Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Πεθανε ο Ανδρεας Παπανδρεου

Ο Ανδρεας Παπανδρεου πεθανε στις 02:30 σημερα τα ξημερωματα. Το ιαταρικο ανακοινωθεν που εξεδοθη απο τους θεραποντες ιατρους του εχει ως εξης:
"Περι ωρα 01:30, ο Προεδρος Α. Παπανδρεου , αιφνιδιως αισθανθηκε δυσφορια και ανεπτυξε κοιλιακη ταχυκαρδια, η οποια , εντος δυο λεπτων, εξελιχθηκε σε ηλεκτρομηχανικο διαχωρισμο. Εγενετο παρατεταμενη προσπαθεια ανανηψεως. Η κλινικη εικονα και τα εργαστηριακα ευρηματα (κοιλιακη μαρμαρυγη- ηλεκτρομηχανικος διαχωρισμος)ειναι συμβατα με οξυ ισχαιμικο επεισοδιο το οποιο , τελικως, επεφερε το θανατο στις 02:30 πμ. (Κυριακης 23 Ιουνιου 1996)".
Μολις εγινε γνωστο οτι ξεψυχισε ο Ανδρεας Παπανδρεου ολα σχεδον τα κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ εσπευσαν στην κατοικια του στην Εκαλη. Στην Εκαλη εσπευσαν αμεσως και τα παιδια του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, οπως μας ενημερωσαν οι απεσταλμενοι μας στη Φλωρεντια, επισπευδει την επιστροφη του στην Αθηνα.

Στις 03:50 το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ εξεδοσε την εξης ανακοινωση:

"Απο τις 02:30 σημερα το πρωι, η Ελλαδα θρηνει. Εφυγε απο κοντα μας ο ιδρυτης του Κινηματος μας, ο μεγαλος ελληνας πατριωτης πολιτικος, ο ηγετης του λαου μας, ο Ανδρεας Παπανδρεου. Στις 13:00 μετα το μεσημερι συγκαλειται σε εκτακτη συνεδριαση το Εκτελεστικο Γραφειο της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ".

ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

Η Θλιψη και η συντριβη ειναι εκδηλη στα προσωπα ολων, επωνυμων και ανωνυμων, που εσπευσαν στην κατοικια του τεως πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου, στην Εκαλη, μολις εγινε γνωστος ο θανατος του τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα. Δεκαδες ανωνυμοι οπαδοι του ΠΑΣΟΚ βρεθηκαν αμεσως στην οδο Αγραμπελης, για να "εκφρασουν"την αγαπη τους προς το μεγαλο ηγετη τους.

Μολις εμφανισθηκε η επιπλοκη στην υγεια του Α. Παπανδρεου στη 1:30 ειδοποιηθηκαν τα παιδια του που εφθασαν αμεσως στην Εκαλη.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου συζητουσε μεχρι τις 12:30 μετα τα μεσανυχτα με τον Τ. Χυτηρη και το Ν. Αθανασακη προετοιμαζοντας την παρεμβαση -χαιρετισμο του στο Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, αποκαλυψε στους δημοσιογραφους ο βουλευτης Αρτας Πανος Οικονομιδης. Συμφωνα με την αφηγηση του κυβερνητικου βουλευτη, ο Α. Παπανδρεου χαιρετισε τους δυο συνεργατες του, κατευθυνθηκε στο δωματιο του, οπου δυο ωρες μετα αφησε την τελευταια του πνοη, απο οξυ ισχαιμικο επεισοδιο.

Πολλα στελεχη της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, μεταξυ των οποιων διακριναμε, τους κ.κ.Γ. Αρσενη, Α. Τσοχατζοπουλο Κ. Σκανδαλιδη, Α. Λιβανη, Γ. Χαραλαμποπουλο, Ν. Κουρη, Γ. Κατσιμπαρδη, Γ. Δασκαλακη, Νορα Κατσελη , Γ. Καψη, Γ. Χαραλαμπους, Γ. Κατσιφαρας , κ.α. εσπευσαν στην Εκαλη, εμφανως συγκλονισμενοι.

Ο κ Γ. Χαραλαμποπουλος απαντωντας σε σχετικο ερωτημα εξεφρασε την εκτιμηση οτι το Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να αναβληθει για λιγες ημερες.

-Εφυγε ενας μεγαλος ηγετης, συμβολο για τη γενια μας, δηλωσε ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιαννης Χαραλαμπους. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, ειπε, ηταν ο ιδεολογικος και πολιτικος καθοδηγητης μας.

Στις 07:45 η σωρος του Α. Παπανδρεου μεταφερθηκε στο Λαικο Νοσοκομειο και στη συνεχεια περι το μεσημερι στο παρεκκλησι της Μητροπολης Αθηνων οπου θα εκτεθει σε λαικο προσκηνυμα.

Ο βουλευτης Γ. Κατσιμπαρδης ανεκοινωσε οτι η κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου θα γινει την Τεταρτη το μεσημερι.-

Σε δηλωση του για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου απο τη Φλωρεντια, οπου βρισκοταν εκπροσωπων την Ελλαδα στη συνοδο κορυφης της ΕΕ, ο Κωστας Σημιτης αναφερει τα εξης:

``Ειμαι συγκλονισμενος απο το θλιβερο αγγελμα του θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Μεγαλος Ηγετης δεν ζει, μας αφηνει, ομως, ολοζωντανη παρακαταθηκη το εργο του, αφου η πολιτικη του πορεια, υπηρξε συνυφασμενη με την προσφατη ιστορια της πατριδας μας. Ο θανατος του ειναι για την Ελλαδα εθνικη απωλεια. Το ΠΑΣΟΚ θα αναζητα στα εργα, στα κειμενα και στις παραινεσεις του το δεικτη της νικηφορας πορειας του. Ολοι εμεις, με τιμη και σεβασμο στη μνημη του θα εργαζομαστε με το μεγαλο και ενιαιο ΠΑΣΟΚ για ολα οσα εκεινος οραματιστηκε. Επισπευδω την επιστροφη μου στην Αθηνα και συγκαλω εκτακτο υπουργικο συμβουλιο στις 18:00 το απογευμα``.

Δηλωση Προεδρου Δημοκρατιας

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, επεστρεψε στην Αθηνα απο την Πατρα, οπου ειχε μεταβει για το Σαββατοκυριακο.

Σε δηλωση του για το θανατο του Α. Παπανδρεου αναφερει:

``Ο θανατος του Ανδρεα Παπανδρεου με θλιβει οπως και ολους τους Ελληνες, βαθυτατα. Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε εξεχων πολιτικος ηγετης, ο οποιος επι μακραν σειραν ετων πρωταγωνιστησε στην πολιτικη ζωη του τοπου και προσεφερε εξαιρετικες υπηρεσιες στην πατριδα. Ειμαι βεβαιος οτι στο αισθημα της βαθιας λυπης που προκληθηκε απο το θανατο του συμμετεχουν ολοι, φιλοι και αντιπαλοι.

Εκφραζω τα πλεον ειλικρινη συλλυπητηρια μου στη συζυγο, στα παιδια του και τους λοιπους οικειους, καθως και στην κυβερνηση και το κομμα του ΠΑΣΟΚ``.

--Εξαλλου, απο την Προεδρια της Δημοκρατιας ανακοινωθηκε οτι λογω του θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου, η επισκεψη του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωνσταντινου Στεφανοπουλου στο Στρασβουργο, που επροκειτο να πραγματοποιηθει αυριο, ματαιωνεται.

Δηλωση Εβερτ

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ αμεσως μολις ενημερωθηκε για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, συνεκαλεσε συσκεψη με τους στενους του συνεργατες στην οποια εκτιμηθηκαν οι πολιτικες εξελιξεις μετα το θανατο του του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μετα τη συσκεψη ο Μ. Εβερτ προεβη στην ακολουθη δηλωση:

``Εκφραζω τη βαθια μου λυπη για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου .Η μακροχρονη πολιτικη του παρουσια, επιστεγασμα και κορυφωση της οποιας υπηρξε η ιδρυση του ΠΑΣΟΚ και η επανειλημμενη ανοδος του στην εξουσια, ασκησαν ουσιαστικη επιρροη στη ζωη του τοπου. Η αποτιμηση της παρουσιας αυτης ανηκει στον ιστορικο του μελλοντος. Ειναι ομως βεβαιο οτι το κενο που αφηνει ο θανατος του Ανδρεα Παπανδρεου στον πολιτικο χωρο που ο ιδιος διαμορφωσε ειναι δυσαναπληρωτο``.

Εξαλλου, απο την Πολιτικη Ανοιξη ανακοινωθηκε οτι λογω του θανατου Ανδρεα Παπανδρεου συγκαλειται αυριο εκτακτως στις 12:30 μ.μ. (Πανδροσου 7), η Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος.

Επισης, με αποφαση του προεδρου της Πολιτικης Ανοιξης αναβαλλεται η προγραμματισμενη για αυριο ανοικτη συγκεντρωση με ομιλητη τον Α. Σαμαρα, στην πλατεια Ταπητουργειου στο Βυρωνα.

Δηλωση Καραμανλη

Ο τεως Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Καραμανλης μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Α. Παπανδρεου προεβη στην παρακατω δηλωση:

``Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μεγαλος πολιτικος ηγετης. Τα ηγετικα του προσοντα δεν τα αρνουνται ουτε εκεινοι που αμφισβητουν το εργο του. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, με τους αγωνες του, εβαλε τη σφραγιδα της δυναμικης προσωπικοτητας του σε μια μακρα περιοδο της εθνικης μας ζωης. Εκφραζω την ειλικρινη λυπη μου για το θανατο του``.

Μητσοτακης

Ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης επιστρεφει το απογευμα (αντι της Τριτης) στις 17:25 απο το Παρισι, οπου ειχε μεταβει για ιδιωτικους λογους .

Ο κ. Μητσοτακης θα προβει σε δηλωσεις αμεσως μετα την αφιξη του στην Αθηνα.

Ο Λεωνιδας Κυρκος

``Ο Α. Παπανδρεου περασε στο χωρο της ιστοριας. Ο ανθρωπος που ενεπνευσε ενα απο τα μεγαλυτερα λαικα κινηματα τα τελευταια χρονια, υπεκυψε υστερα απο μια δραματικη και μακροχρονη μαχη για τη ζωη. Υποκλινομαι με σεβασμο στη σορο του και συμμετεχω με συγκινηση ως παλαιος φιλος στο πενθος των δικων του``.

Δηλωσεις Μπακογιαννη-Δημα

Ο γενικος γραμματεας της Νεας Δημοκρατιας Σταυρος Δημας δηλωσε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν μεγαλος ηγετης, που επηρεασε καθοριστικα την πορεια της χωρας και εκτος απο τα αρνητικα που εχουμε πει κατα καιρους, υπαρχουν σημαντικα θετικα και ενα απο τα σημαντικοτερα ειναι οτι επανενταξε στην ελληνικη κοινωνια ενα μεγαλο μερος του ελληνικου πληθυσμου, που ειχε περιθωριοποιηθει μετα τον πολεμο. Ο κ. Δημας, προσθεσε, οτι αναμφιβολα ο θανατος του θα επηρρεασει την πορεια του ΠΑΣΟΚ, καθως αλλαζει και ο σκοπος του συνεδριου, αφου τωρα αυτο θα κληθει να εκλεξει Προεδρο.

Η Ντορα Μπακογιαννη ειπε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν μια μεγαλη πολιτικη προσωπικοτητα που ενσαρκωσε τα ονειρα και τις ελπιδες ενος μεγαλου τμηματος του ελληνικου λαου και προσθεσε οτι ``ο θανατος του συνεβη σε μια κρισιμη στιγμη για τον τοπο και για την πορεια του κομματος του καθως αλλαζει το πολιτικο σκηνικο''.

Η κ. Μπακογιαννη προσθεσε οτι ειναι προωρο να γινουν κρισεις για την πορεια του ΠΑΣΟΚ, αλλα αναμφισβητητα τα πραγματα γινονται πιο σοβαρα και πρεπει να τα αντιμετωπισουν με μεγαλυτερη υπευθυνοτητα.

Α. Σαμαρας

Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, προεβη στην ακολουθη δηλωση:

``Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε ενας μεγαλος ηγετης διεθνους ακτινοβολιας που με την ισχυρη και χαρισματικη του προσωπικοτητα σφραγισε ενα σημαντικο κεφαλαιο της συγχρονης πολιτικης μας Ιστοριας.

Ο θανατος του αποτελει μεγαλη απωλεια σε δυσκολες στιγμες για την πατριδα μας.

Συλλυπουμεθα ειλικρινα την οικογενεια του``.

Α. Παπαρηγα

Η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα, μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, εστειλε συλλυπητηριο τηλεγραφημα και δηλωσε:

``Εκφραζω τα συλλυπητηρια μου για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, στην οικογενεια του, στην κυβερνηση, στα μελη και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ``.

Εξαλλου, ο επιτιμος προεδρος του ΚΚΕ Χαριλαος Φλωρακης πληροφορουμενος το θανατο του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, εστειλε και αυτος συλλυπητηριο τηλεγραφημα στην οικογενεια του και στο ΠΑΣΟΚ και δηλωσε:

``Για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου εκφραζω τα συλλυπητηρια μου, στην οικογενεια του, στην κυβερνηση και στο ΠΑΣΟΚ``.

Αβραμοπουλος

Στην αναγγελια του θανατου του πρωην πρωθυπουργου και προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, ο δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος, προεβη στην ακολουθη δηλωση:

``Η Ελλαδα σημερα πενθει. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, πολιτικη προσωπικοτητα διεθνους εμβελειας, αφηνει πισω του ενα κεφαλαιο της συγχρονης ελληνικης ιστοριας, στο οποιο υπηρξε βασικος πρωταγωνιστης. Και αυτοι που τον λατρεψαν και εκεινοι που τον καταπολεμησαν, σημερα τον τιμουν.

Η πολιτικη του δραση και προσφορα, θα κριθει νηφαλια απο τον ιστορικο του μελλοντος και σιγουρα θα καταταγει σε αυτους που χαραξαν την πορεια μιας εποχης που κλεινει. Μιας εποχης προσφορας στον τοπο και τη Δημοκρατια``.

Κωνσταντοπουλος

Ο προεδρος του ΣΥΝ Νικος Κωνσταντοπουλος, μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, εκανε την εξης δηλωση:

``Με αισθηματα οδυνης αποχαιρετουμε ενα μεγαλο πολιτικο ηγετη. Εφυγε μια κορυφαια πολιτικη προσωπικοτητα που επηρεασε την εξελιξη της χωρας τα τελευταια τριαντα χρονια. Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μια πολιτικη μορφη με κυρος και ακτινοβολια, αναγνωρισμενη απο φιλους και αντιπαλους. Η απωλεια του επηρεαζει καθοριστικα και επιταχυνει τις πολιτικες εξελιξεις. Στα μελη και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ και την οικογενεια του, εκφραζω εκ μερους του Συνασπισμου της Αριστερας και της Προοδου θερμα συλλυπητηρια``.

Κυπρος

Η Κυπρος πενθει για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, του μεγαλου αυτου πολιτικου που συνεδεσε το ονομα του με τον αγωνα του κυπριακου ελληνισμου για ελευθερια και δικαιωση. Την ειδηση του θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου μετεδωσαν, σε εκτακτα δελτια ειδησεων τα ραδιοτηλεοπτικα μεσα μαζικης ενηνμερωσης. Πρωτα, μετεδωσαν την ειδηση τα ραδιοφωνα του ΡΙΚ και του ΛΟΓΟΥ και στις 7 το πρωι ο ΑΝΤΕΝΝΑ Κυπρου.

Ο προεδρευων της Δημοκρατιας Σπυρος Κυπριανου, προεβη στην ακολουθη δηλωση στο ΑΠΕ για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου.

``Με βαθια θλιψη πληροφορηθηκα το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μια απο τις μεγαλυτερες προσωπικοτητες, διεθνους ακτινοβολιας της προσφατης ελληνικης ιστοριας. Προσφερε ανεκτιμητες υπηρεσιες στο ελληνικο εθνος. Διακρινοταν εκτος απο τα ηγετικα και αλλα χαρισματα του για την αφοριωση του στα υψηλα ιδανικα του Ελληνισμου. Ο Ανδρεας Παπανδρεου εγραψε ιστορια. Ειχα την τιμη να συνεργαστω μαζι του για μεγαλα χρονικα διαστηματα. Και εκτος απο την ειλικρινη συνεργασια μου, μαζι του, διαπιστωσα την αγαπη του για την Κυπρο, για την πιστη του στον αγωνα, για την αποκατασταση της ελευθεριας των ανθρωπινων δικαιωματων και των δικαιων του κυπριακου ελληνισμου. Ο Ελληνισμος χανει ενα μεγαλο ανδρα και η Κυπρος ενα ανιδιοτελη συμπαραστατη. Εκφραζω τα ειλικρινη μου συλλυπητηρια προς τη συζυγο και την οικογενεια του Ανδρεα Παπανδρεου και το ΠΑΣΟΚ, του οποιου υπηρξε ιδρυτης``.

Ο κ. Κυπριανου θα παραστει στην κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου.

Κληριδης

Τη βαθια του θλιψη εξεφρασε ο προεδρος Κληριδης για το θανατο τ Παπανδρεου, υπογραμμιζοντας οτι η Ελλαδα, η οποια σημερα αντιμετωπιζει εθνικη δοκιμασια, στερειται των υπηρεσιων ενος διαπρεπους πολιτικου.

Σε γραπτη δηλωση του ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας αναφερει επι λεξει:

''Με βαθια θλιψη πληροφορηθηκαμε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, ενος επιφανους πολιτικου της Ελλαδας. Ο πρωην Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου υπηρετησε την Ελλαδα και τον απανταχου ελληνισμο εχοντας παντοτε κατα νουν το συμφερον του ελληνικου εθνους. Η Ελλαδα, η οποια σημερα αντιμετωπιζει εθνικη δοκιμασια, στερειται των υπηρεσιων ενος διαπρεπους πολιτικου.

Ιδιαιτερα η Κυπρος πενθει για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου ο οποιος, περαν των αλλων, δια του Ενιαιου Αμυντικου Δογματος εδωσε απτα δειγματα της αποφασιστικοτητας της Κυβερνησης του και του Εθνους για την υπερασπιση της κυπριακης ελευθεριας ''.

Χριστοφιας

Σχολιαζοντς την ειδηση του θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου ο Γενικος Γραμματεα του ΑΚΕΛ Δημητρης Χριστοφιας - που βρισκεται στο Λονδινο-εξεφρασε εκτιμηση για το εργο του εκλιποντος, ως εκεινου του Ελληνα Πρωθυπουργου, που σταθηκε στο πλευρο του Κυπριακου λαου για την απαλλαγη απο την τουρκικη κατοχη και την επανακτηση της ανεξαρτησιας της Κυπρου.

ΔΔΑΑ

Οικουμενικο Πατριαρχειο

Βαθεια θλιψη εκφραζει ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος σε συλληπητηριο μηνυμα που απεστειλε στον Ελληνα πρωθυπουργο κ. Κωστα Σημιτη για τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου.

Στο μηνυμα του ο Οικουμενικος Πατριαρχης αναφερει οτι "επι τη εις Κυριον εκδημια του ιδρυτου και Προεδρου του ΠΑΣΟΚ αειμνηστου Ανδρεα Παπανδρεου, επι μακραν χρηματισαντος και Πρωθυπουργου της Ελλαδος, εκ μερους της περι ημας Αγιας και Ιερας Συνοδου, αλλα και της ημητερας Μετριοτητος ωσαυτως, εκφραζομεν βαθεια και ειλικρινη την συμπαθεια της Μητρος Εκκλησιας προς την υφ' Υμας εντιμον Ελληνικη Κυβερνηση, καθως και τους οικογενεις και τους απανταχου φιλους και συνεργατες αυτου".

"Το εν γενει εργον του εκλιποντος δημοσιου ανδρος, τοσο ως ακαδημαικου διδασκαλου, οσο και ως πολιτικου, υπηρξε πολυσχιδες και εντυπωσιακο, οντως ηγετικον, διο και την επ' αυτου δικαιαν κρισιν θα στοιχειοθετησει η αδεκαστος ιστορια" αναφερει το μηνυμα και και καταληγει "διαπυρως δεομεθα του Υψιστου υπερ αναπαυσεως της ψυχης του αειμνηστου και απευθυνομεν θερμας συλληπητηριους προορησεις και ευχας".

Τουρκια

Ενω δεν εχουν ακομα εκδηλωθει επισημες η ανεπισημες αντιδρασεις για τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, η ειδηση που μεταδιδεται απο το πρωι με τηλεγραφηματα απο την Αθηνα, αγγιζει την τουρκικη κοινωνια που παρακολουθουσε επι χρονια-και με καποιο κρυφο θαυμασμο την πολιτικη σταδιοδρομια του Ανδρεα Παπανδρεου.

Στην Αγκυρα πολλοι θεωρουν οτι ο ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μεγαλος πολιτικος ηγετης και ιδιαιτερα στον χωρο της σοσιαλδημοκρατιας αντιμετωπιζαν με θαυμασμο τους αγωνες του.

Η ακτινοβολια, και το κυρος του ηταν αναγνωρισμενη και απο τους αντιπαλους.

Παρα το γεγονος οτι η Τουρκια βρεθηκε πολλες φορες στο στοχαστρο της δρασης του, πολλοι θυμουνται τον κ. Παπανδρεου οχι μονο ως δυσκολο αντιπαλο αλλα και ως φιλο που ειχε την δυναμη και το θαρρος να αρχισει εναν ουσιαστικο ελληνοτουρκικο διαλογο, αμεσως μετα το επκινδυνο ναδιρ των σχεσεων των δυο χωρων 1987.

Δηλωση Γιλμαζ

Ο πρωθυπουργος της Τουρκιας Μεσουτ Γιλμαζ, μολις πληροφορηθηκε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, εκανε την ακολουθη δηλωση:

``Ο κ. Παπανδρεου υπηρξε ενας σημαντικος πολιτικος ανδρας. Μαζι με τον εκλειψαντα προεδρο μας, Τουργκουτ Οζαλ, ξεκινησαν ενα διαλογο αναμεσα στην Ελλαδα και την Τουρκια. Πιστευω οτι ο κ. Παπανδρεου ηθελε εκ βαθους καρδιας την ειρηνη αναμεσα στις δυο χωρες, παρα τη ρητοτικη. Ο θανατος του ειναι μια μεγαλη απωλεια για τον ελληνικο λαο προς τον οποιο εκφραζω τα βαθια συλλυπητηρια μου`..

Απαντωντας σε ρωτηση δημοσιογραφου ποια ειναι ισχυροτερη εικονα που εχει απο τον Ανδρεα Παπανδρεου, ο Μ. Γιλμαζ δηλωσε: ``Το πνευμα του Νταβος``. ``Ελπιζω οτι με τον κ. Σημιτη θα επιτυχουμε μια περαιτερω περιοδο`` προσθεσε. ``Αλλα θα πρεπει να δουμε πρωτα τα αποτελεσματα του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ``, κατεληξε.

Ο Τουρκος πρωθυπουργος ανεφερε ακομα οτι σε περιπτωση που η κηδεια του Α. Παπανδρεου πραγματοποιηθει την Τεταρτη, η χωρα του θα εκπροσωπηθει απο τον υπουργο Εξωτερικων λογω ανειλημμενων υποχρεωσεων του ιδιου.

Βελγιο

Ο πρωθυπουργος του Βελγιου, Ζαν Λυκ Ντεαν με ανακοινωση του επισημαινει τον "θαρραλεο ρολο" που επαιξε ο Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος πεθανε σημερα σε ηλικια 77 χρονων, δηλωσε ο εκπροσωπος του βελγου πρωθυπουργου στις Βρυξελλες.

Ο κ. Ντεαν απετεισε φορο τιμης "στην μνημη ενος μεγαλου πολιτικου ηγετη και στον θαρραλεο ρολο του Ανδρεα Παπανδρεου στην πολιτικη ζωη της Ελλαδας, καθως και στην ιστορικη συμβολη του στην δημιουργια μιας Ελλαδας, συγχρονης και δημοκρατικης", προσθεσε ο εκπροσωπος του βελγου πρωθυπουργου

Βρετανια

Ο θανατος του τεως πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου ηταν η πρωτη ειδηση στο δελτιο ειδησεων του παγκοσμιου καλωδιακου τηλεοπτικου δικτυου του ΒΒΨ.

Στο σχετικο ρεπορταζ ο σχολιαστης χαρακτηρισε τον τεως πρωθυπουργος ως εναν απο τους πλεον χαρισματικους ηγετες της συγχρονης Ευρωπης, που απολαμβαναν μεγαλη λαικη απηχηση και αφοσιωση.

Επισης, στο διλεπτο ειδησεογραφικο ρεπορταζ εγινε αναφορα στην πολιτικη σταδιοδρομια του Ανδρεα Παπανδρεου, στη μεγαλη συμβολη του στην πτωση της δικτατοριας και στην επανοδο του στην εξουσια, μετα την περιοδο της δοκιμασιας του με τις εναντιον του κατηγοριες για οικονομικα σκανδαλα, οι οποιες τονισε ο σχολιαστες αποδειχθηκαν ολες αβασιμες.

Αυστραλια

Πρωτη ειδηση σημερα στην Αυστραλια απο τα ηλεκτρονικα μεσα ενημερωσης, ο θανατος του τεως ελληνα πρωθυπουρου και Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου.

Το κρατικο ABC χαρακτηρισε τον Ανδρεα Παπανδρεου ως ``τον πιο σημαντικο Ελληνα πολιτικο της μεταπολεμικης περιοδου`` και ``ηγετη των μη προνομιουχων Ελληνων``. Ιδιωτικοι ραδιοφωνικοι σταθμοι και καναλια υπογραμμιζαν ιδιαιτερα την εντυπωσιακη ανοδο του Ανδρεα Παπανδρεου στην εξουσια, λιγα χρονια μετα την ιδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη δυνατοτητα του να βγαινει νικητης κατω απο τις πλεον αντιξοες συνθηκες.

Το τηλεοπτικο δικτυο ``7`` σημειωσε οτι ο Παπανδρεου εκανε τους Ελληνες υπερηφανους με τη σταση του στα εθνικα θεματα τοσο εναντι της Τουρκιας και της ΠΓΔΜ, οσο και εναντι των συμμαχων της Δυσης ``τους οποιους συχνα εξοργιζε``.

Ορισμενοι αναλυτες παρατηρουσαν οτι τα τελευταια χρονια -και λογω της ασθενειας του- ο Ανδρεας Παπανδρεου ``μετριασε τους τονους της αντιπαραθεσης`` και προσθεταν οτι ``παρα το γεγονος συχνα τα λογια του δεν συμβαδιζαν με τα εργα του κατορθωνε παντα να εχει στο πλευρο του τη συντριπτικη πλειοψηφια του ελληνικου λαου.

Ο αυστραλιανος Τυπος δεν προλαβε την ειδηση του θανατου η οποια εγινε γνωστη στην Αυστραλια στις 9:30 σημερα (Κυριακη) πρωι, αλλα ετοιμαζει ειδικα αφιερωματα για αυριο.

Μεχρι το απογευμα αναμενεται να κανουν δηλωσεις ο Αυστραλος πρωθυπουργος Τζον Χαουαρντ και αλλοι Αυστραλοι πολιτικοι.

Η ειδηση του θανατου κυκλοφορησε γρηγορα στην ομογενεια και προξενησε βαθυτατη θλιψη σε ολους, δεδομενου οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ειχε επισκεφθει την Αυστραλια το 1974, λιγο πριν απο την πτωση της χουντας, και εκτοτε οι σχεσεις του με την ομογενεια ηταν ιδιαιτερα στενες.-

Δηλωσεις Κενετ

``Ο Ανδρεας Παπανδρεου υπηρξε μοναδικος και χαρισματικος ηγετης της ελληνικης πολιτικης σκηνης`` δηλωσε ο πρωθυπουργος της Βικτορια Τζεφ Κενετ, μολις πληροφορηθηκε το θανατο του τεως Ελληνα πρωθυπουργου.

``Με μεγαλη θλιψη, δηλωσε ο κ. Κενετ, μεταβιβαζω τα ειλικρινη μου συλλυπητηρια και τα συλλυπητηρια της κυβερνησης μου προς την ελληνικη παροικια για το θανατο του τεως πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου``.

Ο κ. Κενετ, που επισκεφθηκε δυο φορες στα τελευταια τρια χρονια με την επισημη ιδιοτητα του την Ελλαδα και ειχε ξεχωρες συναντησεις με τον Α. Παπανδρεου τον χαρακτηρισε ``μοναδικο``.

Αν και ο ιδιος ο κ. Κενετ ειναι ηγετης συντηρητικου κομματος, τονισε οτι ο Α. Παπανδρεου δημιουργησε το ΠΑΣΟΚ, ενα κινημα με οραματα, που αγκαλιαστηκε απο τον ελληνικο λαο.

``Ο θανατος του, ειπε, ειναι εθνικη απωλεια αλλα και διεθνης απωλεια``.

Στο μεταξυ σε βαθυ πενθος εχει βυθισθει η ομογενεια της Αυστραλιας και δεκαδες οργανωσεις εκδιδουν ανακοινωσεις, οπου εκφραζουν τη βαθια τους θλιψη και χαρακτηριζουν τον Α. Παπανδρεου ως τον πρωτο Ελληνα πρωθυπουργο που εδειξε ιδιαιτερα μεγαλο ενδιαφερον για τους Αποδημους, εχοντας ζησει ο ιδιος πολλα χρονια στο εξωτερικο, και δημιουργο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου.

Ιταλια

Ο ιταλος Προεδρος, Οσκαρ Λουιτζι Σκαλφαρο χαρακτηρισε τον Ανδρεα Παπανδρεου ως "μεγαλο πρωταγωνιστη της ζωης στη συγχρονη Ελλαδα, θαρραλεο μαχητη της ελευθεριας και σημαντικη προσωπικοτητα της ευρωπαικης και παγκοσμιας πολιτικης σκηνης", σε συλλυπητηριο μηνυμα που εστειλε στον ελληνα Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο.

Αναφερομενος στη συναντηση που ειχε με τον Ανδρεα Παπανδρεου, κατα την διαρκεια επισκεψης του στην Ελλαδα, ο κ. Σκαλφαρο τονισε οτι "η δεσμευση και η δραση" του ελληνα πρωην πρωθυπουργου "θα παραμεινουν σταθερα σημεια αναφορας για τον ελληνικο λαο", ιδιαιτερα "η σημαντικη συνεισφορα του στην ανοικοδομηση της Ευρωπης"

Λισαβονα

Ο πρωην Προεδρος της Πορτογαλιας, Μαριο Σοαρες, ο οποιος υπηρξε συντροφος στην εξορια του Ανδρεα Παπανδρεου και διατηρουσε μαζι του στενες σχεσεις φιλιας, απετισε σημερα φορο τιμης στον πρωην πρωθυπουργο της Ελλαδας.

"Υπηρξε ενας μεγαλος αντιστασιακος κατα της δικτατοριας των συνταγματαρχων και ενας μεγαλου βεληνεκους ελληνας και ευρωπαιος δημοσιος ανδρας", αναφερει ο Σοαρες σε δηλωση του που μεταδοθηκε απο το πορτογαλικο πρακτορειο Λθσα.

"Υποκλινομαι στη μνημη του και υποβαλω στην οικογενεια του και στον ελληνικο λαο τα πιο ειλικρινη συλλυπητηρια μου", δηλωσε ο Σοαρες, ο οποιος αναφερθηκε επισης στις αναμνησεις που τον συνδεουν με τον Ανδρεα Παπανδρεου.

Ο Σοαρες αναφερθηκε ιδιαιτερα στην εξορια του στη Σουηδια, στην πρωτη συναντηση του με τον Παπανδρεου, "την ασυζητητι διαπρεπεστερη προσωπικοτητα της ελληνικης πολιτικης ζωη αυτου του μισου αιωνα", στη διαρκεια του συνεδριου της Σοσιαλιστικης Διεθνους στο Ιστμπερν της Αγγλιας, σε μια εποχη που τα σοσιαλιστικα κινηματα στην Ελλαδα και την Πορτογαλια δεν ειχαν ακομη επισημως συσταθει.

Ο Σοαρες υπενθυμισε οτι ο Παπανδρεου ειχε παει πολλες φορες στη Λισαβονα μετα την "επανασταση των γαρυφαλλων" του 1974, επιδεικνυοντας παντα μεγαλη αλληλεγγυη προς την Πορτογαλια.

Ζακ Λανγκ

Τη βαθια συγκινηση και θλιψη του εξεφρασε ο πρωην υπουργος Πολιτισμου και στελεχος του Γαλλικου Σοσιαλιστικου Κομματος Ζακ Λανγκ, για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, τον οποιο - οπως δηλωσε στο ΑΠΕ - γνωριζε πολλα χρονια και θαυμαζε απεριοριστα.

``Ο Α. Παπανδρεου - ειπε - ηταν ενος απο τους μεγαλυτερους ηγετες πρωτης γραμμης. Ενας αγωνιστης για την αποκατασταση της Δημοκρατιας στην Ελλαδα, ιδρυτης του σοσιαλιστικου κομματος. θα μπορουσα να πω οτι το πεπρωμενο του ειναι παραλληλο με τη μοιρα της Ελλαδας που επρεπε να αγωνισθει πολυ, για την αναγνωριση της ανεξαρτησιας της , των συνορων της.. .``

``Η μαχη ζωης της Ελλαδας - συνεχιζει ο Ζακ Λανγκ - ειναι επισης μαχη ζωης για τον Ανδρεα Παπανδρεου που παλαιψε με τοσες πολιτικες αλλα και φυσικες (ασθενεια) αντιξοοτητες. Προκειται για ενα ελληνικο θαυμα και ενα θαυμα Παπανδρεου. Οταν ολοι νομιζαν οτι χανεται απο μια πολιτικη καταστροφη η τα προβληματα της υγειας του, εκεινος ξαναγεννιοταν, ανασταινονταν.. . Υπαρχει μια ταυτιση, μια επικοινωνια, μια συναφεια του Παπανδρεου με την Ελλαδα, οποιες επιφυλαξεις μπορει να εχει ενδεχομενως κανεις για το προσωπο. Η ιστορια θα συγκρατησει οτι ο Παπανδρεου ηταν η ενσαρκωση της συγχρονης Ελλαδας``.

Γιουγκοσλαβια

Η ειδηση του θανατου του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου μεταδιδεται απο το πρωι ως πρωτη ειδηση απο τα ηλεκτρονικα ΜΜΕ της Γιουγκοσλαβιας.

Υπογραμμιζεται οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν απο τους χαρισματικοτερους πολιτικους ηγετες της συγχρονης πολιτικης Ιστοριας της Ελλαδας και οτι ο θανατος του συμπιπτει με μια περιοδο κρισιμων πολιτικων εξελιξεων οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα και ευρυτερα στο χωρο της Βαλκανικης.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου διατηρουσε αριστες σχεσεις με τους ηγετες της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβιας και των Σερβων της Βοσνιας και παρ' ολο που κατα τη διαρκεια της γιουγκοσλαβικης κρισης το ΠΑΣΟΚ ηταν στην αντιπολιτευση οι συμβουλες του για την επιλυση της γιουγκοσλαβικης κρισης ηταν παντοτε ευπροσδεκτες.

Ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας Ραντοβαν Καρατζιτς ειχε χαρακτηρισει με δηλωσεις του στο ΑΠΕ τον Ιουλιο του 1994 τον Ανδρεα Παπανδρεου σοφο και χαρισματικο ηγετη και ζητησε τη μεσολαβηση του για την επιλυση και τον τερματισμο της βοσνιακης κρισης.

Αυστρια

Ο θανατος του πρωην πρωθυπουργου και προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου, προβαλλεται στην Αυστρια απο νωρις τα ξημερωματα ως πρωτη ειδηση σε ολα τα δελτια ειδησεων του κρατικου ραδιοφωνου και των δυο προγραμματων της κρατικης τηλεορασης (στην Αυστρια δεν υπαρχουν ιδιωτικο ραδιοφωνο και ιδιωτικη τηλεοραση).

Ο Ανδρεας Παπανδρεου παρουσιαζεται στη σχετικη ειδηση ως "λαμπρος ρητορας, μεγαλος ηγετης με τεραστια ακτινοβολια, συνειδητος σοσιαλιστης, λατρευτος απο φιλους και σεβαστος απο αντιπαλους, αναμφισβητητα χαρισματικος ηγετης που σφραγισε την πολιτικη ζωη της Ελλαδας τα τελευταια 30 χρονια".

Τονιζεται ακομη η αισθηση και οδυνη που προκαλεσε στην ελληνικη κοινη γνωμη η ειδηση του θανατου, ενω αναφερονται και πρωτες αντιδρασεις του ελληνικου πολιτικου κοσμου.

Σε συντομα ειδικα αφιερωματα, που συνοδευουν την ειδηση στο αυστριακο ραδιοφωνο και τηλεοραση, γινεται αναφορα στους σημαντικοτερους σταθμους της πολιτικης σταδιοδρομιας του Ανδρεα Παπανδρεου, απο την αντισταση στη Χουντα, την επιστροφη του στην Ελλαδα απο την εξορια στο εξωτερικο και την ιδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974, την εκλογικη νικη και την αναληψη της διακυβερνησης της χωρας το 1981, την επαναληψη της νικης του στις εκλογες το 1985 αλλα και το 1993, μετα τις αρνητικες για τον ιδιο εξελιξεις το 1989.

Στο θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου αναφερεται επισης απο τις πρωτες πρωινες ωρες σημερα με σειρα τηλεγραφηματων του - μεταξυ των οποιων και πορτρετο του εκλιποντα πρωην πρωθυπουργου - και το Αυστριακο Πρακτορειο Ειδησεων (ΑΡΑ).

Καθοριστικη στην εξελιξη των αριστων σημερα, ελληνοαυστριακων σχεσεων, θεωρειται η επισημη επισκεψη του Ανδρεα Παπανδρεου ως πρωθυπουργου, στη Βιεννη, το Φεβρουαριο 1982, και οι συνομιλιες του με τον τοτε καγκελαριο της Αυστριας και μεγαλο φιλο τοσο του ιδιου, οσο και της Δημοκρατιας στην Ελλαδα, Μπρουνο Κραισκυ, ενος απο τους ενθερμοτερους υποστηρικτες του ελληνικου αντιδικτατορικου αγωνα στη διαρκεια της χουντας.

ΤΟ ΝΑΤΟ

Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ Χαβιε Σολανα, με τηλεγραφημα του στον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη, αναφερομενος στο θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, τονιζει:

``Με βαθεια θλιψη πληροφορηθηκαμε το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου υστερα απο μια μακρα και επιπονη ασθενεια. Εγω προσωπικα και εκ μερους των μελων του συμβουλιου του Βορειοατλαντικου Συμφωνου σας παρακαλω να μεταφερετε τα ειλικρινη συλλυπητηρια μας στη συζυγο του και στην οικογενεια του``.

Γαλλια

Ο Προεδρος της Γαλλικης Δημοκρατιας, Ζακ Σιρακ, απηυθυνε σημερα συλλυπητηριο μηνυμα στον ελληνα ομολογο του, Κωνσταντινο Στεφανοπουλο, για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, στο οποιο χαιρετιζει την ευρωπαικη προσηλωση του μετασταντος.

"Χαιρετιζω τη μνημη αυτου του δημοσιου ανδρα με τον οποιο ειχα επανειλημμενα συναντηθει και ο οποιος διηυθυνε την ελληνικη κυβερνηση, με κυρος, για περισσοτερο απο δεκα χρονια. Τιμω την ευρωπαικη προσηλωση του", γραφει ο Σιρακ, ο οποιος πληροφορηθηκε "με βαθεια θλιψη την απωλεια του Ανδρεα Παπανδρεου".

"Η Ελλαδα χανει σημερα μια απο τις μεγαλες φυσιογνωμιες της", συνεχιζει ο γαλλος Προεδρος. "Σας παρακαλω να διαβιβασετε στη συζυγο του, στην οικογενεια του, καθως και στον ελληνικο λαο τη συγκινηση μου και ολη μου τη συμπαθεια".

Ο γαλλος πρωθυπουργος Αλεν Ζιπε εξεφρασε στον ελληνα ομολογο του, Κωνσταντινο Σημιτη, "τη βαθεια λυπη και την εντονη συγκινηση του".

Στο μηνυμα του, ο Ζιπε "χαιρετιζει τη μνημη ενος εξεχοντος δημοσιου ανδρα, η ισχυρη προσωπικοτητα του οποιου σημαδεψε την ελληνικη δημοκρατια και, περα απ'αυτην, την Ευρωπη".

Γερμανια

Τα γερμανικα Μαζικα Μεσα Ενημερωσης αναφερονται απο το πρωι στο θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, με "κοινο παρονομαστη" την αξιολογηση του ως ενος εκ των σημαντικοτερων πολιτικων ηγετων που σφραγισε με την προσωπικοτητα και το εργο του τη φυσιογνωμια της νεοτερης Ελλαδας. Τοσο τα κρατικα τηλεοπτικα καναλια - ΑΡΔ και ΖΔΦ - οσο και τα ιδιωτικα, εδωσαν επανειλημμενα το γεγονος ως δευτερη ειδηση, (μετα την επισκεψη του Παπα Ιωαννη Παυλου του ΙΙ και την τελετη της ευχαριστιας που πραγματοποιειται στο Ολυμπιακο Σταδιο του Βερολινου) με εικονες απο την υποδοχη του καγκελαριου Χελμουτ Κολ στον Ανδρεα Παπανδρεου κατα τη διαρκεια της συνοδου κορυφης της ΕΕ, στο Εσσεν, τον Δεκεμβριο του 1994.

Συμφωνα με πληροφορια απο πηγη της καγκελαριας ο Κολ - ο οποιος βρισκεται στο Βερολινο για να συναντηθει με τον Παπα - θα εκφρασει τα συλλυπητηρια του αυριο. Υπενθυμιζεται οτι η τελευταια φορα που ο γερμανος καγκελαριος απεστειλε τηλεγραφημα στον Ανδρεα Παπανδρεου ηταν τον περασμενο Ιανουαριο, οταν παραιτηθηκε απο το αξιωμα του πρωθυπουργου για λογους υγειας. Στο ιδιαιτερα θερμο εκεινο τηλεγραφημα του ο Κολ υπογραμμιζε μεταξυ αλλων: "Με την επιμονη προσηλωση σας στις αρχες της Δημοκρατιας και των ανθρωπινων δικαιωματων ως πρωθυπουργος της Ελλαδας, κερδισατε στην Ευρωπη και σε ολοκληρο τον κοσμο σεβασμο και αναγνωριση.. .``

Τηλεγραφημα προς Σημιτη

Η μοιρα ωστοσο επαιξε ενα περιεργο "παιχνιδι": απο την καγκελαρια δοθηκε χθες το βραδυ, με εμπαργκο για σημερα το πρωι στις 5. 00 τ.ω., ευχετηριο τηλεγραφημα του Κολ προς τον ελληνα πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, με την ευκαιρια των γενεθλιων του.

Το τηλεγραφημα αυτο - με το οποιο ο Κολ υπογραμμιζει την "κοινη πεποιθηση" για την αναγκαιοτητα εντασης των προσπαθειων στην κατευθυνσης της ευρωπαικης ολοκληρωσης και ευχεται στον ελληνα πρωθυπουργο "δυναμη και επιτυχια" - ειχε συνταχθει βεβαιως πριν απο τον θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου και αξιολογειται ως μια "προσωπικη θετικη συμβολικη χειρονομια", μετα την επισκεψη του Προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου στη Γερμανια.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Θεσσαλονικη

Απο νωρις το πρωι φιλοι και οπαδοι του ΠΑΣΟΚ προσερχονται στα γραφεια της Νομαρχιακης Επιτροπης του Κινηματος, στην οδο Βασιλεως Ηρακλειου 30, οπου καταθετουν λουλουδια μπροστα σε δυο μεγαλες φωτογραφιες του Ανδρεα Παπανδρεου και υπογραφουν στο γραφειο συλλυπητηριων που εχει ανοιχθει.

Ο πρωτος που υπεγραψε ο προεδρος της νομαρχιακης επιτροπης Κωστας Μαμελης, ο οποιος σε δηλωσεις του στους δημοσιογραφους ειπε:

``Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονικης νιωθει αφατη τη λυπη για το ξαφνικο χαμο του προεδρου μας, του αγαπημενου μας Ανδρεα Παπανδρεου, που ηταν ταυτοχρονα ο πατερας μας, ο καθοδηγητης μας, ο μπροσταρης στους αγωνες του λαου μας, ο ανθρωπος που μας πηρε το 1974 και μας εκανε πολλους πολυ μεγαλους το 1996. Ειναι τοσο ξαφνικος ο χαμος του που δεν εχουμε λογια να σας πουμε. Ως νομαρχιακη επιτροπη θα κανουμε οτι πρεπει για να τιμησουμε αυτο το μεγαλο ηρωα, αυτο το μεγαλο ηγετη με την παγκοσμια ακτινοβολια, τον αρχηγο που στο γερμα αυτου του αιωνα, σηματοδοτει ακομα και με το θανατο του, την αταλαντευτη ενοτητα μας και τη δυνατοτητα μας να παραμενουμε ενα μεγαλο ενιαιο αδιαιρετο κινημα, παντοτε στην υπηρεσια του λαου και του εθνους``.

Ο κ. Μαμελης, προσθεσε οτι η νομαρχιακη επιτροπη Θεσσαλονικης θα ανακοινωσει σειρα πρωτοβουλιων, προς τιμη του πολιτικου και του ανθρωπου Ανδρεα Παπανδρεου.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σημερα ληγει μια ολοκληρη περιοδος της ελληνικης πολιτικης ιστοριας, δηλωσε για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου, ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος.

Εχω την εντυπωση, συνεχισε, οτι ακομη δεν εχει συνειδητοποιησει ο ελληνικος λαος τη συμβολικη και την ουσιαστικη σημασια που εχει η μερα αυτη. Δεν ειναι νομιζω, παντως, μερα κοινοτοπων δηλωσεων. Ειναι μερα περισκεψης.

Συγκλονισμενος δηλωσε, οπως και ολοι οι Ελληνες, ο υφυπουργος Υγειας θοδωρος Κοτσωνης.

Για ολους οσους ζησαμε, τονισε ο κ. Κοτσωνης, σε αυτο τον τοπο τα τελευταια πενηντα χρονια, ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν μερος απο τη ζωη μας.

Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ μας κληροδοτησε ενα ενωμενο ΠΑΣΟΚ, ενα κομμα εξουσιας. Ειμαστε αποφασισμενοι αυτο το ενωμενο, δυνατο ΠΑΣΟΚ να το κρατησουμε.

Ο κ. Κοτσωνης αρνηθηκε να κανει οποιαδηποτε αλλη δηλωση για τα εσωτερικα του ΠΑΣΟΚ.

Δηλωσεις δημαρχου Θεσσαλονικης

Τη βαθια του θλιψη για την απωλεια του Ανδρεα Παπανδρεου του επι τρεις περιοδους πρωθυπουργου της Ελλαδας, οπως χαρακτηριστικα τονιζει, εκφραζει σε συλλυπητηριο μηνυμα του ο δημαρχος θεσσαλονικης Κωνσταντινος Κοσμοπουλος.

Ο Ανδρεας Παπανδρεου, δηλωσε ο δημαρχος, ηταν ενας απο τους ηγετες που πρωταγωνιστησαν στην πολιτικη σκηνη στα τελευταια τριαντα χρονια. Ανεξαρτητα απο την πολιτικη τοποθετηση ολοι αναγνωριζουμε τη συμβολη του στη διαμορφωση της σημερινης πολιτικης καταστασης και τον καθοριστικο ρολο του στην πορεια της δημοκρατιας μας.

Η απουσια του απο την πολιτικη σκηνη αφηνει μεγαλο κενο. Οφειλουμε να αποτισουμε την προσηκουσα τιμη στον αποθανοντα πολιτικο Ανδρεα Παπανδρεου και να καταβαλλουμε καθε προσπαθεια, ωστε να ξεπεραστει ομαλα η απουσια του για το καλο της πατριδας μας. Εκφραζουμε ειλικρινα τα θερμα μας συλλυπητηρια προς την οικογενεια του και στο ΠΑΣΟΚ.

Μεθαυριο Τριτη, το δημοτικο συμβουλιο Θεσσαλονικης θα συγκληθει σε εκτακτη συνεδριαση, προκειμενου να εκδοσει ψηφισμα για το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου.

Βουλευτικη εδρα Δωδεκανησου

Την εδρα του βουλευτου Δωδεκανησου, που κατειχε ο εκλιπων Ανδρεας Παπανδρεου, καταλαμβανει ο πρωτος επιλαχων στο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννης Παρασκευας.

Ομως ο κ. Γιαννης Παρασκευας ειναι τωρα εκλεγμενος νομαρχης Δωδεκανησου και ο ιδιος αρνηθηκε να δηλωσει αν θα διατηρησει τη σημερινη του θεση η θα ορκιστει βουλευτης στη θεση του Ανδρεα Παπανδρεου.

``Θα ανακοινωσω την αποφαση του μετα την κηδεια``, δηλωσε ο κ Παρασκευας, ο οποιος παραλληλα, πιστευει οτι δεν υπαρχει ασυμβιβαστο για να διατηρησει ταυτοχρονα και τις δυο θεσεις.

Να σημειωθει οτι δευτερος επιλαχων στο ψηφοδελτιο του ΠΑΣΟΚ ειναι ο κ. Δημητρης Διακομιχαλης, που σημερα ειναι δημαρχος Καλυμνου.

Χωμα απο το Καλεντζι

Χωμα απο την ιστορικη πατρωα γη της οικογενειας Παπανδρεου, το ορεινο χωριο Καλεντζι Αχαιας, που ειναι σκαρφαλωμενο και στεκει αγερωχο στις υπωρειες του Παναχαικου, θα μεταφερει το κοινοτικο συμβουλιο, στη σορο του κορυφαιου τεκνου της Αχαιας, του λαοπροβλητου ηγετη Ανδρεα Παπανδρεου, με τη διεθνη ακτινοβολια και εμβελεια.

Το κοινοτικο συμβουλιο, αναμενεται να συνεδριασει εκτακτως αργα το μεσημερι και οπως δηλωσε ο προεδρος του Γ. Πετροπουλος, στη συνεδριαση γινεται προσπαθεια να μετασχουν και τα κοινοτικα συμβουλια και εκπροσωποι της ευρυτερης περιοχης της Τριταιας και του τεως δημου Δυμης.

Στο μεταξυ, η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαιας και εκπροσωποι φορεων που συνεδριασαν εκτακτως απο το πρωι, αποφασισαν πριν απολιγο τα ακολουθα.

Να ψαλει αυριο στις 11 το πρωι τρισαγιο στο Μητροπολιτικο ναο των Πατρων.

Επισης, να ανοιξει βιβλιο συλλυπητηριων στη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαιας.

Να κυματιζουν μεσιστιες οι σημαιες του ΠΑΣΟΚ στις τοπικες οργανωσεις και να παραμεινουν ανοικτα τα γραφεια τους.

Το πρωι της Τριτης θα μεταβει στην Αθηνα. Πολυμελης αντιπροσωπεια του ΠΑΣΟΚ για να καταθεσει στεφανι στη σορο του Ανδρεα Παπανδρεου.

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ θα διευκολυνει και θα οργανωσει τον τροπο μεταβασης στην Αθηνα την Τεταρτη, οσων Αχαιων επιθυμουν να παραστουν στη νεκρωσιμη ακολουθια.

Εντος της ημερας θα εκδοθει και σχετικο ψηφισμα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαιας και των φορεων της Πατρας.

Στη συσκεψη στα γραφεια της ΝΕ παραβρεθηκαν η ΓΓ της Δυτικης Ελλαδας κ. Βασιλικη Μοσιαλου, ο νομαρχης Στ. Σερετης, ο δημαρχος Ανδρεας Καραβολας, οι αντιδημαρχοι Κασιμης, Τζανακης, ο προεδρος του ΕΚΠ και μελος της ΚΕ του Κινηματος Χρ. Λιακοπουλος, το αναπληρωματικο μελος της ΚΕ Αλ. Χρυσανθακοπουλος, προεδροι των επιτροπων νομ. συμβουλιου και τα μελη της ΝΕ.

Θλιψη στην Αχαια

Ολοκληρη η Αχαια, δεχθηκε σημερα, συγκλονισμενη, το θλιβερο αγγελμα του θανατου ενος δικου της ανθρωπου, οπως ενιωθε και αποκαλουσε την προσωπικοτητα, που δεσποσε για πολλες δεκαετιες στην ελληνικη πολιτικη σκηνη.

Προσωπα βουβα, καταφανως συγκινημενα, αιφνιδιαστηκαν απο το απροσδοκητο γεγονος και πολλοι ηταν εκεινοι κυριως ηλικιωμενοι που συζητουσαν και εξεφραζαν στις πλατειες και αλλους χωρους συγκεντρωσης την οδυνη τους, ενω παραλληλα εφερναν στη μνημη τους, την αρχη της πολιτικης σταδιοδρομιας, τα πρωτα βηματα δηλαδη του Ανδρεα Παπανδρεου, που εγιναν εδω στην πρωτευουσα της Πελοποννησου το 1964.

Βιογραφικο Α. Παπανδρεου (απο το Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων)

Πρωτοτοκος γιος του πρωην πρωθυπουργου Γεωργιου Παπανδρεου και της Σοφιας, το γενος Μινεικο, πολωνικης καταγωγης. Γεννηθηκε και εζησε τα πρωτα του χρονια στη Χιο, οπου ο πατερας του υπηρετουσε ως γενικος διοικητης των νησιων του Αιγαιου. Την περιοδο 1923-1936 η οικογενεια εγκατασταθηκε στην Αθηνα οπου φοιτησε στην αρχη στο αμερικανικο κολλεγιο και στη συνεχεια στη Νομικη Σχολη. Τα φοιτητικα του χρονια συνεπεσαν με τη δικτατορια του Ιωαννη Μεταξα, ενω ο ιδιος μετειχε σε ομαδες και κινησεις κατα του καθεστωτος. Στις 4 Αυγουστου 1936 συνεληφθη, οταν μαζι με αλλους φοιτητες, κατεστρεψαν προκηρυξεις του καθεστωτος αλλα αφεθηκε ελευθερος μετα τρεις μερες. Την ανοιξη του 1939 συνεληφθη με την κατηγορια της συμμετοχης σε αντιδικτατορικη οργανωση, ενω ο πατερας του βρισκοταν εξοριστος στην Ανδρο. Αποφυλακιστηκε το καλοκαιρι του ιδιου χρονου και εφυγε στις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου εζησε απο τοτε και για 20 περιπου χρονια. Στις ΗΠΑ εκανε μεταπτυχιακες σπουδες στο Πανεπιστημιο Χαρβαρντ, στις οικονομικες επιστημες και στη φιλοσοφια.

Το 1942 πηρε διπλωμα Μαστερ απο το Πανεπιστημιο Χαρβαρντ και διοριστηκε βοηθος στο ιδιο Πανεπιστημιο εως το 1944. Το 1943 πηρε διδακτορικο διπλωμα απο το Πανεπιστημιο Χαρβαρντ. Τον ιδιο χρονο απεκτησε την αμερικανικη υπηκοοτητα και οταν οι Ηνωμενες Πολιτειες μπηκαν στο Β' παγκοσμιο πολεμο υπηρετησε στο αμερικανικο ναυτικο. Το 1944 υπηρξε τεχνικος συμβουλος της ελληνικης αποστολης στην Οικονομικη και Νομισματικη διασκεψη των Ηνωμενων Εθνων, στο Μπρετον Γουντς. Το διαστημα 1946-1947 ηταν υφηγητης στο Πανεπιστημιο Χαρβαρντ. Απο το 1947 εως το 1950 ηταν επικουρος καθηγητης, ενω απο το 1950 εως το 1955 διετελεσε τακτικος καθηγητης στο πανεπιστημιο της Μινεσοτα. Το 1955 ηταν τακτικος καθηγητης στο Πανεπιστημιο του Μπερκλει και απο το 1956 εως το 1960 υπηρξε κοσμητορας στη σχολη οικονομικων επιστημων του ιδιου πανεπιστημιου.

Το 1959 ερχεται στην Ελλαδα ως μελος οικονομικης ερευνητικης αποστολη ενω το επομενο χρονο καλειται στην Ελλαδα απο την τοτε κυβερνηση του Κ. Καραμανλη και αναλαμβανει το Κεντρο Οικονομικων Ερευνων και τη θεση συμβουλου της Τραπεζας της Ελλαδος (1961).

Λιγο αργοτερα αναμειγνυεται στην πολιτικη. Τον Φεβρουαριο του 1964, εξελεγη για πρωτη φορα βουλευτης Αχαιας με την Ενωση Κεντρου, ενω μετεσχε για πρωτη φορα στην κυβερνηση του Γεωργιου Παπανδρεου, ως υπουργος Προεδριας και, τον Ιουνιο 1964, στη δευτερη, ως αναπληρωτης υπουργος Συντονισμου. Οι ριζοσπαστικες θεσεις του σε σχεση με εκεινες μεριδας "κεντρογενων" στελεχων της Ενωσης Κεντρου (ΕΚ), προκαλεσαν αντιδρασεις που οδηγησαν στην παραιτηση του απο το υπουργικο αξιωμα, το Νοεμβριο του ιδιου χρονου. Συντομα οι αποψεις και η δραση του συσπειρωσαν ομαδα βουλευτων της ΕΚ και οδηγησαν στο σχηματισμο κεντροαριστερης πτερυγας υπο την ατυπη ηγεσια του.

Τον Απριλιο του 1965, με ισχυροτερο πολιτικο ερεισμα στο κομμα, αλλα κι εξω απο αυτο, ανεκτησε το αξιωμα του αναπληρωτη υπουργου Συντονισμου. Τον Μαιο του ιδιου χρονου ομως η αντιπολιτευση ασκησε εντονη πολεμικη στην κυβερνηση, κατηγορωντας ιδιαιτερα τον ιδιο, οτι προσπαθησε να στελεχωσει την Κρατικη Υπηρεσια Πληροφοριων (ΚΥΠ) με "αριστερους" αξιωματικους της εμπιστοσυνης του και οτι ενθαρρυνε την νασερικης εμπνευσης οργανωση αξιωματικων "Ασπιδα".

Στις 15 Ιουλιου 1965, υστερα απο την παραιτηση του Γεωργιου Παπανδρεου, ασκησε εντονη κριτικη στις αποκαλουμενες "κυβερνησεις αποστασιας", με αποτελεσμα να αποκτησει μεν ισχυροτερο ερεισμα στο κομμα και ιδιαιτερα στην Ελληνικη Δημοκρατικη Νεολαια (ΕΔΗΝ). Τον Φεβρουαριο του 1967, μεθοδευτηκε τροπος αμεσης ποινικης του διωξης για την υποτιθεμενη συμμετοχη του στην οργανωση "Ασπιδα". Συνεληφθη αμεσως μετα το πραξικοπημα της 21ης Απριλιου και μεταφερθηκε στο Γουδι, οπου κρατουντο και αλλοι πολιτικοι και στη συνεχεια στο ξενοδοχειο "Πικερμι" στην Αττικη. Στις 10 Μαιου του ιδιου χρονου οδηγηθηκε στο απομονωτηριο των φυλακων Αβερωφ και το Δεκεμβριο απελευθερωθηκε με την αμνηστια που εδωσαν οι δικτατορες. Στις 16 Ιανουαριου 1968, υπο την πιεση της διεθνους κοινης γνωμης του δοθηκε αδεια να φυγει απο τη χωρα, μαζι με την οικογενεια του. Παρεμεινε στο εξωτερικο στη διαρκεια της επταχρονης δικτατοριας και εδρασε εναντιον της απο διαφορες χωρες. Πρωτος σταθμος μετα την αναχωρηση του υπηρξε το Παρισι, απ' οπου με δηλωσεις του τονισε την αναγκη δυναμικης αντιπαραθεσης του λαου στη δικτατορια.

Το Φεβρουαριο αρχισε περιοδεια στις σκανδιναβικες χωρες και ειχε σειρα επαφων με πολιτικες προσωπικοτητες, τοσο εκει, οσο και σε αλλες δυτικοευρωπαικες χωρες. Στις 27 Φεβρουαριου 1968, ιδρυσε το Πανελληνιο Αγωνιστικο Κινημα (ΠΑΚ), με εδρα τη Στοκχολμη, το οποιο στη συνεχεια εξαπλωθηκε σε αλλες χωρες και στο εσωτερικο.

Στις 8 Μαρτιου 1968, πηγε στις Ηνωμενες Πολιτειες, οπου το αιτημα του προς το Στειτ Ντιπαρτμεντ να διακοπει η στρατιωτικη βοηθεια προς την Ελλαδα απορριφθηκε.

Στις 4 Αυγουστου του ιδιου χρονου συνυπεγραψε, στην Ιταλια, συμφωνια συνεργασιας με το Πατριωτικο Μετωπο (ΠΑΜ), ενω 9 ημερες αργοτερα επικροτησε την αποπειρα εκτελεσης του δικτατορα Γεωργιου Παπαδοπουλου απο τον Αλεξανδρο Παναγουλη.

Το διαστημα 1969-1974, εργαστηκε ως καθηγητης οικονομικων επιστημων στο Πανεπιστημιο Γιορκ του Καναδα.

Τον Αυγουστο του 1974 επεστρεψε στην Ελλαδα. Δεν συμμετειχε στην Κυβερνηση Εθνικης Ενοτητας, αλλα προχωρησε στην ιδρυση του "Πανελληνιου Σοσιαλιστικου Κινηματος" (ΠΑΣΟΚ). Οι αρχες και οι στοχοι του ΠΑΣΟΚ, στο οποιο προσχωρησαν στελεχη αντιστασιακων οργανωσεων καθως και της προδικτατορικης Αριστερας και της Ενωσης Κεντρου, καθοριστηκαν με την ιδρυτικη "διακηρυξη της 3ης Σεπτεμβρη". Στις πρωτες μεταδικτατορικες εκλογες της 17ης Νοεμβριου 1974, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρωσε το 13,58% των ψηφων και ο ιδιος εξελεγη βουλευτης Αχαιας. Στο δημοψηφισμα της 8ης Δεκεμβριου για το πολιτειακο πηρε θεση υπερ της προεδρευομενης δημοκρατιας.

Στις εκλογες της 20ης Νοεμβριου 1977, αναδειχτηκε ηγετης της αξιωματικης αντιπολιτευσης αφου το ΠΑΣΟΚ κατεταγη δευτερο κομμα με 25,34% των ψηφων. Εχοντας ισχυροποιησει την οργανωτικη και ιδεολογικη δομη του ΠΑΣΟΚ και οξυνει την κριτικη του κατα της κυβερνησης της Νεας Δημοκρατιας, τοσο σε θεματα εσωτερικης οσο και εξωτερικης πολιτικης, αρχισε την προεκλογικη εκστρατεια του 1981 με διακηρυξη κυβερνητικης πολιτικης, γνωστοτερης ως "Συμβολαιο με το Λαο". Στις εκλογες της 18ης Οκτωβριου 1981, το ΠΑΣΟΚ αναδειχτηκε πρωτο κομμα με 48,06% και ο ιδιος σχηματισε την πρωτη του κυβερνηση, στην οποια κρατησε και τη θεση του υπουργου Εθνικης Αμυνας.

Στον τομεα της εξωτερικης πολιτικης, η πρωτη κυβερνηση Παπανδρεου εργαστηκε με στοχο την αναβαθμιση του ρολου της χωρας εντος των πλαισιων των διεθνων της δεσμευσεων, οπως το Βορειοατλαντικο Συμφωνο, η Ευρωπαικη Οικονομικη Κοινοτητα και οι συμβασεις για τις αμερικανικες βασεις. Εργαστηκε επισης για τη διασφαλιση της εθνικης υποστασης και ακεραιοτητας της χωρας εναντι των προκλησεων της Τουρκιας, που παρανομα εξακολουθουσε να κατεχει μεγαλο τμημα της Δημοκρατιας της Κυπρου. Περαν της βελτιωσης των σχεσεων με τις σοσιαλιστικες χωρες και τον τριτο κοσμο, πρωτοστατησε στις κινησεις που εγιναν σε παγκοσμιο επιπεδο για την ειρηνη και τη διασφαλιση απο τον πυρηνικο ολεθρο. Συμμετειχε ετσι στις διαβουλευσεις και τις συμφωνιες για τη δημιουργια απυραυλων ζωνων στα Βαλκανια και τη Σκανδιναβια.

Συμμετειχε επισης στην "Πρωτοβουλια των Εξι", για την προασπιση της ειρηνης και της ζωης ολοκληρης της ανθρωποτητας. Η κινηση αυτη δημιουργηθηκε το 1982 απο τους προεδρους του Μεξικου Μιγκελ ντε λα Μαντριντ, της Αργεντινης Ραουλ Αλφονσιν και της Τανζανιας Τζουλιους Νιερερε και τους πρωθυπουργους της Σουηδιας Ουλοφ Παλμε, της Ινδιας Ιντιρα Γκαντι και της Ελλαδας Ανδρεα Παπανδρεου. Στον τομεα της εσωτερικης πολιτικης, η πρωτη κυβερνηση Παπανδρεου εργαστηκε με γνωμονα την ισοτητα των πολιτων, ανεξαρτητα απο τις πολιτικες τους πεποιθησεις η το φυλο τους. Στα πλαισια αυτα εντασσονται αποφασεις οπως η καταργηση της νομοθεσιας εκτακτων μετρων, η αναγνωριση της Εθνικης Αντιστασης 1941-1944 και η αποκατασταση των αγωνιστων της, η επιστροφη των πολιτικων προσφυγων και οι αλλαγες που εγιναν στο Οικογενειακο Δικαιο με στοχο τη νομικη εξισωση αντρων και γυναικων. Στο κυβερνητικο εργο αυτης της περιοδου εντασσονται, μεταξυ αλλων, η καθιερωση του θεσμου του Εθνικου Συστηματος Υγειας, η συνταξιοδοτηση των αγροτισσων καθως και οικονομικα μετρα για την υποστηριξη των χαμηλομισθων, των προβληματικων επιχειρησεων, της αγροτικης παραγωγης κ. α. Στις 2 Ιουνιου 1985 κερδιζει παλι τις εκλογες και σχηματιζει αυτοδυναμη κυβερνηση με 45,82% των ψηφων. Κατα τη δευτερη αυτη τετραετια (1985-1989) διακυβερνησης της χωρας απο το ΠΑΣΟΚ, εξαγγελθηκε οικονομικο "προγραμμα λιτοτητας", με στοχο την εξοδο της χωρας απο την οικονομικη κριση και την ενταξη της σε ορθολογικη πορεια αναπτυξης. Επισης καταβληθηκε προσπαθεια εκτονωσης του κλιματος εντασης που επικρατουσε μεταξυ Τουρκιας-Ελλαδας, χωρις ομως να παραχωρηθουν εθνικα κυριαρχικα μας δικαιωματα, τα οποια αμφισβητουσε η Τουρκια. Στο πλαισιο αυτα εντασσεται η συναντηση του με τον πρωθυπουργο της Τουρκιας Τουργκουτ Οζαλ στο Νταβος.

Τον Αυγουστο του 1988, διαπιστωθηκαν προβληματα στην υγεια του (στενωση αορτης) και το Σεπτεμβριο, υποβαλεται σε σοβαρη εγχειρηση ανοικτης καρδιας στο νοσοκομειο Χερφιλντ του Λονδινου απο τον διασημο καρδιοχειρουργο, Μαγκντι Γιακουμπ. Στις 23 Μαιου 1989, υπεβαλε αιτηση διαζυγιου και στις 8 Ιουνιου λυθηκε, υστερα απο 38 χρονια, ο γαμος του με τη δευτερη συζυγο του Μαργκαρετ Τσαντ (η πρωτη ηταν η Χριστινα Ρασια) με την οποια απεκτησε τεσσερα παιδια.

Στις 19 Ιουνιου 1989 υπεβαλε την παραιτηση του στον προεδρο της Δημοκρατιας, οταν το κομμα της Νεας Δημοκρατιας συγκεντρωσε τη σχετικη πλειοψηφια στις εκλογες της προηγουμενης ημερας, αλλα παρεμεινε υπηρεσιακος πρωθυπουργος μεχρι το διορισμο της νεας κυβερνησης, η οποια σχηματιστηκε τελικα στις 2 Ιουλιου, μετα απο συμβιβαστικη συνεργασια της ΝΔ και του Συνασπισμου της Αριστερας, με σκοπο οπως υποστηριχθηκε απο τα δυο κομματα να αποτραπει η παραγραφη των σκανδαλων που ειχαν ξεσπασει εκεινη την περιοδο, με κορυφαια την "υποθεση Κοσκωτα". Στις 7 Ιουλιου 1989, 144 βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας, (δεν υπεγραψε ο προεδρος της Βουλης Αθανασιος Τσαλδαρης), κατεθεσαν προταση κατα του Α. Παπανδρεου και αλλων πεντε υπουργων του ΠΑΣΟΚ, για παραβαση του νομου περι ευθυνης υπουργων. Την προταση των βουλευτων της ΝΔ, η οποια τον κατηγορουσε για ηθικη αυτουργια σε απιστια για τις καταθεσεις των ΔΕΚΟ στην Τραπεζα Κρητης και παθητικη δωροδοκια μετα αποδοχης προιοντων εγκληματος (περιπτωση Λουβαρη) δεν υπεγραψαν, αλλα την υποστηριξαν στη Βουλη οι βουλευτες του Συνασπισμου της Αριστερας.

Στις 13 Ιουλιου 1989, τελεσε τριτο γαμο με την κ. Δημητρα Λιανη στο ναο της Ελευθερωτριας στην Πολιτεια.

Στις 18 Ιουλιου 1989 η ολομελεια του Κοινοβουλιου αποφασισε την παραπομπη του σε 12μελη προανακριτικη επιτροπη, για να διερευνηθουν οι ευθυνες του στο σκανδαλο Κοσκωτα. Στη σχετικη ψηφοφορια 171 βουλευτες ψηφισαν υπερ της παραπομπης, 121 κατα, 1 παρων, ενω βρεθηκαν και 3 ακυροι ψηφοι. Στις 21 Σεπτεμβριου 1989, παραπεμφθηκε στο Ειδικο Δικαστηριο για το αδικημα της ηθικης αυτουργιας κατ' εξακολουθηση στην παγιδευση και παραβιαση των τηλεφωνηματων και της προφορικης συνομιλιας. Για την παραπομπη του, ψηφισαν 173 βουλευτες της ΝΔ και του Συνασπισμου της Αριστερας και της Προοδου με μυστικη ψηφοφορια, ενω οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ειχαν αποχωρησει απο την αιθουσα. Η παραπομπη του στο Ανωτατο Ειδικο Δικαστηριο αποφασιστηκε με 169 ψηφους υπερ, 2 κατα και 2 λευκα. Μαζι του παραπεμφθηκαν ο πρωην αρχηγος της ΕΥΠ, Κ. Τσιμας και ο πρωην διοικητης του ΟΤΕ Θ. Τομπρας. Στις 27 Σεπτεμβριου 1989, παραπεμφθηκε για δευτερη φορα στο Ειδικο Δικαστηριο για το αδικημα της ηθικης αυτουργιας σε απιστια και το αδικημα της παθητικης δωροδοκιας για τη συμμετοχη του, οπως εκρινε η πλειοψηφια της Βουλης, στο σκανδαλο Κοσκωτα. Για το αδικημα της ηθικης αυτουργιας σε απιστια, 166 βουλευτες ψηφισαν υπερ της παραπομπης και 121 κατα, ενω για το αδικημα της παθητικης δωροδοκιας ψηφισαν 165 υπερ και 121 κατα. Απο την ψηφοφορια απουσιαζε ο ιδιος, ο Γ. Σουφλιας, ο Α. Ανδρεουλακος, ο Αχμετ Σαδικ και ο δολοφονηθεις Π. Μπακογιαννης, η θεση του οποιου δεν ειχε αναπληρωθει.

Το Μαιο του 1990, συμμετειχε στο Συμβουλιο της Σοσιαλιστικης Διεθνους που εγινε στο Καιρο στο οποιο ψηφιστηκε ομοφωνα η ενταξη του ΠΑΣΟΚ ως πληρους μελους της. Στις 23 Σεπτεμβριου 1990 στο 2ο Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελεγη δια βοης προεδρος του Κομματος.

Στις 16 Ιανουαριου 1992, το Ειδικο Δικαστηριο με αποφαση του, τον εκρινε αθωο και για τα 4 αδικηματα, για τα οποια ειχε κατηγορηθει και τα οποια σχετιζονταν με το "σκανδαλο Κοσκωτα". Ειδικοτερα το Δικαστηριο τον εκρινε αθωο για την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας σε απιστια για τις καταθεσεις των ΔΕΚΟ με ψηφους 7-6, για την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας σε απιστια για τη ρυθμιση των χρεων Καλκανη με ψηφους 9-4, για την κατηγορια της παθητικης δωροδοκιας με ψηφους 10-3 και για την κατηγορια της αποδοχης προιοντων εγκληματος με ψηφους 8-5. Στις 15 Μαιου 1992, με αποφαση της Βουλης ανεσταλη η εναντιον του διωξη για την υποθεση των τηλεφωνικων υποκλοπων. Στη σχετικη ψηφοφορια, απο την οποια απουσιαζαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, 117 βουλευτες ψηφισαν υπερ της αναστολης, 24 κατα και 3 δηλωσαν παρων.

Στις 16 Σεπτεμβριου 1992, στο 19ο Συνεδριο της Σοσιαλιστικης Διεθνους, εξελεγη ομοφωνα αντιπροεδρος της οργανωσης. Στις 12 Οκτωβριου 1993, μετα την εκλογικη νικη του ΠΑΣΟΚ, ελαβε εντολη σχηματισμου κυβερνησης απο τον προεδρο της Δημοκρατιας και την επομενη ημερα ορκιστηκε πρωθυπουργος για τριτη τετραετια.

Στις 17 Απριλιου 1994, στο 3ο Συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελεγη ομοφωνα προεδρος του κινηματος.

Στις 24 Αυγουστου 1995, η Διοικουσα Επιτροπη του Πανελληνιου Ιερου Ιδρυματος Ευαγγελιστριας Τηνου τον ανακηρυξε "Μεγαλο Ευεργετη".

Δημοσιευσε βιβλια και μονογραφιες οικονομικου και πολιτικου περιεχομενου, αρθρα σε εφημεριδες και περιοδικα, εδωσε διαλεξεις σε πανεπιστημια και πνευματικα ιδρυματα και συνεργαστηκε σε σειρα συλλογικων εκδοσεων. Στα βιβλια του περιλαμβανονται: Ιντροδθψτιον το Σοψιαλ Σψιενψε, 1952, Ψομπετιτιον ανδ ιτς Ρεγθλατιον, 1954, Εψονομιξ ας α Σψιενψε, 1958, Α στρατεγυ φορ Γρεεκ Εψονομιψ Δεωελοπμεντ, 1962, Φθνδαμενταλς οφ Μοδελ Ψονστρθψτιον ιν Μαψροεψονομιξ, 1962, Τηε Γρεεκ Φροντ, 1970, Μαν'ς Φρεεδομ, 1970, Δεμοψραψυ ατ Γθνποιντ, 1971, Ρατερναλιστιψ Ψαπιταλισμ, 1972, Ρροξεψτ Σελεψτιον φορ Νατιοναλ Ρλανς, 1974, Σοψιαλιστ Τρανσφορματιον, 1977. Ορισμενα απο αυτα τα βιβλια που εκδοθηκαν αρχικα στο εξωτερικο, κυκλοφορησαν στην Ελλαδα μετα τη μεταπολιτευση του 1974.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Υπουργος Προεδριας......................... 19/02/1964 05/06/1964
Αναπλ.Υπουργος Συντονισμου................. 05/06/1964 19/11/1964
Αναπλ. ΥπουργοςΣυντονισμου................. 29/04/1965 15/07/1965
Υπουργος Εθνικης Αμυνας.................... 21/10/1981 05/06/1985
Προεδρος Κυβερνησης........................ 21/10/1981 05/06/1985
Υπουργος Βορειας Ελλαδας................... 05/06/1985 26/07/1985
Προεδρος Κυβερνησης........................ 05/06/1985 18/06/1989
Υπουργος Εθνικης Αμυνας ................... 05/06/1985 26/07/1985
Υπουργος Εθνικης Αμυνας.................... 26/07/1985 25/04/1986
Προεδρος Κυβερνησης........................ 18/06/1989 02/07/1989
Προεδρος Κυβερνησης........................ 13/10/1993 00/00/0000

ΕΚΛΟΓΕΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ      ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ                  ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  Ε  Κ  ΜΑ
16/02/1964..... Ενωσις Κεντρου ............ Αχαιας.......... Ν
17/11/1974..... ΠΑΣΟΚ ..................... Α' Θεσσαλονικης. Ν Α 
20/11/1977..... ΠΑΣΟΚ...................... Αχαιας.......... Ν Α 
18/10/1981..... ΠΑΣΟΚ...................... Α' Αθηνας....... Ν Α 
02/06/1985..... ΠΑΣΟΚ...................... Α' Αθηνας....... Ν Α 
18/06/1989..... ΠΑΣΟΚ...................... Α' Αθηνας....... Ν Α 
05/11/1989..... ΠΑΣΟΚ...................... Β' Αθηνας....... Ν Α 
08/04/1990..... ΠΑΣΟΚ...................... Β' Αθηνας....... Ν Α 
10/10/1993..... ΠΑΣΟΚ ..................... Δωδεκανησου..... Ν

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. *: Β = Βουλευτης, Ε = Εξωκοινοβουλευτικος. Ε : Ν = Εξελεγη, Ο = Δεν εξελεγη. Κ : Κατανομη π. χ Α, Β.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 23 June 1996 - 15:44:08