Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 24)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Κλεινει ο κυκλος μιας ιστορικης περιοδου με την απωλεια του Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Πανελληνια συγκινηση εξακολουθει να προκαλει ο θανατος του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Πληθος κοσμου συρρεει και σημερα στη Μητροπολη Αθηνων για να αποχαιρετισει το μεγαλο ηγετη.
  • Η κηδεια του θα γινει την Τεταρτη με τιμες αρχηγου κρατους εν ενεργεια.
  • Η προσωπικοτητα του Ανδρεα Παπανδρεου αναγνωριστηκε απο φιλους και αντιπαλους τοσο στην Ελλαδα οσο και απο ξενους ηγετες.
  • Πυρετωδεις διεργασιες διεξαγονται στο ΠΑΣΟΚ, ενοψει του συνεδριου οπου θα εκλεγει ο διαδοχος του.
  • Συνεδριαζει στις 2 το μεσημερι το Εκτελεστικο Γραφειο, ενω αυριο το βραδυ θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ.
  • Χωρις προβληματα διεξηχθησαν το πρωι οι γενικες εξετασεις. Οι υποψηφιοι των δυο πρωτων δεσμων διαγωνιστηκαν στη Φυσικη και της τριτης στα Αρχαια Ελληνικα.
  • Στο Ισραηλ αναμενεται αυριο ο υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων Ουορεν Κριστοφερ.
  • Τριαντα στελεχη Κουρδικου Κομματος συνεληφθησαν στην Αγκυρα μετα τη ληξη εργασιων του συνεδριου τους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλεινει ο κυκλος μιας ιστορικης περιοδου με την απωλεια του Ανδρεα Παπανδρεου, η απουσια του οποιου δημιουργει ενα τεραστιο κενο και αναμενεται να καθορισει τις εξελιξεις, τουλαχιστον στο κυβερνων κομμα ενοψει μαλιστα και του συνεδριου, που αρχιζει την Πεμπτη. Ηδη στο ΠΑΣΟΚ, διεξαγονται πυρετωδεις διεργασιες και συζητουνται θεματα που θα απασχολησουν το συνεδριο, στο επικεντρο των οποιων ειναι η εκλογη νεου προεδρου. Στις 2 θα συνεδριασει εκ νεου το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, ενω το πρωι συναντηθηκαν ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Κωστας Σκανδαλιδης με τον υπουργο και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου, Κωστα Λαλιωτη. Επισης το πρωι συνεδριασε εκτακτως το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και αποφασισε ομοφωνα τη συγκληση αυριο το βραδυ του σωματος, προκειμενου να τιμησει τη μνημη του Ανδρεα Παπανδρεου. Το μεσημερι, ανοιξε στο γραφειο του Πρωθυπουργου, βιβλιο συλλυπητηριων ενω αναλογα βιβλια ανοιξαν σε ολες τις ελληνικες πρεσβειες.

Στο μεταξυ, πανελληνια συγκινηση εχει προκαλεσει ο θανατος του Ανδρεα Παπανδρεου, ενω απο το πρωι στη Μητροπολη Αθηνων, συρρεει πληθος κοσμου καθε ηλικιας απο ολα τα μερη της Ελλαδας για να αποχαιρετισει το μεγαλο ηγετη. Επισης εκτος απο τους ανωνυμους πολιτες προσερχονται και αρκετοι επωνυμοι ενω το μεσημερι μετεβη στη Μητροπολη και ο πρωην Πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης. Η προσελευση του κοσμου συνεχιστηκε και κατα τη διαρκεια της νυχτας προκειμενου να αποτισουν τον υστατο φορο τιμης στον ιδρυτη και Προεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η κηδεια του Ανδρεα Παπανδρεου θα γινει την Τεταρτη το μεσημερι με τιμες αρχηγου κρατους εν ενεργεια. Η σορος του θα τοποθετηθει σε ειδικα διαμορφωμενο κιλλιβαντα πυροβολου, ενω κατα τη μεταφορα του απο την Μητροπολη στο Α`Νεκροταφειο θα πραγματοποιουν χαμηλες πτησεις αεροσκαφη της Πολεμικης μας Αεροποριας. Την Τεταρτη οι δημοσιες υπηρεσιες θα παραμεινουν κλειστες, ενω μεσιστιες κυματιζουν οι σημαιες. Ο Ανδρεας Παπανδρεου θα ταφει διπλα απο τον πατερα του, ενω στην κηδεια του θα παραστουν ξενοι ηγετες και προσωπικοτητες καθως και εκατονταδες αντιπροσωπειες απο ολο τον κοσμο. Τον αμερικανο προεδρο Μπιλ Κλιντον θα εκπροσωπησει ο αντιπροεδρος Αλ Γκορ. Επισης τη βαθια ευγνωμοσυνη του κυρπιακου λαου για τους αγωνες του Ανδρεα Παπανδρεου υπερ της Κυπρου, θα εκφρασει με την παρουσια της η πολιτικη ηγεσια με επικεφαλης τον Προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκο Κληριδη. Την ημερα της κηδειας θα ψαλει στη Μελβουρνη τρισαγιο στον ιστορικο ναο του Ευαγγελισμου, το οποιο αναμενεται να παρακολουθησουν αρκετοι ομογενεις. Οι σημαιες στις πρεσβειες μας και στα προξενεια κυματιζουν μεσιστιες.

Η προσωπικοτητα του πολιτικου και ανθρωπου Ανδρεα Παπανδρεου αναγνωριστηκε απο φιλους και αντιπαλους οπως προκυπτει απο τα μηνυματα και τα συλλυπητηρια τοσο των πολιτικων αρχηγων στην Ελλαδα οσο και των ξενων ηγετων. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος δηλωσε, οτι προσεφερε εξαιρετικες υπηρεσιες στην πατριδα. Ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, τονισε οτι ο θανατος του ηταν εθνικη απωλεια γιατι ηταν η ιδια η Ελλαδα. Υπηρξε μεγαλος ηγετης, ειπε ο πρωην Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Καραμανλης. Για μεγαλο πολιτικο αγωνιστη, μιλησε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ. Ο πρωην Πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, δηλωσε οτι ο εκλιπων αποτελεσε μεγαλη και καθοριστικη προσωπικοτητα των τελευταιων δεκαετιων και το εργο του θα το κρινει η ιστορια. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, επεσημανε οτι υπηρξε ενας μεγαλος ηγετης διεθνους ακτινοβολιας. Τα συλλυπητηρια του ΚΚΕ εστειλε στο ΠΑΣΟΚ, η Γενικη Γραμματεας Αλεκα Παπαρηγα. Με αισθηματα οδυνης αποχαιρετα ο Συνασπισμος τον Ανδρεα Παπανδρεου, δηλωσε ο προεδρος της παραταξης, Νικος Κωνσταντοπουλος. Σημαδεψε τη νεοτερη πολιτικη ιστορια, τονισε ο Προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας. Η Ελλαδα πενθει σημερα δηλωσε ο δημαρχος της Αθηνας Δημητρης Αβραμοπουλος. Η ειδηση του θανατου προκαλεσε παγκοσμια συγκινηση και ειναι χαρακτηριστικο οτι ο εντυπος και ηλεκτρονικος διεθνης τυπος, παρεθεσε μεγαλα αφιερωματα στο εργο, την αγωνιστικοτητα και τη μαχητικοτητα του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνεργατες του Ανδρεα Παπανδρεου, Τηλεμαχος Χυτηρης και Νικος Αθανασακης, προεβησαν σε διευκρινισεις για τη συνεργασια που ειχαν μαζι του, το βραδυ του Σαββατου. Τονισαν οτι δεν ειχε επεξεργαστει και δεν ειχε ολοκληρωθει το σχεδιο της ομιλιας του, προς το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Επομενως, προσθετουν, δεν μπορει να θεωρηθει οτι υπαρχει κειμενο που να μπορει να αποδοθει στον Ανδρεα Παπανδρεου.

Χωρις προβληματα διεξηχθησαν το πρωι οι γενικες εξετασεις. Οι υποψηφιοι της πρωτης και δευτερης δεσμης διαγωνιστηκαν στη Φυσικη και της τριτης δεσμης στα Αρχαια Ελληνικα. Οι υποψηφιοι των δυο πρωτων δεσμων χαρακτηρισαν τα θεματα της Φυσικης αναμενομενα, αλλα παρα πολλα και οι μαθητες επρεπε να ηταν καταλληλα προετοιμασμενοι για να απαντησουν μεσα στο διαστημα των τριων ωρων. Επισης οι υποψηφιοι χαρακτηρισαν "βατα" τα θεματα στο μαθημα των Αρχαιων Ελληνικων. Το αγνωστο κειμενο ηταν απο τον Πλατωνα και το γνωστο απο τον Οιδιπποδα.

Συνεχιζεται η δικαστικη διερευνηση για την υποθεση των ψηφιακων παροχων στον ΟΤΕ. Το πρωι, κατεθεσε στον εφετη ανακριτη ο Διευθυντης της "Καθημερινης" Αντωνης Καρκαγιαννης, ο οποιος ειπε οτι κατεθεσε ολα τα σχετικα δημοσιευματα της εφημεριδας που αναφερονταν στους επιμαχους λογαριασμους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ σε γερμανικες τραπεζες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναμενεται αυριο στο Ισραηλ ο υπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ, Ουορεν Κριστοφερ, προκειμενου να συναντηθει με το νεο πρωθυπουργο Βενιαμιν Νετανιαχου. Την Τεταρτη, ο κ. Κριστοφερ, θα συναντηθει κατα πασα πιθανοτητα στο Καιρο με τον προεδρο της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ και τον Παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ. Η νεα επισκεψη του αρχηγου του Στεητ Ντηπαρτμεντ στη Μεση Ανατολη πραγματοποιειται την επαυριο της αραβικης διασκεψης κορυφης στο Καιρο η οποια συνεδεσε την εξομαλυνση των αραβοισραηλινων σχεσεων με την τηρηση, εκ μερους του εβραικου κρατους, των βασικων αρχων της ειρηνευτικης διαδικασιας.

Τριαντα στελεχη του Κουρδικου Δημοκρατικου κομματος ΧΑΝΤΕΠ, μεταξυ των οποιων και ο ηγετης του κομματος, συνεληφθησαν το πρωι στην Αγκυρα, μετα τη ληξη των εργασιων κομματικου συνεδριου. Συμφωνα με το τουρκικο πρακτορειο Ανατολη οι συλληψεις ακολουθησαν την υποστολη της τουρκικης σημαιας απο τον χωρο του συνεδριου και την αναρτηση της σημαιας του Κουρδικου Εργατικου κομματος. Εξω απο το χωρο του συνεδριου η αστυνομια χτυπησε με ροπαλα κουρδους διαδηλωτες και προχωρησε στην κατασχεση φιλμς απο φωτορεπορτερς που ειχαν φωτογραφησει τα συμβολα του Κουρδικου Εργατικου κομματος.

Μεγαλες καταστροφες σε πολιτειες του Μεξικο προκαλεσε ο τυφωνας Αλμα που σαρωσε τις πρωτες πρωινες ωρες τις ακτες της χωρας. Ο τυφωνας συνοδευοταν απο ανεμους που επνεαν με ταχυτητα 160 χιλιομετρα την ωρα. Ξεριζωθηκαν δενδρα, κοπηκαν καλωδια μεταφορας ηλεκτρικου ρευματος, καταστραφηκαν στεγες σπιτιων και πλημμυρισε μεγαλο τμημα του οδικου δικτυου σε δυο πολιτειες. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Περιπου 800 συνδικαλιστες ηγετες απο ολοκληρο τον κοσμο συγκεντρωνονται αυριο στις Βρυξελλες για το 16-ο συνεδριο της Διεθνους Ομοσπονδιας Ελευθερων Συνδικατων, οπου το εργατικο κινημα θα προσπαθησει να καθορισει τη στρατηγικη του για να δοθει "μια ανθρωπινη διασταση στην παγκοσμιοποιηση της οικονομιας". Το συνεδριο που θα διαρκεσει ως τις 29 Ιουνιου, διεξαγεται στην εδρα της διεθνους ομοσπονδιας με τη συμμετοχη συνδικαλιστων απο 150 χωρες. Η Διεθνης Ομοσπονδια Ελευθερων Συνδικατων ιδρυθηκε το 1949 και σημερα διαθετει 127 εκατομμυρια μελη ς` ολον τον κοσμο.

Ο Πολ Ποτ ειναι ζωντανος και ασκει τα ηγετικα του καθηκοντα, βεβαιωνει με δηλωσεις του στο πρακτορειο Ροιτερ στρατιωτικο στελεχος των Ερυθρων Χμερ. Η δηλωση αναφερεται στις πληροφοριες που ειχαν κυκλοφορησει στις αρχες του μηνα οτι ο ηλικιας 68 ετων πρωην δικτατορας της Καμποτζης πεθανε απο ελονοσια.

Το 42% των αμερικανων πιστευει οτι ο προεδρος Μπιλ Κλιντον διεπραξε καποια παρανομια σε σχεση με το σκανδαλο Γουαιτγουοτερ και το 56% πιθανολογει οτι προσπαθησε να καλυψει σφαλματα που εχουν διαπραχθει σχετικα με την υποθεση αυτη, οπως δειχνει μια νεα δημοσκοπηση που δημοσιευεται σημερα. Παντως συμφωνα με την ερευνα μολις το 22% των ερωτηθεντων δηλωσε οτι εχει γινει χειροτερη η εντυπωση που εχει σχηματισει για τον Μπιλ Κλιντον εξαιτιας της υποθεσης Γουαιτγουοτερ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα μεγαλο ρεκορ που εμενε ανεπαφο για 17 χρονια καταρριφθηκε απο τον αμερικανο σπριντερ Μαικλ Τζονσον, στη διαρκεια του προολυμπιακου μιτινγκ των Ηνωμενων Πολιτειων, που ολοκληρωθηκε στην Ατλαντα. Προκειται για το ρεκορ που ειχε σημειωσει στις 12 Σεπτεμβριου 1979 στην Πολη του Μεξικου ο Ιταλος Πιετρο Μενεα. Το νεο παγκοσμιο ρεκορ του Τζονσον στα 200 μετρα ειναι 19 δευτερολεπτα και 66 εκατοστα. Η επιδοση αυτη αποκτα ιδιαιτερη σημασια καθως γινεται σε κανονικες συνθηκες και οχι σε υψομετρο οπως αυτο της Πολης του Μεξικου.

Στα ημιτελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου που διεξαγεται στην Αγγλια προκριθηκαν οι εθνικες ομαδες της Γερμανιας και της Τσεχιας, αφου επικρατησσαν στους προημιτελικους που εγιναν χθες. Συγκεκριμενα η Γερμανια που επικρατησε της Κροατιας με 2-1 και η Τσεχια της Πορτογαλιας με 1-0. Ετσι η Γερμανια θα αντιμετωπισει την Τεταρτη 26 Ιουνιου στο Γουεμπλει τη γηπεδουχο Αγγλια και η Τσεχια την ιδια ημερα στο Ολντ Τραφορντ του Μαντσεστερ τη Γαλλια. Η Γερμανια, ομως, θα στερηθει των υπηρεσιων του αρχηγου της Γιουργκεν Κλινσμαν, ο οποιος υπεστη θλαση μυων στους προσαγωγους

Την πρωτη θεση κατεκτησε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ελπιδων στο διεθνες τουρνουα που διεξηχθη στο κλειστο γηπεδο της Γλυφαδας, αφου νικησε 83-74 στον τριτο αγωνα της την αντιστοιχη της Ρωσιας. Η εθνικη μας στον πρωτο της αγωνα νικησε 119-60 το Νιου Χαμσαιρ και στο δευτερο 82-65 την εθνικη ομαδα ανδρων της Τσεχιας.

Ο διεθνης επιθετικος της ΑΕΚ, Βασιλης Δημητριαδης, που προοριζοταν ως ανταλλαγμα για την μεταγραφη του Ντεμη Νικολαιδη, θα παραμεινει τελικα στην ομαδα της Νεας Φιλαδελεφειας, αφου ετσι τουλαχιστον τον διαβεβαιωσε ο προπονητης του Πετρος Ραβουσης με τον οποιο ειχε τηλεφωνικη εποκοινωνια.

Στις τεσσερις και μιση το απογευμα θα γινει η κηδεια του διεθνη υδατοσφαιριστη, Νωντα Σαμαρτζιδη που εχασε τη ζωη του κατα την διαρκεια ελευθερης καταδυσης που πραγματοποιησε το Σαββατο στη θαλασσια περιοχη της Παλαιας Επιδαυρου. Η νεκρωσιμη ακολουθια για τον ατυχο αθλητη θα ψαλει στην εκκλησια της Αγιας Τριαδος στον Πειραια και στη συνεχεια θα γινει περιφορα της σορου του απο το Πασαλιμανι μεχρι το κολυμβητηριο του Πειραια, οπου περασε μερικες αξεχαστες στιγμες ως παικτης του Εθνικου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος επικρατει σημερα και μονο στα βορειοδυτικα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα δυτικα τους 30 βαθμους στα βορεια ηπειρωτικα τους 34, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 37 και στα νησια του Αιγαιου τους 32 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται αιθριος καιρος και μονο στα βορειοδυτικα θα υπαρχουν κατα περιοδους τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω η
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 24 June 1996 - 18:15:27