Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 08)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Η πιο ζεστη μερα του 1996 η σημερινη, με το θερμομετρο να σκαρφαλωνει τους 40 και 41 βαθμους. Σταδιακη πτωση απο αυριο αν και ο υδραργυρος θα παραμεινει στους 39 βαθμους. Δεν θα ισχυσουν τα εκτακτα μετρα στην κυκλοφορια των αυτοκινητων.
  • Στον ανακριτη ο παιδοκτονος της Κηφισιας με τις κατηγοριες της ανθρωποκτονιας και περιυβρισης νεκρου. Δηλωσε μετανοιωμενος αλλα υποστηριξε πως προεβη στην πραξη για να προφυλαξει την οικογενεια του
  • Διευρυνση της φορολογικης βασης, μειωση των ελλειμματων και επιταχυνση των ιδιωτικοποιησεων συνιστα η Κοινοτητα στην Αθηνα.
  • Δυσκολο το δευτερο εξαμηνο του 96 για την οικονομια, τονιζει ο Αλεκος Παπαδοπουλος. Σχεδον ετοιμα τα νομοσχεδια για περικοπες δαπανων και καταργηση φοροαπαλλαγων.
  • Προβληματισμος στο ΠΑΣΟΚ για τη συνθεση της πολιτικης γραμματειας. Διεκδικουν τη συμμετοχη τους Γερασιμος Αρσενης και Γιωργος Παπανδρεου
  • Το πολιτικο συμβουλιο του κομματος του συγκαλεσε εκτακτως ο Μιλτιαδης Εβερτ που επιμενει στην εκτιμηση για προωρες εκλογες.
  • Δεν εχω παραιτηθει απο τις φιλοδοξιες μου για την αρχηγια δηλωνει ο Γιωργος Σουφλιας, που επιρριπτει ευθυνες σε Εβερτ και Μητσοτακη σε περιπτωση εκλογικης ηττας.
  • Απερριψε η Αθηνα το διαβημα της Ουασιγκτον για τις πτησεις ελληνικων μαχητικων αεροσκαφων στην Κυπρο.
  • Ο Νετζμετιν Ερμπακαν ο πρωτος ισλαμιστης πρωθυπουργος της Τουρκιας μετα την ψηφο εμπιστοσυνης που πηρε η κυβερνηση συνασπισμου.
  • Στον Εβρο εμπειρογνωμονες της Ευρωπαικης Επιτροπης, λογω του αφθωδους πυρετου που εκδηλωθηκε σε ζωα της περιοχης.
  • Σφιγγει ο κλοιος της Διεθνους Κοινοτητας για την αποπομπη του Ραντοβαν Καρατζιτς.
  • Ο σκληροπυρηνικος ακροδεξιος Αριελ Σαρον αναλαμβανει υπουργειο στη νεα ισραηλινη κυβερνηση.
  • Τη στρατηγικη της νεας κυβερνησης συζητησε με τον Αλεξαντερ Λεμπεντ ο Μπορις Γιελτσιν.
  • Κανονικα αναχωρει αυριο για την Ατλαντα η εθνικη ομαδα μπασκετ, μετα τη διαβεβαιωση Φουρα οτι συντομα θα παρουν το πριμ.
  • Μικρη ανοδος 0,20% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στον κλοιο του καυσωνα βρισκεται η χωρα, καθως η σημερινη ειναι η πιο θερμη μερα του 1996, με το θερμομετρο να φθανει στην Αθηνα τους 40 βαθμους και να τους ξεπερνα σε πολλες περιοχες της ηπειρωτικης χωρας. Παρα τις υψηλες θερμοκρασιες δεν αναφερθηκαν κρουσματα θερμοπληξιας, ενω σε συναγερμο βρισκονται τα νοσοκομεια, το ΕΚΑΒ και οι υγεινομικες υπηρεσιες των Νομαρχιων και των Δημων. Το Κεντρο Αμεσης Βοηθειας δεχθηκε στην Αθηνα δεκαδες κλησεις και μετεφερε στα νοσοκομεια πανω απο 130 ατομα, κυριως με λιποθυμικες τασεις. Οι νομαρχιες και οι Δημοι εχουν ανοιχτους απο το πρωι ειδικα κλιματιζομενους χωρους, οπου μπορουν να καταφυγουν ευπαθη ατομα, ενω ανοιχτα ηταν και το Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας και οι ολυμπιακες εγκαταστασεις στην Καλογρεζα. Παρα την αφορητη ζεστη οι ατμοσφαιρικοι ρυποι κυμανθηκαν σε χαμηλα επιπεδα, γεγονος που οφειλεται τοσο στα περιοριστικα μετρα στην κινηση των οχηματων οσο και στο ελαφρυ αερακι που φυσουσε απο το πρωι. Ετσι, με αποφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα ισχυσουν αυριο τα μετρα, αλλα συστηνεται στο κοινο να περιορισει οσο το δυνατον τις μετακινησεις του με αυτοκινητο στο κεντρο της πρωτευουσας. Στο σημειο αυτο να αναφερουμε οτι η Νεα Δημοκρατια κατηγγειλε την κυβερνηση για αναποτελεσματικοτητα, αδιαφορια και ολιγωρια στη ληψη μετρων. Στο μεταξυ, σε συναγερμο εχουν τεθει και οι τεχνικες υπηρεσιες της ΔΕΗ, καθως παρατηρηθηκε ρεκορ καταναλωσης. Το δικτυο της επιχειρησης υπερφορτωθηκε απο τη συνεχη λειτουργια των κλιματιστικων μηχανηματων με αποτελεσμα η διοικηση της ΔΕΗ να προχωρησει σε ημιωρες διακοπες, ανα περιφερεια, στο λεκανοπεδιο Αττικης, προκειμενου να αποφευχθει γενικευμενο μπλακ αουτ. Συμφωνα με τη Μετεωρολογικη Υπηρεσια ο καυσωνας θα συνεχισθει και αυριο και μονο απο την Τεταρτη και απο τα βορειοδυτικα αναμενεται πτωση της θερμοκρασιας.

Με τις κατηγοριες της ανθρωποκτονιας απο προθεση, της παρανομης οπλοχρησιας και της περιυβρισης νεκρου, παραπεμφθηκε ν'απολογηθει σε τακτικο ανακριτη ο Αποστολος Κοσμας, 54 χρονων, ο οποιος σκοτωσε με τσεκουρι τον 27χρονο γιο του, Ευαγγελο και στη συνεχεια τον τεμαχισε, αφου προηγουμενως επιχειρησε να καψει το πτωμα του. Ο Κοσμας δηλωσε μετανοιωμενος και υποστηριξε οτι προεβη στην αποτροπαια πραξη επειδη φοβοταν για τη ζωη των υπολοιπων μελων της οικογενειας λογω της επιθετικης σχιζοφρενειας που επασχε ο γιος του. Στα δικαστηρια της οδου Ευελπιδων εμφανισθηκαν η συζυγος και ο μικροτερος γιος του, ο οποιος του συμπαρασταθηκε. Ο εισαγγελεας, πριν ασκησει την ποινικη διωξη τον ρωτησε πως μπορεσε να καψει και στη συνεχεια να τεμαχισει το πτωμα του παιδιου του. Ο κατηγορουμενος κλαιγοντας περιοριστηκε να πει: Εφτα χρονια υποφεραμε ολοι στην οικογενεια.

Η πορεια των δημοσιονομικων εξελιξεων αλλα και τα μετρα για την περικοπη των δαπανων και καταργηση των φοροαπαλλαγων, ενοψει της καταρτισης του νεου κρατικου προυπολογισμου, ηταν το αντικειμενο της συναντησης που ειχαν το μεσημερι ο πρωθυπουργος και ο υπουργος Οικονομικων. Ο κ. Παπαδοπουλος χαρακτηρισε θετικη τη μεχρι τωρα πορεια εκτελεσης του προυπολογισμου και τονισε οτι θα συνεχισθει ο ιδιος ρυθμος και κατα το δευτερο εξαμηνο το οποιο εκτιμησε πως ειναι δυσκολο. Ο υπουργος ειπε ακομη οτι βρισκονται στο τελευταιο σταδιο καταρτισης τους τα νομοσχεδια για την περικοπη των δημοσιων δαπανων και την καταργηση των φοροαπαλλαγων, με βαση τις εκθεσεις και τα πορισματα των αρμοδιων επιτροπων. Οι δηλωσεις του κ. Παπαδοπουλου επιβεβαιωνουν τις προβλεψεις της Πολιτικης Ανοιξης, οτι η εκλογη Σημιτη σημαινει νεα επιθεση λιτοτητας, τονισε ο εκπροσωπος του κομματος. Τη ριζικη αλλαγη της οικονομικης πολιτικης με βελτιωση της παραγωγης και οχι με συρρικνωση της αγοραστικης δυναμης των λαικων στρωμματων ζητησε ο Δημητρης Τσοβολας.

Συσταση προς την ελληνικη κυβερνηση για διευρυνση της φορολογικης βασης, δραστικη μειωση των δημοσιων ελλειμματων, επιταχυνση των ιδιωτικοποιησεων και ελεγχο των πρωτογενων δαπανων, απευθυνει το Συμβουλιο Υπουργων Εθνικης Οικονομιας, που συνεδριασε στις Βρυξελλες με τη συμμετοχη του Γιαννου Παπαντωνιου. Το ΕΨΟΦΙΝ διαπιστωνει οτι η Ελλαδα πετυχε τη μειωση του δημοσιονομικου ελλειμματος απο το 12,1% του ΑΕΠ το 1994 στο 9,2% το 1995 αλλα σημειωνει οτι πρεπει να τερματισθει η σημερινη κατασταση του υπερβολικου ελλειμματος, ωστε η Ελλαδα να ειναι ετοιμη να συμμετασχει στο τριτο σταδιο της Νομισματικης Ενωσης. Τελος, συνιστα την καταρτιση ενος πολυ πιο φιλοδοξου προυπολογισμου για το 1997. Αυριο, συμφωνα με πληροφοριες, θα πραγματοποιηθει ευρεια υπουργικη συσκεψη με τη συμμετοχη των κυριων Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου, Βασως Παπανδρεου και του διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφο εμπιστοσυνης ελαβε στην Τουρκια η κυβερνηση συνασπισμου των ισλαμιστων του Νετζμετιν Ερμπακαν και των συντηρητικων της Τανσου Τσιλερ. Μετα απο αναμονη ενος μηνα η νεα κυβερνηση συγκεντρωσε 278 ψηφους υπερ, 264 κατα και μια αποχη επι συνολου 550 μελων που απαρτιζουν την τουρκικη Βουλη. Παρα τα σεναρια που κυκλοφορουσαν εδω και εβδομαδες, καθως και τις δηλωσεις βουλευτων του κομματος της Τανσου Τσιλερ οτι θα απεχουν απο την ψηφοφορια σε ενδειξη διαμαρτυριας για την συμπραξη με τους ισλαμιστες, η νεα κυβερνηση απεσπασε τρεις ψηφους περισσοτερες απο οσες του ηταν απαραιτητες για να κερδισει την ψηφοφορια. Η ψηφοφορια διακοπηκε για μιση ωρα καθως ο πρωην υπουργος Εξωτερικων, Εμρε Γκιονενσαι δεχθηκε μια γροθια απο βουλευτη του Ορθου Δρομου επειδη κατεψηφισε τον συνασπισμο. Ετσι τωρα ο Νετζμετιν Ερμπακαν γινεται ο πρωτος ισλαμιστης πρωθυπουργος στην ιστορια της Τουρκιας.

Σφιγγει ο κλοιος γυρω απο τον πρωην προεδρο των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς. Την αμεση συλληψη αυτου καθως και του στρατηγου, Ρατκο Μλαντιτς, ζητησε ο αντι-εισαγγελεας του Διεθνους Ποινικου Δικαστηριου της Χαγης, υποστηριζοντας οτι οι δυο ανδρες ευθυνονται για τερατωδη εγκληματα στον πολεμο της Βοσνιας. Απο την πλευρα του ο επικεφαλης της ανακριτικης αποστολης στη Βοσνια δηλωσε οτι σκοπευει να αποκλεισει το σερβοβοσνιακο Δημοκρατικο Κομμα απο τις προγραμματισμενες για τις 14 Σεπτεμβριου εκλογες στην περιοχη, εαν ο Καρατζιτς ειναι ακομα προεδρος του κομματος. Στη Χαγη, το Διεθνες Δικαστηριο θα αποφανθει την Πεμπτη για το εαν θα εκδωσει ενταλματα συλληψης εναντιον των δυο ανδρων.

Την στρατηγικη που θα ακολουθησει η νεα κυβερνηση την προσεχη τετραετια, συζητησε ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν με τον στρατηγο Αλεξαντερ Λεμπεντ. Ωστοσο, δεν αναμενεται να ανακοινωθει η συνθεση της νεας κυβερνησης πριν απο τις 9 Αυγουστου, ημερομηνια κατα την οποια αναλαμβανει επισημα τα καθηκοντα του ο Γιελτσιν. Ο γνωστος αγωνιστης των ανθρωπινων δικαιωματων, Σεργκει Κοβαλιοφ, υπεστη καρδιακη προσβολη και νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση στη Μοσχα.Ο Κοβαλιοφ ηταν φιλος και συνεργατης του Αντρει Ζαχαροφ και υπηρξε υποψηφιος για το Νομπελ Ειρηνης.

Καθε αλλο παρα ευχαριστη ειναι για τους Αραβες και τους Παλαιστινιους η αποφαση του ισραηλινου πρωθυπουργου, Μπενζαμιν Νετανιαχου, να διορισει υπουργο στην νεα κυβερνηση τον σκληροπυρηνικο ακροδεξιο Αριελ Σαρον, πρωτεργατη και εμπνευστη του εβραικου εποικισμου. Ο Σαρον θα αναλαβει το νεοσυσταθεν υπουργειο Εθνικης Υποδομης, η δημιουργια του οποιου αποφασισθηκε υστερα απο δυσκολες διαπραγματευσεις προκειμενου να βρεθει θεση για αυτον στη νεα κυβερνηση.

Επαναληφθηκαν σημερα στο Σαλτσμπουργκ της Αυστριας οι εργασιες του Φορουμ για την Ανατολικη Ευρωπη με την συμμετοχη δεκα αρχηγων κρατων και πρωθυπουργων απο 16 χωρες της ανατολικης και κεντρικης Ευρωπης. Στις εργασιες συζητηθηκαν τα μετρα διασφαλισης μιας διαρκους αναπτυξης στην περιοχη, η διευρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολας καθως και οι σχεσεις των πρωην κομμουνιστικων καθεστωτων με την Ευρωπαικη Ενωση.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμος επικρατει στο ΠΑΣΟΚ για τη συνθεση της πολιτικης γραμματειας, που θα γινει την Τεταρτη στη διαρκεια της πρωτης συνεδριασης του Εκτελεστικου Γραφειου, υπο την προεδρια του πρωθυπουργου, η δημοτικοτητα του οποιου, συμφωνα με προσφατη δημοσκοπηση, βρισκεται σε πολυ υψηλα επιπεδα, μετα την εκλογη του στην προεδρια του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με πληροφοριες στην επταμελη Πολιτικη Γραμματεια περαν των κυριων Σημιτη, Κακλαμανη και Σκανδαλιδη που συμμετεχουν αυτοδικαια, ειναι βεβαιο οτι θα συμμετασχουν οι κυριοι Τσοχατζοπουλος, Λαλιωτης και η Βασω Παπανδρεου. Την εβδομη θεση διεκδικου ο Γερασιμος Αρσενης και ο Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ τασσεται κατα του ανασχηματισμου και των προωρων εκλογων. Απο την πλευρα του ο Ευαγγελος Βενιζελος καλει εμμεσως πλην σαφως τον πρωθυπουργο να λαβει υποψιν του τις διαφορετικες εκτιμησεις που διατυπωσαν αρκετα στελεχη στο Συνεδριο.

Με τις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις και τα εθνικα μας θεματα ασχοληθηκε το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, απο το οποιο μεταξυ αλλων απουσιαζαν οι κυριοι Μητσοτακης, Ραλλης και Σουφλιας. Οπως δηλωσε ο εκπροσωπος του κομματος, η Νεα Δημοκρατια εκτιμα ως επιφανειακη και προσκαιρη την υφεση που παρατηρειται στις ελληνοτουρκικες σχεσεις, τονισε οτι για να γινει διαλογος πρεπει να υπαρξουν συγκεκριμενες προυποθεσεις και προσθεσε οτι η αξιωματικη αντιπολιτευση τασσεται υπερ της ενεργοποιησης του μνημονιου Παπουλια - Γιλμαζ. Για το Σκοπιανο διαπιστωθηκε οτι το θεμα βρισκεται σε τελμα. Σχετικα με τις πολιτικες εξελιξεις η Νεα Δημοκρατια επιμενει οτι μπορει να γινουν εκλογες ανα πασα στιγμη. Στη συνεδριαση, οπως ειπε ο κ. Παυλοπουλος, δεν συζητηθηκε η συνεντευξη του κ. Σουφλια στην εφημεριδα Ελευθεροτυπια. Ο πρωην υπουργος τονισε οτι δεν εχει εγκαταλειψει τις φιλοδοξιες του για την αρχηγια του κομματος και πηρε σαφεις αποστασεις απο τους κυριους Εβερτ και Μητσοτακη, υπογραμμιζοντας πως αν η Νεα Δημοκρατια χασει τις εκλογες τοτε ο λογαριασμος θα παει σε εκεινους που για λογους αδυναμιας, ολιγωριας και σκοπιμοτητας δεν εκαναν τα αναγκαια ικανα.

Απερριψε το ελληνικο υπουργειο Εξωτερικων το διαβημα της αμερικανικης πρεσβειας στην Αθηνα για τις πτησεις που πραγματοποιουν κατα καιρους ελληνικα πολεμικα αεροσκαφη πανω απο την Κυπρο. Κυβερνητικη πηγη δηλωνε οτι οι πτησεις αυτες εντασσονται στο πλαισιο του δογματος του ενιαιου αμυντικου χωρου και δεν προκειται να διακοπουν, παρα τις πιεσεις που ασκουνται.

Τη διαβεβαιωση της κυβερνησης οτι προτιθεται να λειτουργει ως θεσμικος εγγυητης της ανεξαρτησιας της Δικαιοσυνης παρεσχε ο πρωθυπουργος στη νεα ηγεσια του Αρειου Παγου, την οποια δεχθηκε εθιμοτυπικα, παρουσια του υπουργου Δικαιοσυνης. Οπως δηλωσε ο κ. Βενιζελος, ο πρωθυπουργος επανελαβε στον Προεδρο και τον Εισαγγελεα του Αρειου Παγου, οτι στοχος της κυβερνησης ειναι η ταχεια απονομη της Δικαοσυνης και το ξεπερασμα της δικαστικης γραφειοκρατιας.Ο κ. Σημιτης ειχε επισης διαδοχικες συναντησεις με τον αρχιεπισκοπο Αλβανιας, Αναστασιο και τον υπουργο Εξωτερικων της Ρουμανιας κ. Μαλεσκανου, ενω αυριο θα συναντηθει με τη Βασω Παπανδρεου και τους κοινοβουλευτικους εκπροσωπους του ΠΑΣΟΚ.

Σε κλοιο μικροβιων αφθωδους πυρετου βρισκεται η Βορεια Ελλαδα καθως μετα τον Εβρο οι κτηνιατρικες υπηρεσιες και οι υπηρεσιες υγιεινης των ακριτικων νομων καλουνται να αντιμετωπισουν τον κλινδυνο μεταδοσης του ιου και απο τα γειτονικα Σκοπια οπου ο αφθωδης πυρετος θεριζει τα ζωα της περιοχης. Τα μετρα που εφαρμοζονται απο τις αρμοδιες υπηρεσιες για την αντιμετωπιση της ασθενειας, θα εξετασουν εμπειρογνωμονες της Ευρωπαικης Επιτροπης. Τις τελευταιες ημερες οι κτηνιατρικες υπηρεσιες του Κιλκις διενεργουν αυστηρους ελεγχους στα ακριτικα χωρια της περιοχης για την τυχον μεταφορα των μικροβιων και με εντολη του υπουργειου Γεωργιας απαγορευεται η εισαγωγη ολων των ζωικων προιοντων. Η νομαρχια εχει συστησει στους κτηνοτροφους να αποφευγουν να βοσκουν τα ζωα τους σε βοσκοτοπια που απεχουν τουλαχιστον τρια χιλιομετρα απο τα συνορα με τα Σκοπια. Υποχρεωτικη απολυμανση γινεται σε ολα τα οχηματα που προερχονται απο τα Σκοπια στους τελωνειακους σταθμους των Ευζωνων και της Ειδομενης.

Σε εξελιξη βρισκεται η πυρκαγια στα Καρδαμυλα της Χιου, οπου μεχρι στιγμης εχουν αποτεφρωθει περισσοτερα απο 700 στρεμματα χορτολιβαδικης εκτασης. Στην κατασβεση της παιρνουν μερος δυο πυροσβεστικα αεροσκαφη και 5 οχηματα. Υπο ελεγχο τεθηκαν οι φωτιες στα Ψαχνα της Ευβοιας και το Δομοκο.

Με αφορμη σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας ΕΘΝΟΣ με τιτλο ``Καταδρομικη εισβολη αλα 17 Νοεμβρη``, σε στρατοπεδο των Σερρων, κυκλοι του Γενικου Επιτελειου Στρατου επιβεβαιωναν οτι αγνωστος εισηλθε σε αποθηκη πυρομαχικων στην Ηλιοκωμη Σερρων και εγινε αντιληπτος απο περιπολο του στρατοπεδου οταν το εγκατελειπε. Προηγουμενως η περιπολος ειχε διαπιστωσει οτι η πορτα μιας αποθηκης ηταν ανοικτη. Παντως, απο την καταμετρηση του υλικου, που εγινε διαπιστωθηκε οτι δεν ελειπε τιποτα. Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, υπαρχουν υπονοιες οτι ενδεχομενως ο αγνωστος να ειναι ενας εκ των εθνοφυλακων, ο οποιος εχει απολυθει.

Κλεινουν απο τις 15 Ιουλιου οι Λαικες Αγορες της χωρας, μετα απο αποφαση της Ομοσπονδιας Σωματειων του κλαδου για απεργια διαρκειας. Οπως καταγγελλει με ανακοινωση της η Ομοσπονδια, ο κλαδος πηρε την αποφαση των κινητοποιησεων γιατι δεν βρισκει αλλο τροπο να προστατευσει τα συμφεροντα του.

Υλικες ζημιες υψους αρκετων εκατομμυριων δραχμων προκληθηκαν στο εργοστασιο Χρωμολατ δυο χλμ. εξω απο το Κορωπι οταν απο αγνωστη αιτια εκδηλωθηκε φωτια στο τμημα παραγωγης βερνικιων και η οποια πηρε μεγαλες διστασεις λογω των ευφλεκτων υλικων που υπηρχαν εκει. Ακολουθησε πανικος στους εργαζομενους γιατι την ωρα εκεινη βρισκονταν στην τραπεζαρια του εργοστασιου που ειναι ακριβως πανω απο το τμημα παραγωγης βερνικιων. Ευτυχως ομως δεν υπηρξαν τραυματιες και με τη βοηθεια των πιο ψυχραιμων ολοι οι εργατες προλαβαν να βγουν εγκαιρα στο προαυλιο του εργοστασιου. Στην κατασβεση της φωτιας που εκδηλωθηκε λιγο πριν τη 1 το μεσημερι και σβηστηκε μια ωρα αργοτερα πηραν μερος 20 πυροσβεστες με εξι οχηματα.

Η τουρκοκυπριακη ακροδεξια οργανωση, Τουρκικη Ταξιαρχια της Εκδικησης, ανελαβε την ευθυνη για τη δολοφονια του τουρκοκυπριου δημοσιογραφου, Κουτλου Αταλε, το περασμενο Σαββατο στο κατεχομενο τμημα της Λευκωσιας. Ο 60χρονος Αταλε ηταν σχολιαστης της αριστερης εφημεριδας, Γενι Ντουζεν και πυροβοληθηκε κοντα στο σπιτι του. Η οργανωση πρωτοεμφανιστηκε πριν απο μερικους μηνες και απειλουσε να τιμωρησει οσους δεν υπερασπιζονται την υποθεση των Τουρκων στην Κυπρο.

Δυο ατομα τραυματιστηκαν σε ανταλλαγη πυροβολισμων, στη διαρκεια συμπλοκης πεντε ατομων, στις 5. 30 το πρωι, σε ψησταρια εξω απο την κεντρικη Λαχαναγορα του Ρεντη . Τραυματιες ειναι ο Πετρος Σταματοπουλος ,37 χρονων, εμπορος αυτοκινητων, ο οποιος νοσηλευεται με τραυμα στο ποδι στο Ασκληπιειο Βουλας και ο Ελευθεριος Μυρισενης, 23 χρονων, ο οποιος διεφυγε τη συλληψη. Συμφωνα με την Αστυνομια, η συμπλοκη εγινε για οικονομικες διαφορες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανονικα θα ακολουθησουν, οι παικτες της Εθνικης ομαδας μπασκετ την Ολυμπιακη αποστολη για την Ατλαντα, που αναχωρει αυριο, αφου μετα τη συναντηση, που ειχαν με τον υφυπουργο Αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα, ελαβαν υποσχεσεις οτι θα τους δοθει συντομα το πριμ για την προκριση τους στους Ολυμπιακους αγωνες.

Η εθνικη ομαδα μπασκετ των Εφηβων στον δευτερο αγωνα της για το ευρωπαικο πρωταθλημα , που γινεται στην γαλλικη πολη Ος, νικησε 96-71 την αντιστοιχη της Ρουμανιας. Το ελληνικο συγκροτημα παρουσιαστηκε σαφως βελτιωμενο σε σχεση με την πρωτη εμφανιση του και εφθασε δικαια στην πρωτη του επιτυχια. Αυριο η εθνικη μας θα δωσει το τριτο παιχνιδι της με αντιπαλο την ομαδα της Γαλλιας.

Τα δυο νεα αποκτηματα της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, ο Ισπανος Φεραν Μαρτινεθ και ο Ισπανοαργεντινος Μαρσελο Νικολα, βρισκονται απο το απογευμα στην Αθηνα, ικανοποιημενοι αλλα και αισιοδοξοι οτι θα προσφερουν πολλα στη νεα ομαδα τους. Ο Νικολα χαρακτηρισε το ελληνικο πρωταθλημα ως το καλυτερο της Ευρωπης και οπως τονισε ελπιζει να βοηθησει τον Παναθηναικο να κερδισει περισσοτερες διακρισεις τοσο στον ελληνικο χωρο οσο και στην Ευρωπη. Ο Μαρτινεθ χαρακτηρισε ως καλυτερο προπονητη τον Μαλκοβιτς και οπως αποκαλυψε αυτος ηταν ο βασικος λογους που ηλθε στον Παναθηναικο, με τον οποιο οπως ειπε θελει να κερδισει αρκετες διακρισεις.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ηπιους τονους πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στην σημερινη πρωτη συνεδριαση της εβδομαδος. Ο γενικος δεικτης κινηθηκε σε περιορισμενο ευρος διακυμανσης για να κλεισει τελικα, με μικρη ανοδο 0,20%, στις 906,04 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα και εφθασε στα 5,2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,36%, Ασφαλειες πτωση 0,78%, Ληζινγκ ανοδος 0,17%, Επενδυσεις πτωση 0,58%, Κατασκευες πτωση 1,19% , Βιομηχανιες ανοδος 0,36%, Διαφορες ανοδος 1,66%, Συμμετοχων πτωση 0,85%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας εκλεισε μειωμενος κατα 0,18%.

ΚΑΙΡΟΣ

Η σταδιακη υποχωρηση της θερμοκρασιας, που θα αρχισει απο τα βορειοδυτικα και μεχρι την Τεταρτη θα επεκταθει σ'ολοκληρη τη χωρα, αλλα και η ενισχυση των βοριαδων θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου. Στην Ηπειρο, τη Μακεδονια και τη Θρακη προβλεπονται τοπικες βροχες και καταιγιδες, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι, ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα ισχυροι. Η θερμοκρασια στα δυτικα και βορεια θα κυμανθει 21 με 33 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 23 με 39. Σχεδον αιθριο καιρο με μετριους εως ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 26 με 38 και 23 με 32
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Monday, 8 July 1996 - 22:38:41