Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 21)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στην Κυπρο χτυπησε σημερα η τουρκικη προκλητικοτητα, με μαχητικα αεροσκαφη να πραγματοποιουν χαμηλη πτηση πανω απο την ελευθερη Λευκωσια.
  • Για την τουρκικη προκλητικοτητα ενημερωσε ο Κωστας Σημιτης τους Ευρωπαιους ηγετες στη Συνοδο του Συμβουλιου Κορυφης στη Φλωρεντια. Θα αρουμε το βετο μονο εφοσον υπαρξουν σοβαροτατες προυποθεσεις, κατεστησε σαφες ο πρωθυπουργος.
  • Ηρεμα και ομαλα κυλησε η πρωτη μερα των γενικων εξετασεων. Ανθρωπινο, επικαιρο και ενδιαφερον το θεμα της εκθεσης που διαγωνισθηκαν οι τρεις πρωτες δεσμες.
  • Πυρετωδεις διαβουλευσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου. Αυριο Κεντρικη Επιτροπη, την Κυριακη συναντηση Παπανδρεου-Σκανδαλιδη. Νεα προταση κατεθεσε στο Εκτελεστικο ο Μανωλης Δασκαλακης.
  • Με εισηγηση του Μιλτιαδη Εβερτ και ομιλιες των κυριων Βαρβιτσιωτη και Μητσοτακη αρχισε σε χαμηλους τονους η Εθνικη Συνδιασκεψη της Νεας Δημοκρατιας.
  • Την αναγκη να προωθηθει ταχυτατα το επενδυτικο προγραμμα του ΟΤΕ τονισε ο Χαρης Καστανιδης. Διαψευδει ο προεδρος του Οργανισμου τα περι αυξησεων στα τιμολογια.
  • Εκλεισε για καλοκαιρινες διακοπες η βουλη. Στις 9 Ιουλιου το πρωτο τμημα διακοπων. Την πρωτη Δευτερα του Οκτωβριου η επομενη Συνοδος.
  • Εντος του καλοκαιριου θα ψηφισθει στη βουλη το νομοσχεδιο για τους ανυποτακτους διαβεβαιωσε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας.
  • Τον τερματισμο της κρισης με τις τρελλες αγελαδες αποφασισαν οι 15 στη Φλωρεντια.
  • Κρισιμη συναντηση για το σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου της Τανσου Τσιλερ με τον ισλαμιστη ηγετη. Αλλοι 4 βουλευτες αποσκιρτησαν απο το κομμα της Τσιλερ.
  • Τουλαχιστον 260 νεκροι στην Ινδια εξαιτιας θυελλωδων ανεμων.
  • Εικοσιεξαχρονος αστυνομικος υπεθαλπτε δραπετη στη Θεσσαλονικη και τον προμηθευε με πιστολι και στολη αστυνομικου.
  • Ανησυχει η ΕΠΟ για το ενδεχομενο αποκλεισμου των ελληνικων ομαδων απο διεθνεις διοργανωσεις.
  • Μεταγραφικος πυρετος στο μπασκετ και το ποδοσφαιρο.
  • Πτωση 1,10% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεες διαστασεις πηρε σημερα η τουρκικη προκλητικοτητα, με επικεντρο αυτη τη φορα την Κυπρο, οπου εξελισσεται η αεροναυτικη ασκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ. Δυο τουρκικα πολεμικα αεροσκαφη πεταξαν λιγο πριν το μεσημερι σε πολυ χαμηλο υψος πανω απο τα προαστεια της ελευθερης Λευκωσιας, παραβιαζοντας το ΦΙΡ της κυπριακης πρωτευουσας. Παραλληλα, επληξαν εικονικους στοχους με πραγματικα πυρα στην κατεχομενη περιοχη, νοτιως του Πενταδακτυλου, στην περιοχη του παρανομου αεροδρομιου της Τυμπου. Η ειρηνευτικη δυναμη του ΟΗΕ στην Κυπρο διαμαρτυρηθηκε εντονα για την προκλητικη σταση των Τουρκων, ενω η κυπριακη κυβερνηση προεβη σε διαβηματα διαμαρτυριας. Στην Αθηνα το υπουργειο Εθνικης Αμυνας παρακολουθει στενα και διακριτικα τις εξελιξεις και συμφωνα με πληροφοριες δεν προκειται να ακολουθησει την Τουρκια στις κινησεις εντυπωσιασμου που προβαινει. Ωστοσο, σε ετοιμοτητα βρισκονται το Ναυτικο και η Αεροπορια μας, καθως η τουρκικη ασκηση μεταφερεται βορειοτερα και θα ολοκληρωθει την Κυριακη με αποβαση στα τουρκικα παραλια απεναντι απο το Καστελλοριζο.

Για την τουρκικη προκλητικοτητα ενημερωσε ο πρωθυπουργος τους ηγετες της Ευρωπαικης Ενωσης, στη συνεδριαση του Ευρωπαικου Συμβουλιου της Φλωρεντιας. Ο κ. Σημιτης παιρνοντας αφορμη απο το βετο που εχει θεσει η Βρετανια για το θεμα των τρελλων αγελαδων, ειπε πως αν ο κ. Μειτζορ θεωρει ως ιδιαιτερως σημαντικο για τη χωρα του το θεμα αυτο τοτε ολοι οφειλουν να κατανοησουν ποσο σημαντικο ειναι ενα προβλημα που εχει σχεση με τη διασφαλιση της εθνικης ακεραιοτητας ενος κρατους-μελους. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Μειτζορ ενοχληθηκε απο την παρεμβαση του πρωθυπουργου και κατα τη διαρκεια που μιλαγε ο κ. Σημιτης ειχε κατεβασει τ'ακουστικα του. Αναφορικα με τις πιεσεις που δεχεται η Αθηνα για την αρση του βετο στη χρηματοδοτηση του κοινοτικου προγραμματος ΜΕΔΑ, μεσω του οποιου πρεπει να παρει κονδυλια και η Τουρκια ο κ. Σημιτης τονισε πως η Ελλαδα θα αρει τις επιφυλαξεις της μονο εφοσον υπαρξουν σοβαροτατες προυποθεσεις, τις οποιες ομως δεν προσδιορισε.

Ο συμβουλος του Μεσουτ Γιλμαζ, πρεσβης Γιαλιμ Εραλπ, σε συνεντευξη του στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ, που δημοσιευεται αυριο, προσπαθει να ριξει τους τονους λεγοντας οτι υπαρχει ριζικη αλλαγη στην πολιτικη της Τουρκιας απεναντι της Ελλαδας, καθως η Αγκυρα για πρωτη φορα αποδεχθηκε την παραπομπη ολων των προβληματων στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης και την υπογραφη συμφωνου μη επιθεσεως μεταξυ των δυο χωρων. Ο κ. Εραλπ τονισε οτι η Τουρκια δεν επιδιωκει αναθεωρηση της συνθηκης της Λωζανης, αλλα ωστοσο αρνηθηκε να συζητησει τις θεσεις της Αγκυρας για τα Ιμια και τη Γαυδο και επανελαβε την παγια προταση για διμερη διαλογο.

Σε υψηλα ποσοστα, που κυμαινονται απο 92,3% μεχρι 93,5%, κυμανθηκε η συμμετοχη των υποψηφιων στις τρεις πρωτες δεσμες, που ανοιξαν την αυλαια των φετινων γενικων εξετασεων, διαγωνιζομενοι στην εκθεση.Η πρωτη μερα των εξετασεων κυλησε ομαλα και χωρις ιδιαιτερα προβληματα, ενω βατο και αρκετα ενδιαφερον χαρακτηρισθηκε το θεμα της εκθεσης που επελεξε η κεντρικη επιτροπη εξετασεων. Απο τους υποψηφιους ζητηθηκε να εξηγησουν τους λογους που προκαλουν τη σημερινη μορφη εκμεταλλευσης της παιδικης εργασιας, στο συγχρονο κοσμο και να διατυπωσουν τις σκεψεις τους για τη θεση που πρεπει να εχει το παιδι στη σημερινη κοινωνια. Ανθρωπινο, επικαιρο και ενδιαφερον χαρακτηρισαν το θεμα ορισμενοι υποψηφιοι, ενω αλλοι ειπαν οτι δεν ταιριαζε στη μορφη της εκπαιδευσης των μαθητων. Ο υπουργος Παιδειας επισκεφθηκε το εξεταστικο κεντρο στο Θησειο και ειχε την ευκαιρια να συνομιλησει με μαθητες και γονεις. Οι εξετασεις συνεχιζονται αυριο με τους υποψηφιους της τεταρτης δεσμης να διαγωνιζονται στο μαθημα της εκθεσης.

Με ομιλια του Μιλτιαδη Εβερτ αρχισαν στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας οι εργασιες της 6ης Εθνικης Συνδιασκεψης της Νεας Δημοκρατιας. Ο κ. Εβερτ προεβλεψε οτι μπορει να διεξαχθουν εκλογες ανα πασα στιγμη καθως, οπως υποστηριξε, οι εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ειναι απροβλεπτες και καλεσε τα στελεχη της παραταξεως του σε συσπειρωση και συστρατευση. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας τονισε οτι το κομμα του ειναι η τελευταια ελπιδα για την ανορθωση του τοπου, ενω υπογραμμισε οτι στον αγωνα για την ανακτηση της εξουσιας και τη νικη στις εκλογες υπαρχουν θεσεις μαχης για ολους, χωρις αποκλεισμους. Λιποταξιες, προσθεσε, δεν συγχωρουνται. Ο κ. Εβερτ παρουσιασε το προγραμμα της Νεας Δημοκρατιας σ'ολους τους τομεις και αναφερομενος στην εξωτερικη πολιτικη τονισε την αναγκη ενος αρραγους εθνικου μετωπου με ενιαια εξωτερικη και αμυντικη πολιτικη. Στο σημειο αυτο ασκησε δριμυτατη κριτικη στην κυβερνηση για τους χειρισμους της στον τομεα των ελληνοτουρκικων σχεσεων, και την κατηγοτησε για υποχωρητικοτητα και ελλειψη συντονισμου. Σε χαμηλους τονους κινηθηκαν και οι ομιλιες των κυριων Βαρβιτσιωτη και Μητσοτακη που ακολουθησαν στο βημα τον προεδρο του κομματος.

Πυρετωδεις διαβουλευσεις βρισκονται σε εξελιξη στα επιτελεια των κυριων Σημιτη και Τσοχατζοπουλου οι οποιοι δεν συζητησαν τελικα τα θεματα του συνεδριου, στη διαρκεια της πτησης τους προς τη Φλωρεντια, με αποτελεσμα ολα τα ζητηματα να παραμενουν ανοιχτα. Το μεσημερι το Εκτελεστικο Γραφειο συνεδριασε επι τρεις ωρες, ολοκληρωνοντας την εισηγηση προς το συνεδριο, η οποια θα συζητηθει αυριο στην Κεντρικη Επιτροπη, αποντος του πρωθυπουργου, ο οποιος βρισκεται στη Φλωρεντια. Οι πληροφοριες που διαρρεουν αναφερουν οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος θα εμμεινει στην αναγκη εκλογης αντιπροεδρου, που δεν θα ειναι διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο πρωθυπουργος θα ζητησει τη διασφαλιση πολιτικων ορων για την απερισπαστη διακυβερνηση της χωρας, θα προτεινει να μην εκλεγει αντιπροεδρος, αλλα να αντικαθιστα ο πρωθυπουργος τον προεδρο του κομματος οταν αυτος κωλυεται να ασκησει τα καθηκοντα του. Παντως, αν το συνεδριο αποφασισει εκλογη αντιπροεδρου, τοτε ο Κωστας Σημιτης θα θεσει υποψηφιοτητα. Το μελος του Εκτελεστικου Γραφειου Μανωλης Δασκαλακης, εκανε μια διαφορετικη προταση, συμφωνα με την οποια ο πρωθυπουργος να οδηγησει το κομμα στις προσεχεις εκλογες και να αντικαθιστα τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ σε θεματα που αφορουν το κοινοβουλιο, ενω ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα αντικαθιστα τον κ. Παπανδρεου στα θεματα που εχουν σχεση με το κομμα. Ο κ. Σκανδαλιδης θα συναντηθει πιθανως την Κυριακη με τον Ανδρεα Παπανδρεου, ενω θα ζητησει συναντηση και με τον Κωστα Σημιτη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε συμφωνια κατεληξαν οι 15 της Ευρωπαικης Ενωσης που συνερχονται στη Φλωρεντια για τον τερματισμο της κρισης απο την ασθενεια των τρελλων αγελαδων. Ο βρετανος πρωθυπουργος, Τζον Μειτζορ, αποδεχθηκε το εγγραφο που προταθηκε απο την Ευρωπαικη Ενωση το οποιο αναφερει τους ορους για την προοδευτικη επαναληψη των εξαγωγων βρετανικων βοδινων προς τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης και τριτες χωρες.

Κρισιμη συναντηση με τον ηγετη του ισλαμικου κομματος, Ευημερια, Νετζμετιν Ερμπακαν εχει αποψε η ηγετης του κομματος του Ορθου Δρομου Τανσου Τσιλερ, προκειμενου να αποφασισουν εαν θα συμπραξουν σε μια κυβερνηση συνασπισμου. Το κομμα ομως της κ. Τσιλερ σπαρασσεται καθως τεσσερις βουλευτες αποσκιρτησαν σε ενδειξη διαμαρτυριας για την πιθανη συνεργασια με τους ισλαμιστες και προσχωρησαν στο κομμα της Μητερας Πατριδας του Μεσουτ Γιλμαζ. Την προηγουμενη εβδομαδα ειχαν αποσκιρτησει αλλοι δυο βουλευτες για τον ιδιο λογο.

Περισσοτεροι απο 260 νεκροι ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος των θυελλωδων ανεμων και των καταρρακτωδων βροχων που πληττουν την τελευταια εβδομαδα την δυτικη και νοτια Ινδια, ενω αγνοειται η τυχη 120 ψαραδων. Οι αρχες εκφραζουν τον φοβο οτι ο αριθμος των νεκρων θα αυξηθει δραματικα, καθως τα σωστικα συνεργεια δεν εχουν ακομα ολοκληρωσει το εργο τους.

Σε μονογραφη υπογραφης συμφωνιας κατεληξαν υστερα απο τεσσερις μηνες διαπραγματευσεων η Ευρωπαικη Ενωση και η Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας. Η συμφωνια προβλεπει συνεργασια σε ευρυ φασμα δραστηριοτητων και προωθηση του πολιτικου διαλογου, ενω η Ευρωπαικη Τραπεζα Επενδυσεων θα χρηματοδοτησει το προγραμμα αυτο με ποσο υψους 150 εκατ. ΕΨU.

Η ειρηνη επιτυγχανεται με διαπραγματευσεις και οχι με πιεσεις η απειλες, ανακοινωσε η ισραηλινη κυβερνηση του Μπεντζαμιν Νετανιαχου ενοψει της αραβικης συνοδου κορυφης που αρχιζει αυριο στο Καιρο. Κυριο θεμα της συνοδου ειναι οι αραβο-ισραηλινες σχεσεις μετα την ανοδο του συντηρητικου Νετανιαχου στο Ισραηλ, καθως και η τρομοκρατια, οι σχεσεις με το Ιραν και την Τουρκια.

Αρνητικη ηταν η αντιδραση του κυβερνωντος Δημοκρατικου Κομματος της Αλβανιας στο χθεσινο ψηφισμα του Ευρωκοινοβουλιου με το οποιο ζητειται να ακυρωθουν οι βουλευτικες εκλογες στην Αλβανια και να διεξαχθουν νεες. Ο Προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος Τριταν Σιεχου, επανελαβε οτι θεωρει τις εκλογες της 26ης Μαιου σωστες και ελευθερες, προσθετοντας οτι την 1η Ιουλιου αρχιζει τις εργασιες η Βουλη και η νεα κυβερνηση, η οποια συμφωνα με τα τελευταια αποτελεσματα καταλαμβανει τις 122 απο 140 εδρες του Κοινοβουλιου.

Θυελλα αντιδρασεων εχουν προκαλεσει σε ολοκληρη την Ολλανδια οι ολοσελιδες διαφημισεις της καπνοβιομηχανιας, Φιλιπ Μορις, με βασικο σλογκαν, Μπορεις να παθεις ευκολοτερα καρκινο τρωγοντας ενα μπισκοτο την ημερα, παρα καπνιζοντας, υποστηριζοντας οτι τα στοιχεια αυτα προκυπτουν απο μελετες του Πανεπιστημιου Χαρβαρντ. Το ολο θεμα προκαλεσε την αντιδραση των αρμοδιων ολλανδικων υπηρεσιων Υγειας, ολα ομως δειχνουν οτι μεχρι να ξεκαθαρισει η υποθεση, η γνωστη καπνοβιομηχανια θα συνεχισει τη διαφημιση της.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αυξηση της αστικης μοναδας του ΟΤΕ πανω απο τον πληθωρισμο και η μειωση μεσα σε μια πενταετια κατα 4. 500 του προσωπικου του οργανισμου, με τη μεθοδο της εθελουσιας εξοδου, ειναι οι βασικοι στοχοι του οργανισμου, οπως διατυπωθηκαν στο 19ο Συνεδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.Ο προεδρος της Ομοσπονδιας Γιωργος Μανιατης διευκρινησε οτι η μεσοσταθμικη αυξηση των υπηρεσιων του ΟΤΕ θα γινει σταδιακα και δεν θα ξεπερνα τον πληθωρισμο. Παντως ο προεδρος του ΟΤΕ κ. Παπουλιας ειπε οτι δεν ειναι στις προθεσεις της διοικησης η αυξηση των τιμολογιων.Ο υπουργος μεταφορων Χαρης Καστανιδης τονισε την αναγκη να προωθηθει ταχυτατα το επενδυτικο προγραμμα του ΟΤΕ και προσθεσε οτι εκτος απο τη σκανδαλολογια υπαρχει και η πραγματικοτητα των κερδων, που για το 1995 ανηλθαν στα 200 δις και το 1996 θα φθασουν τα 260 δις δρχ.

Θυροκολληθηκε το διαταγμα για το τελος της τριτης συνοδου της Βουλης. Το τελευταιο θεμα που απασχολησε τη Συνοδο της Βουλης που εληξε ηταν μια επερωτηση βουλευτων της Νεας Δημοκρατιας για τα προβληματα του προσωπικου του Λιμενικου Σωματος. Το πρωτο Τμημα Διακοπων της Βουλης θα συνελθει στις 9 Ιουλιου. Θα ακολουθησει ενα ακομα Τμημα Διακοπων τον Αυγουστο και ενα τριτο Διακοπων το Σεπτεμβριο. Η επομενη Συνοδος της Βουλης θα συνελθει συμφωνα με το Συνταγμα και τον Κανονισμο της Βουλης την πρωτη Δευτερα του Οκτωβριου.

Μεσα στο καλοκαιρι, θα ψηφισθει στη Βουλη, το νομοσχεδιο του υπουργειου Εθνικης Αμυνης που θα αντιμετωπιζει το θεμα των ανυποτακτων. Οπως δηλωσε ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Νικος Κουρης, υπαρχει ενα συνεχως ογκουμενο ρευμα ανυποτακτων που φθανει στους 17. 000 και ειναι ισοδυναμο τριων μεραρχιων. Το νομοσχεδιο προσθεσε, αντιμετωπιζει αυτο το θεμα, χωριζοντας τους σε κατηγοριες. Ετσι οι ηλικιας 32 εως 49 ετων θα μπορουν να υπηρετησουν στις Ενοπλες Δυναμεις, ενα τμημα της θητειας τους η να εξαγορασουν μερος της.

Απιστευτο και ομως αληθινο! Αστυνομικος κατηγορειται για υποθεση υποθαλψης δραπετη στη Θεσσαλονικη, στον οποιο μαλιστα οχι μονο εδωσε το ιδιωτικο υπηρεσιακο του πιστολι και στολη αστυνομικου, αλλα και αγορασε για λογαριασμο του και δυο πιστολια των 10 χιλιοστων απο τη Βουλγαρια. Προκειται για τον αστυφυλακα Ιωαννη Γεωργιαδη, 26 χρονων, που υπηρετει στην Υποδιευθυνση Μεταγωγων Δικαστηριων Θεσσαλονικης και εναντιον του οποιου κινηθηκε διαδικασια διαθεσιμοτητας. Ο δραπετης καταζητειται.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος θα μεταβει τη Δευτερα στο Στρασβουργο οπου την επομενη θα μιλησει ενωπιον της Κοινοβουλευτικης Συνελευσεως του Συμβουλιου της Ευρωπης. Ο κ. Στεφανοπουλος επεδωσε σημερα τα ξιφη στους νεους Σημαιοφορους που αποφοιτησαν απο τη Σχολη Ναυτικων Δοκιμων κατα τη διαρκεια ειδικης τελετης που πραγματοποιηθηκε το πρωι στις εγκαταστασεις της Σχολης.

Στα σπιτια τους επεστρεψαν αφου τους παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες η 7χρονη μαθητρια, Κατερινα Μεναγια, καθως και η 26χρονη συνοδος, Ευγενια Ζηνιανιτη που τραυματισθηκαν ελαφρα οταν το σχολικο λεωφορειο στο οποιο επεβαιναν συγκρουσθηκε με φορτηγο στην περιοχη της Λυκοβρυσης.

Με τη συμμετοχη δημοσιογραφων απ'ολη την Ελλαδα, της Ομογενειας, ανταποκριτων ξενου Τυπου, πανεπιστημιακων ειδικων σε θεματα επικοινωνιας, προσωπικοτητων απο την πολιτικη και πνευματικη ζωη, ξεκινησαν το πρωι στη Σαμοθρακη οι εργασιες του 5ου Πανελληνιου Δημοσιογραφικου Συνεδριου. Θεμα του συνεδριου, που ολοκληρωνεται την Κυριακη ειναι, Μεσα Μαζικης Επικοινωνιας και Δημοκρατια. Τις εργασιες του συνεδριου χαιρετισαν μεταξυ αλλων ο υπουργος Τυπου και ΜΜΕ Δημητρης Ρεππας και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.

Αρχιζει αυριο η δευτερη φαση της ασκησης επι χαρτου "ΚΡΙΣΗ ΔΕΕ 95/96", η οποια εντασσεται στο πλαισιο της συμμετοχης της χωρας μας στις δραστηριοτητες της Δυτικο-Ευρωπαικης Ενωσης. Αντικειμενο της ασκησης ειναι η εξασκηση των εμπλεκομενων σε διαδικασιες διευθετησης κρισεων και η διασφαλιση παροχης ανθρωπιστικης βοηθειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Απο σημερα ξεκινα και τυπικα ο διαλογος με αφετηρια το προσχεδιο νομου περι Πολιτιστικης Κληρονομιας, που δοθηκε στη δημοσιοτητα απο τον Υπουργο Πολιτισμου Σταυρο Μπενο. Για πρωτη φορα νομοθετειται στην Ελλαδα το Εθνικο Αρχειο Μνημειων, το ουσιαστικοτερο εργαλειο για την προστασια της Πολιτιστικης Κληρονομιας.

Στο Ηρωδειο θα εμφανισθει απο 24 εως 28 Ιουνιου το μπαλετο του Τοκιο. Το προγραμμα περιλαμβανει χορογραφιες των Μωρις Μπεζαρ, Ζωρζ Μπαλανσιν και Γιρζι Κιλιαν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ανησυχια της για την αντιμετωπιση του ελληνικου ποδοσφαιρου απο την ΦΙΦΑ , μετα την αναβολη της συζητησης στην Βουλη της τροπολογιας για το καταστατικο, εκφραζει η ποδοσφαιρικη ομοσπονδια. Η ΕΠΟ τονιζει οτι με τον τροπο αυτο επιμηκυνεται ο χρονος ψηφισης της τροπολογιας για αγνωστους λογους , ενω οι επομενες ενεργειες της θα αποφασιστουν σε εκτατη συνεδριαση της , η οποια θα γινει στις αρχες της επομενης εβδομαδας.

Μεταγραφικος πυρετος στις ομαδες μπασκετα και ποδοσφαιρου. Ο Μπανε Πρελεβιτς μετακομιζει απο τη Θεσσαλονικη στην Ιταλια. Ο τιγρης του ΠΑΟΚ δηλωσε οτι προκειται να συνεχισει την καριερα του στην Μπακλερ Μπολονια, με την οποια θα υπογραψει τριετες συμβολαιο συνεργασιας την επομενη εβδομαδα.

Ο Ιταλος μπασκετμπωλιστας της Μοντεκατινι Μαριο Μπονι επιβεβαιωσε την μεταγραφη του στον Αρη. Ο 33-χρονος Μπονι, που εχει συμφωνησει για συμβολαιο δυο χρονων με τον Αρη, δηλωσε χαρουμενος που θα παει στον Αρη, τους αγωνες του οποιου στην Ευρωπη, παρακολουθει απο μικρος.

Ο διεθνης μπασκετμπολιστας του Παναθηναικου, Φραγκισκος Αλβερτης, ειναι αποφασισμενος να συνεχισει την καριερα του, στην Ιταλικη Τιμσιστεμ Μπολονια. Απο την πλευρα του ο Παναθηναικος υποστηριζει οτι ο παικτης δεσμευεται με συμβολαιο.

Στο ποδοσφαιρο, τωρα, σημαντικη μεταγραφικη επιτυχια εκανε η ομαδα της Καβαλας, που θα αγωνιζεται και παλι απο την επομενη περιοδο στην Α' Εθνικη κατηγορια, αφου απεκτησε τον αρχηγο της εθνικης ομαδας της Αρμενιας, τον 29χρονο Ερβαντ Σαρκισιαν, που αγωνιζεται σε ολες τις θεσεις της αμυνας. Ακομη, η ομαδα της Καβαλας απεκτησε και τον Αυστριακο διεθνη μεσο Αλφρεντ Χερνταγκλ.

Ο Νικος Αναστοπουλος, πριν προλαβει καλα-καλα να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια της Παναχαικης, παραιτηθηκε υποστηριζοντας οτι ο προεδρος του Πατρινου συγκροτηματος, δεν τηρησε τις υποσχεσεις του για ενισχυση της ομαδας. Απο την πλευρα του ο κ. Λουκοπουλος εσπευσε να κλεισει προπονητη, που δεν ειναι αλλος απο τον Ανδρεα Μιχαλοπουλο.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κατω απο το ψυχολογικο φραγμα των 900 μοναδων υποχωρησε ο γενικος δεικτης τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Εκλεισε με απωλειες 1,10% στις 899,65 μοναδες επιπεδα που ειναι τα χαμηλοτερα απο τις 27 Δεκεμβριου του 1995. Σε εβδομαδιαια βαση ο γενικος δεικτης κατεγραψε απωλειες 1,69%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν με τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,40%, Ασφαλειες πτωση 3,25%, Ληζινγκ πτωση 0,64%, Επενδυσεις πτωση 0,39%, Κατασκευες πτωση 2,99%, Βιομηχανιες πτωση 0,88%, Διαφορες πτωση 0,15%, Συμμετοχων πτωση 1,32%. Με σημαντικες απωλειες 2,44% εκλεισε ο δεικτης Παραλληλης Αγορας. Συνολικα διακινηθηκαν 225 μετοχες εκ των οποιων 46 εκλεισαν με ανοδο , 157 υποχωρησαν και 22 παρεμειναν αμεταβλητες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Η ανοδος της θερμοκρασιας, θα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο τουο αυριανου καιρου, που σε ολοκληρη τη χωρα θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα ηπειρωτικα θα κυμανθει 17 με 36 βαθμους και στα νησια 21 με 32. Αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 20 με 36 και 18 με 33
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 21 June 1996 - 23:18:12