΜΕΓΚΑ προσπαθησε να ριξει τους τονους που προκαλεσε η συνεντευξη του στο "ΒΗΜΑ". Επεμεινε στο θεμα εκλογης αντιπροεδρου και επανελαβε οτι το συνεδριο θα αποφασισει για το ποιος θα οδηγησει το κομμα στις προσεχεις εκλογες. Για τον κ. Σημιτη τονισε πως αναμφισβητητα λειτουργει ως πρωθυπουργος ολου του ΠΑΣΟΚ, προσθεσε ομως, πως θα ειναι ομαδαρχης στην περιπτωση που διεκδικησει και την κομματικη ηγεσια. Ο κ. Τσοχατζοπουλος, αφησε εκ νεου αιχμες για τον κ. Παγκαλο, επισημαινοντας παντως οτι ο χαρακτηρισμος οτι ειναι επικινδυνος, οτι αυτο ισχυε για πριν απο πεντε μηνες.

Συνεχιστηκαν και σημερα οι καταθεσεις στις ανακρισεις απο τον εφετη ανακριτη σχετικα με την υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ. Κατεθεσαν δυο εκπροσωποι της εταιριας "Νορθερμ Τελεκομ" Θωμας Λαναρας και Κωνσταντινος Λιμπουσακης. Σημειωνεται οτι η εταιρια αυτη ειχε αποκλειστει απο το διεθνη διαγωνισμο.

Στο αρχειο τεθηκε τελικα απο τον προισταμενο της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Αθηνων Αναστασιο Κανελλοπουλο η δικογραφια της προκαταρκτικης εξετασης που διενηργησε αναφορικα με τη γνωστη δηλωση του προεδρου της ``ΙΝΤΡΑΚΟΜ``, Σωκρατη Κοκκαλη, περι εκβιασμου και ανομου συμπλεγματος οικονομικο-πολιτικων συναλλαγων. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Κοκκαλης κατα την καταθεση του στον κ. Κανελλοπουλο, ανακαλεσε κατ'αρχην τα περι ``εκβιασμων`` που αναφερεται στην ανακοινωση της ``ΙΝΤΡΑΚΟΜ`` κατονομαζοντας παραλληλα στην καταθεση του ορισμενα προσωπα που κατα την αποψη του εξυπηρετουν ξενα συμφεροντα και κρυβονται μαλιστα πισω απ'αυτα. Ο κ. Κανελλοπουλος εκρινε οτι απο την προκαταρκτικη εξεταση που διενηργησε δεν στοιχειοθετουνται ποινικα και αυτεπαγγελτως διωκομενα αδικηματα.

Τρεις σπειρες ναρκωτικων που διακινουσαν ηρωινη και κοκαινη εξαρθρωθηκαν απο την αστυνομια. Ειδικοτερα, εξαρθρωθηκε σπειρα Τουρκων εμπορων ναρκωτικων, οι οποιοι δρουσαν στην Αθηνα και διακινουσαν ηρωινη που μετεφεραν στη χωρα μας απο την Τουρκια μεσω Εβρου. Μελη της σπειρας ειναι ο Αιαν Σεζερ 35 ετων, Χασιμ Εφε 32 ετων και Μπαιραν Μπαλκαν 34 ετων. Στην κατοχη τους βρεθηκαν και κατασχεθηκαν πεντε κιλα ηρωινης. Εξαλλου, συνεληφθησαν δυο αδερφια, ο Ιωαννης και η Ζανετα Κανδρη ηλικιας 40 και 34 ετων, καθως και η συνεργατης τους Αικατερινη Φωτη, 36 ετων, γιατι εισηγαγαν και διακινουσαν στη χωρα μας μεγαλες ποσοτητες ηρωινης και χασις. Στην κατοχη τους βρεθηκαν 850 γραμμαρια ηρωινης, περισσοτερα απο εναμισυ κιλο χασις και περιπου 1700 μετοχες ανωνυμων εταιριων. Τελος, συνεληφθησαν στον ανατολικο αερολιμενα ενας Αργεντινος και ενας Ιταλος, οι οποιοι αποπειραθηκαν να περασουν στη χωρα μας, δυο κιλα κοκαινης. Στο μεταξυ συμφωνα με στοιχεια της Διωξης Ναρκωτικων στο πρωτο εξαμηνο του 1996, κατασχεθηκαν 15 κιλα κοκαινης. Σημειωνεται οτι τα δυο προηγουμενα χρονια ειχαν κατασχεθει συνολικα 4 κιλα κοκαινης.

Με αποφαση του υπουργου Δημοσιας Ταξεως Κωστα Γειτονα δεν θα ισχυουν απο την ερχομενη Παρασκευη εως τις 5 Ιουλιου τα περιοριστικα μετρα κυκλοφοριας των αυτοκινητων στο κεντρο της Αθηνας προκειμενου να διευκολυνθουν οι μαθητες στις γενικες εξετασεις. Η αποφαση αυτη ισχυει μονο για οσους θα μεταφερουν υποψηφιους, καθηγητες η μελη των εξεταστικων επιτροπων και βαθμολογητες.

``Καθε παραταξη βγαζει -σαν την ΕΦΕΕ- τα δικα της αποτελεσματα``, απαντησε ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος σε ερωτηση δημοσιογραφου σχετικα με τους συσχετισμους στο εσωτερικο του κομματος που διαμορφωνονται ενοψει του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ. Ακομα, ο κ. Γιαννοπουλος σχολιασε -χαριτολογωντας- τις εκλογες στη Ρωσια. Δηλωσε συμπαθεια προς τον Ζουγκανοφ και σημειωσε οτι ηταν ετοιμος να του στειλει συγχαρητηρια σε ενδεχομενο νικης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατα της υποψηφιοτητας του κομμουνιστη υποψηφιου Γκεναντι Ζουγκανωφ στο δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια ταχθηκε ο μεταρρυθμιστης Γκριγκορι Γιαβλινσκι, ο οποιος ηλθε τεταρτος στον πρωτο γυρο με ποσοστο 7,4%. Ο ιδιος παντως απεφυγε να καλεσει ευθεως τους οπαδους του να ψηφισουν τον προεδρο Γελτσιν. Στο μεταξυ, η ρωσικη βουλη αποφασισε σημερα τη διερευνηση των καταγγελιων του νεου γραμματεα του Συμβουλιου Ασφαλειας της Ρωσιας στρατηγου Αλεξαντερ Λεμπεντ για αποπειρα του πρωην υπουργου Αμυνας Παβελ Γκρατσωφ να προκαλεσει στρατιωτικη εξεγερση.

Εκκληση στη Συρια να προχωρησει απο κοινου με το Ισραηλ σε συμβιβασμους για την ειρηνη στη Μεση Ανατολη απηυθυνε ο νεος υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ, Νταβιντ Λεβι. Το πρωι ο Σιμον Περες παρεδωσε την εξουσια στον νεοεκλεγεντα πρωθυπουργο του Ισραηλ, Βενιαμιν Νετανιαχου, ο οποιος απεσπασε χθες ψηφο εμπιστοσυνης απο την Κνεσετ. Στο μεταξυ, ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ απηυθυνε σημερα εκκληση στη διεθνη κοινοτητα να διασφαλισει την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας στη Μεση Ανατολη. Εκκληση για την επαναληψη των συνομιλιων και την "εφαρμογη των ηδη συναφθεισων συμφωνιων" με την Παλαιστινιακη Αρχη, απηυθυνε στην νεα ισραηλινη κυβερνηση και ο υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας, Ερβε Ντε Σαρετ.

Την παραταση της καταστασης εκτακτου αναγκης σε δεκα νοτιανατολικες επαρχιες της χωρας οπου δρουν οι Κουρδοι αυτονομιστες ανταρτες ενεκρινε η τουρκικη βουλη, υστερα απο προταση της κυβερνησης. Στο μεταξυ ο βουλευτης του κομματος του Ορθου Δρομου, Χαμντι Ουτσπιναρλαρ παραιτηθηκε το πρωι απο το κομμα διαμαρτυρομενος για τα σχεδια της Τανσου Τσιλερ να συγκροτησει κυβερνηση με τους ισλαμιστες του Νετσμετιν Ερμπακαν. Προκειται για το δευτερο βουλευτη του Ορθου Δρομου που παραιτειται απο το κομμα την τελευταια εβδομαδα.

Χωρις τις περικοπες της βοηθειας προς την Τουρκια εγκριθηκε χθες βραδυ απο υποεπιτροπη της αμερικανικης Γερουσιας το νομοσχεδιο για την εξωτερικη βοηθεια, υψους 12. 2 δις δολαριων. Την προηγουμενη εβδομαδα το Κογκρεσο ειχε ψηφισει υπερ των περικοπων στην υψους 25 εκατομμυριων δολαριων βοηθεια προς την Τουρκια, εκτος εαν η Αγκυρα προβει στη αρση του εμπαργκο κατα της Αρμενιας και αναγνωρισει τη γενοκτονια των Αρμενιων προ 70 ετων περιπου. Στο νομοσχεδιο που ενεκρινε ομως η Γερουσια δεν περιλαμβανονται οι περικοπες στην βοηθεια προς την Τουρκια.

Διατροφη που κατα βαση περιλαμβανει τροφες πλουσιες σε βιταμινη Β μπορει να συμβαλει σημαντικα στην αποφυγη τουλαχιστον 13. 500 θανατων καθε χρονο που οφειλονται στη στεφανιαια νοσο στις Ηνωμενες Πολιτειες, επισημαινει αμερικανικη μελετη που δημοσιευει σημερα η Επιθεωρηση της Ιατρικης Αμερικανικης Ενωσης. Συμφωνα με τη μελετη, χρειαζεται η καθημερινη ληψη 400 μικρογραμμαριων βιταμινης Β, δηλαδη διπλασια ποσοτητα απο αυτη που συστηνουν οι αμερικανικες υγειονομικες αρχες. Τα λαχανικα και το συκωτι των θηλαστικων ειναι ιδιαιτερα πλουσια σε βιταμινη Β, που ειναι ουσια κατα της αναιμιας και παιζει βασικο ρολο στο φυσιολογικο μεταβολισμο των κυτταρων και του ιστου, σημειωνει η μελετη.

Το ΝΑΤΟ και η Δυτικοευρωπαικη Ενωση ανακοινωσαν σημερα οτι τερματιζουν το ναυτικο αποκλεισμο στην Αδριατικη, μετα την αρση του εμπαργκο οπλων που ειχε επιβαλει ο ΟΗΕ στις δημοκρατιες της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Η αποφαση ακολουθει τη χθεσινη αρση του εμπαργκο οπλων του ΟΗΕ βασει της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον. Τονιζεται παντως οτι οι επιχειρησεις θα επαναληφθουν αν κριθει αναγκαιο.

Τουλαχιστον εξι στρατιωτες σκοτωθηκαν και 24 τραυματισθηκαν κατα τη συγκρουση δυο ελικοπτερων, Μπλακχοουκ, του αμερικανικου στρατου, στη στρατιωτικη βαση του Φορτ Καμπελ, στην πολιτεια Κεντακυ. Τα δυο ελικοπτερα συγκρουσθηκαν χθες βραδυ κατα την εκτελεση ασκησης εικονικης επιθεσης στη διαρκεια στρατιωτικων επιδειξεων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Εργασιας πραγματοποιησαν το πρωι οι εργαζομενοι στην Πειραικη-Πατραικη της Πατρας που ζητουν την επαναλειτουργια του εργοστασιου. Αντιπροσωπεια των εργαζομενων συναντηθηκε με τον υπουργο εργασιας Λαμπρο Κανελλοπουλο, ο οποιος τους διαβεβαιωσε οτι το θεμα αυτο θα απασχολησει συντομα την κυβερνητικη επιτροπη. Στη συνεχεια οι συγκεντρωθεντες εκαναν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου.

Στο αυτοφωρο οδηγουνται σημερα ο καπετανιος και ο ιδιοκτητης του υπο Ονδουρας σημαια πλοιο, που εντοπιστηκε την Κυριακη στον Κολπο της Ελευσινας, μεταφεροντας 136 Ινδους και Πακιστανους λαθρομεταναστες, τους οποιους ειχε παραλαβει απο την κατεχομενη Κυπρο.

Τεσσερις Αλβανους λαθρομεταναστες μετεφερε απο την Επισκοπη της Ναουσας στη Χαλκιδικη, με το ημιφορτηγο του, γεωργος, ο οποιος συνεληφθη απο αστυνομικους στη Νεα Καλλικρατεια. Προκειται για τον Αλεξανδρο Κουρτιδη, 47 χρονων, κατοικο Επισκοπης, ο οποιος πηρε 20. 000 δραχμες απο τους Αλβανους για τη μεταφορα τους. Ο Κουρτιδης θα οδηγηθει σημερα στον Εισαγγελεα ενω οι Αλβανοι πηραν ηδη το δρομο για την πατριδα τους μεσω της διαδικασιας επαναπροωθησης τους στην Αλβανια.

Μονο τα εκτακτα περιστατικα θα εξυπηρετουνται στα δημοσια νοσοκομεια ολης της χωρας μεχρι την Παρασκευη μετα την αποφαση των νοσοκομειακων γιατρων να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους, διαμαρτυρομενοι για το νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας.

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, θα μιλησει το βραδυ σε ανοιχτη συγκεντρωση στο Πεδιον του Αρεως, στα πλαισια της πολιτικης εξορμησης του κομματος. Εξαλλου, την Τριτη 25 του μηνος, ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ, Χαριλαος Φλωρακης, θα μιλησει σε ανοιχτη συγκεντρωση στην πλατεια Αριστοτελους στη Θεσσαλονικη.

Ενας Αργεντινος και ενας Ιταλος συνεληφθησαν τα ξημερωματα στο αεροδρομιο του Ελληνικου γιατι στις αποσκευες τους βρεθηκαν και κατασχεθηκαν δυο κιλα κοκαινης που προοριζοταν για την ελληνικη αγορα. Και οι δυο θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

Θυματα βιασμου επεσαν, στη Χαλκιδικη, δυο νεαρες Καναδεζες απο δυο Γεωργιανους και ενα Ρωσο, οι οποιοι συνεληφθησαν και ομολογησαν την πραξη τους. Οι δυο γυναικες κατηγγειλαν χθες το βραδυ, το επεισοδιο στο Αστυνομικο Τμημα Κασσανδρειας. Ειπαν οτι εκαναν ωτο- στοπ στην περιοχη της Φουρκας, οταν εμφανιστηκε επιβατικο αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν τρεις αγνωστοι, επιβιβαστηκαν ς`αυτο και στη συνεχεια οι τρεις ανδρες τις οδηγησαν σε δασικη περιοχη οπου και τις βιασαν. Με βαση την περιγραφη, που εδωσαν οι παθουσες, συνεληφθησαν λιγες ωρες αργοτερα οι τρεις δραστες, οι οποιοι σημερα θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα Πλημμελειοδικων Χαλκιδικης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τεσσερεις αγωνες συνεχιζεται σημερα στην Αγγλια το Ευρωπαικο Πρωταθλημα ποδοσφαιρου. Στις 6. 25 η Κροατια αντιμετωπιζει την Πορτογαλια, ενα παιγνιδι που θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την ΕΤ-2. Στις 9. 25 η ΕΤ-1 θα μεταδοσει απ'ευθειας τον αγωνα Ιταλιας-Γερμανιας ενω σε μαγνητοσκοπηση στις 11. 15 τη συναντηση Ρωσιας Τσεχιας. Τελος η ΕΤ-2 Θα μεταδοσει στη 1. 00 μετα τα μεσανυκτα σε μαγνητοσκοπηση τον αγωνα Τουρκιας-Δανιας.

Μηλον της εριδος για ΑΕΚ και Ολυμπιακο αποτελει η μεταγραφη του Ντεμη Νικολαιδη. Η "Ενωση" με νεα βελτιωμενη προσφορα δινει 250 εκατομμυρια δραχμες για συμβολαιο τριων χρονων ενω οι "Ερυθρολευκοι" 200 εκατομμυρια για συμβολαιο τεσσαρων χρονων. Στην ΑΕΚ λυθηκε κοινη συναινεσει το συμβολαιο του τερματοφυλακα Σπυρου Οικονομοπουλου, ενω στον Ολυμπιακο συναντηθηκε χθες ο προεδρος της ΠΑΕ Σωκρατης Κοκκαλης με το νεο προπονητη της ομαδας, Ντουσαν Μπαγεβιτς.

Ο Παναθηναικος εχει επικεντρωσει το ενδιαφερον του στην ολοκληρωση των μεταγραφων του Πολωνου Μαρτιν Μιετσελ και του Βορειοηπειρωτη Μπλενταρ Κολα απο τον Απολλωνα. Οι σχετικες επαφες εχουν γινει και εντος των ημερων αναμενονται εξελιξεις. Για το θεμα του Πολωνου επιθετικου αναμενεται το Σαββατο στην Αθηνα, ο Καζιμιρ Γκορσκι, προκειμενου να ενημερωσει τον προεδρο των "πρασινων" Γιωργο Βαρδινογιαννη, για την πορεια της υποθεσης. Στο μεταξυ η περσινη πρωταθλητρια Τουρκιας, Μπεσικτας, προσκαλεσε τον Παναθηναικο για φιλικο αγωνα στην Κωνσταντινουπολη.

Ομως στο μπασκετ "βιαστηκε" ο Παναθηναικος να ανακοινωσει, την περασμενη Κυριακη την αποκτηση του Ιταλοσλοβενου Γκρεγκορ Φουτσκα, χωρις η μεταγραφη να εχει ολοκληρωθει. Το προβλημα εντοπιζεται στην ιταλικη ομοσπονδια μπασκετ, που θεωρει πως ο παικτης εχει ακομη ενα χρονο συμβολαιο με τη Στεφανελ Μιλανο και ετσι αρνειται να δωσει τη ``μπλε`` καρτα για να ολοκληρωθει η μεταγραφη.

Νεες εξελιξεις σημειωθηκαν στο θεμα του Μπανε Πρελιεβιτς στον ΠΑΟΚ. Σημερα ηταν να επισημοποιηθει η προφορικη συμφωνια των δυο πλευρων και να μπουν οι υπογραφες στο νεο τετραετες συμβολαιο του ομογενη μπασκετμπολιστα. Ομως προεκυψε διαφωνια στην ετησια αποζημιωση και ο παικτης δηλωσε οτι τον κοροιδευουν και πως ο ΠΑΟΚ αποτελει παρελθον γι αυτον.

Ο "χρυσος" μας Ολυμπιονικης και παγκοσμιος πρωταθλητης της Αρσης Βαρων, Πυρρος Δημας, θα ειναι ο πρωτος αθλητης που θα μπει στις 19 Ιουλιου στο Ολυμπιακο σταδιο της Ατλαντα, κατα τη διαρκεια της τελετης εναρξης των Ολυμπιακων Αγωνων, αφου θα ειναι ο σημαιοφορος της Ελληνικης ομαδας. Ακομη η Ολομελεια της Επιτροπης Ολυμπιακων Αγωνων, ενεκρινε τη συνθεση της Ολυμπιακης ομαδας, η οποια αποτελειται απο 120 περιπου αθλητες και αθλητριες οι οποιοι θα εκπροσωπουν 17 αθληματα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Το απογευμα ομως στα ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και θα εκδηλωθουν λιγες τοπικες βροχες και καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και προσκαιρα στο νοτιανατολικο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 28 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 30 και στα νησια του Αιγαιου τους 27 βαθμους Κελσιου. Αυριο σε ολη τη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα ειναι πιθανο να σημειωθουν λιγες καταιγιδες στα ορεινα της Μακεδονιας και της Θρακης. οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Thursday, 20 June 1996 - 3:08:31