Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 02)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε αλλαγες στην οργανωτικη δομη του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να προχωρησει ο Κωστας Σημιτης.
  • Την Παρασκευη συνεδριαζει η νεα Κεντρικη Επιτροπη, προκειμενου να εκλεξει Γραμματεα και Εκτελεστικο Γραφειο.
  • Ιδιαιτερα θετικες ειναι οι αντιδρασεις στο οικονομικο πεδιο, οπου μετα την εκλογη του κ. Σημιτη διαμορφωνεται κλιμα σταθεροτητας.
  • Συνεδριαζει απο το μεσημερι στη Ρηγιλλης υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ η Κεντρικη Επιτροπη Προεκλογικου Αγωνα.
  • Σε ετοιμοτητα εχουν τεθει τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ για την αντιμετωπιση του καυσωνα που αναμενεται απο την Πεμπτη.
  • Συνεχιζεται η επιχειρηση εξουδετερωσης βληματος πυροβολου οπλου στον Πειραια.
  • Ομαλα και χωρις προβληματα συνεχιστηκαν και σημερα οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα.
  • Φτανει αποψε στην Αθηνα προερχομενος απο την Αγκυρα ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Πιτερ Ταρνοφ.
  • Αισια εκβαση λαμβανει η πολιτικη αβεβαιοτητα στην Τουρκια, εκτιμουν οι Ηνωμενες Πολιτειες.
  • Ισραηλινα μαχητικα αεροσκαφη βομβαρδισαν το πρωι θεσεις παλαιστινιακης οργανωσης στην κοιλαδα Μπεκαα του Λιβανου.
  • Το νεο προπονητη του μπασκετ της ΑΕΚ, Γιαννη Ιωαννιδη, παρουσιασε το μεσημερι η διοικηση της ομαδας.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε αλλαγες στην οργανωτικη δομη του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να προχωρησει ο Προεδρος του κομματος και Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Την Παρασκευη συνεδριαζει η Κεντρικη Επιτροπη, προκειμενου να εκλεξει το νεο Γραμματεα της και το νεο Εκτελεστικο Γραφειο. Στην Κεντρικη Επιτροπη 80 μελη της θεωρουνται οτι προσκεινται στον κ. Σημιτη, ο οποιος εξασφαλιζει ετσι τον ελεγχο του Οργανου, το οποιο αποτελειται απο 150 μελη. Εκτιμαται οτι θα εξασφαλισει τον ελεγχο και του Εκτελεστικου Γραφειου, ενω ειναι σε θεση να αναδειξει και το νεο Γραμματεα, ο οποιος - συμφωνα με ολες τις ενδειξεις - θα ειναι και παλι ο Κωστας Σκανδαλιδης. Τα υπολοιπα μελη της Κεντρικης Επιτροπης φερονται να προσκεινται στον Ακη Τσοχατζοπουλο.

Ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος απεκλεισε το ενδεχομενο διεξαγωγης προωρων εκλογων, ενω, οπως ειπε, δε θα γινουν αλλαγες στη Κυβερνηση και στους δημοσιους οργανισμους. Επισης ο κ. Σκανδαλιδης μετα τη συναντηση του με τον Πρωθυπουργο δηλωσε οτι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλησει την τετραετια και θα νικησει στις επομενες εκλογες. Με ικανοποιηση δεχθηκε η Ουασιγκτον την εκλογη του κ. Σημιτη στην προεδρια του ΠΑΣΟΚ, ενω εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρμεντ δηλωσε οτι ο Πρωθυπουργος βρισκεται τωρα σε μια πολυ ισχυρη θεση και οτι η Ελληνικη Κυβερνηση θα παραμεινει ενας πολυ ισχυρος συνεταιρος των Ηνωμενων Πολιτειων.

Στο μεταξυ, ιδιαιτερα θετικες ειναι οι αντιδρασεις στο οικονομικο πεδιο, οπου μετα την εκλογη του κ. Σημιτη διαμορφωνεται κλιμα σταθεροτητας. Οι προσπαθειες της Κυβερνησης επικεντρωνονται τωρα στη μειωση του πληθωρισμου και των επιτοκιων, καθως διαπιστωνεται οτι το κλιμα ηρεμιας που διαμορφωνεται στην αγορα ευνοει την επιτευξη των στοχων αυτων. Χθες στην αγορα συναλλαγματος υπηρξαν εισροες υψους 370 εκατομμυριων δολλαριων, ενω στη διατραπεζικη αγορα τα επιτοκια σημειωσαν μικρη πτωση.

Συνεδριαζει απο το μεσημερι στη Ρηγιλλης, υπο την προεδρια του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ, η Κεντρικη Επιτροπη Προεκλογικου Αγωνα, καθως εκτιμαται οτι η Κυβερνηση θα προσφυγει συντομα σε εκλογες. Εξεταζεται η καλυτερη προετοιμασια του εκλογικου μηχανισμου, καθως και οι εξελιξεις, που δρομολογουνται μετα την εκλογη του κ. Σημιτη στην προεδρια του ΠΑΣΟΚ.

Σε ετοιμοτητα εχουν τεθει τα δημοσια νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ προκειμενου να αντιμετωπισουν τον καυσωνα, που αναμενεται απο την Πεμπτη. Η θερμοκρασια, συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια θα φτασει σε πολλες περιοχες της ηπειρωτικης χωρας τους 40 βαθμους Κελσιου.

Συνεχιζεται απο το πρωι η επιχειρηση εξουδετερωσης βληματος πυροβολου οπλου, που βρεθηκε στη δεξαμενη του ΟΛΠ στο Περαμα. Το βλημα βρεθηκε κατα τη διαρκεια ανελκυσης επιβατηγου πλοιου. Αμεσως κινητοποιηθηκαν πυροτεχνουργοι του Στρατου, οι οποιοι εξεταζουν το βλημα, το οποιο - συμφωνα με πληροφοριες - πιθανοτατα να εφτασε στο Περαμα με τα θαλασσια ρευματα απο καποιο πεδιο βολης.

Ομαλα και χωρις προβληματα συνεχιστηκαν σημερα οι εξετασεις στα ειδικα μαθηματα. Οι υποψηφιοι διαγωνιστηκαν σημερα στο Γραμμικο Σχεδιο. Τα αποτελεσματα των γενικων εξετασεων αναμενονται γυρω στις 20 του μηνος.

Φτανει αποψε στην Αθηνα προερχομενος απο την Αγκυρα ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Πιτερ Ταρνοφ. Αυριο ο Αμερικανος αξιωματουχος θα εχει συνομιλιες με τον Πρωθυπουργο, Κωστα Σημιτη και τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο. Αντικειμενο των συνομιλιων θα ειναι οι διμερεις σχεσεις και η πορεια των ελληνοτουρκικων σχεσεων.

Δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, θα γινει αργα το μεσημερι ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος, προκειμενου να τον ενημερωσει για την τοποθετηση του νεου Προεδρου και του Εισαγγελεα του Αρειου Παγου. Σημειωνεται οτι ηδη συνταξιοδοτηθηκαν οι κυριοι Κοκκινος και Σιουλας.

Με τον Πρωθυπουργο της Βουλγαριας, Ζαν Βιντενοφ και τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Ζελιου Ζελεφ, συνανταται σημερα ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων, Γιωργος Ρωμαιος, ο οποιος πραγματοποιει τριημερη επισκεψη εργασιας στη Σοφια. Αντικειμενο της επισκεψης του κ. Ρωμαιου ειναι οι σχεσεις της Βουλγαριας με την Ευρωπαικη Ενωση και ο ρολος της Ελλαδας στην προωθηση τους. Το θεμα αυτο συζητειται, ταυτοχρονα, απο τις αντιπροσωπειες των υπουργειων Εξωτερικων των δυο χωρων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ανακουφιση της για την αισια εκβαση που λαμβανει η πολιτικη αβεβαιοτητα στην Τουρκια μετα το σχηματισμο κυβερνησης συνεργασιας υπο τον ισλαμιστη ηγετη Νετσμετιν Ερμπακαν, εξεφρασε βραδυ η κυβερνηση των ΗΠΑ. Τονισθηκε, ωστοσο, οτι η κυβερνηση Κλιντον θα αναμενει να λαβει η νεα τουρκικη κυβερνηση ψηφο εμπιστοσυνης προτου διεξαγει ουσιαστικες συνομιλιες με την ηγεσια της Τουρκιας.

Μαγνητοφωνημενο μηνυμα με το οποιο καλουσε τη διεθνη κοινοτητα να ενισχυσει τον αγωνα του κουρδικου λαου για αυτοδιαθεση αφησε πισω της η νεαρη Ζεινεπ Κιναλι που αυτοανατιναχτηκε την περασμενη Κυριακη στο Τουντσελι παρασυροντας στο θανατο και 9 τουρκους στρατιωτες. Το μηνυμα μετεδωσε το Κουρδικο Πρακτορειο Ειδησεων, το οποιο ανεφερε οτι η 24χρονη Κιναλι ηταν πτυχιουχος πανεπιστημιου και μελος του Κουρδικου Εργατικου Κομματος, ενω ο ανδρας της βρισκεται φυλακισμενος στις φυλακες των Αδανων.

Τεσσερις ρουκετες εκτοξευσαν το πρωι ισραηλινα μαχητικα αεροσκαφη εναντιον θεσεων παλαιστινιακης οργανωσης στην κοιλαδα Μπεκαα του Λιβανου, σε αποσταση μολις 7 χιλιομετρων απο τα συνορα με τη Συρια. Στην περιοχη αυτη διατηρει βασεις η οργανωση Παλαιστινιακη Εθνικη Απελευθερωση, που εχει διασπαστει απο την Φαταχ. Η σημερινη επιθεση στο Λιβανο ειναι η πρωτη μετα την εκεχειρια της 27ης Απριλιου.

Δυο ατομα βρεθηκαν νεκρα απο σφαιρες σε εκλογικο κεντρο στη ρωσικη Απω Ανατολη, μια ημερα πριν τον κρισιμο δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων στη Ρωσια. Στο μεταξυ, βομβα εξερραγη σημερα εξω απο εκλογικο κεντρο στην πρωτευουσα Γκροζνι της Τσετσενιας με αποτελεσμα να τραυματιστουν ελαφρα αρκετα ατομα, μετεδωσε το πρακτορειο Ιταρ Τας. Με αποφαση της φιλορωσικης κυβερνησης της Τσετσενιας οι καλπες για το δευτερο γυρο των ρωσικων προεδρικων εκλογων ανοιξαν το πρωι και η ψηφοφορια θα συνεχιστει και αυριο.

Η κυβερνηση της Βορειας Πολιτειας της Αυστραλιας ενεκρινε σημερα τον πρωτο στο κοσμο νομο περι ευθανασιας, απορριπτοντας προσφυγες οργανωσεων, που μεταξυ αλλων τονιζουν οτι ο ανθρωπος πρεπει να εχει το υπερτατο δικαιωμα στη ζωη. Παντως, παρα τις διαμαρτυριες οι σφυγμομετρησεις δειχνουν οτι περιπου το 80% των Αυστραλων υποστηριζει την πρακτικη της ευθανασιας.

Νεκρη βρεθηκε στο διαμερισμα της στη Σαντα Μονικα των ΗΠΑ η ηθοποιος και μοντελο, Μαργκοτ Χεμινγουει, εγγονη του μεγαλου συγγραφεα, Ερνεστ Χεμινγουει. Το πτωμα της 41 ετων ηθοποιου ανακαλυφθηκε επειτα απο τηλεφωνηματα φιλων της στο αστυνομικο τμημα, που ανησυχουσαν, καθως δεν την ειχαν δει απο την περασμενη Παρασκευη. Μεχρι στιγμης οι αρχες δεν εχουν αποφανθει για τα αιτια του θανατου της.

Προστιμο 700 δολαριων επεβαλε βρετανικο δικαστηριο σε νεαρο Λονδρεζο που καθησε στο εδωλιο κατηγορουμενος για κλοπη περιστεριων απο την κεντρικη πλατεια Τραφαλγκαρ της βρετανικης πρωτευουσας. Οπως επεσημανε το Δικαστηριο, ο 18-χρονος Τζεησον Λιντπερυ αποτελουσε πραγματικη απειλη για ενα απο τα κυριωτερα τουριστικα αξιοθεατα της πολης. Ο κατηγορουμενος καθε φορα εβαζε μεσα στο κουτι του κι απο 40 περιστερια, με σκοπο να τα πουλησει σε θειο του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νεο προπονητη του τμηματος μπασκετ της ΑΕΚ, Γιαννη Ιωαννιδη, παρουσιασε το μεσημερι σε συνεντευξη τυπου η διοικηση της ομαδας. Η συνεντευξη συνεχιζεται με ενημερωση για τους στοχους της ΑΕΚ στο νεο πρωταθλημα μπασκετ.

Εφθασε το μεσημερι στο δυτικο αεροδρομιο με πτηση της Ολυμπιακης Αεροποριας απο τη Νεα Υορκη, η σορος του πρωην ομοσπονδιακου προπονητη Λακη Πετροπουλου, που πεθανε την Κυριακη το πρωι απο ανακοπη της καρδιας.

Με στοχο την τριτη νικη και την πρωτη θεση στον ομιλο της, θα παλεψει αποψε η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ελπιδων κοντρα στη Σλοβενια, στο πλαισιο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος που διεξαγεται στην Κωνσταντινουπολη. Με πιθανη νικη η εθνικη μας ομαδα θα προκριθει εκτος απροοπτου στο Μουντομπασκετ Ελπιδων που θα γινει το 1997 στην Αυστραλια.

Διεξαγεται σημερα στο κολυμβητηριο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων, η δευτερη ημερα του Πανελληνιου πρωταθληματος κολυμβησης ανδρων και γυναικων. Το πρωι διεξηχθησαν τα προκριματικα ανδρων και γυναικων στα 50 μετρα ελευθερο, τα 100 μετρα πεταλουδα, τα 400 μετρα ελευθερο, τα 100 μετρα υπτιο και τα 200 μετρα προσθιο. Οι τελικοι των αγωνισματων αυτων θ'αρχισουν στις 6 το απογευμα.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 34 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 36 και στα νησια τους 32 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι, ενω
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Tuesday, 2 July 1996 - 17:21:16