Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 10)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996

  • Συμβουλευτικο και οχι καθοδηγητικο χαρακτηρα εχει η Πολιτικη Γραμματεια του ΠΑΣΟΚ, στην οποια δε συμμετεχει ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Επανενταχθηκε στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ ο Κυριακος Σπηριουνης.
  • Δυσκολη χρονια για την οικονομια το 1997, παραδεχεται ο Γιαννος Παπαντωνιου. Θα συνεχισθει η αντιπληθωριστικη πολιτικη και η σκληρη δραχμη, θα μετοχοποιηθει η ΔΕΗ και θα πωληθει η Τραπεζα Κρητης.
  • Δεν προκειται για αμερικανικο διαβημα αλλα για εκφραση ανησυχιας δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος σχετικα με την πτηση ελληνικων αεροσκαφων στην Κυπρο.
  • Στις φυλακες Κορυδαλλου μετα την απολογια του ο παιδοκτονος Αποστολος Κοσμας, που δηλωσε μετανοιωμενος.
  • Οργισμενος ο Χαρης Καστανιδης για τη χαωδη κατασταση στα αεροδρομια. Προανηγγειλε ριζικες αλλαγες στη διοικηση της Ολυμπιακης.
  • Ενα τσιγαρο αναψε φωτιες στην Εθνικη Μπασκετ, τα μελη της οποιας κινδυνευσαν να απελαθουν απο τις αμερικανικες αρχες.
  • Σε βραχυκυκλωμα μετασχηματιστη της ΔΕΗ οφειλεται η πυρκαγια στα Χανια που εκαψε χιλιαδες ελαιοδενδρα.
  • Προφυλακισθηκε ο νεαρος αστυφυλακας που σκοτωσε νονο της νυχτας. Απεδωσε την πραξη του στο αλκοολ και στα αντικαταθλιπτικα χαπια.
  • Αυξημενες κατα 2,60 δρχ το λιτρο οι τιμες της βενζινης και 1,60 του ντιζελ.
  • Πανω απο 20 αμαχοι εχασαν τη ζωη τους απο τους νεους ρωσικους βομβαρδισμους στην Τσετσενια.
  • Εικονα ολικης καταστροφης παρουσιαζει το Μπελφαστ απο τις σφοδρες συγκρουσεις διαμαρτυρομενων-καθολικων.
  • Η χωρα μου θελει την ειρηνη με τους Αραβες δηλωνει απο την Ουασιγκτον ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Μπεντζαμιν Νετανιαχου.
  • Πτωση 0,19% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συμβουλευτικο και οχι καθοδηγητικο χαρακτηρα θα εχει η επταμελης Πολιτικη Γραμματεια του ΠΑΣΟΚ, τη συνθεση της οποιας ανακοινωσε ο πρωθυπουργος, μετα την πρωτη συνεδριαση του νεου Εκτελεστικου Γραφειου Οπως δηλωσε ο κ. Σημιτης το κεντρικο καθοδηγητικο οργανο που θα χαραζει την πολιτικη του κινηματος, ειναι το Εκτελεστικο Γραφειο. Την Πολιτικη Γραμματεια, εκτος απο τους κυριους Σημιτη, Κακλαμανη και Σκανδαλιδη που μετεχουν αυτοδικαια, συμπληρωνουν οι τρεις πρωτοι εκλεγεντες στην Κεντρικη Επιτροπη, Γιωργος Παπανδρεου, Κωστας Λαλιωτης και Βασω Παπανδρεου, καθως και ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Ο Γερασιμος Αρσενης δηλωσε οτι η Πολιτικη Γραμματεια συνεστηθη με ευθυνη του Πρωθυπουργου, ενω ο ιδιος διαφωνησε με τον εισηγητικο χαρακτηρα του Οργανου. Στη συνεδριαση ο Στεφανος Τζουμακας διαφωνησε με την υποβαθμιση του οργανου, που τη χαρακτηρισε ομαδα εργασιας και προτεινε μαλιστα να μη συσταθει. Με την αποψη αυτη συμφωνησαν οι Κωστας Λαλιωτης και Βασω Παπανδρεου, ενω ο Ακης Τσοχατζοπουλος, προτεινε τα μελη της Πολιτικης Γραμματειας να ειναι εννεα και να μετεχουν σ'αυτην και οι Γερασιμος Αρσενης και Θεοδωρος Παγκαλος. Η προταση προσεκρουσε σε διαταξη του καταστατικου που προβλεπει οτι το οργανο αυτο θα ειναι επταμελες. Ο πρωθυπουργος ανακοινωσε οτι συνεστηθη ομαδα εργασιας, υπο τον κ. Σκανδαλιδη, η οποια θα ασχοληθει με τα οργανωτικα του κομματος και θα κανει σχετικη εισηγηση σε νεα συνεδριαση Εκτελεστικου Γραφειου στις 22 του μηνος, ενω οριστικες αποφασεις θα ληφθουν απο την Κεντρικη Επιτροπη, που θα συνεδριασει στις 25 Ιουλιου. Στο μεταξυ, ο κ. Σημιτης με επιστολη του στον προεδρο της βουλης του γνωστοποιει οτι επανεντασσεται στην Κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ, ο ανεξαρτητος βουλευτης, Κυριακος Σπηριουνης, που ειχε διαγραφει για δηλωσεις του σε βαρος της Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου.

Δεν προκειται να ληφθουν διορθωτικα μετρα για την οικονομια στο δευτερο εξαμηνο του 1996, αλλα το 1997 θα ειναι μια πολυ δυσκολη χρονια. Παρ'ολα αυτα ο πληθωρισμος και τα επιτοκια θα συνεχισουν την πτωτικη τους πορεια ενω θα συνεχισθει και το προγραμμα ιδιωτικοποιησεων και θα καταβληθουν προσπαθειες να περιορισθουν οι δαπανες. Αυτα προκυπτουν απο τις δηλωσεις του Γιαννου Παπαντωνιου, μετα τη συσκεψη που εγινε με αντικειμενο την πορεια της οικονομιας και τη συμμετοχη του Αλεκου Παπαδοπουλου, της Βασως Παπανδρεου και του διοικητη της Τραπεζης της Ελλαδος, Λουκα Παπαδημου. Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας προειδοποιησε οτι ο προυπολογισμος του 1997 θα ειναι δυσκολος και φιλοδοξος, γιατι πρεπει να πλησιασουμε τα κριτηρια του Μααστριχτ. Προσθεσε επισης οτι θα συνεχισθει με αυστηροτητα η αντιπληθωριστικη πολιτικη, καθως και η πολιτικη της σκληρης δραχμης, ενω θα προωθηθει η μερικη μετοχοποιηση της ΔΕΗ και η πωληση της Τραπεζας Κρητης. Ο κ. Παπαντωνιου εκτιμησε οτι η εξαντληση της 4ετιας θα συμβαλει σημαντικα στην αποκλιμακωση του πληθωρισμου, αλλα χαρακτηρισε ανεφικτο το στοχο του 5% για το τελος του ετους, λογω συγκυριακων, δυσμενων εξελιξεων στη διεθνη αγορα.

Οπως ακουσατε χθες απο το Ψοσμος ΦΜ η Αμερικανικη Πρεσβεια στην Αθηνα δεν παρεδωσε διαβημα στην ελληνικη κυβερνηση αλλα απλο γραμμα με διατυπωμενες τις ανησυχιες των ΗΠΑ. Σημερα στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι δεν προκειται για διαβημα αλλα για εκφραση ανησυχιας της αμερικανικης πρεσβειας στην Αθηνα. Ο εκπροσωπος προσθεσε οτι η ελληνικη αντιδραση ηταν αμεση, απορριπτικη και καταδικαστικη. Ερωτηθεις για τη δηλωση του κ. Αρσενη οτι δεν εγνωριζε το θεμα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε πως οι δημοσιογραφοι τον ρωτουσαν για διαβημα ενω η ακριβης εννοια ηταν εκφραση ανησυχιας.

Την προσεχη εβδομαδα, η πρεσβειρα των Ηνωμενων Πολιτειων στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ, θα πραγματοποιησει περιοδεια σε Αθηνα, Αγκυρα και Λευκωσια.

Αναφερομενος στις τουρκικες παραβιασεις του ελληνικου εναεριου χωρου, ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι αυτες εγιναν στις 27 Ιουνιου, καθως και στις 4 και 8 Ιουλιου, διαστημα κατα το οποιο η Τουρκια ειχε εκφρασει διαθεση προσεγγισης με την Ελλαδα. Προσθεσε επισης οτι η Δυση θα πρεπει να βγαζει τα συμπερασματα της απο τη συμπεριφορα της Αγκυρας κι οχι απο τις δηλωσεις των αξιωματουχων. Με την τακτικη που ακολουθει η Αγκυρα δεν πρεπει να υπαρχει ψευδαισθηση οτι μπορει να οικοδομηθει εμπιστοσυνη μεταξυ Αθηνας και Αγκυρας, τονισε ο κ. Ρεππας.

Στο νοσοκομειο της Νικαιας, διακομισθηκε το απογευμα, με καρδιακο επεισοδιο ο παιδοκτονος Αποστολος Κοσμας, ο οποιος λιγο πριν ειχε οδηγηθει στις φυλακες Κορυδαλλου, μετα την τριωρη απολογια του στην ανακριτρια. Ο Κοσμας δηλωσε μετανοιωμενος και τονισε οτι το μονο που επιθυμει ειναι να βοηθησει την οικογενεια του και στη συνεχεια να τον θαψουν διπλα στο γιο του.

Οι Αμερικανικες αρχες διεταξαν τη μεταφορα περιπου 500. 000 ατομων απο τις παραλιακες περιοχες της Φλοριντα, εξαιτιας του τυφωνα Μπερθα, που πλησιαζει με ανεμους που φθανουν τα 165 χιλιομετρα την ωρα.

Προφυλακισθηκε μετα την τριωρη απολογια του ο παιδοκτονος Αποστολος Κοσμας. Τον κατηγορουμενο συνοδευαν στην ανακριτρια η συζυγος του Ελευθερια, και ο γιος του Κωνσταντινος. Εξερχομενος του ανακριτικου γραφειου ο παιδοκτονος δηλωσε οτι χειροτερο κακο απ'αυτο που τον βρηκε δεν υπαρχει. Επιθυμω, προσθεσε, μεσα απο τη φυλακη να βοηθησω οσο μπορω τα παιδια μου. Επειτα να με βαλουν σ'ενα μνημα διπλα στο παιδι μου να ειμαστε αγκαλιασμενοι για παντα. Η συζυγος του Ελευθερια κλαιγοντας ειπε οτι βιωνει μια κορυφαια τραγωδια. Το πρωτο μερος της οποιας εζησε στο νεκροταφειο που εθαψε το παιδι της. Ο 24χρονος γιος του κατηγορουμενου, Κωνσταντινος Κοσμας, ειπε οτι ποναει για τον αδελφο του, προσθετοντας πως ηταν απελπιστικη η κατασταση της αρρωστειας του στο σπιτι. Μετα απο τοσα χρονια τωρα καταλαβαινω τη θεση του πατερα μου, ειπε. Ο συνηγορος του κατηγορουμενου, Αλεξανδρος Κατσαντωνης ειπε οτι ο πελατης του διευκρινησε οτι δεν ειχε προαποφασισει την πραξη του.

Ελπιδες για χιλιαδες φορεις του Ειτζ δινουν αμερικανοι επιστημονες. Κατα την διαρκεια διεθνους διασκεψης για το Ειτζ που πραγματοποιειται στο Βανκουβερ του Καναδα, αμερικανοι επιστημονες ανακοινωσαν οτι μια συνδυασμενη θεραπευτικη αγωγη για ατομα που εχουν προσβληθει απο τον ιο του Ειτζ και πασχουν απο φυματιωση αποδειχθηκε ιδιαιτερα αποτελεσματικη σε αρχικο σταδιο. Ο επικεφαλης της ερευνητικης ομαδας, δρ Στιβεν Σνιτμαν, δηλωσε οτι η ανακαλυψη αυτη ισως βοηθησει σημαντικα τους γιατρους που εχουν αναλαβει την θεραπεια ασθενων που φερουν τον ιο του Ειτζ και της φυματιωσης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εκλογες τελειωσαν, ο πολεμος ξαναρχισε στην Τσετσενια και τωρα μετρανε πτωματα αμαχων. Απανωτους βομβαρδισμους πραγματοποιησαν ρωσικα μαχητικα αεροσκαφη στην νοτιοανατολικη Τσετσενια και στιγμης εχουν σκοτωθει 20 αμαχοι στο χωριο Μακετι, ενω πολλοι χωρικοι τραυματισθηκαν. Στη Μοσχα, ο γραμματεας του πανισχυρου ρωσικου συμβουλιου ασφαλειας, Αλεξαντερ Λεμπεντ, επερριψε ευθυνες στους τσετσενους αυτονομιστες για την συνεχιση των εχθροπραξιων στην δημοκρατια αυτη του Καυκασου, υποστηριζοντας οτι αυτος τασσεται υπερ της ειρηνικης διευθετησης της κρισης στην περιοχη. Απο την πλευρα του, ο πρωθυπουργος Βικτορ Τσερνομιρντιν, τα προσοντα του οποιου εξηρε για αλλη μια φορα ο προεδρος Μπορις Γιελτσιν, δηλωσε οτι η Ρωσια εχει υπο ελεγχο την κατασταση στην Τσετσενια και εξακολουθει να υποστηριζει τη διευθετηση της με διαπραγματευσεις, παρα τη νεα αναζωπυρωση των μαχων.

Πολεμος ομως, θρησκευτικος αυτη τη φορα, διεξαγεται και στην βορεια Ιρλανδια. Η ενταση κλιμακωνεται καθως επι τεσσερις συνεχεις μερες οι συγκρουσεις μεταξυ Διαμαρτυρομενων και Καθολικων εχουν επεκταθει εκτος απο το ανατολικο Μπελφαστ και σε αλλες πολεις της χωρας.Η κατασταση πυροδοτηθηκε οταν η αστυνομια αποφασισε να απαγορευσει στους διαμαρτυρομενους διαδηλωτες να πραγματοποιησουν την καθιερωμενη πορεια τους στην συνοικια των Καθολικων, στο Πορτανταουν. Κατα την διαρκεια των συγκρουσεων οι διαδηλωτες εκαψαν αυτοκινητα, εσπασαν βιτρινες, εκοψαν δεντρα με αποτελεσμα το ανατολικο Μπελφαστ να παρουσιαζει εικονα ολικης καταστροφης. Βια του οχλου χαρακτηρισε ολη αυτη την κατασταση ο βρετανος πρωθυπουργος, Τζον Μειτζορ, προειδοποιωντας οτι τα επεισοδια αυτα υπονομευουν την ειρηνευτικη διαδικασια.

Την επιθυμια της χωρας του για ειρηνη με τους αραβες γειτονες του, εξεφρασε ο ισραηλινος πρωθυπουργος Μπενζαμιν Νετανιαχου, κατα την διαρκεια της πρωτης επισημης επισκεψης του στην Ουασιγκτον. Αναφερομενος ομως στο θεμα της Ιερουσαλημ τονισε οτι δεν θα επιτρεψει να χωριστει η πολη αναμεσα σε Αραβες και Εβραιους. Δηλωσε μαλιστα χαρακτηριστικα οτι δεν θα αφησει σε καμμια περιπτωση να υψωθει ενα Τειχος του Βερολινου μεσα στην Ιερουσαλημ. Η δηλωσε αυτη προκαλεσε την εντονη αντιδραση των Παλαιστινιων και ο εκπροσωπος του Γιασερ Αραφατ τον κατηγορησε οτι ψευδεται σχετικα με την λεγομενη διχοτομηση της Ιερουσαλημ, την στιγμη που οι Παλαιστινιοι εχουν δηλωσει οτι θελουν μια πολη ενωμενη για τους δυο λαους.

Νεκροι ειναι και οι 17 επιβαινοντες, μεταξυ των οποιων και ο πιλοτος του μικρου δικινητηριου αεροσκαφους που συνετριβη τις πρωτες πρωινες ωρες σε περιοχη της Νεας Γουινεας. Το αεροπλανο εκτελουσε εσωτερικη πτηση και μεχρι στιγμης παραμενουν αγνωστα τα αιτια.

Τους κινδυνους που κρυβει για την υγεια και το περιβαλλον η αποτεφρωση και ο ενταφιασμος βιομηχανικων τοξικων αποβλητων σε ορισμενες μεσογειακες χωρες, προειδοποιει με εκθεση της η οικολογικη οργανωση Γκρινπις. Υπο τις καλυτερες προυποθεσεις, επισημαινει η εκθεση, τα συστηματα αποτεφρωσης αποβλητων εκλυουν βαρεα μεταλλα οπως υδραργυρο, μολυβδο, χρωμιο και αρσενικο. Παραλληλα, καλει ολες τις χωρες της Μεσογειου να μην μπουν στον κυκλο της παραγωγης, της αποτεφρωσης και του ενταφιασμου των αποβλητων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφασισμενος να αλλαξει την κακη κατασταση που επικρατει στα αεροδρομια, εμφανιστηκε σημερα ο υπουργος Μεταφορων, Χαρης Καστανιδης, που δηλωσε οτι θα προχωρησει σε ριζικες αλλαγες στη διευθυνση της Ολυμπιακης, καθως και στην αμεση συσταση του συμβουλιου απολυσεων για οσους θεωρηθουν υπευθυνοι αυτης της καταστασεως. Με την φραση η Ελλαδα αναστεναζει στα αεροδρομια, ο κ. Καστανιδης προσπαθησε να περιγραψει τις αδικαιολογητες καθυστερησεις πτησεων, που ξεπερνουν τις δυο ωρες, την ελλειψη συντονισμου των υπηρεσιων της Ολυμπιακης που ταλαιπωρει το κοινο, την αδιαφορια των στελεχων της εταιριας και τις συντεχνιακες δραστηριοτητες που λυμαινονται το χωρο. Τελος, ο υπουργος ανακοινωσε οτι οι 72 πιλοτοι που διαγωνισθηκαν για τις 35 θεσεις της Ολυμπιακης θα εξετασθουν απο τη Σχολη Πιλοτων της Οξφορδης και τα αποτελεσματα θα ειναι και δεσμευτικα.

Ενα τσιγαρο αναψε φωτιες στην εθνικη ομαδα μπασκετ, τα μελη της οποιας κινδυνευσαν να απελαθουν απο τις Αμερικανικες αρχες. Ολα αρχισαν οταν καποιος αθλητης αναψε τσιγαρο στο αεροσκαφος, παρα τη συσταση του πληρωματος να το σβησει. Οταν το αεροπλανο προσγειωθηκε στο αεροδρομιο Κεννεντι την εθνικη μας περιμενε η Αμερικανικη αστυνομια και μετα την παρεμβαση των προξενικων αρχων αφεθηκαν ελευθεροι και συνεχισαν το ταξιδι τους για την Ατλαντα. Ο υφυπουργος Αθλητισμου Ανδρεας Φουρας εξεφρασε τη λυπη του, ενω αρκετοι βουλευτες ζητησαν την ανακληση της εθνικης ομαδος στην Αθηνα.

Να επιστρεψει η εθνικη ομαδα μπασκετ στην Ελλαδα, ζητησαν απο την κυβερνηση σημερα στη Βουλη, βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας και του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Βασιλης Παπαγεωργοπουλος ειπε οτι η Εθνικη Ομαδα μπασκετ μας μειωσε διεθνως και καταρρακωσε το εθνικο μας γοητρο. Αναλογες ηταν και οι τοποθετησεις των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ Ε. Καφανταρη και Κυρ. Σπηριουνη και της ΝΔ Ε. Κουρτιδη. Ο υφυπουργος Αθλητισμου Α. Φουρας σχολιασε οτι αν τα καταγγελομενα επιβεβαιωθουν θα ληφθουν αυστηρα μετρα ωστε να περιφρουρηθει το κυρος του ελληνικου αθλητισμου και της χωρας μας.

Υπο πληρη ελεγχο τεθηκε η μεγαλη πυρκαγια στα Χανια, η οποια εκαψε χιλιαδες ελαιοδενδρα και αποδιδεται σε βραχυκυκλωμα μετασχηματιστη της ΔΕΗ. Σε οργανωμενο σχεδιο εμπρησμου αποδιδουν οι κατοικοι της Φθιωτιδας, τη μεγαλη φωτια που εκανε σταχτη 3,5 χιλιαδες στρεμματα και εκαψε τρεις κατοικιες, δεκαδες αποθηκες και ποιμνιοστασια, αλλα και χιλιαδες ελαιοδενδρα.

Θυμα απαγωγης επεσε ο ιδιοκτητης αλυσιδας αρτοποιιων Χαραλαμπος Βενετης απο δυο αγνωστους. Οι απαγωγεις κακοποιησαν το θυμα και στη συνεχεια τον κλειδωσαν στο πορτ-μπαγκαζ του αυτοκινητου του και εγκατελειψαν το οχημα στο Διονυσο. Ο Βενετης εντοπισθηκε τυχαια μετα απο πεντε ωρες απο δασοφυλακες που καλεσαν την Πυροσβεστικη για να των απεγκλωβισει.

Με ομοφωνη γνωμη ανακριτη και εισαγγελεα προφυλακιστηκε μετα την απολογια του ο 26χρονος αστυφυλακας, Ηρακλης Νικολοπουλος ο οποιος την περασμενη Παρασκευη σε νυχτερινο κεντρο της παραλιας πυροβολησε και σκοτωσε τον φερομενο ως νονο της νυχτας Γιωργο Φραγκογιαννη και τραυματισε τον φιλο του Θεμιστοκλη Καλαποθαρακο. Ο Νικολοπουλος στην απολογια του διαφοροποιησε τον υπερασπιστικο ισχυρισμο που προεβαλε αμεσως μετα τη συλληψη του, υποστηριζοντας οτι εχασε την ψυχραιμια του μετα απο λογομαχια που ειχε με τα δυο θυματα του και τουτο γιατι επηρεαστηκε απο το ποτο που καταναλωσε και τα αντικαταθλιπτικα χαπια που παιρνει για τα ψυχολογικα του προβληματα.

Αυξημενες κατα 2,60 δρχ. το λιτρο θα διατιθενται απο σημερα το βραδυ και για μια βδομαδα οι τιμες των βενζινων και αυξημενες κατα 1,60 δρχ. το λιτρο του Ντηζελ. Οπως ανακοινωσε η ΔΕΠ αυτο οφειλεται στην ανοδο των διεθνων τιμων της βενζινης.

Νεκρος με μια σφαιρα στη καρδια βρεθηκε το πρωι ο Χαραλαμπος Προυτζος, 49 ετων, εναντιον του οποιου ειχε στοιχειοθετηθει κατηγορια για την εξαφανιση πριν απο μερικες ημερες απο το αεροδρομιο του Ηρακλειου σακου μεταφορικης εταιριας, που περιειχε μετρητα και επιταγες συνολικης αξιας περιπου 150 εκατομμυριων δραχμων. Ο Προυτζος εργαζοταν ως οδηγος στην εταιρια. Συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις ο Προυτζος αυτοκτονησε αλλα η αστυνομια εξεταζει καθε ενδεχομενο.

Στη Νεα Κιο Αργολιδας υπαλληλος της Κοινοτητας που πηγε στην παραλια να συστησει σε τσιγγανους να απομακρυνθουν απο την πλαζ, δεχτηκε ομαδικη επιθεση, με αποτελεσμα να τραυματιστει βαρια. Θυμα ειναι ο Βαγγελης Μπεζιργιαννης, που μεταφερθηκε στο Νοσοκομειο Ναυπλιου. Σε εκτακτη συνεδριαση του το Κοινοτικο Συμβουλιο της Νεας Κιου κατηγγειλε την επιθεση των τσιγγανων και ζητησε τη δημιουργια αστυνομικου τμηματος στην Κοινοτητα.

Ο βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας και πρωην υπουργος Μεταφορων Νικος Γκελεσταθης κατεθεσε σημερα ως μαρτυρας σχετικα με τη γνωστη υποθεση του ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων που προμηθευτηκε ο ΟΤΕ απο τις εταιριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Αυριο εχει κληθει να εξεταστει ως μαρτυρας ο πρωην βουλευτης και υπουργος κ. Ανδρεας Ανδριανοπουλος ο οποιος, οπως ειναι γνωστο, με σχετικη μηνυτηρια αναφορα του ειχε καταγγειλει αρχικα το θεμα των ψηφιακων παροχων.

Συνεληφθη στη Θεσσαλονικη ο επιχειρηματιας Σπυρος Γουδωνης, 36 χρονων, ο οποιος κατηγορειται οτι οργανωσε την απαγωγη εμπορου, πριν απο δεκα μηνες. Ο Γουδωνης, συμφωνα με την αστυνομια, βοηθουμενος και απο αλλα ατομα, απηγαγαν περυσι το Σεπτεμβριο τον εμπορο Μισελ Νικολακακη απο καφετερια στη Θεσσαλονικη, τον επιβιβασαν σε ΙΧ αυτοκινητο και τον οδηγησαν σε διαμερισμα, οπου τον κρατησαν για αρκετες ωρες. Ο εμπορος καταφερε να διαφυγει και κατηγγειλε τους απαγωγεις του στην Αστυνομια. Μαζι τον Γουδωνη συνεληφθη και η φιλη του, Βερονικα Αθανασιαδη, 25 χρονων.

Μικρη ανησυχια προκαλεσε στους κατοικους των Γρεβενων και της Κοζανης η ασθενης σεισμικη δονηση που σημειωθηκε λιγο μετα τις 3 τα ξημερωματα. Ο σεισμος ειχε μεγεθος 3,7 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ και το επικεντρο του ηταν το ιδιο με αυτο του περυσινου καταστροφικου σεισμου. Η δονηση εγινε αισθητη στις περιοχες των δυο νομων που επληγησαν τον Μαιο του 95, ενω δεν αναφερθηκαν ζημιες. Συμφωνα με τους σεισμολογους, η δονηση δεν πρεπει να εμπνεει ανησυχια. Σεισμικη δονηση μεγεθους 4,3 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 7. 51 το πρωι στην περιοχη της Κονιτσας. Το επικεντρο εντοπιζεται 200 χιλιομετρα νοτιοδυτικα της Θεσσαλονικης. Ο σεισμος, που εγινε αισθητος απο τους κατοικους, δεν προκαλεσε υλικες ζημιες.

Μεχρι το τελος Ιουλιου θα εχει ολοκληρωθει η προανακριση για τα αιτια της βυθισης στο λιμανι της Παρου του πλοιου Ποσειδων Εξπρες, δηλωσε σημερα ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Κοσμας Σφυριου. Οπως εξηγησε ο υπουργος, η προανακριση καθυστερησε γιατι το πλοιο επρεπε να ερθει στη σωστη θεση προκειμενου να γινει πραγματογνωμοσυνη στους χωρους του απο τους ειδικους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διεθνης ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου, Πετρος Μαρινακης, αναχωρησε το απογευμα για την Ισπανια, συνοδευομενος απο τον διευθυνοντα συμβουλο της ΠΑΕ, Γιωργο Λουβαρη, προκειμενου να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας με τη Σεβιλη, οπου θα ειναι συμπαικτης με τον Βασιλη Τσαρτα. Ωστοσο αυτο δεν ειναι σιγουρο, αφου οι πληροφοριες αναφερουν πως ο Μαρινακης προκειται να δοθει δανεικος σε αλλη ισπανικη ομαδα.

Αναχωρησε το μεσημερι για την Ατλαντα η αποστολη της εθνικης μας ομαδας υδατοσφαιρισης. Τοσο ο προπονητης Κουλης Ιωσηφιδης, οσο και οι παικτες εξεφρασαν την αισιοδοξια τους για μια καλη παρουσια στη μεγαλυτερη γιορτη του αθλητισμου. Αλλωστε η εθνικη ομαδα του πολο εχει παραδοση καλων εμφανισεων στους Ολυμπιακους αγωνες.

Τελειωσε σημερα το μακροχρονο σηριαλ του καταστατικου της ΕΠΟ, που ταλαιπωρησε το ελληνικο ποδοσφαιρο, αφου ψηφιστηκε στη Βουλη, η τροπολογια με την οποια εναρμονιζεται το καταστατικο της Ομοσπονδιας με αυτο της ΦΙΦΑ. Στο ιδιο νομοσχεδιο για τον ΟΠΑΠ, ψηφιστηκε τροπολογια, με την οποια προβλεπεται οτι το 1% απο τα εσοδα του Προπογκολ, θα διατιθεται στον Οργανισμο Καταπολεμησης Ναρκωτικων, τροπολογια που ειχε κατατεθει απο το βουλευτη του ΠΑΣΟΚ Μαν. Σκουλακη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε υποτονικο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,19% και εκλεισε στις 908,34 μοναδες. Σημαντικη μειωση παρουσιασε ο ογκος των συναλλαγων, η αξια των οποιων εφθασε στα 4,5 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,08%, Ασφαλεις πτωση 1,24%, Ληζινγκ πτωση 0,30%, Επενδυσεις ανοδος 1,55%, Κατασκευες πτωση 1,52%, Βιομηχανιες πτωση 0,11%, Διαφορες ανοδος 0,71%, Συμμετοχων πτωση 0,42%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,45%.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθουν και αυριο οι τοπικα ισχυροι βοριαδες στο Αιγαιο αλλα και οι σποραδικες βροχες και καταιγιδες στη βορεια Ελλαδα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 16 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 19 με 32 και στα νησια 22 με 30. Αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα, με μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 32 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη προβλεπονται νεφωσεις, οι ανεμοι προσκαιρα θα ειναι ισχυροι και το
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Wednesday, 10 July 1996 - 23:46:45