Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 28)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Μεσα σε κλιμα εντονης πολιτικης αντιπαραθεσης αλλα και ιδιαιτερης συναισθηματικης φορτισης, συνεχιστηκαν απο το πρωι οι εργασιες του 4ου Συνεδριου του ΠΑΣΟΚ. Τρια ειναι τα βασικα στοιχεια που συνεθεσαν την εικονα των σημερινων εργασιων. Το πρωτο, η αδιαθεσια που ενιωσε ο προεδρος της βουλης, Αποστολος Κακλαμανης, αμεσως μετα την πυροσβεστικη παρεμβαση του, σε μια ιδιαιτερα κρισιμη φαση του Συνεδριου. Το δευτερο, η υποβολη της υποψηφιοτητας του Ακη Τσοχατζοπουλου για την προεδρια του κομματος και το τριτο, η δια ανατασεως της χειρος εγκριση για τη συμμετοχη στην ψηφοφορια των 215 αριστινδην μελων. Κατα τα αλλα οι ομιλητες με τις τοποθετησεις τους, τασσονται με τη μια η την αλλη πλευρα, ενω δεν παραλειπουν να κανουν αναφορα στον Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα και στην αναγκη διασφαλισης της ενοτητας.

Σε ηπιους τονους κινηθηκε η ομιλια του Ακη Τσοχατζοπουλου, ο οποιος μαζι με την ανακοινωση της υποψηφιοτητας του τονισε οτι το Συνεδριο θα εκλεξει προεδρο, ο οποιος δεν θα ειναι πρωθυπουργος και προτεινε τη θεσπιση αντιπροεδρου με συγκεκριμενες ευθυνες και αρμοδιοτητες. Επισης, προτεινε να συμμετεχουν αυτοδικαια στην πολιτικη γραμματεια ο προεδρος, ο πρωθυπουργος, ο αντιπροεδρος, ο γραμματεας, ο προεδρος της βουλης οσο το ΠΑΣΟΚ βρισκεται στην κυβερνηση, καθως και τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου. Ο υπουργος Εσωτερικων σημειωσε οτι οι αποφασεις του Συνεδριου θα πρεπει να ειναι δεσμευτικες για ολους και προσθεσε πως ολα τα στελεχη εχουν ιστορικο χρεος να διασφαλισουν την ενοτητα, οχι με ευχολογια αλλα μεσα απο τους θεσμους της δημοκρατικης λειτουργιας που να εκφραζει ολες τις επιμερους κοινωνικες διαφοροποιησεις.

Ο προεδρος της βουλης, ο οποιος παρενεβη πυροσβεστικα σε καποια φαση ιδιαιτερης εντασης, απηυθυνε δραματικη εκκληση να πεσουν οι τονοι ωστε να διασφαλισθει η ενοτητα, επισημαινοντας χαρακτηριστικα οτι το δεντρο του ΠΑΣΟΚ εχει και ριζες και κλαδια. Μετα απο λιγη ωρα ο κ. Κακλαμανης αισθανθηκε αδιαθεσια και καρδιακες ενοχλησεις. Η συνεδριαση διακοπηκε και εσπευσε αμεσως κοντα του ο Δημητρης Κρεμαστινος. Ο προεδρος της βουλης μεταφερθηκε στο ιατρειο του Ολυμπιακου Σταδιου, οπου αρχισε να συνερχεται και δεν χρειασθηκε να μεταφερθει σε νοσοκομειο.

Να δουμε ομως και τις ομιλιες των κυριοτερων στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος ασκησε κριτικη στον πρωθυπουργο τονιζοντας οτι η ομιλια του δεν ανταποκριθηκε στην εικονα για ενοτητα και ταχθηκε υπερ των διακριτων ρολων. Ο Χαρης Καστανιδης υπαινιχθηκε οτι καποιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεσαν να αποδεχθουν το μηνυμα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και την εκλογη του Κωστα Σημιτη στην πρωθυπουργια. Συμπτωμα πολιτικης παρακμης χαρακτηρισε ο Γιαννος Παπαντωνιου την προταση για διακριτους ρολους, τονιζοντας οτι η οικονομικη, κοινωνικη και εξωτερικη πολιτικη που ακολουθειται ειναι ταυτοσημη της κυβερνησης Παπανδρεου. Οι Γιωργος Πασχαλιδης και Γιαννης Νικολαου τονισαν οτι πρεπει να γινει ρηξη με τις αρνητικες πλευρες και αφησαν αιχμες για τη σταση των συνεδρων, που προσκεινται στον Ακη Τσοχατζοπουλο, κατα τη διαρκεια της ομιλιας του πρωθυπουργου. Απαντηση στις επικρισεις για την εξωτερικη πολιτικη εδωσε ο Θεοδωρος Παγκαλος που εκανε διακριση αναμεσα στον πατριωτισμο και την εθνικιστικη ιδεολογια, επισημαινοντας τον κινδυνο να καταληξει το ΠΑΣΟΚ σε κομμα εθνικοφρονων.

Την αναγκη διαμορφωσης προυποθεσεων συνυπαρξης ολου του στελεχειακου δυναμικου του ΠΑΣΟΚ, τονισε ο Ευαγγελος Βενιζελος, ο οποιος υπερασπισθηκε το εργο της κυβερνησης Σημιτη. Οι τονοι ανεβηκαν στο κατακορυφο με την ομιλια του Μανωλη Δασκαλακη, ο οποιος εξαπελυσε δριμυτατη επιθεση κατα του Κωστα Σημιτη, τον οποιο χαρακτηρισε ανευθυνο γιατι ως κυβερνητης της χωρας, ενωπιον διεθνων αντιπροσωπειων προανηγγελε κυβερνητικη κριση τη στιγμη που βρισκοταν σε εξελιξη τουρκικα γυμνασια. Οι ηγετες δεν μπορουν να διχαζουν τονισε ο κ. Δασκαλακης και κατηγορησε τον πρωθυπουργο για ασεβεια στην αποφαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας για εξαντληση της τετραετιας. Την τιμιοτητα της τοποθετησης του πρωθυπουργου υπερασπισθηκε ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος εκφραζοντας παραλληλα την ανησυχια του για τις εξελιξεις που θα δρομολογηθουν αν ο κ. Σημιτης δεν εκλεγει προεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με σχετικη ηρεμια αντεδρασε η αγορα στις εξελιξεις που δρομολογουνται στο ΠΑΣΟΚ. Αν και μπορει να διακρινει κανεις ενα κλιμα σχετικης νευρικοτητας, το βασικο συναισθημα που κυριαρχει στις αγορες ειναι η αναμονη μερι την Κυριακη, οποτε και θα ξεκαθαρισει το εσωκομματικο σκηνικο του κυβερνωντος κομματος. Στο χρηματιστηριο ο γενικος δεικτης εμφανισε στασιμοτητα, ενω στην αγορα συναλλαγματος επικρατησε ηρεμια και η Τραπεζα της Ελλαδος δεν χρειασθηκε να παρεμβει, αν και στη διατραπεζικη αγορα παρατηρηθηκε μικρη ανοδος των επιτοκιων κατα μιση ποσοστιαια μοναδα.

Ανελκυσθηκε το πρωι μετα απο αλλεπαλληλες προσπαθειες το επιβατηγο πλοιο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ το οποιο ειχε βυθιστει στις 19 Απριλιου μεσα στο λιμανι της Παρου, μετα απο προσκρουση σε υφαλο. Την ανελκυση πραγματοποιησαν δυο γερανοφορα ρυμουλκα και αφου πρωτα ειχαν απαντληθει τα νερα απο ολα τα διαμερισματα του πλοιου το οποιο ειχε παραμεινει βυθισμενο για 70 ημερες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεγαλυτερο μεριδιο εξουσιας αποκτουν για πρωτη φορα στην ιστορια τους οι ισλαμιστες στην Τουρκια, μετα την συμφωνια που επετευχθη με το κομμα της Τανσου Τσιλερ για σχηματισμο κυβερνησης συνασπισμου. Η συμφωνια επετευχθη μετα απο τρεις αποτυχημενες συναντησεις μεταξυ της Τσιλερ και του ισλαμιστη ηγετη Νετζμετιν Ερμπακαν. Το απογευμα ο Ερμπακαν συναντηθηκε με τον προεδρο Σουλειμαν Ντεμιρελ και η συνθεση της κυβερνηση θα ανακοινωθει αργα αποψε. Συμφωνα με τα τουρκικα τηλεοπτικα δικτυα, πρωθυπουργος της κυβερνησης θα ειναι για τον πρωτο χρονο ο κ. Ερμπακαν, με αντιπροεδρο και υπουργο Εξωτερικων την κα Τσιλερ. Στη συνεχεια, επισης για ενα χρονο οι ρολοι θα αντιστραφουν.

Τρομοκρατικη ενεργεια χαρακτηρισε ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν την βομβιστικη επιθεση που σημειωθηκε σε λεωφορειο στο Ναλτσικ του βορειου Καυκασου και στοιχισε τη ζωη 10 ατομων και τον τραυματισμο αλλων 24. Στη Μοσχα, ο Γιελτσιν ακυρωσε προγραμματισμενη ομιλια του σε αγροτικο συνεδριο λογω κοπωσης, οπως δηλωσε χαρακτηριστικα ο πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν. Απο την πλευρα του ο υπερεθνικιστης ηγετης Ζιρινοφσκι καλεσε τους ψηφοφορους να μην υποστηριξουν στον δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων τον κομμουνιστη Γκεναντι Ζουγκανοφ.

Σε συμβιβαστικη συμφωνια για την ελαφρυνση των χρεων των φτωχοτερων χωρων απο το Διεθνες Νομισματικο Ταμειο, κατεληξαν οι ηγετες των επτα πιο ανεπτυγμενων βιομηχανικα κρατων κατα την διαρκεια συνοδου στη Λιον της Γαλλιας. Συμφωνησαν επισης να εξετασουν το θεμα των εργασιακων συνθηκων στο πλαισιο της Παγκοσμιας Οργανωσης Εμποριου. Στο κειμενο της συμφωνιας δεν αναφερονται ονομαστικα οι χωρες που θα τυχουν οικονομικης βοηθειας, ωστοσο η Διεθνης Τραπεζα εκτιμα οτι προκειται μεταξυ 8 και 20, κυριως αφρικανικες.

Κρισιμη θεωρειται η κατασταση του σερβου στρατηγου Ρατκο Μλαντιτς, μετα το εγκεφαλικο επεισοδιο που υπεστη την προηγουμενη εβδομαδα. Χθες, το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο της Χαγης για τα εγκληματα πολεμου στην πρωην Γιουγκοσλαβια του απηυθυνε κατηγοριες, οπως και στον Ραντοβαν Καρατζιτς, για γενοκτονια κατα την διαρκεια του πολεμου στη Βοσνια.

Ως βημα για την περαιτερω βελτιωση των σχεσεων με την Τουρκια, χαρακτηρισε ο προεδρος της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας, Κιρο Γκλιγκοροφ, την επισημη επισκεψη που πραγματοποιει στην Αγκυρα. Μετα την συναντηση που ειχε με τον Σουλειμαν Ντεμιρελ, αρχισαν οι συνομιλιες μεταξυ των αντιπροσωπειων των δυο χωρων και υπεγραφη πρωτοκολλο που θετει τα θεμελια της Τουρκομακεδονικης Τραπεζας.

Τριακοσιοι αστυνομικοι παιρνουν μερος σε ενα πραγματικο ανθρωποκυνηγητο που εξαπολυουν απο σημερα οι αρχες κατα της Μαφιας στην περιοχη της Κατανιας στη Σικελια. Ηδη εχουν εκδοθει πενηντα ενταλματα συλληψης μελων του οργανωμενου εγκληματος, που μεταξυ αλλων κατηγορουνται για ανθρωποκτονιες, λαθρεμποριο ναρκωτικων, καταχρησεις, εκβιαστικη αποσπαση χρηματων, κλοπες και κατοχη οπλων και εκρηκτικων.

Σε ηλικια 87 χρονων πεθανε στο σπιτι του στην Καλιφορνια ο Αλμπερτ Μπροκολι, παραγωγος μιας σειρας επιτυχημενων ταινιων Τζεημς Μποντ, του γνωστου βρετανου πρακτορα 007. Ο Μπροκολι, ευρυτερα γνωστος ως Καμπι, ηταν ο παραγωγος 17 ταινιων του Τζεημς Μποντ, συμπεριλαμβανομενης και της τελευταιας του Χρυσο Ματι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αντιστροφη μετρηση για τον μεγαλο τελικο του Ευρωπαικου πρωταθληματος ποδοσφαιρου, μεταξυ Γερμανιας - Τσεχιας, ξεκινησε και το θερμομετρο της αγωνιας ανεβαινει στα υψη. Η γερμανικη ομαδα θα παιξει χωρις αρκετους βασικους παικτες της. Ο αμυντικος Στεφαν Ροιτερ και ο μεσος Αντι Μελερ ειναι τιμωρημενοι, ενω προβλημα τραυματισμου αντιμετωπιζουν οι αμυντικοι Τομας Χεσλερ, Γιουργκεν Κολερ, οι μεσοι Στεφαν Φροιντ, Μαριο Μπασλερ και οι επιθετικοι Φρεντι Μπομπιτς και Γιουργκεν Κλινσμαν. Στο στρατοπεδο, της Τσεχιας, το μοναδικο προβλημα που υπαρχει, ειναι η τιμωρια του Παβελ Νεντβεντ.

Γερη δοκιμη για την εθνικη μας ομαδα του μπασκετ αποτελει ο αγωνας με την πανισχυρη Γιουγκοσλαβια, που διεξαγεται αυτη την ωρα στο Βερολινο στο πλαισιο του διεθνους τουρνουα της Γερμανικης πολης. Στο ισχυρο τουρνουα του Βερολινου μετεχουν ακομη οι εθνικες ομαδες της Γερμανιας, την οποια το Ελληνικο συγκροτημα θα αντιμετωπισει αυριο το απογευμα και της Λιθουανιας, με την οποια η εθνικη μας ομαδα θα συναντηθει την Κυριακη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Δεικτης Ντου Τζονς σημειωσε πτωση 22 μοναδων για να διαμορφωθει στις 5645 μοναδες.

Ηρεμα αντιδρα η χρηματιστηριακη αγορα στις τελευταιες πολιτικες διεργασιες καθως στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, ο γενικος δεικτης τιμων, σημειωσε οριακη υποχωρηση σε ποσοστο 0, 16% και εκλεισε στις 910, 12 μοναδες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Στη Νεα Υορκη το Σαββατοκυριακο προβλεπεται καιρος αιθριος εως νεφελωδης με θερμοκρασια μεταξυ 80 και 90 βαθμους φαρεναιτ. Τη Δευτερα ο καιρος θα ειναι νεφελωδης και αναμενονται να σημειωθουν τοπικες βροχες και καταιγιδες

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, ενω σταδικα θα εξασθενησουν οι πολυ ισχυροι βοριαδες και μονο στα νοτια πελαγη θα ειναι ισχυροι, ενω στις υπολοιπες περιοχες ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 16 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 32 και στα νησια 21 με 29 βαθμους. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 32


Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 28 June 1996 - 21:16:25