Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 18)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Αεροπορικη τραγωδια τα ξημερωματα στις ΗΠΑ. Αεροσκαφος της ΤΩΑ με 229 επιβαινοντες κατεπεσε στη θαλασσια περιοχη κοντα στο Λονγκ Αιλαντ.
  • Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις δεν υπαρχουν επιζωντες μεταξυ των επιβατων και του πληρωματος.
  • Τα σωστικα συνεργεια εχουν ανασυρει μεχρι στιγμης 25 νεκρους.
  • Με τον Ακη Τσοχατζοπουλο συναντηθηκε το πρωι ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Συζητηθηκε το θεμα της ενταξης της πληροφορικης στη Δημοσια Διοικηση.
  • Μεχρι την Πεμπτη αναμενεται να αναρτηθουν στα Λυκεια οι καταλογοι με τις βαθμολογιες των φετινων γενικων εξετασεων.
  • Με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, συναντηθηκε το πρωι η αμερικανιδα πρεσβειρα Μαντλιν Ολμπραιτ.
  • Σε εξελιξη δυο πυρκαγιες στους Σιναραδες και το Σκριπερο της Κερκυρας.
  • Τα οριστικα μετρα που θα προτεινει για την αφθωδη πυρετο στον Εβρο, αποφασιζει η μονιμη κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης.
  • Ενταση το πρωι στη Λαρισα οπου εφθασε αιφνιδιως ο Μητροπολιτης Ιγνατιος.
  • Σε εξαιρετικα κρισιμη κατασταση βρισκονται δυο παιδια που εχουν προσβληθει απο την επιδημια δηλητηριασης στη δυτικη Ιαπωνια.
  • Οκτω εκατομμυρια δολλαρια προσφερουν σε πρωτη φαση οι ΗΠΑ, για την εναρξη των εργασιων κατασκευης της "Παραεγνατιας" οδου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αεροπορικη τραγωδια τα ξημερωματα στη περιοχη του Λονγκ Αιλαντ των Ηνωμενων Πολιτειων. Αεροσκαφος Μποινγκ 747 της ΤΩΑ, συνετριβη στη θαλασσα λιγο μετα την απογειωση του απο το αεροδρομιο της Νεας Υορκης. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις δεν υπαρχουν επιζωντες μεταξυ των 229 επιβατων και μελων του πληρωματος του μοιραιου αεροσκαφους. Τα σωστικα συνεργεια περιοριζονται στο μακαβριο εργο της περισυλλογης πτωματων και μεχρι στιγμης εχουν ανασυρει εικοσιπεντε. Τα αιτια που προκαλεσαν το δυστυχημα δεν εγιναν γνωστα ενω οι αμερικανικες αρχες τονιζουν οτι δεν υπηρχε κανενας λογος να αναμενεται τρομοκρατικη ενεργεια. Ωστοσο, ειδικος για θεματα τρομοκρατιας δηλωσε στο ΨΝΝ οτι στο αεροσκαφος σημειωθηκε εκρηξη την οποια προκαλεσε βομβα. Το αεροσκαφος θα εκτελουσε την πτηση Νεα Υορκη-Παρισι με τελικο προορισμο τη Ρωμη. Συμφωνα με το πρακτορειο Ροιτερ, το αεροσκαφος ηταν ενα απο τα παλαιοτερα στις αεροπορικες συγκοινωνιες καθως το συγκεκριμενο μοντελο ειχε παραδοθει πριν απο 25 χρονια. Μεχρι σημερα εχουν σημειωθει 16 ατυχηματα σε αεροσκαφη του τυπου αυτου. Τη βαθια ανησυχια του για την πτωση του αεροσκαφους εξεφρασε ο Προεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον.

Τη λυπη της κυβερνησης για τα θυματα του μεγαλου αεροπορικου δυστυχηματος που συνεβη στις Ηνωμενες Πολιτειες εξεφρασε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Απαντωντας σε ερωτησεις που τεθηκαν με αφορμη το γεγονος οτι το αεροσκαφος ειχε προηγουμενως κανει το δρομολογιο Αθηνα- Νεα Υορκη ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι στην Αθηνα το αεροσκαφος υπεστη αυστηρο ελεγχο οπως γινεται σε καθε περιπτωση και επεσημανε οτι πριν τη μοιραια πτηση παρεμεινε στο αεροδρομιο ``Κεννεντυ`` επι πενταωρο οπου και θα πρεπει, οπως ειπε, να υποβληθηκε σε λεπτομερη ελεγχο. Σε ερωτηση εξαλλου αν αποδιδεται ευθυνη στην ελληνικη πλευρα για το δυστυχημα ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι δεν εχει διατυπωθει καμια επισημη τετοια θεση η υπονοια. Απαντωντας σε ερωτηση αν υπηρξε επικοινωνια μεταξυ Ελλαδας και Ηνωμενων Πολιτειων δηλωσε οτι μεταξυ των δυο κυβερνησεων δεν υπηρξε καμμια επικοινωνια περαν της κανονικης. Δηλωσε, τελος, οτι συμφωνα με τις πληροφοριες που εχει η κυβερνηση μεχρι τωρα δεν υπηρχαν Ελληνες επιβατες στο μοιραιο αεροσκαφος της ΤΩΑ.

Συνεχιζονται και σημερα οι επαφες του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με στελεχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης. Το πρωι συναντηθηκε με τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο. Στη διαρκεια της συναντησης συζητηθηκε το θεμα ενταξης της Πληροφορικης στη Δημοσια Διοικηση και των κρατικων λειτουργιων γενικοτερα, καθως αυριο το θεμα αυτο θα απασχολησει το Υπουργικο Συμβουλιο. Μετα τη συναντηση ο κ. Τσοχατζοπουλος δηλωσε οτι το επιχειρησιακο προγραμμα ``Κλεισθενης``- οπως ειναι γνωστο- "βρισκεται σε πληρη εξελιξη". Ο υπουργος ενημερωσε επισης τον πρωθυπουργο για τα προβληματα υλοποιησης του προγραμματος που αντιμετωπιζονται στα διαφορα υπουργεια, σε μια προσπαθεια , οπως ειπε, συνολικης αναδιαταξης και αποτελεσματικης λειτουργιας της Δημοσιας Διοικησης. Σε ερωτηση αν στη συναντηση συζητηθηκαν τα κομματικα ο κ. Τσοχατζοπουλος απαντησε αρνητικα. Ο Πρωθυπουργος θα συναντηθει επισης με τον υφυπουργο Υγειας Φραγκλινο Παπαδελη και τον υπουργο Μεταφορων, Χαρη Καστανιδη.

Μεχρι την επομενη Πεμπτη αναμενεται να εχουν αναρτηθει οι ονομαστικοι καταλογοι με τις αναλυτικες βαθμολογιες στις φετινες γενικες εξετασεις ενω οι βασεις των σχολων θα ανακοινωθουν στο τελος Αυγουστου. Οι βασεις για εισαγωγη στα Ανωτατα και Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα και στις τεσσερις δεσμες αναμενεται να υποχωρησουν απο 50 εως 100 μορια. Συμφωνα με πληροφοριες απο βαθμολογητες για να ελπιζει καποιος υποψηφιος οτι θα επιτυχει μια θεση στα Πανεπιστημια θα πρεπει να εχει μεσο ορο και στα τεσσερα μαθηματα στην πρωτη δεσμη βαθμολογια 14,5, στη δευτερη 17,5, στην τριτη 17 και στην τεταρτη 15.

Με τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη συναντηθηκε το πρωι στη Λευκωσια, η μονιμη αντιπροσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλιν Ολμπραιτ. Στη συνεχεια μετεβη στα κατεχομενα οπου ειχε συναντηση και με τον τουρκοκυπριο ηγετη Ραουφ Ντενκτας. Στις 6 το απογευμα θα αναχωρησει για την Αγκυρα, τελευταιο σταθμο της περιοδειας της. Χθες, μετα τις συναντησεις που ειχε στην Αθηνα με τον Πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και τον υπουργο Εξωτερικων, Θεοδωρο Παγκαλο, η κ. Ολμπραιτ εκτιμησε οτι η κριση που υπαρχει στις ελληνοτουρκικες σχεσεις μπορει να εκτονωθει με προσφυγη στη Χαγη για το θεμα της Ιμια. Για το Κυπριακο, τονισε οτι ηρθε η ωρα για πρακτικες λυσεις.

Δεν απαντησε τελικα η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, αν αποδεχεται τους ορους που εθεσε η Ευρωπαικη Ενωση για χρηματοδοτηση της Τουρκιας, μεσω του προγραμματος ΜΕΔΑ. Δηλωσε ωστοσο, οτι η αποδοχη της διακηρυξης δεν αποτελει προαπαιτουμενο για την υλοποιηση του σχεδιου. Απο την πλευρα του ο Ιρλανδος υπουργος Εξωτερικων, Ντικ Σπρινγκ απεφυγε να λαβει θεση λεγοντας απλως οτι τη Δευτερα στο Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων, συζητησαμε και εγκριναμε τον κανονισμο ΜΕΔΑ. Ειπε επισης, οτι στις συνομιλιες με την κ. Τσιλερ επιτευχθηκε αξιοσημειωτη προοδος για την επιλυση του ζητηματος.

Η κυρια Τσιλερ θα εχει και αλλες ευκαιριες να επικοινωνησει με αξιωματουχους της Ευρωπαικης Ενωσης ωστε να μπορεσει να ευθυγραμμιστει με τις Κοινοτικες θεσεις. Τη δηλωση αυτη εκανε ο κυβερνητικος εκπροσωπος κληθεις να σχολιασει τις δηλωσεις της υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ σχετικα με το πολιτικο κειμενο που ενεκριναν οι 15 υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης και που αποτελεσε τη βαση της αρσης του ελληνικου βετο για το προγραμμα ΜΕΔΑ. Ο εκπροσωπος παρατηρησε εξαλλου οτι η Τουρκια παρουσιαζεται ως κομπορημονουσα οτι δεν δεσμευεται απο το πολιτικο κειμενο των 15 υπουργων εξωτερικων το οποιο αναφερεται στην αναγκη σεβασμου του Διεθνους Δικαιου. Κατι τετοιο αποτελει μειονεκτημα και οχι πλεονεκτημα, τονισε ο κ. Ρεππας, σημειωνοντας οτι το μειονεκτημα αυτο παραγει και συνεπειες. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ο κ. Ρεππας διευκρινησε οτι η αποδοχη εκ μερους της Τουρκιας του κειμενου των ``15`` δεν ειχε τεθει ως προυποθεση για την αρση του ελληνικου βετο. Αυτο που πρωτιστως ενδιεφερε την Ελλαδα, προσθεσε ο εκπροσωπος, ηταν να υπαρξει το συγκεκριμενο κειμενο ως Κοινοτικη πολιτικη.

Στον εφετη ειδικο ανακριτη Γεωργιο Ναυπλιωτη, ο οποιος διενεργει την κυρια ανακριση στην υποθεση των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ, κατεθεσε επι μια περιπου ωρα ως μαρτυρας, ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Κωνσταντινος Μητσοτακης. Μετα την εξοδο του απο το ανακριτικο γραφειο, ο κ. Μητσοτακης αρνηθηκε να κανει δηλωσεις, περιοριστηκε να πει οτι η ανακριση ειναι μυστικη και οτι επι του περιεχομενου της καταθεσης του δεν εχει να πει τιποτα. Συμφωνα ωστοσο με σχετικες πληροφοριες, στην καταθεση του ενωπιον του εφετη ειδικου ανακριτη, ο κ. Μητσοτακης υποστηριξε οτι ο ΟΤΕ θα επρεπε να ειχε ζητησει απο πραγματογνωμονες ξενων οικων να ελεγξουν τις προσφορες των ενδιαφερομενων για τον διαγωνισμο εταιριων ετσι ωστε ο Οργανισμος να καταληξει στις πιο συμφερουσες απο αυτες. Αναφερθηκε επισης κατα τις ιδιες πληροφοριες, στον ορο που ειχε θεσει η κυβερνηση του για την αναπροσαρμογη των τιμων του τηλεπικοινωνιακου υλικου το οποιο ειχε προμηθευθει ο ΟΤΕ πριν απο το 1992, στο υψος του τιμηματος που θα προσεφερε ο μειοδοτης μεταγενεστερου διαγωνισμου. Αυριο στον εφετη ειδικο ανακριτη θα καταθεσει επισης ως μαρτυρας για την ιδια υποθεση ο πρωην υπουργος και βουλευτης της Ν.Δ. Στεφανος Μανος.

Υπο ελεγχο τεθηκε τα ξημερωματα η πυρκαγια που ξεσπασε χθες βραδυ στην περιοχη Καλαβαρδων της Ροδου, αφου πρωτα εκαψε χιλιαδες στρεμματα δασους και χορτολιβαδικων εκτασεων. Υπο ελεγχο βρισκεται και η φωτια στο Γιαλισκαρι Κερκυρας. Οι προσπαθειες των πυροσβεστικων δυναμεων στο νησι, εχουν εστιαστει στις πυρκαγιες που εκδηλωθηκαν στους Σιναραδες και το Σκριπερο. Καιγονται δασικες και γεωργικες εκτασεις ενω στις προσπαθειες κατασβεσης παιρνουν μερος και 2 αεροσκαφη.

Συνεδριαζει αυριο η μονιμη κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης προκειμενου να αποφασισει οριστικα για τα μετρα που θα προτεινει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ σχετικα με τα κρουσματα αφθωδους πυρετου στον Εβρο. Συμφωνα με πληροφοριες, θεωρειται πιθανο το εμπαργκο στις εξαγωγες κρεατων να περιοριστει μονο για την περιοχη του Εβρου. Στο Δελτα συνεχιζονται οι αντιδρασεις των κτηνοτροφων, οι οποιοι συνεστησαν επιτροπη αγωνα, προκειμενου να διεκδικησουν οπως δηλωνουν ενωμενοι, αποζημιωσεις που θα τους επιτρεψουν να αντικαταστησουν τα κοπαδια τους. Φερονται μαλιστα αποφασισμενοι να μην επιτρεψουν τη θανατωση των ζωων τους, αν δεν ικανοποιηθουν τα αιτηματα τους.

Ενταση προκληθηκε το πρωι στη Λαρισα οπου εφθασε αιφνιδιως ο Μητροπολιτης Ιγνατιος. Ο κ. Ιγνατιος, μετεβη στο ναο των Αγιων Σαραντα, προκειμενου να υπογραψει διαφορα εγγραφα της Μητροπολης. Ωστοσο, εγινε αντιληπτος απο οπαδους του κ. Θεολογου, οι οποιοι συγκεντρωθηκαν στο προαυλιο της Εκκλησιας και αρχισαν να φωναζουν συνθηματα εναντιον του Ιγνατιου. Η κατασταση παντως παραμενει ασαφης καθως ο Μητροπολιτης Ιγνατιος δεν εχει κανει γνωστες τις προθεσεις του, αν δηλαδη θα ζητησει εκκενωση του Επισκοπειου οπου κατοικει ο κ. Θεολογος, η αν θα προβει σε αλλου ειδους ενεργειες.

Ξαφνικη νεροποντη επληξε τα ξημερωματα τη Θεσσαλονικη και ολη σχεδον τη Βορεια Ελλαδα, με αποτελεσμα να υπερχειλισουν φρεατια στους δρομους και να δημιουργηθουν πολλα προβληματα σε υπογεια σπιτια και καταστηματα που πλημμυρισαν. Η πυροσβεστικη υπηρεσια επενεβη σε 10 τουλαχιστον υπογεια κτισματα που ειχαν πλημμυρισει. Εξαλλου, απο την υπερχειλιση των φρεατιων πολλοι κεντρικοι δρομοι της Θεσσαλονικης θυμιζαν λιμνες.

Απο τις 9 εως τις 11 Αυγουστου θα πραγματοποιηθει στο Νεστοριο της Καστοριας το "παρτυ του ποταμου" η το "ελληνικο Γουντστοκ" οπως το ονομαζουν οι διοργανωτες. Το φετινο τριημερο παρτυ στις οχθες του Αλιακμονα ειναι το τελευταιο αμιγως ελληνικο καθως απο του χρονου θα προσκληθουν διεθνους φημης καλλιτεχνες της ροκ και της τζαζ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξαιρετικα κρισιμη κατασταση βρισκονται δυο παιδια που εχουν προσβληθει απο κολοβακτηριδιο το οποιο συνδεεται με τα κρουσματα μαζικης τροφικης δηλητηριασης στη δυτικη Ιαπωνια. Εικοσι τρια παιδια νοσηλευονται σε κρισιμη κατασταση στο νοσοκομειο της πολης Σακαι καθως η επιδημια της δηλητηριασης εξαπλωνεται ραγδαια. Ο αριθμος των παιδιων που εχουν προσβληθει σημερα στην πολη ανερχεται σε 5. 368, ανακοινωσαν οι υγειονομικοι αξιωματουχοι, οι οποιοι αποδιδουν την εξαρση της επιδημιας στα σχολικα γευματα. Η επιδημια εκδηλωνεται με πυρετο, διαρροια και εσωτερικη αιμοραγια.

Δωρεαν βοηθεια υψους 8 εκατομμυριων δολαριων προσφερουν οι ΗΠΑ, σε πρωτη φαση, για την εναρξη των εργασιων κατασκευης της "Παρα-Εγνατιας" οδου. Τα ποσα θα μοιρασθουν εξισου στην Βουλγαρια, τα Σκοπια και την Αλβανια, απο τις οποιες σχεδιαζεται να διελθει ο αξονας Ανατολη - Δυση. Η συνολικη αμερικανικη επιχορηγηση προβλεπεται να ανελθει στα 30 εκατομμυρια δολαρια.

Την πρωτη του επισκεψη σε αραβικη χωρα ως Πρωθυπουργος του Ισραηλ, πραγματοποιει στην Αιγυπτο ο Βενιαμιν Νετανιαχου, ελπιζοντας να αμβλυνει τις εντυπωσεις που εχει δημιουργησει η αδιαλλακτη πολιτικη του σε σχεση με το Παλαιστινιακο. Ο εκπροσωπος του Νετανιαχου, Μαικλ Στολτς, δηλωσε οτι η ισραηλινη πλευρα θεωρει την επισκεψη ως "επισκεψη γνωριμιας, η οποια αποβλεπει στο να πεισθει η Αιγυπτος οτι μια πολιτικη αντιπαραθεσης δεν θα συμβαλει στην προοδο της ειρηνευτικης διαδικασιας". Στο μεταξυ, την ικανοποιηση των ΗΠΑ για τη χαλαρωση του αποκλεισμου της Δυτικης 'Οχθης και της Λωριδος της Γαζας, εξεφρασε σε δηλωσεις του, ο εκπροσωπος του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων Νικολας Μπερνς.

Την απαισιοδοξια του για την επιτυχη εκβαση της αποστολης του στη Βοσνια, εξεφρασε σε συνεντευξη του στο ΨΝΝ, ο Αμερικανος διαμεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Ο απεσταλμενος των ΗΠΑ, δηλωσε οτι δεν περιμενει με την ολοκληρωση της αποστολης του, να απομακρυνθει ο Ραντοβαν Καρατζιτς απο την εξουσια και να παραδοθει στη Χαγη για να δικαστει. Ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ εχει σημερα στο Σαραγεβο συναντηση με τον προεδρο της Βοσνιας Αλια Ιζετμπεγκοβις και θα συζητησουν τα αποτελεσματα της αποστολης του αμερικανου διπλωματη. Ο Βοσνιος προεδρος εχει προειδοποιησει τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ οτι η μουσουλμανικη πλευρα θα μπουκοταρει τις εκλογες στη Βοσνια εαν δεν απομακρυνθει απο την ηγεσια της σερβικης κοινοτητας της Βοσνιας ο Ραντοβαν Καρατζιτς, κατηγορουμενος για εγκληματα πολεμου.

Ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γελτσιν, διαβεβαιωσε σε τηλεγραφημα του τον ιρακινο ηγετη Σανταμ Χουσειν, οτι η Μοσχα θα συνεχισει τις προσπαθειες της για την αρση του εμπαργκο που εχει επιβληθει στο Ιρακ, γραφουν σημερα οι εφημεριδες της Βαγδατης. Εκφραζει επισης την πεποιθηση "οτι το Ιρακ, που σημειωνει προοδους προς την κατευθυνση της εφαρμογης των αποφασεων του ΟΗΕ, θα μπορεσει να ξεπερασει αυτη την δυσκολη φαση".

Οι ανταρτες Ταμιλ κατελαβαν το πρωι βαση του τακτικου στρατου στη βορειοανατολικη Σρι Λανκα, στην μεγαλυτερη επιθεση που εξαπελυσαν εναντιον των κυβερνητικων δυναμεων, προκαλωντας τους βαρειες απωλειες. Ο αριθμος των νεκρων παραμενει αδιευκρινηστος, αλλα εκπροσωπος του τακτικου στρατου, δηλωσε οτι "δεν αποκλειεται να εχουν σκοτωθει εκατονταδες ανδρες".

Τουλαχιστον δεκα ατομα εχασαν τη ζωη τους απο δυο εκρηξεις, που σημειωθηκαν με διαφορα λιγων ωρων η μια απο την αλλη στην πολη Μπλιντα, νοτια του Αλγεριου, συμφωνα με δημοσιευμα της εφημεριδας Αλ Βαταν. Οι δυο βομβιστικες επιθεσεις δεν εχουν επιβεβαιωθει μεχρι στιγμης απο επισημη πηγη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων, σε φιλικο αγωνα προετοιμασιας ενοψει των Ολυμπιακων Αγωνων της Ατλαντα που εγινε στη Σαβανα, νικησε 88-80 την αντιστοιχη της Αργεντινης. Ο αγωνας διεξηχθη σε τεσσερα δωδεκαλεπτα και πρωτος σκορερ του αντιπροσωπευτικου μας συγκροτηματος αναδειχθηκε ο Σιγαλας με 14 ποντους. Αυτο ηταν το τελευταιο φιλικο τεστ της εθνικης μας ομαδας, η οποια στις 20 του μηνα θα αντιμετωπισει στον πρωτο αγωνα της διοργανωσης την αντιστοιχη της Γιουγκοσλαβιας.

Ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας των Νιου Γιορκ Νικς, Τζει-Αρ Ριντ, εφτασε χθες βραδυ στην Αθηνα, προκειμενου να διαπραγματευτει την μεταγραφη του σε Ελληνικο συλλογο. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, ο παουερ φοργουορντ της ομαδας της Νεας Υορκης, θα εχει συναντηση με ανθρωπους της ΑΕΚ η του Παναθηναικου, προκειμενου να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας με μια απο τις δυο αυτες ομαδες.

Στις 7 Σεπτεμβριου θα πραγματοποιηθει η αναβληθεισα πυγμαχικη συναντηση του Μαικ Ταισον με τον Μπρους Σελντον, για την αναδειξη του παγκοσμιου πρωταθλητη Βαρεων Βαρων, οπως ανακοινωσε ο μανατζερ του πρωτου. Σημειωνεται οτι ο αγωνας της 7ης Σεπτεμβριου, θα ειναι το πρωτο βημα για την ``ενοποιηση`` του τιτλου του παγκοσμιου πρωταθλητη Βαρεων Βαρων της επαγγελματικης πυγμαχιας, αναμεσα στις δυο υπαρχουσες ομοσπονδιες.

Το θεμα της αναγνωρισης της λεγομενης τουρκοκυπριακης ομοσπονδιας ποδοσφαιρου, επαναφερεται και παλι στο προσκηνιο. Η ΦΙΦΑ εξεδωσε αποφαση η οποια ομως δεν εχει δημοσιοποιηθει. Ο Προεδρος της Κυπριακης Ομοσπονδιας Ποδοσφαιρου, Μαριος Λευκαριτης, δηλωσε οτι η ΚΟΠ εχει παρει την επιστολη της ΦΙΦΑ αλλα απεφυγε να αποκαλυψει το περιεχομενο της. Ο τουρκοκυπριακος Τυπος, ωστοσο, αναφερεται στην "επιστολη του γενικου γραμματεα της ΦΙΦΑ, Γιοζεφ Μπλατερ" προς τις λεγομενες ποδοσφαιρικες αρχες του ψευδοκρατους. Συμφωνα με τα δημοσιευματα αυτα, η ΦΙΦΑ καλει την Ελληνοκυπριακη και την Τουρκοκυπριακη πλευρα να προγραμματισουν μεχρι τον ερχομενο Σεπτεμβριο φιλικους αγωνες μεταξυ ομαδων των δυο κοινοτητων, ενω σημειωνεται οτι οι τουρκοκυπριακες ομαδες θα μπορουσαν να δωσουν φιλικους αγωνες με ξενες ομαδες, υπο την προυποθεση οτι θα ζητηθει η αδεια της Διεθνους Ομοσπονδιας. Αναφερεται δε, οτι ομαδες ξενων χωρων θα μπορουσαν να κανουν προετοιμασια στα κατεχομενα. Συμφωνα παντως, με τις τουρκοκυπριακες εφημεριδες, ο βοηθος ΓΓ της ΦΙΦΑ, με διευκρινιστικη επιστολη στις ποδοσφαιρικες αρχες των κατεχομενων, γνωστοποιησε οτι οι τουρκοκυπριακες ομαδες δεν δικαιουνται να δωσουν αγωνες με ξενες ομαδες και τονιζει οτι για κατι τετοιο απαιτειται αδεια απο την Κυπριακη Ομοσπονδια Ποδοσφαιρου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος στη νησιωτικη χωρα. Στα ηπειρωτικα υπαρχουν νεφωσεις και το απογευμα αναμενεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες και καταιγιδες κυριως στις βορειες και κεντρικες περιοχες. Οι ανεμοι πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα τους 31 βαθμους στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 34 και στα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους Κελσιου. Αυριο ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος με πιθανοτητα για τοπικες βροχες στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιοανατολικο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 19 July 1996 - 10:12:49