Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jul. 19)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Στη σκια της χθεσινης πολυνεκρης αεροπορικης τραγωδιας στο Λονγκ Αιλαντ ανοιγει τα μεσανυχτα την αυλαια της η 26η Ολυμπιαδα.
  • Θεωρειται πιθανο οι διοργανωτες να επιφυλασσουν στη Βουλα Πατουλιδου την τιμη να αναψει την Ολυμπιακη Φλογα.
  • Αδιευκρινιστα παραμενουν ως τωρα τα αιτια της πτωσης του αεροσκαφους της ΤΩΑ.
  • Την οργη των ομογενων στις ΗΠΑ εχουν προκαλεσει τα ανθελληνικα δημοσιευματα με αφορμη το χθεσινο δυστυχημα.
  • Αγωνια και συγκινηση για την πορεια της υγειας της δημοφιλους ηθοποιου Αλικης Βουγιουκλακη.
  • Τριαντα εκατομμυρια δραχμες αρπαξαν δυο αγνωστοι απο υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στην Καλαμαρια, Θεσσαλονικης.
  • Συνεδριαζει απο τις 12 το υπουργικο συμβουλιο με κυριο θεμα την εφαρμογη του προγραμματος "Κλεισθενης".
  • Με τον Ιταλο Πρωθυπουργο Ρομανο Προντι, συνανταται το απογευμα ο Κωστας Σημιτης.
  • Την Κυπρο θα επισκεφθει ο Πρωθυπουργος το πρωτο δεκαπενθημερο του Οκτωβριου.
  • Μισοβυθισμενο βρισκεται στο λιμανι της Πατρας, το επιβατηγο πλοιο "ΑΝΝΑ Ω", στο οποιο σημειωθηκε τα ξημερωματα εκρηξη.
  • Παραιτειται απο ολα τα πολιτικα αξιωματα που κατεχει ο Σερβοβοσνιος ηγετης Ραντοβαν Καραντζιτς.
  • Διαψευδουν οι ρωσικες αρχες τις φημες οτι ο Τσετσενος ηγετης Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ ειναι ζωντανος.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη σκια της χθεσινης πολυνεκρης αεροπορικης τραγωδιας στο Λονγκ Αιλαντ των Ηνωμενων Πολιτειων, ανοιγει τα μεσανυχτα την αυλαια της, η 26η Ολυμπιαδα. Η τελετη εναρξης, στην οποια θα συμμετασχουν 27. 000 ατομα, θα μεταδοθει απευθειας απο την ΕΤ2. Στη φετινη Ολυμπιαδα που θα διαρκεσει μεχρι τις 5 Αυγουστου, λαμβανουν μερος 197 χωρες με 10. 500 αθλητες κατι που αποτελει ρεκορ συμμετοχων στην ιστορια των συγχρονων Ολυμπιακων Αγωνων. Η ολυμπιακη φλογα θα αναψει στις 3. 30 τα ξημερωματα ωρα Ελλαδος και οι διοργανωτες φερονται συμφωνα με πληροφοριες να επιφυλασσουν αυτη την τιμη στην Ολυμπιονικη μας Βουλα Πατουλιδου. Στη συνεχεια ο Πυρρος Δημας, θα μπει στο σταδιο κρατωντας τη γαλανολευκη σημαια, επικεφαλης της ελληνικης αποστολης. Την εναρξη των αγωνων θα κηρυξει στις επτα παρα εικοσι τα ξημερωματα ο Αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον.

Στο μεταξυ, αδιευκρινιστα παραμενουν εως τωρα τα αιτια της συντριβης του Μποινγκ 747 της αμερικανικης εταιριας ΤΩΑ, στη θαλασσια περιοχη του Λονγκ Αιλαντ. Παρα τις συνεχεις ερευνες, δεν εχουν βρεθει τα δυο μαυρα κουτια του αεροσκαφους που θα εριχναν φως στα αιτια του δυστυχηματος. Χθες αμερικανος αξιωματουχος, ανακοινωσε οτι η οργανωση "Κινημα για την Ισλαμικη αλλαγη" που ειχε αναλαβει την ευθυνη για την περσινη πολυνεκρη επιθεση στη Σαουδικη Αραβια, ειχε απευθυνει προσφατα προειδοποιηση οτι ενας αμερικανικος στοχος θα δεχθει επιθεση. Παντως, οι αρχες των ΗΠΑ επισημαινουν σε καθε ευκαιρια οτι δεν υπαρχει καμια ενδειξη πως η συντριβη του αεροσκαφους οφειλεται σε τρομοκρατικη ενεργεια. Τα σωστικα συνεργεια εχουν ανασυρει μεχρι στιγμης 140 πτωματα μεταξυ των 230 επιβαινοντων του τζαμπο. Η αμερικανικη εταιρια εδωσε σημερα στη δημοσιοτητα τον καταλογο με τις εθνικοτητες των επιβαινοντων στο αεροσκαφος. Οι 169 απο αυτους, ηταν αμερικανοι, 42 γαλλοι, 11 ιταλοι, 2 νορβηγοι και απο ενας ισπανος, βρετανος, κινεζος, πορτογαλος, σουηδος και γερμανος.

Το χθεσινο δυστυχημα πυροδοτησε νεα εκρηξη συκοφαντικων δημοσιευματων για τη χωρα μας τοσο στις ΗΠΑ οσο και στην Αυστραλια. Μεριδα του τυπου και στις δυο χωρες καταφερεται εναντιον της ασφαλειας του αεροδρομιου της Αθηνας ενω τοσο ο τυπος οσο και τα ηλεκτρονικα μεσα ενημερωσης δεν παραλειπουν να σημειωσουν οτι το μοιραιο τζαμπο περασε απο την Αθηνα, αφηνοντας να εννοηθει οτι εκει τοποθετηθηκε βομβα, παρα το γεγονος οτι τα αιτια του δυστυχηματος παραμενουν αγνωστα. Οι συκοφαντιες αυτες εχουν προκαλεσει την οργη των ομογενων ενω αμερικανικα καναλια και εφημεριδες δεχονται απο χθες το πρωι χιλιαδες τηλεφωνηματα διαμαρτυριας. Στην Αθηνα ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειχε δηλωσει με αφορμη το γεγονος οτι το αεροσκαφος υπεστη αυστηρο ελεγχο οπως γινεται σε καθε περιπτωση και σημειωσε οτι πριν τη μοιραια πτηση παρεμεινε στο αεροδρομιο Κενεντι της Νεας Υορκης για πεντε ωρες οπου και θα πρεπει, οπως επεσημανε, να υποβληθηκε σε λεπτομερη ελεγχο.

Αγωνια επικρατει απο την πορεια της υγειας της Αλικης Βουγιουκλακη, η οποια νοσηλευεται εδω και δυο μηνες στο Ιατρικο Κεντρο Αθηνων. Το μεσημερι εκδοθηκε το νεο ιατρικο ανακοινωθεν για την κατασταση της υγειας της δημοφιλους ηθοποιου, το οποιο υπογραφεται απο τον θεραποντα ιατρο, καθηγητη κ. Πουλαντζα. Το ανακοινωθεν αναφερει οτι "η κατασταση της υγειας της Αλικης Βουγιουκλακη παραμενει κρισιμη χωρις ιδιαιτερες μεταβολες".

Συνεχιζεται η διευρυνση του ελλειμματος τρεχουσων συναλλαγων, καθως το Μαρτιο εφθασε τα 901 εκατομμυρια δολλαρια, ενω περυσι τον ιδιο μηνα ηταν 818 εκατομμυρια. Στο τριμηνο Ιανουαριου- Μαρτιου 1996, το ελλειμμα αυτο διαμορφωθηκε στα 1,229 δισεκατομμυρια δολλαρια, εναντι 675,7 εκατομμυριων δολλαριων που ηταν στο αντιστοιχο τριμηνο του 1995. Στο τελος Μαρτιου, φετος, τα συναλλαγματικα διαθεσιμα ειχαν διαμορφωθει στα 16,175 δισεκατομμυρια δολλαρια.

Σε μικρη μειωση κατα μιση ποσοστιαια μοναδα, των επιτοκιων καταθεσεων προχωρησε σημερα και η Κτηματικη Τραπεζα. Συγκεκριμενα, τα επιτοκια της διαμορφωνονται πια ως εξης: απλου ταμιευτηριου 12,50%, προνομιακου ταμιευτηριου 12,75% ως 14,50 αναλογα με το ποσο καταθεσης, στεγαστικου ταμιευτηριου 12,50% , 5,50% για ποσα μικροτερα των 100. 000 δραχμων, προθεσμιας 13,75% εως 14,50% και τρεχουμενου 7,50% . Μετα απ'αυτες τις μειωσεις, η ετησια πραγματικη αποδοση για τους καταθετες διαμορφωνεται σε 12,89% για τις καταθεσεις απλου ταμιευτηριου και στεγαστικου ταμιευτηριου.

Τριαντα εκατομμυρια δραχμες ηταν η λεια δυο αγνωστων που εισεβαλαν το πρωι σε υποκαταστημα της Ιονικης Τραπεζας στην Καλαμαρια Θεσσαλονικης. Οι αγνωστοι, ειχαν καλυμμενα τα προσωπα τους με κουκουλες και κρατωντας κυνηγετικες καραμπινες ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους, αρπαξαν τα χρηματα και διεφυγαν με αυτοκινητο στο οποιο τους περιμενε συνεργος τους.

Το προγραμμα "Κλεισθενης" που αφορα την ενταξη της πληροφορικης στη δημοσια διοικηση ειναι το κυριο θεμα του υπουργικου συμβουλιου που συνεδριαζει απο τις 12 το μεσημερι υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη. Η συνεδριαση πραγματοποιειται υστερα απο σειρα επαφων που ειχε ο Πρωθυπουργος τις τελευταιες ημερες με μελη της κυβερνησης του, για την επιταχυνση του εργου της. Ο κ. Σημιτης θα εχει το απογευμα συνομιλιες με τον Ιταλο ομολογο του Ρομανο Προντι ο οποιος πραγματοποιει μονοημερη επισκεψη στη χωρα μας. Η ατζεντα των συνομιλιων ειναι ανοιχτη, αλλα αναμενεται να εξεταστουν οι διμερεις σχεσεις τα ελληνοτουρκικα καθως και θεματα της Μεσογειου.

Την Κυπρο θα επισκεφθει επισημα το πρωτο δεκαπενθημερο το Οκτωβριου, ο Πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Το πρωι, ο κ. Σημιτης συναντηθηκε με τον πρεσβη της Μεγαλονησου κ. Χριστοφορου και αποδεχθηκε σχετικη προσκληση του Προεδρου της Κυπρου Γλαυκου Κληριδη. Ο κ. Χριστοφορου δηλωσε στο ΑΠΕ οτι στη συναντηση εγινε ανταλλαγη αποψεων, σε πολυ καλο κλιμα, ενω συζητησαν και για την επισκεψη της μονιμης Αντιπροσωπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κ. Ολμπραιτ σε Αθηνα και Λευκωσια. Στο μεταξυ, οπως μετεδωσε το πρακτορειο "Ανατολη", ο Πρωθυπουργος της Τουρκιας Νετσμεντιν Ερμπακαν, αναμενεται να επισκεφθει αυριο τη βορεια κατεχομενη Κυπρο για να συμμετασχει στον εορτασμο της 22ης επετειου του Πραξικοπηματος που εδωσε την αφορμη για την τουρκικη εισβολη και τη διχοτομηση της νησου.

Ισχυρη εκρηξη σημειωθηκε τα ξημερωματα στο μηχανοστασιο του επιβατηγου πλοιου "ΑΝΝΑ Ω" της εταιριας Βεντουρης, που ηταν αγκυροβολημενο στο λιμανι της Πατρας. Συμφωνα με το λιμεναρχη Πατρων τη στιγμη της εκρηξης, στο πλοιο βρισκονταν δωδεκα ατομα που πηδησαν στη θαλασσα και σωθηκαν. Το πλοιο ομως υπεστη ρηγμα με αποτελεσμα να μισοβυθιστει. Ειδικα συνεργεια προσπαθουν να ρυμουλκησουν το "ΑΝΝΑ Ω" προκειμενου να μη διαφυγουν πετρελαιοειδη που βρισκονται στις δεξαμενες του. Με εντολη του εισαγγελεα εχει διαταχθει η διενεργεια σχετικης προανακρισης για να εξακριβωθουν τα αιτια που προκαλεσαν την εκρηξη.

Επανεξεταζονται απο τον ΕΟΤ ολες οι συμφωνιες που εχει συναψει με ιδιωτες κατα μηκος της παραλιακης λεωφορου της Αθηνας και για τις οποιες υπαρχουν υπονοιες αυθαιρεσιας. Για το θεμα αυτο εχουν απομακρυνθει ηδη τεσσερα διευθυντικα στελεχη του οργανισμου και συμφωνα με δηλωσεις της υπουργου Αναπτυξης, Βασως Παπανδρεου, με τη δικογραφια που θα σχηματισθει σε βαρος τους θα παραπεμφθουν στον εισαγγελεα.

Τη Δευτερα θα συνεδριασει τελικα η μονιμη κτηνιατρικη επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης, για να αποφασισει τα μετρα που θα προτεινει στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ σχετικα με τα κρουσματα αφθωδους πυρετου στον Εβρο. Οριστικες αποφασεις θα λαβει η Ευρωπαικη Επιτροπη. Θεωρειται πολυ πιθανο το εμπαργκο στις εξαγωγες κρεατων να περιοριστει μονο για την περιοχη του Εβρου.

Στον ειδικο εφετη ανακριτη Γιωργο Ναυπλιωτη που ερευνα την υποθεση των ψηφιακω παροχων του ΟΤΕ, κατεθεσε το πρωι ο πρωην υπουργος Εθνικης Οικονομιας και Βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας, Στεφανος Μανος. Ο κ. Μανος μετα την εξοδο του απο το ανακριτικο γραφειο δηλωσε οτι δεν ειχε και δεν εχει εμπιστοσυνη στον ΟΤΕ. Για να μαθουμε την αληθεια, ειπε και για να ξεκαθαρισει το ζητημα των ψηφιακων αλλα και το τι θα γινει στο μελλον με τις προμηθειες του ΟΤΕ ειναι αναγκαιο να προσλαβει η κυβερνηση και οχι ο ΟΤΕ συμβουλο διεθνους κυρους για να τη βοηθησει. Αυτη ειναι η καθαρη λυση. Απομενει, κατεληξε, να δουμε αν η κυβερνηση Σημιτη θελει καθαρες λυσεις για τις προμηθειες στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακη και στις αλλες ΔΕΚΟ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμερικανος απεσταλμενος Ριτσαρντ Χολμπρουκ δηλωσε απο το Βελιγραδι στο τηλεοπτικο δικτυο ΨΝΝ οτι ο Ραντοβαν Καρατζιτς υπεγραψε συμφωνια ενωπιον του σερβου προεδρου Σλομπονταν Μιλοσεβιτς και παρουσια ανωτατων αξιωματουχων της σερβοβοσνιακης πλευρας, με την οποια παραιτειται απο ολα τα πολιτικα αξιωματα που κατεχει και τις εξουσιες που συνδεονται με αυτα. "Ο δρ. Καρατζιτς δεν θα εμφανισθει δημοσια, στο ραδιοφωνο, την τηλεοραση, η σε αλλα μεσα ενημερωσης και δεν θα συμμετασχει με οποιονδηποτε τροπο στις εκλογες. Απο σημερα ο δοκτωρ Καρατζιτς παραιτειται απο το αξιωμα του προεδρου του "Δημοκρατικου Κομματος της Σερβιας" και απο καθε εξουσια που συνδεεται με αυτο ", κατεληξε ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ διαβαζοντας το κειμενο της συμφωνιας. Επισης, οι Σερβοβοσνιοι αξιωματουχοι, επαναβεβαιωσαν εγγραφως τη δεσμευση τους για το σεβασμο του γενικου πλαισιου της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον.

Διαψευδουν οι ρωσικες αρχες, τις φημες που καλλιεργουν οι Τσετσενοι αυτονομιστες, πως ο ηγετης τους Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ, ειναι ζωντανος. Ο Ντουνταγεφ φερεται οτι σκοτωθηκε κατα τη διαρκεια ρωσικης επιθεσης με ρουκετες στις 20 Απριλιου, αλλα, οπως δηλωνουν δημοσιογραφοι απο την Τσετσενια, δεν βρεθηκε ουτε το πτωμα, ουτε ο ταφος του. Ο ηγετης των ανταρτων Σαλμαν Ραντουγεφ, ο οποιος θεωρειτο επισης νεκρος ηδη απο τον Μαρτιο, επανεμφανισθηκε χθες με δηλωσεις, "ορκιζομενος στον Αλλαχ, οτι ο Ντζοχαρ Ντουνταγιεφ ζει" και πως εχει δωσει εντολη για ολοκληρωτικο πολεμο κατα της Ρωσιας, προκειμενου να εκδικηθει την αποπειρα κατα της ζωης του.

Την προτροπη να αφησουν κατα μερος τις εσωτερικες εριδες τους και να ενωθουν, ωστε το κομμα να κερδισει για πεμπτη συνεχομενη φορα τις επερχομενες εκλογες, απηυθυνε χθες στους βουλευτες του Συντηρητικου Κομματος, ο Βρετανος Πρωθυπουργος Τζων Μειτζορ. Ο Μεητζορ που ειναι υποχρεωμενος να προκηρυξει εκλογες μεχρι το Μαιο του 1997, δηλωσε ξανα πως ειναι διατεθειμενος να καθυστερησει την προκηρυξη τους εως την αργοτερη δυνατη ημερομηνια, ενω απεφυγε να δεσμευθει σχετικα με το αιτημα πολλων βουλευτων του για μειωση των φορων και την ενισχυση ετσι, των προεκλογικων επιχειρηματων του κομματος.

Το μασαζ στα μωρα τα βοηθα να κοιμηθουν, αυξανει την εγρηγορση τους και βελτιωνει γενικα την κοινωνικη τους συμπεριφορα, δηλωνει αμερικανιδα ιατρος ειδικευμενη στην ερευνα της επαφης. Η γιατρος υποστηριζει οτι βρεφη μεχρι εξι μηνων τα οποια εχουν δεχθει μασαζ για τουλαχιστον 15 λεπτα την ημερα για δυο εβδομαδες χρειαζονται μονο εννεα λεπτα για να κοιμηθουν σε συγκριση με τα 22 λεπτα που χρειαζονταν πριν την εναρξη του μασαζ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αγωνες σε 14 αθληματα ξεκινουν αυριο οι 26-οι Ολυμπιακοι Αγωνες. Μεγαλες μαχες αναμενονται στα περισοτερα απο αυτα και φυσικα το επικεντρο βρισκεται στην κολυμβηση, οπου θα εχουμε τεσσερις τελικους και θα δοθουν ισαριθμα χρυσα μεταλλια.

Απο Ελληνικης πλευρας, το ενδιαφερον συγκεντρωνει η πρωτη αναμετρηση της Εθνικης μας ομαδας μπασκετ ανδρων με την αντιστοιχη της Γιουγκοσλαβιας, στις 7 το απογευμα, αλλα και του εθνικου μας συγκροτηματος του πολο, με την Κροατια. Ακομη, αγωνιζονται ο Χαρης Παπαιωαννου στα προκριματικα των +95 κιλων στο Τζουντο, στα προκριματικα των 48 κιλων της Ελληνορωμαικης παλης ο Γιαννης Αγκατζανιαν και στα 57 κιλα ο Δημητρης Ελγκιαν, στα προκριματικα των 200 μετρων ελευθερο, της κολυμβησης ο Δημητρης Μαγγανας, η Τονια Μαχαιρα στα 100 μετρα ελευθερο και η Κατερινα Σαρακατσανη στα 400 μετρα μικτη. Στα προκριματικα του αγωνισματος τραπ της σκοποβολης ο Μιχαλης Ελπικιδης.

Ο Δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος, επισκεφθηκε το Ολυμπιακο Χωριο της Ατλαντα, μαζι με μελη της επιτροπης διεκδικησης των Ολυμπιακων Αγωνων ``Αθηνα 2004`` και συνομιλησε με μελη της ελληνικης αποστολης. Εξαλλου με την Ελληνικη αποστολη στην Ατλαντα ενσωματωθηκαν η εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων καθως και οι ποδηλατες μας που θα παρουν μερος στους Αγωνες. Οι τελευταιο εφτασαν απο την Κολομβια, οπου βρισκονταν για προετοιμασια, μετα απο 24 ωρες ταλαιπωρια στα αεροδρομια.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος σε ολη τη χωρα αλλα το απογευμα αναμενεται να βρεξει κυριως στα βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και στα ανατολικα κατα τοπους ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 30 βαθμους και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και το Ιονιο τους 33 βαθμους Κελσιου. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι σχεδον αιθριος αλλα το απογευμα θα σημειωθουν λιγες βροχες στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι και τοπικα στο νοτιο Αιγαιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.00 run on Friday, 19 July 1996 - 15:58:03