Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 10)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ευρεια συσκεψη πραγματοποιειται απο το πρωι για την πορεια της οικονομιας.
  • Συνεδριαζει απο το μεσημερι στη Χαριλαου Τρικουπη το νεο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ το οποιο θα συγκροτησει την Πολιτικη Γραμματεια.
  • Το ζητουμενο ειναι τι ειδους Πολιτικη Γραμματεια χρειαζομαστε, δηλωσε ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Οξυτατες ηταν οι αντιδρασεις Αθηνων και Λευκωσιας στο αμερικανικο διαβημα για τις πτησεις ελληνικων μαχητικων πανω απο την Κυπρο.
  • Περιοδεια στην Ελλαδα, την Κυπρο και την Τουρκια ξεκινα την επομενη εβδομαδα η μονιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
  • Συνεχιζονται οι επαφες της καναδικης αντιπροσωπειας Βουλευτων με Ελληνες συναδελφους τους και εκπροσωπους κομματων.
  • Στην τριτη Τακτικη Ανακριτρια απολογειται ο παιδοκτονος, Αναστασιος Κοσμας.
  • Τεταμενη η κατασταση στη βορεια Ιρλανδια μετα την απαγορευση απο την Αστυνομια να πραγματοποιηθει πορεια προτεσταντων σε συνοικια καθολικων.
  • Την επαναληψη των εκλογων στην Αλβανια συνεστησε με αποφαση της η κοινοβουλευτικη συνελευση του ΟΑΣΕ.
  • Επεισοδιακο ηταν το ταξιδι της εθνικης μας ομαδας μπασκετ για την Ατλαντα των ΗΠΑ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πορεια της οικονομιας ενοψει και της συνταξης του νεου προυπολογισμου για το 1997 βρισκεται στο επικεντρο του κυβερνητικου ενδιαφεροντος. Απο τις 11 το πρωι πραγματοποιειται συσκεψη στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, υπο τον Γιαννο Παπαντωνιου και με τη συμμετοχη του υπουργου Οικονομικων, Αλεκου Παπαδοπουλου, της υπουργου Αναπτυξης, Βασως Παπανδρεου και του Διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδας, Λουκα Παπαδημου. Στη συσκεψη εξεταζονται η περιστολη των δαπανων και η ληψη σχετικων μετρων, η ενισχυση της αντιπληθωριστικης πολιτικης και η ταχυτερη απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων.

Συνεδριαζει απο το μεσημερι στη Χαριλαου Τρικουπη το νεο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρια του Προεδρου του Κινηματος και Πρωθυπουργου, Κωστα Σημιτη. Στη σημερινη συνεδριαση θα συγκροτηθει η Πολιτικη Γραμματεια. Στο επταμελες αυτο οργανο συμμετεχουν αυτοδικαια ο Προεδρος και Πρωθυπουργος, ο Γραμματεας της Κεντρικης Επιτροπης και ο Προεδρος της Βουλης. Αλλες τρεις θεσεις αναμενεται να καταλαβουν ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο Κωστας Λαλιωτης και η Βασω Παπανδρεου. Τη θεση, που απομενει διεκδικουν ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης και ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου.

Προσερχομενος στη Χαριλαου Τρικουπη, ο Γερασιμος Αρσενης δηλωσε πως το θεμα δεν ειναι προσωπικο, αλλα το ζητουμενο ειναι τι ειδους Πολιτικη Γραμματεια χρειαζομαστε. Η αποψη μου, ειπε, ειναι οτι χρειαζομαστε ενα οργανο, το οποιο θα μπορει να κανει τη συνθεση των πολιτικων θεσεων του ΠΑΣΟΚ, πανω στα μεγαλα θεματα εθνικα, οικονομικα και κοινωνικα. Αν ομως, συνεχισε, θελουμε μια Πολιτικη Γραμματεια, που θα ειναι απλως ενα γνωμοδοτικο οργανο του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ, η συνθεση της μπορει να ειναι διαφορετικη.

Οξυτατες ηταν οι αντιδρασεις των κυβερνησεων Αθηνων και Λευκωσιας στο αμερικανικο διαβημα για τις πτησεις ελληνικων μαχητικων αεροσκαφων πανω απο την Κυπρο. Το διαβημα απερριψε η Αθηνα, ενω ο Κυβερνητικος Εκπροσωπος τονισε οτι οι πτησεις πραγματοποιηθηκαν με αδεια της κυπριακης Κυβερνησης. Επεσημανε επισης οτι το πραγματικο προβλημα ειναι η συνεχιζομενη επι 22 χρονια κατοχη της Κυπρου. Εντονη ηταν η αντιδραση και των κομματων της Αντιπολιτευσης, που εκαναν λογο για δυσαρεστη εκπληξη και προκληση. Απο την πλευρα του παντως εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ, δηλωσε οτι δεν επροκειτο για διαβημα αλλα για συμβουλη, που εγινε τοσο προς την Αθηνα και τη Λευκωσια οσο και προς την Αγκυρα.

Η Τουρκια, παντως, συνεχιζει τις προκλησεις της στο Αιγαιο παραβιαζοντας με μαζικες εξοδους αεροσκαφων τον εθνικο εναεριο χωρο μας. Μαλιστα τουρκικα μαχητικα εφθασαν μεχρι κοντα στη Σκυρο και τη Σαντορινη, παρα τη δεσμευση της Αγκυρας για παγωμα των στρατιωτικων ασκησεων τον Ιουλιο και τον Αυγουστο. Για τις παραβιασεις ενημερωθηκε ηδη ο Προεδρος της Στρατιωτικης Επιτροπης του ΝΑΤΟ, που επισκεπτεται τη χωρα μας, ενω αναλογη ενημερωση θα κανει ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, προς τον Γενικο Γραμματεα της Συμμαχιας, Χαβιε Σολανα.

Περιοδεια στην Ελλαδα, την Κυπρο και την Τουρκια ξεκινα την επομενη εβδομαδα η μονιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλεν Ολμπραιτ. Θα συνοδευεται απο τον ειδικο απεσταλμενο του Προεδρου Κλιντον για το Κυπριακο, Ριτσαρντ Μπιτι και θα αφιχθει στην Ελλαδα στις 15 Ιουλιου. Στις 17 του μηνος θα βρισκεται στη Λευκωσια, ενω στην Αγκυρα θα μεταβει στις 18 Ιουλιου. Στο επικεντρο των συνομιλιων, θα ειναι το Κυπριακο και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Επαναλαμβανονται αυριο στην εδρα του ΟΗΕ στη Νεα Υορκη οι απευθειας συνομιλιες της Ελλαδας και της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας υπο τον ειδικο αντιπροσωπο του ΓΓ του οργανισμου, Σαιρους Βανς, για το θεμα του ονοματος. Ο νεος αυτος γυρος διαπραγματευσεων αναμενεται να ολοκληρωθει μεχρι τα τελη του μηνα.

Με τα μελη της καναδικης κοινοβουλευτικης αντιπροσωπειας συναντηθηκαν το πρωι στη Βουλη ο Προεδρος της Διαρκους Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων, Ελευθεριος Βεριβακης και τα μελη της Επιτροπης Αντωνης Δροσογιαννης, Χρηστος Βυζοβιτης και Ντορα Μπακογιαννη. Συζητηθηκαν οι ελληνοτουρκικες σχεσεις αλλα και θεματα κοινου ενδιαφεροντος. Στη συνεχεια οι Καναδοι Βουλευτες συναντηθηκαν με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ και αργοτερα με το Γραμματεα της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της ΠΟΛΑΝ, Στεφανο Στεφανοπουλο. Το απογευμα θα συναντηθουν με την υπουργο Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου, τη Γραμματεα του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα και τον Προεδρο του Συνασπισμου, Νικο Κωνσταντοπουλο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονα καταστροφης παρουσιαζει το ανατολικο Μπελφαστ και αλλες πολεις της Βορειου Ιρλανδιας, καθως κλιμακωνεται η ενταση, μετα την αποφαση της αστυνομιας να απαγορευσει στους Προτεσταντες διαδηλωτες, να πραγματοποιησουν την καθιερωμενη πορεια τους στη συνοικια των Καθολικων στο Πορτανταουν. Εκρηξεις απο αυτοσχεδιες βομβες, λιθοβολισμοι, οδοφραγματα απο παρκαρισμενα αυτοκινητα, εμπρησμοι καταστηματων και μια καμμενη καθολικη εκκλησια, ειναι ο απολογισμος των χθεσινων ταραχων, που αναγκασαν την αστυνομια να χρησιμοποιησει σφαιρες απο καουτσουκ. Εκπροσωπος του βρετανικου στρατου δηλωσε οτι η κυβερνηση σχεδιαζει να στειλει αν χρειαστει ως το Σαββατοκυριακο στη Βορεια Ιρλανδια, δυο ταγματα με 1000 ανδρες για την ενισχυση των μετρων ασφαλειας.

Την επαναληψη των εκλογων στην Αλβανια, συστηνει σε αποφαση της, η κοινοβουλευτικη συνελευση του Οργανισμου για την Ασφαλεια και τη Συνεργασια στην Ευρωπη, μετα απο προταση των αντιπροσωπειων της Σουηδιας και των ΗΠΑ. Ο συμβουλος του Αλβανου Προεδρου, Σαλι Μπερισα, Γκετσι Πολο, που ηταν επικεφαλης της αλβανικης αντιπροσωπειας στην συνελευση του ΟΑΣΕ στην Στοκχολμη, αντεδρασε αρνητικα στην αποφαση αυτη, τονιζοντας οτι ``τετοιες συστασεις εχουν συμβουλευτικο χαρακτηρα. Καθε κομμα στην Αλβανια εχει εκφρασει τη δικη του θεση. Το Δημοκρατικο Κομμα, που εχει την πλειοψηφια στη Βουλη σκεπτεται οτι οι εκλογες στη χωρα θα διεξαχθουν το 2. 000``. Ο Αλβανος αξιωματουχος ισχυριστηκε μαλιστα οτι η προταση απο την αμερικανικη αντιπροσωπεια ``εγινε απο μελη, οι σχεσεις των οποιων με τους "Ελληνες εξτρεμιστες" στις ΗΠΑ λιγο-πολυ ειναι γνωστες``.

Η ρωσικη αεροπορια βομβαρδισε το πρωι αρκετες τοποθεσιες στην νοτιανατολικη Τσετσενια, ενω επαναληφθησαν και οι επιχειρησεις εναντιον των Τσετσενων αυτονομιστων στο χωριο Τζεκι, στη νοτιοδυτικη Τσετσενια, που απο χθες, συμφωνα με εκτιμησεις τοπικων αρχων, εχουν στοιχισει τη ζωη 20 περιπου αμαχων. Στο μεταξυ, ο στρατηγος Αλεξαντερ Λεμπεντ, γραμματεας του πανισχυρου ρωσικου συμβουλιου ασφαλειας, επερριψε σημερα στους αυτονομιστες ανταρτες την ευθυνη για την συνεχιση των εχθροπραξιων στην Τσετσενια και δηλωσε ετοιμος να βοηθησει στην ειρηνικη διευθετηση της κρισης.

Στρατιωτικη βοηθεια υψους 100 εκατομυριων δολλαριων στην Κροατο-μουσουλμανικη ομοσπονδια της Βοσνιας, ενεκρινε ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον, συμφωνα με δημοσιευμα της "Ουασιγκτον Ποστ". Η βοηθεια αφορα την αποστολη 45 αμερικανικων αρματων μαχης, 80 θωρακισμενων οχηματων μεταφορας προσωπικου, αυτοματων οπλων, τυφεκιων, ασυρματων και 15 ελικοπτερων.

Προς τις νοτιανατολικες ακτες των Ηνωμενων Πολιτειων κατευθυνεται ο τυφωνας ``Μπερθα``. Η ταχυτητα των ανεμων που τον συνοδευουν ειναι 165 χιλιομετρα την ωρα. Ο τυφωνας σαρωσε το τελευταιο 48ωρο την ανατολικη Καραιβικη προκαλωντας το θανατο τουλαχιστον τριων ατομων στο Πουερτο Ρικο. Στις Μπαχαμες, η κυβερνηση συμβουλευσε τους κατοικους να προετοιμαστουν για την ελευση του τυφωνα και ανοιξε τα καταφυγια για καθε ενδεχομενο.

Νεκροι ειναι και οι 17 επιβαινοντες στο μικρο δικινητηριο αεροσκαφος, που συνετριβη χθες στις κεντρικες περιοχες της Παπουα - Νεας Γουινεας, ανακοινωσε εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων της Αυστραλιας. Τα αιτια της συντριβης του αεροσκαφους παραμενουν αγνωστα.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπο ελεγχο τεθηκε η μεγαλη πυρκαγια, που εκαψε περισσοτερα απο 2. 000 στρεμματα στη Φθιωτιδα. Απειληθηκαν οι κοινοτητες Φρατζη και Γοργοποταμου, ενω καηκαν δυο σπιτια, χιλιαδες ελαιοδεντρα, μηχανηματα και ποιμνιοστασια. Επισης καταστραφηκε μεγαλο μερος απο το δικτυο της ΔΕΗ. Στο μεταξυ, υπο ελεγχο εχει τεθει και η πυρκαγια στη Νεα Αγχιαλο, που αποτεφρωσε αποθηκες και εκατονταδες στρεμματα δασικης εκτασης. Υπο μερικο ελεγχο, ομως, εχει τεθει και η πυρκαγια, που ξεσπασε χθες στην περιοχη Κουντουρα στα Χανια. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις εχουν καει σημαντικες εκτασεις ελαιωνων, καθως και μελισια.

Συνεδριαζει σημερα η Πολιτικη Γραμματεια του Συνασπισμου ενοψει της συνοδου της Κεντρικης Πολιτικης Επιτροπης του κομματος το Σαββατο.

Στην τριτη Τακτικη Ανακριτρια απολογειται ο 54χρονος παιδοκτονος, Αναστασιος Κοσμας, ο οποιος σκοτωσε το γιο του Ευαγγελο και στη συνεχεια εκαψε και τεμαχισε το πτωμα του. Εναντιον του εχει ασκηθει διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και περιυβριση νεκρου. Ο δραστης δηλωσε μετανιωμενος υποστηριζοντας οτι προεβη στην πραξη αυτη για να προφυλαξει τα υπολοιπα μελη της οικογενειας του, καθως ο γιος του επασχε απο επιθετικη σχιζοφρενεια.

Νεκρος με μια σφαιρα στη καρδια βρεθηκε το πρωι ο Χαραλαμπος Προυτζος, 49 ετων, εναντιον του οποιου ειχε στοιχειοθετηθει κατηγορια για την εξαφανιση πριν απο μερικες ημερες απο το αεροδρομιο του Ηρακλειου σακου μεταφορικης εταιριας, που περιειχε μετρητα και επιταγες συνολικης αξιας περιπου 150 εκατομμυριων δραχμων. Ο Προυτζος εργαζοταν ως οδηγος στην εταιρια. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις ο Προυτζος αυτοκτονησε αλλα η αστυνομια εξεταζει καθε ενδεχομενο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολυ ασχημα ξεκινησε το ταξιδι της για τους Ολυμπιακους αγωνες της Ατλαντα η εθνικη μας ομαδα μπασκετ. Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, κατα τη διαρκεια της υπερατλαντικης πτησης καποια απο τα μελη της αποστολης καπνιζαν, παρα το γεγονος οτι αυτο απαγορευεται και αγνοουσαν επιδεικτικα τις συστασεις των αεροσυνοδων να σβησουν τα τσιγαρα τους. Μαλιστα δημιουργηθηκε και μικροεπεισοδιο με αποτελεσμα ο κυβερνητης να αναγκαστει να προσγειωσει το αεροσκαφος στο αεροδρομιο ``Κενεντι`` και παρα λιγο να εχουμε συλληψεις. Μετα απο παρεμβαση του πρεσβη μας στις ΗΠΑ, Λουκα Τσιλα, οι αθλητες τη γλυτωσαν και μετα απο διαβουλευσεις, επιβιβαστηκαν σε αλλο αεροσκαφος και ``πεταξαν`` για την Ατλαντα.

Αναμενεται σημερα να ψηφιστει απο τη Βουλη η τροπολογια για την εναρμονιση του καταστατικου της ΕΠΟ συμφωνα με τις επιταγες της ΦΙΦΑ. Ετσι αναμενεται να ληξει και τυπικα ενα προβλημα που ταλαιπωρησε αφανταστα το ελληνικο ποδοσφαιρο. Την περιβοητη τροπολογια εκτος απο τους Βουλευτες του κυβερνωντος κομματος, αναμενεται να ψηφισουν και οι συναδελφοι τους της Νεας Δημοκρατιας και της Πολιτικης Ανοιξης, ενω θα την καταψηφισει το Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδας.

Οριστικα θ' αγωνιζεται και τεταρτος ξενος μη κοινοτικος ποδοσφαιριστης στις ομαδες της πρωτης εθνικης κατηγοριας, συμφωνα με αποφαση της ΕΠΟ. Υπενθυμιζουμε, οτι πριν απο λιγο καιρο η Ομοσπονδια ειχε αποφασισει παλι υπερ του τεταρτου ξενου, αλλα τοτε δεν υπηρχε απαρτια στο συμβουλιο της και ετσι το θεμα ξανασυζητηθηκε. Εξαλλου, η ΕΠΟ για την Β' εθνικη αποφασισε, οτι θα μπορουν ν' αγωνιζονται μεχρι τρεις ξενοι μη κοινοτικοι ποδοσφαιριστες, ενω στην Γ' εθνικη δε θα αγωνιζονται ξενοι παικτες. Οσοι εχουν, ομως, ηδη συμβολαιο θα μπορουν να παιζουν μεχρι την ληξη του. Παραλληλα και οι 12 ομαδες που ανεβηκαν φετος στην τριτη εθνικη θα μπορουν, για λογους ισονομιας, να διαθετουν ενα ξενο μη κοινοτικο ποδοσφαιριστη , για ενα μονο χρονο.

Την ηττα με 58-57 απο τη Γαλλια γνωρισε χθες, η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των εφηβων στο τριτο παιχνιδι της για το Ευρωπαικο πρωταθλημα που γινεται στη Γαλλικη πολη Ος και ετσι χαθηκε το ονειρο για προκριση στους ``4``. Σημερα στις 7, η εθνικη εφηβων θα αγωνιστει εναντια στην Κροατια.

Το σουπερ - καπ μεταξυ του πρωταθλητη Παναθηναικου και της κυπελλουχου ΑΕΚ, θα γινει την Κυριακη 11 Αυγουστου, στο σταδιο Καραισκακη, συμφωνα με αποφαση της ΕΠΟ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος με νεφωσεις και πιθανοτητα για βροχες το απογευμα στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στα πελαγη πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη κεντρικη και βορεια Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις με πιθανοτητα για σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στα βορεια. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη περαιτερω
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 10 July 1996 - 16:46:52