Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 08)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στους 41 βαθμους Κελσιου φτανει σημερα ο υδραργυρος σε πολλες περιοχες της χωρας.
  • Οι υψηλες θερμοκρασιες θα διατηρηθουν και αυριο, ενω θα αρχισουν να υποχωρουν απο την Τεταρτη.
  • Σε κατασταση επιφυλακης νοσοκομεια και ΕΚΑΒ για την αντιμετωπιση τυχον εκτακτων περισταστικων απο τη ζεστη.
  • Συνεχιζονται στην Αθηνα εως τις 8 το βραδυ τα περιοριστικα μετρα στην κυκλοφορια των αυτοκινητων.
  • Συνερχεται σημερα στις Βρυξελλες το Συμβουλιο Υπουργων Οικονομικων της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Με τον Πρωθυπουργο συνανταται σημερα ο υπουργος Οικονομικων.
  • Η οργανωτικη αναδιαταξη στις προτεραιοτητες του νεου Προεδρου του ΠΑΣΟΚ.
  • Συνεδριαζει υπο τον Μιλτιαδη Εβερτ το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας.
  • Εκατονταδες ζωα εχουν θανατωθει στον Εβρο λογω της επιδημιας αφθωδους πυρετου.
  • Σε εξελιξη η πυρκαγια στα Καρδαμυλα της Χιου.
  • Στον Ανακριτη οδηγειται σημερα ο παιδοκτονος Αποστολος Κοσμας.
  • Κρινεται σημερα στην Τουρκια το μελλον της κυβερνησης συνασπισμου του Ισλαμιστη Νετσμετιν Ερμπακαν.
  • Κανονικα θα ακολουθησουν αυριο την ολυμπιακη αποστολη για την Ατλαντα οι παικτες της εθνικης ομαδας μπασκετ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχιζεται το κυμα καυσωνα σε ολη τη χωρα, ενω η σημερινη ημερα ειναι μεχρι τωρα η πιο ζεστη του καλοκαιριου, καθως ο υδραργυρος φτανει τους 40 και κατα τοπους τους 41 βαθμους Κελσιου. Οι υψηλες θερμοκρασιες θα διατηρηθουν και αυριο, ενω σταδιακη υποχωρηση τους αναμενεται απο την Τεταρτη. Σε κατασταση επιφυλακης βρισκονται τα νοσοκομεια και το ΕΚΑΒ, προκειμενου να αντιμετωπισουν τυχον εκτακτα περιστατικα απο την ζεστη. Οι γιατροι συνιστουν περιορισμο των μετακινησεων ιδιαιτερα στις ευπαθεις ομαδες και στους ηλικιωμενους. Συνιστωνται επισης ελαφρα γευματα, καταναλωση πολλων υγρων και συχνα μπανια. Στην Αθηνα, ζεστη και νεφος εξακολουθουν να ταλαιπωρουν τους κατοικους, ενω για το λογο αυτο συνεχιζονται τα περιοριστικα μετρα στην κινηση των αυτοκινητων. Εως τις 8 το βραδυ, στο μικρο δακτυλιο κινουνται μονο τα ταξι με ζυγο αριθμο, ενω στο μεγαλο δακτυλιο ολα τα ταξι, καθως και τα ΙΧ με ζυγο αριθμο κυκλοφοριας. Σε επιφυλακη ομως βρισκονται και οι υπηρεσιες της ΔΕΗ, καθως το δικτυο της υπερφορτωνεται, εξαιτιας της συνεχους λειτουργιας των κλιματιστικων μηχανηματων. Για το λογο αυτο οι υπευθυνοι της ΔΕΗ δεν αποκλειουν τη πιθανοτητα να σημειωθουν πτωση της τασης η και μικροδιακοπες ρευματος.

Συνερχεται σημερα στις Βρυξελλες το Συμβουλιο Υπουργων Οικονομικων της Ευρωπαικης Ενωσης. Στη συνεδριαση η Ελλαδα εκπροσωπειται απο τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου.

Η πορεια των δημοσιονομικων εξελιξεων συζητηθηκε το μεσημερι σε συναντηση του υπουργου Οικονομικων Αλεκου Παπαδοπουλου με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη στο Μεγαρο Μαξιμου. Σε δηλωσεις του μετα το τελος της συσκεψης ο υπουργος δηλωσε, οτι ενημερωσε τον κ. Σημιτη για την πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου κατα το πρωτο εξαμηνο του ετους και για την αναγκη να συνεχισθει με τον ιδιο ρυθμο και ζηλο η εκτελεση του και κατα το δευτερο εξαμηνο, το οποιο χαρακτηρισε ``δυσκολο``. Οπως δηλωσε επισης ο κ. Παπαδοπουλος ηδη συντασσεται το νομοσχεδιο που θα περιλαμβανει τα συγκεκριμενα αναγκαια μετρα περικοπης των δημοσιων δαπανων, ενω εχει σχεδον ολοκληρωθει απο το υπουργειο Οικονομικων η συνταξη του αλλου νομοσχεδιου που θα καθοριζει ποιες φοροαπαλλαγες τελικα θα κοπουν και ποιες οχι. Συντομα ο πρωθυπουργος θα ενημερωθει για το περιεχομενο του και το νομοσχεδιο αυτο θα οδευσει προς τη Βουλη. Αυριο θα πραγματοποιηθει ευρεια συσκεψη με τη συμμετοχη των οικονομικων υπουργων, της υπουργου Αναπτυξης, Βασως Παπανδρεου και του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκα Παπαδημου. Απο τη βδομαδα αυτη, εξαλλου, συνεργεια εφοριακων και της Αγορανομιας αρχιζουν ελεγχους σε τουριστικες κυριως περιοχες, σχετικα με την αποδοση του ΦΠΑ αλλα και για την αντιμετωπιση κρουσματων αισχροκερδιας.

Ιδιαιτερα υψηλη φαινεται πως ειναι η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη, μετα την εκλογη του στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με ερευνα της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ το 79% θεωρει σωστη την εκλογη του κ. Σημιτη, ενω το 60,8% πιστευει οτι οι δημοκρατικες διαδικασιες λειτουργησαν ικανοποιητικα στο συνεδριο του Κινηματος. Το 53,8% εξαλλου εκτιμα οτι ενισχυθηκε η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ. Η οργανωτικη αναδιαταξη του ΠΑΣΟΚ βρισκεται στο επικεντρο των προσπαθειων του νεου Προεδρου, ενω μεθαυριο Τεταρτη θα συνεδριασει για πρωτη φορα το νεο Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος, το οποιο θα εκλεξει και την Πολιτικη Γραμματεια. Στο μεταξυ, ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος, με συνεντευξη του στο ΕΘΝΟΣ καλει εμμεσως πλην σαφως τον Πρωθυπουργο να λαβει σοβαρα υποψη του τις διαφορετικες αποψεις, που διατυπωσαν αρκετα στελεχη στο συνεδριο, ενω ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, τασσεται με συνεντευξη του στα ΝΕΑ κατα του ανασχηματισμου της κυβερνησης και των προωρων εκλογων.

Τη διαβεβαιωση της κυβερνησης οτι προτιθεται να λειτουργει ως ``θεσμικος εγγυητης της ανεξαρτησιας της Δικαιοσυνης`` παρεσχε το μεσημερι κατα τη συναντηση του με τη νεα ηγεσια του Αρειου Παγου, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, δηλωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγελος Βενιζελος που παρεστη στη συναντηση αυτη. Ο πρωθυπουργος, προσθεσε ο κ. Βενιζελος, επανελαβε στον Προεδρο και τον Εισαγγελεα του Αρειου Παγου Στεφανο Ματθια και Παναγιωτη Δημοπουλο αντιστοιχα, αφενος τα κριτηρια βασει των οποιων επελεγησαν, στα νεα τους καθηκοντα, απο το Υπουργικο Συμβουλιο, και αφετερου οτι στοχος της κυβερνησης ειναι η ταχεια απονομη της Δικαοσυνης και το ξεπερασμα της δικαστικης γραφειοκρατιας που ``ταλαιπωρει πολλους Ελληνες πολιτες ως διαδικους``.

Ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης θα συναντηθει αυριο με την υπουργο Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Ο κ. Σημιτης θα συναντηθει επισης με τους τρεις κοινοβουλευτικους εκπροσωπους του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γεωργακοπουλο, Χαραλαμπους και Μπρακατσουλα.

Με τις κατηγοριες της ανθρωποκτονιας απο προθεση, της παρανομης οπλοχρησιας και της περιυβρισης νεκρου παραπεμφθηκε ν'απολογηθει σε τακτικο ανακριτη ο παιδοκτονος της Κηφισιας Αποστολος Κοσμας,54 χρονων, μηχανολογος. Υπενθυμιζεται οτι ο Κοσμας προχθες το βραδυ στο σπιτι του στην Κηφισια σκοτωσε με τσεκουρι τον 27χρονο γιο του, Ευαγγελο. Στη συνεχεια τον μετεφερε στην περιοχη Λιμνιωνα στον Καλαμο Αττικης και επιχειρησε να καψει το πτωμα του. Δεν τα καταφερε ομως, και την επομενη ξαναπηγε και με ενα πριονι τεμαχισε το πτωμα, το τοποθετησε σε τρεις σακουλες σκουπιδιων και ειχε σκοπο να το μεταφερει και να το πεταξει σ'αλλη περιοχη. Εντοπιστηκε, ομως απο αστυνομικους που ειχαν ειδοποιηθει απο περιοικο, τον συνελαβαν, ομολογησε το εγκλημα του και δικαιολογηθηκε οτι ο γιος του ηταν σχιζοφρενης, και οτι προχωρησε στην πραξη του για να σωσει την υποληψη της οικογενειας του. Τα ιδια υποστηριξε και στον Εισαγγελεα Ποινικης Αγωγης Χρηστο Μαρκογιαννακη στον οποιο οδηγηθηκε σημερα. Ο Εισαγγελεας πριν ασκησει την ποινικη διωξη εναντιον του τον ρωτησε πως μπορεσε να καψει και στη συνεχεια να τεμαχισει το πτωμα του παιδιου του. Ο κατηγορουμενος κλαιγοντας περιοριστηκε να πει ``εφτα χρονια υποφεραμε ολοι στην οικογενεια``.

Συνεδριαζει σημερα υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ το Πολιτικο Συμβουλιο του κομματος, με αντικειμενο τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις. Στο μεταξυ, ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του κομματος, Γιωργος Σουφλιας, τονιζει σε συνεντευξη του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ οτι διατηρει ακομη τη φιλοδοξια να ηγηθει της Νεας Δημοκρατιας. Παραλληλα, επισημαινει οτι το κομμα δεν εχει την αναγκαια καλη εικονα και αυτο οφειλεται εκτος των αλλων στο οτι εμφανιζεται να υπαρχουν δυο πολοι του κ. Εβερτ και του κ. Μητσοτακη. Προειδοποιει επισης οτι εαν το κομμα της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης χασει τις εκλογες ο λογαριασμος θα παει σε εκεινους, που ειτε λογω αδυναμιας, ειτε λογω ολιγωριας, ειτε λογω σκοπιμοτητας δεν εκαναν τα αναγκαια και ικανα για τις εκλογες. Προβλεπει δε οτι θα διεξαχθουν προωρες εκλογες το φθινοπωρο.

Εκατονταδες ζωα εχουν θανατωθει τις τελευταιες ημερες στον Εβρο, προκειμενου να αποφευχθει η μεταδοση της επιδημιας αφθωδους πυρετου, που εκδηλωθηκε σε αιγοπροβατα της περιοχης. Οι ελεγχοι του υπουργειου Γεωργιας εχουν ενταθει στα συνορα και επιτηρουνται αυστηρα τα βοσκοτοπια. Παραλληλα, το υπουργειο εκφραζει την ικανοποιηση του για την μεχρι τωρα αποτελεσματικοτητα των μετρων. Την περιοχη Εβρου αναμενεται να επισκεφθουν εμπειρογνωμονες των αρμοδιων υπηρεσιων της Ευρωπαικης Επιτροπης για να εξετασουν τα μετρα, που εχουν ληφθει.

Σε εξελιξη βρισκεται η πυρκαγια στα Καρδαμυλα της Χιου, οπου μεχρι στιγμης εχουν αποτεφρωθει περισσοτερα απο 700 στρεμματα χορτολιβαδικης εκτασης. Στην κατασβεση της παιρνουν μερος δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη και 5 οχηματα. Υπο ελεγχο τεθηκαν οι φωτιες στα Ψαχνα της Ευβοιας και το Δομοκο.

Με αφορμη σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας ΕΘΝΟΣ με τιτλο ``Καταδρομικη εισβολη αλα 17 Νοεμβρη``, σε στρατοπεδο των Σερρων, κυκλοι του ΓΕΣ επιβεβαιωναν οτι αγνωστος εισηλθε σε αποθηκη πυρομαχικων στην Ηλιοκωμη Σερρων και εγινε αντιληπτος απο περιπολο του στρατοπεδου οταν το εγκατελειπε. Προηγουμενως η περιπολος ειχε διαπιστωσει οτι η πορτα μιας αποθηκης ηταν ανοικτη. Παντως, απο την καταμετρηση του υλικου, που εγινε διαπιστωθηκε οτι δεν ελειπε τιποτα. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, υπαρχουν υπονοιες οτι ενδεχομενως ο αγνωστος να ειναι ενας εκ των εθνοφυλακων, ο οποιος εχει απολυθει.

Μεχρι το τελος της εβδομαδας θα εχει ολοκληρωθει η διορθωση των γραπτων των υποψηφιων στα περισσοτερα βαθμολογικα κεντρα, ωστε να ανακοινωθουν οι βαθμοι μετα τις 20 Ιουλιου. Οι σχετικοι πινακες θα αναρτηθουν σε ολα τα Λυκεια, οποτε οι υποψηφιοι θα γνωριζουν κατα προσεγγιση αν εχουν πετυχει σε καποια σχολη. Τα τελικα αποτελεσματα θα ανακοινωθουν στο τελος Αυγουστου.

Συνομιλιες με τον Προεδρο Κληριδη, τον υπουργο Εξωτερικων, Αλεκο Μιχαηλιδη και τον Ραουφ Ντενκτας εχει σημερα στη Λευκωσια ο ειδικος αντιπροσωπος της Βρετανιας στο κυπριακο, Σερ Ντεηβιντ Χανι. Θα συναντηθει επισης με αρχηγους κομματων και αλλους παραγοντες των δυο κοινοτητων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μελλον της κυβερνησης συνασπισμου στην Τουρκια του Πρωθυπουργου, Νετσμεντιν Ερμπακαν, κρινεται σημερα στη τουρκικη Εθνοσυνελευση. Το τουρκικο κοινοβουλιο καλειται να δωσει ψηφο εμπιστοσυνης προς τη νεα κυβερνηση και οπως ολα δειχνουν, η στηριξη αυτη - εαν επιτευχθει - θα ειναι οριακη. Μετα τις προσφατες μετακινησεις βουλευτων απο το κομμα του Μεσουτ Γιλμαζ στο ισλαμιστικο κομμα της Ευημεριας, οι Ισλαμιστες μαζι με το κομμα του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, εξασφαλιζουν θεωρητικα την ψηφο εμπιστοσυνης με διαφορα 11 ψηφων. Υπονοιες υπαρχουν ωστοσο, για 13 περιπου βουλευτες του κομματος της κ. Τσιλερ, οτι θα καταψηφισουν το συνασπισμο, καθως τασσονται εναντιον της συνεργασιας με τους Ισλαμιστες.

Αρνειται τις κατηγοριες ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, πως τα στρατευματα του διεπραξαν στον πολεμο της Βοσνιας τις ωμοτητες, για τις οποιες κατηγορουνται απο το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο. Ο Καρατζιτς σε συνεντευξη του δηλωνει πως ειναι πιθανον να επιστρεψει στο παλαιο του επαγγελμα του ψυχιατρου, τονιζοντας πως ποτε δεν του αρεσε η πολιτικη.

Τη θεση του υπερυπουργου της Εθνικης Υποδομης, καταλαμβανει στο Ισραηλ, ο σκληροπυρηνικος πρωην στρατηγος, Αριελ Σαρον, του οποιου οι θεσεις εχουν εξοργισει τοσο την αραβικη πλευρα, οσο και τις ΗΠΑ. Στο μεταξυ, ο Ισραηλινος Πρωθυπουργος, Μπενζαμιν Νετανιαχου, δεν απεκλεισε σε συνεντευξη του στο αμερικανικο δικτυο ΝΒΨ, το ενδεχομενο να συναντηθει με τον Παλαιστινιο ηγετη, Γιασερ Αραφατ. Εν τουτοις, ο Πρωθυπουργος του Ισραηλ, υπογραμμισε, πως δεν ειναι μια απο τις θερμοτερες επιθυμιες του, να γυριζει στα ευρωπαικα μεγαρα στο πλευρο του Αραφατ, ουτε να προσφευγει σ' αυτον καθε φορα, που ενσκηπτει μια κριση.

Την αποχωρηση των σερβικων δυναμεων απο το Κοσυφοπεδιο και την εναρξη συνομιλιων μεταξυ Σερβιας - Αλβανιας υπο την αιγιδα της διεθνους κοινοτητας ζητησε ο Αλβανος Προεδρος, Σαλι Μπερισα, μιλωντας στη συνοδο των ηγετων των χωρων της κεντρικης και ανατολικης Ευρωπης, που αρχισε στο Σαλτσμπουργκ. Ο κ. Μπερισα χαρακτηρισε εκρηκτικη την κατασταση στο Κοσυφοπεδιο, τονιζοντας οτι τους τελευταιους μηνες εχουν αναφερθει στην περιοχη δολοφονιες τοσο μεταξυ των Αλβανων κατοικων οσο και μεταξυ των Σερβων.

Συναγερμος σημανε τις πρωτες πρωινες ωρες στην πυροσβεστικη υπηρεσια της Λωζανης καθως σημειωθηκε διαρροη τοξικου αεριου απο εργοστασιο παραγωγης αλευρων στα βορεια προαστια της πολης. Δεκαδες πυροσβεστες αντιμετωπισαν τελικα το προβλημα υστερα απο προσπαθειες δυο ωρων.

Ο τυφωνας ``Μπερθα`` με ταχυτητα 127 χιλ. την ωρα σαρωνει απο το πρωι την ανατολικη Καραιβικη και κατευθυνεται προς τις Παρθενους Νησους σπερνοντας τον πανικο στους κατοικους, που δεν εχουν ακομη αποκαταστησει πληρως τις ζημιες απο τους τυφωνες του περασμενου χρονου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι παικτες της εθνικης ομαδας μπασκετ, θα ακολουθησουν αυριο κανονικα την Ολυμπιακη αποστολη για την Ατλαντα, αφου μετα απο τη συναντηση, που ειχαν με τον υφυπουργο Αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα, ελαβαν υποσχεσεις οτι τα αιτηματα τους θα ικανοποιηθουν. Μετα το τελος της συναντησης, ο αρχηγος της εθνικης μας ομαδας, Παναγιωτης Γιαννακης, ειπε οτι με τον κ. Φουρα συζητησαν μονο θεσμικα αιτηματα και οχι οικονομικα, ενω επανελαβε οτι οι παικτες γνωριζουν πολυ καλα τι σημαινει να φορα ενας αθλητης το εθνοσημο και να αγωνιζεται στους Ολυμπιακους Αγωνες.

Ο κ. Φουρας τονισε απο την πλευρα του οτι αυτος δε θα διαπραγματευοταν ποτε το θεμα της μεγαλης τιμης να συμμετασχει ενας αθλητης σε μια Ολυμπιαδα, ενω αναφερομενος στο πριμ, που εχει υποσχεθει η Πολιτεια, ειπε πως ελαβε γνωση μολις στις 23 Μαιου και στις 14 Ιουνιου υπεγραψε τη σχετικη εντολη προς τον ΟΠΑΠ, να δοθουν δηλαδη τα χρηματα στους παικτες.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και τοπικα στο νοτιοανατολικο Αιγαιο βορειοι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 39 βαθμους, στην υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα τους 40 και τοπικα τους 41 και στις νησιωτικες περιοχες τους 37 βαθμους Κελσιου. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος αλλα στα βορειοδυτικα βαθμιαια θα αναπτυχθουν νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι και βαθμιαια στα δυτικα ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση στα δυτικα αλλα στις
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 8 July 1996 - 16:22:54