Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jun. 30)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Νεος προεδρος του ΠΑΣΟΚ εξελεγη ο Κωστας Σημιτης συγκεντρωνοντας την προτιμηση 2732 συνεδρων. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος συγκεντρωσε 2324 ψηφους. Η διαφορα αναμεσα στους δυο ανδρες ηταν 428 ψηφοι. Στην ψηφοφορια ελαβαν μερος 5111 συνεδροι. Απο αυτους 28 ψηφισαν λευκο και 27 ψηφοδελτια ηταν ακυρα. Ο πρωθυπουργος και προεδρος του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σημιτης θα απευθυνει χαιρετισμο προς τους συνεδρους. Το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ δεν θεσμοθετησε θεση αντιπροεδρου μετα απο συμφωνια ολων των πλευρων, ενω αποφασισε την δημιουργια Πολιτικης Γραμματειας.

Απο τις μεχρι στιγμης ενδειξεις, δεν φαινεται οτι το επεισοδιο στη νησο Στρογγυλη κοντα στο Καστελλοριζο, οφειλεται σε εχθρικη στρατιωτικη ενεργεια αναφερει ανακοινωση του Γενικου Επιτελειου Εθνικης Αμυνας. Στην ανακοινωση σημειωνεται οτι συμφωνα με το φαροφυλακα της νησου, τις πρωινες ωρες σημερα οταν βγηκε απο το φαρο για ελεγχο, δεχθηκε επιθεση απο αγνωστο ατομο με πολιτικη ενδυμασια το οποιο τον αναισθητοποιησε με σπρευ. Αμεσως εφθασε στο νησι τμημα του Στρατου Ξηρας, ενω απο την ερευνα που εγινε βρεθηκε το σκοινι της σημαιας κομμενο και η σημαια στο εδαφος αλλα ανεπαφη. Μεχρι στιγμης δεν εχει βρεθει κανενα αλλο ιχνος.

Τεσσερις Ιρακινοι λαθρομεταναστες εχασαν τη ζωη τους λιγο μετα τα μεσανυχτα οταν στην προσπαθεια τους να περασουν παρανομα στη χωρα μας επεσαν σε ναρκοπεδιο στον Εβρο κοντα στο χωριο Κορνοφωλια στο Σουφλι. Μοναδα του στρατου απεγκλωβισε τεσσερις επιζωντες και εναν τραυματια Ιρακινο και τους μετεφερε στο Γενικο Κρατικο νοσοκομειο της Αλεξανδρουπολης.

Αιτηση αποφυλακισης με περιοριστικους ορους αναμενεται να υποβαλει αυριο η 33χρονη μητερα που κρατειται στις φυλακες Κορυδαλλου με το μολις 4,5 μηνων αγορακι της για χρεος πεντε εκατομμυριων δραχμων. Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος ζητησε ενημερωση απο την Εισαγγελια Εφετων Αθηνων, ενω τονισε οτι η ανθρωπινη και κοινωνικη ευαισθησια πρεπει να εκδηλωνεται σε καθε περιπτωση.

Αρχιζουν απο αυριο οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα. Οι υποψηφιοι θα εξεταστουν στο Ελευθερο Σχεδιο και τα Αγγλικα. Οι εξετασεις θα ολοκληρωθουν στις 5 Ιουλιου.

Συνταξιοδοτουνται αυριο ο Προεδρος του Αρειου Παγου Βασιλης Κοκκινος και ο εισαγγελεας του ανωτατου δικαστηριου Αθανασιος Σιουλας. Η κυβερνηση θα προχωρησει στην καλυψη των θεσεων αυτων τον ερχομενο μηνα μετα απο συνεδριαση του Υπουργικου Συμβουλιου που θα αποφασισει σχετικα.

Απελευθερωνονται απο αυριο οι μισθωσεις κατοικιων, που εχουν κλεισει τα τεσσερα χρονια. Εκπροσωποι των ενοικιαστων ζητουν παραταση των μισθωσεων που ληγουν για ενα χρονο επισημαινοντας οτι εχουν διπλασιαστει οι εξωσεις σε σχεση με τα δυο τελευταια χρονια. Οι ιδιοκτητες ανακοινωσαν οτι η πλειοψηφια ιδιοκτητων και ενοικιαστων εχει ρυθμισει συμβαστικα τις διαφορες της και πως οι αγωγες εξωσης στις μισθωσεις που απελευθερωθηκαν μειωθηκαν εφετος κατα 25 τοις εκατο.

Στο ζεστο ελληνικο κοινο, οπως το χαρακτηρισε, θα παρουσιασει για πρωτη φορα ο Γιουγκοσλαβος συνθετης Γκοραν Μπρεγκοβιτς μια σειρα συναυλιων σε 19 πολεις της Ελλαδας, που θα καλυψουν χρονικα ολο το καλοκαιρι. Η πρωτη συναυλια θα δοθει αυριο το βραδι στο θεατρο των Βραχων. Στις συναυλιες θα ακουστουν μονο τραγουδια απο τις 4 τραγουδιστριες του, απο τη Βουλγαρια, καθως και απο την Αλκηστη Πρωτοψαλτη, που θα ερμηνευσει τραγουδια του, στα ελληνικα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και 23 τραυματιστηκαν απο βομβιστικη επιθεση αυτοκτονιας στην πολη της ανατολικης Τουρκιας Τουντσελι. Οι αρχες πιστευουν οτι προκειται για εργο κουρδων ανταρτων. Στην Αγκυρα, πυκνωνουν τα συννεφα πανω απο τον νεο κυβερνητικο συνασπισμο της Τουρκιας. Μια μολις μερα μετα την επισημη αναληψη των καθηκοντων του νεου πρωθυπουργου, ισλαμιστη Νετζμετιν Ερμπακαν, ομαδα βουλευτων του Ορθου Κομματος της Τανσου Τσιλερ, εταιρο και αντιπροεδρο της κυβερνησης, δηλωνουν οτι δεν προκειται να υποστηριξουν στην προσεχη ψηφοφορια την νεα κυβερνηση σε ενδειξη διαμαρτυριας για την συμπραξη με τους ισλαμιστες.

Την παραιτηση του ανακοινωσε εγγραφως με επιστολη του προς τον μεσολαβητη της διεθνους κοινοτητας Καρλ Μπιλτ, ο Ραντοβαν Καρατζιτς απο προεδρος της Σερβικης Δημοκρατιας της Βοσνιας. Καθηκοντα προεδρου ανελαβε η Μπιλιανα Πλαβσιτς, η οποια χαρακτηρισε μεταβατικη αυτην την περιοδο μεχρι την διεξαγωγη των εκλογων στις 14 Σεπτεμβριου. Απο την πλευρα του ΝΑΤΟ δεν υπαρχει μεχρι στιγμης καμμια αντιδραση.

Τουλαχιστον 320 ατομα εχασαν τη ζωη τους στην Υεμενη απο τις χειροτερες πλημμυρες που πληττουν τα τελευταια 30 χρονια τη χωρα. Οι καταρρακτωδεις βροχες ξεκινησαν στα μεσα Ιουνιου και η χωρα εχει απευθυνει εκκληση στη διεθνη κοινοτητα για βοηθεια.

Εκατο χιλιαδες Μουσουλμανοι και Κροατες ψηφιζουν σημερα για την αναδειξη του δημοτικου συμβουλιου στο Μοσταρ. Προκειται για τις πρωτες μεταπολεμικες εκλογες που διεξαγονται στην πολη μετα τον τετραετη πολεμο και θεωρουνται ως η τελικη προβα για τις γενικες εκλογες που θα διεξαχθουν στη Βοσνια, τον Σεπτεμβριο.

Υπερ του διορισμου του Αλεξαντερ Μεξι στην πρωθυπουργια ψηφισε το κυβερνων Δημοκρατικο Κομμα της Αλβανιας. Ο Μεξι κατειχε το αξιωμα αυτο εδω και τεσσερα χρονια και αυριο ο προεδρος Μπερισα αναμενεται να ζητησει απο την Βουλη την επικυρωση του διορισμου του στην πρωθυπουργια. Αντιπροεδρος της κυβερνησης ανελαβε ο Τριταν Σιεχου, προεδρος του Δημοκρατικου Κομματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγεται αποψε στο Γουεμπλει ο 10ος τελικος του ευρωπαικου πρωταθληματος μεταξυ των εθνικων ομαδων της Τσεχιας και της Γερμανιας. Το συγκροτημα της Γερμανιας αντιμετωπιζει αρκετα προβληματα λογω τραυματισμων, ενω ο τεχνικος Μπερτι Φογκτς δηλωσε οτι η ομαδα του ειναι το αουτ σαιντερ και η Τσεχια το φαβορι. Απο την πλευρα τους οι Τσεχοι δεν αντιμετωπιζουν προβληματα. Ο αγωνας θα μεταδοθει στις 9 το βραδυ απο την ΕΤ-1.

Η Εθνικη μας ομαδα στιβου των ανδρων ανεβηκε για πρωτη φορα στην ιστορια της στην σουπερ κατηγορια του Κυπελλου Ευρωπης Μπρουνο Ζαουλι, αφου πρωτευσε στον ομιλο της για την Α' κατηγορια της διοργανωσης, οι αγωνες του οποιου εγιναν στην Λισσαβωνα. Η εθνικη μας ομαδα, θα αγωνιστει την επομενη περιοδο μαζι με τις 8 καλυτερες ομαδες της Ευρωπης.

Την δευτερη θεση κατεκτησε η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των εφηβων στο Βαλκανικο πρωταθλημα που εγινε στην Κωνσταντινουπολη, αφου στον τελευταιο της αγωνα νικησε 5-1 την γηπεδουχο ομαδα της Τουρκιας. Την πρωτη θεση πηρε αηττητη η Γιουγκοσλαβια που νικησε στον τελευταιο της αγωνα την Ρουμανια με 11-3.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος προβλεπεται αυριο σε ολοκληρη τη χωρα και η θερμοκρασια αναμενεται να κυμανθει σε κανονικα για την εποχη επιπεδα. Παντως, απο το απογευμα η Μετεωρολογικη Υπηρεσια προβλεπει οτι στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει τοπικα και υπαρχει πιθανοτητα στα βορειοανατολικα να εκδηλωθουν σποραδικες βροχες.Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 15 εως 32 βαθμους Κελσιου. Για την Αττικη προβλεπεται αυριο σχεδον αιθριος καιρος με λιγες τοπικες νεφωσεις το απογευμα. Η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 21 εως 34 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος καιρος με προσκαιρες νεφωσεις το απογευμα προβλεπεται για τη Θεσσαλονικη και η θερμοκρασια θα κυμανθει απο 19 εως 32 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Sunday, 30 June 1996 - 16:08:00