Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 03)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε ετοιμοτητα οι υγειονομικες υπηρεσιες, τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ για την αντιμετωπιση του επερχομενου καυσωνα.
  • Αυριο σε πολλες περιοχες της χωρας ο υδραργυρος θα φθασει και τους 40 βαθμους, ενω οι υψηλες θερμοκρασιες θα διατηρηθουν μεχρι την Κυριακη.
  • Οι ελληνοτουρκικες σχεσεις στο επικεντρο των επαφων που εχει η πολιτικη ηγεσια με τους αμερικανους υφυπουργους Εξωτερικων και Αμυνας.
  • Παντελως αναληθεις χαρακτηρισε το υπουργειο Εθνικης Αμυνας τους ισχυρισμους του πρωθυπουργου της Τουρκιας οτι ελληνικα αεροσκαφη παραβιασαν τον ελληνικο εναεριο χωρο.
  • Δοθηκαν σημερα στη δημοσιοτητα οι δηλωσεις ποθεν εσχες των πολιτικων αρχηγων και βουλευτων.
  • Μεταξυ αυτων περιλαμβανεται και η τελευταια δηλωση που συνεταξε ο εκλιπων προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Παπανδρεου.
  • Ενωτικη συνθεση στο νεο Εκτελεστικο Γραφειο φερεται οτι επιθυμει ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης.
  • Χωρις προβληματα συνεχιστηκαν και σημερα οι εξετασεις στα Ειδικα Μαθηματα.
  • Διεξαγεται σημερα στη Ρωσια ο δευτερος γυρος των προεδρικων εκλογων , ενω ερωτηματικα εξακολουθει να προκαλει η κατασταση της υγειας του Μπορις Γελτσιν.
  • Σε εξελιξη τεραστιων διαστασεων πυρκαγια κοντα στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ετοιμοτητα εχουν τεθει οι υγειονομικες υπηρεσιες, τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ για να αντιμετωπισουν ενδεχομενα εκτακτα περιστατικα ενοψει του καυσωνα που αναμενεται να επηρεασει απο αυριο τη χωρα. Συμφωνα με την Μετεωρολογικη Υπηρεσια σε πολλες περιοχες ο υδραργυρος θα φθασει τους 40 βαθμους. Ηδη, στην Αθηνα επικρατει απνοια με αποτελεσμα οι τιμες της ατμοσφαιρικης ρυπανσης να ειναι αυξημενες, ενω το θερμομετρο αγγιξε τους 37 βαθμους Κελσιου.Η Νομαρχια Αττικης εχει θεσει σε επιφυλακη κλιματιζομενους χωρους που υπαγονται σε αυτη ενω οι ενδιαφερομενοι μπορουν να ενημερωθουν σχετικα απο το δημαρχειο Αθηνων. Οι υψηλες θερμοκρασιες θα διατηρηθουν μεχρι και την Κυριακη. Οι γιατροι συνιστουν στα ατομα που αντιμετωπιζουν αναπνευστικα και καρδιολογικα προβληματα να παραμενουν στο σπιτι τους σε δροσερο μερος, να αποφευγουν τις μετακινησεις , τα βαρια γευματα η το αλκοολ, να καταναλωνουν πολλα υγρα, να φορουν ελαφρα ανοιχτοχρωμα ρουχα και να κανουν συχνα ντουζ.

Τα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης στο Αιγαιο και το μνημονιο Παπουλια - Γιλμαζ του 1988, ηταν στο επικεντρο των συζητησεων του υπουργου Εξωτερικων Θοδωρου Παγκαλου με τον Αμερικανο υφυπουργο Εξωτερικων αρμοδιο για ευρωπαικα θεματα Πιτερ Ταρνοφ. Μετα τη συναντηση ο κ. Παγκαλος ταχθηκε υπερ της εφαρμογης του σημειου των μετρων οικοδομησης εμπιστοσυνης που αναφερεται στη μη διεξαγωγη στρατιωτικων ασκησεων στο Αιγαιο το καλοκαιρι, τονιζοντας πως σε ο, τι αφορα την Ελλαδα δεν φοβομαστε θερμο επεισοδιο. Απο την πλευρα του ο Πιτερ Ταρνοφ χαρακτηρισε θετικη τη σταση της Αθηνας στη συζητηση για τη μειωση της εντασης στο Αιγαιο.

Επιβεβαιωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος την υπαρξη επιστολης που εστειλε ο προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον στον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Στην επιστολη γινεται μια διατυπωση γενικων θεσεων, ενω ο Μπιλ Κλιντον κανει λογο για σεβασμο της εδαφικης ακεραιοτητας και των συνορων της περιοχης. Ο κ. Ρεππας χαρακτηρισε καλη την επιστολη, αφου οπως ειπε, κανει και αναφορα στο μνημονιο Παπουλια - Γιλμαζ του 1988 που αποτελει μια καλη βαση για συζητηση μεταξυ των δυο χωρων. Η Τουρκια, ειπε ο κ. Ρεππας, ειναι αυτη που δεν ανταποκρινεται στις υποχρεωσεις που απορρεουν απο το μνημονιο. Σε ερωτηση για το αν υπαρχει ΝΑΤΟικη παρεμβαση να μη γινουν ασκησεις το καλοκαιρι στο Αιγαιο, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι ουτως η αλλως τον Ιουλιο και τον Αυγουστο δεν προβλεπεται να γινουν στρατιωτικες ασκησεις. Επανελαβε δε οτι η Τουρκια ειναι αυτη που παραβιαζει αυτη την κατασταση.

Ο τουρκος πρωθυπουργος Νεζμεντιν Ερμπακαν σε μια προσπαθεια εντυπωσεων δηλωσε μετα τις συνομιλιες που ειχε στην Αγκυρα με τους αμερικανους υφυπουργους οτι η Ελλαδα προχωρησε στην παραβιαση του τουρκικου εναεριου χωρου. Το υπουργειο Εθνικης Αμυνας διεψευσε τους ισχυρισμους αυτους και χαρακτηρισε τις δηλωσεις του τουρκου πρωθυπουργου παντελως αναληθεις. Στο μεταξυ, στην Αθηνα αναμενεται την ερχομενη εβδομαδα ο Ιρλανδος υπουργος Εξωτερικων Ντικ Σπριγκ η χωρα του οποιου ασκει την προεδρια της Ευρωπαικης Ενωσης προκειμενου να πεισει την Ελλαδα να αρει το βετο της στην κοινοτικη βοηθεια προς την Τουρκια.

Δοθηκαν σημερα στη δημοσιοτητα απο την αρμοδια επιτροπη της Βουλης τα ποθεν εσχες των πολιτικων αρχηγων και των βουλευτων. Σε αυτα περιλαμβανεται και η τελευταια δηλωση που συνεταξε ο εκλιπων προεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Παπανδρεου. Ως μοναδικο εισοδημα του Ανδρεα Παπανδρεου δηλωνεται η αποζημιωση του απο τα αξιωματα του βουλευτη και του πρωθυπουργου, ποσο που ανερχεται συνολικα σε 19. 064. 000 δραχμες. Εξαλλου, η συζυγος του Δημητρα Λιανη δηλωνει ποσο 4. 209. 000 δραχμων απο μισθωτες υπηρεσιες και 11. 491. 000 δραχμες που οπως αναφερει αποτελουν τεκμαρτο εισοδημα απο την ιδιοκατοικηση του σπιτιου του ζευγους στην οδο Αγραμπελης στην Εκαλη. Δηλωνονται ακομα τραπεζικοι λογαριασμοι ο μεγαλυτερος των οποιων εχει υπολοιπο 733. 000 δραχμες , καθως και αλλοι με δολαρια και μαρκα.

Ο πρωθυπουργος Κωνσταντινος Σημιτης δηλωσε συνολικο εισοδημα 29. 997. 000 δραχμες , που προερχεται απο τη βουλευτικη του αποζημιωση και δυο εκατομμυρια δραχμες απο τοκους καταθεσεων. Ο κ. Σημιτης εχει μια εξοχικη κατοικια στην Κορινθο , διαμερισμα στην οδο Ακαδημιας, καταστημα στη Σταδιου και αγρους με τον αδελφο του και η ακινητη περιουσια του κυριως προερχεται απο κληρονομια. Το σπιτι στο Κολωνακι ειναι της γυναικας του Δαφνης, η οποια δηλωνει εισοδημα 1. 563. 000 δραχμες.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε για το προηγουμενο οικονομικο ετος εισοδημα 17. 000. 000 δραχμες και εχει δυο αυτοκινητα. Η συζυγος του εχει ατομικη φωτογραφικη επιχειρηση και ειναι μετοχος σε επιχειρηση κινεζικης τεχνης. Εχει μετοχες σε ξενες τραπεζες υψους 42. 000. 000 δραχμων και τα εισοδηματα της ανερχονται στα οκτω εκατομμυρια δραχμες. Ειναι κατοχος μερους πεντε διαμερισματων στην Αθηνα και δυο αποθηκων.

Εξαλλου ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας δηλωσε εισοδημα περιπου 17. 000. 000 δραχμων . Εχει αγροτεμαχιο στις Ροβιες Ευβοιας , ιδιοκτησια σε οικοπεδο στην Κηφισια, διαμερισμα στη Μουρουζη και δυο αυτοκινητα. Η συζυγος του εχει οικοπεδο με σπιτι στην Εκαλη, μερος οικοπεδου στην Καλλιθεα, γραφειο στην Πανεπιστημιου και μετοχες και δηλωνει εισοδημα 2. 106. 000 δραχμες.

Τελος η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα δηλωσε εισοδημα 15. 000. 000 δραχμων . Εχει ενα διαμερισμα στη Νεαπολη εξ'ημισιας με το συζυγο της, ενα εξοχικο σπιτι στην Κεφαλονια και ενα αυτοκινητο που αγορασε με χρηματα του κομματος της, ως βουλευτης και το εχει μεταβιβασει στο ΚΚΕ. Τελος, ο συζυγος της δηλωσε εισοδημα περιπου 5. 000. 000 δραχμες.

Ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης επιθυμει ενωτικη συνθεση στο νεο Εκτελεστικο Γραφειο χωρις αποκλεισμους κορυφαιων στελεχων και με βαση κυριως τις προτιμησεις των συνεδρων. Την Παρασκευη το μεσημερι θα συγκληθει η νεα Κεντρικη Επιτροπη προκειμενου να εκλεξει το νεο Γραμματεα καθως και το νεο Εκτελεστικο Γραφειο. Τη θεση του Γραμματεα θεωρειται βεβαιο οτι θα καταλαβει και παλι ο Κωστας Σκανδαλιδης.

Κανονικα και χωρις προβληματα συνεχιστηκαν σημερα οι εξετασεις στα Ειδικα Μαθηματα. Το πρωι οι υποψηφιοι διαγωνιστηκαν στα Γαλλικα , ενω το απογευμα θα διαγωνιστουν στα Ιταλικα. Οι εξετασεις των υποψηφιων στα Ειδικα Μαθηματα θα ολοκληρωθουν την Παρασκευη.

Ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Τζων Κορνμπλουμ δηλωσε οτι εξαιτιας της απουσιας ισχυρων αποδειξεων περι του αντιθετου, τοσο τα Ηνωμενα Εθνη οσο και αλλοι απο καιρο υποθετουν οτι οι αγνοουμενοι της Κυπρου ειναι νεκροι. Παραλληλα, ο κ. Κορνμπλουμ σημειωνει οτι ο μονος τροπος να επιλυθει το θεμα των αγνοουμενων ειναι μεσω συνεργασιας με τη διερευνητικη επιτροπη και οχι με αφορισμους και δικαστικες διεκδικησεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεξαγεται σημερα στη Ρωσια ο δευτερος γυρος των προεδρικων εκλογων. Στον πρωτο γυρο, ο Μπορις Γελτσιν ειχε προηγηθει με ποσοστο 35% εναντι 32% του Κομμουνιστη αντιπαλου του Γεναντι Ζουγκανοφ.Η ψηφοφορια θα ολοκληρωθει στις 9 το βραδυ. Ερωτηματικα, ωστοσο, εξακολουθει να προκαλει η κατασταση της υγειας του Ρωσου προεδρου, ο οποιος ψηφισε το πρωι κοντα στην εξοχικη του κατοικια και μακρια απο την παρουσια δημοσιογραφων. Εικονες εδειξε μονο η κρατικη τηλεοραση.Ο Ζουγκανοφ δηλωσε οτι τα πραγματα πηγαινουν ασχημα για το Γελτσιν και προτεινε να συγκροτηθει ειδικη ιατρικη επιτροπη για να εξετασει ολους τους κρατικους ηγετες. Εξαλλου, η εφημεριδα Ουασιγκτον Ποστ γραφει σημερα οτι ο Προεδρος Γελτσιν περασε το τελευταιο Σαββατοκυριακο υπο ιατρικη παρακολουθηση σε κυβερνητικο κεντρο αναπαυσης. Απο την πλευρα του, παντως, ο πρωθυπουργος της Ρωσιας, Βικτορ Τσερνομυρντιν, ειπε οτι ο Μπορις Γελτσιν ειναι καλα στην υγεια του.

Αρκετες χιλιαδες κατοικοι χρειασθηκε να απομακρυνθουν απο τις εστιες τους εξαιτιας της τεραστιων διαστασεων πυρκαιας που μαινεται απο το περασμενο Σαββατο σε αποσταση 150 χιλιομετρων ανατολικα του Λος 'Αντζελες στις ΗΠΑ. Μεχρι σημερα εχουν αποτεφρωθει 3. 600 στρεμματα πευκοδασους. Για την καταστολη της πυρκαιας, που εχει τεθει υπο ελεγχο κατα το 40%, πασχιζουν περιπου 1. 700 πυροσβεστες, εχοντας στη διαθεση τους δεκα πυροσβεστικα αεροσκαφη και δεκα ελικοπτερα.

Τουλαχιστον 107 ατομα εχασαν τη ζωη τους και δεκαδες αλλα αγνοουνται, κατα τις πλημμυρες που πληττουν απο το περασμενο Σαββατοκυριακο τις ανατολικες και δυτικες περιοχες της Κινας. Συμφωνα με τα κινεζικα μεσα ενημερωσης, συνολικα εχουν πληγει σχεδον 4 εκατομμυρια ατομα, ενω εχουν πλημμυρισει εκατονταδες χιλιαδες στρεμματα καλλιεργησιμης γης.

Ανταρτες του Κουρδικου Εργατικου Κομματος σκοτωσαν τεσσερις τουρκους στρατιωτες και τραυματισαν αλλους τρεις σε ενεδρα στην νοτιανατολικη Τουρκια, ανακοινωσαν σημερα αξιωματουχοι της κρατικης Ασφαλειας. Οι κουρδοι ανταρτες εκτοξευσαν ρουκετες εναντιον στρατιωτικου οχηματος που πραγματοποιουσε περιπολια κοντα στην πολη Τουντσελι.

Ο διαδοχος του βρετανικου θρονου, πριγκιπας Καρολος και η λαιδη Νταιανα κατεληξαν σε συμφωνια για την εκδοση του διαζυγιου τους, το οποιο θα ανακοινωθει απο το παλατι του Μπακινγχαμ μεσα στο επομενο δεκαπενθημερο, γραφει σημερα η εφημεριδα "Ντειλι Μιρορ". Με βαση τους ορους της συμφωνιας, η λαιδη Νταιανα θα λαβει το ποσο των 15 εκατομμυριων λιρων, θα διατηρησει τον τιτλο της Αυτου Βασιλικης Υψηλοτητος, θα συνεχισει να κατοικει στο παλατι του Κενσινγκτον στο κεντρικο Λονδινο και θα εξακολουθει να προσφερει τις υπηρεσιες της ως περιοδευουσα πρεσβειρα καλης θελησης για λογαριασμο της χωρας της.

Αυτο μονο στην Αυστραλια μπορουσε να συμβει! Στην περιοχη της Μπαντουρα , προαστιο της Μελβουρνης, υπαρχουν καποια σπανια ειδη βατραχων. Ζουν αναμεσα σε μια λιμνουλα που βρισκεται κοντα στο πανεπιστημιο του Λα Τρομπ και σε ενα δασακι. Τα τελευταια χρονια η περιοχη αυτη εχει αναπτυχθει σημαντικα και ο αριθμος των βατραχων μειωνεται, ενω πολλοι βατραχοι σκοτωνοταν απο αυτοκινητα στην προσπαθεια τους να διασχισουν μια λεωφορο για να περασουν απο το δασακι στη λιμνη. Οι αρμοδιες αρχες για να σωσουν τους βατραχους κατασκευασαν μια υπογεια διαβαση, δαπανωντας δεκαδες χιλιαδες δολαρια. Η διαβαση αυτη, που πιθανοτατα θα ονομασθει ``Λεωφορος των Βατραχων`` εγκαινιασθηκε πριν λιγες μερες και ηδη οι βατραχοι την χρησιμοποιουν και πηγαινουν ασφαλεις οπου θελουν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διεθνης ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ, Στελιος Μανωλας, σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε με τον προπονητη του, Πετρο Ραβουση, του δηλωσε οτι σταματαει το ποδοσφαιρο. Απο την πλευρα της ΑΕΚ θα καταβληθουν προσπαθειες να μεταπιστει ο διεθνης παικτης και να ενισχυσει τουλαχιστον φετος την ομαδα. Και ενω ο Μανωλας αποχωρει, ο Βραζιλιανος επιθετικος της Ξανθης, Βεριντιανο Μαρτσελο θα συνεχισει την καριερα του στην ΑΕΚ, με την οποια υπεγραψε συμβολαιο συνεργασιας δυο ετων. Η μεταγραφη θα στοιχισει συνολικα 70 εκατομμυρια δραχμες.

Φτανουν την Πεμπτη στην Αθηνα, οι εθνικες ομαδες μπασκετ της Ιταλιας και της Γερμανιας, που μαζι με την εθνικη μας και την ομαδα του αμερικανικου πανεπιστημιου ΝΙΤ, θα παρουν μερος στο 10ο διεθνες τουρνουα "Ακροπολις", που αρχιζει την Παρασκευη στο ΟΑΚΑ.

Νεα σελιδα ανοιξε χθες για το ελληνικο μπασκετ, μετα τη συσκεψη που εγινε σε αιθουσα του ΟΑΚΑ και στην οποια πηραν μερος ολοι οι φορεις του αθληματος. Στη συσκεψη εξεταστηκαν οι επιπτωσεις της "υποθεσης Μποσμαν" και αποφασιστηκε η μετατροπη των ΤΑΚ σε Ανωνυμες εταιριες. Επισης, αποφασιστηκε οπως απο την ερχομενη περιοδο, καθε ομαδα της Α1 κατηγοριας, θα μπορει να εχει στη δυναμη της 16 παικτες με συμβολαια.

Στο ποδοσφαιρο, και στον Παναθηναικο, οπου κυριαρχει το θεμα Μπορελι. Η ισπανικη ποδοσφαιρικη ομοσπονδια ζητησε σημερα απο την ΕΠΟ την "μπλε" καρτα του παικτη για λογαριασμο της Οβιεδο, η οποια εχει στην κατοχη της συμβολαιο με την υπογραφη του Αργεντινου παικτη. Ο ιδιος ο Μπορελι που επεστρεψε σημερα απο την Αργεντινη, δηλωσε οτι ειναι παικτης του Παναθηναικου και δεν ανησυχει απο τις κινησεις των Ισπανων. Στο ιδιο μηκος κυμματος κινειται και ο Παναθηναικος, που υποστηριζει οτι ο παικτης του ανηκει και δεν υπαρχει περιπτωση τιμωριας του απο τη ΦΙΦΑ.

Μια αλλη ισπανικη ομαδα, η Σεβιλη, που εχει αποκτησει ηδη τον Βασιλη Τσαρτα απο την ΑΕΚ, εκανε επισημη προταση στον Ολυμπιακο για την αποκτηση του Πετρου Μαρινακη. Οι Ισπανοι προσφερουν στην Πειραικη ομαδα 80 εκατομμυρια δραχμες, ενω στον παικτη δινουν 160 εκατομμυρια δραχμες για τριετες συμβολαιο. Ο Ολυμπιακος θα απαντησει στη Σεβιλη, μεχρι το τελος της εβδομαδας.

Με την συνοδεια των παλαιμαχων ποδοσφαιριστων του Παναθηναικου, εφτασε χθες, απο τη Νεα Υορκη, στην Αθηνα, η σορος του "καπετανιου" του ελληνικου ποδοσφαιρου, Λακη Πετροπουλου, που πεθανε το πρωι της περασμενης Κυριακης, στις Ηνωμενες Πολιτειες, σε ηλικια 64 ετων, απο καρδιακο επεισοδιο. Η κηδεια του θα γινει σημερα στις 4. 30, απο το Α' Νεκροταφειο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια που παρουσιαζει ανοδο, φθανει στα ηπειρωτικα τους 37 βαθμους και στα νησια τους 34 βαθμους Κελσιου. Αυριο σε ολη τη χωρα ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις, ενω η θερμοκρασια που θα σημειωσει και παλι ανοδο θα φθασει στα ηπειρωτικα τους 39 και κατα τοπους τους 40
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 3 July 1996 - 16:50:49